Știrile zilei – 26 august 2022

  1. Oraș . Brunetă . Verde . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Lofoten .
  2. Fabricile de armament au nevoie de fier
  3. Cel mai mare preț de energie din Europa
  4. Rechizitele s-au scumpit
  5. Salariile bugetarilor vor mai crește un pic
  6. Și vom avea subvenții la lemn de foc
  7. De unde a cumpărat Poliția Raptor-urile alea
  8. Polonia închide magazinele duminica
    Cum ar fi să fie închise mallurile la noi? Păi io ce fac cu copilul, petrec timp cu el?
  9. Iranul caută ridicarea sancțiunilor
  10. Zona Euro e în recesiune
  11. Simpatie
  12. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

116 comentarii

    • Întreb și eu pentru ca nu mă pricep: nu au voie sa spună numele? E vreo lege care interzice lucrul asta? Mor când citesc știri de genul: într-un magazin a fost găsit un șobolan mort; un restaurant vindea carne expirata; o stație PECO vinde combustibil cu 15 lei.
      Serios, chiar nu înțeleg.

      00
    • @ Mario, cu magazinele, cica teoretic, daca te dau in judecata si pana la urma apare ca i-ai defaimat pe nedrept, sunt pasibile de amenda…
      Bine , e o lege tampita..sa nu mai zic ca de 2 zile stie toata lumea ca Lidl nu a cotizat la ANPC la cine trebuia

      00
    • @Dave, Lidl, desi e magazinul meu preferat, are niste erori putin cam ilegale – nu poti pune pret promotional sau redus daca nu arati care a fost pretul inainte de acea reducere.

      00
    • anul trecut era epidemie de Norovirus la Rasnov…s-o fi rezolvat acolo problemele?…

      00
  1. In Ungaria a apărut un studiu care spune că nu e prea bine ca femeile să știe prea multă carte, in Polonia se închid magazinele pentru că duminică e zi de rugăciune și mers la biserica. Ce urmează, arderea vrăjitoarelor pe rug?

    00
    • Da, in Polonia e o situatie de genul „Masura buna din motive proaste.”

      00
    • un link pentru faza cu ungaria?

      00
    • @Zarax. măsura ar fi fost în regulă dacă magazinele s-ar fi închis singure din lipsă de clienți. așa, este un doar un alt pas înainte on the road to serfdom. bine, aici, în estul Europei, oamenii nu au avut niciodată cine știe ce admirație pentru ideea de libertăți individuale.

      00
    • Si în Germania sunt închise duminica și nu din motive religioase din câte știu. Faza e ca orașelele mai mici sunt aproape moarte duminica. Majoritatea stau în case / apartamente. Terasele și restaurantele sunt deschise, dar nici la alea nu se înghesuie lumea. Mă refer aici la orașe mici în perioada pre-covid, acum nu știu care este situația.

      00
    • https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-25/hungary-takes-aim-at-educated-women-in-study-panned-by-critics
      Ok, hai ca am gasit eu, ca muream de curiozitate. “If this tendency continues, the inequity in higher eduction may risk a drop in births due to the reduced probability of women choosing to marry and bear children.”
      Ok, stim de mult timp ca femeile care merg la facultate au timp sa realizeze ca viata fara copii e comoda si exista multe chestii de care vrei sa te bucuri fara responsabilitatea de a creste urmatoarea generatie de platitori de taxe la buget.
      Dar poate e timpul pentru specia umana sa gaseasca niste motive mai bune de a face copii decat lipsa educatiei si chinul instinctului. De ex., pe mine m-ar fi convins incepului erei explorarii spatiale pentru oamenii de rand. Dar noi inca ne certam cu rusia pentru gaz si de frica nuclearelor. Nu, multumesc!

      00
    • De ce măsură bună? Daca Ionel are chef să meargă la mall și stea acolo, iar cei cu mallul vor să îl țină deschis, de ce ar veni niste gigei sa îi interzică asta? Pe ce motive? De ce nu se închid toate activitățile comerciale? Dacă mallurile închid în weekend din lipsă de clienți e altceva.

      00
    • @Mar. nu există mescalină sau LSD care să bată senzația dată de puterea pe care o putem exercita asupra celorlalți. cred că este o trăsătură a speciei care vine din pleistocen – controlul asupra vieții altora makes our brain really happy.

      00
    • @Mar, îi consideri inferiori pe cei care lucrează în servicii (angajații ăia din mall)? Ei sunt sclavi, iar tu ești un mic miez corporatist? Ei n-au voie să aibă week-end?

      00
    • De ce sclavi? Sunt singurii care lucrează în weekend? Medicii, polițiștii, pompierii, cei de la salubritate, cei care lucrează la intervenții la rețeaua electrică, apa, gaz sau cei care lucrează în linii de producție care nu pot fi oprite cum sunt?

      00
    • @Ciuby, sunt curios cum vezi tu lucrurile? Ca sa nu mai existe sclavi, presupun ca propunerea ar fi sa se inchida totul. Si atunci, oamenii aia care nu mai lucreaza la magazine duminica, ce ar putea sa faca? Unde petrec timpul cu copii?

      Adica presupunem ca se inchid si restaurantele, terasele, locurile de joaca din parcuri si mall-uri. Sigur, raman leaganele si toboganele, iar apa si pufuletii le poti aduce de acasa. Dar oare este suficient?

      00
    • @Mar și Andrei G, bun, putem avea o discuție în direcția asta. Aș vrea, totuși, să eliminăm din argumente profesiile de genul medic, polițist, pompier și altele asemenea – astea sunt chestii de viață și de moarte, servicii de urgență. În plus, nu e ca și cum toți medicii lucrează în week-end (doar cei care fac gărzi, deci urgență), toți polițiștii o fac etc. Vorbim aici de asigurarea „continuității” unor servicii fără de care oamenii pot să moară, de exemplu. În plus, foarte important, sunt domenii în general de stat (în afară de liniile de producție, unde revin), unde activitatea e reglementată și nu-și bate nimeni joc de angajați.

      În ceea ce privește serviciile, fie că e vorba de HoReCa, benzinării, locuri de joacă sau altele asemenea, acolo angajații efectiv sunt tratați ca și cum li se face un serviciu că au loc de muncă. Programul de 8 ore se transformă în 10-12, salariile se dau de multe ori mai mult la negru etc. În plus, să fim serioși, nu este urgență să te duci să iei prezervative de la benzinărie – există țări unde la orele 18:00 se închide treaba și tu te poți duce să alimentezi, dar plătești cu cardul direct la pompă. Mai mult, cred că mall-ul nu este singurul loc unde poți merge cu copilul în week-end, e OK, mai sunt activități. Nici nu știu dacă e cel mai bun loc în care să faci asta, dar e altă discuție și fiecare părinte face cum vrea.

      În industrie, linii de producție etc. nu mă pricep, nu am avut contact cu așa ceva, nu știu dacă s-ar putea schimba/automatiza/închide. Dar ăsta nu e un argument pentru care și mall-urile trebuie să rămână deschise în week-end.

      00
    • Pe perioada studenției am lucrat în mall o perioadă și băgăm ture de weekend și după-amiază, program part-time, că în rest facultate. Majoritatea turelor se weekend erau acoperite de studenți și mulți erau super încântați de asta.

      00
    • @Ciuby, in tarile alea despre care spui tu ca au program pana la 18:00 la benzinarii si apoi se inchid si pot plati cu cardul nu le interzice nimeni sa le tine deschise.
      Doar ca sunt niste legi destul de bune care sa protejeze angajatul. Adica daca lucrezi in weekend sau pe tura de noapte si nu esti platit suplimentar poti face foarte usor reclamatie angajatorului. Iar amenzile sunt consistente, nu se rezolva ca al noi cu o mica spaga.

      Si da, putem sa discutam despre inchidere tuturor activitatilor in weekend (fara sa luam in calcul serviciile de urgenta).

      De ce trebuie sa ii consideram sclavi pe cei care lucreaza in weekend? Tu asa il vezi pe vanzatorul din Mall sau de la magazinul din coltul blocului?
      Si daca personal consideri ca este gresit sa fie deschise magazinele, presupun ca tu nu te duci niciodata la cumparaturi duminica, nu?

      00
    • @ciuby e ceva ieșit din comun.
      Cum sa zici tu romanasului nostru sa învețe sa își facă cumpărăturile o data pe săptămâna ?
      Auzi la tine sa ii interzici tu sa iasă la mall sa beleasca ochii pe apa plata și cafea.
      Sclavii trebuie sa muncească NON stop.
      Sincer de pe blog-ul asta am învățat un lucru cu cât ești mai ordonat și viata e mai ușoară.
      Fără caterinca.

      00
    • Mi-a placut maxim aia cu „and bear children”…

      00
    • Este o falsa ipoteza asta cu angajatul care n-ar vrea.

      E platit pe cat munceste, si da, programul de 8 ore poate deveni 9 sau mai stiu eu ce, dar asta e viata, nu toti isi permit sa fie platiti la centima fix pe cat au lucrat. Dar n-a murit nimeni ca a muncit o ora in plus sa mai faca una alta.

      Legat de salarii, cerere si oferta, pentru ca nu ia nimeni oameni cu japca de pe strada si sa-i puna sa munceasca cu forta pe salariul dictat de proprietarul magazinului.

      Eu zic s-o mai lasati cu ideile astea ca trebuie inchise lucruri spre binele angajatilor ca macane.

      00
    • Cumva, angajatii respectivi stiu ca lucreaza in weekend, nu?

      00
    • @ punKreas ceva gen ca la curve nu ? Doar știi ca ești curva nu ?
      Ce plm ai de ales ?
      Ori te futi ori iei bătaie.
      Așa e și cu angajații romani ori mergi la munca ori pleci acasă .

      00
    • @Vlad: o iei mot-a-mot. Eu am zis ca angajatii stiu de cand se angajeaza ca vor lucra in weekend. Si cine suntem noi sa le zicem sa nu lucreze in weekend? Si ti-o zic ca fost lucrator in weekend pe vremea studentiei cand ma duceam rupt in gura la job dupa o noapte de club. Dar stiam in ce m-am bagat, daca nu-mi convenea, ma reorientam.
      In loc sa propunem inchiderea magazinelor, mai bine i-ar forta sa fie platite mai bine orele de weekend.

      00
    • @ punKreas pai când te exprimi așa.
      Ce e rău când un magazin alimentar e închis duminica ?
      Ca majoritatea care sunt angajați ma rog la buget sau pe alte domenii de activitate au program de luni pana vineri ?
      Sâmbătă nu ai timp de cumpărături ? Sau vineri seara ?

      00
    • @Vlad, n-ai cu cine, las-o așa. Empatia și înțelegerea faptului că nu ești buricul pământului e ceva ce la români se șterge la naștere. :))

      @Andrei G, m-ai întrebat dacă fac cumpărături în week-end – uneori da, sâmbăta dacă e nevoie, alteori nu. Diferența pentru mine ar fi minoră, că nu e nicio schimbare dacă fac o comandă la Bringo/Freshful vineri în loc de sâmbătă și, chiar dacă nu aș comanda prin serviciile astea, nu ar fi atât de greu să merg în timpul săptămânii după-amiaza să-mi fac cumpărăturile, nu sunt atât de prețios ca alții de p-aici. Și, oricum, e complet irelevant ce fac acum, e vorba de ce aș fi dispus să fac dacă ar fi nevoie.

      00
    • @punKreas, trăiască ție, pui problema de parcă oamenii ăia se duc și cer ei în mod expres să lucreze în week-end, atunci când copiii lor nu sunt la școală, când prietenii lor poate sunt liberi etc. Da, sunt convins, fix așa se întâmplă…

      Auzi la el, „Si cine suntem noi sa le zicem sa nu lucreze in weekend?”, după care mai aduce și argumentul că el când era student… eheeee…

      00
    • Nu are nici o treabă cu prețiozitatea. Pot să le închidă. Dar nu e normal sa interzici tu asta pentru că așa crezi tu că e bine. Hai sa nu mai decidem pentru alții doar că avem impresia că ceea ce credem noi reprezintă cea mai buna solutie. Fiecare ar trebui să aibă posibilitatea de alege. Creșterea protecției angajaților și a drepturilor acestora e altceva. Ok, închizi centrele comerciale și supermarketurile. Asta o să rezulte într-o reducere de personal pe toate palierele, vânzători, bucătari, ospătari, personalul de la pază din malluri, personalul de la curățenie etc.

      00
    • @Mar și totuși in alte tari se implementează programul de 4 zile.
      Cretinii rău .
      Rămâi fără personal ? deci dacă ăla de la paza nu lucrează duminica in restul zilelor nu ai nevoie de el ?
      De luni pana sâmbătă ?
      Da e logic.

      00
    • Urmează Republica Gilead.
      (ptr. cine a citit Margaret Atwood, că filmul a luat-o pe arătura opusă, cea progresistă)

      00
    • În primul rând hai să îți explic de ce unii o să își piardă slujbele. Oamenii ăia de la pază lucrează tot 5 zile pe săptămână. Doar că, pentru a acoperi și weekendul, există personal mai mult. Există anumite sisteme, dar din ce știam, se lucrează cam 1-2 weekenduri pe lună, prin rotație. Că nu stă nea Costel de la pază non-stop la muncă, sau doar el lucrează în weekend. Weekendul lucrează nea Costel, weekendul viitor nea Ionel și tot așa. Dacă o să fie program doar luni – vineri, nu o sa mai ai nevoie de așa mult personal, pentru că turele de weekend nu o sa mai existe.
      Poți implementa săptămână de lucru de 4 zile și la malluri, doar că trebuie să mai aduci personal pentru a acoperi turele.
      Si te informez că există mai multe programe de muncă, nu doar 8-16. Exista locuri în care se lucrează în 3 ture, non-stop, chiar și de Crăciun sau revelion, cum sunt unele fabrici unde există instalații care nu pot fi oprite pentru că repornirea lor durează foarte mult și presupune costuri foarte mari. De aia ce mai spunem? Și în ferme se lucrează în unele momente non-stop. Când e de arat, semănat, recoltat, se lucrează non-stop pe utilaje. Mai ieșiți din bulă.

      00
    • @Mar vorbim stric de magazinele alimentare.
      Ca ai inchide duminica și sâmbătă ai avea program redus poți optimiza orele de duminica și sâmbătă in ture eficiente in timpul săptămânii știi cozile alea de la casele de marcat ?
      Adică găsești 2 3 case deschise.
      Dar stai ca vorbim de eficientă la romani.

      00
  2. Mda, doar că în Polonia le închid că se roage … Deci îți lași copilul cu popa.

    00
  3. 8. Cu mallurile
    Pentru unu care sta la bloc nu e asa de simplu ca pt Simona pe terenul de tenis.
    N-ar da navala lumea in malluri daca ar avea unde merge si ce face. Parcurile sunt praf in multe din orase si acolo unde iarba e tunsa se gasesc inscriptii de alea comuniste cu „Nu calcati iarba”.
    Apoi daca ploua sau e frig unde sa mearga average Joe?
    Esti in Cluj sau in Brasov, e octombrie, e duminica, unde kkt poti merge duminca cu copchilul in afara de un film si portie de KFC la mall?

    00
    • La rugaciune!

      00
    • scuze, inainte sa se trigareasca careva ca omoram copiii, Film + NU KFC ci un meniu de salata de pui + 1 pahar de lapte de migdale si un mar la desert.
      Evident film supereroi cu actor principal femeie de culoare lesbianca.

      00
    • Ahh, cat hate o sa iti iei pt KFC. Cuvantul cheie in combinatia copii + KFC este moderatie. Nu merge nici sa ii interzici complet dar nici sa ii dai la 2 zile crispy.

      00
    • Este mult prea cald si arid la noi ca sa ramana iarba ok, dacă toată lumea calcă pe ea. Se usucă si se transformă mocirlă. In Londra, cat era caniculă a fost si la ei iarba galbena și uscată. După 3 zile de ploaie a fost verde din nou. La noi ploaia vine după 1 lună. S-ar putea rezolva cu cantități enorme de irigații, dar considerând seceta, nu prea e ok sa arunci apa pe iarbă.

      00
    • Ma-ntreb cum am supravietuit noi astia de 30+ copilariei fara mall-uri? Oare mai tine minte careva?

      00
    • @DBCooper acum 30 de ani erau mai puține mașini în fața blocului și de obicei puse mai într-o parte altfel ar fi fost lovite cu mingea. Între timp în fața blocului a rămas spațiu doar pe carosabil cât să treacă o mașină, pe unde mai era spațiu verde s-a tăiat pentru parcare (cazul fericit) sau ca să mai înghestuie alt bloc și școlile au lacăt pe poartă în weekend să nu mai intre ăia mici să alerge.

      00
    • @DBCooper
      Cum am supravietuit?
      Primavara + Vara – Cand eram copil adolescent mergeam la tzara la bunici unde ma duceau la munca campului. Nu pot sa zic ca imi placea dar asta era conditia pentru a merge vara in tabara + bani de buzunar.
      Toamna – toata ziua la terenul de sport din incinta scolii unde jucam fotbal si baschet – asta nu poti sa o mai faci ca n-au voie copiii in curtea scolii dupa program
      Iarna – dupa ce veneam de la scoala direct la joaca cu zapada, sanii, bataie cu bulgari, de astea. Cand era vacanta – bunici din nou, unde erau destule de facut. Acum iarna pla zapada.
      Asa am supravietuit. Fara bunici la tzara, fara zapada iarna si fara terenul de sport de la scoala din cartier ar fi fost mult mai nasoala copilaria. Ah, sa nu uit, nu era internet atunci, ca de era sigur eram Wizard de level 999 pe nu stiu ce joc.

      00
    • @ic. Ah, deci pe vremuri era ok sa te joci pe betonul/asfaltul din fata blocului ca nu erau masini dar acum e de cacat sa duci copilu intr-un parc ca nu e parcu amenajat ca la all inclusive?

      00
    • @lrpx care parc? Ălea pe care le-au desființat să construiască o biserici sau alea retrocedate unde au trântit un blocuri? Sau în ăla care a mai rămas și e foarte aglomarat iar în weekend pornesc instalația de irigare dimineața mai tărziu și puțin după amiază ca să nu poți sta sau juca ceva pe iarbă.

      00
    • @lrpx, pe vremuri erau considerate ok multe alte lucruri pe care acum le evitam. De exemplu majoritatea cumparam apa imbuteliata in loc sa bem de la cismea/chiuveta.

      Dar da, se poate juca copilul in parc fara probleme.
      Dar tu personal ce faci in weekend? Sau mai bine zis, ce ai face daca ar fi totul inchis?

      00
    • Psionics, in Brasov esti la munte in 20-30 de minute.
      Sa vezi cum e in Crangasi sau in Berceni. Daca vrei munte iti ia cam 4-5 ore.

      00
    • @pvladc, cum asa? eu stiam ca in fiecare cartier e un munte, un munte de gunoaie

      00
    • ba e trist ca in timpul liber sa stii doar mall.
      da e trist rau.

      00
  4. acum, ca au Raptor, la revedere contrabanda, s-a terminat

    00
    • Yeah, sure.
      Daca fac eu calculul bine pe Raptors alea pulitia romana a dat undeva la 220k euro pe bucata, in conditiile in care Tiriac auto le vinde undeva la 60k euro configuratia de top.
      Ma intreb cum s-au impartit spagile (ca „jurnalistii” de la profit nu pun intrebari de astea tendentioase)

      00
    • Au luat Raptor ca în sfârșit sa poată sa ajungă șefii la cabanele lor din vârful muntelui. Pai ce treaba e asta sa se chinuie cu Dusterul din dotare.

      00
    • @babu ia vezi inca o data calculele, ca sunt lei, nu euro. si eu am crezut initial la fel

      00
    • da era si penibil in pnm, sa ai castiguri lunare de mii si zeci de mii si sa te plimbi cu duster chel edition.
      iti era si rusine, venea contrabandistu cu porsche cayenne si tu cu logan sau duster. iti taia pofta de orice afacere.

      00
    • Dacă datele astea din articol sunt corecte „Contractul a fost realizat pentru 12 autospeciale, pentru care PF a estimat un preț de 13,5 milioane de lei, iar câștigătorii au oferit 13.371.900 lei.” rezulta 13.371.900 : 12 = 1.114.325 lei bucata, ceea ce ar fi 227.413 euro, de 4 ori pretul de lista.

      00
    • @m – singura ta scuza ar fi ca natura nu a fost generoasa cu tine si ai ajuns jurnalist.

      13,3 mil lei pentru 12 masini =~ 1,1 mil lei/masina =~ 220k euro/masina.

      00
    • alt articol de pe alt site zicea ca tot contractul de 60 de vehicule reprezinta 13,5 milioane lei. acolo facusem calculele

      00
  5. Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Justiției cu suma de 1 miliard de lei, printr-o ordonanță de urgență de rectificare bugetară, pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești și acte administrative în favoarea judecătorilor, potrivit unui document al Ministerului Justiției. 1000000000. Anul viitor nu mai este nevoie de ordonanta, banii vor fi prinsi in buget de la nceput

    00
  6. nimic de faptul ca Spania a hotarat ca sexul se poate face doar cu consimptamant exprimat clar?! s-au inflamat toti masculii alfa ca moare „romantismul”.

    00
    • ma asteptam sa fi scos o aplictie cu din astea, mna, mai au timp; tot e un pas in directia buna

      00
    • Spania merge pe un drum bun cu legea asta. Au si altele de genul acesta.

      00
    • @casnica: nu e problema ca moare romantismul, dar din categoria „one thing led to another” o sa fie o gramada de barbati acuzati de viol ca de fapt ea nu prea ar fi vrut si n-a zis clar si inregistrat ca „da, vreau”. Plus acuze ca i s-a pus la femeie pata pe unul si trebuie doar sa se faca ca vrea si dupa sa se razgandeasca.

      Este o cale super rapida spre abuzuri.

      La fel ca aia de au inventat prezervativul de de deschide doar cu patru maini, sa faci ritual inainte de sex, ca sigur ajuta la romantism.

      00
    • @casnica ia fa tu calculele de cate ori ai zis un ‘da’ clar si raspicat ca la starea civila atunci cand ai fi vrut. sotul tau trebuie sa iti ceara acordul in fiecare seara cand aveti program intim?

      treaba asta nu prea se potriveste cu natura umana. sa vezi de acum inainte femei frustrate

      00
    • Din ce am boservat, in tarile astea foarte „libere” cultural gasesti cam multe puncte de control de politie in care te cauta ca pe un terorist de droguri si arme…

      00
    • Eu aș fi hotărât ca acordul să fie chiar scris și semnat în prezența unui/unei/unor martor(i). Ca să moară nu doar romantismul.

      00
  7. Totuși de ce România nu este menționată de Iran ca una din tarile cu care se poate lucra? De când era imperiul superman și pana în prezent nu ne am atacat niciodată, ba din contra le am dat sandero la greu, ca e o mașină pe gustul lor. Sa înțeleg ca suntem martalogi și din inerția americana nu trebuie sa cumpărăm de la ei ca i ajutam pe cetățenii din tel Aviv?

    00
    • Pisoi, eu propun să menții discursurile ăstea de țăran certăreț/ofticat/opărit când e vorba de țări molcome, fără intenții de destabilizare la activ (prin comparație, ce face Ungaria e zâzanie de beat în crâșmă). Poți să fii prietenul tuturor cu care vrei tu, în cazul acela, de baci pasiv cu miorița lângă tine.

      Cu ăștia, nu vrei & nu-ți permiți să pui întrebări nimănui. Este printre puținele zone în care băeții cu ochi albaștri cad de acord unanim, inclusiv cu securiștii DSS-ului.
      Stai potolit și vezi-ți de grătarul sau plimbarea de weekend.

      00
    • Stai linistit, majoritatea romanilor sunt pro-arabi ca nu ii inghit pe evrei, vezi inclusiv referinta din comentariu initial. Fix ca aia din peluza de aveau banner cu antonescu, doar ca sa fi trait maresalul pe ei ii trimitea primii in transnistria.

      00
  8. 8 trecând peste miștourile atât de facile cu eftimie, mult mai amuzantă mi se pare ipocrizia romanilor. musulmanii (fie ei arabi, persani sau pashto), cu burka si restul amuzamentelor, niste nenorociti. polonezii inchid mall-urile pentru post si rugaciune, ei asa da, oameni adevărați.

    pe dracu.

    e exact acelasi fanatism si intoleranță.

    00
    • tre’ sa fie un echilibru intre prostii europei si prostii asiei.

      00
    • @thebblack

      Un sfat: când ești alineat geopolitic cu țări specifice, poți sa critici chestiuni de acele țări dar nu te apuci sa faci critici prin comparații de țăran mioritic, cu țări din tabăra cu care stai umăr la umar, cu cele din celelalte tabere, spunând „Bai ce băieți sunt aia, tu de ce nu ești ca ei?”.

      Așa cum nu i-ai zice mă-tii că mă-sa altuia gătește mai bine–tu știind bine că nu e adevărat dar tot un țăran ești–în condițiile în care mă-ta te laudă în fața ei & nu-i permite să facă glume proaste despre tine.

      00
    • phaff, asta ai inteles tu? ca ii laud pe muslimi? am multe cuvinte de dulce si pozitii de kama sutra implicand diverse animale din bătătură la adresa ambilor schizofrenici, dar ma abtin.

      in același timp noi suntem aliati si cu ungurii. si astia sug pula din orice pozitie e capabil sensei vladimir sa le-o puna la dispoziție. sa inteleg ca propui sa procedam in acelasi mod?

      iar in ce privește țăranii mioritici, eu zic ca inainte sa te lansezi in presupuneri hazardate sa studiezi un pic oglinda, daca propriile unghii si calcaie iti generează frustrari.

      00
  9. 5. Care bugetari? Lipsește linkul. Doar din curiozitate.
    9. Tot din categoria asta e și „Decizie istorică în Iran! Femeile au putut urmări un meci de fotbal de pe stadion. De cât timp nu s-a mai întâmplat asta”? (Dați click aici, like și share). Vă dați seama că sufletele femeilor executate că și-au ucis soții de prea mult bine sunt ultrasatisfacute acolo unde s-au dus.
    8. Cine nu se roagă și nu petrece cu familia că poate n-are prin preajmă, să fie instituționalizat!
    7. Fără cuvinte. Deși ar merge și un articol „Cum a rămas p.f.r. într-o singură șalupă și cum se roagă comandantul să nu-l lase direcția când trece pe lângă convoaiele de barje. Click pe imagini.”

    00
  10. 8. Daca Mall-urile se inchid duminica, 13% din angajați zboara in somaj, cam asta se va întâmpla. Dar, vai, cum sa nu aiba si ei o zi libera statica… Mda, vor avea liber de tot.

    00
    • de ce 13%?

      00
    • Aproximativ, atat înseamnă 4 duminici dintr-o luna. Bine, calculul e mai complex, ca se aglomereaza celelalte zile, se compensează o parte. Nu mai vbesc ca vor avea pierderi(alimente cu termen scurt ce se arunca) pt ziua goala, deci, automat se scumpesc anumite produse, plus tot lantul care sta in spatele supermarketurilor se duce-n parțial în pl, transport, producție etc.

      00
    • de ce 13%?

      100% / 7 ~ 14.28%

      Mai lași ceva rezerve, așa că grosier e 13%

      00
    • hmm, oare nemtii cu fac? la ei nu se strica produsele de sambata pana luni? banuiesc si ca la ei e dusa unde ai zis tu industria, nu?

      00
    • Stai linistit ca nu zboara nimeni in somaj.Majoritatea magazinelor nu au oameni,se fac ture suplimentare.Iar in multe tari din Europa supermarketurile sint inchise duminica.

      00
    • @m, comparatia nu e buna, in Germania supermarketuri funcționează așa de 100 de ani, in 1919 s-a interzis sa fie deschise magazinele duminica, nu de ieri. Ca sa te adaptezi brusc la sistemul lor trebuie să faci sacrificii, sa tai ce e in plus.

      00
  11. Punctul 8 este o balarie. Nu are treaba guvernul cat si cand sa fie magazinele deschise. Daca proprietarii lor isi permit sa le tina deschise 24/7, atunci sa fie deschise non-stop.

    Bagatul asta in seama aiurea nu aduce nici un beneficiu nimanui.

    00
  12. Cum a zis cineva mai sus legst de mall urile poloneze: masura buna sin motive proaste. Toti la biserica, zic! Sunt si alte tari unde nu sunt deschise mall urile sau supermarketurile duminica si n-a murit nimeni.
    La noi fiind obisnuiti cu ele deschise ni se pare abominabila o masura de genul asta!

    00
    • Masura e abominabila din punct de vedere economic. Se vinde mult duminica si pentru unele pravalii ar fi dezastru daca ar fi obligate sa inchida.
      Normal ar fi sa fie protejati angajatii iar comerciantii sa fie liberi sa deschida si 25 de ore pe zi/ 8 zile pe saptamana daca respecta drepturile salariatilor. Simplu.

      Cand am ajuns prima oara in Viena era sa mor de foame seara. Noroc ca am gasit niste arabi care faceau pizza pana tarziu :)) si niste turci cu falafel.

      00
    • Masura poate fi abdominabila, dar numai prima data. Dupa aia volumul se va muta sambata si vineri seara.

      00
    • Pai tocmai, am specificat, mall uri si supermarketuri. Nu opreste nimeni micii intreprinzatori sa tina deschis! Parca despre mall uri era vorbs si in Polonia, nu?
      Si na, in Viena era sa mori tu de foame, ca turist, dar vienezii stiu regulile si inca n au crapat :D

      00
    • Irod, si in mall sunt mici comercianti. In general proprietarii de mall nu fac comert, ei inchiriaza la altii. Pentru cafenele e rau si daca e frumos afara dar sa-i mai si inchizi.

      mac gregor, sunt chestii care nu se muta, se pierd pur si simplu. sambata lumea mai are treaba si daca nu e deschis duminica nu mai merge la film spre exemplu. pentru comerciant e o pierdere care nu poate fi recuperata.

      00
    • Doaa, adevarul ca la mall sunt multi mici comercianti! Scuze, dar cred ca numeri pe degetele de la o mana acei „mici comercianti” dintr un oarecare mall. Care? Zara, new yorker? Dar na, romanul e mai destept si stie!
      In austria nu sunt mici comercianti in mall? Saracii de ei cred ca au falimentat din cauza ca s-a inchis mall-ul duminica. Eu m-am lamurit cu argumentele astea, e clar!

      Dar na, fiecare avem ce vrem si ce meritam: vrea romanul mall deschis duminica? Vrea! Ura si la gara!

      00
  13. #11 Să-mi trag palme.

    00
  14. 4. In fiecare toamna, isteria cu costul rechizitelor. Da, un ghiozdan echipat poate costa de la 400 in sus doar daca vrei sa epatezi. Un caiet obișnuit, A5, e 2-3 lei. Luam un elev de gimnaziu. 20 caiete, 60 lei, 40 un penar echipat, inca 20 caietele de geografie, biologie, muzica, 30 un bloc de desen si acuarele. Un ghiozdan normal găsești până in 100. Deci poti rezolva cu maxim 250.

    00
    • eh, pe vremuri mergeam cu un singur caiet la toate materiile. Era un caiet de muzica ca era si mare si ieftin si hartia de calitate. Punga de 1 leu ce are in loc de ghiozdan? Penar?Un pix de 25 bani la 2 saptamani si asta era. Ce vremuri bune cand nu te plangeai ca e scump ca si asa nu erau bani.

      00
    • Corect, dar, cu decât 250 lei nu poți să dai o știre. Lipsește dramatismul și suferința.

      00
    • Dar cu smartfoane de 500 euro în buzunar…

      00
  15. Salut!
    Poate în curând încape și știrea cu deputatul USR care vrea să modifice legea ca să nu mai fie eutanasiați câinii vagabonzi, doar cei agresivi sau foarte bolnavi.

    Mulțumim USR!
    Poate că așa partidul lui Cioloș va deveni o opțiune de vot la următoarele alegeri.

    00
  16. 5.
    Situația e următoarea: în anul 2017 a intrat în vigoare o lege, legea salarizării personalului bugetar, care spunea că progresiv vor fi crescute niște salarii, astfel încât în 2022 să ajungă la un anumit cuantum, respectiv să ajungă de la x (2017) la z (2022, unde z= x+y).

    Dar salariile, unele, nu au crescut. Deși era o lege în vigoare.
    Unii au dat angajatorii în judecată și au obținut diferențe.
    La modul, au dat în judecată în 2019 și au obținut diferențele aferente perioadei 2017-2019 (momentul introducerii cererii), în 2021 iar au dat în judecată și au primit diferențele pt perioada 2019-2021.
    La învățământ, de exemplu, deși au Hotărâre judecătorească pt suma H (diferă de la persoană la persoană), ministerul le-a zis „bine, va dăm banii, dar vă dăm 15% din H în primul an, 15% în al doilea și alte procente, vreme de 5 ani”.
    Totul cu referire la suma menționată în hotărârea judecătorească, în niciun caz nu se majorează salariile așa cum trebuiau majorate acum 3-5 ani în urmă.

    Măririle care vă inflamează pe voi acum sunt făcute pe modelul „știm că nu v-am dat nimic de 5 ani încoace, deși există o lege, da’ uite, vă dăm nițel în plus”, mărirea pe care vor s-o acorde e de 25% din diferența dintre salariul care ar fi trebuit să fie în plată în 2022 și salariul din 2017.
    Deci, în loc ca anul ăsta oamenii să aibă salariul z = x+y, așa cum a stabilit o lege din 2017,după această mărire care vă enervează, vor avea w= x+ 25%y.

    00
    • NOU
      #105

      sa se dea o lege sa creasca salariile… fascinant cum ideea asta inca exista la romani, chiar si dupa 40-50 de ani de comunism. adica daca o sa dea o lege ca apa rece e calda automat o sa fie calda? ce legatura are o lege cu nivelul salariilor? salariile trebuie sa reflecte cererea si oferta de pe piata. si cam atat.

      00
    • @Alexnicolae
      1. Mă îndoiesc ca-n țările cu apă caldă salariile bugetarilor nu sunt stabilite prin lege/act normativ/ act administrativ al unei instituții de stat și sunt lăsate așa, la voia pieței muncii.

      2. Legea în cauză nu mărea salariile, ci stabilea un nivel de salarizare pt anul 2022 și, în subsidiar, cum vor ajunge salariile de la nivelul anului 2017 la cel stabilit pt 2022.

      3. Nici măcar pe piața privată a muncii nu e lăsat totul la nivel de cerere și ofertă. Prin lege e stabilit un salariu minim, un număr maxim de ore de muncă pe zi și pe săptămână, un număr minim de zile de concediu, interzicerea muncii copiilor, etc. Codul muncii e o lege măricică si se aplică și pe piața privată a muncii sau chiar mai ales pe piața privată a muncii. Dar dacă tu ai chef să te întorci în secolele 17-18, treaba ta!

      4. Sincer, nu cred că ți-ai dori ca la nivel de bugetari salariile să fie stabilite la nivel de cerere și ofertă. Bugetarii lucrează în servicii publice, cetățenii sunt obligați să se adreseze anumitor instituții pt rezolvarea anumitor probleme. Și când tu o să fi obligat să apelezi la serviciile mele profesionale și exclusiv la serviciile mele, profesionale, atunci în ceea ce privește solicitările mele salariale multiversul e limita.

      4′. Dacă vei zice că vrei ca serviciile publice să fie private, atunci gândește-te cum ar fi mai multe „poliții private”, fiecare cu regulile ei și trebuie să le respecți pe toate, mai multe „ANAF-uri private”, instanțe private, șosele private.
      Aruncă un ochi la americani să vezi unde au ajuns cu medicina extrem de privată, că preferă să moară în stradă, decât să cheme salvarea, pt că familia ar ajunge homeles pe vreo 2 generații.

      00
    • Chiar mi-ar place sa fie un dialog serios pe tema asta. Chiar daca impresia e ca salariile minime (nivelul minim) sunt date datorita legii realitatea economica e implacabila. Se dau la aceasi oameni care oricum le primeau si inainte si rezultatul e ca restul ajung someri si pe ajutor social. Pt ca influenteaza taxele, cresterea salariului minim duce la scaderea venitului net al omului care munceste. Doar statul si politicienii castiga din asta. Medicina in US nu e libera. Statul e puternic implicat si blocheaza de facto concurenta. Incearca sa faci un cabinet medical cu preturi la jumatate.. e imposibil. Dar poti sa iei exemplul altor state unde exista obligativitatea asigurarii pt toata lumea dar serviciile sunt oferite de (majoritatea) privati. Care concureaza si prin preturi cat mai mici. Vezi in Romania serviciile de medicina dentara. Mai ti minte cand era monopol de stat cum era? Ieftin si de loc.

      00
    • Cu administratia publica tocmai a ar trebui sa fie privata. Cadastrul e administrat privat in multe tari. Parcarile…cam orice se poate administra privat. La fel era si cu serviciile postale sau telefonie. Era imposibil de conceput ca o firma privata sa trimita scrisori sau sa gestioneze reteaua telefonica. Sau feroviara. Sau internet.

      00
    • Națiunile nu sunt firme.

      00
    • NOU
      #110

      citat: „Veniturile medii brute ale bugetarilor erau anul trecut cu 30 la sută mai mari decât ale angajaților din mediul privat, potrivit unei analize a Consiliului Fiscal.”

      AB de ce sa nu fie diferenta de 50% ? sau 500% sau chiar 10.000%. Eventual sa se dea o lege si asta rezolva situatia.

      00
    • 1. din câte știu eu tipii care fac cadastrul sunt privați, profesie liberală, ca avocații, notarii, etc. dacă mă înșel, greșeala mea.
      2. din câte știu eu, orange, vodafone, telecom sunt privați.
      3. tot din câte știu eu fancurier, cargus, gls, sameday, etc sunt privați și oferă servicii poștale, nu sapă șanțuri.
      4. ”în medie”. probabil pt că în mediul privat sunt cu muuuuuuult mai mulți salariați cu salariul minim decât în mediul bugetar, care trag media asta în jos.
      când lucram în privat, în domeniul bancar, salariul mediu fie pe banca unde dădeam cu sapa, fie în domeniul bancar, era de câteva mii de euro, iar eu aveam vreo 600. și aveam un salariul dublu față de fraierii de la ghișeu, futuți de toată lumea. ”mediul” ăsta era dus în slăvile cerului de șefime care avea salarii astronomice. ”salariul mediu” pe o ramură, sau, și mai complicat ”mediu privat”/”mediu bugetar” e prilej de zâzanie, care nu reflectă nimic cu adevărat real.

      00
    • NOU
      #112

      AB legat de serviciile private – exact. Asta e partea interesanta. Asa de normal ti se pare ca nici nu iti inchipui ca prin anii 90 daca discutai cu cineva despre asa ceva ti-ar fi raspuns ca e imposibil ca oricare din astea sa fie facute de o firma privata. Doar statul – bugetarii ar putea sa ofere serviciile astea „de interes national”.

      Dar daca mergi mai spre vest vezi ca o multime de servicii „de stat” sunt oferite de mediul privat. Extrem de putine servicii oferite de administratia de stat ar trebui sa ramana in viitor oferite de bugetari/administratia de stat.

      Ma gandesc la : servicii medicale, educatie, planificare urbana, administrarea parcuri si spatii verzi, administrare paduri, adminstrare autostrazi, retea electricitate, apa, parcari, etc. Primarul ar trebui sa fie ornamental – un pom sau o portocala, fara salar, o functie onorifica. Locuitorii ar trebui sa voteze firma care sa ofere serviciile. Ar trebui sa fie limitata marimea firmei si populatia orasului sa fie actionar in firma care ofera serviciile – sa primeasca dividende si sa isi voteze managerii. Daca vor dividende vor marii pretul la apa calda. Daca vor pret mic la apa calda vor aduce bani de acasa (ca actionari) sa acopere costul. Orasele care nu se gestioneaza bine vor ramane fara apa calda si fara parcari :).

      00
  17. NOU
    #114

    Toate brunetele de azi sunt satene.

    00
  18. „Și vom avea subvenții la lemn de foc”

    Intarziatii astia sunt penibili. Cine naiba cumpara in septembrie-octombrie lemn de foc. Lemnul de foc se cumpara cel putin cu vreo 7 luni mai repede fata de cand ai de gand sa incepi sa faci foc in soba, ca sa il prinda vara si sa se uste bine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)