“Săracii Europei”

Ați auzit probabil toți de studiul ăla cu sărăcia: românii sunt cei mai săraci dintre europeni, doar pentru că nu s-a luat în calcul și Albania. Da, mai săraci ca bulgarii.

Peste 1,5 milioane dintre români trăiesc cu mai puţin de trei euro pe zi. Înseamnă sub 15 lei, bani cu care poţi cumpăra două pâini, doi litri de apă şi jumătate de kilogram de carne de porc. Potrivit statisticilor, aceştia sunt consideraţi a fi cei mai săraci dintre europeni. Mai săraci chiar decât cei mai săraci europeni. (sursa)

Sărăcia este inegal distribuită în țară. Cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (36,1%), Sud-Vest Oltenia (34,2%) şi Sud-Est (31,2%), iar cea mai mică în București-Ilfov (10,2%).

În lipsa unor statistici mai recente, un top din 2012 cu cele mai bogate județe.

top-valoare-judete5_thumb_thumb_thum

Alte statistici: jumătate din populație locuiește în rural și e ocupată cu agricultura de supraviețuire. Buda în curte.

Și chiar dacă mare parte din consum e finanțat pe credit, nivelul de trai al unei părți a țării a crescut. Ar fi putut crește mai mult cu un regim politic stabil (bă, am ajuns să îl regretăm pe Ponta), și aici e ciuda mea cea mai mare, că crește în ciuda mizeriilor și corupției. Cu un regim politic bun, le-am fi suflat în ceafă cehilor și ungurilor cu ce potențial și ce teren disponibil de fabrici avem (chiar și fără autostrăzi suntem atractivi).

Dar, chiar dacă există potențial și dorință, jumătate din populație tot nu poate fi ridicată din mocirlă în nici un mod. E bine însă că produc copii care vor munci la oraș, dar cu ei nu se poate face nimic.

Nu mai știu pe unde citeam o idee mișto, că România ar trebui să aibă mult mai multe servicii, pentru că în țările civilizate așa e, jumătate lucrează în producție, jumătate în servicii. Problema e că ăia din producție nu văd valoarea serviciilor și nici nu au avut bani destul timp ca să înțeleagă că dai bani pe servicii ca să câștigi timp. Nu mai repari tu mașina în spatele blocului, nu mai îți faci singur haine acasă, nu mai zugrăvești tu…

Cealaltă statistică ați văzut-o: 1 din 5 români nu își permite mașină. Restul au câte două sau trei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. important e ca clujul este pe primul…oh, wait, nimic, continuati

  2. Locul 3, bitchez!!! 😀
    Am mai zis-o, o zic din nou: cui nu-i place Prahova, sa stea acasa! Sarakilor! 😀

    00
  3. La chestia cu mașinile ne-au depășit bulgarii
    Cred și eu , atâta timp cât vreo două-trei sute de mii au mașini inmatriculate la ei

    00
  4. Nu ai cum sa le sufli ungurilor in ceafa, in primul rand ei au autostrazi si spitale…noi mai asteptam 50 de ani.

    00
    • La ce ne trebuie spital, mai bine ne inchinam in catedrala ca sa ne fereasca cel de sus. Suntem preventivi. Omu gospodar isi face iarna car si vara sanie.

      00
    • unde mai puneti ca ne face Firea si cimitire noi

      00
    • Deja cu catedrala si cu cimitir nou creste valoarea capitalei cu 150%

      00
    • Pentru spitale sa il sugeti pe primarul clujului boc de cuc si pe bozgorul de czeke otilo (sau cum mortii sai se scrie) ce a inchis spitale sa puteti muri mai bine pe traseu intre spitale.

      00
    • in spitalele alea oricum nu te-ai facut bine!

      00
    • Nu trebuie sa te faca bine. O stabilizare in caz de stop cardiac este destul nu crezi? Plus ca pentru orice urgenta gen muscatura de caine nu trebuie sa te deplasezi 50 de km in plus pentru un cacat de antetetanos si un anti rabic…

      00
  5. Nu vad valoarea serviciilor pentru ca in Romania serviciile sunt ca romanii… de cacat! (Experienta directa – nu din auzite). Nu am gasit zugrav/instalator/meserias/mecanic serios, asa ca unde si cat se poate prefer sa fac singur sau cu prieteni: zugravit, un mesterit la masina, schimbat un robinet/teava, reparat ceva prin casa.
    Ajungi sa rogi oameni cu bani sa iti renoveze ceva, sa iti faca o mobila, iar ei sa nu vrea, sa nu mai raspunda la telefon, sau sa faca treaba pe jumatate sau in bataie de joc.
    Si s-ar face bani buni din toate astea, lumea e dispusa sa plateasca pentru servicii de calitate. Doar ca unii se mai si complac in saracie, si nu mai vor sa se ridice de acolo.

    00
    • Tu ești doar unul care se laudă că vrea servicii. Eu aud preponderent altceva:
      – Dar de ce să vă dau atâția bani, că eu pot face singur chestia asta și-mi ia jumătate de oră?
      – Dar de ce să vă dau atâția bani, că până acum o făcea un angajat pe gratis.
      – Dar de ce să-mi vă dau atâția bani, că-mi completați niște hârtii?
      – E prea mult, mi le fac singur.
      Și, mă rog, variațiuni pe tema asta. Și vorbim de B2B, servicii pe un domeniu unde amenda minimă este 30.000 de lei iar costul serviciilor este undeva la 400-500 lei lunar.

      00
    • am patit cu mobila la comanda: dat avans pe incredere ca era ceva fin cu un prieten f bun, mi-a zis 2 saptamani termen de executie dar a venit cu ea dupa 5 saptamani. timp in care imi spunea in fiecare seara ca e la colt si vine. dupa ce a bagat mobila in casa, i-am facut o oferta de nerefuzat: i-am oferit o suma de bani pe care am crezut-o eu corecta pt serviciile prestate si sa continuie sa monteze mobila, sa-mi dea inapoi avansul si sa-si ai mobila sau sa iasa imediat afara din casa! a ales varianta 2 scrasnind din dinti. ulterior am mai plusat cu ceva bani de obrazul prietenului. suma finala a fost mai mica cu 700 lei decat batusem palma. de atunci nu mai dau avansuri substantiale si nu mai lucrez cu cunoscuti.

      00
    • @Cristian Banu – De unde pana unde ma laud?
      Si stai asa.. ca problema ridicata de mine si cea ridicata de tine nu se exclud.
      Sunt atatea exemple de lucruri pe care le poti face singur usor care daca apelezi la cineva costa nejustificat de mult.
      Exemplul meu: sa schimb becuri la masina mea e destul de dificil. La inceput ma duceam in service si imi lua 50 de lei pentru o treaba pe care o facea in 2 minute. Pana m-am saturat sa tot dau la schimbat cat dau pe bec, m-am documentat intr-un weekend, am experimentat si de atunci ma descurc eu. Nu ia 2 minute, ia 10, dar economisesc ceva.
      Pe de alta parte nu o sa pierd eu timpul sa schimb uleiul si filtrele (desi si asta stiu cum), dar as prefera un mecanic serios care nu doar se face ca schimba si doar iti ia banii pe consumabile.

      00
    • Era un banc

      Dentistul ii spune pacientului ca îl costa 100 extracția.
      Omul evident nervos, ii zice, cum 100 de lei pentru 5 minute de munca, nu se poate asa ceva!
      La care dentistul: – Sa știți ca pot sa v-o scot și într-o ora!

      00
    • @Cristian Banu: și eu sunt unul dintre cei care spun ” Dar de ce să vă dau atâția bani, că eu pot face singur chestia asta și-mi ia jumătate de oră?” când știu că pot să fac acel lucru.

      Aparent, dacă lucrezi la o corporație, e motiv de rușine să te cobori la „munca de jos” și să-ți schimbi singur bateria de la bucătărie sau baie, de exemplu. Sau să-ți desfunzi chiuveta. Sau să-ți repari o ușă etc. Suntem ultraexperimentați și călătoriți, dar mai puțin și plătim pe cineva care să ne schimbe un bec, să ne cumpere o pâine ori să ne bage televizorul curbat ultramegahd 7k de 212 cm în priză…

      00
    • sper ca nu vorbesti despre servicii nenecesare impuse intrepriderilor de mafie, prin legiferare!
      gen audit de risc la securitatea fizica.

      00
    • @Cristian Banu: luna august anul curent, am o problemă cu sifonul de la baie. Chem un instalator, vine, bagă „șarpele”. 50 de lei, plătesc. Îmi zice că problema e mai complicată și ar trebui refăcut tot. „Mda, știu, cât costă?””500”. „Bine, când?” „Sunați-mă prin octombrie”, zice el. Trebuie să-l sun iar luni, să văd dacă are timp și pt mine.

      00
    • Mihaela, 100 de lei fara bon fiscal asa ca sa ma suga si dentistul daca se plange de clientela.

      00
    • Am mai scris și anul trecut pe tema asta, deci nu o s-o lungesc, doar atâta spun: cu toții vă plângeți că nu există meseriași buni, dar atunci când găsiți unul vă târguiți cu el ca la bâlci, aproape umilindu-l, de ajunge omul să-și blesteme ziua în care și-a ales meseria respectivă, ori când a decis să presteze pe cont propriu și nu angajat.
      Faptul că tu, clientule potențial, ai niște bani pentru o lucrare, oricare, iar meseriașul e în postura de a primi bani de la tine pentru munca prestată, nu înseamnă că ești (tu, clientule) mai deștept sau superior în vreun fel anume celui pe care urmează să-l plătești. Are el umilințele proprii. Nu uitați că cei mai scumpi meseriași sunt cei care lucrează ieftin https://www.youtube.com/watch?v=NcugfUXk5yU
      Știu totuși că la prima vedere e greu de intuit cine e bun meseriaș și cine cârpaci, ba uneori aparențele pot fi înșelătoare.
      Iar dacă vreodată ați avut parte să cunoașteți un om serios, iar ulterior nu vă mai răspunde la telefon, nu trageți imediat concluzia că acesta „s-a curvit” până nu vă priviți voi înșivă în oglindă.

      00
    • Ești sigur Verdenpom?
      Vezi ca ăștia au dinti.. :D

      00
    • Nu e problema. Au si ei de invatat 😅

      00
    • Dane am avut zidar-zugrav sa imi tencuiasca pe la 2 geamuri ce le schimbasem pe interior… doar sa puna spuma/polistiren si glet. 400 de lei fara factura si au facut o treaba de tot cacatul… asa bine au umplut pe lateral ca a trebuit eu sa rectific si sa umplu cu silicon ca nu aveam cum sa bag material adanc in gaura… si nu, nu i-am platit total. 150 de lei i-am platit, pana la 400 peretele trebuie sa fie drept fara burta si fara sa se vada coltarul care se vedea. Normal ca nu a mai venit pentru diferenta de bani, lui i-a convenit, 150 de lei pentru cateva ore de lucru. Si da, este un mester luat prin recomandare de la altii asa ca stau si ma intreb, de ce pula mea as mai chema mesteri? Aceeasi treaba de cacat o pot face si eu si nu ma costa nimic… la 400 de lei ma asteptam sa iasa totul drept si fara defecte iar daca 400 de lei ti se pare putin pentru taiat spuma, lipit rigips, gletuit peste si lavabil pentru o zi de munca inseamna ca tu traiesti pe alta planeta. I-as fi dat 400 de lei daca facea treaba buna, totul frumos la linie fara burta si fara gauri…

      00
  6. Jumate’ din populatie nu poate fi ridicata pentru ca nu are cum. Am vecini la sat, care si-au trimis deja copiii la oras (unul e inca in tara, fiica in Germania de niste ani). Nu pot vinde la sat ce au, ca mai mult de 8-9 mii de euro nu primesc pe casa / teren. Stiu perfect asta, pentru ca si noi am luat acolo la pret de nimic casa + teren pentru vacanta. Cu banii in cauza in Timisoara nu-si pot lua nici macar un garaj. Asa ca stau la sat la fel ca si alti vecini care poate ar pleca la mai bine, dar nu au cum. La 70 de ani nu-i mai angajeaza nici dracu’ iar pensia de la CAP e undeva la 300 de lei pe luna. O avere.

    • discutia nu e despre aia de 60-70 de ani care (cu tot respectul dar asta e biologia) oricum mor in curand. Discutia e despre aia de 30-35+ care au trait toata viata in rural si nu au avut (si nici nu vor) un job normal de 8 ore, carte de munca, platit taxe… Baltesc in subzistenta si nu au nici un plan de viitor, tot acolo ‘se vad peste 5 ani’ (a se citi pana la moarte)

      00
    • Mai e o chestie, multi nu ar putea supravietui la oras cu veniturile/pensiile pe care le au sau le-ar putea obtine in functie de calificari. La sat tin animale, pasari, au legume/fructe in gradina, mai cumpara paine, ulei, zahar. Incalzit pe lemne, mai o combinatie cu unul care fura din padure. Dar la oras toate trebuiesc cumparate.

      00
    • @Dan .. dupa cum scriam, majoritatea copiilor lor sunt la oras / in strainatate. Demografic suntem pe minus de mult timp, anual pleaca tot mai multi tineri cu copiii lor din tara. Deci vrem sau nu, populatia Romaniei incepe sa fie preponderent de 60-70 de ani :D

      E drept ca mai exista o categorie de 30 si ceva de ani care freaca duda prin sate, ca primesc de la tatucu’ stat ajutor social. Ca de aia am ajuns sa ne facem casa intr-o echipa de ‘vis’: 2 ingineri, un pensionar si o femeie de 50 de kile. Si aia 2-3 vecini care pot lucra (si care ar fi platiti regeste, ca nici aia 2 din echipa, care nu-s in familie nu vin pe gratis), stau si se amuza cand ne vad dand la sapa.

      Dar e bine sa ia lunar cat ar primi pe 3 zile de munca la noi …

    • @Loft: Apropo de chestia asta cu animale si gradini.. Am observat, in special la cei peste 50 de ani ca au obiceiul sa tina 2 porci, 4 gaini, 2 vaci etc… Si e ciudat pentru ca realistic e impractic, consumator de timp si chiar mai scump sa cresti cateva animale pe langa casa decat sa cumperi carnea respectiva; Da’ asa s-au obisnuit toata viata;

      La gradina nu te contrazic, ca e si frumos.. Ingrijirea nu e ca la animale unde nu-ti mai ramane timp liber…

      00
    • Cosmine te inseli. Porcul si gaina sunt cele mai ieftine animale. Mananca orice si nu necesita mare atentie. Cu vaca scapi usor, un hectar de pamant iti ajunge. Socoteste litrul de lapte jegos din butic cu 10 litri cat poate da o vaca zilnic… cu laptele poti hrani si porcul!

      00
    • @Cosmin, în plus pe la sate nu găsești la magazin carne. Poate pește congelat, dar carne nu prea spre deloc. Și dacă cumva se găsește e mai scumpă decât la oraș.

      00
    • @veredenpon si @A: E posibil sa ma si-nsel, nu zic ca nu.. N-am avut vreodata in ingrijire nici porc, nici gaina…. Dar mi se pare ca „usor”-ul ala despre care vorbiti e doar in comparatie cu alte animale, nu neaparat usor propriu-zis…
      Practic esti legat zi de zi de niste animale care te ajuta de cateva ori pe an, animale urat mirositoare si mizerabile si care mai au si riscuri asociate si nu-ti creaza altfel nici un fel de avantaj financiar;
      Efectiv imi vine greu sa inteleg de ce ai face asta dupa 50, 60 de ani cand tu esti cel cu nevoie de ajutor.. Mi se pare mai degraba o chestie ce lumea o face pentru ca asa s-a facut mereu si cu asta basta…
      Dar mnah, poate e doar una din situatiile de care eu sunt foarte indepartat si de aceea nu-mi pot da seama de avantaje;

      00
  7. Eu am la tara si in curte si in casa, nu oricine isi permite!

    00
    • O fi pus ulei normal in loc de ulei de masline.

      00
    • Încă o victimă a damezelor care știu că pot să muște fără să existe consecințe.

      Din aceeași categorie:
      Michi, fiul vecinilor părinților mei, tip cunoscut cu ceva instabilități psihice.
      Vară, extrem de cald și au ferestrele exact spre Vest. Michi trotilat, a considerat că-i e cald. A luat o căciulă, a îmbibat-o cu apă și a băgat-o în congelator. La ceva timp, a scos-o și și-a pus-o pe cap. L-a găsit maică-sa mort, cu o căciulă udă pe cap.

      00
    • El: Nu-mi place salata.
      Ea: Porcule.
      El: Scroafo.
      Ea: Sun la 112.
      El: De ce?
      Ea: Să le spun că m-ai lovit.
      El: Femeie ești nebună? Nu te-am lovit.
      Ea: Da, dar ei n-or să știe asta.
      El: Bine, atunci mă duc să mă spânzur în pod.

      Eu văd o singură câștigătoare.

      00
    • A luat-o pe ulei, ala din salata. Problema e ca multi traiesc la marginea prapastiei si o mica adiere ii arunca in nebunia in care pot sa ucida pe cineva sa sa faca gesturi regretabile. E o lume nebuna, la propriu.

      00
    • Asta e ca în bancul cu tiganul spânzurat .
      Un tip trecea printr-o pădure. La un moment dat vede un tigan legat cu frânghie de mijloc atârnat de o craca.
      -Ce faci acolo, bai tigane?
      -Nu vezi mâncati-as? M-am spânzurat!
      -Pai nu asa cioara dracului, de gât!
      -Am incercat, da’ mă sufoc!

      00
    • – Un’ te duci, mă?
      – Să mă spînzur, mă lasă nevasta…
      – A, păi dacă te lasă ea, du-te.

      00
  8. Clasamentul e în valori absolute de PIB, fără a lua în calcul populația. E ca și cum am compara Suceava (630 k locuitori) cu Sibiul(400k +50k olteni fără viza de flotant).
    Nu prea iese treaba per capita.

    00
  9. Decat doua sticle de apa mai bine una de bere sa mearga cu t-bone!

    00
  10. adauga 30% venituri din economia neagra, zilieri si bani primiti din „afara”. romanii o duc bine doar le place sa se vaite.
    cu mici exceptii am vazut numai bunastare, viloaie, petreceri si manele pe unde am fost pe la tara prin ro din Est in Vest si Nord in Sud.

    00
  11. eu sunt atat de sarac, ca abia pot sa ies cu Range-ul din garaj, cu portierele deschise

    00
  12. Totusi Albania din unele puncte de vedere se afla cu mult in urma romaniei,insa la unele capitole da clasa..turism,agricultura.
    Noi am ramas si vom ramane ciuca Europei..pt ca suntem mandri si patrioti

    00
  13. cum zic englezii…nu poti inventa basinile din capul clujenilor. E greu.
    deci, bucurestiul face singur 24% din pib. Si cu toate astea vin clujeni „da, dar noi”.
    Dupa care aduc in poveste „dar, firmele mari se pun la bucuresti”. Nu conteaza ca toate calculele care se fac mentioneaza ca bugetul pentru firme mari este calculat separat. Plm, amanunte.
    Mie mi se pare misto ca a crescut Cluju. Inteleg ca si Iasiul incepe sa creasca. Poate poate, la un moment, vine si Constanta din urma. Timisoara. Decentralizarea asta a joburilor e buna. Dar, de aici pana la automirositul de flatulente…

    00
    • Pai poate vine din urma Timisoara? Din ce vad eu in graficul ala Timisul e in fata Clujului…

      00
    • acum depinde ce intelegi prin „a fi primul”. in termeni de contributie la PIB bucurestiul va fi forever primul pentru caca pitala.
      daca vorbim de civilizatie si calitate a vietii, cred ca clujenii au toate motivele sa se mandreasca, cel putin in comparatie cu bucurestenii.

      00
    • voi realizați că dezbateți un tabel din 2012, nu?

      00
    • Ba, hai sa fim seriosi. Voi ati vazut evolutia Clujului in ultimii ani? Nu sunt din Cluj dar am stat cativa ani acolo si revin ocazional cu diferite treburi. Am stat in oras de cand a castigat Boc primaria pentru prima data, a evoluat orasul, nimic de zis, dar mai usor cu mobila pe scari ca se zgarie la colturi. In plus, scuzati-ma, sa comparati un cacat de oras ca si Clujul cu Bucurestiul mi se pare penibil. E clasica revolta asta „provinciala”. In romania exista un singur oras si ala e Bucuresti. Restul sunt manele in materie de economie. Ba, suedeji cum or fi, mitici, cu caini pe strada si o primarita vai de capu ei, bucurestiu e singuru oras important din tara. Si spun asta cu parere de rau, ca oricum bucurestiu in comparatie cu alte capitale mai de la vest e o gluma de oras.
      Socotiti si voi ce cacaturi de pretentii si basini aveti astia care stati in celelalte asa zise orase concurente din tara (cluj, timisoara, iasi, constanta).
      Ca o paranteza, daca va mirati de diferenta de clasament dintre Timis si Cluj, ma gandesc ca vine din faptul ca in judetul cluj e un singur oras, Cluj. In timis ar mai fi de mentionat lugoj. chiar si in orasele mai mici somajul e destul de mic si firmele straine cu cate-o fabricuta sunt o prezenta obisnuita.

      00
    • cand vorbesti de „primul” inseamna orice vrei tu.
      – posibilitati de angajare
      – evenimente culturale
      – posibilitati de facut laba in parc
      Singura chestie la care Clujul e superior e la „ajuns cu masina in ungaria”

      Este axiomatic. Bucurestiul e orasul number one. Si nu are legatura cu faptul ca companiile mari isi au sediul financiar aici. Ci ca este capitala. Ca are cel mai mare aeroport. Ca are cei mai multi oameni. Si e normal ca firmele cu bani sa vina intai aici.

      Dar, cum ziceam. E perfect sa apara si alte centre in tara. Inseamna ca oamenii din zona clujului/iasului nu trebuie sa mai vina pana in bucuresti pentru un loc de munca mai de doamne ajuta.
      Va dati seama daca orasele astea ar fi ajutate si de niste autostrazi? Si de niste facultati mai de doamne ajuta?

      00
    • @animaloo: absolut.
      problema cu clujenii si cu altii e ca sunt foarte complexati fata de bucuresteni, tocmai pentru ca nu sunt capitala.
      din nou, nu sunt deloc invidios pe bucuresteni, dar de partea cealalta, sa nu exageram cu laudele despre cluj.

      00
  14. Pai din cate vedem, ardealul nu apare in zonele vizate a fi sarace.Pe de alta parte in sud am vazut buzi in curte cum avem noi in ardeal cusca pt caine(adica la fiecare casa).Ma distrez maxim.Clujul e exact unde trebuie sa fie.Nu avem probleme cu mitocanii, iesim la vot(nu stam acasa pe facebook ca miticii ca apoi sa rada o tara intreaga de cat de imbe…destepti sunt ei)nu parcam aiurea, nu avem metrou, nu ne trebuie.Dar o sa avem, probabil mai repede decat extinderea metroului din bucuresti in ritmul asta :))In rest noi anul asta nu sarbatorim nimic, ci comemoram faptul ca trebuie de 100 de ani sa ducem in spate „un fel de asistati social” adica regiunile alea sarace despre care se scrie in articol.Va salut!

    00
  15. @Iron: da, mă, mâncaț-aș pulicica ta de mitic borât, ce să-ti spun. Aveți o centură că și curvele au nevoie de cizme de gumă.
    Coiță…trezirea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.