Știrile zilei – 27 septembrie 2022

  1. Brunetă . Roșu . Verde . Abur . Blondă . Munți . Energie . Ochi . Verde . Brunetă
  2. Încep să apară efectele crizei energetice
  3. Totul e bine, nu vă faceți griji, Ciucă și Ciolacu veghează
  4. …la o creștere de doar 120%
  5. Rate mai mari la credite
  6. Nu se pot opri
  7. Pepsi anunță o investiție de 100 milioane
  8. Lira sterlină are probleme
  9. ePantofi și Modivo își fac centru logistic
  10. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. 2,3,4,5: ne descurcăm!

    00
    • Esti bugetar ? 😀 …postez și aici pentru că chiar sunt șocat…cresc rate la credite, în privat se fac disponibilizări, economii de consum etc , iar în același timp, statul român plătește sume obscene în opinia mea, unor bugetari…de exemplu celor angajati pe funcție de execuție în ambasade ale României în străinătate..mi-a stârnit curiozitatea un vecin în situația asta, care tocmai si-a luat o limuzina nemțească clasa business, care pare destul de nouă (dacă nu chiar nouă)….cât credeți că ia indemnizație net pe lună, probabil ca să o frece pe la ambasadă? Dacă îmi permite Vali să facem un sondaj pe aici….

      00
    • @Car
      Din punct de vedere uman înțeleg chestia asta cu bugetarii și in general fiecare din privat are o ciuda pe cineva de la stat – tu de ex. ai pe cei din ambasade.

      Hai insa sa presupunem ca de mâine începem sa vorbim despre propunerea de a da afara un sfert dintre bugetari și sa tăiem salariile celorlalți cu o treime.

      Ce se va întâmpla mai departe ??

      Tu și alții veți fi răcoriti sufletește, doar ca după vreo 2-3 luni, poate și mai devreme o sa vedeți ca afacerile private o duc mult mai rău decât acum.

      Acum poate te întrebi de ce ar duce-o mai rau afacerile private dacă dam afara bugetari și le reducem salariile celorlalți.

      Răspunsul este foarte simplu – societatea umana actuala se bazează majoritar pe încredere- încrederea ca ai un loc de.munca, ca poți sa plătești pentru lucrurile de care ai nevoie – de asta oamenii fac credite pentru apartament, pentru mașina sau pentru un laptop – ca au încredere ca în următorii ani vor avea venituri câte sa le.permita sa plătească ratele.

      Dacă 6-8 luni discuți despre cum o sa dai bugetarii afara și cum o sa le tai salariile la cei rămași înseamnă că acei oameni nu o sa mai aibă garanția locului de munca și nici a salariului deci nu o sa mai aibă încredere ca pot sa își plătească ratele pentru produsele pe care le cumpăra.

      Ce o sa facă acei oameni ? – evident ca o sa își reducă cheltuielile la minimul posibil – adică adio ieșit la restaurant, mers la nunti, schimbat mobila prin casa, mers la coafor, mers cu taxiul etc.

      Adică bugetarii o sa își păstreze banii rămași ca nu se știe ce se întâmplă, poate mai are serviciu, poate nu – pai atunci cei care fac mobila, cei de la restaurant și alte afaceri unde bugetarii cheltuiau banii ce o sa facă??

      Pai evident ca nu o sa mai aibă nici ei aceleași încasări și atunci o sa reducă și ei cheltuielile , o sa dea afara din personal ca nu mai au nevoie.

      Oamenii care lucrează în privat când o sa vada ca alții de la serviciul lor sunt dați afară sau li se reduc salariile ce o sa faca – pai o sa reducă cheltuielile la fel cum fac și bugetarii și asa mai departe.

      Voi chiar credeți ca dacă ar fi fost viabil economic sa dai afara un sfert dintre bugetari iar tara sa o ducă mai bine – nu s-ar fi făcut asta deja ?????

      Nu as vrea sa fiu inteles ca iau apărarea bugetarilor, exista cazuri punctuale unde s-ar putea sa fie oameni mai putini, proceduri mai bune și asa mai departe – dar hai sa încetam cu ideea ca datul oamenilor afara și tăierea salariilor în masa sunt soluții pentru succes economic.

      Iar în final hai sa ne amintim de perioada 2009 – 2012 a fost criza, au fost dați bugetari afara, celorlalți bugetari din activitate li s-au tăiat salariile cu 25% – privații au dus-o bine sau au început sa o ducă mai bine abia de prin 2013-2014 după ce salariile bugetarilor au revenit la loc ????

      00
    • Man, nu spun sa se dea afară bugetari afară și nu am ‘ciuda’. Dar hai să dezbatem cât e de normal ca un bugetar pe rol de execuție sa primească lunar mai mult decât un director de mare corporatie cu sute de oameni în subordine și cu responsabilități garla…
      10 000 de dolari pe luna, e foarte bine oriunde pe lumea asta, hai sa nu mai deliram…unii bugetari români sunt privilegiați de lux…măcar dacă ar pune umărul sa aiba romanica un PIB ca al Olandei ,Danemarcei, Luxemburg…sunt doar niște loaze cu sinecuri…

      00
    • @Mirel
      Problema principala in Romania este faptul ca increderea intre oameni nu este wow. Ea pleaca din anii comunismului si in ultima parte s-a coroborat cu faptul ca sistemul de caste a fost desavarsit. In ultimii doi ani, mai precis de cand a fost nebunia pandemica 2 categorii de oameni nu au simtit greutatile prea mult: lucratorii la laptop, respectiv bugetarii. De prima categorie nu o sa ma pronunt intrucat cazurile de epuizare si alte probleme psihiatrice o sa-i urmareasca mult si bine. A doua categorie n-a fost prea stresata cu toate nebuniile intrurcat au fost multi care au stat acasa si se plictiseau, dar ce sa vezi salariile le-au venit intregi. Asta pe langa zona educatiei unde scoala online a fost un „succes” rasunator. Iar daca ne uitam la politia romana este indeajuns sa vezi ce bine se circula pe strazi sau cum anumite zone din Romania consumul de droguri a crescut simtitor. De spitale si sistemul sanitar nu mai vorbesc deoarece se stie este cel mai bun din Europa.
      Asa ca da perceptia multora din privat este ca poate e timpul sa mai trecem printr-un regim/reforma si sa eficientizam acest aparat. Vrea cineva s-o faca? Raspuns nimeni nu vrea sa se bage. Solutia nu este sa dai oameni afara doar de dragul de a da ci mai degraba este sa eficientizezi ceea ce poti eficientiza. Ca asta implica niste concedieri foarte bine, ma indoiesc ca privatul va avea problema in a absorbi acei oameni la nivelul salarial adecvat lor. Desigur nimeni nu-si asuma asta, insa cand vin diversi camatari/creditor la usa toti vor lua aceste decizii.

      00
    • @Car
      Încearcă sa treci dincolo de propaganda asta cu bugetarii cu salarii uriaseși spune-mi concret ce bugetari cu funcție de execuție au 51.000 lei pe lună.

      00
    • Mirel, ia la mana declarațiile de interese și avere de pe site-ul MAE de exemplu , fa un cross-check pe același site cu numele angajaților de la ambasade, și vezi la ce concluzie ajungi…si nu,nu ma refer la ambasadori, ci la angajați din ambasade…iti dau și un hint, uita-te la tari vai mama lor, care de ex au trecut prin război , schimbări violente de regim…

      00
    • @Car
      Hai sa rezumam discuția dintre noi:
      -TU – sunt bugetari cu funcție de execuție cu 10.000 de dolari pe luna(51.000 lei) nu se poate asa ceva, este o bătaie de joc
      -EU – nu exista salarii asa mari pe funcții de execuție, da câteva exemple concrete
      TU – sigur sunt, cauta pe site-ul X, fa verificări, cauta-i ca sigur ii găsești
      EU – ?????? (îmi amintesc de o gluma veche – eu sunt la Cluj dar tu cauta-ma pe la București ca poate ma găsești)

      Deci TU STII ca sunt bugetari cu salarii de 51.000 de lei pe.luna DAR nu poți da niciun exemplu concret ?

      Pai dacă nu poți da exemple înseamnă că nu există astfel se situații – iar dacă nu exista de ce ești supărat ?????????

      00
    • cum se adaugă un print screen la comment ? Sa ii arat lui Mirel, ca deși i-am zis ce sa faca, pare ca nu vrea ….esti bugetar Mirel ? Vrei sa scriu aici cu nume și prenume ,exemplu de astfel de bugetar cu funcție de execuție, cu indemnizatie de peste 100 000 dolari pe an ? Mi-e vecin, vrei sa dau și adresa, sa il localizam mai bine ? Urc și o poza cu limuzina pe care tocmai si-a luat-o ? După toate astea, ce o sa spui , ‘da’ domle , dar lucreaza in tara de risc, aia 100 000 dolari sunt pt asta’…plm de sugative…100 000 dolari …prinzi un post de asta, esti milionar pana la 40 de ani, ca bugetar….cati IT-isti , ingineri, arhitecți, medici, cititori ai blogului asta ,sunt milionari la 40 de ani din salariu ?

      00
    • Ai putea avea dreptate, Mirele, doar că, de fapt, banii se duc în alte părți: mașini sh cumpărate din Germania, vacanțe în Grecia/Turcia, apartamente în Dubai etc.

      00
  2. 3 – totusi cei care sunt listati la bursa si au raportat profiturile…au facut profituri record. Unde au disparut acele profituri de au probleme cu cashflow-ul?

    00
    • banii dintr-o companie, mai ales cele listate la bursa, nu sunt ca banii pe care ii ai tu acasa. daca compania a raportat profit, trebuie sa distribuie acel profit actionarilor, care nu au nicio obligatie sa faca aport de cashflow nimanui. daca nu ar distribui acei bani, ar fi fix furt.

    • @Arhi Profitul poate fi si reinvestit, fara ca actionarii sa mai primeasca ceva.

      00
    • Poate acționarii ar trebui să se ocupe cu furnizarea și distribuția de vată pe băț, nu de energie.

      00
    • NOU
      #16

      Eu citesc si inca ma crucesc: „Am cerut în Parlament modificarea OUG 119, renunţarea la plafonul de 1.300 de lei pe MWh, eliminarea suprataxării traderilor.” Ce rol au traderii, ca ei doar cumpara si vand mai departe, rascumpara si apoi revand. Nu inteleg cum nu le e putin rusine. Dar la 4. se spune corect, in ultimii ani facturile in Romania au tot crescut peste media europeana, si nimeni nu a comentat, deci e bine…

      00
    • @Mihai profitul va fi reinvestit dacă asta vor majoritatea acționarilor. De data asta au preferat să încaseze pentru a fi siguri de de banii din mână. Nu prea îți vine să reinvestești când știi că se vor scumpi materiile prime.

      00
    • @Arhi, gresit. Profitul poate foarte bine ramane in conturile firmei. Nu sunt obligati sa dea dividende doar pentru ca exista profit. Nici macar nu trebuie reinvestit, poate ramane in conturi pentru zile negre. Si boardul poate propune sa ramana o rezerva de cash in firma, mai ales daca stii ca te bazezi pe stat.

      00
    • @alex boardul e numit de acționari și dacă ai un procent important de acțiuni ai un cuvânt de spus despre cine ajunge acolo. Scopul lui e să maximizeze banii acționarilor prin creșterea valorii acțiunii și acordarea de dividente. Dacă lor li se pare că prețurile la materii prime scad și lumea va cumpăra mai mult din ce produce firma vor recomanda reinvestirea pentru a moderniza și extinde. Dacă se anunță vremuri rele vor distribui profitul pentru că banii din mână sunt mai siguri.
      În nici un caz nu vor spune ”hai să mai reducem din profituri ca să nu dăm oameni afară”… alea sunt povești pe care le spun influencerii celor care nu s-au trezit la realitate și încă mai cred în Moș Crăciun

      00
    • Bun, asta e clar. Dar tu ca actionar ce preferi, azi 1000€ si maine dam faliment sau azi 500, peste 6 luni 500 si tot asa? Cand stii ca iti intra banii, dar cu intarziere pentru ca depinzi de stat, eu cred ca mult mai ok e sa ai ceva cash disponibil.

      00
  3. Realitatea din Romania: bomba cu ceas
    Presa din romania: „S-a usurat Reghenkampf in padurea din Snagov inainte de bataia cu Prodanca?”

    00
  4. Gaspar, more like Spagar.

    00
  5. 2. „Anul trecut, Chimcomplex Borzești a avut afaceri de 2,2 miliarde lei și un profit net de 485,5 milioane lei.”

    mda. are cifra de afaceri numai de 3 ori mai mică decât emag și aproape jumătate față de Coca-Cola România, ocupând un meritoriu loc 77 în topul firmelor. gigantul industrial Chimcomplex, companie strategică… haha.

    00
    • inseamna ca nu intelegi ce inseamna strategic. Ei fac chimice necesare in multe industrii, de aia ar fi strategica. De emag, coca-cola ma pot lipsi…de chimicele lor nu prea. Nu e vorba de bani aici. Azomures la fel, fac ingrasaminte de care nu te poti lipsi.

      00
    • Fara Coca-Cola/apa minerala si pachete aduse la usa cred ca supravietuim. Chimcomplex parca facea ingrasaminte (si produse pentru armata – explozivi), nu asa fancy dar al naibii de utile. CFR Marfa (cred ca in faliment sau pe acolo) nu-i mai stategica decat eMag?

      00
    • @sfatuitoru. „strategic” înseamnă important, vital, semnificativ. într-o economie capitalistă relevanța unei companii se măsoară în primul rând în Bani, apoi influență și celelalte.

      ce naiba de importanță este aia pentru care oamenii nu sunt interesați să dea bani? cine are nevoie de orice ar produce ăia acolo? pun pariu că este ceva ce se poate aduce lejer de altundeva la preț mai bun. a se scuti.

      00
    • @Joker perfect de acord. Se măsoară în bani. Și când dă chix crește altceva în loc.
      Moare? 2008 spune că nu, cei un bancher, care era trader, care a făcut pârnaie poate să confirme.
      Crește alteva în loc? Bursa se ghidează acum după ESG.
      Ce are asta de a face cu banii? Eu vreau să investesc în companie care să facă bani nu equity, social, găinaț, să fie condusă de un capitalist lacom. Vezi Sri Lanka, ESG organic shit, au renunțat la îngrășăminte chimice. că nu erau bio, le-a căzut producția și exportul de ceai de nici Pfizer nu are leac pentru el.

      00
    • „strategic” inseamna vital, important pt o tara, nu pentru economie. Ceva ce daca se duce naibii, tara aia e mai slaba ca putere economica/militara/geo…. din astea.

      Ce vinde Chimcomplex o fi ieftine, o fi competitia mare si de aia nu face bani. O fi produse de tip „commodities”, cum zice americanu.

      Fac ceva chimice pt. vopsele si adezivi. Daca nu fac din astea, raman o gramada de industrii fara vopsele si adezivi. Ceilalti o sa fuga la alti furnizori, aia cresc pretu sau poate nu pot onora cererea….cam ce se intampla de 2 ani.

      00
    • @sfatuitoru. crezi că dacă ar produce ceva care nu poate fi înlocuit rapid și fără bătăi de cap, nu ar găsi o soluție să-și monetizeze poziția? hai să fim serioși. pare genul de petardă economică abonată la ministerul Agriculturii.

      00
    • Fac spume pt. termoizolarea cladirilor. Ia sa crape Chimcomplex, se duc naibii stocurile de materiale, si apoi plangi ca nu se gasesc materiale ca vrei sa-ti izolezi casa. Plangi ca cine a ramas pe piata creste pretu cu 200%.

      Mai scriu, sau e clar de ce e strategic.

      Strategica e si furnizarea de curent, d-aia sa crape aia de au facut piata libera.

      00
    • Ce legatura are strategic cu cifra de afaceri?

      00
    • joker compara o companie de productie cu un comerciant :)))

      daca Chimcomplex are cifra de afaceri de 100 de lei inseamna ca a produs niste bunuri cu 50 de lei si le-a vandut cu 100 de lei.

      daca emag are cifra de afaceri de 100 de lei inseamna ca a cumparat niste bunuri de la samsung cu 90 de lei si le-a vandut mai departe cu 100 de lei.

      00
  6. @arhi : nu e chiar asa . Una e sa ai profit, alta e sa-l distribui. De exemplu google face profit ca la balamuc de zeci de ani, dar NU distribuie dividende . AGA lui google considera ca banii sunt mai bine folositi pentru crestere.
    https://www.dividend.com/how-to-invest/why-google-goog-doesnt-pay-a-dividend/

    00
    • industria asta nu prea plătește dividende fiindcă s-au învățat prost, că ei sunt orice-ar fi, reginele balului – da’ stai liniștit: capitalizarea Alphabet (și nici ceilalți nu o duc mai bine) s-a înjumătățit yoy – așa că la un moment dat o să decidă și ei că balul bobocilor s-a cam terminat.

      00
  7. Azi se termina pseudo referendumurile din Ucraina. Propaganda ruseasca zice ca vor raspunde total dupa anexare, dar pana acum ucrainienii au mai atacat Crimeea ( totusi fara sa declare asta oficial ).

    Garantat ucraienienii vor continua ofensiva in cele 4 regiuni, probabil pe joi-vineri rusii sa recunoasca legal… deci pe weekend tensiunea sa ajunga in punctul maxim.

    Razboiul o sa ajunga la next level… pareri? Refuz sa cred ca o sa se arunce cu nucleare tactice, il cred in stare pe Putin, dar urmatorii 2 pe lista de aprobare sper sa refuze ordinul.

    China si India „recomanda” diplomatic terminarea razboiului. Turcia si *stan-urile l-au umilit pe Putin la Samarkand. Odata ca piticul nuclear e super frustrat de inaltime ( poata platforme false in pantofi – vedeti pe YT ), a doua oara ca liderii *stan-urilor l-au lasat sa astepte dupa ei…

    Serbia si Kazahstan au zis ca nu recunosc rezultatele celor 4 referendumuri… deci nici macar „prietenii apropiati”.

    Umilinta si presiunea simtita de Putin e din toate partile.

    Deci, se ajunge la nucleare ( tactice ) sau il mierlesc astia pe Putin?

    00
    • Rog soldații ruși proaspăt mobilizați să nu mai bată HR-ul și să ajungă odată în Moscova.
      Direcția e Moscova, nu Georgia, nu Finlanda, nu Găgăuzia.
      Am pariat 5 milioane de ruble. Ne batem joc.

      00
    • NOU
      #39

      @AlinP „Deci, se ajunge la nucleare ( tactice ) sau il mierlesc astia pe Putin?”
      Nici una, nici alta. O vor da la întors ca și până acum. Vor face spume la gură: că Occidentul…, că naziștii de ucraineni, îi vor arunca la înaintare pe propagandiștii de serviciu (Medvedev, Soloviov, Simonian, etc). Gargară la pătrat.

      00
    • Rusia are bombe nucleare nu de azi, de ieri, ci de 70-80 de ani – și nu le-a ascuns, nu a făcut un secret din asta. acuma, să ții luminile aprinse la Pentagon fiindcă de-abia cum te gândești că atunci când sunt înghesuiți rușilor le pot veni tot felul de idei, hmm, sună a prostie macabră.

      sau cineva își închipuie vreun președinte rus, care o fi el, spunând: gata, am pierdut, ne întoarcem acasă, nu o aprindem chibritul ăsta fiindcă se supără ceilalți pe noi. Kissinger a spus-o foarte frumos (la 90 de ani o lași mai moale cu hârjoneala de-a cuvintele): Rusia nu are cum să piardă acasă la ea. singura întrebare rămâne cât îi va costa pe ceilalți victoria ei.

      00
    • nuclearele sunt lose-lose, probabil singura sansa a cracanatului e sa faca toata economia de razboi ( ’45 style ) si sa spere ca ucrainenii nu elibereaza tot ce rusii au ocupat pana sunt gata hoardele ….

      00
    • Toata stima pentru Kissinger, dar Rusia nu mai e la ea acasa in Ucraina de cam 30 de ani.
      Si e foarte interesant cum este omis costul pe care il va plati si Rusia, chiar in cazul unei victorii. Pentru ca daca isi imagineaza cineva ca dupa ce Rusia si-ar proclama victoria, restul lumii ar spune „gata, acum ati castigat, ridicam toate sanctiunile…”.

      00
    • Cat despre nucleare, tactice sau nu. In retorica rusa, este des mentionat faptul ca singura tara care a folosit arma nucleara impotriva unei alte tari in istorie a fost SUA. Sigur ca atunci cand spun asta ignora complet contextul, dar asta e secundar.
      Sincer, ma cam trec fiori pe spinare la ideea ca, sub pretextul de a incheia conflictul (adica daca SUA au putut, noi de ce nu am putea?!? Avem ciunga in par???), Rusia va apela la armele nucleare tactice (cumva asta e politica ei dintotdeauna, persistand in mintea lor ideea ca armele nucleare tactice ar fi mai putin „periculoase” decat cele strategice. In timpul razboiului rece, politica NATO era clara: daca sovieticii vor lovi primii, chiar si cu arme nucleare tactice, riposta va fi cu arme nucleare strategice).

      00
  8. 6 – Lucrand in sistem si fiind inca in formare si la inceput de drum, cand vad stiri din astea dau petrecere ca paote poate oi prinde vremuri normale in spitalele din Ro.

    00
  9. 6. Gaşpar e anagrama pt Şpagar fmmmmmmmmmmmmm😀😀😀😀😀😀😀

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile