Tiny house vs. apartament în bloc comunist

Din cauză c-am terminat tot Netflixul de două ori și-am epuizat și Amazon Prime, m-am apucat de uitat la un show cu tiny houses pe Amazon Prime. După care am uitat de el, că am găsit alt serial, după care, aseară, căutând ceva despre apartamentele din Barbican (că mă chinui să produc un text despre brutalism), am dat de un canal de YouTube simpatic.

Se cheamă Never Too Small, are vreo 50 clipuri – scurte, 5-7 minute – cu diverse apartamente sau garsoniere, jumătate dintre ele din UK, Australia, Noua Zeelandă, Hong Kong, d-astea vorbitoare de engleză insulară. E foarte bine făcut, minimalist: încadrări tip arhitectură (ample, uneori cu focus pe detalii, verticale perfecte etc.), lumină bună, aproape zero oameni, vocea arhitectului pe fundal.

Sunt multe chestii mișto. Mi-a rămas în minte exemplul ăsta de apartament (38mp) pentru un cuplu trecut de a doua tinerețe, gândit în primul rând pentru accesibilitate, în cazul în care unul dintre ei va avea nevoie de un cărucior etc. Plus alte chestii mărunte, în alte clipuri, făcute pentru optimizarea spațiului, optimizarea circulației aerului sau încălzire/răcire etc.

Comparativ, show-ul de pe Prime e făcut după rețeta clasică: un oarecare individ/cuplu cu buget redus caută un tiny home, găsește un agent imobiliar care-i oferă trei variante, iar clientul alege (aproape) întotdeauna varianta nașpa și nu neapărat din rațiuni de preț. Ar mai fi de spus, totuși, că „tiny” e un termen relativ în show-ul ăla, în sensul că unele apartamente au 65mp (700sqf), ceea ce e tiny pentru americani, poate.

Acum, obișnuiți cu ce vedem pe la History Channel (sic!) sau pe Netflix, ne-am gândi că tiny home e despre rulote, dar se pare că acest concept a fost extins între timp. Sunt mișto și alea cu casele mobile, deși mie, personal, mi se par incomode – mai ales când vine vorba de utilități. Mă rog.

În ambele cazuri, înainte de a-ți prezenta locuința, ți se spune suprafața utilă. De câteva ori, am văzut 50mp și-am zis „du-te, bă, că e o grămadă de spațiu!” Și intră cameramanul în casă și… planul e atât de stupid, încât locuința e orice numai nu eficientă. Zici că a fost desenată de un copil. E drept, vorbim și de clădiri vechi, cu spații folosite în trecut ca dormitoare pentru servitori sau pur și simplu un rest de casă, un pod etc.

Și mă gândeam la o treabă. Am avut, în București, un apartament cu un dormitor, obișnuitul „două camere semidecomandat confort unu„, d-ăla de treci prin sufragerie ca să ajungi în dormitor. Conform hârțogăraiei, 44mp utili, 55mp total (cu loggie de 11mp). Băi, eu simt că am belferit în ăia 44mp din București. Puteam să fac party cu 20 oameni lejer (OK, și apartamentul fusese modificat anterior de un arhitect – open space).

Momentan, plătesc chiria pentru o garsonieră în București (long story short, veneam des în București și după mutarea în Anglia, iar cu chirie + utilitățile ies mai ieftin decât la hotel). Bloc tipic, hol lung de doi kilometri cu uși pe-o parte și pe cealaltă. Garsonieră tipică: în stânga baie, în dreapta debara, camera, în capăt balcon la dreapta și bucătărie la stânga. Același lucru, n-am simțit nevoia de mai mult spațiu.

Ce vreau să zic: în ciuda cutiilor de chibrituri comuniste, cred că românii sunt norocoși cu spațiile alea standardizate, ai cu ce lucra dacă e să chemi un arhitect. Dacă vezi ce spații infecte au ăia de pe-afară, te iei cu mâinile de cap. Acu’, nu zic, eu nici nu-s hoarder. În Anglia, stau într-un apartament cu două dormitoare, totalizează în jur de 56mp din care folosesc cam 38, 5 dintre ei fiind holul de la intrare. Am un dormitor gol și-o baie mare nefolosită și tot am prea mult loc.

A nu se înțelege că preaslăvesc blocurile comuniste. Spun doar că, în ciuda faptului că au o imagine proastă, dracul nu e chiar atât de negru. Altfel, am văzut o chestie în ambele show-uri: un trend către spații mici, optimizate, spălătorie de rufe comună etc., că viitorul e al comunităților, cunoaște-ți vecinii, n-ai nevoie de prea mult etc. Unii arhitecți sunt bătuți în cap.

Dacă e vreodată să-mi cumpăr/construiesc o casă, o să fie de cel puțin 120mp și cu ditamai curtea. Să am spațiu mult și nefolosit și să interacționez cât mai puțin cu vecinii. Doar ca să îi enervez pe arhitecții ăia (cărora nu le pasă de mine, dar orișicât).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Eu dupa iesirea din lockdown, in mai, am luat taurul de coarne si mi-am cumparat o casa la tara de circa 125 mp (cu tot cu garaj + camera tehnica) si 1200 mp teren cu totul. Stiu ca ma laud, dar e altceva sa plantezi un pom (sau mai multi) in curte, sa tai o iarba, sa construiesti ceva, sa mananci afara la masa. Norocul meu este ca cei doi vecini (atat am) nu locuiesc acolo. Nu vreau nimic, doar ma laud. Am stat la apartament 13 ani.

    00
    • Mă gîndesc și eu serios să iau un teren pe lîngă București. Tot în jurul a 1000mp. Și văd eu după aia ce pun pe el, că e plină piața de case modulare. Poți porni de la un modul de 32mp și să tot adaugi, c-o fi stînga, c-o fi dreapta, c-o fi deasupra, pînă te plictisești. La ceva de genul ăla mă gîndesc.

    • Felicitari.

      Noi incercam sa luam o casa in alt „judet”, tot cu 1000-2000 de metri patrati spatiu. Acu, fiind pe dealuri, nu e chiar prietenos spatiul pentru gradina, dar e OK. Visam sa pun zmeura si mure pe acolo, dar casele sunt pur si simplu in padure si sunt destui ursi care vin prin comunitate. Deci daca pun zmeuret, mi-am cam tras-o :(

    • Am pus si noi zmeura / capsuni / afine / etc prin gradina. Acum sa vedem cate or rezista. Pomi de toate felurile (nuci / meri / peri / caisi / zarzari), desi mai dureaza pana or face fructe. Flori, unele deja au inflorit. E altceva, mai ales pentru copii. Avand doi copii si vazandu-i in pandemie cum stateau doar in apartament, la tv, plictisiti, ma luam cu mainile de cap. Afara, prin curte mai merg pe o bicicleta, mai alearga o pisica, mai merg prin noroi, tot felul de activitati. Iar vara trecuta au stat mai toata ziua afara, ceea ce la bloc nu s-ar fi intamplat.

      Avantajul aici e ca pe langa teren sunt alte terenuri libere, vecine, iar vecinii deja ma roaga sa le cumpar. Deci usor, usor, de la 1200 as putea sa ajung la 2000, dar cu rabdare si cu alti bani.

      00
    • am pus afine și de 2 ani nimic. anul ăsta dacă nu dau nimic, le scot. zmeura rupe, am și 3 recolte pe ani.

    • Bine ai venit vecine! Cand incepem semanarea porumbului?

      00
    • @Vali: Idem cu afinul. Zmeura creste pe unde vrea ea si cat vrea ea. in schimb am tot plantat coacaze negre. Le iubesc si ador sa mananc la botul … tufisului. Ultima descoperire este agrisul. Trebuie sa mai caut. Mi se pare cel mai bun

      00
    • Imi cer scuze daca ma bag precum musca…am pierdut si eu niste afini.

      Afinul are nevoie de un sol cu ph acid.
      Din cate am vazut se pune rumegus de brad sau ingrasamant special care scade ph-ul solului.

      00
    • @Alex Poți să iei un teren și să pui module gen cuburi, unul peste altul. După câțiva ani faci un bloc și vinzi apartamente. Făceau comuniștii prefabricate, pentru module, nu știu dacă se mai găsesc.

      00
    • Daca se chinuie un Vela poate se legalizeaza iarba … asa de consum personal. Eu sunt curios cum o sa puta prin zonele astea de duplexuri cu 50 mp de curte :)) … de alea cu 1200 nu mai zic :D

      00
    • Am cumparat si eu 2 tufe de afin, iar dnul respectiv mi-a zis daca nu am sa merg la Dedeman ori whateva sa cumpar pamant de ala turba si niste… un fel de pastile de gainat de pasare am uitat denumirea exacta.
      (A vazut ca ma uitam cam descumpanit si mi-a sugerat sa intreb direct la magazin decat sa fac o prostie).
      Altfel degeaba le pun, vor stagna si muri mai devreme sau mai tarziu.

      Sper sa nimeresc, ca aratau foarte fain si ingrijite tufele, pacat de ele sa le scap :)

      00
    • zmeura e forta si sunt multe soiuri, atata ca trebuie avut grija sa nu se extinda de capul ei. cu capsunele e nasol ca daca ai suprafata mai mare de 10-20 mp devine dificil de intretinut. mai aveam rujinci (coacaz rosu). prin zona bacaului (de fapt mai aproape de brasov decat de bacau) de unde era bunica-mea le zicea rujintzi, si astea sunt super usor de plantat si nu necesita aproape nici o ingrijire. mure n-am avut iar cat despe afine, nu stiu ce sa zic, cert este ca clima de acolo le prieste, ar fi trebuit sa iasa. poate solul nu le convine, idk.

      00
    • @killroy
      Ai grija cu agrisul,deoarece are tendinta de „salbaticire”,dupa care nu mai da fructe.Simptomele de salbaticire/sterilitate sunt tijele drepte si lungi si lipsa tzepilor.Daca il vezi asa,scoate-l fara regret si pune o alta tufa.

      00
    • 13 ani la bloc ? :D Deja mie mila. Pana la pomi, mancat afara,zmeura si voie buna, cand o sa mergi acolo si o sa fie balariile cat casa, casa cu igrasie si multe chestii de inlocuit/reparat o sa mai vedem cat de incantat o sa fii. :D Omul sfinteste locul, nu doar merg intr-un paradis… „paradisul” se obtine cu mult efort si bani.

      00
  2. Toata viziunea asta minimalista se schimba in momentul in care apar copiii. Dintr-o data, apartamentul tau de 2-3 camere devine mic.

    00
    • Asta clar.

    • La asta mă gândeam și eu. Omul stătea singur într-o garsonieră și avea destul spațiu. Am stat și eu cu prietena în garsonieră de 40mp și era ok, dar nu mă lăfăiam. Acum locuim în aproximativ 67mp cu tot cu logie + o boxă la subsol și nu prea ajunge spațiul. Am 2 debarale, dar parcă ar mai fi mers un spațiu, că una o folosesc pe post de cămară, iar în cealaltă e mașina de spălat și diverse. Mai mergea una pentru aspirator, mop etc. Oricum, mă uit pe schițe de blocuri noi și nu văd nici măcar o debara, așa că… Nu înțeleg asta, faci apartamente de 100mp, dar nu au debara.

      La fel nu înțeleg faza cu blocurile noi și aparate individuale de aer condiționat. Ar trebui să fie ilegal să mai faci asta. Pune un sistem centralizat de climatizare, pe tot blocul, ca la clădirile de birouri sau hoteluri. Încălzirea la fel, centrală pe tot blocul sau pe tot complexul, de ce fiecare cu centrala lui?

      00
    • Cum de ce fiecare cu centrala lui?
      Nu au toti aceleasi nevoi. Ce, e ca la birou? Unul vrea mai cald, unul mai rece. Cum hotarasti? Si apoi dupa ce ca e mai cald/rece decat ai dori, sa mai si platesti…

      00
    • @lucia ai fost vreodată la un hotel cu climatizare centralizată? Ai observat că poți regla temperatura în fiecare cameră?

      00
    • Ia vezi viziune cu tot cu copii
      https://www.youtube.com/watch?v=m2833PjXo5Y&t=1012s

      De asemenea tot canalul de iutub cu ce a filmat nenea ala.

      00
    • Ok atunci. Am crezut ca te referi la altceva (la un fost loc de munca, cand venea vara, se putea da doar rece si invers, venea iarna, puteai da doar pe cald).

      00
  3. Conceptul asta a apărut pentru ca prețul caselor prin anumite tari a urcat foarte mult și doar asta iti puteai lua fără sa dai un rinichi sau sa lași datoria ta copiilor.
    Acum de ce exista ideea asta de spațiu comun, habar n-am. Insa o tot vad prin tari unde nevoia de socializare e imensa: UK, Franța, Italia.
    Compartimentarea blocurilor comuniste în special cele din 80 încoace este una mai mult decât decenta, iar pe piata locuințelor noi acel tip de compartimentare este ceva de lux din toate punctele de vedere. Aștept Tiny House filmat printr-un cămin de nefamiliști prin București și abia atunci o sa se înțeleagă și mai bine conceptul.

    00
    • Pt început pot să meargă într-o garsonieră confort 3. :)

      00
    • Interesant, totuși, că majoritatea ăstora cu tiny houses apelează la un arhitect sau designer de interior, pentru a le optimiza spațiul. Nici ăsta nu e ieftin.

      00
  4. Putem să ne oprim un pic și să ne bucurăm că totuși avem un acoperiș deasupra capului, indiferent de mărime sau cât de comunist este.

    Stăteam de vorbă cu niște ruși care se mândreau tare mult cu apartamentele lor de 40 m2, la ieșire din Moscova sau St. Petersburg pe care au dat o mică avere. Acolo nu se plânge nimeni de mărime, chiar și cu doi copii.

    00
    • Am fost în 2011 la Moscova, ceva infotrip Kaspersky, și unul dintre managerii de la KLabs avea o mătușă care primise repartiție un apartament cu două camere la doi pași de Hotel Ucraina (Radisson) și primise moștenire un altul cu trei camere, tot așa, aproape de centru. Le închiriase pe amîndouă, încasa undeva la 10.000-15.000 euro lunar din amîndouă, și se plimba prin lume. Moscova e incredibil de scumpă cînd vine vorba de imobiliare. Ăsta, cu funcție de conducere la KL, făcea naveta cu metroul de la marginea Moscovei.

  5. S+P+1+M masterrace. Am 50+mp numa mansarda. Pandemia was nice. Nu caut nimic, doar ma laud.

    00
  6. Blocurile comuniste au avut rivali pe suprafata, doar pana prin 2005-2006. Apoi suprafetele livrate au devenit tot mai mici. Am reconstruit 2 camere comuniste si a rezultat: hol intrare cu cuier. Bucatarie inchisa cu usa: aprox 20 mp, am pastrat camara,a intrat un coltar si 5 ml: frigider 60 cm,… corpuri, aragaz, chiuveta. Am castigat 5 mp prin adaugarea balconului, iar acolo am pus si centrala. Baia: am pastrat pozitiile, nu te impiedici in nimic, vana, a intrat si o masina de spalat, iar dupa usa, un dulapior (era loc proiectat de comunisti) pt el. Dormitor 1: canapea si o mobila cu loc de tv. Ar intra si un birou, dar nu e nevoie. Camera 2, cea mare, cu balcon deschis (o masuta si 2 scaune), tip living, coltar in L, loc de tv si bar etc. Apartamentul prin inchiderea balconului la bucatarie are 58 mp, 63 cu balconul de la camera 2. In orasul in care stau eu, desi sunt constructii de beton placate cu bca, acestea se vand ca painea calda. Cele noi, mai ok, caramida, stau pe piata mai mult deoarece nu au suprafetele de mai sus. A.. cele vechi costa mai mult la final.
    Eu astept inca un an sa ma bag si la un bloc nou, sunt tipizate, unele livrate, dar ma lovesc de open space (dezastru pt cine le da in chirie). Pe cel pe care l-am ochit (64 mp inclus balcon 5mp), il voi modela sub forma 2 dormitoare, 13 mp fiecare si bucatrie si living aprox 20 mp. Doresc ca spatiile sa fie inchise, motiv pt care schimb bucatria cu camera mare. Un burlac sau un cuplu fara copii il poate modela cu insula, open space, cu 1 dormitor.
    In orasul cel mai scump din Romania, tot un comunist as lua, 3 camere ,cu 2 bai, 80 mp. Acela se poate modela superb, pt copiii plecati la facultati. Permite inchiderea cu usa a dormitorului mare, iar copilul ar avea propria lui baie, plus un loc de dulap de haine pe acel holisor. 2 prieteni fiecare in alta camera ce folosesc baia mica, cu dus. Masina de spalat intra in bucarie. Acela se poate modela si altfel… acesta este exemplul cel mai simplu. A… locatie centrala, nu are nevoie de masina etc. Pret identic ca unele noi situate la dracu..

    00
    • Bucătărie de 20mp în bloc comunist?

      00
    • Da. Apartamentul este confort 1. Spatiul gandit in 1987 era de 9 mp pt bucatarie. Adauga vreo 3 camara. A existat o debara care prin demolare s-a transformat in loc de luat masa 4 mp, iar apoi adauga 4 mp balconul. Chiar peste, ca sunt si virgule. 9+3+4+4. Iti pot trimite poze.

      00
    • Daca as fi nevoit sa stau acolo pot muta bucataria in camera mica, si sa transform bucatria in dormitor cu baie proprie.

      00
  7. Bre, din pacate ceea ce lumea nu prea intelege e ca a existat pe bune un om pe lumea asta autopolerclit „Le Corbusier” care vorbea despre „masina de locuit”, care a creat o chestie desteapta denumita „modulor” si cam asta a esentializat nevoile omului.

    Acolo se termina in arhitectura matematica biologiei umane:
    Reproducere/Nutritie/Excretie = Pat+Bucatarie+Baie

    Si daca vorbesti de brutalism o sa presupun ca stii la cine ma refer si ce visa el cu Unite d’Habitation, introducand printre nevoile omului nou si aceeea de a-si ingriji puii nescuti vii si de a socializa, avand in acelasi timp parte si de un „exterior” la care sa se raporteze.

    Mno. Nevoile noastre de baza pentru a exista se rezuma la somnic/papa/caca, si esentializate au loc si-n 11 metri patrati. Reamintesc: sa existam, nu sa traim (restul depinde de exterior.

    O bucatarie cu chiuveta si aragaz, o baie cu WC, lavoar si cada de dus, un pat si un birou cu laptop conectat la Netflix.

    Aduna astea si ai totodata definitia spatiului minim necesar si o parnaie comoda.
    Restul, cel putin in teorie, se intampla in „extra muros”

    Aici nu se traduce intotdeauna conceptul de „Tiny Home”. Ca sa poti exista intr-un spatiun mic, ai nevoie de mult „exterior”. Poti sa traiesti pe un yacht de 30 de picioare ani de zile daca il plimbi din Azore insulele Marshall si sa fii fericit.
    Mi-e greu sa cred ca poti fi fericit intr-un camin de nefamilisti din Zabrauti.

    Cu cat e mai opresiv exteriorul, cu atat ai nevoie de mai mult interior.

    00
    • *continuare
      Drept urmare ai nevoie de palate de prost gust care sa se opuna mizeriei din jur, si doar de casute cochete in tari in care toata lumea e fericita.

      Interiorul cu exteriorul se contrabalanseaza intotdeauna.

      Regulile astea insa sunt relativ noi daca le compari cu un fond construit care le precede.
      Nu poti compara arhitectura unor apartamente pariziene nascute pe vremea lui Haussman cu blocuile comuniste nascute dupa al doilea razboi pe baza unui „Stas” de la sovietici preluat din „Neufert” al nazistilor, ambele aparute dupa „Masina de locuit” a lui Corbusier.
      Pe vremea apartamentelor pariziene si cartierelor muncitoresti din Tara Galilor, lumea era imparita in „Have” an „have not’s”. Herrenvolk si Untermensch, cu drepturi si asteptari diferite.
      De-aia par apartamentele de 50 mp ti se par „desenate de un copil”, pentru ca din lumea aia a ramas doar carapacea aia din caramida si mortar.

      00
    • Bine, dacă intrăm în Corbusier, ne putem duce pînă în utopia aia de Plan Voisin, dar nu cred că e cazul. Altfel, da, multe planuri ale apartamentelor comuniste sînt preluate direct de la ruși. Ceea ce nu e neapărat groaznic, că unele sînt foarte OK. Poate sîntem noi prea obișnuiți cu apartamentele tip vagon, dar am văzut și alte „modele”. De exemplu, două dormitoare-n Drumul Taberei, bloc de pe la finalul anilor ’70, cred, apartament circular, bine compartimentat, multe spații de depozitare etc. Plus că există și diferențe de calitate la lucrări: blocurile pre-cutremur sînt, în mare parte, cu structură și pereți portanți din beton și despărțitori din cărămidă, apoi sînt alea de după cutremur, din pereți prefabricați, 15cm grosime de ciment cu fier, de zici că-s lego, unde eficiența energetică e direct proporțională cu grosimea – practic, nimic. Pe de altă parte, că veni vorba de Drumul Taberei și de interior/exterior, pe mine mă înspăimîntă modul în care se construiește acum pe orice teren dintre blocuri. De unde înainte aveai părculețe și exista ceva spațiu aerisit între construcții, acu’ te uiți direct în casă la vecina din blocul de vizavi.

    • Au existat cateva „cartiere model” in Bucuresti. Balta Alba si Drumul Taberei sunt cele care se apropiau cel mai mult de „Modelul Corbusier”
      Sunt nitel cam „sub influenta” ca deh… incepi sa bei la 17 ca sa iei taxiul la 21:30 dar pentru toti cei care isi pun intrebari in legatura cu devenirea „cartierelor comuniste” am sa le recomand o carte foarte misto:
      ” Locuirea – între proiect şi decizie politică” a Mirunei Stroe. E o lucrare de doctorat al naibii de bine conturata si explice fix trecerea aia in legatura cu care te intrebi tu, de la Drulum Taberel la prefabricatele LEGO de mai tarziu.
      Acum ceva ani era pe la Humanitas…intre timp o fi disparut.

      Imi permit doar un link si cateva citate:
      https://bit.ly/2Qzna4n

      ” În Occident, fenomenul continuă sub presiunea lipsei de locuinţe, prin practicarea unui urbanism de urgenţă, în care barele şi turnurile sunt principalele elemente de compoziţie urbanistică. La noi, cu un decalaj de circa 10 ani faţă de Occident – decalaj impus de deceniul stalinist –, s-au folosit începând din 1958 oficial (neoficial, ceva mai devreme), soluţii apropiate de cele occidentale. A existat deci un spirit al timpului în care putem înscrie demersul arhitecţilor şi urbaniştilor români din momentul amintit, când s-a recuperat în bună parte decalajul.”

      Si ulterior:

      „Cinci ani mai târziu, în 1971, în urma vizitei lui Ceauşescu în Coreea de Nord, sunt decretate faimoasele teze din iulie ce marchează sfârşitul perioadei de „liberalizare”.

      Tiens de vezi.

      Ceea ce nu putea sa prevada nici macar ‘Nea Nicu’ e ca ulterior faimoaselor indesiri si blocuri din prefabricate din cartierele mai „noi” si mai putin norocoase ale Bucurestiului aveau sa apara „dezvoltarile rezidentiale” guvernate de economia de piata salbatica nascuta din „apartamente de lux, doar putin sub legea locuintei” si „nu cumpara nimeni spatiu verde si loc de parcare, cumpara doar metri patrati utili”.

      Cam aia ar fi.

      00
    • „Aici nu se traduce intotdeauna conceptul de “Tiny Home”. Ca sa poti exista intr-un spatiun mic, ai nevoie de mult “exterior”. Poti sa traiesti pe un yacht de 30 de picioare ani de zile daca il plimbi din Azore insulele Marshall si sa fii fericit.
      Mi-e greu sa cred ca poti fi fericit intr-un camin de nefamilisti din Zabrauti.

      Cu cat e mai opresiv exteriorul, cu atat ai nevoie de mai mult interior.”

      Perfect rezumat.

      Ar fi ideal sa le ai pe amandoua. Si spatiu si locatie: yacht mai mare, locuinta mai mare in zona buna.
      Bineinteles, din pacate, tot la buget ajungem.

      00
    • Vezi că vor să restricționeze ieșitul afară după ora 18. Unde mai e locul pentru trăit după aia?

      00
  8. Un alt aspect foarte important și de multe ori ignorat este înălțimea camerelor. Înainte de apartamentul curent am fost proprietarul unui apartament de 44mp situat la parter. Inițial cred că spațiu a fost gândit pentru ceva spații comerciale și avea înălțimea până la tavan de ~3.20m. Este adevărat se încălzea mai greu fiind volum mai mare de aer, dar era decomandat, structurat super și aveai senzația de spațialitate. Fostul proprietar făcuse și un dulap custom cât un întreg perete, înalt până în tavan, în care ne încăpeau toate lucrurile și mai aveam loc disponibil.

    00
    • Eu nu inteleg fasciantia asta pentru camere inalte. Pe langa faptul ca, asa cum ai zis, sunt greu sau scump de incalzit, mai sunt si austere, se aude ecoul in ele etc.
      Singurul dezavsntaj la camerele normale (nu alea cu tavanul in cap, deci macar 2.6m) e ca nu poti agata niste lumini atarnande si trebui sa pui plafoniere, spoturi sau strici feng-shuiul cu un cablu prea scurt.

      00
    • Care este volumul minim de aer pt 1 dormitor de 2 persoane? Dar mediu? Stiu ca erau niste cifre..

      00
    • Apartamenul în care stăm momentan are tavanul la 3m (sau 2.95cm după cum fluctuează placa turnată). Îl face să pară foarte spațios. N-avem probleme de ecou, însă am dat o grămadă de bani pe perdele, draperii și covoare.

      Mai mult de 3m aș evita (e imposibil de găsit perdele, greu de ajuns în caz că trebui să cureți , să schimbi un bec, să instalezi ceva etc).

      2.4m e minimul din punctul meu de vedere (în cazul în care poți alege). Cred că de pe 2.6 – 2.8m ai deja efectul de spațios și mai scade inconvenientul cu căldura.

      00
    • Mă scuzați, dar dă-le dracu’ de perdele, le mai înnădești, le mai faci ceva, dar cum ajungi să iei chestii din dulapul suit până la tavanul de la 3.20 m?! Cum cureți acel tavan, cum schimbi un bec, cum cureți pereții până sus?!

      Eu am 1,5 m. În apartamentul propriu foștii proprietari au lăsat un dresing în hol, până la tavanul normal al unui bloc obișnuit (habar n-am cât), pe raftul de sus țin chestii de care am nevoie o dată pe an, gen valiza și ajung cu scara. În apartamentul închiriat nici măcar n-am deschis partea de sus a dulapului din hol de aproape 1,5 ani, ar putea să existe acolo un stash de droguri de să arunce în aer poliția, dna și diicot și să nu știu.
      Nu folosesc rafturile de sus ale dulapurilor de bucătărie sau șifonierelor. D-alea normale. Pt mine niște spații de depozitare suite aproape de 3,2 ar fi la fel de utile ca și cum ar fi pe lună.

      Becurile le schimb cu scara; din fericire pt mine, în apartamentul închiriat încă nu s-a ars niciun bec la aplicile alea lipite de plafon (baie, bucătărie, holuri), acolo nu ajung nici măcar cu scara.

      00
    • @AB – I feel you. Casa noastra e standard, 2.6, cred, si chiar si asa sunt tot cu scarita dupa mine. am o scarita in bucatarie, ca am facut mobila pana in tavan ca sa nu se mai stranga praful deasupra dulapurilor aiurea, una in hol unde am doua debarale, si una in dormitor, ca sa ajung la rafturile de sus din dulap. Camere de 3.2 metri inaltime cu dulap pana in tavan? OMG iti trebuie scara in toata regula ca sa le poti folosi.

      00
    • @AB Mereu trebuie sa apara o giga contra sa spuna ca daca ei nu i se aplica e inutil pentru toata populatia. pun pariu ca barba’tu nu are tot 1.5 si ajunge sa schimbe un bec. io am 1.85 si nu m-am simtit mai confortabil in viata mea pana nu m-am mutat intr-un apartament cu inaltimea de 3.2 si usi franceze de 3m. in alea comuniste de 2.3 trebuia sa ma aplec sa intru pe usa si faceam dus in genunchi.
      daca te uitai la videoul din articol vedeai ca nu e obligatoriu sa iti pui dulapuri pana in tavan. io nu cred ca regina marii britanii se plange ca are tavanul la 6m si nu poate strange schimba un bec ca ea are doar 1.5 si ca se simtea mai bine intro garsoniera cu tavanul mai aproape de freza, inchiriata de la un fost dealer.

      00
    • @Lilu, n-am bărbat.
      Și pe regină o doare la patină ce dulapuri are că nu-și ia singură chestii din ele.

      Și dacă aș avea bărbat de 1,85+ aș pune în casă dulapuri înalte sau aș accepta tavane înalte doar dacă își asumă cu declarație la notar că schimbă becurile la maxim 5 minute după ce s-au ars, curăță fără mofturi tavanele și pereții când e solicitat și-mi dă jos chestii din dulapuri fix atunci când am nevoie, chiar dacă e meci, fără „da’ nu poți să te urci pe scaun?!”

      00
    • Înălțimea tavanelor din blocurile comuniste din București este de aprox 2.55m, depinde și de parchet + deformația tavanului.

      00
  9. spălătorie de rufe comună

    Sunt țări unde asta a fost standardul în ultimele decenii (Elveția). Însă toți se feresc de ele acum (în Elveția trendul e să ai totul în casă, Germania au totul la subsol, dar fiecare are mașina lui). Din experiența personală și a prietenilor, pot spune că e aiurea să ai program de spălat (nu ai acces la mașină în caz de urgență), să te trezești cu un vecin care spală când e rândul tău, etc. Comunitatea dispare, individualismul e noul trend (din păcate).

    Am văzut într-unul din video-uri o chestie cu care am rezonat. Era vorba de o familie care s-a mutat de la câteva hectare în 38mp în oraș. Cam așa cred și eu că o să fie și în cazul meu. La bătrânețe nu vreau să stau pe coclauri, ci undeva mai aproape de spital, de servicii, de restaurante etc. Cred că viața ar fi mult mai ușoară. Asta dacă nu o să-mi permit servitori care să aibă grijă de mine…

    00
    • De ce vezi apariția individualismului ca pe ceva grav, mai ales în contextul actual?

      00
    • @Asdad2005 pentru că devine mult mai ușor să fim răi unii cu alți în loc să fim înțelegători. Că individualismul ne împinge să socializăm mai mult în online, unde de obicei căutăm să ne întârim convingerile (în loc să luăm în considerare și alte puncte de vedere) și să urăm pe cei care nu gândesc ca noi. Pentru că devenim delăsători cu tot ce e „la comun” (că nu ne mai interesează să menținem și să întreținem dacă avem spațiu nostru unde ne retragem). Ajugem să ignorăm problemele de lângă noi (gen milionarii coboară din bloc lângă boschetari). Etc…

      00
    • Eh, lăsați, cînd stai într-un bloc cu 50 apartamente (opt-zece etaje, patru apartamente pe nivel), nu e nici un spirit de comunitate. Am locuit opt ani într-o scară cu 50 apartamente, cunoșteam vreo șase vecini cu totul (trei pe etaj, doi deasupra, unul dedesubt) și mai știam pe cîțiva din vedere. Nu e nici un spirit de comunitate cînd jumate de scară are datorii la întreținere de minimum 5.000 lei și lasă gunoiul lîngă tubul de la ghenă (nici nu mai e cazul să vorbim despre reciclat cînd la intrarea în scară ai covor de coji de semințe și ai peturi de bere, doze de cola și pungi de Mega aruncate pe spațiul verde)

    • @Asdad2005 pentru că planeta se duce pe pl și individualismul accelerează asta: fiecare cu autovehicul personal, fiecare cu centrale proprie, fiecare cu mașina de spălat proprie, fiecare cu propriul interes în vedere rezultă în deșeuri mai multe și mai nocive.

      00
    • aici „pa suedia” este destul de trend. Conteaza, cred, si cat ai apartamentul de mare si daca vrei sa iti ocupi locul ala cu masina de spalat si de uscat

      Culmea e ca „individualismul” ala imi pare mai proeminent cand esti in comunitati mari. Fiind atat de multi tinzi sa ii ignori.
      In blocuri mici e mult mai apropiata faza asta de comunitate

      00
    • Eu am niste prieteni belgieni de 80 de ani.Acum 5 ani au vindut casa+1500mp. teren la marginea oraselului si au luat un apartament de 60mp.intr-un bloculet de 3 nivele central.Casa devenise greu de intretinut.

      00
  10. Ciudat că nimeni nu laudă casele cu șemineu și livada. E ceva trend nou?

    00
    • Haha, cand vad semineu sub televizor, deja ma gandesc „si eu cum plm ma joc cu capul zgait in sus?” :))))

      Bine, chiar si daca nu m-as juca, tot nu mi-ar placea sa am teveul cocotat la naiba pe perete, daca nu e la nivelul ochilor, nu ma simt bine.
      Ah, daca as avea o casa la munte, da, frumos. Dar nu sub tv.

      Cei mai tari mi se par americanii. In California, toate casele au semineu. E vara non stop dar vrei sa fii cozy cu semineu. Pe mine m-ar irita la maxim, 35 de grade afara, dar eu dau drumul la semineu sa ma simt ca la cabana.
      Iar despre semineul ala electric, de se poarta la bloc… numai de bine. Kischiosenie mai mare ca aia nu cred ca exista. Au scos mileul de deasupra si au bagat semineul dedesubt :)))

      Dar, gusturile nu se discuta. Poate si casa mea pare un kko, pentru ala care crede ca semineul lui de la dedeman e miez :))))

      00
    • @Jupaneasa: am impresia ca nu ai vazut apa din acvariu inghetata in casele din Texas in februarie anul asta, cand au ramas fara curent: https://www.buzzfeednews.com/article/laurenstrapagiel/fishtank-completely-froze-texas-storm
      Vorba aia, Texas, desert, caldura.

      00
    • Am șemineu și livadă(mică,câte un pom-doi din fiecare)la 60km de Buc. dar stau și-n buricul târgului în 100mp.E greu.Muncitori la țară nici picior iar încălzirea a 100mp…nu spun.La 80 cred și eu că o să caut ceva tiny.

      00
  11. M-am uitat pe Netflix la astea. Toate bune și frumoase, aproape. La nici o casa dintr-astea nu am văzut spațiul pt haine. Oricum ai face, chiar și pt 2 persoane, tot se strâng boarfe.

    00
    • Oh, ăsta poate fi un articol separat. Dacă nu-i socotești pe americani (unde scopul lor e să vîndă, nu le pasă de design), cam tot ce înseamnă restul lumii, în materie de arhitecți, sînt complet bătuți în cap cu spațiile de depozitare pentru haine. Asta din cauză că majoritatea arhitecților sînt minimaliști, au cinci cămăși, trei pantaloni, doi blugi, patru pulovere și cinci tricouri. Lor le încape totul într-un troller de WizzAir. Dacă te duci la un arhitect – în România sau, în general, în Europa – să-ți facă planul unui apartament, tre’ să-i zici așa: „știi cîte haine ai tu? Mie să-mi faci de 15 ori mai mult spațiu de depozitare decît îți trebuie ție”. Fără glumă.

    • Ok, hainele ca hainele, presupun că există oameni care chiar au fix atâtea haine.
      Dar pzm, ăia n-au: așternuturi de pat, prosoape, vreo pătură, o pilotă pt iarnă, chiloți, ciorapi, haine folosite rar cu scop bine determinat (gen costumul de schi; ce fac, își iau un costum, se duc la schi, îl aruncă, weekendul viitor cumpără altul?!) că și p-astea trebuie să le ții undeva.

      00
    • Sau poate e invers, si sa ai haine pe care le porti o data la 5 ani (si de fapt nici atunci nu le porti), nu e chiar cea mai brilianta idee. In principiu acolo unde se sta mai mult cu chirie, lumea chiar are doar boarfe cat sa intre in 2-3 valize, nu dulapuri intregi de haine.

      00
    • am vazut in Belgia intr-o zona cu case de 200 mp ca isi pune lumea hainele in garaj. Nu au dulapuri decat pt hainele uzuale. Si poate nici pt alea – au doar o bara unde agata 10 umerase si o comoda (se vede pe geam ca nu au nici perdele). Restul sunt in garaj sau in pivnita sau se arunca. Adica cumpara in martie si in august le arunca.

      00
    • @AB: Cîte așternuturi de pat îți trebuie? Eu am un rînd pe pat și încă două în colțul din stînga sus. În colțul din dreapta, sînt încă două prosoape mari pe lîngă ăla din baie. Pilota e pe pat. Hai, îți mai trebuie una, OK, îți iei un pat cu ladă și o bagi acolo.

    • 3 rânduri de lenjerie: una pe pat, una curată în dulap, una în coșul de rufe. Vreo 3 prosoape de baie, un pic mai multe de față și vreo 3 mici pt când îmi schimb lentilele. Și 2 cearșafuri din finet sau ceva grosuț pe post de invelitoare pt vară, ca-s friguroasă, oricât ar fi de cald, la somn trebuie să mă învelesc. N-am o tonă, dar chiar și așa ocupă 2 rafturi ca-s mici, genul pătrat (rafturile, nu prosoapele).
      Asta pt o persoană.
      Pt 2 sau familie cu copii probabil sunt necesare mai multe.
      O pilotă pe pat, o pătură în dulap. Vara invers.
      Nu am tone, dar orișicât, îți trebuie un pic de spațiu, un raft în debara sau într-un șifonier, tot trebuie să le pui undeva. Trebuie să existe un spațiu de depozitare un pic mai mare decât pt 5 tricouri, 2 blugi și 3 cămăși.

      00
    • @Alex: Tu esti barbat si ai dulapul acela. Acum inmulteste cu 4, cand vei fi si cu sotia si 2 copii, si vei vedea ce spatiu iti trebuie defapt. Acelasi lucru si la dulapurile de bucatarie x4 nr. de farfurii, si in hol x4 spatiu pt geci si incaltari curente.

      00
    • @Anca, farfuriile ca farfuriile, da’ cratițe, oale, tigăi, tăvi de friptură/plăcintă/tort, castroane și boluri de diverse dimensiuni și scopuri…. :)

      00
    • Tot ce inseamna lenjerie de pat, pilote, perne se poate depozita sub pat (sunt destule modele pe piata care au functia asta). Eu ma uitam la Nordli de la Ikea dar pana la urma am facut ceva pe comanda.

      00
  12. Oare de ce in filme lumea is spala hainele la spalatorii cu jetoane? Si multi merg cu ele noaptea. Cred ca saracii au 2 joburi prost platite, traiesc in 25mp2 si pur si simplu nu au loc pentru masina de spalat + e aiurea sa te apuci sa speli la ora 23 cand vii tu acasa.
    Sau e scump curentul? Sau nu isi cumpara masini de spalat si alte obiecte mari ca e greu la mutat? E mai ieftin?
    De ce?

    00
    • Nu stiu exact. Dar dau un exemplu ce am vazut intr-un bloc din Berlin cu apartamente de inchiriat: de frica de inundatii. Practic toata lumea are asigurari (una de apartament in caz ca te inunda cineva, si alta personala in caz ca inunzi pe altcineva) dar unii imobiliar nu vor sa riste.

      00
    • Pentru ca este comod și relativ ieftin.
      În UK costă cam 3-5 lire o spălare a 5 kg de haine, pe care le iei uscate după aproximativ 2 ore, nu mai ai nevoie sa stai cu ele întinse aiurea, nu îți pot fi furate (se întâmplă mai des decât îți imaginezi) dacă le întinzi în grădină și ai spațiu în casă pe care îl poți folosi altfel. Apartamentele cel puțin nu sunt prevăzute cu spațiu pentru uscat rufe, balconul este pentru orice altceva 🙄. Nu în ultimul rând ca să ai hainele uscate imediat te costă un pic, atât ca bani, 500£ minim, cât și ca spațiu ocupat de electrocasnice.

      00
    • Văzut prin Dartford, o cameră specială cu un ”cazan” electric care împreună cu izolația ajunge la dimensiunuile unuia naval. Cam toți cu mașini de spălat cu temporizator ca să-și înceapă programul noaptea cînd este curentul mai ieftin. Și auzi prin somn zumzet de albine (de la mașina de spălat) și bolborosit de boiler…

      00
  13. De la vanatori-culegatori la o viață in carceră.Si ne mirăm ca depresii.Nu ar trebui sa stea nimeni la bloc

    00
  14. unii ar face orice sa nu (mai) aiba vecini

    00
  15. De cand a intrat in grila HGTV la digi a devenit canaul default sa mearga in background :))

    Acum locuiesc intr-o garsoniera 25mp (2 pers), si cam singurul lucru ce imi lipseste intre asta si un ap ar fi patul de 2×2 dintr-un dormitor.

    Planul in urmatorii 5-10ani e pt o casa sub 100mp, gen bucatarie living baie camera tehnica +mansarda 2 camere (1 dormitor cu baie, cealalta un fel de… camera de oaspeti/sala/jocuri/etc dupa nevoie).
    Am copilarit in vacante 15 ani la tara, nu mai am nevoie de teren mult pt „agricultura” sau livada. O fi misto la pensie sa umpli timpul, pana atunci mai bine ud niste flori si un gazon cu 2-3 copaci.

    00
  16. 44mp. Uneori simt ca ma sufoc. Asta in conditiile in care am si doua boxe maricele, deci inca vreo 8-12mp.
    Cel mai neplacut e totusi sa ai legatura intre totu si bucatarie. si sa gatesti

    00
  17. Cei indragostiti de apartamente mici poate va uitati cum arata cele din Hong-Kong.

    00
  18. Lumea a trait mult timp foarte minimalist si foarte prost in acelasi timp. Maine poimaine o sa vad cum isi fac bordeie si o sa fie foarte incantati de asta(sunt doar filme dampulea sau „content” cum ii zice mai nou). Nu zice nimeni sa ai sute de mp pt o familie dar nici sa te dai cur in cur intr-o camera sau doua ca nu „ai nevoie”, sa nu ai loc de tras o besina.

    00
  19. Vreau sa remarc Eames Lounge Chair and Ottoman din poza de la articol, care noi sunt „dăcât” 6.500 de coco. Cum ar fi sa traiesti in 20 mp2 dar cu o piesa de mobilier cat o masina SH.

    In alta ordine de idei, trendul cu Tiny Home pentru unii este o hipstereala, pentru altii o chetiune de eficientizare a spatiului dar pentru unii o napasta venita o data cu criza din 2008, vezi si Nomadland.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.