Situația la zi – 26 octombrie 2020

S-a găsit poluatorul din București:

Au mers totuși în control și au identificat o posibilă sursă de poluare. O topitorie improvizată din Sintești, unde se ard tot felul de materiale, care nu funcționa în acel moment, dar proprietarul mai fusese amendat în trecut pentru același lucru și i s-a întocmit și un dosar penal. (sursa)

Yeap. Stația nu funcționa, dar polua oricum. Și nici n-avea șapcă. Explicația a doua e și mai halucinantă:

Oficialii mai au însă o altă explicație: focul aprins de oameni pentru încălzire. De fiecare dată când vine frigul, se întâmplă două lucruri: la țară, lumea începe să facă focul cu resturi, ca să salveze lemnele pregătite pentru iarnă.

Oamenii bagă la foc resturi de…? Dacă sunt resturi de lemn, cam câte tone trebuie băgate simultan pentru a produce poluarea aia? Și doi, și eu am resturi de lemn pe care le mai ard separat în grătar, fără a pune carne pe el, că sunt cu lazură sau sunt vechi, nu vreau să îmi miroasă carnea a chimicale, nu m-am gândit niciodată că dau toți senzorii din oraș peste cap cu trei bucăți de scânduri arse.


Tăriceanu e leșinat după voturi și e în stare să promită orice numai să ajungă în Parlament, că altfel înfundă pușcăria. Acum promite că redeschide Horeca. Sigur, nu poate face asta, dar ce îl costă încă o minciună?


Leprele din PSD rămase fără locuri pentru Parlament, Rădulescu Mitralieră, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, s-au adunat în partidul Ecologist Român, manevrat de Vanghelie, cel mai sărac și cinstit primar din lume, și candidează acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. La un moment dat Vanghelie disparuse complet din peisaj cum naiba a aparut din nou?Eu sincer credeam ca este la puscarie.

    00
  2. PER demonstrează ca sunt ecologiști adevărați, reciclează toate gunoaiele din România

    00
  3. ceea ce-i mișto, și arată cât de mult se preocupă guvernul de problemele de mediu, e de notat că ministrul mediului e de juma de an în campanie electorală, de 2 luni e plecat de tot din bucurești, iar de câteva zile e șef înscăunat de cj. ați auzit de vreo intenție a guvernului de a schimba acest ministru?

    00
  4. Eu cred că cu leprele astea e o manevră. Cu ei era destul material de tăvăleală din partea concurenței. Vă dați seama ce anticampanie ieșea cu poza cu sex anal, delirul lui Plesoianu sau Radulescu. Așa că sunt dați afară, se dau dizidenți la un partid fantoma și la alegeri vor avea suficiente voturi cat să intre în parlament. Strategia este probată cu UDMR în Teleorman.

    00
  5. La PER mai nou se vorbeste in rusa? Oricum, si eu cred ca dupa alegeri se vor alipi la PSD

    00
  6. Mie altceva mi s a părut ciudat cu poluarea. In comunicatul de presă au declarat că s au autosesizat în urma articolelor din presa. Garda de mediu nu se uita la indicatorii aia, așteaptă să scrie presa?? Pai atunci ei ce mai fac exact, toaca frunza la câini?

    00
  7. Nu zic de situatia de acum cateva zile din Bucuresti, dar focul facut de oameni pt incalzire chiar este sursa de poluare . In satele comunei in care locuiesc eu, cam 60-70% din case sunt incalzite cu lemn sau carbune. Restul cu gaze, dar suntem putini. Dupa ora 6-7 seara, cand pornesc toti focul, aerul devin de nerespirat afara. In casa, purificatoatele detecteaza imediat. Dimineata cand ies din casa, mirosul de lemn/carbune ars e groaznic, zici ca esti in mijlocul unei cariere de carbune .

    00
    • Nu se ard bucăți de lemn, trestie, dopuri de plută, sau scoarță parfumată. Se ard așa:peturi de plastic, zdrențe, cauciuc, cartoane, plastic de orice fel, etc. Ce e așa greu de înțeles?

      00
    • OK. O zi. Două. Cine naiba are zeci de porcării din astea de ars?

    • E bine cu lemne. La mine bagă unii anvelope, cabluri etc. Cred că asta făcea și acea topitorie, ca să scoate metalul din ele.

      00
    • La o plimbare pe malul gârlei din sat(orice sat), găsești material plastic la greu. Cu 5 peturi și un bidon, mai trece o seară de frig. Astea îs utile între orele 18.00-20.00.După ora 20.00 tot spirtul mona e baza.

      00
    • Mirosul de lemn ars in soba e chiar ok, nu am fost niciodata deranjat de el, face parte din farmecul iernii, chiar. Problema a fost cand a inceput lumea sa treaca pe carbune, ala pute incredibil de rau.

      00
    • Cand prindeam ceva anvelope uzate si le dadeam foc intr-un butoi, acopeream un sfert de berceni cu smog. Noroc ca nu stateau hipsterii vremii cu purificatoarele pornite.

      00
    • @Skyler face parte și din farmecul cancerului și altor boli – vezi https://samharris.org/the-fireplace-delusion/.

      00
    • Mihai, esti sigur ca ai citit articolul ala la care dai link? Crezi ca l-ai si inteles? Titlul macar l-ai inteles?

    • @fluture Dar tu? Vezi că scrie și de woodstove – în al treilea paragraf și undeva pe la mijlocul articolului.

      Pentru cine n-are răbdare să citească tot articolul, concluzia e în penultimul paragraf: „If you care about your family’s health and that of your neighbors, the sight of a glowing hearth should be about as comforting as the sight of a diesel engine idling in your living room.”

      00
    • Articolul nu este despre lemnul ars in soba asa cum i-ai raspuns tu lui Skyler. Vorbeste preponderent de efectele nocive ale gazului ars. Bineinteles ca nici fumul de la arsul lemnului nu e Channel sau Dior, dar articolul la care faci referire nu este despre arderea lemnului. Pe de alta parte, problema este, de cele mai multe ori, tirajul si evacuarea… cei mai multi nu iau in calcul cat de important e sa cureti evacuarea. Altfel, nu cred ca produci mai multe noxe arzând doi busteni in soba decât bagi in tine intr-o singura plimbare in oras, pana la piata.

    • @fluture Articolul lui Sam Harris e despre două subiecte.

      Primul subiect: oamenii cred în floricele, fluturi – pun intended – și basme despre frumusețea focului din șemineu/sobă, în ciuda dovezilor că e nociv pentru sănătatea lor.

      Al doilea subiect (n-o să-l regăsești în text, dar e implicit) este analogia dintre religie și credința în „frumusețea” focului.

      Sper să te ajute în înțelegerea textului. Spor la citit.

      00
    • @fluture „[..] nu cred ca [..]” – tocmai despre asta e articolul: nu contează ce _crezi_, e irelevant. Contează ce se întâmplă cu sănătatea ta, nu ce _crezi_ tu că se întâmplă cu sănătatea ta.

      Vezi că ai sărit un paragraf când ai citit textul: „Children who live in homes with active fireplaces or woodstoves, or in areas where wood burning is common, suffer a higher incidence of asthma, cough, bronchitis, nocturnal awakening, and compromised lung function.” Probabil nici părinții ălora nu cred asta. Probabil e o conspirație, Sam Harris e ateu, deci e om rău.

      00
    • Acum am vazut care Mihai esti. Ma opresc. Nu trebuia sa ma bag in discutie. My bad.

    • Ar fi fost o idee mai bună să fi citit tot articolul înainte să mă iei la castane și pe urmă să-ncerci s-o dregi cu cherry picking și ad hominem.

      00
    • @Mihai Ce spui tu e adevarat, dar nu prea conteaza. Sansele de a face cancer pulmonar de la soba pe lemne din casa (comparativ cu sansele de a face cancer pulmonar daca nu ai soba in casa) sunt cam aceleasi cu cele pe care le au consumatorii de carne rosie de a face cancer colorectal. Adica e cancerigen, dar riscul e destul de mic pentru a face ceva in privinta asta (18% in cazul carnii, 21% in cazul sobelor pe lemne). E vreunul pe aici care a devenit vegetarian de frica unui cancer colorectal?

      Un studiu care prezinta aceste riscuri:
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002194/

      Si clasificarea consumului de carne rosie si procesata:
      https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr240_E.pdf

      00
  8. Încă o data s-a dovedit inutilitatea taxei zyklon București. nu înseamnă că itp-ul nu trebuie făcut pe bune

    00
    • Daca tata a trecut itp-ul cu pragul jumatate metal jumatate spuma poliuretanica eu cred ca itp-ul o sa se faca pe bune probabil peste vreo 10 ani.

      Asa ca solutia trebuie sa vina din alta parte

      00
    • Tocmai aia e ca soluția nu trebuie sa vina din alta parte.
      Vezi ce am mai scris pe aici legat de mașinile din Austria: nu exista taxe de poluare, am văzut circulând mașini de la sfârșitul anilor 80 (Renault 19, fiat tempra, adică mașini comune nu Mercedes) care însă arătau de parca erau noi. Fără sa curgă ulei, fără rugina.
      Taxele de acces (vinete, taxe de congestie) sunt de fapt doar un mod de a mai scoate bani

      00
    • @anonim, asa am vazut si eu prin germania. Pe batranica cu Golf 3 impecabil (i shit you not), eram la Lidl si i-am zis lu nasi-miu, „Uite sursa masinilor din romania, baba asta e cu siguranta”.

      Dar noi nu suntem nici Franta nici Germania. Nu o sa faci niciodata treaba atat timp cat polutia romana nu-si face treaba. Uite aici o idee, imbraci 2 politisti in civil ii trimiti cu o gioarsa si sa dea spaga 100 de lei. Intr-o zi faci 10 dosare penale lejer si inchizi si cateva afaceri ca sa le intre frica in oase putin. Si faci treaba asta cam de 2 ori pe an (random).

      00
    • @ionut o
      Nici politia. Ni i service-urile. Nici stațiile itp. Nici șoferii.

      00
    • @anonim soferii sunt singurii de la care mai trag vreo speranta. ca de la institutiile statului sau de la statiile ITP nu am nici o nadejde. Doamne ajuta

      00
  9. Liviu Plesoianu, aceasta „speranță” a PSD, pompata atât de mult de Aneta3 încât am auzit și eu de ea, deși nu am TV.
    Dar cum de…? Ponta, Firea, Plesoianu… pe cine ati vrea să mai „susțină” Aneta3?

    00
    • Pe Plescoianu l-a activat aneta3 si tot ea l-a ingropat cand a sustinut-o pe bruxelles la presedintie. Bine, el nici nu stransese semnaturile, dar asa ca fapt divers

      00
    • Plesoianu a fost înlăturat pt ca e instabil si cu probleme grave la mansarda. Daca prindea aripi si ajungea sus, Dragnea era ingeras pe langa dementul asta. Bine ca e limitat si nu stie cum se joaca cartile in politica si doar latra obsesiv pe fb.

      00
  10. Poluare mare e de la masinile cu filtru de particule anulat. E plin de asa ceva. De la parciuri de 1000 de euro la rabe ce nu imi explic cum mai circula, toate scot fum inecacios. Cand mergi prin oras la ora de varf si sunt nori afara si e presiune mare, indiferent ca esti in masina sau pe jos iti vine sa vomiti. Dar nu avem voie sa ne luam de asa ceva ca si „babaetii” cu BMW X5 de 8-10 ani tot filtre de particule anulate au.

    00
  11. Politica romaneasca dupa revolutie: „Lasa prostii sa creada ce ei is de vina”

    00
  12. deci garda de mediu merge la sintesti si din 7 surse de foc nu gaseste nici una (erau filme pe fb cu sursele), apoi ne spune ca poluarea vine din zonele limitrofe care nu se incalzesc cu lemne decat in anumite seri. si de la masini. e si asta un mod de a spune nu ne mai deranjati, iesim noi, cand avem chef

    00
  13. Eu stau in Sectorul 4 si ma duc la Lid-ul de pe Metalurgiei ocazional. Si pe Metalurgiei e o fasie de trotuar cu ceva copacei pe langa, iarba. Ceva frumos. Nimic de zis.

    Eh aici intervine o chestie. Oamenii alearga pe acolo pe trotuar. Iar langa ei la 2 metri trec masini care au peste 10-15 ani vechime, majoritatea diesel. Ce nu inteleg oamenii astia e ca alergatul prin noxe le face mai mult rau decat bine.

    Oameni buni, alergatul va face bine la inima, organe, sunt niste lucruri bune acolo care se petrec atunci cand alergi. Intrebati, cautati, alergatul este minunat pentru corp. Dar nu prin noxe. Toate substantele alea care va intra in plamani va „fut meciul”.

    Nu mai alergati pe strada! Mergeti in parc si alergati acolo. Nu aveti parc? Mergeti la sala, nu stiu, va mutati intr-o zona cu parc.

    00
  14. Saracii, cum se invart ei da tot nu dau de groapa de gunoi chiajna-rudeni.
    Desi de vineri daca treceai oriunde pe soseaua Chitilei se simtea mirosul clasic. Deja imi e mila de saracii de la astria „urban resort”. Au in fata intrarea pe centura aglomerata 80% din timp + groapa de gunoi la o aruncatura de bat.
    Poate poate acum clotilde pune putina presiune pe mafiotul de acolo.

    00
  15. La Cluj-Napoca miroase de doua saptamani a gunoi. Garda de Mediu zice ca nu are aparate sa detecteze mirosurile, asadar nu are ce sa faca.

    00
  16. Dar CET-urile cine le verifica? Poate mi se pare mie dar cresterea nivelului poluarii a coincis cu venirea caldurii in apartamente.

    Nu zic ca traficul nu genereaza poluare dar oare CET-urile au linia de evacuare a noxelor/gazelor arse pusa la punct?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile