Sunt sătul de reportaje cu suedeji!

“Smardoaica lesbiana” și “Bruce Lee din canale” au fost două reportaje care s-au vândut în mii de exemplare. Mii și zeci de mii. Pe de-o parte pentru că subiectul lor tabloid a vândut, pe de alta pentru că reportajele bune sunt greu de făcut. E ușor să faci reportaje cu suedejii din canale, e mai greu să faci cu clanul Ștoacă sau Bercea, că ultimii înțeapă la burtică. Nu te poți duce la Nicu Gheară să îl întrebi când îi expiră interdicția pe București, dar la Euromaidan te duci fără frică, că ești jurnalist străin și ăia nu vor să își strice imaginea. Nu poți să umbli prin ghetourile controlate de clanul Cămătaru, dar poți să te duci fără grijă în piața Taksim și să relatezi despre schimbările geopolitice pe care le produce această mișcare. Și, maxim, ești căcat pe tine când colegi de-ai tăi sunt dați afară pe nedrept, deși în general ești tare în clanță și ai relatat de pe teatre de război. Lista cu jurnaliștii bătuți pe vremea lui Năstase ajunsese la cer, pentru că toți se ocupau cu investigat afacerile murdare ale politicienilor, acum problema asta a dispărut, se fac reportaje cu maidanezi și se fac așa, la suprafață, cât să nu deranjeze pe cineva. Țîțe și suedeji, și apoi datul cu fundul de pământ că țara asta nu merge în direcția bună.

Așa că, vă rog eu, când mai vedeți câte un reportaj din ăsta de doi lei, dar frumos scris și cu poze înduioșătoare, nu îl dați mai departe, poate așa gargariștii care se poartă cu mândrie jurnaliști vor ieși pe teren să facă munca pentru care sunt plătiți. Chiar nu contează ce face Bruce Lee din Canale. Și nu, nu e un articol contra CJ.

 

fun-happy

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. E un subiect pe care asteptam de mult sa-l abordezi. Fix asa este, cum ai spus.

    Simpatici fetele si baietii de acolo dar pana la jurnalismul pe care pretind ei ca il practica mai e cale lunga.

    00
  2. pai te astept pe tine cu ceva de valoare, serios. pana atunci, ii citesc cu placere pe astia mici

    00
    • nu e voeba de ăștia mici. acum imi dau seama că s-ar putea interpreta ca un articol contra cj.

    • Da, eu m-am gandit ca e un articol contra CJ, din moment ce alea 2 articole de care vorbesti la inceput sunt scrise de ei.

      00
  3. nu o fi împotriva cj, dar parcă n-ar strica să-și mai scoată și ei capul din cur.

    00
  4. Ce tare e poza aia. O pun si eu pe fb. Spor!

    00
  5. Reportajele de genul sunt produse de secțiile social ale diverselor ziare sau televiziuni… Acum că nu mai au sindicate sau patronate cu care să vorbească se concentrează pe suedeji, cerșetori sau boschetari.
    Reportajele de genul anchetelor, clanurilor interlope, etc. pică în sarcina secțiilor de investigații care, din păcate, nu mai au oameni foarte buni. Dacă vrei să citești acum niște anchete bune, urmărește CRJI (Centrul Român de Jurnalism de Investigație) sau Rise Project

    00
  6. lasa ca si cand face cate unu vreun reportaj despre nu stiu ce mafie, imediat sar altii sa isi puna intrebarea ce interes o fi avut sau cine o fi platit pentru reportaju ala. (nu cumva a santajat cu reportaju? ). Uite aici un exemplu catre care si tu ai dat linki pe twitter: . Nici un cuvant despre veridicitatea (sau nu) a celor spuse in emisiune, ci doar ca de ce.

    00
  7. „Smardoaica lesbiana” mie mi-a placut, parca vedeam ochii mari ai jurnalistului (tanar si fara experiente de viata) :) Probabil in timp, dupa ce acumuleaza ceva experienta si par alb, vor deveni mai buni. Acum scriu pentru cei de varsta lor (daca mai citeste cineva de varsta asta) si sunt ok cu asta.

    00
  8. … dar la tv ai vazut ca sunt numai subiecte despre acesta etnie: Guta, Mexicanu, Catanga – cu astia fac acum audienta :(

    00
  9. uite aici titlu de reportaj

    Ministrul care vede semne bune în VIITURĂ: „La români se spune că apa aduce noroc, cred că-i va aduce noroc lui Ponta”

    hai ca am plecat. pa

    00
  10. Pe principiul ”asta cere publicul”, așa se scuză lașitatea, lenea și prostia.

    00
  11. Chiar azi era la Gara de Nord un american care povestea cu un tigan de pe acolo. Tiganu era prieten cu Bruzli din canal si ii povestea de viata lui si americanul inregistra uimit, totul era „foarte tare” pt el.

    00
  12. Sunt reportaje sociale si sunt facute foarte bine. E de cacat sa te iei de oamenii aia, atata vreme cat sunt printre putinii care ofera alternative presei de can can. Sau poate ar trebui sa se apuce si ei de „frumoase de pe Facebook” ca sa fie pe gustul tau pretentios.

    00
    • aiurea, e o hipstereala. stiam ca sunt aurolaci sub gara de nord, asa cum sunt si gandaci sub chiuveta, nu e nici o stire. in plus, articolele sunt scrise semi-admirativ, oamenii aia nu trebuie promovati ci culesi cu mitraliera de autoritati si integrati in sistemul penitenciar/unitati sociale

      00
  13. nicu gheara e machedon / aroman. In rest ai dreptate.

    00
  14. Ziare, televiziuni, site-uri de stiri, chiar si blogul asta, sunt AFACERI. Entertainment.
    „Dar e important sa fiu la curent cu tot ce se intampla” De ce? „Poate ma va ajuta sa iau o decizie importanta” Serios? Cate stiri citite din ultimul an te-au facut faci ceva diferit? 5%? 1%? Atunci de ce continui sa citesti toate cacaturile?
    Cu ce te ajuta sa citesti „Trei motive scurte pentru care candidatura la prezidentiale a lui Victor Ponta este o impostura” (hotnews.ro)?
    Sau „Ioana Băsescu, maşina de SPĂLAT BANI a familiei prezidenţiale” (antena3.ro)? Si totusi in fiecare zi dai click pe ele.

    Chiar nu conteaza subiectele stirilor/reportajelor.
    In cuvinetele marelui Marshall McLuhan: cel mai bun masaj e la salonul ala de pe Floreasca.

    00
  15. „E ușor să faci reportaje cu suedejii din canale” – Nu-mi dau seama exact care e partea usoara in a te duce intr-un canal plin de aurolaci, alaturi de un jurnalist de la o televiziune straina de a carui siguranta raspunzi, si a incerca sa te „integrezi” in gasca lor pentru a scoate de un reportaj. Nu de alta, dar noi scriem si vorbim de pe bloguri. Nu m-as grabi sa cataloghez ce fac oamenii astia drept „usor”.

    E pana la urma vorba de doua tipuri de curaj. Curajul de a face ceva acum, de a prinde ceea ce crezi tu ca e o pista buna, si curajul de a te implica intr-o investigatie pe termen mai lung, una care ar putea avea tot felul de repercusiuni asupra ta, dar nu pe moment. Sa nu uitam pana la urma din ce traiesc baietii de la Casa Jurnalistului si din alte mici „nuclee” de jurnalism. O ancheta pe termen foarte lung nu e tocmai avantajoasa pentru ei, nici financiar, nici ca timp si resurse consumate. Vreo doi dintre ei au abordat si subiecte politice locale si internationale, riscand ceva mai mult decat niste pumni de la aurolaci. Asta in momente in care analistii nostri vorbeau de la caldurica vreunui studiou prost iluminat. Ar mai fi o problema aici: rezultatele. Poti urmari 2 luni un corupt fara sa ai material pentru o ancheta. Oameni ca Paul Radu (jurnalist independent) isi permit atat financiar, dar si ca pozitie in breasla jurnalistilor, sa riste genul asta de anchete.

    Legat de valoarea unor astfel de reportaje, nu te pot contrazice pentru ca mi se pare ciudat sa contrazic o opinie pana la urma intemeiata. Din ce ai observat, oamenii (aici e vorba de CJ in particular, desi am inteles ca nu era nimic contra lor) au idoli din tagma lui Brunea Fox, ori omul asta era un reporter de culoare, de atmosfera. Personal, o sa dau share la articole de gen pentru simplul motiv ca imi place scriitura. Sunt scrise bine, mult peste ce pot marii nostri reporteri (care nici macar de Gara de Nord nu s-au apropiat, dar sa mai si coboare intr-un canal).

    Poate aici e si atractia: Stiu despre Bruce Lee de cand am ajuns in Bucuresti, acum mai bine de opt ani. Curiozitatea am avut-o, dar n-am avut curajul sa-l intreb vreodata: Bai nene, dar tu cu ce te ocupi? Cat timp exista jurnalisti care sa faca asta pentru mine si sa imi dea rezultatul pe tava, o sa apreciez, chiar daca efortul lor nu atinge neaparat marile probleme ale tarii (dar atinge niste probleme sociale destul de sensibile si o popendulatie despre care multi prefera sa creada ca nu exista).

    00
    • e mai ușor să te duci cu 4 gume turbo la suedeji decât să te alerge badigarzii nu știu cărui senator să iti rupă picioarele că ai publicat nu știu ce căcat. pe pestate.

  16. Intr-o comparatie de gen, e foarte posibil. Ziceam numai ca nu e „usor in general” (in conditiile in care ai o presa care prefera sa traduca articole de pe Daily Mail si sa-ti spuna ca esti invidios cand le atragi atentia ca sunt incompetenti si incoerenti).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.