Senzor de prezență 24G MmWave

Pentru că articolul cu casa smart a generat ceva interes am zis că ar fi bine ca, din când în când, să mai spun cu ce mă mai joc – un alt fel de bricolaj, if you will.

Holul de la intrarea în casă are lumină naturală puțină, venită prin ușile ce dau în alte camere, sau deloc dacă acestea sunt închise.
Pentru a vedea ceva acolo aveam instalat un senzor de mișcare ce aprindea becurile. Sistemul funcționa decent, dar era enervant când stăteai pe hol – respectiv făceai ceva ce nu implica mișcări suficient de ample pentru a declanșa senzorul.

Cum soția s-a declarat în mod repetat nemulțumită de acest aspect, am decis că trebuie să găsesc o soluție – senzor de prezență: ZigBee 24G MmWave.

Motivul pentru care am ales acel model este că are releu, ceea ce înseamnă că nu am nevoie să trec printr-o automatizare ce ar implica și un întrerupător smart. În plus, senzorul poate fi configurat ca releul să funcționeze local, așa că va aprinde/stinge lumina și dacă Home Assistant nu este disponibil să îl comande.

Senzorul are nevoie de fază și nul pentru a funcționa, legarea unui dispozitiv pe ieșire fiind opțională.
Se integrează foarte ușor în Zigbee2MQTT (la ZHA încă se lucrează) și expune următoarele setări și informații:

După cum se poate vedea, sunt multe elemente ce pot fi configurate în funcție de nevoi și voi încerca să le explic:

  • Block time – intervalul de timp de așteptare pentru a re-detecta prezența. În cazul meu, dacă prezența dispare, senzorul așteaptă 2 secunde până să re-detecteze ceva.
  • Breaker mode – local – logica se întâmplă în senzor / standard – logica se întâmplă în coordonator, în cazul meu în HA. De menționat că nu poți opri releul manual decât în modul standard.
  • Departure delay – cât timp așteaptă senzorul de la dispariția prezenței până când să oprească releul. La mine e 20 de secunde, timp suficient să urc scările noaptea fără să fie nevoie să aprind lumina de pe ele.
  • Detection range – până la ce distanță detectează prezența. În cazul meu 5m 90% și 2.1m în restul timpului, voi explica mai jos de ce. Senzorul are un range maxim de 10m.
  • Entry distance – sincer, nu știu să explic prea bine ce face asta. Cumva, scade din distanța până la obiect valoarea setată inițial pentru a declanșa releul. Aparent, ajută la eliminarea detecțiilor false. L-am lăsat pe default, 0.6m.
  • Entry Filter Time – cât timp așteapta după ce detectează ceva să pornească releul. L-am pus pe 0 că ‘vreau să se aprindă de cum pun piciorul jos de pe scară când cobor și-mi pune pisica piedică.’
  • Entry Sensitivity – cât de sensibil e la intrare. Te poți juca pentru a elimina detecții false.
  • Illuminance threshold – intensitatea de lumină existentă peste care senzorul nu pornește releul. Dacă îl montezi undeva unde vrei să funcționeze doar când e întuneric, te ajută asta.
  • Radar Sensitivity – cât de sensibil e radarul. Eu l-am pus pe 1, din nou, voi explica mai jos de ce.
  • Shield Range – de la ce distanță înspre senzor ignoră prezența. Îl setezi dacă vrei, de exemplu, să detectezi prezența între 3m și 10m, și tot ce e mai aproape de 3m e ignorat.

Din punct de vedere Zigbee sunt doua aspecte. Pentru că este alimentat continuu, este și router ceea ce va ajuta în extinderea rețelei și stabilitatea acesteia. Doi, face spam cu mesaje, spam grav. Din ce am observat, face publish la cel mult 5 secunde, deși nu are nimic nou de transmis. Asta poate duce la congestionarea rețelei și la creșterea bazei de date a HA cu mesajele salvate de MQTT.

Problema cu care mi-am bătut eu capul și motivul pentru care am setat Radar Sensitivity 1 și mă tot joc cu detection range este fântâna pisicii! Radarul este atât de sensibil încât, cu setările implicite, detectează apa ce curge în fântână.

Soluția, sau mai bine zis workaround, că nu e o soluție reală, a fost să:

  • Setez Radar Sensitivity 1: asta face ca senzorul să nu detecteze doar apa. Rămâne însă pornit dacă este declanșat de ceva real iar apoi prezența reala dispare.
  • Dacă releul a fost pornit de 2/4/6/8 minute setez prin automatizare Detection range la 2.1m. Dacă este cineva cu adevărat pe hol, sunt șanse mari să fie mai aproape de 2.1 și lumina va rămâne aprinsă. Dacă nu mai e nimeni pe hol, scade sub distanța până la fântână și lumina se stinge.
    După 30 de secunde pun la loc range la 5m, cât am eu nevoie, și pentru că sensitivity e pe 1, nu detectează doar fântâna.

Există, ce-i drept, situația în care cineva coboară scara fix când range e la 2.1m și becurile nu se vor aprinde. E mai puțin deranjant decât să stea becurile aprinse degeaba.
Probabil, dacă aș fi luat versiunea cu 5G nu mai aveam problema aceasta, acela fiind implicit mai ‘prost’, dar suficient de bun pentru ce aveam eu nevoie.

Există versiuni cu radar de 5/24G, atât pe WiFi cât și Zigbee. Dacă nu aveți rețea Zigbee, dar nici nu sunteți foarte confortabili să aveți un dispozitiv cu cloud în China (deși conturile de Tuya din EU au datacenter in DE), puteți lua WiFi, conecta la rețea, configurat cu Breaker local și tăiat accesul la rețea.

Concluzie: soția e fericită, eu am avut cu ce să ma joc, pisica poate bea apă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Atata bataie de cap cand poti muta pur si simplu fantana.

    Comentariu apreciat.534
  2. Eu am luat o chinezărie de 7 lei care se aprinde cand nu e lumina suficientă. Problem solved!!!!

    241
  3. Din cauza pisicii io am dat de suflet senzorii de lumina, caci se distra teribil cu nervii mei toata noaptea, cred ca ii placea maxim sa faca discoteca prin casa.

    Daca stie cineva niste senzori cu „pisica off”, pls share :)

    210
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2247
  5. Senzorii magnetici de la fereastră funcționează și dacă este curentul sau netul picat? Eu folosesc Tapo, baza este conectată la un ups (in caz că pica curentul) dar ele tot nu merg dacă nu au net… Am fost nevoit să iau o bază separată pe care să pun toți senzorii și să-i dau net dintr-un modem 4g (conectat tot în ups).
    Senzori pt măsurarea poluării folosești?

    10
    • senzorii sunt pe baterie, n-au nevoie de curent. de curent ai nevoie pentru internet si de internet ai nevoie daca senzorii sunt wifi.
      Eu ii iau zigbee si coordonatorul este intr-un laptop legat pe ups, asta inseamna ca n-am nevoie nici de curent, nici de internet, cat tine bateria de la ups.

      nu am nimic de poluare, am senzor de PM2.5 pe umidificator, dar nu fac nimic cu el.

    • Și senzorii mei sunt tot pe baterie, problema la senzorii Tapo este că nu trimit trap-uri (notificări) dacă este picat curentul. Mai am nevoie să mai cumpăr și alți senzori și aș merge pe recomandarea ta dacă zici că nu au problema asta.

      00
    • Pardon, mai sus am vrut sa zic „daca este picat netul”

      00
    • pai Tapo iese prin cloud-ul lor, si de acolo le aduci in HA. fara net, nu merg.
      Zigbee e o retea locala ce nu are nevoie de internet, dar ai nevoie sa investesti in gateway, care, daca e tot tuya sau ceva, tot prin internet iese.

      in solutia mea, fara internet, functioneaza: senzor zigbee – controller zigbee legat pe usb in laptop cu HA – HA. dar si acolo, fara net, nu poti sa trimiti nimic decat local, insa functioneaza automatizari cat timp totul din automatizare e local, zigbee sau wifi, dar local.

      in locul tau as investi intr-un router cu dual wan si mi-as asigura conexiune de backup printr-un modem mobil cu mufa RJ45.

    • Acum am înțeles, ms de răspuns. Da, și eu m-am gândit la router dual wan dar asta înseamnă un ups cu capacitate mult mai mare in care să îl conectez împreună cu cele 2 hub-uri + spațiu în care să fac setupul și să fie poziționat în așa fel încât să nu am probleme de semnal pt senzorii și camerele din casă și curte… modemul 4g consumă mult mai puțin în schimb și cel mai ieftin ups rezistă cam 4h cu setupul curent.

      00
  6. Te vad pasionat de chestiile astea, asa am fost si eu. Apoi a inceput sa ma intereseze subiectul EMF si acum imi cablez toata casa DOAR pe fir.

    119
  7. Nu era mai simplu sa pui o lampa cu senzor de miscare ?

    04
    • ai citit al doilea paragraf?

    • A explicat, senzorul de miscare tine lumina aprinsa cat te misti. Daca esti acolo, dar stai pe loc sau te misti prea putin, se stinge lumina. Se intampla de obicei in WC-urile de la restaurante sau cladiri de birouri.

      51
    • Pai cat sa stai pe hol sa se stinga lumina ? Toti senzorii de miscare au o latenta reglabila. Eu am pus o lampa care poate ramane aprinsa 90 de secunde. 90 de secunde nemiscat. Te joci statuile ?

      201
  8. As avea nevoie de asta pe holul blocului, avem niste senzori de miscare pozitionati tampit si cu un timeout agresiv
    In apartament sunt ok si cu intrerupatoare dumb

    20
  9. Suna interesant ce ai facut dar pare complicat.
    Noi am rezolvat o problema similara folosind un bec cu senzor de la Leroy Merlin- unul pe un hol intre dormitor si baie si altul intr-o debara mica in care intram ocazional

    20
  10. Felicitări pentru schimbarea din concluzie. 👍

    30
  11. Ce griji au unii…

    71
  12. Interesant că are releu în el, dar până la urmă tot ai apelat la automatizări în HA 🫣

    Ce probleme am văzut eu cu astea ar fi din cauza orientării și iar trebuiau bilite setările. De ex: bate spre o ușă/perete de lemn și prinde mișcare de dincolo. La ăsta dacă e fix pe tavan bănuiesc că e ok.

    00
    • la ha pentru ca am avut problema cu fantana pisicii, altfel nu aveam nevoie.

      da, uneori aprinde cand ma simte dincolo de o usa, dar nu este o problema prea mare in situatia mea.

  13. Am avut aceeași problemă la holul ce da la demisol, dupa 2 ani de gândire (ardelean) am decis sa schimb panelul de la usa de termopan, si am pus unul cu sticla (sticla safety). M-a costat 150€. Problem solved.

    50
  14. Pentru o clipă am crezut că Vali are pisike…

    00
  15. Mă bag și eu pe lângă subiect.
    Am un senzor temperatură/umiditate și un ștecher Tapo cu care dau drumul la un calorifer electric în baie la țară, la nevoie.
    Aș avea nevoie de un senzor temperatură/umiditate de exterior care să funcționeze cu Tapo (nu știu dacă există) sau măcar Matter (să-l văd în Google Home). Probabil că vârsta își spune cuvântul, nu reușesc să găsesc.
    Mulțumesc pentru recomandări.

    10
  16. Eu aș fi mai degrabă interesat să aflu de ce nu ai ales Aqara FP2.
    Acum ceva timp, când am avut și eu nevoie de unul pentru baie, am studiat piața și Aqara FP2 era pe departe cel mai capabil și cu latency extrem de mic, chiar dacă e pe WiFi.

    00
    • ca e de 4 ori mai scump si nu am nevoie de asa ceva. stiu ca Aqara fac chestii misto si bune, dar si mult mai scumpe decat Tuya. Daca ai nevoie de asa ceva, sigur, dar eu nu am.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)