S-a găsit motivația pentru care trotinetele înoată

Ia să vedem ce zice sociologul:

Vandalizarea trotinetelor electrice este un fenomen care a căpătat amploare nu doar în România. Euronews a discutat cu sociologul Ana Bulai despre apariția acestui tip de comportament.

Ana Bulai: „Trotineta n-o arunci pentru că este un mijloc de locomoție, sau nu te răzbuni pe ea când ai un comportament dintr-ăsta distructiv, ci pentru că este un simbol. Ea este simbolul unei părți din societate care a militat pentru o serie de idealuri, de la unele ecologiste până la idealuri politice, care țin de asumarea unor minorități sexuale, asumarea unor direcții de orientare a politicilor publice. Nu cred că un fenomen agresiv împotriva trotinetelor pornește majoritar din conflictele de trafic sau din nevoia de mai mult spațiu pentru autoturisme.” (sursa)

Aia era. Trotinetele erau asociate cu minorități sexuale, cu tineri liberi, cu ecologiști, de aia oamenii au boală pe ele și le vandalizează.

Nu are deloc a face cu lăsarea lor în drum, să te împiedici de ele (am explicat aici) sau că trotinetiștii conduc ca idioții. Deloc. E ceva cultural. Sigur că da.

Ce urmează, să aflăm că de fapt sunt oameni invidioși pe culoarea verde?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

 1. Nu stiu de altii, dar pentru mine trotinetele electrice sunt foarte faine. Pe oriunde am mers cu ele (Romania sau Franta) am fost lasat sa trec, mergand pe trotuar, de pietoni la fel cum si eu ma dadeam jos la trecerile de pietoni, in statiile de autobuz sau unde era aglomerat. Ma rog, cu ea pot merge si la pas cu cei care sunt pe jos. Cand ma lasa, ii depasesc.

  Daca ar fi fost mai multe benzi de biciclete chiar azi as fi mers cu ea. Aveam de carat doar un dosar si m-ar fi si scutit de 64 de lei cat m-a costat parcarea.

  00
  • Unde ai parcat omule pentru lasat un dosar 64 lei? Pe acoperisul casei poporului? :)))

   00
  • o fi fost omul la ceva institutie a statului unde era parcarea 2lei/ora si a avut de stat la coada

   00
  • Dosarul era partea ușoară, depusului lui a durat vreo 5 ore. Că trebuiau scanate actele și apoi descărcate confirmările pentru a fi semnate și apoi scanate din nou.

   E noul sistem digital, pentru a reduce consumul de hârtie.

   Când am ajuns acasă am primit un ultim document care atesta că am depus celelalte documente. Ăla l-am imprimat eu, semnat, scanat și apoi trimis pe mail.

   Car despre parcare, e limitată la 2 ore. Dacă depășești, e 16 lei pe oră. Dar e fix in centru.

   00
  • @Red, la cat spui ca te-a costat parcarea, puteai sa mergi cu un Taxi / Uber / Bolt. Sau daca tot era in centru si tie iti place miscarea, mergeai cu metroul si apoi cateva sute de metri pe jos.

   00
 2. Fii-miu la 5 ani le dărâmă mereu cand da de ele și pot sa pun mana-n foc ca nu știe ce-s aia homosexuali, poluare și idei politice in general, dar stie cum e sa sa-l lovească un cocalar d’asta care o arde eco pe trotuar.

  00
  • Așa părinte, așa fiu!

   00
  • @flocinel: nu l-am învățat eu sa facă asta și nici nu i-am dat vreun exemplu personal, dimpotriva, mereu îl atenționez sa nu mai faca; dar cum mult mai des îl atenționez de trotinete, ca nu mai poți ca pieton sa faci câțiva pași relaxat, cred ca la vârsta asta instinctul de conservare e mult mai puternic decât poate educația sa depaseasca; în final va doresc o seara plăcută pe trotineta, pe cât posibil nu pe trotuar :)

   00
  • Cht, tendința de a-ți face dreptate, brutal, e cu mult mai animalică decât orice trotineală nesimțită. Să te mai și mândrești cu așa ceva (puiul tău, cinci anișori, dar ce bărbătos!) cum o fi?

   00
  • Daca vrei sa vezi cocalari, uita-te in oglinda

   00
  • Cht vine de la Chacat.

   00
  • Cht, stai linistit/a pe undeva legea compensarii in univers echilibreaza lucrurile. Daca fi-tu le darama, al meu are un fix cu ridicatul lor si neaparat sa stea pe cric. Per total suntem deci ok :)

   Nu mai fiti atat de isterici, e un copil de 5 ani, sunt sigura ca nu il lasa sa se joace la popice cu trotinete care cantaresc de doua ori cat el.

   Si da, si ai mei au un love/hate cu ele, le plac dar mai ales cand nu sunt oameni pe ele pentru ca de cele mai multe ori popicele suntem noi, pe trotuar.

   00
 3. Vi se pare vreo chestie prea ușor de explicat? Nici o grijă. Apelați la un sociolog. Altfel, n-am mai observat de mult curcubeul după ploaie. Acum m-am dumirit: atmosfera are ceva cu minoritățile.

  00
 4. Ana are Bulai

  00
  • Apăi ce ma saturasem de tacsu acum a inceput si asta sa fie bagata n seama.
   Ptzz flocinel si toate panaramele de mai sus va doresc sa va loveasca vreun inteligent dasta pe 2 roti mai mari sau mai mici copilul si dupa mai vorbim.

   00
  • NOU
   #16

   @Alex.D, este soția! Cică fostă studentă…

   00
 5. Ba eu sunt homofob, rasist, anti-progresist, etc. etc. si totusi mai inchiriez trotinete electrice, nu le arunc in lac, s.a.m.d.
  Pur si simplu cred ca fenomenul s-a viralizat, au fost 2-3 la inceput, probabil niste puberi prin care zboara hormonii cu viteza luminii, si astfel acum toti puberii care vor sa arate prietenilor de pe instagram ce coaie au ei, se filmeaza cum fac acte de genul de vandalism.

  00
 6. explicația doamnei e invalidă dacă nu e corelată cu nr. de cazuri de violență împotriva hipsterilor

  00
 7. Pe undeva sunt unii de iau de bune ce zic sociologii astia.

  00
 8. Trotinetele sunt vandalizate pentru că suntem o rasă de necivilizați, care nu au nici un respect pentru proprietatea altcuiva.
  Să vandalizezi obiecte inanimate nu are legătură cu nesimțiți din trafic, are legătură cu ura românului pentru oricine are mai mult ca el și gândirea „dă-i în p$&ă că au bani”, în special pentru companii.
  Vandalizăm băncile din parcuri și spațiile de joacă pentru copii și în principiu orice bun sau obiect nesupravegheat de când ne-am format ca și popor.
  Sigurul numitor comun e ura că alții au și cei care vandalizează nu au. Dacă chiar dorește doamna sociolog poate să detalieze acolo care e gândirea colectivă și sa o lase mai moale cu ideile woke, că nu suntem acolo ca și popor.

  00
  • NOU
   #22

   Deci nu au nimic de a face cu imbecilii trotinetiști care le lasă în mijlocul trotuarului, nu? Pentru că asta fac jegurile ordinare, lasă trotinetele în mijlocul trotuarului pentru că așa e civilizat, corect? Ce dacă sunt oameni care merg pe trotuar, că unele trotuare sunt așa de înguste și trotinetele puse aiurea nu permit trecerea unui cărucior pe acolo? De fapt, nu e așa, ăia care vor să meargă pe jos, civilizat pe trotuar, urăsc trotinetele pentru că ei nu își permit!
   Poate vrei să o lași mai moale cu „ăia vandalizează pentru că nu au” și ai începe să vezi că trotinetiștilor nu trebuie să li se dea nimic pentru simplul fapt că ei există, și că ar putea să fie mai civilizați, că doar trăiesc între alți oameni pe care ar trebui să îi respecte, în primul rând prin a nu-i deranja și a nu le face viața mai complicată. Așa cum și restul ne-trotinetiști ar trebui să îi respecte pe cei cărora le place să meargă cu trotineta ȘI sunt civilizați.

   00
  • @D, nu sunt de acord că se trage de la lipsa de civilizație a poporului ăsta. Până la urmă, sunt 2500 de trotinete într-un oraș cu 2 mil locuitori. Normal că se întamplă și act de vandalism, mai ales că sunt și ușor de comis în cazul trotinetelor.

   00
  • @Remington pe logica asta să înțeleg că băncile și locurile de joacă din parc sunt vandalizate doar pentru că stau în drum și te încurcă atunci când ai drum pe acolo…

   00
  • @Remington: Clar, nesimțirea e mare, însă când le observi lăsate’an pulea, încerci să o muți mai încolo sau le atragi atenția, deși cu atrasul atenției, nu-mi mai bat capul, că în 90% din situații, te alegi cu invective la adresa mamei, morților, flegme sau chiar violență fizică, în cazurile extreme.

   00
  • NOU
   #26

   @ic
   Am răspuns la partea cu trotinetele, nu la partea cu băncile.
   Dar dacă vrei, zic și de alea: niște comentarii enunțate venite de undeva dintr-o autosuficiență și aroganță ieftină.
   „Să vandalizezi obiecte inanimate nu are legătură cu nesimțiți din trafic, are legătură cu ura românului pentru oricine are mai mult ca el și gândirea „dă-i în p$&ă că au bani”, în special pentru companii.” – astea sunt marote ale celor plecați dincolo, în general. Discursul este: românul e un jeg și dacă unul are mai mult ca el, vrea să moară și capra vecinului. Dar eu sunt o ființă superioară care am văzut multe, ia uite cum e la noi (aici unde am plecat din România). Oamenii sunt civilizați.

   „Vandalizăm băncile din parcuri și spațiile de joacă pentru copii și în principiu orice bun sau obiect nesupravegheat de când ne-am format ca și popor.” – asta e fabuloasă. Drept e că nu am mai auzit așa ceva până acum, dar e o chestie de vinovăție că face parte din poporul ăsta și atunci aruncă vina pe toți moșii și strămoșii pe care i-a avut țara asta. Senzațională zicerea asta: „Vandalizăm (…) de când ne-am format ca și (sic!) popor.”

   Bag seamă că mulți nu au văzut decât zonele turistice frumoase din zonele unde au fost. Dacă ar fi intrat mai în adâncimea orașelor ar fi văzut și acolo vandalizări, dar s-ar fi gândit: „Ăsta care a vandalizat sigur e român. Nu are cum să fie altfel.”

   00
  • Lol…oare sa o cred pe socioloaga,ca vandalizeaza lumea trotinetele sa se razbune pe bulangii,sau ca vezi doamne ce brute needucate locuiesc in capitala.
   Uite,eu iti pot spune ca se vandalizeaza trotinete lime si in vest,din varii motive: ca lime are cam monopol si autoritatile au stat capra pentru ei le-au facut parcari,etc,altii nu au avut loc,unii le vandalizeaza ca le considera scumpe,iar altii s-au saturat sa le gaseasca oprite aiurea,in drum.uite,eu am gasit o trotineta aiurea in mijlocul drumului,la dracu in praznic,am bagat-o intr-un sant sa pot trece cu masina;il bagam in sant si pe cel ce o lasase acolo,dar plecase.

   00
  • Conașu D, o paranteză vă rog.

   Stau într-un complex cu 400 și ceva de apartamente și o curte interioară generoasă. De vreo un an, curtea aia interioară e plină de troti de-astea lăsate pe trotuare și căi de acces. S-a adus în discuție chestia asta la nivel de asociație de proprietari – s-au pus afișe, s-au mai adunat trotinetele într-o parte, s-a încercat să fie bine pentru toată lumea. La un moment dat, am început să contactăm proprietarii să vină să le ia și i-am rugat frumos să limiteze zona de drop off la zona pe care o avem deja amenajată pentru asta, în plm, că de aia au geofencing si căcat. Au rânjit, au dat kind reminder și aia a fost. Merită în Dâmbovița pentru că operatorii de trotinete sunt retardați și au clienți retardați. Și da, e mișto să te dai cu trotineta, dar ai grija de pietoni și de trafic, și mai ales, las-o unde nu blochează nimic și unde nu riscă să cadă peste cineva/ceva.

   00
  • @Remington Steele, ca sa nu aplicam un dublu standard, folosim aceeasi explicatie ca la bemveisti. Nu ne enerveaza comportamentul cocalaresc de „mi-a luat mama strada”, suntem invidiosi pe masinile lor si am vrea si noi dar nu ne permitem.

   00
  • @D si ic cu dashtia ca voi nu se poate vorbi asa ca va urez un sincer:
   HAI SICTIR!

   00
 9. Pfiu, deci e ok per total. Suntem bine, doar stam rau.

  00
 10. Unul foloseste trotineta de la bolt ca sa rezerva locul de parcare in fata blocului cand pleaca cu masina… nu sunt de acord cu vandalizarea dar si mie imi vine sa-l arunc in boscheti in plm

  00
  • Nu trebuie s-o arunci in boscheti, o iei si o muti mai incolo.

   00
  • @Mark, eu sunt unul care din cand in cand arunca trotinete in boscheti sau la tomberon. Asa statistic, o data la 10 trotinete pe care le dau la o parte sa imi incapa caruciorul pe trotuar, cand e mercur retrograd ca poate am dormit putin ca a visat copilul urat noaptea trecuta, poate mi s-a sculat la un unghi nepotrivit, poate pentru ca m-am simtit neputincios in fata armatei de boi parcati pe trotuar si trecerea de pietoni 100 de metri mai in spate, uneori nu ma controlez foarte bine si ma descarc aruncadn trotineta aia. Si ma gandesc asa: poate daca vor fi suficient de multe avariate vor constientiza si cei din birou ca sunt necesare masuri mai stricte, altfel pierd bani sau se trezesc cu restrictii puse de autoritati care ii vor face sa piarda si mai multi bani.

   00
 11. Ce tutamela…

  00
 12. Dau pariu cu tine ca 80% din ele sunt aruncate for fun… si pentru ca lumea stie ca nu o sa pateasca nimic. Oricum se vehiculeaza ca toate si-au scos banii in primele 2-3 luni de utilizare, asa ca e cam free for all la aruncat trotinete in Somes de exemplu…

  00
 13. Cred că am mutat cel puțin vreo 2-3 cotețe din astea cu 2 roți, din drum, când le-am observat… Nesimțire mare pe unii, tipic românesc, ce nu e al meu, poate fi stricat, vandalizat, neaoș ce mai.

  00
 14. Mda si defapt principala cauza pentru care zboara e ca sunt cocalarei sau gasti de copchii carora li se pare funny sa vandalizeze. Am fost cu totii pe acolo sau am avut “prietenii aia”.
  De aici pana la rasism si poluare e diferenta de un redactor de cacat.

  00
 15. ,,țin de asumarea unor minorități sexuale,,
  O ard zilnic ecologic, fără nedorite dureri în cur.

  00
 16. Numai sfinti pe aici, care vorbesc despre ce fac altii. Plm. Ultima data azi pe la 6 si ceva am aruncat o mizerie din asta in boscheti pentru ca era lasata in mijlocul aleii de iesire din cartier. Nu las masina in mijlocul drumului sa ma apuc de plimbat trotinete. Zbrrr si aia e, s-o caute.
  Iar in urma cu vreo luna stateam de vorba cu un prieten, a trecut un putzoi din asta pe trotineta, era sa ne dea jos, am alergat 3 pasi dupa el (oricum nu duceam mai mult), s-a dezechilibrat, a sarit de pe cacatul ala si a fugit. Am stat de-al dracu vreo ora si ceva in locul ala, am pazit trotineta, in speranta ca dobitocul ala plateste in continuare trotineta de pe jos. Adica, plateste cardul lu muma-sa aia proasta.
  Civilizatie n-avem bre, nu ca protestam impotriva gheilor sau mai stiu eu ce.

  00
  • Un dobitoc o lasă, cu nesimțire, in drum. Un alt… cetățean (om, om de bine etc) se supără pe trotinetă și o aruncă in boscheți.

   L-a pedepsit pe nesimțit?

   A mai rămas cineva nepedepsit?

   00
  • Flocinel nu mai semnaliza…stim cat esti de idiot.

   00
 17. Cine a declarat ineptiile din articol a facut sociologia la Spiru Haret sau Biotera, sau au scapat-o in cap cand era mica. Altfel nu imi explic

  00
 18. Deci e dovedit stiintific faptul ca cei care merg pe trotineta sunt homosexuali. Nu ca as avea ceva impotriva lor

  00
 19. deci lgbtq*&^%$+++ romanesc e la fel de prost ca ca tot cpf-ul. bine ca ne-am lamurit ca-s tot romani si nu „agenturi” straine!

  00
 20. Vă rog io mult nu luați în serios ce zice Ana Bulai. Doamna e tânără, căsătorită cu Alfred Bulai, sociolog și el. Ambii apar pe la Antene, B1TV, Realitatea TV și vorbesc despre absolut orice: homeopatie, politică, sex, încălzirea globală. Explicația ei sociologică e pur și simplu halucinantă și mi-o explic doar printr-o lipsă crasă de informare. Oamenii nu se revoltă pe status quo și încep să arunce din senin trotinete în râu, și doar trotinete, și doar alea de pe domeniul public.

  00
 21. NOU
  #52

  Explicatia sociologului e complicata, a ta e simpla, amandoi gresiti.

  Nu e vorba nici de vreo razvratire violento-impotenta impotriva etosului progresist, dar nici despre vreun spirit justitiar inflamat de presupuse transgresiuni ale trotinetelor/trotinetistilor.

  De ce arunca oamenii trotinete in lac? Pentru ca „nu i-a iubit mama lor”, pentru ca „i-a batut tata lor”sau pentru ca i-a f@$#t BOR. Take your pick.

  00
 22. Bulai asta nu era cel mai prost din curtea scolii dar cu declaratia asta halucinanta a intrat ‘en fanfare’ pe taramul imbecililor.

  00
 23. Tanti asta saraca e dusă rău dacă debiteaza asemenea inepții.

  00
 24. Cati atrag atentia cuiva ca conduce trotineta/bicicleta ca un psihopat? Sau ca o lasa cum il duce capul? E mai usor sa fii barbat aruncand trotinete in Dambovita…

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile