Problema cu sindicatele românești

Zice Vali aici, dac-am priceput eu bine, că nu prea contează dacă liderul sindical e membru de partid sau nu, doar că eu sunt un pic în dezacord. Problema cu sindicatele românești e că sunt degeaba. Ele nu apără și nu luptă pentru drepturile angajaților. Sau, mă rog, nu în general. Pentru că de activat, se activează. Dar se activează doar când trebuie.

Dacă vreți un exemplu concret, sindicatul de la metrou s-a activat anul trecut, în martie. Au pus de-o grevă, s-au așezat sindicaliștii pe șinele din tunel, că ei vor drepturi. Care erau drepturile? Drepturile lui Rădoi, șeful sindicatului, fost parlamentar PSD, de a administra spațiile comerciale din stații, că intrase Drulă peste ele cu barosul.

Similar, tura asta, sindicatul STB s-a activat după ce-a venit auditul pe la autobaze și-au descoperit că s-a triplat consumul de motorină. Și faza nu e că înainte nu se fura, ci că acum bate la ochi când furi. „A furat, dar a și furat” e noul „A furat, dar a și făcut”. Liderii sindicali se activează doar atunci când le sunt amenințate bișnițele.

Câte greve RATB/STB ați văzut în ultimii 13 ani, cât Bucureștiul a fost condus de Firea și de Oprescu? Exact. Câtă vreme a fost liniște, și-au văzut de treabă. Acu’, nu zice nimeni că oamenii ăia nu merită salarii mai mari. Când ai 3.300 lei brut pe post de controlor, „normal” că mai iei 10 lei în loc să tai amendă – sau bagi furtunul în rezervor ca șofer, că leafa e mizeră pentru București (la fel ca prețul biletului). Dar unde erau sindicaliștii în ultimii 13 ani ca să ceară măriri? Păi, erau ocupați cu propriul business.

Ca să vă faceți o idee și mai bună, sindicatul de la STB încasează lunar, din cotizații, 100.000 euro. Câți oameni pot lucra în organizația sindicală? 20? Ce fac ăia 20 oameni pentru membrii sindicatului, altceva decât să încaseze lefuri din acel 1,2 mil. euro cotizații anuale? Păi, nimic.

Prin definiție, sindicatul trebuie să fie o opoziție la putere. Uitați-vă la toate celelalte sindicate din țară, de la Sanitas la cele vreo cinci din învățământ. Niciunul nu face opoziție, toate se activează atunci când PSD-ul are nevoie de niște greve. Pentru că 1. sunt conduse de pesediști și 2. sunt plătiți din cotizații ca să frece menta în birouri, oamenii ăia nu muncesc în domeniu. De ce ai lupta pentru profesori cu lefuri nete de 3.000 lei când tu stai la căldurică pe de trei ori mai mulți bani din cotizațiile fraierilor?

Sindicatele există de vreo două sute și ceva de ani, iar rolul lor e să lupte pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. De ce nu se întâmplă asta în România? Pentru că, odată cu comunismul, au devenit inutile. În teorie, comunismul și sindicatele luptă pentru același lucru, deci n-ar mai fi fost nevoie de ultimele. Dar pentru că dădea bine la propagandă, au fost păstrate, iar rolul lor a devenit acela de a împărți pomeni. Întrebați-vă neamurile, sindicatele dădeau cadouri de sărbători și tichete de vacanță.

Foarte superficial, niște instrumente de propagandă care au fost, ulterior, „împroprietărite” cu diverse asset-uri, de la clădiri la te miri ce. Băieții deștepți din sindicate s-au tot îmbogățit de pe urma lor. Amintiți-vă de Liviu Luca, liderul sindical Petrom, amicul lui Vîntu. Mecanismul, în general, e cam din categoria asta: sindicatul „nu-și permite” să administreze propriul patrimoniu, așa că îl „închiriază” către alții pe niște bani de semințe și, ulterior, îl vând. S-au tot tras tunuri de genul ăsta. Ce se întâmplă când vin procurorii? Se pune de-o grevă.

Apartenența politică a liderilor sindicali este importantă. „Sunt interese mari la mijloc”, e vorba de mulți bani, de multe relații, de multă mafioțeală. Inclusiv – și aici spun ipotetic – de genul: Gigel, șeful PSD din localitate, e prieten cu Dorel, șeful sindicaliștilor, și vrea o clădire din centrul satului, s-o dărâme și să facă un bloc.

Enfin, ideea e că nu există sindicate pe bune în România, ci avem doar niște resturi de pecerisme (știți voi, „pile, cunoștințe, relații”). Și se vede. Se vede de fiecare dată când PSD are nevoie să distragă atenția de la ceva, când are nevoie să scoată oameni în stradă, când are nevoie de scandal. Și se vede atunci când PSD nu mai ține spatele unor sindicaliști, cum a fost cu Rădoi anul trecut. De aia e relevantă afilierea politică a sindicaliștilor.

PS: Uite de aia ar merita schimbarea tuturor autobuzelor STB cu unele electrice. Cum mai furi curent atunci?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Am senzația că tu ai o problemă cu cultura românească atunci când te plângi de furtul de motorină…

    00
  2. Gaseste romanul cum sa fure – vine cu bateria de la Dacia de acasa si o incarca la birou la statie. Sau cheama baietii sa incarce masinile electrice pe NV :)

    Nu te pune cu romanul antrenat in arta asta atatia ani de zile.

    00
  3. Bre, eu știam că PSD e la putere, sau au intrat iar în opoziție? Și, te rog, eu, nu o băga pe aia cu opoziția la Nicușor, că Năică e cel mai bun agent electoral al lui Firea.

    00
    • Cre’ că n-ai fost atent, eu n-am zis nicăieri că PSD e în opoziție, ci că PSD se folosește de sindicate de fiecare dată cînd are nevoie de scandal – așa, ca o paranteză. Iar aici nu e de opoziție la Nicușor, aici e ca la Metrorex, i-a vizitat un audit și li s-au făcut maro chiloții.

    • Cand scapam de psd-istul asta pls? iar am citit ca fraierul cateva din articolele tale, CB, ce voma sinistra. Ti-au intrat banii de la partid pe 2022?

      00
    • Uau, mersi de pont, venom. Nu l-am remarcat în vreun fel până acum (și pe Android nu par să fie evidențiate numele cu link-uri), dar am dat clic acum. Bleax.

      00
    • Mersi Venom.Nu stiam de blog si am intrat un pic.Ce sclv ieftin …

      00
  4. Eu ii dau dreptate lui Vali..psd e doar entitatea care imbraca forma in care a ajuns romanismul….putea fi orice altceva in loc, pnl/ insert letters here.. problema este ca noi avem capitalism de cumetrie, asa cum a zis-o bine ilievici,trebuie sa o recunoastem…nu avem economie de piata functionala si intr-adevar suntem un stat esuat asa cum a grait robotul aruncand paltonul si ducandu-se la golf….de aia se dau spagi se te angajezi la stat, pentru ca salariile sunt la nivelul celor din privat sau mai mari dar munca este mult mai putina….problema este ca privatii nu vor/pot sa dea salarii mai bune…pentru ca nu avem o economie reala….sa intrebe un gurnalist, pe cei de la STB sau Metrorex, daca e asa de naspa de ce nu se duc in privat….sa ‘vezi tăcere’ 😀…

    00
    • sunt multe companii de metrou private unde sa ma angajez ca mecanic de tren?

      00
    • Conductorii/ poate se pot reprofila usor in conductori de tren de cale ferata…sunt operatori privati si in RO….dar ar fi interesante cifrele ref. procentul conductorilor si mecanicilor in total angajati…si cat sunt restul…’auxiliarii’…

      00
    • si dupa ce pleaca toti la privat, inchidem metroul?! sau asteptam alti sclavi?!

      00
    • Bine. Să foutem țara de frică ca nu o să mai vrea cineva să se facă bugetar….

      00
  5. PS: Uite de aia ar merita schimbarea tuturor autobuzelor STB cu unele electrice. Cum mai furi curent atunci?

    de ce sa utilizezi autobuse electrice cand poti moderniza si extinde reteaua de tramvaie?
    -bateriile autobuselor au durata de viata limitata, cand se duc trebuiesc inlocuite si sunt foarte scumpe, cat se recicleaza din ele?
    -bateriile pot exploda si cand o fac iese urat de tot treaba. Daca o masina electrica ia foc mor 1-2 oameni, daca un autobus cu 40 de calatori explodeaza in centrul bucurestiului cine se va mai sui vreodata in ele?

    00
    • Da, da, că atunci când stai pe 350 litri de benzină nu poți exploda, așa e, aia e foarte safe. La fel, nu poate lua foc un autobuz cu instalație pe GPL. Zău…

    • @Alex, am cunoștințe limitate în domeniu, dar tind să cred că nu, benzina nu explodează ca în filme. :)

      00
    • Tot aud in surdina „autobuze electrice”, „autobuze electrice”, dar troleibuzele ce au? nu mai sunt la moda? Nu se vorbeste in ziare despre ele zi de zi? Trebui autobuze electrice de mlioane de euro si service la baterii.

      La fel si cu panouri solare, dar ce, energia hidro nu-i buna? Inteleg ca olandezii n-au cum sa faca, dar la noi este berechet. Ah, da, nu mai este la moda.

      00
    • @Ciubi
      Stii tu ceva dar nu stii bine. Benzina chiar explodeaza ca in filme. Aia care nu explodeaza e motorina. Incearca sa aprinzi vara un gratar cu benzina, dar stai ceva mai departe ca sa nu ai surprize. Benzina e foarte volatila si vaporii de benzina explodeaza violent.

    • @Ov
      Problema în cazul troleibuzelor este infrastructura. Adică mii de stilpi și ancoraje, cu sute de kilometri de cabluri ce trebuiesc întretinute din cauza uzurii, stațiile de redresare montate din loc în loc că altfel s-ar topi firele. Și da, chiar și troleibuzele au baterii…

      00
    • @Ov

      Exact, soluția ar fi un hibrid între autobuze electrice și troleu. Adică să meargă 80% ca un troleu dar să aibă un pic de baterie să poată ieși de pe traseu acolo unde e mai greu de făcut infrastructură, gen poduri, tunele, zone centrale unde nu vrei fire peste tot deasupra.

      Cum avea Mercedes ceva demo cu camioane cu pantograf pe autostradă. Când autostrada 80%-90% din traseu, atunci deja începe să devină interesant, mergi 90% pe curent și când te dai jos continui ori cu bateria ori cu dieselul din dotare să faci acel ‘last mile’.

      00
  6. faptul ca liderul de sindicat e de la psd sau usr sau prm…conteaza mai putin

    poate singura diferenta ar fi cand s-ar activa….si atat

    scopul sindicatului e cel important, ala teoretic. si pentru pastrarea acelui scop, nu facem nimic.

    00
  7. Exista sindicate pe bune și la noi, în special la firmele de sorginte franceza (fiindca în Franța sindicatul e o chestie traditionala, patronatul considera normala existenta lor). De exemplu, Carrefour, BRD, Sanofi au sindicate d-alea normale.

    Dar sindicatele astea nu sunt legate de politic. Cel puțin nu direct. Singura legătură cu politicul apare în momentul când fac parte din confederații mai mari gen Cartel Alfa.

    Sindicatele astea de la regiile autonome sunt reminiscențe din comunism, de-aia încă sunt conduse de activiști de partid. Ele trebuie desființate și reînființate în noul context sindical normal, fără influente politice. De-abia atunci vom putea vorbi de rolul lor exclusiv de a reprezenta salariatii si de a nu mai fi folosite ca instrument de coercitie politica.

    00
    • Am un amic in Danemarca. Imi zice ca acolo sindicatul exista la nivel national, si pentru oricine vrea sa se inscrie. Ca un fel de asigurare privata, dar pentru tot ce tine de relatia angajat – angajator, angajat – stat, angajator – stat si respectarea codului muncii.
      Te da afara pe motive ilegale, rezolvi cu sindicatul. Nu-ți recunoaște medicalul? La fel. Super rapid si eficient.

      00
    • Esti incompetent, dar membru de sindicat? Te facem sef. (Nu stiu daca si in Danemarca, dar in Germania cam asa merge.)

      00
  8. Obiectie: nu Radoi personal administra spatiile comerciale din metrou ci o societate comerciala care din 2005 a cam tot declarat profit.

    00
    • Societatea comercială a sindicatului, unde el era tartor nu doar la dat din clanță ci și la încasări (salariu și șpăgi).

      00
  9. „Cum mai furi curent atunci?”

    Haha, m-ai facut sa rad.
    O sa devina Bucurestiul centru mondial de minat bitcoini. :)))

    00
    • Bună ideea, își ia fiecare șofer câte un laptop puternic la el și îl ține cuplat la priza de brichetă cât timp conduce, și evident minează bitcoin cu el :))

      00
  10. Incarci full autobuzu si-l descarci acasa…

    00
  11. adevaru e ca ma tot chinui, dar nu reusesc nicicum sa inteleg conceptul de sindicat sau de greva. Nu iti mai convine ceva? Nu vrea sefu sa iti dea? Schimbi job-ul

    00
    • NOU
      #32

      Daca nu intelegi notiunea de sindicat, la ce mai semnalizezi? Iti dau un singur exemplu – in US aia nu au concedii de maternitate, concediu de odihna, asigurare medicala (decat platita) salarii decente, pot fi agresati sexual sau hartuiti sexual (uita-te ce se intampla la Activision Blizzard si in industria de jocuri video din US).

      00
    • If you are homeless just buy a house.

      WTF!

      00
    • NOU
      #34

      se poate ajunge si la asta, dar e vorba de negocieri.
      negocierile colective aduc beneficii de grup: unii n-ar fi obtinut nimic, iar altii ar fi obtinut mai mult daca ar actiona individual.
      pentru managementul unei companii cu multi angajati este mai greu sa ai negocieri individuale.

      00
    • Danutz, tati. Nu au poate ce zici tu acolo, dar nici taxele pe care le platim noi nu le au. Fiecare isi administreaza cum vrea banii. Noi platim taxe jumate din venituri si cand avem nevoie de o analiza de exemplu tre sa asteptam 3 luni pt „fonduri” sau sa dam bani la privat. Nu mai bine am merge direct la privat din start?

      00
  12. Cum adica e scuzabil sa bagi furtunul in rezervor ca ai salariul mic de sofer?! Pai soferul ala care fura motorina are salariul cat nevasta-mea care e lectror universitar tot la stat. Nevasta-mea are 19 ani de scoala facuta pe bune si castiga cat unul cu 10 clase.

    00
    • Unde scrie că e „scuzabil”? :)

    • Nu ştiu cum să îţi zic ca să nu te jignesc, dar din lista aia de 1200 de cetăţeni romăni care câştigă peste 150 de mii de lei pe an (strictsecret e site-ul), peste 50% sunt profesori în mediul universitar. Poate ar trebui să-i ceri fluturașul soției tale sau să-și schimbe locul de muncă.

      00
    • @Gicu, eu cred ca vorbesti sa nu adormi. Faptul ca un profesor universitar are afaceri sau e la 10 facultati nu inseamna ca salariile la stat a profesorilor universitari su t mari cat zici tu. Eu vorbesc de salariul LA STAT

      00
    • Meștere, ai vrut să zici să „al profesorilor”, nu „a”. Faptul că nevastă-ta poate să producă doar salariul ăla din grila la legea salarizării înseamnă că e, fie pe un domeniu total irelevant, fie că nu poate mai mult decât să citească niște cursuri emanate de alții. Dacă scrii cu majuscule „LA STAT” deduc că chiar nu ai căutat lista aia, nu că nu ai fi vrut, dar chiar nu ai destule resurse să faci asta.

      00
    • @Gicu, eu sunt inginerl electromecanic, asa ca greselile de scriere imi sunt scuzabile chiar si de gramar nazi ca tine. Nevasta isi scrie propriile cursuri asa cum fac toti profesorii. Dupa cum probabil ar trebui sa stii cursurile de facultate nu au manuale ca la liceu si generala. Profesorul isi scrie cursul. Ma doare in spate de lista aia. Eu spun cat are salariul un sofer de autobuz si cat uin profesor universitar. Nu ma intereseaza cate joburi adiacente isi ia fiecare, cate afecri, cate ore suplimentare, cate sporuri de noapte. Eu vorbesc strict de salariu vs salariu asa cum il plateste statul la incadrare. In plus tu nu stii sa vorbesti, nu sa scrii, sa vorbesti. Cu alte cuvinte esti incapabil sa porti un dialig pt ca tu crezi ca esti detinatorul adevarului ca te-ai uitat pe un site. Drum bun in viata!

      00
    • @Gicu, mestere acolo unde crezi tu ca m-ai corectat cu „al profesorilor” era de fapt „ale profesorilor” deci esti prost!

      00
  13. Greva este o diversiune că sa atragă ochii lumii de la invazia Ucrainei!!

    00
  14. Da’ democratia o înțelegi? Nu-ti convin politicienii, schimbi tara, ce atâtea proteste.

    00
  15. Generalul aflat la comanda Direcției Generale de Protecție Internă (DGIPI) are în declarația de avere un domeniu în județul Prahova, în suprafață de 31.565 mp, pe care e plasat un conac de 2.675 mp. DIICOT susține că, de fapt, proprietățile i-au aparținut liderului sindical Liviu Luca. Luca le-a construit, afirmă procurorii, cu bani furați de la membri de sindicat din OMV Petrom. În total, Luca a deturnat 3 milioane de euro. Libertatea a întrebat DGIPI dacă nu consideră că ajungerea unui astfel de patrimoniu în posesia șefului DGIPI, printr-o donație ea însăși considerată de procurori o mascare de proprietate, reprezintă o vulnerabilitate. DGIPI n-a răspuns la această întrebare. A spus însă că „respectarea întocmai a legii este o obligație asumată integral, transparent și permanent, iar orice speculație sau interpretare a acestui fapt nu are corespondență în realitate”.

    00
  16. De fiecare data cand apare cate o greva apar aceleasi doua comentari:
    1. e ilegala greva
    2. dar de ce sindicalistul cutare e membru in PSD

    In Vestul la care ravneste tot romanul sindicatele sunt implicate in politica. De exemplu Labour Party din Marea Britanie e un partid infiintat de sindicate:

    „The party was founded in 1900, having grown out of the trade union movement and socialist parties of the 19th century.”

    Nimeni nu are o problema cu afilierea politica in Vest. In Romania in schimb e complet irelevant pentru publicul larg ce doleante au grevistii, important e ca Gigel sindicalistul are carnet de partid. Cumva asta invalideaza intreaga greva.
    Asta e echivalentul a „sunt interese mari la mijloc” pentru clasa de mijloc din Romania.

    00
    • ..iar tu ti-ai invalidat singur comentariul facand comparatie intre RO si UK.

      00
    • Da da, mi-am invalidat comentariul aratand ca in tarile la care ravnesc romanii sindicatele sunt afiliate politic. Vrem o tara ca afara dar nu prea.

      00
    • La francistanezi sindicatul majoritar ( cam 2/3 liberali * )se opunea razboiului ,asa ca Putin** a platit in ruble*** si a aparut un nou sindicat de data asta ne-contra razboiului . Si acolo intr-o tara de afara sindicatul a fost si este politic .

      * – comunisti
      ** – CIA
      *** – dolari

      00
  17. legea zice ca sindicalistii nu au voie sa faca parte din partide politice.
    si mai zice ca trebuie sa asiguri o treime din activitate. daca nu inchisoare de la 1luna la 1an sau amenda. deci toti soferii si vatmanii ar putea sa intre 3 luni pe rahova. sa vada gardurile si din interior.
    legea.

    00
    • Asta presupune ca organele să muncească acum, în prag de weekend prelungit

      00
    • Clasicul „sau amendă”.

      Ăla și alții din vârf au venituri de zeci sau poate milioane de euro, merită să riște pentru patrie, PSD, „sau amendă” sau altceva? Din acțiunile de până acum se pare că da!

      Acum se pare că ideea falimentării stb era bună, degeaba s-a dat peste cap ND să evite chestia asta.

      Degeaba dă afară x șoferi etc.

      00
    • Eu aș fi curios ce anume este prevăzut în contractul de muncă pe care îl are un vatman, cred că pentru absențe nemotivate poate fi cel mult dat afară, de unde aberația asta cu amenințările cu închisoarea ? Ce sunt ăia sclavi pe plantație ? Dacă nu muncesc sunt biciuiți și închiși ?

      00
    • eugen, cum ar fi sa ramai fara curent, apa, doctori ca fac aia greva cand li se scoala, fara avertisment. legea 62/2011 ii numeste explicit, inclusiv transportul in comun. da, isi pot da demisia oricand.

      00
    • Ionuț Exagerezi intenționat citez din legea 62/2011″art ART. 205
      În unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale
      radioului şi televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în
      unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor,
      precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi
      apă, greva este permisă cu condiţia ca organizatorii grevei să asigure
      serviciile, dar nu mai puţin de o treime din activitatea normală.”
      Deci nu zice nimic de închisoare și alte aberații.
      Art 200 din aceasi lege spune citez „(2) Hotărârile pronunţate de tribunal sunt supuse numai apelului.” deci acea decizie a tribunalului nu poate fi executorie decât dupa pronunțarea apelului.
      Iar art 201 la alineat 2 spune citez „(2) În cazul în care dispune încetarea grevei ca fiind ilegală, instanţa, la cererea celor interesaţi, poate obliga organizatorii grevei şi
      angajaţii participanţi la greva ilegală la plata despăgubirilor.”
      Deci amenințările cu închisoarea sunt doar lătrat în vânt.
      În plus mai exista o modalitate de protest care nu se supune legislației, anume demisia colectivă, sunt sigur că directorul ăla de la STB și plimbătorii de hârtii care îl înconjoară au permise de conducere pentru autobuze și pot ei asigura serviciile în continuare :))

      00
    • art 218, alin (4)
      ” Declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevăzute la art. 191 alin. (1) ori la art. 202-205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.”

      00
    • Ionut art 218 se referă la alineatul 4 se referă la faptul că nu pot fi obligați lucrătorii sa intre în grevă fie că sunt membrii sau nu și din acest motiv se face trimitere la art 191 deci participarea la grevă este voluntară, la art 202 sunt alte clase de bugetari deci citez „ART. 191
      34
      (1) Participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să
      participe la grevă sau să refuze să participe.
      (2) Pe durata unei greve declanşate într-o unitate pot înceta
      activitatea şi angajaţii unor subunităţi sau compartimente care nu au
      participat iniţial la declanşarea conflictului colectiv de muncă.”
      Dar vezi că ai sărit art 217 unde la alineatul 1 b scrie citez „b) refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv
      de muncă, cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei;”

      00
  18. Ce-mi place când unii analiști politici, sociologi ratați în viața de zi cu zi, găsesc două-trei exemple de lideri de sindicat care s-au căpătuit din acea poziție și de aici trag concluzia că toate sindicatele sunt de rahat și că nu au niciun rol…

    00
    • Ups, am uitat că aici majoritatea comentatorilor sunt angajați în privat și nu au voie să se asocieze în sindicate (din lipsă acută de ouă), îmi retrag comentariul. De la 2000 de euro în sus, salariu lunar, la ce ți-ar trebui sindicat, înghiți orice rahat de la angajator pentru că „se merită”. :)

      00
    • Bă, voi ăștia cu mânuțe roșii, aveți idee că există o lege care reglementează înființarea și funcționarea sindicatelor, ați citit, măcar o dată în diagonală, Codul muncii, știți cât e cotizația la sindicat, aveți idee care sunt drepturile și obligațiile voastre ca angajați? V-ați repezit ca rața la muci să dați unlike, viteji de tastatură ce sunteți. Nu știu de ce am senzația că voi sunteți ăia care socotesc că dacă ar da 20 de lei pe lună la sindicat, trebuie să primească înapoi 25 de lei sau din categoria „dacă pronunț cuvântul sindicat, de mâine trebuie să-mi caut alt loc de muncă”

      00
    • Boss, ne relaxam un pic, pls?
      Sa iti dau exemplu de „sindicat” de la o multinationala foarte mare din RO, care cam asta face numai?
      Gestionarea biletelor de concedii si cum sa nu suporte patronatu’ consecinte cand sunt disponibilizari?

      00
    • Ca orice element component al unei societati democratice importat si adaptat de romani sau creat de la zero in mod „original” in ultimii treij’de ani, nici sindicatele nu sunt altceva decat o trista butaforie care imbraca o alta operatiune de hotie prin care cativa putini jmekeri fura de sting de la foarte multi fraieri si se protejeaza punand armata de prosti pe care o pastoresc la ordinul protectorilor, oricand acestia din urma au nevoie.

      Sindicatele sunt la fel de pline de substanta si utilitate pentru societate si natiune ca si justitia, politia, armata, administratia publica centrala si locala, a vamilor, sistemul national de asigurari de sanatate, you name it.

      Mai compara unu’ mai sus UK cu Romania uitand o diferenta fundamentala: furtul stim ca e inpamantenit peste tot dar la ei soarecii se mai tem de pisica si ies la furat cu fereala.
      La noi seful si protectorul soarecilor este chiar pisica.

      00
  19. In multe zone ale lumii (in special in zona asta a Europei), sindicatele nu prea sunt formate din oameni rationali, sunt precum canadienii din South Park, care intra si ei in greva…

    https://www.youtube.com/watch?v=JeWn3Sso2RE

    That being said, imbecilitatea sindicalistilor de intelege cum functioneaza lucrurile cu adevarat in economie a fost si (inca) este o contrapondere absolut necesara pentru a balansa hraparetii oameni de afaceri, care ti-ar lua si bani sa te prezinti la locul de munca daca ar putea… Un rau necesar pentru a combate un alt rau, nicidecum o situatie ideala.

    Speranta mea este ca revolutia asta cu „the great resignation” ar putea duce la ceva mai multa transparenta in zona salariilor si atunci va fi si mai putina nevoie de sindicate, iar actionarii firmelor vor fi obligati sa plateasca salarii mai mari. Win-win.

    00
  20. Ce este foarte trist, din păcate, este că nici cei care lucrează pe salariu minim în privat (chiar și atunci când mai încasează câteva sute de lei nefiscalizați peste salariu), nu își fac sindicate și acceptă să muncească de luni până sâmbătă 12 ore zilnic, au 21 de zile de concediu anual din care abia pot să-și ia 15, fracționat așa cum vor mușchii patronului și ei sunt fericiți că nu trebuie să plătească și o cotizație la sindicat.

    00
  21. Voi ati vazut ce revendicari de 2 lei au ? Ca au autobuze vechi, ca ei nu sunt hoti(cum sa-i crezi hoti cand se consuma 300% motorina ?), ca nu au camasi, ca nu au basca si sa li se mareasca salariile cu inflatia. O sa si-o ia urat in dinti.

    00
  22. Mitrea n-a fost tot lider de sindicat si apoi „promovat” senator pe filiera PSD?

    00
  23. Nicusor Sordan nu a stat la discutii. a stat 1 minut fata in fata cu mafiotii si le-a spus foarte clar sa reia lucrul si i-a amenintat cu procurori si desfacerea contractului de munca. Toata miscarea pute rau dar au crezut ca o sa ii lase in pace cu contractele dubioase, angajari si mai dubioase si alte cele. Nu mai merge. Cum s-au dus pe paula la metro se vor duce si aici. Urmeaza termoficarea.

    00
  24. Ai fi surprins, dar sindicatele isi fac treaba la privatul adevarat unde chiar apara si obtin chestii concrete pentru angajati. De ce spun asta? Pentru ca lucrez la o multinationala unde sindicatul chiar isi face treaba, chit ca aplica metode psd-iste. Si nu ma refer doar la cadouri de sărbători și tichete de vacanță ci si la alte beneficii care contribuie la o cultura organizationala ok vs in alte multinationale unde supravietuieste care poate.

    00
  25. La fel și la Alro. Curentul e materie prima la ei, la fel cum la fabricile de mobila este lemnul. Pai dacă era o problema reala scumpirea energiei ieșea conducerea sa urle. Asa au asmuțit sindicatele (sindicatul care se bate cu conducerea, pe bune, nu a ieșit la proteste) pentru ca le este amenințat profitul… ala care pleacă în Rusia…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile