Cel mai simplu mod de a nu lua țeapă la un contract de cumpărare a unei mașini SH?

ANAF a închis 12 parcuri auto, suspectate de măgării cu TVA. Cei mai afectați sunt cumpărătorii de bună credință, ca de fiecare dată, care nu știe dacă firma de la care cumpără e legală, plătitoare de TVA sau alte minuni. Nu e treaba lui să verifice, e treaba statului.

Dar există o metodă simplă de a nu lua țeapă: căscați ochii pe acte, să cumpărați ceva de la proprietar. E parcul auto proprietar? Sunteți bine. Scrie pe talon sau pe cartea de identitate că proprietarul e la 3 țări distanță, și băiatul de la parc (sau de pe stradă, sau din târg) încearcă să vă aburească să nu apară el în actele pe care le faceți, că e mai bine așa, și ieșiți mai ieftin? Miroase a țeapă.

Schema asta merge doar pentru că samsarul aruncă, ca de fiecare dată, o nadă (“hai să dăm o țeapă statului și să nu mai plătim TVA-ul”) și a fura statul e aproape o datorie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

38 comentarii

 1. Daca eu cumpăr o mașină de la o persoana fizica din UE, că e german, francez sau spaniol, sunt obligat să plătesc TVA?

  12
 2. fara tva: pf->pf*, pf->firma
  se adauga tva la pretul de vanzare: firma->pf, firma->firma
  regim special de taxare la marja in cazul bunurilor second hand: PF->firma->firma sau PF->firma->PF**

  * in cazul in care pf vanzatoare nu este inregistrata in scopuri de TVA (CA nu depaseste 300.000 lei pe an)
  ** un autovehicul second hand achizitionat de la o persoana fizica se poate comercializa in regim de marja. Totodata, sistemul special se poate aplica in cazul in care societatea intermediara-revanzatoare a achizitionat de la o societate (inclusiv din spatiul comunitar) autovehiculul in regim de marja (lucru specificat in clar pe factura de achizitie).

  Din pacate masinile din UE sunt achizitionate in regim normal (livrare intracomunitare deci TVA se colecteaza si se deduce in Romania => 0 TVA) si apoi se aplica “eronat” regimul special de TVA, respectiv cel la marja, societatea intermediara achitand TVA doar pe diferenta dintre pretul de vanzare si cumparare, nu la intreaga valoare a autuvehiculului.
  Mare atentie!!! In situatia in care se probeaza ca cel care a achizitionat autovehiculul stia ca este implicat intr-o frauda in materia de TVA poate fi tras la raspundere in solidar cu vanzatorul. Asa ca pe viitor cei care vor sa ii sprijinea pe samsari sa se gandeasca de 2 ori.

  firma->firma.

  40
 3. Interesant ar fi sa aflam si numele + locația celor 12 parcuri.

  20
 4. In primăvară am vrut sa achiziționez un Auris Touring Sports 1.4 D (90CP) 40000 km – 2015 adusa din Belgia ce mai avea inca 2 ani de garantie la pretul de 10500 Euro, pret care era cam cu 2000 de euro mai mic decat ce vindeanu nemtii pf pe mobile.de.

  Am platit 10 euro si am cumparat un raport de pe autodna. Am constatat ca masina nu avuse accidente si se prezenta identitc ca in pozele din Belgia.

  Masina era adusa de la ALD Automotive Belgium asa ca m-am gandit sa sap mai mult pe nisa asta. Am scrap-uit carmanger.be si am aflat ca fusese cumparata de acolo cu 9000 de euro fara TVA. Citeam intre timp despre fraudele cu TVA, cu firme fantoma din Ungaria, Bulgaria asa ca m-am gandit ca daca aveau tot TVA-ul la cei 10500, sigur nu le ies calculele.

  In final, am mai pus 3000 de euro si mi-am luat un i30 nou.

  20
 5. Nu mai fiti # săraci! Auto nou si gata.

  07
 6. Nu vad nici o frauda, vad o mizerie gen dubla impozitare. Daca eu cumpar o masina noua platesc TVA, o mizerie de taxa dar asa e filmul. Daca Y cumpara de la mine masina veche pt ce mai trebuie sa plateasca TVA ? Pt ca multi saraci ? Pt ca furt si putori la stat ? Dar nu-i mai inghite pamantul o data ?

  94
  • Asta-mi place la romani, toti au cate o parere indiferent daca au cunostinte pe subiect sau nu. N-ai facut in viata ta o factura dar ai ajuns tu la concluzia ca STATUL MA FURA.
   Cum plm sa plateasca unul care cumpara de la tine TVA? Esti persoana juridica? Daca esti, cum dracu faci tu afaceri daca nu pricepi niste notiuni simple de contabilitate?
   Oamenii aia din articol cumpara masini intracomunitar (adica cu TVA 0 dar trebuie sa il plateasca in tara) si ei aici declara TVA la marja de profit ILEGAL cand ar trebui sa plateasca la toata masina.

   70
 7. TVA-ul se plateste o singura data,de regula pentru “ produs nou”(sau la terminarea unui leasing)…urmatoarele tranzactionari ale masinii nu mai implica plata TVA(bunul e considerat,deja,folosit)

  40
  • Cand esti firma, cumperi o masina cu tot cu TVA. Apoi deduci TVA-ul din platile catre stat. Deci intri in posesia masinii fara TVA, pentru ca declari ca o vei folosi in interesul afacerii. Daca dupa aceea o vinzi la o persoana fizica … incepi sa intelegi?

   32
  • Krampus – defapt e fix invers. Daca nu ai caen de comert cu mașini nu mai poți să îți deduci TVA (doar daca o iei in leasing și și acolo doar 1/2 din tvaul ratei). Se presupune că ești utilizatorul final. Asta e TVA. Taxa pt utilizatorul final.

   20
 8. … cumpărătorii … Care nu știe …

  40
 9. De ținut minte:
  Ca firmă :Când cumperi deduci TVA ,când vinzi plătește TVA.
  Diferența dintre TVA la vânzare și TVA la cumpărare o plătești la stat, este aritmetică de clasa a doua.

  Practic statul taxează fiecare nivel de comerț al unui produs ,respectiv dacă o mașină se plimbă pe la 10 firme statul va încasa de 10 ori diferența dintre TVA cumpărare si TVA vânzare.

  Ca persoană fizică când cumperi și când vinzi nu ai nicio treabă cu TVA !!

  10
 10. Bună am și eu o întrebare pentru cei care cunosc Legislația. Vreau să cumpăr o mașină de la o firmă germană cu
  18 000 €. Vreau sa achit lunar pentru ea. Dar firma mi-a spus că vinde mașina doar la altă firmă nu la persoană fizică cum sunt eu. De ce oare?

  11
  • Poate pentru ca nu lucrezi in Germania?
   Nu ne-ai precizat daca ai cel putin 3 fluturasi de salariu de la vreo firma nemteasca!
   Te salut!

   10
 11. Ok, si ce imi poate face statul daca tot el prin anaf mi.a eliberat o adeverinta din care reiese ca nu am TVA de plata catre statul Roman?

  Masina e adusa din Franta printr.o firma din Bulgaria. Eu persoana fizica cumpar din targ masina asta, iau adeverinta de la anaf ca e obligatorie si apoi inmatriculez masina.

  Vine statul peste x ani sa imi zica ca a gresit adeverinta si cer bani pe tva de la mine ?
  Ii astept cu drag

  00
 12. Pentru cei care își dau cu parerea:

  Aplicarea TVA pentru autovehiculele uzate
  Autovehiculele considerate second-hand pot beneficia, optional, de un regim special de taxare a TVA, reglementat prin Directiva 112 a Uniunii Europene, prevazut in art. 152, indice 2 din Legea 571 / 2003 privind Codul Fiscal, astfel TVA se aplica doar asupra marjei profitului in cazul revanzarii de bunuri second-hand. Practic, cota TVA este aplicata doar asupra marjei de profit din revanzare si nu asupra intregului pret de vanzare.

  Pentru a putea incadra o achizitie intracomunitara a unui autovehicul in acest regim special, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

  autovehiculul trebuie sa intre in categoria bunurilor second hand (peste 6 luni de la data primei inmatriculari si peste 6000 de km efectuati)
  vanzatorul acestuia trebuie sa actioneze ca un intermediar / revanzator impozabil: trebuie sa fi achizitionat autoturismul in scopul revanzarii sau sa fi importat autoturismul in cadrul unui contract de comision la cumparare / vanzare (iar acest lucru trebuie sa reiasa din documentele acestuia);
  la vanzarea autovehiculului, firma intermediara trebuie sa specifice pe factura regimul special (Directiva 112 – achizitionare in scopul revanzarii) in baza caruia se aplica TVA doar asupra marjei de profit

  80
  • Salut , am si eu o nelamurire , daca un autoturism a fost achizitionat pe firma de comert auto cu contract de v-c de la privat unde nu se poate aplica marja , cum se calculeaza darile la stat , se calculeaza la fel 1% din total si 19%din profit?

   02
 13. Salut !Vreau sa fac un leasing pt o mașină si sunt persoana fizica :masina costa undeva la 30800 fără tva si 36800 cu tva pretul nu este chiar exact .Eu ca persoana fizica am vreo treaba cu tva ul ?Trebuie sa il plătesc sau nu ?Va multumesc !

  00
 14. NOU
  #37

  Buna ziua!
  Am cumpărat și eu o mașină SH de la o firma care a obtinut-o la schimb cu altă mașină (are contract de vânzare cumpărare cu stampile de la fisc),mie mi-ar un contract de vânzare cumpărare doar cu stampila fara fiscal pe el.Ulterior mi-a trimis o factura fiscală cu semnături și stampile de la primărie,dar mi-a zis sa anulez contractul de vânzare cumparare.Pot sa o transcriu pe numele meu?Cu respect va mulțumesc!

  00
 15. NOU
  #38

  Vreau să cumpăr o mașină SH star food mobil,sunt plătitor de tva cumpărarea se face din Italia iar proprietarul îmi cere să-i plătesc tva care este procedura corectă?Mulțumesc anticipat!

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.


Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.