Situația la zi, sâmbătă, 8 octombrie

Halucinanta poveste a creditele românești, unde BNR a stat inertă, că nu are nici o putere să nimic, trebuie să ia lumină de la politicieni ca să respire.

Faza aia cu “inventăm noi un nou sistem de calcul, care va fi în avantajul românilor” a fost și este una dintre cele mai mari țepe date acestei generații de creditaci. Până la urmă, aveau de ales pe ce să-și piardă banii, pe rata la casă sau pe NFTuri.


OLX tot nu vrea să admită că are o problemă majoră, deși apar tot mai multe situații de țepe și scheme. Cine are acum 2 milioane de euro de investit în reclamă le poate lua pâinea.


Motociclistul instructor de conducere defensivă care a omorât un om a primit 13 ani de închisoare și e supărat că pedeapsa e atât de mare, că el regreta fapta.

Soarta motociclistului a fost pecetluită la Tribunal, în momentul în care judecătorul care l-a găsit vinovat de omor i-a contopit pedeapsa de 13 ani de închisoare cu o alta de 2 ani pe care o primise de curând după ce a fost condamnat definitiv pentru uciderea din culpă a unui biciclist. (sursa)

Mențin ce ziceam acum 2 ani, cursurile de conducere defensivă sunt inutile, dacă instructorii se ocupă cu omorât doi oameni, indiferent de ce zice Titi Aur.


Roblox, Snapchat, Discord și Instagram sunt dați în judecată pentru că n-au făcut nimic în cazul unei copile manipulate de adulți pentru a le trimite bani și poze explicite.

By July, S.U. and Charles no longer spoke, but she subsequently met a 22-year-old man named Matthew, who claimed that “he was a moderator for the Roblox game she was playing” and he could get her in-game privileges if she sent him the Robux that C.U.’s parents had given the girl. To get the money, Matthew created items and requested S.U. to pay well over their worth. He also lied and promised he would send S.U. Robux, too.

Like Charles, Matthew invited S.U. to move things to Discord, and then Snapchat. Of the two, Snapchat proved more dangerous for S.U., the lawsuit alleges, as she began hiding evidence of her abuse in her “My Eyes Only” folder on Snapchat. The lawsuit describes this feature as the most harmful because it kept parents from discovering the photos. S.U. could conceal them in “a special tab within Snapchat itself that requires a passcode," where "content cannot be recovered–even by Snap–without the correct passcode.” Eventually, these child sexual abuse materials were distributed for payment.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Orice ar zice oricine… ircc e mai bun decat robor pentru ca e mai predictibil. Robor in ziua calcularii ratei e mult mai volatil…. tehnic vorbind ircc e un robor mai predictibil si mai asezat si permite oamenilor sa se orienteze ce au de facut pe termen scurt.

    Ca politicienii mint… ca ar fi pentru rate mai mici… ma rog…. csf ncsf. La noi banca nationala exista doar ca sa asigure profiturile creditorilor.

    00
    • Eu am o dilema. Deci ECB e rea ca nu face ca SUA si nu creste dobanda de referinta dar Romania e rea ca face ca SUA si creste dobanda de referinta?

      P.S. In realitate toate trei economii sunt in situatii diferite, eu inteleg asta, da’ as fi curios ce parerea au toti aia care in ultimile luni erau foarte guralivi aratand SUA ca un model de a actiona.

      P.P.S. Ca sa fiu si mai on-topic, BNR face ce a facut mereu, reactioneaza dupa politicieni si legile lor. Cel mai important e sa mentina cursul cu euro stabil, ca se duce toata tara de rapa altfel. Pentru restul putem sa multumim PSD si PNL si ultimilor 70 de ani de „dezvoltare”. Ce traim acum e concluzia hotiilor, furtisagurilor, incompetentei.

      00
    • IRCC e sub ROBOR pt ca se calculeaza diferit in primul rand. Simplificand lucrurile foarte mult IRCC e medie ponderata iar ROBOR e medie aritmetica.
      Cine zice ca e doar diferenta de timp intre ele ori manipuleaza ori habar nu are cu ce se mananca.
      Motivul pt care a fost introdus IRCC e pt ca ROBOR nu reflecta conditiile de piata si cam toata lumea stia asta.

      00
    • @Cosmin
      Cît timp economia tarii e in groapa, iar groapa e plina de căcat iar politicienii jefuiesc tot ce prind, nu poti tine un curs stabil. Că aproape totul se importa iar jafurile alea trebuiesc acoperite cumva si asta numai din impozite si taxe. E un fel de Caricias dar la o scara națională. Cursul normal trebuia sa sara de 7 de mult timp. Stai sa vezi adevarata „valoare” cind vom trece la moneda euro si ne face Brixelul echivalenta.

      00
    • robor si ircc sunt 2motive pt care nu vom adopta prea curand euro si euribor…sunt o vaca de muls mult prea buna pt banci si prea multi bani in joc de pierdut pt bancile straine si romanesti…

      00
    • IRCC cât și ROBOR se calculează și în valori zilnice. La recalcularea ratei pe ROBOR se face la 3/6 luni și se ia valoarea din ziua respectivă, la IRCC se ia media unui trimestru anterior.
      Toată lumea poate să știe cât e valoarea IRCC a zilei, la fel și a ROBOR-ului, că e afișată pe site-ul BNR. De câteva luni de zile IRCC are o valoare în cotație zilnică cu cel puțin 1.5% mai mică decât a ROBOR-ului. Că ROBOR-ul e mai stabil, da. Dar nu înțeleg de ce nu fac această conversație public băncile și BNR-ul.
      Poate ar fi cea mai utilă campanie de educație financiară – „am credit cu referință în ROBOR – ce fac?” Până acum la ce s-au rezumat băncile era refinanțare pe dobândă fixă și că IRCC e valoare întârziată.

      00
    • Eu încerc acum o renegociere cu banca sau refinanțare la alta.
      Știam la ce să mă aștept cu dobânda variabilă. Ce îmi dă mie cu virgulă e că mi a scăzut mult principalul din rată.
      Date aproximative. Am luat creditul în 2016, principal 500 lei, dobânda 1000. Principalul creștea ușor, dobânda scădea ușor. Am făcut multe rambursări anticipate, în 4 ani plătisem 8. Acum, cu robor la 8%, aplicând ei o formulă magică, am principal 330 lei și dobânda 2330..
      Cereți un scadențar de la bancă și comparați cifrele..

      00
    • @Cipper date aproximative
      1000 în 2016 înseamnă la un dae de:
      3,5% – credit de 340.000
      4.0% – credit de 300.000 (nu știu de credit imobiliar sub 4%)
      5.0% – credit de 280.000
      Principal rambursat: 500*72 de luni = 36.000 minim + anticipat
      2330 la 10% dae în 2022 – principal rămas: 280.000 de plătit.
      Rata de 330 la principal e datorată prelungirii perioadei de creditare și încadrării în plafonul de creditare 2660. 30%-40% din venituri sau care mai sunt normele BNR

      00
    • Nu înțeleg exact ce vrei să zici cu prelungirea perioadei. Eu am luat pe 30 ani în 2016, adică până în aug 2046, plătind anticipat, ultima rată acum ar fi în martie 2042. Deci un pic sub 20 ani.
      Dobânda la creditul meu e robor 6m plus 2.64
      In 2016 era undeva în jur de 4.70, acum e 10.7.
      În mintea mea era întipărit că principalul creste ușor pe 30 ani, dobânda variind cu roborul. Dar, de fiecare dată când se recalculează, adică la 6 luni, se schimbă și principalul, acum fiind 330 lei, deși acum 2 ani era peste 700..
      Probabil voi trece la un credit cu dobândă fixă în euro.

      00
    • Când plătești anticipat ai 3 opțiuni:
      – plată din principal fără reducere perioadă
      – reducere perioadă – cu plata dobânzilor, comisioanelor, principal etc
      – plată principal cu reducere perioadă, menținerea ratei curente

      Contează ce alegi.

      00
  2. Toate articolele astea din presa care numesc ircc “apa de ploaie” sau ca e doar un robor cu efect intarziat sunt niste lobbyisti ai bancilor.

    Daca nu ma credeti puneti pe unul de la banca(daca nu puteti calcula singuri) sa va dea un desfasurator cu robor si unul cu ircc si comparati totalurile. E matematica, suma mai mica castiga, ce plm o tot dam la intors.

    O alta fumigena a lobbystilor din banci e dobanda fixa. Cum plm sa crezi vreodata ca dobanda fixa e mai avantajoasa ca dobanda variabila??? House never loses, esti tu, un muritor de rand impotriva echipei de analisti de risc a bancii. Jobul lor este sa se asigure ca pe perioada fixa a creditului, banca iese pe plus. Sigur, poti sa fii si tu pe plus ca client pt 6 luni sau 12 luni, dar cumulat pe toata perioada o sa iesi pe minus(fata de dobanda variabila). Pt ca altfel, inseamna ca echipa de risc e inapta si banca o inlocuieste cu o alta echipa care sa fie in stare sa livreze rezultatele.

    00
    • ideea nu e să calculezi care din variante e mai avantajoasă overall, ideea dobânzii fixe este stabilitatea ratei tale într-o perioadă tulbure de instabilitate. deci cumperi liniștea mentală că 5 ani tdlp de variații ale indecșilor, 5 ani în care poate ți se micșorează venitul sau ești la limită. la anul 19 din credit, ar fi trebuit ca inflația să înghită oricum orice calcul din ăsta și rata să fie deja penibil de mică raportat la venituri, astfel încât nu te mai interesează că dai cu 0,x puncte procentuale mai mult decât dacă ai fi avut variabilă.

      00
    • Spune-le alora care au luat dobanda fixa acum 3-4 ani si acum ai dobanda de 5% ce fraieri sunt :))

      00
  3. Referitor la creditare în 2007 am luat un credit în CHF (celebri franci elvetieni). Paritatea euro-CHF era cam 0.6 – adică 1 CHF = 0,6 euro și cam pe acolo fusese în ultimii ani.

    Practic eu și toți ceilalți cu credite în CHF nu am plecat cu niciun CHF din banca – am luat lei, raportați la cursul CHF – LEU de atunci, dar am rămas sa plătim ratele raportat la valoarea CHF.

    Ce a urmat știm cu toții, euro a crescut, CHF a crescut si mai mult ca după vreo 2 ani era egal cu euro, dobânda a crescut – iar ratele inevitabil au explodat.

    Timpul a trecut, eu mi-am achitat creditul, viata merge mai departe.

    Scriu povestea asta pentru ca atunci toți din jurul meu și din mass media erau analiști financiari – TOTI știau ca am fost fraier, ca nu se iau credite în valuta, ca dacă am luat creditul sa mi-l asum, ca ce dacă creste dobânda – de aia se numește variabila.

    Peste toate inevitabil veneau cei care spuneau ca atunci când am luat creditul mi-am asumat un risc – riscul ca rara sa crească ori sa scada – deci sa tac din gura, ca daca rata îmi scădea nu as fi dat nimănui banii care îmi rămâneau.

    Sfaturile pe care eu le primeam atunci vad ca nu mai sunt valabile astăzi- BRUSC oamenii sunt surprinși ca dobânda variabila poate sa crească, ca rata poate sa crească, ca dacă iei un credit îți asumi un risc.

    00
    • mi-ar plăcea să aud și povești despre cum am dat țeapă băncii… sau mai bine zis cum s-a țepuit banca singură și apoi se zgâriau pe față că nu au ce-mi face… ar fi un semn bun…

      00
    • Dude, ce ne minti tu? Rata este variabila de pe vremea lui Ceausescu. Tu doar ai introdus inca o variabila pe langa cea originala

      00
    • @Mirel, toata lumea omita sa spuna clar de ce au luat un credit in CHF: pentru ca primeai o suma in Lei mai mare la aceeasi rata initiala (dobanda la CHF era foarte mica fata de Lei). Evident ca asta venea la pachet cu riscul valutar, in plus fata de cel de inflatie.

      @Laur, in toamna lui 2005 am luat un credit imobiliar. Initial am facut cererea in Euro (din aceleasi motive ca Mirel, pe vremea aceea nu se dadeau amarastenilor credit in CHF). Creditul fusese aprobat dar, cu cateva zile inainte sa semnam actele si sa fie tras, a dat BNR o hotarare ca nu mai poti sa te imprumuti in alta moneda decat cea in care ai venitul.

      Pentru ca aveam creditul deja aprobat si riscam sa pierd un avans destul de consistent, ofiterul de credit de la banca (nu dau nume dar incepe cu volks si se termina cu bank) s-a zbatut sa primesc un credit echivalent in lei (cu o dobanda exceptional de mica si fixa). La final a trebuit sa ma mai imprumut prin familie de cateva mii de Euro, dar am scos-o la capat pana la urma.

      In 2008-2009 banca se ruga de mine sa accept trecerea la dobanda variabila echivalenta (ROBOR+marja), deja era mai mare dobanda la depozite decat dobanda de la creditul meu. N-am acceptat asa ca au facut modificarea unilateral. O vreme dobanda variabila a fost chiar mai mica decat cea fixa (pentru ca ROBOR a scazut) dar eu am continuat sa depun in cont suma conform planului de rate initial. Cand am vazut ca ROBOR incepe sa creasca fulminant am avut de ales intre a ma judeca cu ei pentru a pastra dobanda fixa initiala sau sa lichidez creditul, ceea ce am si ales sa fac, mai ales ca aveam alte planuri, voiam sa cumparam o alta proprietate si ne incurca sa avem mai multe credite.

      Per total, am avut un noroc fantastic. Desi i-am injurat initial pe cei de la BNR pentru ca eram aproape sa pierd avansul, acum sunt multumit ca nu am avut voie sa ma imprumut in Euro. Pacat ca au renuntat la acea regula dupa cateva luni.

      00
    • @Laur – Se poate spune ca bancile si-au luat teapa cu creditele in EUR care erau acordate cu dobanda bazata pe EURIBOR + marja fixa. Euribor a devenit negativ pentru cativa ani, timp in care clientii au platit doar marja, dar si aceea diminuata cu valoarea negativa a indicelui.
      De abia anul acesta a redevenit pozitiv.

      00
    • Mirel faptul ca te mira ca nu ai plecat cu chf in banca, demostreaza cat de mult intelegi din ce ti s-a intamplat.

      00
    • @Scorpy EURiBOR ca crește accelerat, BCE a început să urce dobânda de referință. Rata de schimb Eiuro vs Leu a fost relativ stabilă. Când va crește și Euro, rata de la bancă va crește din două cauze.

      00
    • @Mirel. uite o informație care ar fi utilă pentru context: cât la % din venitul tău a însemnat prima rată, și cât la % a însemnat ultima. restul sunt povești.

      00
    • @Vlad mulțumesc!! uite așa mai citește unul altul și poate bagă la cap că e RISCANT să te împrumuți în altă monedă decât în cea în care ai salariul(venitul).

      00
  4. Sincer ma uit asa…. In București un apartament de 2 camere nou situat in vreo zona mai de doamne ajuta ajunge sau sare de 150k euro plus parcarea peste 10k. Aici exclud ghetouri grn militari,metalurgiei, populate de teleormaneni,braileni,giurgiuveni sau alte specii autohtone. Coroborat cu chestia asta legata de credite, aglomerația plus toti meltenii exemplificati mai sus și restul, nu vad de ce nu ai emigra naiba si care mai e avantajul de a sta într-un loc precum România…. De suma aia poți sta într-o capitala precum Varșovia, e la minim 100 de ani mai avansata si civilizata decat București

    00
    • Un semn de avans din partea ta at fi să nu mai fii rasist

      Cand bagi toți locuitorii din 4 județe in aceeași oala e clar ca ești la 100 de ani in urma

      00
    • Adevărului nu-i pasă de rasă!
      Opriți-vă din political corect de căcat și vedeți naibii realitatea!

      00
    • @Alex, am căutat atent, dar nu am găsit rasismul.
      Eu sunt din Timișoara, adică din zona Banatului, recte bănățan cu frunce lată.
      Ca și chestie, știai că în Spania los gitanos se prezintă țigani ? Nu rahaturi gen etnic conlocuitor și alte hohavele inventate că plm mă jignești ? Ăla îți spune direct ,,bă eu și văru-miu suntem țigani,,.
      Eu în Spania sunt român, nu cetățean european.

      00
    • Saragea, deci ai bani de Militari / Metalurgiei, dar pretentii de Herastrau / Cartierul Latin.

      Nu sunt fan Militari / Popesti etc, dar sa jignesti toti oamenii din judetele de mai sus arata cat de frustrat esti din lipsa banilor.

      Fa un bine si emigreaza, nu o sa ne para rau.

      00
    • Ok, si ce te opreste sa pleci de exemplu la Varsovia si sa te faci “telormanean, oltean sau alta specie” la ei?

      00
    • Intentia mea nu a fost sa jignesc pe nimeni, locuiesc deja culmea in zona Herăstrău si sincer am foarte multe probleme cu concetatenii tatuati din zonele mentionate, nu se pot comporta civilizat, nu stiu cum fac la ei acasa, ma abtin. Sunt chiriasi in complex sustinuti probabil de nevestele lor ce se ocupa cu o anumita meserie. E oarecum dezamagitor sa stai sabte cobori la nivelul unor specimene, meltenismul este la cote maxime.

      00
    • @Paco. los gitanos au avut o altă istorie decât țiganii – poveștile lor diferă enorm. România încă are datorii imense față de tribul ăsta.

      00
    • @Joker, fă un bine și adu lumină în conversație.
      Străbunica din partea tatălui a fost țigancă, unde mă pot adresa pentru ceva recuperare de datorii ?

      00
    • @Paco. e o problemă care ține de fizica cuantică, nu de parlament: mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau altul, datoriile se plătesc.

      PS. Europa are probleme existențiale atunci când rușii, un neam de 7 ori mai mic, s-au plictisit să joace după reguli (care acum nu le mai convin), în interiorul unor granițe care acum nu le mai convin; cum crezi că ar sta lucrurile atunci când arienii (cred că sunt de 4 ori mulți decât toți europenii) vor încerca și ei să vadă dacă ține figura, cum ar fi să ajungi pe jos la țărmul Atlanticului? haha.

      00
  5. Nu inteleg argumentu tau legat de cursurile de conducere defensiva. Doar pentru ca un instructor si-a pierdut cumpatut si a omorat un om nu inseamna ca ce se preda acolo e inutil.

    00
  6. Tare reclama cu Ferrari vs bus.
    Îmi și imaginez variata românească:
    O gașcă de cocleți cu BMW-uri fumigene pentru că DPF off, cum își muta ei liniuțele liniștit pe banda de BUS și flutură sfidător degetul păcii către sărakii care merg cu autobuzul.

    00
  7. Cursurile de conducere defensiva in care te invata cum sa controlezi masina care derapeaza si in general cum sa reactionezi cand esti într-o situatie periculoasa sunt de fapt cursuri de conducere reactiva, inutila, si chiar frauda.
    Conducere defensiva inseamna sa nu ajungi sa ai nevoie de ce te invata ei acolo.

    00
    • Cred ca si cei care te invata ce sa faci in situatii extreme spera sa nu ai nevoie sa aplici cele invatate.

      Tinand cont de ce pozitie la volan au in general soferii romani, de tendinta lor de a trage stanga (spre traficul de pe contrasens) cand vad un obstacol, de incapacitatea lor de a pastra distanta de siguranta, un astfel de curs trebuie sa fie parte obligatorie din scoala de soferi.

      00
    • Stefan, pai atunci nu e mai util sa te invete cum sa nu ai nevoie decat ce sa faci cand ai nevoie? Conduita preventiva mai multa trebuie in scoala de soferi, nu curs de conducere defensiva.
      Cursurile astea nu fac decat sa va dea o falsa siguranta ca ati ajuns piloti, veti conduce mai agresiv si veti ajunge statistici. Romania trebuie sa copieze legile si obiceiurile de la tari cu siguranta rutiera mai buna, nu sa inventeze chestii noi prin care piloti de raliu expirati, prin definitie soferi agresivi, invata pe altii chestii pe care sa le aplice pe drum, nu pe traseu.

      00
    • Serif, citeste iar ce am scris si spune-mi daca cele mentionate de mine se incadreaza la alta categorie decat „bune practici si conduita preventiva”. Ca un curs basic de conducere defensiva este, de fapt, un curs de conduita preventiva si bune practici. Sigur, poate unii dintre cursanti il vad ca pe un certificat care le permite sa fie si mai idioti decat erau pana atunci, insa asta nu e problema cursurilor, ci a legumelor dintre scaun si volan. Bine, si a faptului ca nu avem pedepse drastice pentru comportament iresponsabil la volan.

      Evident ca e util sa inveti cum sa nu te pui in situatii stupide pe strazi, dar, SOC SI GROAZA, exista si posibilitatea sa nu depinda de tine si de conduita ta daca trebuie sa efectuezi o manevra evaziva sau mai stiu eu ce altceva in regim de urgenta. Si atunci e infinit mai bine sa stii decat sa nu stii.

      De unde pana unde sunt pilotii de raliu prin definitie soferi agresivi? Ce fac pe traseu nu are nicio legatura cu conduita pe drumurile publice. Are tata un angajat care e pilot de raliu. Omul e probabil printre cei mai calmi soferi pe care i-am intalnit. Doza de adrenalina si-o ia pe speciala, nu pe drumurile publice.

      00
    • cand am plecat de la un curs din asta, o saptamana schimbam numai la 4000 si peste tot franam de urgenta.

      cu ce am ramas de acolo, instructoarea la proba practica a analizat pozitia mea la volan si mi-a recomandat sa nu mai tin piciorul deasupra pedalei de ambreiaj. pana atunci nu mi-am dat singur seama.

      00
    • Stefan nu sunt serif, ca nu sunt cocalar.

      >>curs de conduita preventiva si bune practici
      Nu se face pe circuit si pilotii de raliu n-au calificarea sa predea asa ceva. De fapt nimeni in Romania nu are, nu exista scoala de siguranta rutiera in Romania, si asta se vede si din statistici, si din legi si procedurile aplicate de politia rutiera care in majoritatea covarsitoare a accidentelor determina un singur vinovat 100%.

      Si parca cred ca soferii de autocar ar fi mai potriviti sa predea conduita rutiera, dar ce corporatist s-ar mai duce la asa ceva?

      00
  8. e buna reclama cu autobuzul numai ca in romanica nu prea e asa. benzile speciale de autobuz sunt plie de cocalari si pelicani pe avarii, in autobuz sunt 40 de grade vara si frig iarna. Plus ca trebuie sa imparti acelasi autobuz cu 200 de persoane din care 3 sferturi nu au bilet sau au cine stie ce mocangeala.
    prefer sa stau un semafor in plus in masina mea. cat o sa mai pot.

    00
    • In Iasi s-a facut o prima banda unica pentru transportul in comun (e pe linia de tramvai) si nu prea intra nimeni pe ea. Poate fi folosita si de taxiuri cu client, dar nu de uber/bolt.

      00
    • ce s zic Alex, in Bucuresti poliitia munceste doar o zi pe saptamana. si atunci au treab in boscheti, fac planul de amenzi.

      00
    • asa e, in Iasi rar se mai baga cate unu pe banda dedicata. Si nu cred ca e de frica politiei….o fi cetatenii mai altfel (cu toate ca ma indoiesc)

      00
  9. De fapt, marea problema vine din cum e conceput procentul ratei lunare, adica primii ani platesti aproape exclusiv dobanda => creste dobanda, rata creste imens.

    Asta mi se pare o mizerie si e anormala dpmdv…

    exemplu grafic:
    https://carutacubani.ro/wp-content/uploads/2020/12/IpotDobPrinc.png

    00
    • Nu e nimic anormal, e matematica. Pur si simplu nu se poate face altfel daca vrei sa ai rata fixa. E o formula nu foarte complicata, nu e ca si cum fiecare banca poate calcula altfel.

      In fiecare luna platesti dobanda la intreaga suma pe care o mai ai de plata din cat ai luat de la banca. E normal ca asta sa scada in timp. Avand rata fixa, daca dobanda scade, creste cat dai inapoi din „principal”.

      Nimeni nu te opreste sa platesti anticipat daca vrei sa dai mai mult la inceput.

      00
    • nu e anormala, ba chiar e foarte normala atunci cand intelegi ce inseamna dobanda la sold. tu platesti dobanda pentru o suma datorata bancii la momentul ratei. ai luat 1200 de lei, sa zicem, cu 1%. la prima rata datorezi dobanda de 1% la 1200 de lei, impartita la 12, adica 1 leu e dobanda. Platesti rata 2 lei, ramai cu 1199 lei sold. Se reia calculul. 1% din 1199 lei, impartit la 12…. formula matematica arata asa: sold x dobanda x 1/12

      00
  10. psd-ist vs traifc commercial https://youtu.be/smv8LzSC0vg

    00
  11. IRCC este în urma ROBOR cu 6 luni. Ca atare, când ROBOR va scădea, IRCC va rămâne „sus” încă 3-6 luni. IRCC se schimbă la fiecare 3 luni.

    ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci, IRCC este media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare (indice zilnic) conform
    Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019.

    Am un credit pe 16 ani, IRCC + marja băncii. Doi am beneficiat de IRCC în scădere, a ajuns chiar și la 1.08%. Urmează 5.7% în Ianuarie, apoi probabil 7 și ceva %. Ai rată variabilă, îți asumi riscurile aferente. Pe termen lung IRCC e mai convenabil, rata variabilă aduce cu sine dobândă 0 la rambursare anticipată.

    00
  12. Stai așa ăla mai omorâse un biciclist?

    00
  13. Unde este țeapa dată creditacilor? Ratele pentru credite cu dobandă variabilă cresc acum peste tot în lume. Le-a zis PSD să-și ia cu dobandă variabilă în loc de fixă, care te păzește de astfel de perioade?

    00
    • NOU
      #54

      Dupa razboi multi tampiti se incoarda pe internet, facandu-i prosti pe aia care nu si-au luat dobanda fixa. Sa va intre in cap: dobanda fix nu e pusa acolo ca iesiti voi bi banca prost. La imobiliare, prin 2015-2015 cand eram eu curios de fenoment, nu luai imobiliar cu dobanda fixa sau, daca iti dadeau, iti dadeau pe X ani fixa apoi variabila. Iar aia fixa era cu 3-4% mai mare decat aia variabila (care era compusa din ROBOR+marja).
      E doar un pariu… Si la fotbal, e retardat sa critici un pariu dupa ce e gata meciul si stii rezultatul.
      Daca se ducea roborul sub 1%, cum a mai fost? Ne pisam pe toti aia cu 8-10% dobanda fixa?

      00
    • Discuție la bancă.
      Vreau și eu un credit cu dobândă fixă.
      N-avem, tocmai s-a terminat.

      00
    • @Bogdan, da bancile iti ofera max 10 ani de dobanda fixa, da’ sincer nu stiu ce banca are diferenta de 3-4% intre dobanda fixa si cea variabila. Eu am luat in 2020 cu 7 ani dobanda fixa si diferenta era de doar 1%.

      00
  14. CATE articole mai trebuie sa apara despre ROBOR si IRCC in care se spune ca sunt egale dar cu un decalaj. NU SUNT EGALE.

    ROBOR e bazat pe o cotatie si o medie aritmetica.
    IRCC e bazat pe dobanda reala si e o medie ponderata.

    Deeeci sansele ca cei 2 indici sa fie egali (chiar si cu un decalaj de 4-6-8 luni) e extrem de mic.

    00
    • * Au la BRN pe site documente care explica totul dar na, sunt in Engleza.
      ** In ele scrie ca se accepta diferente de 50pp – 75pp intre cotatie si dobanda efectiva. Adica BCR poate sa dea cotatie de 5% care da un ROBOR si sa imprumute efectiv cu 4.68% care da un IRCC diferit de ROBOR. Adica au dreptul legal sa minta cu 0.5% – 0.75% doar ca sa traga mai multi bani de la cei care au credit cu ROBOR. Sigur ca o sa apara cativa care vor spune ca nu se intampla asa ceva, ca BNR, ca la nivelul asta nu se face. Prosti. Multi.

      00
    • @Mofo ROBOR este rata cu care o bancă este DISPUSĂ să împrumute alte bănci, IRCC este media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare (indice zilnic). Cei doi indici pot fi egali la un moment dat. Insă când ROBOR va scădea, IRCC va rămâne „sus” încă minim 3 uni, deoarece e decalat. De exemplu, media tranzacțiilor din perioada 1 Iulie – 30 Septembrie 2022 a fost de 5,7%, se va aplica din 1 ianuarie până în 31 Martie 2023. Dacă ROBOR scade în Ianuarie la 5%, scăderea efectivă a IRCC se va aplica creditelor abia din 1 Aprilie sau 1 Iulie, după caz.

      00
  15. ROBORUL este una dintre cele mai mari tepe. In august s-a mărit dobânda de referință la 5.5% si rata Lombard ( dobanda la care se pot imprumuta bancile de la BNR)a devenit 6.5%. Asta in conditiile in care ROBORUL la 3luni era 8%!!!!!. Adică băncile se împrumutau intre ele la dobânzi mai mari decat le-ar fi perceput BNR. Isărescu a iesit public si cu gura lui a spus că băncile au exagerat cu valoarea ROBOR.
    IRCC tocmai pentru asta a fost creat. Ca dobânda plătită de clienti sa fie bazată pe realitate. Adică e media reală si ponderata a tranzacțiilor zilnice efective (La ROBOR daca o bancă se împrumută o sumă mica la.dobanda de 4% si alta o sumă de 100 de ori mai mare la.dobanda 2% se făcea media artimetica=>3%).
    Cine spune că IRCC e egal cu ROBOR dar cu o întârziere de 6 luni bate câmpii. Poti sa suprapui cum vrei acești indicatori. Cand tragi linie, cei cu IRCC returnează o valoare a creditului +dobânda mai mica.

    00
    • Numai experti aici, Lombardul este overnight, pe cand ROBOR-ul la care se refera lumea e de regula la scadente mai lungi de 1-3-6 luni (mai ales in ratele creditelor)… bonus: ca sa ia bani de la BNR ca banca, trebuie sa pui gaj titluri de stat, pe cand atunci cand se crediteaza intre ele, bancile nu fac asta, asadar risc mai mare -> dobanda mai mare.

      Altfel, de acord ca IRCC e o metoda mai fair de a calcula costul banilor, aici a nimerit-o Dragnea… ce e politicianist este ca a calculat cum era pe moment mai bine si i-a dat ca ar fi OK sa ia o valoare cu 6 luni intarziata, adica luat cotatiile din urma cu jumatate de an, care ofereau cea mai mare scadere a ratelor pe moment. Doar ca asta a insemnat ca se transmit mai tarziu pe viitor si deciziile BNR de crestere a dobanzilor, si cele de scadere… ca idee, BNR are pe site IRCC-ul zilnic (din ziua precedenta), iar asta, ghici ce, nu mai este asa de scazut (e deja la 6,75% si o sa mai creasca, probabil)…

      00
    • @Silviu am intrat pe link dar nu inteleg de ce se afiseaza datele cu atat de mare intarziere. Calculele pentru trimestrul 3 din 2022 sunt facute si IRCC-ul este 5,71 cu aplicare din ianuarie 2023. Cel mai probabil din aprilie 2023 IRCC va fi in jur de 6,3-6,4.

      00
    • @Silviu. In 2019 cand a fost in fata comisiei parlamentare Isarescu a spus cu gura lui si „cu mana pe inima” ca Roborul nu poate fi manipulat, ca 80 % din tranzactii se fac pe termene scurte de pana la o saptamana, si ca daca se imprumuta bancile peste o anumita dobanda ( care era in legatura cu dobanda de referinta, cum e si Lombard) ii suna domnul Cinteza. Cauta pe net inregistrarea sau transcriptul din presa. Motivul pt care s-a ales ROBOR 3m ca referinta la credite este faptul ca e un indice mai stabil in comparatie cu indicii pe termen scurt care pot fi influentati de platile catre trezoreria statului. Astea sunt declaratiile lui Isarescu. Deci nu sunt majoritarea imprumuturilor pe termen lung. Si da, Isarescu a zis cu gura lui ca Roborul a fost fortat de catre banci. Te-ai umplut de expertiza pe la gura….

      00
  16. Fazele de genul dat în judecată Roblox, Snapchat, Discord și Instagram este ca și cum ar da cineva în judecată Romsilva că i-a mâncat lupul copilul lăsat să umble de capul lui prin pădure.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.