Sindicatele şi solidaritatea socială

Sau de ce îi urâm pe sindicalişti/bugetari.

România nu are sindicate. Are nişte grupuri de presiune. Sindicaliştii nu au şi nu au avut niciodată revenidicări reale, pentru că nu ştiu ce sunt alea. Ei au avut vesnic aceleaşi probleme:

  • să nu se închidă fabrica. sindicalistul nu vrea să înţeleagă că produsul pe care îl livrează e prost şi depăşit, pentru că nici nea Nicu, nici ăştia mai noi nu au băgat un ban în retehnologizare. aşa că face ce poate. iese în stradă şi blochează drumul judeţean până când statul mai înghite datorii de câteva miliarde, ca să mai meargă fabrica 3 ani, să mai aibă patronul ce fura.

  • salarii mai mari. dacă şeful de sindicat îi momeşte că le obţine salarii mai mari dacă ies la protestat, cine e prost să zică nu? băieţii de la metrou aşa au făcut, PSDul sa trăiască!

  • sporuri mai mari. asta e recentă, pentru că până acum nimeni n-a avut curaj să se lege de sporurile nejustificate ale sindicaliştilor bugetari. toată lumea mergea pe burtă, ajungându-se la 200% spor de nesimţire.

Toate revendicările au la bază un singur lucru. Nu, nu logica sau productivitea, cum ar fi tentat orice om cu capul pe umeri să creadă. Ci numărul. Suntem mulţi, putem paraliza «ceva» şi până la urmă cedează ei. Ce dacă nu ne merităm banii, noi îi vrem! Asta s-a întâmplat cu industria auto americană. Muncitorii erau ocupaţi cu cerşitul de drepturi (cei care lucrau la Big Three câştigau 70$ pe oră, în timp ce fraierii de la Toyota doar 40$/oră), profitând de faptul că sunt sindicat. Proprietarii nu aveau încotro şi cedau, ajungând astfel să producă maşini proaste şi scumpe. Cum ar veni, muncitorii şomeri azi sunt de vină pentru falimentul industriei auto americane.

De ce trebuie să dispară sindicatele româneşti? Pentru că nu sunt reale. Ele au fost acaparate de niste băieţi deştepţi (Hossu, tata, încă vreo 5), care le conduc şi le manipulează de 20 de ani. Mai gata, bă, mai mereţi în treaba voastră, lăsaţi-i şi pe alţii să îşi încerce norocul.

De ce urâm sindicatele? Pentru că apără oameni care muncesc puţin şi prost. Nu ar avea nimeni ceva împotriva sindicatului lucrătorilor de la hymermarket, care ar protesta împotriva exploatării neomeneşti de către patronii avizi de profituri. Nici împotriva sindicatului lucrătorilor bancari, obligaţi să nu aibă zile libere, pentru că banca trebuie să fie deschisă non stop. Sau împotriva sindicatului profesorilor care stau la şcoală 12-14 ore pe zi. Sau împotriva sindicatului birocraţilor, care protestează împotriva hârţoagelor inutile. Dar nu vedem asta. Noi vedem lăcomie şi tâmpenie.

Aş vrea un sindicat care să apere dreptul la muncă al Cristianei Mitroi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Pai de la Jimmy Hoffa incoace sindicatele au fost masa de manevra politica si asa vor fi mereu. Singura chestie de bun simt care poate fi facuta in privinta asta cred ca este sa stabilesti prin lege ca salariile nu pot fi marite decat in functie de productivitate spre exemplu, indiferent de sector. Si atunci singura grija a sindicatelor ar fi sa protejeze angajatii de eventualele abuzuri ale angajatorilor, nu sa-i scoata in strada pentru bani mai multi pe aceeasi munca sau pe munca mai putina. Adica trebuie sa existe o limita si pentru sindicate, ma refer la genul de cereri pe care le pot face.
    Si inca o intrebare interesanta care ma framanta: noi, astia, angajatii din mediul privat, de ce nu ne facem un soi de Cartel Alfa al angajatilor din mediul privat? Ar fi cam culeanu sa vezi o ciurda de manageri cu surle si trambite in fata la Guvern, nu? Probabil ca exista asa ceva, dar nu la acelasi nivel cu al angajatilor bugetari.

  2. Sindicatele sunt un paravan pentru multe afaceri. Plecand de la patrimoniul fostului UGSR (baze de tratament, statiuni etc) care fost bine exploatat pana la influenta pe care o detin in multe consilii.
    Nu am vazut ca sindicatele sa sustina in masa ca salariatii sa aiba echipamente de protectie corespunzatoare. Cauzele bazate pe elementul salarial le sunt mult mai dragi, este mult mai usor de facut in acest mod trocul cu guvernantii

  3. @zoso: eu la o firma de asigurari citisem despre sindicat (Ardaf sau Omniasig, nu mai tin minte). Ideea ar fi sa existe un sindicat sau o uniune de sindicate pentru toti angajatii din mediul privat, atunci sa vezi circ.

  4. De ce nu se face ca in alte tari? De ex. cazul controlorilor de trafic in U.S. din ’81…
    Rezultatul din partea lor (dupa ce au fost demisi cateva mii): „I thought Reagan was bluffing”.
    Desigur, erau sub legea federala si prin semnarea contractului de munca nu aveau voie sa faca greva oricat de sindicat ar fi fost ei…dar la noi se pot crea noi locuri de munca pentru cei tineri :)

  5. Imi povestea o vecina de-a lu’ mama ca a vrut sa se angajeze la Kaufland (la casa) si i-au dat test (dupa training) sa scaneze minim 40 produse pe minut (adica sa faca PIU cititorul ala de cod de bare minim 1 data la 1,5 secunde). I s-a parut umilitor, inainte lucrase la STAT, unde era MULT mai lejer :)

  6. Generalizezi. Poti sa privesti si din alta perspectiva: apara interesele salariatilor de hotii de manageri si ministrii care fura. Daca nu erau sindicatele furau poate de 10 ori mai mult. Sunt de blamat cei care schimba echipa si ajung vicepresedinti de partid si senatori.

  7. @Cata
    Ghici cine o sa iasa primii in strada la o asemenea propunere de lege! :D

  8. ai uitat sa il mentionezi si pe Liviu Luca, de la FSLI PETROM …

  9. Liderii de sindicate manipuleaza foarte usor masele. Le si potolesc la fel de repede in functie de banii cu care le sunt astupate buunarele, bani proveniti de la cei impotriva carora se desfasoara greva

  10. daca cautai vedeai ca si hipermarketurile au sindicate. si is curios ce profesor sta la scoala 12 ore? poate pe saptamana

  11. NOU
    #14

    Verso si reverso si al medaliei, chiar si al performantei. Exista oameni si oameni, prosti, puturisi, ignoranti si alte specii. Dar de la a-fi face „ograda” si ai si tine in ea pe unii mai incapabili decat ultimul incapabil de orash, scuzati-ma dar mi-am tras obloanele si am cazut la pacea interioara ce-mi este mai dulce decat dreptul la munca sub auspiciu privat. Viata multor tineri talentati se oglindeste in manifeste de tot felul…sub orice fel deforma, artistica sau nu. Personal, nu mi doresc aparatori, nici sustinatori, imi doresc normalitate si acceptiunea ei sub forma actuala, fie ca asta consta in respect, afirmare pe viitor sau profesionalist si arta.
    Pe mine parintii m-au educat la indemnul bunicilor, eu la gradinita am scris poezii si le recitam la radio, talent am pentru ca mostenesc gena specifica, dar nu sunt unica. Dar, de dorul meu nu moare nimeni sunt convinsa si tocmai pt asta eu inchid aici capitolul cu presa, sub forma asta de presa ce se ‘scrie’ azi, la noi in Romania. Nimeni nu e de inlocuit si orice om de pe planeta asta imi este egal. Mie si alor nosti multi. Liberul arbitru face diferenta. Calitatea si inspiratia da clasa.
    Cu drag, Cristiana Mitroi!

  12. Unu la mana, pe verificate…liderii de sindicate sunt fosti membri ai diferitelor partide si se afla inca pe statele de plata. Dece?!…Pai aduc voturi daca ala mare dicteaza, pulimea afiliata se conformeaza, pot strica imagini cu iesiri regizate in strada si paralizari planificate.
    Doi la mana, daca va mai aduceti aminte de adunarile din Piata Universitatii, adunarile „golanilor” cea mai mare parte a oamenilor erau muncitori, veniti prin sindicate si chiar credeau in ceva…e la un moment dat Ilici a „UNS” liderii sindicali…aia au chemat in fabrici si uzine muncitorii fugiti de la lucru, prin amenintari si mici apropouri. Atunci s-a realizat importanta controlului asupra sindicatelor…la noi in tara.

  13. eu am o idee fixa, imi explica si mie cineva cum se face ca exista sindicalisti in conducerea realitatea media: Marius Petcu (CNSRL Fratia), Iacob Baciu (CSDR), Dumitru Costin (BNS), Liviu Luca (FSLI Petrom), Ion Popescu (Meridian)?
    si ne mai miram ca la postul asta vine mereu un nene profesor (asa zice el) care abereaza (urland) tot timpul si prelipceanu & co nu-i zic nimic sau ca fac emisiuni evident partinitoare. trebuie sa fii idiot sa nu-ti dai seama. cu astia sa fiu solidar?

  14. In primul rand daca firma este condusa de un „patron” inseamna ca e cu capital privat, deci nu are cum sa inghita STATUL datorii de miliarde…..noile legislatii nu mai permit nici macar reesalonarea (nu vorbim de marile combinate, unde statul are interes ca de acolo ia resurse). Si inca o chestie…Daca esti asa bun in economie prietene incat ai idntificat si problemele americanilor si de ce nu te iau aia la ei…esti prea destept frate…

  15. NOU
    #20

    Eu nu inteleg de ce cedeaza la santaj? Pentru ca urla o ceata de prosti? Lasa-i sa urle o saptamana, doua, o luna, doua luni in care sa ramana fara bani si le trec lor ideile astea. Nu mai suntem in vremurile in care se impuscau grevistii de la Grivita, dar nici nu e nimeni obligat sa ii bage in seama.
    Vor sa faca greva? Foarte frumos, imi aduc pe altii care sa lucreze cat ei isi fac greva, ca pe criza asta se gasesc destui oameni fara loc de munca. Cand inceteaza greva isi reiau frumos postul, dar pana atunci nu vad de ce eu ca intreprindere trebuie sa stau in pauza, sa pierd bani in timp ce niste imbecili se asteapta in conditiile astea in care eu sunt in pierdere sa le dau salarii si mai mari.

    • @Darth Glacious: atunci cand paralizeaza transportul, nu mai e de joaca. daca ar face greva la ei in sediu, sa fie sanatosi, nu i-ar baga nimeni in seama, le-ar taia curentul, nu le-ar da salariile si dupa 3 luni i-ar scoate cu politia din sedii. dar nici sindicaliştii nu sunt prosti. ia blocheaza bucurestiu 3 ore pe zi sa vezi cum incetineste juma de romanie…

  16. La Vaslui liderul sindicaliştilor funcţionari-publici din finanţe e sluga PSD. Dacă oamenii (cei mai de jos) se ridică în şedinţa de sindicat şi reclamă o problemă reală, când ajung la birou sunt deja aşteptaţi de şefi şi şefuţe care îi iau la rost. Altfel, cei care stau degeaba nu sunt la ghişeu, ci aceşti şefi şi şefuţe (normal că majoritatea îşi ocupă postul pe pile sau relaţii). În aceste condiţii, relaţia angajat-angajator-partid e clară când vine vorba de greve.

  17. Ai ratat esentialul. Sindicalistii sunt o excelenta masa electorala. Sunt fix aia care, la fel ca pensionarii, voteaza incolonat la fiecare scrutin. Si, de vreme ce guvernantii au painea si cutitul, prefera sa mareasca salarii nesustenabile, pentru a mai prinde 4 ani la putere.

  18. NOU
    #24

    E nevoie ca poplatia sa ajunga sa fie impotriva sindicatelor,si sa le vada in lumina corecta a exact ceea ce sunt: niste teroristi. Iar cu teroristii NU se negociaza. Daca le cedezi unor santajisti, va trebui sa le cedezi intotdeauna pentru ca nu se vor potoli niciodata.
    Sa iasa acum in strada, cat e frig, ger, zapada, zloata, sa vezi ce repede le trece de proteste de la conditiile incomfortabile, vara e vreme mult mai buna pentru asa ceva. Iarna nici macar Napoleon nu a fost in stare sa cucereasca Rusia, sa stea in frig pana le-o veni mintea la cap.
    Solutii sunt multe, dar nu le foloseste nimeni pentru ca de fapt toti vor sa foloseasca sindicatele la alegeri ca sa mai obtina niste voturi.

  19. Ok, daca sindicatele sunt asa naspa, de ce toti politicienii, de stanga sau de dreapta – a se vedea Base de dreapta, adica ala din 2008 incoace – promit intr-una sindicatelor, inainte de alegeri, cresteri salariale?

    ipo are perfecta dreptate – sunt doar masa electorala, usor de prostit pentru ca sunt creduli si au incredere in forta lor. Oricum, si eu as iesi in strada daca mi s-ar promite ceva si dupa nu numai ca nu mi s-ar da, dar chiar mi s-ar lua din ce am…si m-ar durea fix in cur daca merit ce mi s-a promis. Atata timp cat s-a promis…

  20. Nu confundati notiunea de sindicat cu persoanele unor lideri de sindicat care se dovedesc escroci sau corupti. Consider normal ca principala grija a sindicatelor sa fie pastrarea locurilor de munca si a salariilor. Bineinteles totul se negociaza, dar astea sunt principalele scopuri. Sindicatul apara forta de munca, de fapt e singura valoare pe care o poate negocia.

  21. Grevele nu trebuiesc autorizate de o instanta? si in caz contrar politia/jandarmeria nu trebuie sa restabileasca ordinea publica? de ce nu se intevrine prompt pt a rezolva problema?

  22. „…GM, which negotiated the four-year deal that serves as a template for UAW deals with Chrysler and Ford, says its total hourly labor costs dropped 6 percent this year from pre-contract levels, from $73.26 in 2006 to around $69 per hour. The new cost includes laborers’ wages of $29.78 per hour, plus benefits, pensions and the cost of providing health care to more than 432,000 GM retirees, GM spokesman Tony Sapienza said…”

    Bani in mana… in medie $30 pe ora. In 2010, zic. :)
    https://www.mediamatters.org/new-york-times/media-figures-falsely-assert-or-suggest-autoworkers-make-70hour-without-noting?redirect_source=/research/2008/11/22/media-figures-falsely-assert-or-suggest-autowor/146267

    Desigur… daca pui la socoteala beneficii, alte chestii… ajungi la 80 de coco pe ora.
    https://www.mediamatters.org/legacy/media-myth-detroits-70-hour-autoworker?redirect_source=/research/2008/11/25/the-media-myth-detroits-70-an-hour-autoworker/146304

    Ca sa fim clari: mediamatters.org e sait de stanga, comunisto-socialist, pro-democrat, pro-sindicate, anti-republican, anti-Bush…

    Aaa, da. Si e finantat de Soros, normal. :)

  23. mai există dreptul la muncă în constituția româniei? știam de cel din constituția socialistă. nu că mi’ar părea rău după el, dar chiar nu cunosc amănuntul. știam ceva legat de libertatea muncii, orice o însemna și asta.

  24. eu cred că e pare ciudat și lipsit de „eleganță” să amestecăm merele cu perele și cu gutuile. ajungem să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor.
    pe cât de adevărat este că sunt bugetari ce primesc salarii mari și mai apoi fac grevă pentru și mai mulți bani (Metrorex) pe atât de adevărat e faptul că nu e cazul tuturor categoriilor. în fond, mereu se uită că respectivul termen de „bugetar” (ce mai nou începe să sune precum „dușman al poporului! conform anumitor opinii) nu desemnează o realitate omogenă. bugetarii sunt și judecătorii, sunt și doctorii. iar despre aceștia din urmă cu greu se poate spune că primesc salarii nesimțit de mari…
    afirmații de tipul „Sau de ce îi urâm pe sindicalişti/bugetari.” mi se par periculos de radicale și simplificatoare. sau poate acet acel „urâm” e urmat de multee ghilimele de rigoare…
    nu sunt bugetar și probabil nu voi fi vreodată, însă a categorisi în masă sute de mii de oameni, având pregătiri, profesii și activități diverse, cu epitete precum „leneși” sau „teroriști” mi se pare la fel de întelept precum a spune că toți germanii sunt naziști și toți negrii sunt infractori…
    este doar o opinie. probabil sunt prea moderat și prea iubitor de nunațe de gri în timp ce se preferă alb vs negru și ei vs noi, dar asta e.

  25. @bogdan: ca sa intelegi trebuie sa vezi cum au luat nastere primele sindicate in Romania postdecembrista. Imediat dupa 1989, SO Vintu s-a grabit sa infiinteze sindicatul „Fratia”, pentru ca americanii de la AFL-CIO, cea mai mare centrala sindicala a promis Romaniei ca ii ofera fonduri serioase daca isi consolideaza subreda democratie, prin indiintarea unor sindicate. Vintu l-a instalat in frunte pe Miron Mitrea si a scos sume mari de bani de la americani, reusind crearea unei intregi retele sindicale, si nu numai, cu bani americani.
    Cei mai importanti baroni sindicali din Romania fac parte din consiliul de administratie al televiziunii de stiri Realitatea TV, deci sunt pe statele de plata ale lui Sorin Ovidiu Vintu. Marius Petcu, presedintele celor 800.000 de membri ai CNSLR Fratia, Iacob Baciu, liderul Confederatiei Sindicatelor Democrate din Romania, Dumitru Costin, conducatorul Blocului National Sindical si Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Meridian, sunt din 2005 administratorii RTV. Cel care i-a „adunat” pe toti la Realitatea a fost Liviu Luca, cel care cu sindicalistii din Petrom (FSLI) a infiintat Petrom Service, unde actionar majoritar era Elbahold Ltd. (Cipru), sub umbrela caruia se afla Comac Limited, societate off-shore cu sediul in Cipru controlata de Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu. Asta e rezumatul.
    @camil: ai dreptate, trebuie facuta o diferenta intre bugetari. Sunt si bugetari care castiga lunar doar 800 de lei.

  26. Ce mai … suntem în ţara lui lasă-mă să te las. În ţara în care unii (sindicaliştii) se fac că protestează iar ceilalţi se fac că îi înţeleg şi le este frică de revendicările lor. Este un teatru naţional începând de la ăl mai mare actor al ţării (nu nu e Piersic) , T. Băsescu.

    Dar acum ca să nu fim ipocriţi, nici noi, poplaţia reprezentată de sindicate, nu avem o prea mare tragere de inimă în a protesta pe bune. Atât timp cât mai avem ceva de pus în farfurie (şi mă refer la românul mediu) nu va ieşi în stradă cu adevărat pentru că… merge şi aşa. Dacă tot cârpim totul în ţara asta de ce nu am cârpi şi foamea. Mai periculos e că suntem conduşi de oameni ale căror competenţe sunt la fel de cârpite.

  27. Cum, n-ai vazut proteste ale profesorilor cu santajul despre blocarea anului de invatamant?
    Si,,, care fabrica sa nu se inchida? Mai exista fabrici?

  28. O luam logic, ce s-ar intampla daca n-ar exista sindicate? Pai in lipsa unui element de presiune, statul ar face cam ce-ar vrea. Desigur ca vor exista si nemultumiti, dar o mare parte nu s-ar alatura protestelor din frica.
    Din partea mea sa-i toarne lui Boc cat mai multe greve. Ok, tai sporuri, dar dupaia mai vrei sa ingheti salariile, pai ce-i asta? Ca sa nu mai zic ca nu mai exista autoritati romane, exista doar FMI si noi suntem in genunchi in fata lor.

  29. Ar mai fi un exemplu pe langa cel dat de octi Reagan/ITWA, cazul grevelor sindicatelor minerilor din Marea Britanie, guvernul Thatcher, 1981 – 1984.

    Oricum, Romania e o tara mult prea „burgheza” ca sa poata fi aplicate solutiile din UK/US. Si, la urma urmei, ce mai conteaza cateva sute de milioane la datoria publica?

  30. Inteleg ce zici. In acelasi timp, cred k generalizezi. In primul rand, sindicatele sunt necesare, altfel nu poate opri nimeni guvernul si corporatiile sa le dea mizerii de salarii la muncitori pentru k stiu k multi oameni sunt prea saraci k sa-si permita sa demisia. Asta nu e un fel de exploatare? OK, ar trebui interzise prin lege multe tampenii pe care le fac sindicatele, ca de exemplu toate iesirile lor pe dumul judetean si asa mai departe. Dar de aici pana la desfiintarea sindicatelor e un pas mare. Trebuie sa existe si sindicate k sa fie balanta puterii in echilibru.

    In al doilea rand, cred k exemplul cu industria automobilelor din SUA e gresit. GM, Chrysler et. co. au dat faliment pentru k au dominat piata pentru multa vreme si nu s-au deranjat sa faca investitii si inovatii. Masinile lor sufera mai ales din punct de vedere al fiabilitatii. Pe cand Toyota face masini extrem de fiabile care te tin 20 de ani fara probleme. In mod natural, piata a migrat incet-incet spre automobile straine (mai ales Toyota si Honda). Gigantii americani s-au trezit deodata k au o gramada de masini pe stoc pe care nu vrea nimeni sa le cumpere pentru k sunt k niste Dacii. Acuma, scuza-ma, dar asta nu e doar vina muncitorilor. OK, sunt si multi muncitori incompetenti care fac masini de rahat, dar investitiile in cercetare si inovatie depind de management. Deci moneda are doua fete si vina apartine de obicei ambelor parti.

  31. Sindicatele ca si celalalte institutii ,sunt oglinda societatii romanesti.Partidele nu sunt partide,bisericile nu sunt biserici,patronatele idem,etc.De ce ar face sindicatele nota discordanta.As spune mai mult,multi din cei ce au postat sufera de aceeasi boala dar este greu de recunoscut.Este adevarat ca sunt multi lideri sindicali vanduti ,incompetenti,dar asta nu inseamna ca trebuie desfintat sindicatul.Vorbesc ,trebuie sa recunosc ,din punctul de vedere al unui lider de sindicat.Din pacate noi romanii nu stim decat sa criticam,sa fim suspiciosi,sa ii bagam in aceeasi oala pe cei buni si pe cei rai,si dupa aceea ne miram de ce nu ne merge bine.Acum cativa ani un lider de sindicat,a facut greva foamei pt colegi de-ai lui,concediati.A reusit sa ii salveze…dupa care a fost concediat.Binenteles ca inca mai astept reactia membrilor de sindicat .Asa ca ….

  32. Salariatii de la stat nu ar trebui sa aiba drept la greva prin lege. Dreptul la greva ar trebui sa aiba doar angajatii la privat, pt. ca doar aia produc si platesc cu adevarat taxe. Angajatii de la stat nu platesc taxe, de fapt statul isi plateste lui insusi taxele. Ca si cum ai muta banii dintr-un buzunar in altul si ai zice ca ai mai multi. Nesimtitii de la stat doar toaca banii de pomana.

  33. Sindicatele din ziua de azii sunt sindicate „reformiste” si oportuniste nu au nici o legatura cu traditia veche a sindicalismului revolutionar propus de Rudolf Rocker si alti ca el.

    exemple de sindicate adevarate :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_Workers_of_the_World
    https://en.wikipedia.org/wiki/Confederaci%C3%B3n_Nacional_del_Trabajo

  34. NOU
    #41

    Zoso, iti multumesc pentru grija ce mi-o porti. Tu vrei un sindicat pentru mine??? Baiete nu stii ce vrei! Eu iti garantez ca nu vreau. Decat poate unul mic care sa iasa in fata (prostii ies in fata, doar stii). Sindicatele…mie imi trebuie trafic pe http://www.paparazza.ro, nu sindicat! Are grija mea alt „sindicat”-asigurarea costa ce-i drept, dar fara ea m-ar manca de fund toti sindicalistii! Toate bune!

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile