Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Pct 8 – poate iese ok (dacă păstrează corect dinamica), poate nu. Dar la filmele românești ar trebui intervenit brutal și fără milă, chiar (mai ales!) asupra dinamicii.

    222
  2. La 6 trebuia sa completezi si cu asta https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/concentratie-uriasa-de-e-coli-in-apa-marii-la-eforie-nord-ce-spun-specialistii-2429151 – ca vad ca e plin de toalete ecologice plasate acolo pe plaja.

    Comentariu apreciat.321
  3. 4. Europenii imbatranesc, tot mai putini in campul muncii, o ducem tot mai rau, avem nevoie de forte proaspete, primim emigranti de oriunde indiferent de tara pregatire religie etc si aia vin sa stea pe ajutoare si beneficii ne scufundam si mai mult…cercul se inchide.

    Comentariu apreciat.727
    • USR e de vina!

      Comentariu apreciat.4414
    • Cred ca te referi ca nu prea mai e forta de munca. Dar eu as zice ca acolo e vorba de lipsa inovatiilor in multe industrii.
      Europa nu mai:
      – face electronica pt. consumator, gadgeturi
      – face masini DE CONSUM cum trebuie (marcile europene sunt o gluma, se duc in cap si nici nu vand in SUA de decenii, mai au noroc momentan cu piata domestica si China …pana isi fac aia furnizorii lor ca deja au marcile lor).
      – cipuri avansate (mai au noroc cu ASML)

      Europenii nici nu mai sunt interesati sa bage munca sa faca din astea. Toti sunt relaxati, vacante, nu risca nu se chinuie. Visul managerilor de mari companii e sa faca acelasi lucru aceleasi produse pt. totdeauna si sa stea relaxati.

      De exemplu colegii mei din Italia, ingineri, fac munca de vanzari. Unul din ei mi-a zis ca el nu vrea sa faca inginerie. Ingineria se face mai mult in Ro, ungaria, India.

      Toate s-au mutat in China, Coreea, Taiwan, aia au tras tare sa copie, sa invete si apoi si-au facut treburile lor.

      Ce mai merge aici sunt: turismul, brandurile de lux, industria aero-nautica si ceva echipamente industriale.

      Ma uit prin casa si majoritatea lucrurilor sunt din Asia, iar mobila din Ro si Polonia. N-am nimic germania, franta, italia, spania, etc. Sa zicem hainele ar fi marci europene. Si masina personala e japoneza.

      Comentariu apreciat.5317
    • @sfatuitoru, as mai adauga si agricultura care inca merge in UE. De asta a si ajuns acel partid al fermierilor din Olanda pe primul loc la alegerile locale.

      Comentariu apreciat.292
    • @sfatuitoru

      Și cine sunt proștii in povestea asta, aia care muncesc sau aia care știu că au o singură viață & vor să se bucure de ea?

      Ia, hai, că nu ai învățat nimic de la colegii tăi…

      Indecis. Tu ce zici?1614
    • sfatuitoru: o analiza foarte corecta.
      UE in afara de locu 2 si 4 in auto nu au nimic. Bine, exceptand Mercedes, BMW si Renault. 5 in top 15. „nimic”.
      – cipuri avansate (mai au noroc cu ASML)
      „exceptand aia de fac cipuri avansate nimeni nu face cipuri avansate”
      – face electronica pt. consumator, gadgeturi
      nimic nu se face in europa ma. Daca exceptam, evident, produsele din Europa.

      Bah nene. Prea multi ati baut dupa caramitru

      205
    • @animaloo, zi-mi un brand european de TV, telefon, monitor, smartwatch, asistenti vocali si tot software-ul de pe ele si care sa se vanda mai mult de 3 bucati/an. Eu am in casa doar marci asiatice. Zi un brand pe zona de web/software european.

      Domeniul auto, is la coada cu electrificarea. Au facut VW ceva in scarba ca trebuia si acu nu au vanzari si zic ca „nu merge dom’le electricele”. Ia vezi Hyundai-Kia ce rup.

      La cipuri, companiile europene fac, dar din alea mai simple si ieftine pt. electrocasnice si masini. Nici nu proiecteaza, nici nu fabrica.

      @Phaff, nu zic ca e rau sa fii relaxat. eu dadeam o explicatie. SI daca stai relaxat asa ca natie, te mananca altii. Si daca esti sarac nu te poti bucura de viata. Stim cu totii de aici anii 90. Oare de ce era saracie pe aici ? Aaa, ca nu produceam, nu exportam mai nimic.
      Astia duc o viata linistita ca inca au resurse si mai merge treaba din inertie.

      102
    • @sfatuitoru impresia asta e pentru ca te uiti in casa. Daca ai avea de a face cu chestii mai specializate ai avea alta parere. Siemens nu fac telefoane dar fac produse medicale servere si trenuri. Bosch nu inseamna doar masini de gaurit. Si tot asa

      91
    • NOU
      #11

      @sfatuitoru: la partea cu electronicele de consum sunt de acord, EU ar putea să facă mai mult. Dar la partea cu electrificarea nu, EU stă destul de bine. Problema e la tine aici, că te uiți doar la eșecul (temporar) al VW (mărcii nu grupului) dar mai sunt și alții. Renault a început bine, Skoda la fel, BMW are probabil cel mai mișto sedan în zona aia de preț cu i4. Volvo (o fi deținut de chinezi dar e marcă europeană cu producție europeană) are chestii faine. Nu, EV-urile în Europa sunt luate în serios și treaba stă bine. N-or depăși ei China, dar să zici că sunt la coadă e absolut greșit.

      La cipuri da, fac chestii simple, dar fac treabă foarte bună la utilaje pentru chip-uri. ASML deține piața efectiv și e practic imposibil de dat jos. Și ASML e doar un producător. Iar dacă ai oameni educați și utilaje, mai trebuie doar bani și voință politică să faci și chip-uri. Iar bani și voință tocmai au apărut, deci mă aștept să se rezolve și problema chip-urilor în următorii ani.

      40
    • Aia ziceam, la echipamente si scule industriale UE sta bine.

      Eu fac o cimponenta de masini acum. Procesorul e brand american, memoriile sunt asiatice, cea mai sofisticata si importanta parte de soft e de la australieni. Firma e europeana si tot ce face e sa integreze, inovatia interna la produsul asta e 0.

      31
    • Ce plm sa zica americanii, ca e bine acolo unde educatia e gratuita (ma rog, platita din taxe) si ca dupa ce termini o facultate nu esti de fapt falit pentru urmatorii 20 de ani? Sau ca e bine ca sistemul de sanatate e gratuit (ma rog, platit din taxe) si nu trebuie sa implori trecatorii SA NU SUNE LA AMBULANTA desi ai piciorul sfartecat, ca n-ai bani pentru spitalizare? Nu, coaie, e rau in Europa, auzi ma, stau profesorii la coada saracilor ca nu-si permit sa-si cumpere mancare, ii vedem peste tot ma, cum stau incolonati la coada la cantina sociala peste tot prin Europa, nu-i asa? Ca deh, noi suntem europeni, n-am rezolvat problema profesorilor la fel de elegant ca si americanii prin Silicon Valley.

      144
    • Again with thiscomunist/socialist shit. Daca iti mananci de sub unghii constant ti se pare normal ca sa nu platesti O DATA sau DE DOUA ORI IN VIATA cand chiar ai nevoie de ambulanta 1500 de dolari. 1500 de dolari costa un iPhone tarane. iPhone pe care americani il schimba anual.1500 de dolari dai spaga in Romania (cel putin) la primul doctor mai rasarit casre iti face o procedura.
      Nu le purta tu de grija americanilor paizane deoarece aia care platesc 40-50k pe scolarizare, majoritatea ajung sa faca dublu sumei asteia anual. Da tu mori de grija lor LOL.

      611
    • Iarasi o iesit Andyan la infulecat mătărângă de cal.

      18
    • Nu ma bag la asa ceva Sabotoare, deoarece se stie ca tu esti #1 la treburi din astea de supt si mancat si nu vreau sa iti fac concurenta.

      16
    • nu vreau sa iti fac concurenta

      Si totusi, actiunile tale te contrazic.

      Hai explica cum e mai bun sistemul medical din America decat ala din Europa, ca pari ca te pricepi. Zi-mi cum e mai bine asa. Ca tie prin creierul ala mic de gaina beata nu ti-a trecut prin cap ca nu doar costul ambulantei e de platit ci si spitalizarea si tratamentul, de ajunge sa coste 20k doar o fractura la mana.

      Hai explica cum e mai bun sistemul educational din America, care scoate absolventi de facultate indatorati pana la pensie. Apropo, patratel, aia 40k-50k pentru scolarizare sunt PE AN. In total, in US te costa faculatea mai pe la 100k-200k la facultatile de duzina (ca la alea smechere vorbim de 80k pe an). Hai explica cum e mai ok decat prin Europa, unde nu trebuie sa-ti dea parintii un sfert de milion de dolari ca sa faci 4 ani de facultate la o facultate de 2 lei.

      Tu doar ai sarit – ca de obicei – ca rata la muci, ca nu stii decat sa-ti indesi 7 cuci de magar in gura.

      11
    • Average costs of college/4 years : 50900$

      https://admissionsly.com/average-college-tuition/#:~:text=Average%20Cost%20of%20College%20by%20the%20Numbers%201,4-years%20private%2C%20non-profit%2C%20institutions%20is%20%2436%2C880.%20More%20items

      Sursele tale: daily mail.Adica un tabloid penal.Vai de pla de magar pe care iti palce sa o molfai. Nu stiu prin ce cotloane ale internetului iti palce sa ajungi deoarece esti foaret descriptiv in pornache loosere.

      02
    • @Andyan
      Termina-n pula mea ca te faci de ras. Daca americanii zic „tuition price for 4 year college” nu inseamna pretul pe toti aia 4 ani, acolo se refera la tipul de colegiu. Pretul e in continuare pe an. Drept urmare, chiar in articolul linkuit de tine scrie clar:
      „The average costs of college per year according to Education Data, this year (2019-2020) are roughly estimated at $30,500, however, depending on the type of institution you are attending they can vary going from 12,720 dollars for attending a public two-year college within your state, to 21,950 dollars for attending public 4-year college also within the states and 38,330 dollars for public 4-year college out of states, and finally 49,879 dollars for attending a private, nonprofit college. These prices respectfully include tuition and fees and well as room and board. The prices can vary from state to state, from college to college and they may also be influenced by any grants, scholarships, or loans you may use as well as the time you take to graduate.”
      Medie de 30k pe an. Dar in media aia intra si alea de 2 lei. Vrei ceva mai misto, ajungi lejer la 50k pe an. Dar, mai explica, ca nu pari deloc imbecil.

      Apropo, am colegi din US, eu cred ca stiu aia mai bine decat tine cum e cu educatia si sistemul medical de acolo.

      11
  4. Am trecut duminica prin navodari, era plin de mașini, lume, 20 lei o clătite. Mizerie, boscheți, constructii aiurea, toata Constanta pare bombardata etc.

    Comentariu apreciat.593
    • Fugi dom’le, am văzut poze din Năvodari la un alt blogger. Părea frumos, civilizat. Tu ai ajuns în năvodariul cu „n” mic, poate de aia.

      Comentariu apreciat.592
  5. 4. Nici google translate nu mai e ce-a fost:
    „crizele au agravat afecțiuni care se agravau de zeci de ani.

    Răspunsurile guvernelor nu au făcut decât să agraveze problema”

    Comentariu apreciat.281
  6. La 5, sa se duca cineva repede la arena nationala in parcare sa-i trezeasca ca iar ii prinde echipa digi si ii face de cacat

    193
  7. 4. Europenii sunt lejeri

    In articolul WSJ incepe asa: „An aging population that values its free time set the stage for economic stagnation”

    Mai are rost sa citesc in continuare? :))

    Da mah, fix aia e problema ca „values its free time” altfel spus batrani puturosi… mai bine sa am o viata pe bani mai putin (dar traibil) in loc sa lucrez 70 de ore pe saptamana pentru o companie care nu da 2 lei de mine si sa mor in hemoragie cerebrala la 45.

    Comentariu apreciat.882
    • Vezi daca nu ai citit pana la fina. Acolo scrie: ” Acest articol a fost realizat cu ajutorul ambasadei USA. Multumim”

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Propaganda aceasta cu Europa de Vest saraca e ceva mai noua, a accelerat de cand Biden a aprobat CHIPS Act anul trecut („Innovation and Competition Act”), in ideea de a atrage companii (inclusiv europene) sa isi mute centrele de productie in SUA pentru avantaje fiscale mai mari decat in tarile de origine. E doar o alta forma de razboi economic, pe microelectronica in special si industrie/ productie in general.

      Va fi plin de astfel de articole in urmatorii ani (articole platite sau nu, raspandite de oameni informati sau nu, mai mult sau mai putin fani „die-hard” America, mai mult sau mai putin suparati pe UE, sau pur si simplu care se bucura de „raul” altuia crezand ca pe ei nu ii afecteaza).

      Vom vedea cate companii mari din Europa chiar se vor muta in SUA in urma acestei legi CHIPS si vom trage linie peste cativa ani. Ceva ma face sa cred ca va veni anul 2030, Europa de Vest va fi bine-merci si chiar cu inca 10 ani in fata in plus la decalajul deja existent intre ea si tarile care acum se bucura cel mai tare. In timp ce altii, de exemplu, inca vor trasa cu carioca autostrazi inexistente pe harti imaginare, prevestind decaderea Europei de Vest in 2040 de data asta, in loc de 2030/ maine cum e acum. Time will tell.

      190
    • NOU
      #28

      @levorius, tu te referi la Inflation Reduction Act. Ăla e făcut să convingă companii inclusiv europene să se mute în US, dar e pentru produse verzi. CHIPS act e să atragă producătorii de chip-uri (care sunt taiwanezi sau americani) să deschidă câte o fabrică și în US.

      Practic, pe noi ne afectează IRA nu CHIPS. Și ăla chiar e o problemă. Eu nu l-aș aborda prea lejer, EU trebuie să răspundă cumva. Producția de EV-uri, baterii și producție de energie verde crește destul de bine aici și EU are potențial să se lupte cu China pe chestia asta (în viitor și dacă rezolvă niște probleme), ar fi păcat să își facă bagajele să se mute la americani.

      EU are răspunsul ei la CHIPS act, cu ceva mai puțin succes dar măcar există. Și aș zice că pe partea asta nu stă deloc rău, sunt o grămadă de producători de utilaje aici, plus supply chain-ul asociat.

      100
    • @Giani, corect, la IRA ma refeream. IRA si CHIPS au fost ambele aprobate in august 2022.

      Daca IRA se oprea doar la produse verzi ar fi fost o problema doar pe termen mediu-lung pentru UE, dar are potential sa afecteze UE si pe sectorul industrial (manufacturing) si cel de tehnologie la momentul actual:

      „Manufacturing: The IRA provides tax breaks for companies that invest in manufacturing in the United States. It also directs $100 billion in federal funding to manufacturing, with the goal of creating jobs and boosting the economy. For example, the IRA expands the Manufacturing Extension Partnership, which provides technical assistance to small and medium-sized manufacturers.

      Technology: The IRA includes provisions to boost research and development in the technology sector. It also provides funding for the development of new technologies, such as artificial intelligence and quantum computing. For example, the IRA creates a new program called the National Artificial Intelligence Initiative, which will invest in research and development in artificial intelligence.”

      In aceste conditii, propaganda de tipul articolelor din WSJ e menita sa convinga potentiale concerne mari din UE sa isi mute productia in SUA. Din nefericire, narativele de genul acestui articol vin manusa si pe propaganda oricarei alte tari adepta ideologiei „lumii multi-polare”, asa ca si fermele de boti din tarile respective muncesc de zor sa o raspandeasca.

      80
  8. 4. Europenii au atins maximul de confort: mancare in exces din toate colturile pamantului, au vazut toate locurile turistice si neturistice de pe planeta, toate hainele, toate experientele. Eu suspectez ca noi ne dezvoltam cand ne aparam si cand exploram. Avem nevoie sa incepem pe bune colonizarea spatiului!

    Indecis. Tu ce zici?2212
  9. 4. „Unii colegi și-au oprit complet încălzirea în ultimele luni”.
    Si eu am făcut la fel de-o săptămână.

    Comentariu apreciat.302
  10. intrebare off-topic
    Pentru cei care aveti AC, la cate grade stati in casa perioada asta ca sa va simtiti confortabil?

    48
  11. Ai mai pus mai de ceva timp tot un articol dupa o analiza a WSJ, ca asta de la pct. 4. Acest gen de articole trebuie cititite din postura de public tinta, adica poporul american. Acest gen de articole le arata ca oricat de nasol ar fi la ei, la altii e si mai nasol si se duce totul pe pla. E ca aia din rusia cu nu avem ce manca dar macar nu avem ghei si ne pastram traditile

    252
  12. Vreau sa fiu rasist pe articolul care flutura in varful blogului. Cum procedam?

    213
    • Si eu am revenit aici sa comentez pentru ca acolo nu se poate. Comentariul meu pentru domnul fluture este: „mi-a dat o lacrima citind articolul tau. Dar mi-am revenit repede asa ca mai da-te in…”

      Indecis. Tu ce zici?255
    • Măi, dar și pe voi vă mănâncă, deși în sfârșit abordarea e ok, comentarii închise. Dar a durat ceva :)

      01
    • Bai, serios, e foarte simplu. Scrie sub titlul articolului cine l-a scris. Vezi cine l-a scris, nu deschizi, nu citesti, nu simti nevoia sa injuri, nu comentezi, nu faci engagement, la un moment dat renunta ei sau ii da Vali afara pentru lipsa de performanta.
      Orice altceva duce la infierbantarea creierelor, si jur ca exact de asta nu ducem lipsa pe vremea asta.

      Indecis. Tu ce zici?255
    • Tot ce e la dreapta de părerile tovarășului Mao e nazist.
      Poți să respiri sau să nu te intereseze. Rasist.
      Încearcă o limonadă cu gheață la umbră. Deosebit de rasist.

      180
    • Ce bine ma simt ca nu servesc articolele scrise de Fluture sau Eftimie (asta ar fi chiar culmea, sa citesc articolele unuia care imi explica unde si cat gresesc oriunde)

      160
  13. Am observat ca numărul de articole despre cât de nașpa e europa este direct proporțional cu numărul de americani care emigrează din state.

    Pai stimate partener strategic, dacă e așa nașpa aici de ce aia a calului, proprii tai cetățeni aleg sa vina aici ?

    212
    • Pai scrie clar. Acum e ok in UE dar ce urmeaza e prapad, pe cand USA merge cu pasi repezi spre culmile gloriei si dezvoltarii

      111
  14. Nea Vali, daca tot posteaza Eftimie si fluture, nu mai inchide comentariile, pune o taxa pe comentat la scrierile lor. Macar se monetizeaza hate ul. 😁

    192
  15. Deci @M a zis pe articolul lui Fluture ca prefera sa faca cheta sa nu mai scrie pe blog decat sa aleaga sa nu citeasca.

    Uite d-aia horeca are preturi mari si servicii proaste, ca are oameni ca @M

    35
  16. Cate cometarii se accepta la fluture si eftimie pana se inchide posibilitatea sa reversi „ura”, conform spuselor lor? Daca nu esti cu noi, ne urasti!

    110
  17. Gasesc fascinant cum Fluture ii trigaruieste pe toti tampitii care viseaza la un cotet in Parc de Montretout si-i scoate la suprafata nefacand altceva decat sa explice de ce 1+1=2 si sa le puna o oglinda in fata.

    Daca-l scoti iar din redactie, vin si-ti dau cu fertilizator de iarba pe toata strada si-ti arunc si peste gard. Jungla iti fac.

    715

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.