Știrile zilei – 24 martie 2021

  1. Blondă . Lac . Oraș . Brunetă . Palat . Verde . Brunetă .
  2. Cum au sufocat impostorii România
  3. Bacalaureat 2021
  4. Primele pentru programul Rabla cresc
  5. Recunoașterea facială și poliția
  6. Ce mai fac curierii
  7. Cum merge recuperarea prejudiciului în cazul Fenechiu
  8. Containerele care cad de pe vapoare
  9. Cum se apără idioții conspiraționiști
  10. Nu putem trăi
  11. Elon Musk laudă China, că mașinile nu se vând singure
  12. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. 7. pai da boss. ca la banca …. rate MICI si MULTE: inca 1.999.100 EURO. Are timp.

    • LE: Cam mult 3 ani 10 luni pentru 2 mil de euro – ca nu-s bani siguri aia din cate se pare…

    • Dar chiar e cineva atat de naiv incat sa creada ca vreodata se va (dori macare a se) recupera integral vreun prejudiciu de la astia mari? Sau macar jumatate? Angajatii statului se lauda ca au recuperat de la cate o baba sau cine stie ce amarat „prejudicii”, astia gen voiculescu sau fenechiu sau popoviciu sau … or sa doarma linistiti cu banii sub saltea.

    • noul cod penal spune ca un detinut poate beneficia de liberare conditionata doar in cazul achitarii prejudiciului. fenechiu a facut termen (3 ani si 6 luni din 4, restul de 6 luni probabil recurs compensatoriu) si probabil ca nu are nimic pe numele lui. la banii aia se poate pune cruce fara greturi.

  2. 6. Omu a mierlit intr un accident. ¯\_(ツ)_/¯

    • ce fain sa faci escrocherii in Romania, te prinde, recunosti, nu achiti un leu inapoi si iei cu suspendare. also, aproape 7 mii de lei un iPhone XS la Altex? wtf?

    • Mie imi place ca i-a trimis sa deschida proces in civil unde o sa primeasca angajatorul alora 2 (fosti)curieri niste mumu din cauza si motiv de legislatia muncii.

  3. America s-a rasturnat rau de tot cu multimulti miliardarii ei si clasa de mijloc pe cale de disparitie, trebuie reasezate impozitele dar ce sa vezi bogatul cel mai altruist nu crede saracilor Bill Gates spune „Așa că am susținut creșterea unor impozite. N-am fost de acord cu unele propuneri care par a merge prea departe”.

  4. La nr. 4 oare va fi si anul asta ca cel trecut cand nu trebuia sa ai ITP valabil la rabla dusa pt casat? Ca am o rabla nefolosita de vreo 2 ani si i-a expirat itp-ul, si nu vreau sa i-l mai fac ci as casa-o direct.

  5. După succesul regizorului Radu jude la Berlin australienii pregătesc pentru festivalul de la cannes „babardeala la vot sau porno parlament”
    https://www.bbc.com/news/world-australia-56492827

  6. Am frunzarit putin articolul de la punctul 10. „The average household requires two incomes now.” -> adica pana acum erau ok, o familie de 4, dintr-un salariu de politist si restul sa nu lucreze si, acum, e nasol, ca trebuie minim 2 salarii sau inteleg eu prost textul prezentat? Sigur, e nevoie de 5000 dolari intr-o casa de 4 persoane, in USA. Dar, 2 persoane angajate, adulte, ma gandesc ca ar trebui sa atinga, in USA, cu job-uri de genul asta: barista, politist, profesor, etc, minim suma aceea de 5000 dolari.

    • Plus ca nu o inteleg pe asta, $200 pe luna haine.

    • @Martha Logu, pare într-adevăr mult, dar dacă ai copii sub 16 ani și adidașii și pantalonii din Aprilie nu mai vin în Iunie, posibil să ajungi pe la sumele alea.

    • @Martha Logu
      sunt 4 persoane care trebuie sa aiba haine pentru 4 anotimpuri.
      Poate acolo 4 geci de iarna costa mai mult de 200 , de aceea se face o medie

    • Pe mine ma intriga cei 800 pentru transport. Adica inteleg ca e inclus si leasingul la masina, dar poate pentru o familie de 4 din care doar unul munceste ajunge un Civic si nu trebuie 2 Ram. Apoi daca copii cresc si trebuie haine noi la fiecare 3 luni se poate si cu haine de la Lidl, nu neaparat Tommy.

    • @AndreiofB
      sa luam in calcul ca se refera la „The average household” nu minimum

    • Average cop salary per year is 53000 usd. Calculul arata un net de 3300 pe luna. 6600 net pe luna – 5000 nevoi medii => un plus de 1600 usd. E drept, americanul, pana si cel de la McD, tot jordani are in picioare. Probabil sa daca iti cumperi haine de top si ai 2 masini scumpe si tot asa, nici 6600 nu o sa ajunga la 4 persoane. Sigur daca ai copii mici, cresc repede si de la Aprilie la Iunie nu mai sunt bune aceleasi incaltari, poate nu ar trebui ultimele nike-uri, poate merg si alte incaltari.

    • Sunt multe familii în care lucrează numai o persoană, pentru că este mai ieftin decât să plătească ”daycare” pentru copii. Sau lucra numai o persoană cât copii erau mici. În rest cred că da, este o criză pentru cei din clasa de mijloc, care înainte probabil că își permiteau multe și acela era normalul. Adică profesori cu case cu trei dormitoare,cameră de zi, birou etc și peluză mare. Și mâncare 1000 eur/lună? Am găsit acest articol https://www.valuepenguin.com/how-much-we-spend-food bugetul de 550 $/lună include practic de toate nu restrictiv. Cred că într-o familie din clasa de mijloc din US exista mereu orice îți poți imagina la orice oră și se și arunca mult. Acum, trebuie să fie mai cumpărați și este greu când ești obișnuit să nu te uiți să nu calculezi. SUA sunt campioni mondiali la mâncare aruncată, peste 50% din ce se cumpără conform studiilor.
      Desigur că este greu când trebuie să îți schimbi stilul de viață, să iei o casă mai mică, probabil că ideea ca patru persoane să stea într-un apt cu două dormitoare și o cameră de zi este de neimaginat pentru mulți acolo. Nu pentru NY acolo este altfel situația, dar chiar și așa, cei cu copii din clasa de mijloc nu îi creșteau la bloc cu apartamente mici.
      La fel de neimaginat să calculeze, să gătească mai mult acasă, să nu mai arunce jumătate din ce cumpără. https://www.theatlantic.com/business/archive/2016/07/american-food-waste/491513/
      Nu or arunca toți, cei cu venituri foarte mici probabil că nu, dar cei din clasa de mijloc cu siguranță da, că de aici vin datele cu 50% mâncare aruncată. Și asta la un buget mediu de 500/lună pentru o familie de 4, nu un buget de 1000.
      Cu hainele: nu știu dacă este mult sau puțin 200 $/lună, dar la ei hainele sunt mai ieftine decât la noi, însă totodată se și cumpără mult. Dar cu siguranță cei din clasa de mijloc doresc și să aibă o garderobă frumoasă, nu să folosească aceleași lucruri ani de zile, plus că și copii au nevoie de haine noi anual.
      Ce nu văd: taxa de tuition. Pentru că în afară de cei foarte înstăriți, tinerii se îndatorează pe zeci de ani să își plătească studiile. Este foarte comun la ei și asta este ceva foarte grav, să începi viața cu atâtea datorii. Și asta nu se întâmpla în trecut, acum câteva decade, taxele școlare au crescut dramatic în ultimele decenii. https://www.investopedia.com/student-loan-debt-2019-statistics-and-outlook-4772007
      Acest aspect mi se pare cel mai dificil: să fii îndatorat pe 20 de ani pentru a plăti cursurile. Pe fondul scăderii nivelului de trai cu pandemia, cred că da, este o îngrijorare legitimă în articol: cine va mai cumpăra casele acelea mari?
      Și totodată, faptul că da, în contextul actual trebuie să își schimbe stilul de viață, să fie mult mai ”cumpătați” și asta este greu.
      Și mai este ceva în acel articol: acel îndemn că ce ușor este să fii dedicat, să ajungi și tu milionar etc. Cum este posibil ca toată lumea să aibă averi de milioane? Și cum este posibil să existe o societate fără polițiști, profesori, fără clasa de mijloc, că pe ea se bazează toată economia lor, Dacă ei vor reduce cheltuielile, va scădea și o mare parte din economia SUA. Cum ar fi să nu se mai arunce (și implicit să se cumpere) 50% din toată mâncarea?
      Mă întreb câți dintre cei care au plecat din SUA să lucreze online din diferite părți de pe glob sunt în cei care au aplicat pentru grațiere a taxelor școlare (se pare că foarte mulți americani au făcu asta, este în articolul cu taxele școlare). Au dat în primire, au vândut de aveau și au plecat. Vedem și multe articole cu ”van life” și tot așa, își împachetează viața și renunță la stilul clasic cu rate și de toate și se apucă de Instagram, de cursuri pe net etc. Pentru că stilul acela de viață american devine nesustenabil efectiv.
      Am tot văzut online și conceputl ”eat the rich” și pe acela din articol că bogații ”hoarding money” – mulți vor ajunge efectiv să urască miliardarii, mulți o fac deja, ba chiar am văzut comentarii la unele articole despre scăderea nivelului de trai în care se lăuda modelul francez de la revoluție cu ghilotina.
      Articolul acela efectiv îndeamnă la ură (subtil) față de clasa bogată. Nu știu ce se va întâmpla la ei, dar clar că este o criză și la un moment dat se va sparge cumva bula, fenomen accelerat de pandemie, să sperăm că nu ne paște un nou război mondial. Că din câte știu, în istorie, când un stat bogat rămânea fără resurse, pornea războaie. La cât de îndatorată este SUA, nu se pune problema să se crească salariile prea curând, sau să se scadă taxele substanțial. Dar poate vor găsi modalități să o facă, însă asta ar însemna să supere miliardarii, băncile, rechinii imobiliari și tot așa.

    • @Dan
      nu iei in calcul ca aia e suma la care sa „break even”. adica pula economii, pula vacante, doar trait pentru a plati chiria. Iar:
      „Baristas in the United States make an average salary of $24,145 per year”
      Profesorii si Politistii castiga ceva mai mult, pe la 50k pe an. Dar nu e de ajuns, ca pe acolo pe unde se castiga mai bine, si chiria e MULT mai mare, asa ca se ajunge la situatii de genul:

      https://www.apartmentlist.com/research/teacher-salaries-rental-affordability

    • Cred ca titlul articolului trebuia sa fie „we can’t afford to live anymore because we can’t buy new clothes and shoes every 3 months, and we can’t have the latest 5.7 L hemi RAM”
      Ma uitam la televizor si nu-mi venea sa cred coada aia imensa de masini cu americani
      care stateau sa primeasca alimente gratis de la stat ca nu mai aveau ce sa manince.

    • și ție ți-a bătut la ochi faza aia cu 800$ pe benzină?

    • Este posibil ca transportul in comun sa fie atit de scump.
      In primul rind numere astea vin din multitudinea de programe care iti analiza bugetul familie. Il instalezi, apoi te conectezi la banca si softul iti face imparteala: asta e transport, asta e mincare.

      Despre cheltuieli lunare transport, sa zicem ca ai o masina si restul doar maruntisuri:
      300 $ leasing
      100 asigurare masina
      200 bezina
      100 parcare masina la munca
      100 autobuz scoalar copil
      Faceti voi totalul.
      Multi stau la distanta de locul de munca si fac 50 km naveta.

      Cel ma important aspect este ca in anii 60 era doar un salar pe familie (si nu vorbim de oameni cu studii superioare) si din el o familie platea casa, masa, haine, masina si vacante. Acum doua salarii sint insuficiente.

    • mihai007: cred că da, în anii 60 toate preturile erau mai mici, se vede si in grafice. Insa: cu siguranta nu se consuma la fel de mult, nu se arunca atata mancare, se gatea mai mult in casa, era mai multa cumpatare. Se cumparau muult mai putine haine, aparatura cam de toate cu mult mai putin. Se folosea mai mult transportul in comun, erau cu mult mai putine masini (nu erau doua masini de familie, cum sunt acum, cel putin, pentru familiile din clasa medie). Era un televizor in familie, fara telefoane mobile etc. Fara laptopuri, calculatoare si multe multe altele pe care cheltuie azi oamenii multi bani. Fara atatea vacante si spring breakuri si festivaluri. Erau, dar putine, la fel erau putine zboruri si daca cineva zbura o data la cativa ani era considerat foarte instarit, acum (inainte de pandemie), daca cineva zbura o data la cativa ani, se considera sarac, cei din clasa de mijloc zburau de cateva ori/an.

      Azi nivelul de trai este mai scazut in parte si pentru ca au crescut nevoile mult, combinat cu inflatia evident. Au crescut preturile (inclusiv la taxele scolare si la tot) dar cresc si nevoile si ceea ce crede cineva ca are nevoie pentru a se considera ca are o situatie multumitoare.

    • explicația e simplă, consumerismul. Sunt o grămadă de căcaturi de care nu ai nevoie, dar le cumperi fiindcă ești prost, ăia mai deștepți se prind de chestia asta și învață din trial & error, proștii ( ești prost și cu facultate dacă nu știi să pui dop când ai scurgeri financiare) sunt prinși în loop iar copiii sunt la fel ca părinții.

    • Cu articolul de la punctul 10 le-ai dat peste nas comentatorilor de aici pe la toate articolele despre bani. Ma refer la partea cu gaslighting the poor.

  7. Elon Musk e un muist care nu se dezminte. Îi doresc soarta lui Steve Jobs. 😈

    • Adică să devină un antreprenor de succes și un vizionar? Pai e deja…

    • Steve Jobs n-a fost un vizionar, ci un plagiator împuțit. A copiat MS și Sony la greu, dar adulatorii văd doar „inovație”. 🤣🤣🤣
      Tesla doar a știut cui să i-o sugă. Se vede pe fața lui că e un prost plin de bășini. 🤣🤣🤣

    • Musk o suge bine de tot daca ajunge indata pe Marte.
      Ipocrizie maxima sa comentam despre anumiti oameni exact de pe tehnologia inventata de ei.

    • @Vlad: 🤣🤣🤣
      Relax, prostul visa umed acum ceva vreme la orașe în „atmosfera” venusiană.
      O s-ajungă el pe Marte când or zbura porcii pe Lună. 🤣🤣🤣

  8. 3 – De unde a scos ala 4-500000 studenti in Bucuresti (in anii trecuti)??

    • Eh, domnu’ Politichie are o istorie veche în a rostogoli în media numere fără nicio legătură cu realitatea. Ba în 2008 când nega căderea prețului locuințelor, ba când ne asigura că Dăncilă va fi președinte, ba când îi mângâia curul lui Dragnea etc.

  9. 9. În bancă, proces cu un client, banca: „în contractul pe care l-ați semnat scria x și y”, apărarea clientului: „da’ credeți că eu am citit contractul?!”

    Nu discutăm de clauze abuzive, de o eventuală formulare ciudată, de formula de calcul a dobânzii, astea sunt altă discuție. Tanti aia credea că se poate apăra susținând că n-a citit contractul pe care îl semnase

    • Mergi la banca si iti baga sub nas un contract de 30 de pagini sa-l semnezi. In spatele tau mai ai inca 10 persoane iar limbajul contractului este de asa natura ca este compicat si pentru un avocat.
      Pe ultima pagina ai o propozitie magica” Banca are dreptul sa schimbe acest contract in functie de….” Ce rost are sa te lupti cu ei? Sa-l schimbe peste 2-3 luni?

  10. Nu putem trăi, dar apartamentele sunt extrem de scumpe și se scumpesc pe zi ce trece. Nu mai vin studenții la oraș, dar chiriile sunt scumpe. Nu mai e forță de muncă, dar salariile au rămas în urmă.

    Numai paradoxuri.

    • economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-24680648-poate-piara-lumea-imi-cumpar-casa.htm

    • chiriile au scazut, cel putin in bucuresti, cel putin in zona mea (tineretului – timpuri noi). preturile la apartamente vechi sunt la fel de multi, multi ani. vorbesc pe cazuri concrete, nu pe cat cer idioti cu apartamente nevandute de 5 ani. ce s-a construit nou, da, s-a tot scumpit, si se tot scumpeste si nu inteleg de ce. adica io as da 80-90k pe 3 cam 70mp vechi in loc de 130k pe 3 cam 90mp nou, la 500m distanta locatiile doar ca ala nou e fix intre polițiști.

  11. #11 Articolul spune: Musk laudă politicile de mediu și îi re-asigură că nu îi spionează. În privința politicilor de mediu are dreptate, China a avansat incredibil de mult. Ecologia a devenit politică de partid. Mai degrabă îți iei un glonț pentru vreo groapă de gunoi decât pentru corupție. La un moment dat aveau 1/3 din teritoriu deșertificat. Au devenit ecologiști ca să supraviețuiască. Încercați google istoric vedere din satelit să vedeți împădurire la nivel planetar. În rest rămâne cum am stabilit: export de dictatură, reconfigurare socială(Africa sau credea cineva că doar uigurii sunt vizați), virus.

    • Acum un an era o stire cum soldatii americani care foloseau aplicatii de sport pe telefonul celular au transmis date despre bazele militare cind faceau sport.

  12. 5. răzbunarea lui thiel pe omenire continuă

  13. 4. Încă o știre demna de luat în calcul
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/dacia-opreste-temporar-productia-de-la-mioveni-pentru-inca-sapte-zile-20077916
    Deci pentru Dacia din România nu sunt suficiente cipuri. Oare dacia chinezeasca lansata cu Tam Tam e electrica fără cipuri?
    Pe când o oprire a producției și la Craiova?

  14. bun #10, numai ca concluzia e cel putin imbecila. tara piere si noi nu mai putem ca nu-si mai vand boomerii casele. ma rog, ca nu li se (mai) cumpara.

    • si inca ceva, nu e vorba ca oamenii aia nu mai au bani sa traiasca, ci nu isi mai pot permite cisterna de cacaturi de care nu au nevoie cu care erau obisnuiti. imi vine greu a crede ca un cuplu de calibrul lor nu castiga macar 300k pe an. ca sa nu mai zic ca la ei benzina inca e foarte ieftina raportat la salarii.

    • Neh, e mai degraba inca o „rafuiala” intre grupuri de oameni din America, de data asta e vorba de generatii… vezi Doamne, baby-boomers ar fi de vina pt situatia in care s-a ajuns… iar daca tot nu le pasa pt ca sunt niste „selfish bastards” care nu inteleg ca cei tineri merita pentru ca sunt tineri, o sa vada ei cum le da flit ala cu catelu’ lui mic!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.