Situația la zi – 10septembre

A fost mai lejer ca niciodată anul ăsta pe partea de glume scremute despre începerea școlii. Câteva pozici cu noi când eram mici, câteva glumițe și s-a stins repede. N-am mai văzut influenceri ratați de 30 de ani făcând glume de back to school. N-am mai văzut adulți arătându-și implicarea cu “ce m-a învățat fiul meu de 6 ani in prima zi de școală”. N-am mai văzut jelanii că e trafic din partea celor aflați în trafic.


La faza asta eu aș pune stâlpișori peste tot. Ce e, tati, pleacă clienții că nu au unde parca, că nu au autobuz din Florești până în centru? Nasol. Cumpără terenul ăla și fă parcare, dacă nu te-a dus capul să faci asta din prima. Nu vrei? Ei bine, succes cu clădirea ta de birouri goală.


M-am uitat la reportajul ăsta despre urși și am două observații.

Prima e că s-a trecut foarte repede peste soluția cu gardul electrificat. Nu am cronometrat, dar nu cred că a durat 2 minute. Pentru că reportajul nu este despre arătat soluții, e despre jelit.

A doua este că până la minutul 32 din 45 nu am văzut/auzit răspuns la întrebarea “de ce vine ursul în oraș” sau “de ce, după 200 de ani, ursul atacă omul”. Pentru că, din nou, nu este despre soluții, este despre jelit.

 


Au trecut 6 luni de când Horea Bădău amenința că dă în judecată pe toată lumea că minte la adresa lui și nu s-a întâmplat nimic. 

„O foarte importantă casă de avocatură a acceptat să mă reprezinte în instanță, iar suma pe care o voi cere ca despăgubiri este de un milion de euro. Sunt în faza finală de strângere a materialelor, îi voi da în judecată individual, pe toți cei care m-au calomniat în articole de presă, în video-uri pe Youtube, în grupuri de Facebook (…)”, a scris acuzatul, pe pagina de Facebook, sâmbătă.

Oare de ce?


 

 

munca-sick

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. > N-am mai văzut influenceri ratați de 30 de ani făcând glume de back to school.

    Pai daca n-au fost campanii. Storyu impins care nu se intampla, n-a primit campanie. Fiti profesionisti, „la naiba”.

    Comentariu apreciat.763
    • Asta mă gândeam și eu că nu mai sunt campanii. Am impresia că scad veniturile din influencing. Râdem noi de Hâț Jonuțule, dar ăla și-a mai diversificat portofoliul. Mai un duplex, mai o măslină.
      N-am mai văzut atât de active blogurile de mămici. Cu puțin noroc, nici nu mai e nevoie de o lege anti exploatarea copiilor, că se opresc mum-fluencerele singure când nu mai e profit.

      Comentariu apreciat.360
    • Back to school: cum ziceau niste clasici: „De ce sa ne stresam? / Daca ma-ta-i asistenta, luam scutiri si motivam”

      221
  2. Nu vreau sa tin cu ursu’, dar acum 200 de ani era liber la vanatoare si nu erau atati de multi. Plus ca nu inaintasera zonele construite asa mult ca si acum.
    Eu zic ca pana nu moare mancat de viu un idiot care se da jos sa faca poze cu ursul, nu se educa oamenii sa nu-i mai hraneasca.

    Comentariu apreciat.8519
    • Eu zic ca nici atunci.

      Comentariu apreciat.490
    • Trebuie sa moara un șmecher sau copil de șmecher. Nimic nu se întâmplă până nu e afectata casta superioara

      Comentariu apreciat.562
    • *Un idiot important !!! Că așa , a murit de curând o fată ( nu știu dacă poate fi inclusa la categoria idiot ) care suna la 112 in timp ce era târâtă în tufișuri de un urs !

      Indecis. Tu ce zici?307
    • Serios, chiar asa? Ursul o tara si ea tasta si vorbea?…Pacat ca nu si-a imaginat di Caprio scena asta, ca lua doua Oscaruri deodata.

      Indecis. Tu ce zici?1823
    • @CleanTone – mie trebuie sa imi desenezi ideea asta cu copilul de smecher pentru ca nu inteleg de ce ar schimba cineva ceva in special in cazuri unde este sau poate sa fie considerat un accident.

      In cazul de fata, un copil de demnitar sau smecher e atacat de urs, de ce ar schimba ceva dupa asta? Sau face un accident pe un drum cu gropi sau sta prea mult la urgente sau etc. Odata ce a trecut faza, nimeni nu mai este interesat de trecut si de imbunatatit situatia pentru data viitoare sau pentru altii.

      314
  3. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 20114
  4. Si vezi minune, te-au citat aia de la Pro TV in articolul despre accidentul din mall cu preotul.

    Comentariu apreciat.466
  5. Despre urs. Daca sunt mai multi, nu stiu, dar stiu ca muuult mai multi conationali ies in natura, pe diverse trasee, in diverse locatii, ca relaxare. Asta e bine. Nu se intampla inainte, deci faptul ca omul merge/trece prin habitatul ursului poate fi un motiv pentru conflicte.

    Alt motiv: se fac case si cabane in multe locuri prin care inainte se plimba ursul si alerga caprioara. Pe Instagram arata bine, singur in padure, cafeaua aburinda.

    Ce am observat: oamenii locului, batranii mai ales, care au trait o viata, sa zicem, mai mult sau mai putin in comuniune cu natura (munceau pamantul, aveau animale) stiu cum sa trateze ursul.

    Cunosc om de 60 de ani care a trait la munte si povesteste cum si mai demult ursul mai lua cate un vitel.

    Iar pe alta parte, sa fim seriosi, autoritatile se plang de ursi dar nu sunt in stare sa mute 10 exemplare care stau pe marginea drumului pe Transfagarasan. Iar asta e un caz cunoscut, stau in aceleasi locuri, fiecare urs cu locul lui.

    Indecis. Tu ce zici?4723
    • Inmultirea ursilor are niste cauze absolut evidente: 1) ursul e singurul animal de la noi care nu este mancat de alt animal. Deci toti care se nasc raman in viata si sporesc popularea. 2) ursii se inmultesc foarte mult si rapid. 3) legile au devenit tot mai demente ducand la imposibilitatea de a mai fi impuscati, astfel incat numarul lor sa fie tinut sub control.
      Punct. Nu exista alte cauze. Asta cu micsoratul padurilor si ca au facut oamenii case nu stiu unde sunt niste aberatii lipsite de orice logica.
      Ursii trebuie impuscati astfel incat numarul lor sa fie tinut sub control si a nu ajunge sa distruga culturi, locuinte, sa omoare oameni etc. E simplu ca buna ziua.

      Comentariu apreciat.10253
    • sa le mute in raiul ursilor vrei sa zici, alta varianta nu exista. si mai trebuie amenda + bataie pentru cei care se opresc sa le arunce mancare. autoritatile nu se plang de ursi, ca lor nu le scade salariu daca nu scapa de ursi. se plang 2-3 oameni persoane fizice care au fost atacati si pe care nu-i baga nimeni in seama.

      Indecis. Tu ce zici?268
    • Shhhh, ca vin sad paws acus sa-ti spuna ca ursu e animal sfant si omu trebuie sa se adapteze. hashtag adopt a paw.

      Indecis. Tu ce zici?2823
    • Bai Ioane nu mai spune prostii ca poate citeste cineva si te crede. Ursii nu se inmultesc mult si rapid ca nu sunt iepuri. Ursoaica are gestatie de 8 luni si dupa ce face 2,3 pui (care nu ajung toti la maturitate) are o perioada de 3-4 ani fara ovulatie in care evident nu mai face nici un pui pana nu cred aia maricei.

      Comentariu apreciat.5115
    • are ursoaica 3-4 ani fara ovulatie dar si traieste 25. Deci se inmultesc repede in sensul ca au sporul natural destul de mare si in afara de om nu au alti adversari

      1116
    • „oamenii locului, batranii mai ales, care au trait o viata, sa zicem, mai mult sau mai putin in comuniune cu natura (munceau pamantul, aveau animale) stiu cum sa trateze ursul”
      Problema mai mare e ca ursul nu mai stie cum sa trateze omul. In mod normal, ursul o sa evite intalnirea cu omul, dar de cand cu hranirea lor in apropierea oamenilor (si din cauza inconstientei altor oameni, dar si din cauza inmultirii lor peste ce putem noi suporta) – ursul vede omul ca sursa de hrana.
      Problema noastra e ca nu am mai considerat nici un urs ca fiind agresiv. Ar trebui ca orice urs provoaca pagube, intra in asezari umane, ataca oameni – sa fie impuscat fara discutie. Noi incepem cu aiureli: garduri electrice, relocari, comisii de ancheta etc.

      236
    • @Ion
      Te-ai plimbat cumva (nu numai) pe lîngă Solca, să te dai jos din mașină și să vezi că după 5 rînduri de brazi toți munții ăia au chelit de tot?

      187
    • Ioane, acum am aflat si eu ca ursii sunt rude cu sobolanii si cu iepurii. Si zi asa, se inmultesc mult si rapid, nu? De unde ai scos-o si pe asta? Din putul gandirii?

      159
  6. Dar ăia din Cluj de ce nu merg la birou cu metr… oh, wait.

    Comentariu apreciat.9711
    • Vinerea e busul gratis in Clooj și si atunci e cam pe jumătate gol.

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Din acelasi motiv pentru care ~80% din populatia Romaniei nu merge cu metroul.

      231
    • Floresti nu e cartieru ala la 10 minute de pedalat? Oh wait..

      Indecis. Tu ce zici?267
    • @tinky: pentru ca suntem niste lenesi nenorociti si nu ne pasa de planeta?

      612
    • Exista in Cluj (cum probabil ca exista si in alte orase) terenuri private, detinute de dezvoltatori imobiliari care au depus la primarie actele pentru autorizatie de constructie. Pana vine autorizatia, daca proprietarul nu are nimic impotriva, pe terenul respectiv parcheaza cine vrea. Primaria nu va pune niciodata stalpisori in jurul unui teren privat.
      Cand iese autorizatia si se incepe constructia, terenul respectiv e imprejmuit cu un gard si se termina cu parcatul gratis.

      190
  7. „de ce, după 200 de ani, ursul atacă omul”

    au explicat chiar de vreo 2 ori :
    – faza cu transfagarasan, omu e prost in principal si ursul nu il mai percepe ca pericol.
    – faza cu porumbul de la marginea padurii prin Mures, unde omul se duce rar sa mai verifice cultura si practic da peste urs, care daca nu este in pericol va sta acolo ca acolo e mancarea, „de ce se plimbe 3 KM pan la padure si inapoi zilnic”

    100% acum 200 de ani oamenii faceau la fel

    Comentariu apreciat.454
  8. La materialul de la Romania, te iubesc! Probabil te-ai uitat la viteza 2x.

    Nu ai mentionat nimic de primarul de la Baile Tusnad care a gasit solutii. O sa iti las si tinestamp ca poate ti-a scapat – 19:27. Aparent gardul electric e cea ce te fierbea pe tine, cred ca e o tehnologie revolutionara pentru tine.

    Dar e ok, am observat ca de multe ori parcurgi clipuri in fuga si ai pareri trunchiate si fara sa urmaresti chestiile cap coada despre ce se vorbeste.

    Comentariu apreciat.10021
  9. Eu sunt de parere ca ar trebui impuscati toti ursii care s-au obisnuit sa manance de la turisti si cei care vin in orase la tomberoane. Nu e vina lor dar nu vor putea fi dezobisnuiti sa caute mancare usor de obtinut. In paralel securizarea tomberoanelor si amendarea celor care hranesc ursii.

    Comentariu apreciat.3910
  10. dar problema nu e de acum, bine acum 200 ani nu stiu cum era, au explicat mai sus niste baieti.
    dar in anii 80, crescut la munte fiind eu, bunicii plecau la lapte dimineata la 4 cate 4-5 cu un topor dupa ei ca altfel ii halea ursul.
    cand ma duceau la gradinita dimineata la 7 nici nu mai stiu de cate ori n-am vz ursul in centrul orasului. pe DN1 adica. tine minte la unu ca ii intrase si in casa.
    aveam un vecin care crestea 2 porci si 3-4 oi, asta prin 90 deja, casa lui era intre case, deloc la marginea padurii, pai de nu venea ursul la oile aluia ….
    ceausesc ii aducea cu elicopterul la cabana de la azuga ca sa aiba ce sa vaneze, samd.
    nu cred ca erau mai putini atunci doar ca nu erau stiri despre ei.

    Indecis. Tu ce zici?255
    • Ba da, chiar erau mai putini. Exista metode de numarare a animalelor de mult timp. Se estimeaza ca in perioada comunista ursii erau in jur de 1000-2000. Apoi pana prin 2010-2015 am ajuns undeva la 3000-4000 de ursi si se mentinea nr. acolo, in 2016 legea a devenit foarte stricta si atunci erau 5000-6000 de ursi. Acum se vehiculeaza cifre intre 7000-8000 si chiar 10.000. Urmaresc destul de mult subiectul si in zonele de munte, oamenii chiar stau cu frica reala de urs. Fata de acum 10-20 de ani, sunt de 2-3 ori mai multi ursi.
      In orase sau localitati mai mari de langa munte trebuie gestionat foarte bine gunoiul, iar in sate trebuie pus gard electric, cam peste tot unde ai animale mai multe.
      In paralel trebuie marita cota de interventie (ursi impuscati care vin in localitati) si mentinuta cota de extractie (vanatoare for fun, dar ar trebui ridicat mult costul de vanatoare).

      Indecis. Tu ce zici?296
  11. “de ce vine ursul în oraș”

    Pentru ca s-a defrisat intr-o veselie, si diverse cursuri de apa sunt diguite, si ursii au tot mai putine optiuni pentru a se hrani.

    Indecis. Tu ce zici?1739
    • Si daca nu se defrisa tot veneau, nu are treaba. Ursii s-au inmultit mult si gasesc usor mancare in zonele populate in tomberoane si nu numai. Ca si solutii ori ii impusti ori faci garduri sau alte solutii sa nu se mai poata apropia. In Poiana cand am mers m-au si anuntat sa incerc sa nu ajung dupa 21 seara si in general sa nu iesim dupa 21 din cabana ca vin. Chiar m-au povestit ca o familie a venit seara si s-au trezit cu ursul langa ei cand descarcau bagajele. Am vazut si eu de de la geam un urs. Cabanierii si cine mai are treaba seara umbla cu petarde la ei seara. Nu e ok. Teoretic nu sunt agresivi dar nu stii niciodata.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • Ce zici este o aberatie maxima. Oricine are o tangenta minima cu natura, si a mai iesit prin munti, dealuri si nu e ars pe eco din fata calculatorului stie ca toate zonele defrisate, sau cu doboraturi de vant si furtuni este un festin pentru ursulache. Fix in aceste zone este plin de zmeura, mure, si alti boscheti care ofera fel si fel de mancare buna la ursi. Din punct de vedere al habitatului de exemplu o padure de brazi ofera foame, si lipsa de orice hrana pentru animale, in schimb o padure de brazi defrisata este un festin.
      Deasemenea din ce in ce mai des vedem ursoaice cu 3-4 pui, fix pentru ca au conditii optime , si hrana din abundenta pentru a fata asa de multi pui. Acum zeci de ani o ursoaica normala fata 2 pui, 3 era ceva exceptional.
      Si de ce vine ursul in oras?
      Pentru ca are hrana suficienta
      Pentru ca sunt asa de multe exemplare adulte dominante in padure cu teritoriul format, incat exemplarele tinere sunt obligate sa isi caute alt teritoriu ( A se citit -> nu mai au spatiu liber in padure de la cati sunt acolo). Se vede si pe dimensiunea celor care coboara in oras, sunt exepmplare tinere, cu dimensiuni mai mici, care nu pot deveni inca „proprietari de lot de padure” ca sunt prea pricajiti sa faca parte in parte cu „sefu de scara” care e de 2-3 ori la dimensiune cat ei.
      In cazul ursoaicelor cu pui, coboara pentru protectia puilor, care in mod normal sunt mancati de masculii dominanti cu teritorii deja formate din paduri.

      Comentariu apreciat.627
    • @jxl
      O pădure veche de brazi are și poienițe unde crește zmeură și mure, că brazii bătrîni cad și rămîne loc. Nu e ca intr-o padure tînără unde fagii sau brazii au fost plantați „perie”.

      84
  12. De inceputul scolii nu s-a facut tam tam ca s-au invatat minte cu prima zi de scoala. S-a venit de la 8 unii, de la 9 altii, relax. S-a scos si campania electorala de la deschideri ce doar enerva lumea cu prelegeri sforaitoare si plictisitoare.
    Azi insa aglomeratia a lovit ca si surdul in clopot. A dat si cu ploaie si cu plecat toti la 7:20 de acasa si mirare ca traversezi orasul in 2 ore. :D

    101
  13. Ar trebui împușcați urșii care vin la mâncare și turiștii care le dau mâncare. În felul ăsta am avea mai puțini urși dar și mai puțini proști.

    Comentariu apreciat.574
    • Din pacate ministerul mediului face jocul vanatorilor. S-a marit cota impuscare la 481 de ursi (fata de 220, anul trecut), dar 426 este pentru preventie (adica vanatoare clasica) si 55 pentru interventie (ursi care vin in localitati). Proportiile aste zic ca ar trebui sa fie minim egale.
      Nu vreau sa omor ursii de dragul omoratului, vreau sa ii scot pe aia de pe Transfagarasan si pe aia care vin in sate si orase.

      157
    • @Razvan te gandesti ca cineva ar vrea sa vaneze ursii cand in realitatea nimeni nu vrea sa ii vaneze. In ultimii ani europenii au ajuns sa plateasca pentru ca cineva sa impuste ursii, nu vine nimeni sa dea bani si sa vaneze un exemplar. Nimeni, nimanui nu-i pasa destul de chestia asta. E un mit ramas de acum 30-40 de ani.

      In ultimii ani nu s-au indeplinit cotele deja existente. Ca nu a venit nimeni sa vrea sa ii vaneze.

      718
    • chiar sunt curios, pentru turisti cine elibereaza adeverinta?

      13
    • @alex, ai niste date statistice pe tema asta? E interesant daca e cum zici tu. Merci.

      22
    • Am vorbit în primăvară cu un fost coleg stabilit în Sf. Gheorghe care e și vânător și, stând la o cafea, mi-a expus un alt punct de vedere. In anii in care vânatul era permis, cu cote aferente, fiecare vânător / grup de vânători avea repartizat un areal. Acolo oamenii se gospodăreau, cumpărau mâncare expirată din marketuri la prețuri foarte mici, gen fructe și legume, le duceau în locuri in pădure special amenajate, departe de așezările omenești și le lăsau acolo, ii obișnuiau să mănânce doar acolo. Când începea vânătoarea își scoteau banii. Vindeau carnea la restaurante, blănurile la centrele de achiziții, nu se îmbogățeau era mai mult o activitate și o pasiune. Da, știu, sângeroasă, inumană, alea-alea, dar na, urșii nu intrau în orașe, se fereau de om dacă îl întâlneau, era liniște și pace. Pe vremea lui Ceaușescu pădurarii erau cei care duceau mâncare în pădure pentru prădători. Acum stăm toți și ne văităm când există soluții care au fost aplicate cu succes de atât timp. Dar de ce nu? Mai inventăm probleme să le evităm pe alea reale, că oamenii sunt proști și/sau ușor de distras.

      172
    • @Ambra – gresala ta ca ai vorbit cu un padurar care chiar a facut asta. Te-ai gandit s-o intrebi pe greta ce parere are? Sau poate dam de jarule sa-l intrebam pe el :))

      35
  14. Am citit că la Tușnad au pus tomberoane anti-urși. Că le-au pus mai multă mâncare în pădure. Că au folosit garduri electrificate. Rezultatul este că de la vreo 240 de alerte de urs pe an au ajuns pe la vreo 6 anul acesta.
    Zic eu că se poate. Desigur, dacă se vrea.
    Iar vitele care le dau de haleală ar trebui trimise să trăiască în pădure, alături de urs. Așa se hrănesc și ăia, așa mai scăpăm și noi de imbecili.

    Comentariu apreciat.535
    • partea proasta cu tomberoanele anti urs e xa multi romani sunt mai putin inteligenti decat ursii. daca ursul nu e in stare sa-l deschida, atunci romanul nici atat. gunoiul va ajunge fix 7n strada, urmat la scurta distanta de urs.

      si cumva tot ursii vor fi de vina.

      pentru ca basescu s-a expirat complet si pana si usr si nicusor dan 7ncep sa se rasufle, trebuie sa fie cineva de vina pentru toate nenorocirile din tara asta. ca daca te gandesti bine nici autostrazi n-avem tot din cauza lor, ca le trebuia tunel si nu fusese prevazut, asa ca nu s-a mai facut autostrada, tu-le mama lor de ursi.

      cat mai dureaza pana aflam ca dinca era tinut ostatic de un urs si de aia nu a putut-o salva pe fata si ca la colectiv un urs neglijent a aruncat o tigara in loc nepermis?

      011
  15. Nu ne mai facem bine: https://www.youtube.com/watch?v=idsCa9jWscs

    (atentie la antiteza dintre ce vorbeste si ce se vede in reflexia ochelarilor)

    00
  16. Ieri am iesit pina la Primarie pe la 10.30 ca bugetarii lucreaza doar dimineata, copiii deja se intorceau de la scoala.
    Stie cineva daca doamnele invatatoare/profesoare au pontat 8 ore ? Daca da, ce au trecut in pontaj ?

    Indecis. Tu ce zici?1428
  17. Recunosc, am râs la gluma aia cu „în prima zi de școală se reîntâlnesc cu emoție mămica și tăticul”

    213
  18. Pai sa se gaseasca dom’le alti reporteri, care sa gaseasca solutii. Pastram politicienii si schimbam reporterii.

    21
  19. Opinie (din nou) nepopulară: ursul e complet inutil în ecosistemele noastre. Se va spune că ține sub control populația de cerbi și căprioare. Sau că am putea să scoatem bani organizând urs-safari-uri. Trec rapid peste partea a doua, dacă cineva e amator de senzații tari se duce în Africa, nu într-o țară din Est în care nici măcar vampirii nu mai sunt ce erau. Referitor la erbivorele mari (pentru standarde europene), sunt multe alte metode de a ține populația sub control. De exemplu, am putea recurge la prădători mai mici (râsul, pisica sălbatică), există țări vestice care au și încercat ceva în sensul ăsta (francezii, de exemplu, cu râșii). Oricum, râsul, care e practic 100% carnivor, nu va fi niciodată tentat de tomberoane, care sunt mai degrabă pe gustul omnivorelor. E de altfel un animal mult mai reticent în a se apropia de om. Iar de oameni mâncați de râși sau pisici sălbatice încă nu am auzit.

    1116

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile