Raportul Mario Draghi spune așa…

Europa trebuie să își vadă mai mult interesul. Mai puțină ecologie, mai multă producție. Mai multă producție locală, mai puține importuri. Mai multă extracție, mai mic prețul la energie. Mai multă energie, mai mic prețul. Mai mic prețul la energie, mai multe fabrici. Mai multe fabrici, mai mulți cetățeni cu locuri de muncă. Mai mulți muncitori, mai puțini tineri pe străzi.

Am ma discutat despre asta aici și aici.

Problema este că e foarte greu, durează 20 de ani, e nevoie de multe investiții și de decizii dure, și nici un politician nu vrea asta, că pe aici prin Europa ne place să respectăm cetățeanul. Vrem și să îi fie bine, dar și să îl respectăm. L-am respectat cam mult și am uitat și să îi fie bine. OK, sindicate, drepturi, ecologie, salarii, ne dorim să o ducem mai bine ca în SUA sau Asia, dar avem nevoie și de industrial output.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Problema nu are exact o rezolvare pentru ca se invarte in jurul setarii asteptarilor. Nu poti sa produci si sa vinzi in aceeasi tara si sa ai marfa ieftina, asa ca ai de ales – ori faci asta, ai joburi si ai marfa scumpa, deci oamenii isi vor permite mai putin ori produci/cumperi de afara, ai marfa ieftina insa probleme cu joburile.

    In tarile civilizate oamenii vor sa lucreze undeva, ceva si cu acel salariu sa isi permita o casa mare, masina, concedii, iphone16 si tot ce mai vad ei pe social media, nu isi permite nimeni sa le explice ca sunt niste trepte de venit care corespund acelor chestii in viata si ca treptele de venit sunt in functie de scoala, conjunctura, etc.

    Nu, azi se marseaza tot mai mult pe ideea ca toti suntem egali si toti meritam vacante in St Tropez, macar un Audi nou daca nu un Urus si apartament de 120 mp central.

    Indecis. Tu ce zici?6240
    • Sa se dea cate un Urus la fiecare sa ajunga la toata lumea.

      Comentariu apreciat.531
    • Corect, oamenii sa invete sa se multumeasca cu mai putin ca doar firmele trebuie sa scoata profituri tot mai mari in fiecare an ca altfel se duce dracului castelu de carti numit bursa. Sa zica domle mersi ca-si permit sa traiasca.
      Culmea in mortii mei cum acu 30 de ani, in vest nu dupa cortina de fier, un om cu un job mediu isi permitea si casa si masina si VCR si camera video si aparat foto si vreo 2-3 vacante pe an, cu 2-3 copii.

      Comentariu apreciat.12527
    • @VladM: așa cum s-a născut și American Dream unde orice muncitor necalificat era proprietar de casă. Industria din Asia era inexistentă și cea din Europa distrusă de război.

      Practic, bunăstarea unora s-a bazat pe faptul că puteau să își vândă produsele cu cât voiau ei că era penurie și ceilalți nu prea aveau alternative.

      Comentariu apreciat.744
    • @VladM: aia era in SUA si pe alocuri in anumite tari de pe glob ce au avut boosturi temporare (Spania, de exemplu, intre 2000-2008) bazate pe minciuni.

      In vest lumea si-a permis in 2020 la fel de multe ca acum 30 de ani si poate putin mai mult. Au venit niste crize de atunci si se cam stagneaza. Dar chiar nu e dracul chiar atat de rau pe cat il fac sa para multi. Drept urmare multi avem timp sa ne plictisim si sa ne dam seama cat de inegala e lumea.

      Indecis. Tu ce zici?2429
    • @vax: pai si acum SUA creste datorita industriei de razboi si ca vinde mai mult petrol (sic).

      Asta sigur ca ii generaza si tot felul de alte locuri de munca si e o extrema a cresterii economice. Nu stiu dar SUA mereu face ce face si ajunge sa fie bine tocmai cand altii au probleme.

      Sigur, ar fi de discutat care state efectiv le genereaza boomul si care raman foarte mult in urma si de problemele ce se vor inrautatii pe seama asta. Dar asta e treaba lor. Momentan sunt bine.

      182
    • @VladM – eu stiu ca este simplu sa folosim firmele sau pe Soros ca bau bau insa suna la un meserias care da cu var si pune laminat si vezi cati iti ia pentru renovare si apoi explica-mi de ce iti cere atat de mult, ca doar nu este firma, nu are actiuni si nici nu este listat la bursa, el de ce vrea sa faca super profit, doar ca sa o duca el bine, nu se gandeste si la tine sau la clienti?

      Asta cu toti isi permit de toate e o prostie insa lumea tine cu dintii de ea. In realitate ai asa – un necalificat de 20 de ani lucreaza ca ajutor pentru un meserias de 40 de ani cu 20 de ani de experienta insa amandoi vor sa traiasca la fel, pentru ca au nevoi si dorinte la fel insa venitul este diferit pentru ca meseriasul cu 20 de ani de experienta stie mai mult, face mai mult si munca lui valoreaza mai mult, asa ca el castiga dublu fata de ajutor si isi permite mai multe.

      Insa toti politicienii si toata social media inchid ochii la realitate si iti spun ca toti trebuie sa o duca foarte bine azi, desi nu stim cum.

      Comentariu apreciat.4112
  2. Ca sa adaug aici, ideea de „ecologie” era utilizata de propaganda comunista masiv, in acelasi timp fiind de zeci de ori mai poluanta decat vecinii capitalisti. Recent ideea ca se inoveaza permanent si cu fiecare reiteratie se reduce consumul de resurse a fost poluata de ideea ca „trebuie sa facem sacrificii pentru un nobil ideal”, discurs 1:1 din cartea rosie.

    Astfel, intre UE care a luat mii de masuri ecologiste si US care si-a vazut de treaba, US a redus semnificativ efectul poluarii. Doar pentru ca piata libera impune utilizarea eficienta a resurselor. Asta inseamna poluare mai mica.

    Pe cand o „Directiva de la centru” nu produce decat maculatura. Si incidental investitii in centrale pe carbune.

    Comentariu apreciat.6126
  3. Greta dont like.

    Comentariu apreciat.294
  4. Problema UE si a Europei pleaca din cateva chestii extrem de simple, dar pe care nu le prea vorbim. Mai precis UE initial a fost fondata de doua tari Franta si Germania care sunt vecine si care au o cultura diferita, dar cu origini imperiale. Ulterior au inceput sa apara si celelalte forte imperiale si modul de a se face politica si nu numai a fost pe consens negociere si orice decizie se lua in unanimitate fix pentru a se asigura ca nu pierde nimeni ceva. Lucrurile au fost bune pana cand in club au aparut si alte tari care nu au origini imperiale, dar care veneau dupa niste ani mai speciali ma refer in special la fostele tari comuniste. Aici au inceput problemele intrucat cultura est-europeana este profund diferita fata de vestica in multe privinte, iar negociatul se face in alte planuri. Insa tuturor le-a convenit schema intrucat, forta de munca ieftina, piata buna de desfacere. In toata ecuatia asta adauga si ideea de a avea o moneda unica in aceasta comunitate.
    Prin urmare avem tari cu culturi diferite si istorii diferite, dar pe care vrem sa le apropiem printr-o piata comuna europeana si o moneda europeana in care deciziile se iau in unanimitate, suna misto si ar trebui sa iasa ceva tare nu-i asa?
    In teorie o suna bine, in realitate nu prea suna deloc intrucat culturile diferite si unanimitatea nu au functionat prea bine niciodata. Si aici avem exemple cu duiumul incepand cu aderarea noastra la Schengen si culminand cu modul in care UE reactioneaza la razboiul din Ucraina. Si asta se intampla pentru ca unanimitatea asta a fost extrem de utila Germaniei care prin politicile sale a adus UE in stadiul in care Draghi spune ceea ce spune. Interesanta reactia Germaniei la raport nu? Germanie care in acest moment este in picaj pentru ca energia ieftina ruseasca nu mai vine, iar nebunii de ucrainieni vor sa opreasca si ce mai vine in cateva luni.
    In Romania nu exista vreun politician care sa stie citeasca raportul ala in cheia realitatilor de acum. Nu neg or exista cativa specialisti care stiu sa citeasca si ar putea creiona o strategie pentru Romania, dar nu exista oameni care s-o implementeze si sa se tina de ea. Asa ca se va merge intr-o inertie a lucrurilor cum se face de ani si ani de zile.

    Indecis. Tu ce zici?4925
    • Noua că țară ne merge mai bine decât ne-a mers vreodată, dar de, UE e câh. Hai las-o moartă.

      Comentariu apreciat.4318
    • „in realitate nu prea suna deloc intrucat culturile diferite”

      Doar ca nu prea e asa: 90% dintre europenii din UE se pot adapta cultural in alta tara decat cea natala. Est-europenii romani s-au integratat in vest rapid, cu milioanele. Nu exista diferente critice, fundamental cultural suntem la fel, bulgari sau suedezi, francezi sau romani.

      Nu asta e problema. Spatiul economic comun, moneda comuna si spatiul Schenghen sunt toate mari castiguri economice (pacat doar ca Romania nu e inca acolo)

      Problema Europei e ca s-a „lenevit”. Si-a pierdut curajul, increderea, vointa de a reusi. Adica nu prea mai vrem sa punem osul la bataie. Priveste tehnologiile de varf la nivel mondial si sumele investite in cercetare: pierdem mult prea repede contactul cu elita. Varfurile tehnologice sunt deja in SUA si in Asia, nu prea mai sunt in UE. Asta se va vedea pe termen lung in nivelul de trai, fie ca vrem, fie ca nu vrem.

      111
    • Niciodata europa n-a fost in avangarda in cercetare. Poate inainte de primul razboi mondial.

      13
  5. Problema este ca in acest moment se vrea ecologie si am renunțat la nuclear in favoarea la cărbune si gaz.

    In rest toată ideologia ar trebui sa fie posibilă daca am muta o parte din producție in europa si in același timp sa renunțăm la ideea tâmpită ca 50% din populație sa facă o facultate (adică sa înceapă munca pe undeva pe la 25 de ani).

    20% din populație cu facultate ar trebui sa fie mai mult decât suficient.

    Indecis. Tu ce zici?3821
    • Saracii sud coreeni cu 70% din populatie cu studii superioare.. Productia nu inseamna lipsa educatiei decat daca vrei sa produci fier vechi. Sau sa tai frunze la caini.

      In Romania modelul mental pune aiurea pe o treapta inferioara de educatie o parte din meserii. Si apoi ne plangem de ineficienta.

      Exista universitati pentru orice si mult mai mult romani ar trebui sa invete mai mult despre ce meserie practica. Orice se poate invata la nivel (mai) inalt si la orice varsta.

      Comentariu apreciat.4214
    • Câți au început facultatea și au terminat? În procente, pe undeva? Câți lucrează în domeniul în care și-au luat licența? În procente? 20% absolvenți UTILI de facultate e îndeajuns

      712
    • Ar trebui sa facem facultati gen dulgherie, tamplarie si altele utile. :D

      60
    • @Ciocanul, exact. Am un manual de pe vremuri cu tehnologia prelucrarii lemnului si e o caramida serioasa scrisa marunt. In alta ordine de idei in alte tari exista si lucreaza pe bani multi facand ceva ce in Romania nu exista nimeni care sa poata sa o faca. Pentru ca nu au educatia necesara.

      De exemplu sa inventeze materiale compozite derivate din lemn, utilaje care lucreaza cu lemn, proiectare si executie. Cand te gandesti la dulgherie nu trebuie sa te gandesti doar la garduri ci si la roler coaster din parcurile de distractii care o parte sunt facute din lemn, la poduri, cladiri din materiale compozite, piese industriale din lemn, 3d si stai in fata calculatorului.

      https://www.pittstate.edu/twl/wood-product-manufacturing.html#undefined3

      90
  6. UE nu functioneaza pentru ca: Europa de Est considera ca stie ea mai bine ce ar trebui sa faca Europa de Vest, asta reiese si din articolele de pe acest blog, asta e mentalitatea. Iar, reciproc, Europa de Vest priveste Europa de Est in continuare doar ca pe fostul bloc comunist subdezvoltat si ca pe o piata de desfacere si sursa de forta de munca ieftina/ outsourcing. Cum astea nu se vor rezolva niciodata, nicio politica comuna nu se va putea implementa, indiferent de ce viseaza Supermario. Unii trag hăis, alții cea, si atât. Nu se rezolva nimic asteptand ca 27 de state sa discute voteze unanim orice decizie, iar daca doar Europa de Vest ia decizii si le implementeaza fara cvorum, statele din estul Europei vor incepe imediat sa urle ca din gură de şarpe, dar nici din UE nu ias ca banii europeni si libera circulatie sunt bune pentru ei.

    Restul e vorbărie până la următorul XX-Exit din UE de răsunet, XX care va veni din vest si nu va cadea bine multora care acum dau sfaturi.

    Indecis. Tu ce zici?2541
    • Sper ca te referi la Ungaria…

      135
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 835
    • No, putem sa facem si-un zid daca e asa… Intrebarea e cine-l plateste. Care ai telefonu lu trunp?

      224
    • Parca am mai vazut fimul asta .. ceva cu Imperiul European de Apus si Imperiul European de Rasarit … dar sper ca nu prea de nord est :(

      Comentariu apreciat.281
    • @Psionics

      Dacă tot faci 2 uniuni, de ce nu 3? Toți ziceau mai demult că ar trebui separat o UE pentru ăia mai leneși din sud: Spania, Portugalia, Italia, Grecia.

      Dacă tot faci 3, de ce nu facem una separată pentru Scandinavia? Norvegia, Suedia, Finlanda? Avem 4.

      Dacă tot facem 4, de ce nu facem 5? Una pentru România Bulgaria, și alta pentru Ungaria, Polonia, țările baltice, care au avansat mai rapid după comunism?

      Argumentul ăsta e absolut cretin. Și în US of A Florida și New York au extrem de puține în comun, și pentru aia nimeni nu urlă să se separe. Texas și California, sau north dakota și montana vs Connecticut.

      O europă dezbinată este 100% în interesul rusiei, chinei cât și a americanilor Brexit, europa cu 2 viteze, europa de nord sau de sud.

      Oricât am fi de diferiți, și suntem, separați ne vor face toți de nu ne vedem. Inclusiv pe nemți și pe francezi care sunt totuși puteri economice reale. De țările mici nici nu mai zic, România primea de la ruși gaz cu 250$ când nemții îl primeau cu 50$. Apoi da, fă-le concurență :)

      Comentariu apreciat.686
    • Funcționează destul de bine.

      32
    • @Psionics : mica erata, Norvegia nu e in UE. si mi-as dori sa avem si noi infrastructura rutiera sau feroviara, spitalele sau standardul de viata a lenesilor italieni si spanioli

      71
    • @Psionics

      Eu sunt batran. Am vazut pe pielea mea (frumosii ani 90) ce poate face o Romanie lasata complet de capul ei.

      Altfel spus, noi nu putem produce o clasa politica mai sus de Tudose, Dancila, Ciuca si Ciolacu (toti premieri romani in ultimii 8 ani) si tu visezi la un UE de Est.

      Poate ca nu iti place cum suna, dar adevarul e ca majoritatea progreselor in Romania in ultimii 25 de ani s-au facut la presiune alora din vest. Care vest avea si el interese, e adevarat: aia incercau disperati sa obtina totusi un mediu stabil si predictibil pentru extinderea afacerilor lor aici. Dar ambele parti au profitat, si noi, si ei.

      Eu unul nu am chef de astfel de aventuri, adica Ro in afara UE, chiar asa cum e el astazi.

      210
  7. N-avem cum, e bun si socialismul ăsta voalat la ceva. Îți aduce aminte cum li se rupea angajaților twitter din EU când a zis Musk că da 80% afară?

    Parcă e bine și să fii acoperit de toți lache patronache ăștia.

    Bine, după aia te transformi în porgrmache de reddit, și nu știu dacă nu cumva e mai rău per total :D.

    Un pic ajustare, pe ici pe colo clar e necesar: mai rapid de rezolvat Orban si China, mai multă mobilitate și agilitate pe work force, mai mult control pe politici de coeziune sa nu mai ajungă toți banii la alde Stănescu, mai mult control pe imigrație, mai puține căcaturi woke cu cote de gen (că tot arată studiile că gender pay gap nu există).

    Chestii de bun simț, dar… cine să le facă?

    206
  8. Există fix 0 motivație printre politicieni să facă vreo schimbare pt că:
    1) mai puțină ecologie – își pierde electoratul socialist (deși în mod paradoxal socialismul nu este eco)
    2) mai multă extracție – ei erau deja înțeleși cu rușii, speră să se termine războiul și să se reia importurile fără să fie nevoie să facă exploatări noi sau sa explice de ce au închis centralele nucleare.
    3) mai multa producție – pai se supără industriașii vechi care fac lobby puternic să își mențină privilegiile și monopolurile.
    In concluzie, când votanții se duc după fente din ce in ce mai stupide, slabe șanse ca politicianul să vrea sa schimbe ceva in afară de vrăjeala care o spune naivilor (din ce in ce mai multi)

    125
  9. Planul tovarășului ciolacu este să industrializeze romania. Acu sper să producă aici mercedesuri si nu prostii ca pe vremea impuscatului.

    152
  10. Draghi a facut deja Europa praf. Credeți ca-l mustra acum conștiința?

    816
  11. Misto serialul „Warrior” de pe Netflix. Este cu irlandezi, cu chinezi, cu construcția Americii, cu forță de munca ieftină, cu combinatii politice si trădări. Da’ si cu karate si puțin sexica ;) Deci cu de toate.

    69
  12. Avem nevoie de un ban masiv pe China si de reducerea asteptarilor de EBITDA din partea actionarilor si implicit reducerea asteptarilor de bonus de final de an din partea managerilor de top. Accentul pe sustenabilitate tocmai asta vrea sa faca. Si noi, oamenii de rand, trebuie sa mai lasam fitele, nu murim fara aliexpres si temu si nici fara ultimul model de iphone.

    Altfel, riscam sa ne topim la propriu, caz in care industrial output e ultima prioritate.

    Tehnology output, sustenabilitate, un cap in gura clasei politice manevrata de interesele lacomilor, de asta are nevoie Europa si lumea in general.

    1010
  13. Stai, deci aia in america o duc mai bine ca europenii?

    57
  14. Europa ca si sistem se vrea o federatie si nu prea este, se incearca copierea pe undeva a modelului american dar e prea tarziu. Se va ajunge in curand la un colos administrativ birocratic majoritar de taiat frunza la caini, progresul economic este insa lent si cu reculuri. Pe hartie totul e bine dar numeroase directive si legi europene se vor ca o nivelare a fortei locale, Romania era jos de tot si cu ajutor se ridica economic, viitorul este incert insa, mai trebuie sute de ani, cateva generatii bune de sacrificiu, cine mai sta sa astepte sa fim si noi ca ei? Sau poate salvarea si progresul pot veni de la fratii de credinta, o uniune pan-slavica, veritabila pace sub tatuc.

    213
    • Tatucul tine de o epoca apusa, o ultima (sper) relicva a feudalismului slav. In mod normal locul rusilor ar fi in UE, dar din pacate pentru ei sunt tinuti in lanturi de o clica de boieri baștani.

      91
  15. Să o lăsăm mai ușor cu ecologia forțată că până o să ne prajim de la soare o să murim de foame.

    30
  16. Mario Draghi ne livrează fantezii neoliberale
    Raportul Draghi îmi arată cât de decuplați sunt acești birocrați de realitate. Țări de prim-plan din UE stau pe un munte de datorii, iar Draghi îndeamnă la alte împrumuturi. Franța și Italia au datorii de 120-140% din PIB. Criza din 2008-2010, urmată de deflație și scădere economică prelungite, a fost stinsă cu tipărituri. Deci, o criză provocată de bani ieftini a fost stinsă tot cu bani ieftini. România trece, în prezent, printr-o criză marcată de stagflație (inflație+stagnare economică) declanșată de Victor Ponta în 2015, cu cel mai libertarian Cod Fiscal din istoria României. Taxarea pe muncă a rămas mare, ba chiar a fost serios crescută de Liviu Dragnea când a mutat și contribuțiile angatorului la angajat. UE a aruncat cu bani ieftini în piață, dar, din păcate, incompetența și mojicia politică nu au dus acei bani către investiții mari, ci către pomeni. Taxarea capitalului privat a ajuns minusculă, astfel că aproape toată creșterea economică a provenit din consum. Un consum care a dus banii în afara țării, pentru că am consumat din import. În loc să îndemne la cumpătarea nu doar a guvernelor, ci și a consumatorilor, Draghi ne îndeamnă să continuăm să trăim pe datorie. Totul într-o lume în care eu nu mai văd potențial de creștere și în care schimbările climatice și conflictele vor schimba radical lumea în care credeam că vom trăi liniștiți până la adânci bătrâneți. Draghi nu vorbește de paradisurile fiscale din UE: Cipru, Malta, Irlanda: Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, San Marino, Monaco, Insulele Canalului. E nevoie de o echitate în taxare în toate statele lumii, nu de prăpăstii între superbogați și sărăntoci, fără clasă de mijloc solidă.

    25
  17. La noi in Rusia producem anual mai multe locomotive decat toata europa.

    Noi am produs reactorul de fuziune nucleara Tokamak si motorul de racheta RD-180.

    Inventii nedepasite de specia umana in intreaga ei existență.

    Voi, Romanii, produceti pula mea!

    35

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile