Ce nu le ajunge rușilor?

Din seria „Copiii spun lucruri trăznite” (și pentru că e vineri) îmi permit să întreb în inocența caracteristică a blogerilor: Mă, ce nu-i ajunge lui Putin? Ce n-are? E Rusia aia excelentă, a reușit să aducă pe noi culmi de civilizație și progres cei  17,13 milioane de km², și are interes la 4,233 milioane de km² amărâți, cât are toată UE?
Ce n-are gagiul în 17 milioane de km²?
E vreun competent, rusul, poate mai mult?
Întreb asta de când a apărut StreetView* și merg des, virtual, prin Rusia.
Bineînțeles, întrebări de copil, că „nu știu eu din astea cu politică externă”, nu sunt analist militar, strateg, și alte cuvinte importante care oricum nu spun și nu rezolvă nimic.
Totuși, văd. Adică, am ochi să văd.
Au rușii juma’ de Glob să arate ce pot:

Si au arătat:

Aceste screenshots nu sunt căutate anume, am luat omulețul de la StreetView și l-am pus în diferite orașe din Rusia, de la Celyabinsk la Vladivostock.
Voiam demult să fac un articol-ghicitoare, cum fac în altă parte pe net, „serial-ghicitoare”, întrebând lumea din ce orașe sunt anumite poze.
Scopul este de a arăta cât de competent e comunismul, și rusul.

So… ce n-are rusul? Ce nu-i ajunge? Administrează excelent milionul de kilometri pătrați și crede că poate mai mult? Are nevoie de „resurse”… din țările unde el vinde gaz?
Ucraina sub ruși ar fi de bine pentru ruși, sau nu? E bine ca ucrainienii să fie cetățeni ruși, sau clienți? Cum e mai bine pentru rus, să vândă gaz Ucrainei, sau să-l dea?

Azi am citit știrea de mai jos și am râs:

MAE rus: Moscova cere ca NATO să se retragă din România și Bulgaria
Garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, informează Reuters.

Că dacă nu, ce? Vine rusul peste noi? Să ce? Să ne ia pădurile care nu mai există? Petrolul pe care nu prea îl mai avem? Să ce, rusul în România? Să ne pună la arat pârloaga care e așa de 30 de ani? Să facă ordine la Bolintin? Am importat prea multe gutui din Afganistan, zahăr german, săpun francez… și ar avea ei să ne vândă?
Să ce, rusule, în România sau Bulgaria?
Amuzant.
Repet: nu sunt strateg, nu cunosc jocuri politice și interese, gândesc mărunt, într-un singur termen: e plin de proști.
Să-și vadă fiecare de țara lui, că toate din zona asta sunt într-un mare rahat. Dacă tot „avem interese”, să avem pe ce să avem interese!

 

* o distracție foarte faină în pandemie: excursie virtuală prin Lume.
Lasă clipuri de youtube, mergi să vezi tu, pe străzi „neturistice”. Aproape tot Globul e mapat pe StreetView. De exemplu, eu n-aș putea locui în Japonia. No way!

 

 

Later edit: comedia continuă:

Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru tensiunile dintre NATO și Rusia
21.01.2022 14:29

Care e treaba, nu mai e zăpadă pe pârtii pentru nea vasile, se plictisește?
Mi-ar plăcea să fie publice aceste întâlniri CSAT, pe canalul de comedie.
Să auzim discuțiile, cum organizează ei armata, bazele militare pe care nu le avem, unitățile militare desființate, tancurile ruginite, pușcoacele cu fasole.
Ar fi și alt termen decât „ca-n brânză”, pentru a descrie puterea armatei române în 2022, în fața unui inamic mai serios?
Toți generalii ăia burtosi… Apropo, îl cheamă și pe Ilie Năstase la „consfătuiri”? Și pe Oprea?
– Spuneți cum facem, domnule general Ilie Năstase. Preluați grupul de armată de sud? Gabriel Oprea, îți încredințez grupul de armate de nord, pe granița cu Ucraina. La nevoie, la semnal, intri și rezolvi treaba acolo, că se știe că noi contăm maximum într-un teatru de război ca acesta. Fără noi…

O știre dintr-un judet de graniță, lipit de zona fierbinte de zilele acestea:

Pomana cu unităţile militare inactive. Statul împarte şi închide ochii. Cine plateşte paguba istorică
Comuna Cârlibaba, judeţul Suceava. Una dintre multele unităţi militare din ţară care zac în paragină. Zeci de hectare au rămas în bătaia vântului. Probabil nu vor mai fi folosite niciodată pentru antrenamente, ci mai degrabă vor ajunge să fie râvnite de autorităţile locale, aşa cum se întâmplă în multe alte cazuri din ţară.

Altă știre din județ de graniță:

Fosta unitate militară din Vaslui va fi, în sfârșit, demolată!
24 martie 2021
Consilierii locali vasluieni se vor întruni în ședință, joi, pentru a decide, printre altele, o mare demolare: unitatea militară, clădire aflată în paragină, predată de Guvern după ani și ani de demersuri și tratative, va fi pusă la pâmânt pentru ca în locul ei să fie construite o cantină de ajutor social, un parc și o parcare.

Altă știre din județ de graniță:

Terenul de 25 de hectare al fostei UM 01589 va fi viitorul nucleu de dezvoltare imobiliară a municipiului * De la un peisaj „post-atomic” la centru rezidenţial modern şi activităţi economice nepoluante * Planul de Urbanism Zonal va fi analizat de CL Tecuci în această săptămână, urmând ca proiectul să intre şi în dezbatere publică.
La opt ani de la preluarea de către municipalitatea Tecuci a spaţiilor care au aparţinut fostei unităţi militare 01589 a fost realizat, în sfârşit, şi un Plan de Urbanism Zonal, menit să pună în valoare zona. Vorbim aici de o serie de clădiri, dar mai ales de un teren intravilan de 25 de hectare!

Sincer, nici nu înțeleg ce vor rușii, că nu avem baze militare lângă ei. Nu mai avem unități militare aproape de ei. Ce reclamă, în prima știre citată?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

93 comentarii

 1. Imaginea de super putere mondială, asta ii lipseste, așa Puțin vrea sa arate că el e șefu in zona asta.

  00
  • Intr-o zi citeam cu un coleg vecinii Rusiei, si muream amandoi de ras.
   Vecinii Rusiei: la Nord, Polul Nord, la Est, Oceanul Pacific… Nu prea mai are ce „vecini” sa aiba Rusia, s-a intins aproape peste tot.
   Cu efectele din poze – iar asta nu mai e de ras.

   00
  • Ce ”putere mondială” cînd prin Sankt Petersburg se ridică șinele de tramvai din asfalt. Sau poate ăsta o fi motivul, în loc să le repare vor să le schimbe direct cu altele noi, cehești sau ucrainiene…

   00
  • @marinel
   Eu n-am zis ca e o putere mondiala, ci ca viseaza la vremurile in care URSS era o putere mondiala. D-aia isi si incoarda muschii, sa arate ca inca poate. In realitate e ca absolut orice alt dictator tampit: baga bani in chestii unitile si absurde in timp ce populatia traieste in saracie – PIB pe cap de locuitor e mai mic decat al Romaniei, desi Rusia sta efectiv pe un munte de bogatii naturale.

   00
  • @Cristici din punctul lor de vedere situatia vecinilor e cea mai nasoala din ultimii 200+ ani, cel putin in vest. Au pierdut tarile baltice, Belarus (macar cu numele e independent) Ukraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan.

   Nu zic ca au dreptate.

   00
  • Am prins Sankt Petersburg într-o ianuarie și cel puțin primăria de acolo nu era surprinsă că ninge. Utilajele de deszăpezire la muncă, in plus pe sub străzi este o rețea de apă fierbinte ca să nu inghețe carosabilul. Dar in afara de SP, Moscova și poate Ekaterinburg, restul țării e jale.

   00
  • „Our power comes from the perception of our power”

   Serialul Chernobyl, 2019

   00
  • „Imaginea de super putere mondială”
   e fix ca cocalarii cu iphone și bmw, fițe, figuri și bășini. Japonia e super putere mondială, și e înconjurată de apă.

   „primăria de acolo nu era surprinsă că ninge, rețea de apă fierbinte ca să nu inghețe carosabilul.”
   era și culmea să nu aibe așa ceva prevăzut, pentru că acolo e sezonul predominant, dar clipurile alea în care patinează ca la balamuc nu există.

   00
 2. Rușii nu (mai) au oameni care să muncească. Opincarii, că burghezia roșie doar adună banii și-i depozitează prin off-shore-uri. Prin orașele mari mai e ceva mișcare, restul morți lîngă butoi. Aia e problema.

  00
  • Asta este realitatea. Populatie imbatranita, in micsorare, cel mai mare numar de bolnavi de TBC, de HIV din Europa, natalitatea mereu in scadere, sistemul de sanatate probabil ca este comparabil cu ce este la noi, infrastructura in provincie – la pamant. PIB comparabil cu BENELUX. Normal ca, la tabloul acesta, conducatorii nu vor spune „situatia este grava, vom porni un plan sa aducem lucrurile la linia de plutire si vom reduce furturile la minim”. Este mai simplu sa spui „ucrainienii comploteaza cu Occidentul si sunt pe punctul de a ne ataca. Vom fi gloriosi precum Petru cel Mare. Dusmanii vor tremura de frica noastra”

   00
  • deci rușii sunt vai de morții lor dar se cred semi zei, iar occidentul moare de oftică, deși ei sunt dezvoltați. E boala rea în care ești vai de morții tei, dar toată ziua te gândești că vecinu te judecă, răde de tine și vrea să te jefuiască și tu plănuiești să îl omori, deși ăla n-are nici o treabă cu tine.

   00
 3. In cativa ani vor avea o problema cu vecinul chinez.

  00
  • au deja o problemă, kasahstanul. Oare locuitorii ei nu se gândesc cât de ‘avansați tehnologic’ ar fi fost acum sub umbrela chineză?

   00
 4. 1. Granita Rusiei cu vestul e o campie plata, foarte usor de cotropit si ocupat. De acolo au venit si francezii, si Germanii. Cu cat e granita mai lunga, cu atat e mai greu de ocupat, dusmanii pot fi hartuiti cu partizani si logistic. De aia au si ecartamentul la tren mai lat, sa nu vina invadatorii prea usor. A fost valabil si in est, de unde au venit mongolii si tatarii, dar pe aia i-au pus cu botul pe labe.
  2. Ca sa-l citez pe Brzezinski, fara Ucraina Rusia se izoleaza de restul Europei. De Asia e izolata de Taiga, de Asia de sud de deserturi, munti, etc.

  00
  • Ai verificat de curiozitate cati km de granita are Rusia cu NATO.
   Tot din curiozitate cine ar vrea sa o atace dinspre NATO? Franta care are munitie pentru o saptamana sau prietenii de la capatul North Stream 1 & 2?
   Inainte de invazia din Georgia si apoi de cea din Ucraina nici nu se punea problema sa vina trupe NATO in Romania sau Polonia. Deci asta cu amenintarea NATO e un bullshit ordinar menit sa justifice politica expansionista a lui Putin.

   00
  • Inchide putin tzeava cu gaz o saptamana si europa ii da ce vrea, ukraina, romanika… etc acuma.pe.timp.de iarna

   00
  • Octave, dacă închid gazul mor de foame! Să o lase mai moale

   00
 5. Popularitatea lui Putin nu mai e ce a fost. In plin covid in 2020 a scazut chiar sub 60%, suprapus peste niste masuri nepopulare legate de varsta de pensionare. Pai daca tu te vezi un fel de Stalin contemporan nu poti accepta asemenea cifre. Si daca in interior nu prea ai cu ce convinge lumea inventezi dusmani externi ca sa iti aduci poporul aproape. Clasic.

  00
 6. nu cred ca doresc mai mult teritoriu, daca cuceresc Ucraina, trebuie sa pompeze resurse acolo, sa plateasca salarii, unele tari poate intrerup exporturi-importuri cu Ucraina, nu suna bine.

  Era o teorie cum ca Ucraina merge spre UE si NATO si daca s-ar intampla, Ucraina probabil va creste economic, o sa fie mai bine, se mai curata de coruptie….in timp ce rusul obisnuit vede lucru asta si se revolta impotriva oligarhilor, ca de ce nu e asa bine si la ei, si va fi sfarsitul acestor oligarhi. Rusii ar ramane cam singurii in cacat (si cu Belarus).

  00
 7. Avem o expresie care defineste bine frica actuala. Ne e frica ca rusul sa nu zica „Sa moara si capra vecinului”.
  Pentru ca presa/stirile/zvonurile/propaganda/(poate si realitatea) asta ne spune ca se ocupa rusul din ’90 incoa, cu omoratul caprei vecinului.

  00
 8. Cand ai o tara cat un continent, detii jumatate din resursele globului, ai incercat imperialismul tarist, sovietic si mai nou oligarhic dar ai PIB-ul Italiei si esti printre cele mai detestate state ale lumii iar locuitorii tai au un standard de viata mizer trebuie sa inventezi „agenturili straine”, dusmanul extern care tine poporul in saracie.
  Acum nu-si mai permit glume cu chinezii ca si-o ia peste bot instant asa ca isi umfla muschii la cine pot si ei, Ucraina, UE, SUA …

  00
 9. Că oricărui golănaș, lui Putler îi lipsește o scatoalcă bună.

  00
 10. Rusia nu isi doreste sa mai hraneasca inca X milioane de guri in teritorii noi, o face deja in transnistria, crimeea, osetia, etc. Rusia isi doreste sa federalizeze ucraina, ucraina sa plateasca pentru tot ce e in est (pensii, infrastructura, chestii d-astea de care nu ii pasa statului rus in general), iar ei sa controleze afacerile si sa sifoneze bani si in plus sa aiba drept de veto la orice pas facut spre vest si in genere la orice se petrece in ucraina.

  00
  • Si pentru ca „ucraina sa plateasca pentru tot ce e in est” ii anexam, in loc sa le vindem gaz? Au rezolvat ceva anexand Crimeea, i-a crescut rusului din Krasnoyarsk nivelul de trai?
   Daca ar face din nou Uniunea Sovietica, plus toata influenta lor in Blocul Estic, i-ar creste rusului din Omsk nivelul de trai?
   Cum scria cineva mai sus: e bogat rusul… are printre cele mai mari resurse din Europa, daca nu cele mai mari (pe cap de locuitor). Fa ceva la tine acolo, daca tot esti atat de bogat!

   00
  • E o replica faina in Die Hard, spune Takagi: „N-am reusit cu armele, in razboi, v-am facut cu electronicele.”
   „Russia holds the world’s third-largest iron ore reserves, totalling 25 billion tonnes”
   Orice cui din Europa sa fie rusesc, orice bucata de lemn, sa fie ruseasca. Gaz deja e in majoritate rusesc… nu au cum „sa ne faca”, sa fie influenti? In era automatizarilor, a robotilor industriali? Pai ar trebui sa fie numai „AI” prin padurile lor, un om si 100 de roboti, sa „invadeze” cu lemn Europa, sa nu mai cheleasca romanii putza asta de padure pe care o au…

   00
  • Tu ai senzatia ca alora de la moscova le-a pasat vreodata in ultimii 500 de ani de nivelul de trai al celor din Omsk? Nu asta e scopul lor.

   Scopul lor (si cand ma refer la ei e vorba de cateva zeci de mii de oameni influenti (de la aia din jurul romanovilor pana la aia din jurul lui putin, trecand si prin toata istoria partidului comunist) e sa traiasca cat mai bine pe spatele rusului de rand. Asa a fost rusia controlata mereu, de o mana de oameni. Rusia e singura natie din partea asta de lume, care nu a experimentat democratia niciodata in istorie (in nici o forma a ei). Ei au trecut din evul mediu direct in comunism si apoi intr-o oligarhie care da lideri mai logenvivi chiar decat comunistii (aia macar se matraseau intre ei la fiecare 10-15 ani).

   Rusului de rand nu i-ar placea sa afle ca verisorii lui din dontesk traiesc aproape la fel de bine ca la budapesta, sau ca aia de erau prostii blocului estic (romanii) o duc mai bine decat ei de cand cu UE, etc. D-aia au nevoie de o mare zona tampon economica, culturala, miliatra, etc (care sa includa si foste state socialiste), ca nu cumva sa se apuce rusul sa gandeasca cu capul lui. Vorba aia s-au rasculat aia prin maroc, egipt, tunisa, etc si au pus-o de o revolutie, doar mujicul a ramas mujic, cu vodca-n bot si cu radio setat pe moskva radio.

   00
 11. nu cred că se va întâmpla nimic serios, Putin are 70 de ani, dacă se împute treaba îl dau ai lui jos, din interior.

  00
 12. Ce nu le ajunge rușilor, ce nu le-a ajungs nemtilor, ce nu le-a ajungs turcilor, ce nu le-a ajungs englezilor cu imperiul colonial ca sa dau doar exemple din zona. Asa este lumea, iar in ultimii 60-70 de ani nu s-a schimbat nimic fundamental!

  00
  • Sunt niste povesti cu tarani inrolati care trebuiau sa ajunga la Berlin, sa lupte. Si nu stia nimeni unde e Berlinul, cat de departe e.
   Ei, cred ca in ultimii 80 de ani s-a schimbat cate ceva… Putem vedea ca „neamtul” nu e dracu’, ca rusul traieste aproximativ la fel ca romanul, acum avem internet (care are la liber)… e altceva. As vrea sa cred ca e mai greu sa convingi… rusul?, ca din cauza… ucrainianului nu ii este lui bine. Ca omul din Cernauti vede ca e cam la fel cu acela din Volgograd, nu isi iau unul altuia painea…
   S-a schimbat ceva, totusi, in ultimii 60-70 de ani.

   00
 13. Insistati prea mult pe Putin, dar orice conducator rus probabil ar face la fel. Inclusiv Alexei Navalny. Ei au nevoie de o zona tampon pentru ca stiu ca la 5 minute dupa ce intra Ucraina in NATO vin americanii si le trantesc o baza militara la 10 km de granita.

  00
  • Dar americanilor ce nu le ajunge de au nevoie de o baza militara la 5 km de granita cu rusia?

   00
  • Istoria

   00
  • Ted, spre deosebire de rusi, in europa americanii isi pun bazele doar unde sunt chemati. Americanilor sincer nu le lipsteste nimic (de altfel de vreo 7-8 ani duc o politica de retragere), doar ca multe tari din jurul rusiei simt nevoie sa aiba baze americane cand stiu cum si unde sunt rusii.

   00
  • Letonia, Estonia sunt in NATO si au granita comuna cu rusii.
   Distanta dintre Letonia si Moscova e chiar mai mica decat distanta dintre Donbass si Moscova.
   Deci despre ce vorbim?!

   Chiar nu-mi dau seama ce vrea Rusia.

   00
  • Valentin, pai rusia a zis azi cu subiect si predicat ce vrea. Sa isi retraga nato tot armamentul pe aliniamentul dinainte de 97. Mai erau unii strategi pe net care ne explicau ca rusia nu are nimic cu noi. LOL.

   00
  • Boris, aia e o cerinta imposibila.
   Pana si Rusia stie ca asa ceva nu va fi acceptat de NATO.
   Lucru care ma face sa ma intreb care este defapt adevarat tinta.

   00
 14. Cum au scris deja @Bodi si @Tudor, e vorba in primul rand de situatia interna, sa uite rusul de probleme vazand ce mare putere mondiala sunt. Doar faptul ca sunt bagati in seama intens de SUA ii face fericiti, toate discutiile despre viitoarea confruntare SUA-China, si despre cum ei nu mai conteaza ii afecteaza.

  In plus, in legatura cu milioanele de km patrati. Majoritatea sunt paduri, mlastini si zone arctice foarte slab populate. Sigur, au petrol si resurse, dar doar cu astea nu esti o mare putere, esti doar o Arabie Saudita mai inghetata. Zona productiva agricol este mult mai mica, si este in principal in sud-vest din cate stiu eu. Populatia este la fel foarte concentrata in partea europeana.

  00
 15. comentariile arata inca o data ca romanii sunt cei mai destepti. la fotbal si politica e verificat. acum mai nou romanii se pricep la tenis,djokovici,australia si legile ei si bonus mai sunt experti si in politica externa si rusia cu putin al ei. am citit ca in 2029 trecem la euro. probabil in 2030 shimbam pe rubla ruseasca. scriu asta pentru baiatu de la ambasada rusiei care probabil noteaza fiecare comentariu intr-un raport pentru un serghei

  00
  • Articolul este o mare intrebare. Titlul in sine e o intrebare.
   Ia, fii tu destept, raspunde ca la prosti „cum sta treaba”, ca pare ca stii.

   00
  • Cristici, hai sa ti spun parerea mea.
   intrebari de genul „ce nu le ajunge rusilor ?Mă, ce nu-i ajunge lui Putin? Ce n-are?” sunt intrebari de oameni mici si saraci. e ca si cum ai intreba tu orice miliardar roman sau strain care are viata lui si a urmasilor realizata dar cu toate astea mai cauta oportunitati de a face si mai multi bani si tot asa.
   la rusi e vorba de mandrie,de cultura, personalitate si onoare. cand tu nato faci baze militare gard in gard cu ei nu poti sa te astepti ca ei sa stea cu mainile in buzunar si doar sa ti dea buna ziua. aceleasi intrebari pot fi puse si astora de la nato care fac baze peste baze desi razboi mondial ca I si II nu o sa mai avem niciodata…

   00
  • Un razboi nu se face intre doi oameni, ci intre doua natiuni.
   Iar noi suntem in 2022, cu net, cu excursii, cu all inclusive la bulgari si turci – unde e plin de rusi – si nu chiar opinca, ci si dintre aceia mai influenti se ghiftuie acolo.
   Cum justifici mizerii in 2022, in ochii publicului? Il vezi pe NKFZR (Roman, tipul din clipuri) usor de prostit ca din cauza strainilor n-are el strazi ok in Celyabinsk?
   Asta zic in text, de fapt, ca orice om poate vedea care e problema. Si nu Ucraina, nu din cauza Ucrainei n-are liceanul rus covrigi si biscuiti…
   Bineinteles, si pe NATO ii mananca in fund. Dar si in NATO… nu prea vad eu hoarde de tineri (ca astia se inroleaza, nu?) convinsi ca din cauza lui Vanea n-au ei suficienta banda pentru TikTok.
   Mai mor trei jurnalisti, se sinucid impuscandu-se singuri de la 3km departare, dar de aici pana la a motiva o natiune sa aprobe un razboi, e cam mult.
   Tare sunt curios de opinia rusului de rand despre motivele pentru care e sarac, desi are cele mai mari resurse naturale din Europa… si ce spera daca ar fi motivat sa ia arma in mana?
   Sa nu mai spunem ca in orice razboi, „al treilea castiga”, conform proverbului. Sa spunem, aleatoriu, China. Si am impresia ca toti cei implicati in fumigena de zilele astea stiu acest lucru.

   Dar intrebarea ramane: Putin/rusul atat stie, prostii din astea? In loc sa umple Siberia cu masini de exploatat ce au, conduse prin GPS si operate de un singur om?
   Mai e alta intrebare, tot asa, ca de copil: Cu programul spatial cum fac, s-au suparat si acolo?

   00
  • „Avem gropi in asfalt asa ca hai sa-i lasam pe altii sa ne invadeze” – rusul de rand in conceptia lui Cristici

   00
  • Cristici, pe rusul de rand il doare in pwla de toate astea, cum si pe americanul de rand il doare in pl de politica externa a americii. americanul de rand nu stie daca europa e tara sau continent. rusul de rand are probleme de pe o zi pe alta,nu are timp de ukraina si nato.

   00
 16. Nu are TOT.

  00
 17. Rusia nu are nevoie de teritoriu , mai multa influenta sau de o părere mai buna din partea altor state .
  Putin foloseste amenințarea militara , asasinari evidente si toate instituțiile statului pentru un singur scop , acela de a menține puterea si de a diminua influenta vestului in Rusia . E conștient ca nimeni nu va ataca Rusia cat timp e la conducere dar e posibil ca dupa aceea toti copiii săi si acoliții vor ajunge prin închisori .
  E vorba de menținerea puterii si moștenirea ei.
  O Ucraina independenta , membru NATO inseamna un vecin mai liber si mai dezvoltat, un exemplu de urmat pentru populatia rusa, peste 20-30 ani .

  00
  • ce putere să mențină? putere peste ce? peste sărăcia ei de țară? cred că le-ar fi infinit mai bine să se care toți cu banii într-o insulă și să lase pe altcineva să se ocupe. Stai să fuți n de mii de oamenii care să îți protejezi tu bula.

   00
 18. Cristici, bro, nu ti-a spus nimeni de GeoGuessr?

  00
  • the challenge of the day !

   00
  • That shit is addictive.

   Nu cred ca mi-am adus aminte niciodata de geografie din generala, de zone climatice, de vegetatie si soluri decat cand te duce nenorocirea aia in fundu lumii pe dreapta si nu prinzi un semn de circulatie:))

   00
 19. ” E bine ca ucrainienii să fie cetățeni ruși, sau clienți? Cum e mai bine pentru rus, să vândă gaz Ucrainei, sau să-l dea?”

  Cred ca la întrebarea asta îți poți răspunde foarte simplu. În ’30 Ucraina producea 60% din cerealele de pe masa rușilor. În timp ce în Ucraina se murea de foame și se ajunsese la canibalism.

  00
  • Iar schimburile comerciale sunt mai dezavantajoase decat anexarea?
   Datele din ’30 nu sunt edificatoare, ar trebui date din anii ’80. Cum era atunci, era de baza Ucraina pentru URSS? De cand s-au despartit, a evoluat spectaculos Ucraina, in detrimentul Rusiei? E vreo schimbare intre ele?
   Putem compara cu situatia Coreei, de exemplu, ce s-a schimbat intre cele doua tari dupa separare.

   00
  • După mine faci o greșeală judecând jocul Rusiei intr-un context economic cu reguli capitaliste și democratice. Sclavii și japca pe resurse sunt mult mai profitabile.

   Interesele Rusiei sunt departe de a fi doar economice, ei încă visează sa stăpânească Eurasia ca un tot unitar, alături de China. Sa nu uitam ca alături de Xi Jinping, din 2011 păstoresc EAEU, un fel de replica nereusita la EU, dar care ilustrează foarte bine tendințele lor expansioniste.

   00
  • Rumbu, foarte putini au auzit de Holodomor.

   As zice ca ajuta un link aici: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Holodomor

   00
 20. NOU
  #58

  știți vorba aia cu realitatea care este atât de încăpățânată încât nu pleacă atunci când închizi ochii; or, lucrurile stau cam așa: până una, alta regimul are susținerea majorității populației. that’s a fact. actualul președinte a câștigat al nu știu câtelea mandat, pe bune, chiar nu are o problemă de legitimitate; mulți ruși din clasa de mijloc (și în Rusia, ca peste tot, ei votează preponderent și decid rezultatul) fiind mai degrabă deranjați de derapajele ultra.naționaliste ale lui Navalnii (afinități elective, ha.ha, Rusia cochetează mai natural cu Europa, decât cu Tao). și acum un răspuns la titlul articolului: între oameni funcționează „regula” de a nu te apropia la mai puțin de 30 cm de cineva, dacă nu ești explicit invitat să faci asta; o fi valabilă chestia asta și între imperii – caz în care, Nato, și nu Rusia, trebuie să facă 2 pași în spate.

  00
  • Corect, daca un rus nu sustine „regimul”, este premiat: excursii in Siberia, cazare pe termen nelimitat la all-inclusive pe ciment cu sobolanii, munca la discretie, este ajutat sa cada de la etaj, are dreptul sa taca etc.

   Vezi ca poate pe la tine prin cartier apare unu’ care decide ce ai tu voie sa faci, si te ameninta in sensul asta. A si zis ca daca te prinde cu frate-tu mai mare ca sa nu iei bataie iti arata el tie.

   00
  • NOU
   #60

   @hash. aham, m.ai ajutat să văd mai clar situația; administrația de la Kremlin primește o mânuță roșie din partea mea, acum fiindu.mi evident că postările lor din ultima perioadă încalcă standardele comunității.

   00
  • true facts
   -regimul are susținerea majorității populației. pentru că nu știe altceva

   -alegerile din rusia sunt legitime, pentru că nu există alternativă acolo

   -deranjați de derapajele ultra.naționaliste ale lui Navalnii. pentru că doar alea sunt la vedere

   -Rusia cochetează mai natural cu Europa. dar doar cum vrea ea.

   -Nato, și nu Rusia, trebuie să facă 2 pași în spate. de aia a venit rusia la graniță, că risca să se împiedice nato în curtea lor.

   00
  • NOU
   #62

   @Itaa ideea fiind că de partea cealaltă a cortinei, „pentru că”-urile ar fi cumva mai grele, mai semnificative? americanii au vrut trump, au avut trump (pentru că facebook, incultură, rasism, scrisori fbi, misoginism, so on); uk a vrut brexit, uk are brexit (pentru că minciuni, farage, incultură, cambridge analytica, so on). rusia vrea putin, are putin (și atenție, pe majoritatea rușilor i.a ars destul de rău la buzunar crimeea; ei chiar știu what lies ahead și evident, consideră acceptabil prețul). e chiar atât de simplu.

   00
 21. Da’ când le-a ajuns vreodată ceva rușilor?!

  00
  • @AB Nu toti au prins bunicii in viata sa le zica de „davai, davai ceas, davai palton”

   00
  • Davai sapun francez, davai zahar german, davai cioate in loc de padure, davai manele, davai Bolintin, davai gunoi… ce-a mai ramas de „davai” in Romania? Sau in Ucraina…
   Davai imprumuturi/datorii de miliarde, nu? De cand traieste Romania pe datorie?

   „Datoria publică a explodat în 2020. Într-un an Guvernul Cîţu s-a împrumutat cu o treime din cât s-au împrumutat toate celelalte guverne în 30 de ani. Un plus de 124 miliarde de lei (25 mld. euro), împrumuturi noi, a dus datoria publică totală a statului la 498 miliarde de lei”

   „Aproape de 550 de milioane de euro pe an este cifra de afaceri a societăților care sunt implicate în comerțul cu deșeuri. Reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Vămii estimează că o sumă similară este obținută și pe piața neagră e deșeurilor. În 2021, România a descoperit tot atâtea transporturi ilegale de gunoaie cât în ultimii cinci ani.”

   00
  • păi când ești în impas cu datoriile, vine rusul, zice, te scap eu de datorii dar dansezi cum zic eu.

   00
 22. Vrea o zona tampon

  00
 23. Inceputul a fost in ’99 cand au bombardat „sub steag cecenii” apartamentele. Aia a fost „reteta” prin care Putin a ajuns presedinte…

  Alexander Litvinenko fost lt-col in FSB: https://www.dw.com/en/poison-spies-and-businessmen-the-litvinenko-murder-case-15-years-on/a-59910692

  „book entitled „The FSB Blows Up Russia.” In it, they contend that the FSB organized the 1999 apartment building explosions in Russia, as well as several other terror attacks to justify the war in Chechnya and bring Vladimir Putin to power.”

  –––––

  Oare invazia Ucrainei o sa fie sfarsitul?

  00
 24. „Atît de mult s-a insinuat Rusia în lume, încît de aici încolo, daca nu orice drum duce spre Moscova, Moscova ne va iesi înainte pe orice drum. Spiritul rusesc este lipicios.” – Emil Cioran , Schimbarea la fata a Romaniei.

  00
 25. Citeste „The Changing World Order” de Ray Dalio. O carte faina despre geopolitica si ce vor rusii, americanii, chinezii, etc.

  00
 26. Excelenta opinie. Logic nu au ce sa faca cu saraciile astea de tari gen Ucraina si Romania. Dar poate ca Ucraina e o etapa sau poate ca vrea sa negocieze ceva. Ce? Nu stim. Poate sa ii mai slabeasca cu sanctiunile, poate doar fac joc de glezne pentru China. Sau poate e doar ambitie prostească.

  00
 27. Băi nu știu… am senzația că e o capcană toată vânzoleala asta cu Ucraina și de fapt Rusia pregătește altceva în altă parte a globului..

  00
  • China?!

   Pt mine e clar ca „fuga” americanilor din Afganistan are legatura cu Rusia.
   Intuiau ca situatia va degenera si prin urmare au decis sa-si concentreze toate fortele intr-un singur loc.
   Mi se pare prea mare mutarea asta cu plecarea din Afganistan ca totul sa fie un bluf.
   Plus ca Putin tot muta trupe peate tot in jurul Ucrainei.

   00
 28. O tara cat un continent care are PIB mai mic decat Italia, cam asta e Rusia in momentul de fata.
  Nu sunt vreun analist politic/economic, dar ceva imi spune ca situatia nu e deloc roz pt ei.

  00
 29. NOU
  #79

  io văd puțin altfel; rusul are probleme acasă, caucazul este un butoi de pulbere și este doar o problemă de „cînd”, nu „dacă”, vor începe și acolo „primăverile” (asta am înțeles și din apelul lui recep adresat lui vladimir de a nu invada ucraina); și atunci vladimir și-a ales golanul cel mai mare din banda adversă (nato), să-l tăvălească, dar numai pentru imagine, bazîndu-se mai ales pe nesfîrșitele diferențe de opinie din cadrul UE; unde germania una vinde partenerilor și alta cumpără (mai mult sau mai puțin) pe șest de la rus… din nefericire pentru putin, toate statele (mai puțin germania, a cărei tăcere pe subiect e suspectă) s-au pus de acord în susținerea militară a ucrainei; așa că, volodea s-a trezit că a pierdut cuiul grenadei cu care jongla și acum are de ales: ori o aruncă ori și-o bagă sub cwrul propriu…
  oricum ar fi (eu zic că o lansează), e sfîrșitul pentru el deoarece rusia nu-și permite un război mai lung de 2-3 luni…
  să iasă la încălzire musiu recep, zic…

  00
 30. Deci Rusia e un București mai mare? 😁

  00
 31. Nu prea e clar ce vor rusii ? Cica sa se retraga NATO din zona. LOL, vin cu cacaturi de acum 15-20 de ani ? Am vazut un film documentar. Timpul lucreaza impotriva rusilor. Au ramas si raman in urma tehnologic, industrial, logistic, etc. Daca nu ar fi petrol si gaze ar muri de foame. Si consumul lor scade in timp pt ca tehnologiile avanseaza. Dar nu s-ar da pe brazda Putin sa deschida tara serios la investitii, sa fie pace si intelegere si sa faca un pas in spate. Si vine tot aici pe noi gramada ca in est nu are curaj sa mearga pe chinez ca l-ar rupe.

  00
 32. Din toate timpurile, Rusia și-a dorit ieșirea la o mare caldă, Adriatica.

  00
  • NOU
   #84

   Rusia are ieșire la o mare calda, de aia insistă atât pe transformarea Marii Negre intr un lac rusesc.

   00
 33. Pomenea cineva mai sus de puterea/măreția URSS-ului… O mostră: bunicul meu era originar din Basarabia. Jumătate dintre frații lui trăiau acolo. Abia prin 81-82 a primit pașaport să poată merge in RSS Moldovenească. De acolo mi-a adus prima bicicletă, o variantă de pegas pliabil. Nu-mi amintesc prețul, doar metoda prin care a făcut rost de bani ( oficial, i s-a schimbat o sumă infimă). Sacoșe din plastic. Da, banalele pungi de cumpărături. A luat cu el un teanc zdravăn și le-a vândut instant. Mărețul imperiu sovietic nu putea produce așa ceva în cantități suficiente… În schimb, se lăudau cu zeci de mii de tancuri etc…

  00
 34. Ucraina reprezinta f mult pentru Rusia. E locul de nastere al Rusiei(kievene). Ucraina, pentru fosta URSS a reprezentat “ avanpostul” industrializarii si industriei de virf. Ucraina era un fel de RDG al URSS-ului. Acolo erau( inca sint) laboratoarele de cercetare spatiale, nucleare, de avionica, armament avansat, electronica, componentele de nave si submarine, acolo se fabricau satelitii sovietici, avioanele comerciale, militare, elicopterele, rachetele nucleare, statiile orbitale, radare gogantice, acolo era industria de otel a URSS(Donbas), cu ale ei fabrici de blindate. Laboratoarele de razboi chimic si bacteriologic erau tot in Ucraina. La caderea URSS, Ucraina era a 3-a putere nucleara a lumii dupa Rusia si USA, avind arme nucleare de 10 ori mai multe ca UK si Franta la un loc. Chiar daca economia (de armament sau spatiala) Ucrainei a “ ruginit” sau a fost dezafectata, produce, inca, multe chestii f avansate tehnologic de care are nevoie…. Rusia. Stiati ca motoarele de elicoptere ( in totalitate) si multe din motoarele de avioane pentru armata Rusiei sint produse in Ucraina?Precum
  si multe motoare de nave militare?Si majoritatea componentelor pentru satelitii Rusiei?Ca echipamentele in infrarosu sau cu detector de caldura pentru rachetele rusesti sint produse tot aici?Ucraina(inca) detine tehnologia de constructie a submarinelor nucleare rusesti. Si este tara care “ aprovizioneaza” cu avioane Aeroflot. Cum poate Rusia renunta la aceasta tara care-i stie toate “ secretele” militare” , spatiale si tehnologice?Asa cum nu renunta la Kazahstan because Baikonur. Cit priveste ce l-a apucat pe Putin, exact acum. E simplu-pur si simplu , pentru putin s-au aliniat planetele. O America derutata, avind la conducere un senil ezitant-a weak man leading a weak country. O UE impotenta, demolata de pandemie, cu o populatie demoralizata de restrictii si o clasa politica conducatoare la cele mai joase cote de incredere. O China care sta la cutie pentru ceva timp, doar-doar o uita lumea sa-i intrebe de liliecii din Wuhan. Un United Nations impotent, condus de ideologi marxisti pe care nu-i baga nimeni in seama. O planeta intreaga satula de restrictii si plina de scirba impotriva propeiilor conducatori. Asalturi cretine ale talibanilor ecologisti asupra independentei energetice a lumii civilizate. Inflatia galopanta care ridica preturile la resurse naturale si enegie. dependenta cretina a Germaniei de resursele rusesti, inchizind tot ce inseamna energie nucleara sau pe hidrocarburi. Criza economica, sociala, financiara, politica-u name it-peste tot in lume. Preturi uriase la energie si lume disperata de marimea facturilor, ramuri economice puse pe butuci. Ce si-ar putea dori mai mult Putin?Cind se va mai intilni cu contrxtul asta. Now is the moment. Observati ca” the window of oportunity” is now, iarna, cind UE e dependenta de gazul rusesc si poate fi santajata sa stea in banca ei, or…. robinetul. In primavara, fereastra se inchide, se iese din pandemie, vine caldura, pot fi miscate trupe NATzo rapid, se dezgheata marile si oceanele nordice. In plus, vin alegerile din USA pe care, cu siguranta, le vor cistiga zdro itor republicanii. Care imediat vor trece la sanctiuni crunte impotriva Rusiei, mergind pina la sprobarea de operatii militare deschise. Asa ca Putin vrea sa-i puna pe toti in fata faptului implinit, n-are timp de oierdut. Exact cum a facut in Crimea, pe timpul altui mameluc impotent-Obama. Alt “ actor” important in regiune, care s-ar fi outut implica-adica Turcia-e in genunchi dpdv economic si financiar. Daca vrei sa destabilizezi intreaga Europa, acum e momentul. Ce-o sa se intimple cu Ucraina?O sa fie ceva “ soft”, gen Crimea, cu armate rusesti care o sa evite la maximum sa profuca victime in cadrul populatiei ca sa nu-i ostracizeze. Probabil o ocupatie “ pasnica”, cu ceva special operations pe la Kiev ca sa-i dea pe aia jos de la putere, ocupari de televiziuni, radio. Apoi mesaje “ de convingere” catre poporul-frate ucrainean ca i se vrea binele si “ sa stea linistiti la locurile lor”. Guvern-marioneta, eventual un referendum “ national” ca-n Crimea, un pod de flori, o sticla de vodca-asta a fost. Mai urla loserii din America si Europa vreo 2-3 luni , mai ameninta cu iesirea Risiei din Swift, mai inchide Putin robinetul cu gaz, se face vara si se obisnuiesc toti cu “ noua normaliate” , cum
  s-au obisnuit si cu Crimea. Iar “ lumea civilizata” o sa-i faca lui Putin ce i-a facut de vreo 20 de ani incoace-o sa-i ia boii de la bicicleta.

  00
  • Cum poate Rusia renunta la aceasta tara care-i stie toate “ secretele” militare” ,spatiale si tehnologice?Asa cum nu renunta la Kazahstan because Baikonur.Cit priveste ce l-a apucat pe Putin,exact acum.E simplu-pur si simplu ,pentru putin s-au aliniat planetele.O America derutata,avind la conducere un senil ezitant-a weak man leading a weak country.O UE impotenta,demolata de pandemie,cu o populatie demoralizata de restrictii si o clasa politica conducatoare la cele mai joase cote de incredere.O China care sta la cutie pentru ceva timp,doar-doar o uita lumea sa-i intrebe de liliecii din Wuhan.Un United Nations impotent,condus de ideologi marxisti pe care nu-i baga nimeni in seama.

   De ce nu a facut asta in 2014, dupa Crimea si s-a limitat la a-i ajuta un pic pe separatisti? De ce n-a facut asta cand la casa alba era tampitul ala care se gudura pe langa Putin, ca ala nu zicea nici pas la orice facea Rusia? De ce nu atunci, cand Trump a zis ca pula, nu se baga pentru alte tari NATO? De ce nu atunci, cand tarile din UE se codeau sa bage 2% din PIB in armata? De ce taman acu’ UN e impotent, cand de fapt asa a fost dintotdeauna?

   Gandeste-te putin la intrebarile astea si lasa iluziile de analist militar si propaganda desantata de unde-ti iei ideile.

   00
  • @ sabotor-sa stii un lucru-daca le-a fost cu adevarat frica liderilor lumii de cineva,ala a fost Trump.Nu l-au respectat,dar le-a fost frica de el la greu.Pentru ca era impredictibil,din topor,instinctual si razbunator.Porcaria aia cu “ omul lui Putin” s-o spui alora de la CNN,niciodata n-a supotat Rusia mai multe sanctiuni decit pe vremea lui Trump.Cateii lui Putin sint in Europa,pe aia cum
   dreaq nu-i vezi,ca-i stie toata lumea,muncesc toti pe la Cazprom,,Rosneft,etc-dupa ce-au fost prim ministri prin Germania or Franta.Ti se pare ca Merkel a pus vreodata interesele Europei in fata intereselor germano-ruse?Think again.Uiti ca “ inainte” nu era pandemie,economiile si moralul oamenilor nu erau zdrentze,clasele oolitice nu erau detestate ca acum,exista inca respect pentru libertatile individuale si ale omului.Acum?Cind marile democratii ale lumii au calcat si calca in picioare libertatile si dreprurile propriilor cetateni,la ei in tara,crezi ca mai pasa cuiva din “ lumea libera” ce se petrece in Ucraina sau cu Ucraina?No way,cum poti apara libertatea cuiva atunci cind tu insuti ti-ai pierdut-o,cum te poti opune unui tiran atunci cind insasi propria ta tara a devenit o tiranie?Tu uiti un lucru-orice conflagratie de proportii nu se naste din neant,are nevoie de preambul si factori pregatitori,de impact.Hitler n-a aparut din neant,el a venit la conducere pe valul nemultumirilor populare generate de hiperinflatie si lipsuri.Cauza celui de al doilea WW a fist marea criza economica si financiara inceputa in 1929 in America si prelungita la nesfirsit.Cu “ marile puteri” weak din cauza crizei si nemultumirilor populare.Cu nationalismul la cote inalte.Cu clase pokitice detestate si hulite.Toate astea nu se intimplau inainte de 2020,acum
   se intimpla.Exista un intreg cumul de factori necesari declansarii unui conflict,asta nu se face peste noapte si oricind,ci doar cind conditiile sint favorabile.Putin e orice,mai putin prost si irational,iar diplomatia rusa e orice, mai putin mediocra.Astia chiar stiu ce vor si merg pina la capat.Pentru ca ACUM e momentul.Daca dau timp Americii sa se trezeasca,sint mincati.

   00
  • NOU
   #89

   @antonioro. eu zic că la Kremlin există o linie roșie peste care ei nu vor să treacă cu niciun preț: ostilizarea populației din Ucraina. începând cu articolul lui Putin despre unitatea/frăția dintre ruși și ucraineni, narațiunea a fost neschimbată: ucraina este aliatul natural și firesc al federației, atâta doar că little brother este acum într.un moment de derută din cauza unei clase politice incompetente și corupte. de aceea eu zic că de fapt sunt excluse cine știe ce aventuri militare de amploare. vezi crimeea, care a fost negociată, nu ocupată militar; vezi donbas.ul unde kremlinul doar asigură „protecția” etnicilor ruși (fiind destul de neclar, mai exact, cum asigură această protecție), dar unde nu există o prezență militară asumată a rusiei în conflict. într.un război „cald” oamenii mor – și chestiile astea nu se uită. pe scurt, eu cred așa; Putin acceptă că s.ar putea să intre în istorie cu dosarul ucrainean nerezolvat; sunt aproape sigur că este inacceptabil pentru el să intre în istorie cu dosarul ucrainean îngropat.

   00
  • „vezi donbas.ul unde kremlinul doar asigură „protecția” etnicilor ruși (fiind destul de neclar, mai exact, cum asigură această protecție), dar unde nu există o prezență militară asumată a rusiei în conflict”
   păi le-a dat un șut tuturor celorlalți, a golit orașul de „vestici”; acum etnicii ruși sunt în sfărșit fericiți, acum că orașul este semi-abandonat, cu o economie căzută, „protejați” de niște marionete și speră să devină și ei parte din rusia, poate prin 2050.

   00
  • NOU
   #91

   @Itaa. dacă din comentariul tău scoți referirile geografice/etnice precise, lumea nu o să înțeleagă dacă vorbești despre estul Ucrainei sau Rust Belt.ul american sau estul Germaniei sau you name it. în sfârșit; destul cu geopolitica-la câte mânuțe roșii am generat, clar mai trebuie să lucrez la capitolul ăsta. my mistake. mă gândesc că în toată povestea asta cu Nato, Rusia și Ucraina (i.am așezat în ordinea greutății) ar fi super.tare dacă cineva ar avea dreptate și cineva ar greși, dacă ar fi limpede cine sunt good guys și cine sunt bad guys, dar asta este doar un exercițiu de wish fulfillment; foarte probabil toată lumea greșește, mai rămâne de văzut cât de idioți sunt de fapt.

   00
 35. Corect.
  Cautati cartea „Prizonierii Geografiei”, sunt niste chestii de bun simt explicate nu numai despre Rusia.

  00
 36. Eeeeh, hai sa va explic cum sta treaba…

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube