Șapte din zece români sunt infectați cu Helicobacter Pylori

Incredibilia e o pagină de facebook destul de interesantă.
Astăzi au postat imaginea de mai jos:

Poate ajută pe cineva experiența mea.
Am avut Helicobacter.
Se transmite (și) prin apa de băut. Poți să faci tratament, să termini cu ea, apoi să o iei din nou.
La mine se manisfesta cu arsuri foarte urâte. Mă trezeau din somn, stăteam lângă pat cu borcănelul de bicarbonat și sticla cu apă.
Așa am ajuns la medic, pentru că începusem să cred că am ulcer sau ceva asemănător. Începuse să mă doară.
După tratament, și au trecut doi ani de atunci, nu mai am absolut nimic. Nu știu dacă am mai avut arsuri de trei ori în ultimii doi ani. Nici măcar când mănânc ca porcu’, de sărbători. :)
Dacă aveți probleme, faceți testul, și urmați tratamentul.
Pe mine m-a ajutat foarte mult.
Sunt pastile „clasice”, care se găsesc la farmacie. Un singur antibiotic, la care trebuie rețetă, restul se dau fără rețetă.
Una din problemele H. Pylori e că arsurile pot afecta esofagul, formând polipi pe esofag – iar ăia sunt foarte aiurea (în cazuri foarte grave se poate muri de la asta – rupere de polipi, hemoragie în gât). Refluxul gastric, acidul gastric, afectează urât esofagul.
Eu am scăpat doar cu „esofag foarte iritat” (văzut prin test endoscopic), nu am ajuns să am polipi.

Cunosc pe cineva de 60+ de ani care s-a tratat toată viața de ulcer. (H.Pylori e luată în serios mai recent.) Omul a făcut tratamentul pentru H. Pylori și a scăpat de durerile groaznice de stomac. Chiar ne spunea: „Eram convins că voi muri de ulcer. Acum nu mai probleme.”

Un articol bun de la Regina Maria: 7 Intrebari si raspunsuri despre infectia cu Helicobacter Pylori
(apropo, Regina Maria, e 2020, punem și noi diacritice? :) )

La nivel global:

H. pylori is a common bacterium, and approximately 50 percent of the world’s population has been estimated to be infected.

H.pylori infection is probably the most important factor that has been associated with the development of gastric cancers in human populations. Since its isolation in 1982, evidence for its substantial casual role in the pathogenesis of gastric cancer has substantially increased. H.pylori is a gram-negative bacillus that colonizes the stomach and is probably the most common chronic bacterial infection worldwide (1). Evidence suggests that communities with a high prevalence of stomach cancer commonly have a high rate of infection with H.pylori infection and it has been suggested that the observed decrease in the incidence of gastric cancer parallels the decreasing rate of the prevalence of H.pylori infection, especially in the developed countries (2, 3).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841773/

 

Cine e  Barry James Marshall : (born 30 September 1951) is an Australian physician, Nobel Prize Laureate in Physiology or Medicine, and Professor of Clinical Microbiology at the University of Western Australia. Marshall and Robin Warren showed that the bacterium Helicobacter pylori (H. pylori) plays a major role in causing many peptic ulcers, challenging decades of medical doctrine holding that ulcers were caused primarily by stress, spicy foods, and too much acid. This discovery has allowed for a breakthrough in understanding a causative link between Helicobacter pylori infection and stomach cancer.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Wtf did I just read

    00
    • Un mic text despre incidenta (si tratamentul) Helicobacter Pylori.
      Scrie si in titlu.

    • Super, topoare, medicina si fashion. Se pare ca numai mie mi se pare penibil, diagnostic in direct cu doctor cristici.

      00
    • Ce imi place la Cristici e ca nu e agresiv (ca o comparatie cu Fluture…) . Felicitari, Cristi!

      00
    • @Unknown, mie personal mi se pare că îți spune doar că dacă ai simptomul x (arsuri la stomac) fă-ți și analiza cutare.
      nu spune că ”sigur e helico-spanac”, nu spune ”ia medicamentul x și y și-ți trece”, nici măcar nu menționează cum se numesc medicamentele pe care le-a luat. a zis doar că-s antibiotice.

      așa și eu recomand oricui vrea să mă asculte sau de câte ori pare că pot lansa un apropos să-ți facă analiza pt vitamina D (costă între 70 și 100+, în București am făcut-o ultima oară în 2018 cu 50 lei la o clinicuță pe lângă Domenii, era 100 și ceva la medlife, 70 m-a costat acu’ 4 luni în provincie) OH-nu-mai-știu-cum se numește (nu e decontată). din ce mi-au spus medicii (atât cel care mi-a recomandat-o prima oară, cât și medicul de familie din bucurești) o grămadă de oameni au carențe grave de vit. d, dar habar n-au pt că nu prea există simptome sau sunt confundate cu cele de stres.
      ca chestie, vit d a ieșit la rampă momentan pt că e super-tare pe sistemul imunitar.
      https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/deficitul-de-vitamina-d

      00
  2. Deci se poate! Felicitari pentru acest articol Cristici! La mai mare.

    00
  3. Am patit si trecut si eu prin acelasi lucru, deja ma obisnuisem cu dicarbocalmul si intr-un fel si cu arsurile.. dupa tratament in sfarsit mi-am dat seama ca pot sa mananc si fara frica si regrete pt durerile ce ar fi urmat.

    00
  4. Nu e neaparat nociva. Multi pot trai cu ea fara sa aiba probleme. Atunci cand apar simptome specifice, da, trebui tratament pe baza de antibiotice.

    00
    • Va trebui sa mai aprofundez si eu, aparent sunt pozitiva la asta (sau cum s-o zice) dupa niste analize de sange de rutina. Acu’ la fel de adevarat este ca nu am absolut niciun simptom, eu si barbata-miu aparem ca pozitivi la Lyme (pe el l-a bagat deja la antibiotic) si eu as fi avut acum cateva luni Hep B, desi, din nou, absolut niciun simptom. Tinand cont ca testele au fost 6500 de dolari (acoperiti de asigurare insa, ca e examenul anual), probabil mai astept pana la anu’, cand il facem din nou. Ca nu as da banii astia aiurea numa’ sa repet un test.

    • @dojo atentie cu rezultat pozitiv, caci si aici este de 2 feluri: un rezultat pozitiv indica fie o infectie curenta, fie o infectie in antecedente pentru anticorpi IgG (sange) si antigen H. pilori (din scaun) care e doar pentru infectie curenta. Plus anticorpiii persista pana la 3 ani dupa o infectie (vindecata).

      00
  5. Si eu ma lupt cu bacteria asta de prin 2015, primele probleme le-am avut de la o perioada foarte stresanta.
    Am fost la doctor, facut endoscopie si apoi am luat ceva tratament cu antibiotice si Pantoprazol dar nu mi-a trecut.
    De atunci tot am probleme, la mine se manifesta prin senzatia de arsursa si reflux gastric, mai ales in perioadele stresante sau daca mananc chestii acide.
    Este undeva tratamentul mentionat, m-as mai duce odata la doctor poate imi da un tratament mai ok si scap de ea, desi cred ca nu o sa dispara daca nu dispare nici stresul.
    Ca si idee daca merg in vacanta sau acasa si nu am stres dispar si simptomele.

    00
  6. Propun să interzicem consumul apei de băut dacă nu e filtrată înainte printr-o strecurătoare de ceai. Toată lumea să fie testată, iar cei pozitivi să fie izolați două săptămâni și dezinfectați intern cu alcool.(preferabil între 40 și 60 de grade și învechit minimum 10 ani într-un butoi de stejar).

    00
  7. Cam toți medicii gastro îți recomandă testul de helicobacter daca ai dureri/arsuri de stomac. Știu pt că am gastrita cronică, făcut de 10 ori restul, mereu negativ. Și eu dorm cu dicarbocalm langa pat :)

    00
    • Bea pe stomacul gol 10ml de Aloe Vera dimineata si seara. Uleiul (original), de masline face si el minuni. Dureaza cam 3-4 zile pana simti diferente majore. Urmeaza, desigur, si tratamentul medicului, daca ai ceva prescriptie de la el. Presupun ca ai incercat Controloc + Debridat.

      00
    • Și mie testele îmi ieșeau întotdeauna negativ. Dar la biopsie după endoscopie, ce să vezi. Pozitiv. So.. Sneaky little bastard.

      00
  8. nu exista domle asa ceva. cine mai bea apa? nu va vaccinati impotriva helicobacter pylori

    00
  9. ma regasesc in situatia din articol, am stat 4-5 ani cu simptome de arsuri esofagiene, tone de antiacide (ranitidina, omeran), ajunsesem la un moment dat sa iau fara intrerupere omeran, in final diagnosticat cu ulcer duodenal dupa endoscopie (avut de multi ani, dupa spusele medicului, fiind portiuni cicatrizate). Iesit (dupa repetare) pozitiv cu H Pylori. Am facut tratament cu antibiotice/antiacide, mi-am revenit complet dupa 1-2 luni (de mai bine de 6 ani nu am mai avut probleme cu arsurile gastrice/esofagiene). Articol foarte bun pentru o parte dintre cei cu consum cronic de antiacide (unde HP e vinovatul)…

    00
  10. Si eu am fost testat pozitiv in ianuarie dupa ani cu arsuri care credeam ca sunt de la mancat picant, stres sau alcool (beau rar dar ma afecta mai rau cand beam)

    Antibiotice 2 + Omeprazol pentru 14 zile

    Nu a tunctionat -> m-am dus iar la medicul de familie -> repetat tratamentul

    Am luat covid de la munca in timpul tratamentului toata experienta a fost oribila.
    Nu stiam daca problemele sunt de la covid sau efecte secundare dela medicamente sau de la problemele la stomac

    Acum sunt mai ok

    00
  11. totul e sa bei apa prin masca

    00
  12. Am avut ulcer cauzat de HP intre 16 si 21 de ani. 5 ani de dureri grave care mergeau pana la abandonarea activitatilor curente.
    Am fost de 3 ori la medici si mi-au spus pe rand ca am gastrita si mi-au dat ranitidina care isi facea efectul pe moment si apoi ma lua iar dupa 4 ore. Am tinut regim fara prajeli, doar fierturi 2 ani.
    Am facut 2 teste pentru HP din sange care au iesit negative.
    Starea era sustinuta si de stresul din liceu.

    Am avut norocul dupa 5 ani ca un medic sa-mi spuna ca sigur am HP si mi-a facut endoscopie care a relevat HP. Am luat 2-3 saptamani doua tipuri de antibiotic si de atunci orice durere a incetat pana in ziua de azi. N-am mai avut niciodata dureri de stomac nici cand mancam shaworme picante.

    Sa-i dea sfantul duh sanatate doctorului care m-a diagnosticat si tratat.

    00
    • Practic aplauzi ca din atatia unul si-a facut meseria, nu spun ca nu e de aplaudat dar in acelasi timp e si trist

      00
    • nu aplaud, doar il respect pe cel care in final si-a facut treaba.
      As fi avut ocazia sa scap de dureri prima oara dupa 1 an apoi dupa 3 si dupa 4 si de fiecare data toti au ratat diagnosticul. Imi amintesc ca unul a fost aproape spunand ca „n-are cum sa fie ulcer la varsta mea (de atunci, 19-20)”.
      Aia e, macar m-am abtinut de la excesele clasice in adolescenta (alcool si tigari) pentru ca efectiv imi agravau durerile.

      00
    • din sange se vad doar anticorpi HP ceea ce poate insemna ca de curand ai avut sau ai HP. cel mai bun test este din materii fecale sau mai e un test din oxigenul expirat

      00
    • Omul de care am mentionat in articol, Vasile, 60+ de ani, toata viata lui de adult (40 de ani), s-a tratat pentru ulcer. Ulcer pe care nu-l avea. Iar asta pentru ca nu se stia de H.Pylori, apoi pentru ca nu era luata in serios.
      De aceea am incropit textul, pentru ca nici macar medicul laureat cu Nobel nu a fost luat in serios cand a spus ca, poate, H.Pylori are o vina in problemele cu arsurile.
      Sa nu dam vina pe medici, ei nu stiau, nu luau in calcul povestea cu pricina.
      La mine a fost un fel de…
      – Daca tot v-am bagat furtunul asta pe gat (endoscopie), nu vreti sa va luam si biopsie din stomac?
      – Luati ce vreti, numai scoateti dracului furtunul ala! (e groaznică senzatia)

      Anyway, sa-i raspund aici si gagiului cu primul comentariu: nu dau diagnostice aici, nu am publicat ce tratament mi-au dat mie. Articolul e in ideea: „Mă, poate aveti si voi mizeria asta, ca stiu ce groaznic e. Ia vedeti, ia verificati, daca va talavliti noaptea pe jos de durere, nu cumva aveti ceva simplu, care se trateaza cu niste pastile banale, pe care le cumperi ieftin de la farmacie? Intrebati medicul, ca poate… cine stie? Uite, eu am scapat!”
      Aceasta e ideea articolului, iar „trigger-ul” e faptul ca medicul ala a fost luat in ras… pana a dovedit ca are dreptate. Atat de multa dreptate a avut incat i-au dat Nobel pentru asta. ;)
      https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/nobel-prize-for-h-pylori-discovery/
      Iar noi, cheltuind bani de buzunar, am putea scapa de problema in cauza.

  13. Am avut si eu, dar cica mi-a trecut am repetat testul si din sange si din scaun de vreo 3 ori..acum am doar colon iritabil cica, este destul de intalnit. Va recomand totusi sa aveti grija cu PPE-urile gen Pantoprazol, Omeprazol, nu se iau pe termen lung, au efecte secundare la modul ca impiedica absorbtia calciului si a altor minerale in sange, in oase, o dai in altele.

    00
  14. -citisem la un mom dat ca la francezi e f intalnit de la toate friptanele alea in sange de le mananca ei.
    -analiza din sange nu este elocventa
    -analiza din scaun trebuie repetata de 2-3 ori pt ca poti sa iei dintr-un loc curat :)
    -schema de tratament este o combinatie de 2 antibiotice, nu unul singur cum vad ca au scriu cativa in comentarii
    -4 ani m-am chinuit cu reflux gastric ajuns atat de rau ca beam apa si o vomitam, am ajuns la gastro, controale peste controale, nimeni nu s-a gandit la HP, apoi am facut o pneumonie f nasoala unde am luat o combinatie de 2 antibiotice si dupa aia culmea mi-au trecut simptomele de reflux
    -am ajuns la alt gastro i-am spus tt povestea. mi-a dat analiza de sange, mi-a zis ca am avut HP si ca s-a vindecat cu tratamentul de la pneumonie. de atunci n-am mai av probleme

    00
    • Eu am raspuns bine la un singur antibiotic.
      Medicul mi-a spus: „Iti dau ceva simplu, faci doua saptamani de tratament.” Daca nu raspunde, vii sa vedem ce si cum.
      Poate am avut noroc, a raspuns foarte bine organismul. Deja dupa prima saptamana scapasem de arsuri.
      In lista de medicamente era si un antiacid, ca poate mai am arsuri pe parcurs. Am ramas cu el „pe stoc”, pentru ca, repet, dupa o saptamana disparusera toate arsurile. Si au ramas „disparute” de vreo doi ani.
      La mine, care cumparam cate 4-5 cutii de Dicarbocalm o data, plus pachete de bicarbonat cu care umpleam borcanul de langa pat.

  15. Pff … la ce societate aleasă mișună pe aici mă așteptam la ceva despre gută, șancru, paranoia și hemoroizi, nu despre ulcer fake.

    Bine că bacteria asta nu se ia prin sex oral.

    00
  16. NOU
    #34

    Bun sfatul!
    Asta îmi amintește de bancul ăla : Domnul doctor mi s-a albăstrit un coi! … Îl știți?

    00
  17. NOU
    #35

    Îți mulțumesc pentru empatia pe care o manifești. Chiar dacă doar unul care citește și apoi se documentează mai mult/face analize pentru HP/ endoscopie/tratament și scapă de bacteria asta nenorocită, pe care o luăm, de regulă, din copilărie, se cheamă că ai salvat pe cineva de un eventual cancer gastric. Mă mir că nu ți-a spus nimeni de asta, poate aveai alte reacții la articol, nu doar miștouri. Am avut în familie, s-a trezit cu el când îi umpluse tot stomacul, fără nici un simptom. La cinci ani de zile, o endoscopie e sfântă, la cate prostii mâncăm/bem. Sau un marker tumoral CA 19-9, din sânge.

    00
  18. Ani de zile mă balonam din senin culmea doar in cursul săptămânii, dar rău scoteam gaze pe ambele orificii, am dat-o pe stres, reacții somatice.
    Cu doua săptămâni înainte de punctul culminant m-a durut testiculul drept în pat dimineață.
    Apoi o durere de burtă diagnostic greșit infecție urinară, in seara următoare peritonita operat de urgenta. Atenție la semnele organismului, drept că apendicita la 55 de ani mai rar.

    00
  19. Din păcate nu am Helicobacter Pylori. Era simplu de tratat, scăpam de problemă. Am reflux care-mi irită esofagul uneori, și dacă nu iau antiacide nu am ce face. Nu am nici hernie hiatală. Rahat. Nimic ce se poate trata/opera.

    Singura chestie care ar putea funcționa (nu-s sigur 100%) este schimbarea totală a stilului de viață. Slăbit, mâncat mai multă verdeață și mai deloc grăsimi, fără bere, dulciuri, alcool… Adică, trist. Dar sănătos. Ăsta ar fi, totuși, un motiv de bucurie.

    00
    • Dacă mănânci și apoi te bagi in pat, poate fi una din cauze.
      Am scăpat de arsuri, dar nici nu mai fac greșeala să mă culc imediat după ce mananc.
      O altă problemă la simptomele tale poate fi colica biliara, piatră la bilă.
      Fă o investigație.
      Am avut doi in familie cu problema asta. Eu sunt al treilea (cred că e genetic). Se adună nisip la bilă, obtureaza canalul coledoc, asta înseamnă digestie ingreuiata.
      Bunicul, mama, acum mi s-a desoperit și mie.
      Nu e invaziv, fă un control.

      00
    • Cristi, ultima masă este la ora 18, de regulă. Deci este exclusă treaba cu mâncatul și băgatul în pat. Am fost la doctor. Stomacul este ok, am făcut endoscopie. Este o problemă funcțională. Am făcut și ecografie, bila este un pic leneșă, dar fără pietre. Ficatul e ok, analizat și el. Nu e mereu așa simplu să găsești un diagnostic…

      00
  20. 7 din 10 din toata populatia, sau 7 din 10 cei cu ulcer il au cauzat helicobactyer?
    In ciorba de burta(stomacul bovin de fapt) pe carne se vad un fel de pliuri .
    In pliurile din stomacul uman se instaleaza adanc helycobacter asta.Tratamentul are 2 medicamente luate neaparat simultan unul e pt stimulat pliurile cu pricina care se deschid si lasa sa patrunda antibioticul sa actioneze.
    Examenul e intrusiv,endoscopie cateva piscaturi din stomac si trimis la labo… e cam neplacut daca e pe viu.
    De laudat subiectul pentru ca in doua saptamani rezolvi poti trage dupa tine o viata.
    Cere un examen biopsie daca ai dureri de stomac de ani de zile.
    Sanatate.

    00
    • 50% din populația planetei are H.Pylori. Din toată populația.
      La noi sunt 7 din 10, din toată populația. Am cautat aeticolul unde am citit asta (acum doi ani, inainte se tratament), nu-l mai gasesc.
      Practic, daca oprim 10 români la semafor, 7 dintre ei au H.Pylori.
      Problema e cu atât mai importantă cu cât tratamentul e simplu, relativ ieftin, și te scapa de mari neplăceri. Numai să știi că ai!

      00
  21. Da, de multe ori infectia cu H. Pylori e atribuita altor afectiuni. De asemenea poate avea simptome destul de diferite de la un pacient la altul si care nu sunt atribuite din prima unor probleme digestive.Dar cu 50 de lei si un pic de cacuta, nici macar sange, poti sa afli daca ai sau nu. Tratamentul poate sa nu fie eficient din prima tura, necesita repetare. Plus pentru unele persoane prima infectare creste sensibilitatea/riscul de reinfectare.

    00
  22. Daca ai Pylori, de obicei de la ce alimente te alegi cu arsuri? Sau apar orice ai manca? Nu exista o oarecare regula? Domne mananci cutare si ai arsuri. Si nu ma refer la cantitati mari de mancare cum ar fi de sarbatori etc

    00
  23. Am un diagnostic de lucer de vreo 15 ani. In cea mai mare parte a timpului, ma lasa in pace. Dar, acum ma gandesc sa fac si eu un test pentru HP

    00
  24. Eu din pacate NU am H. Pylori. Spun din pacate pt ca de ani de zile am aceste simptome (reflux, arsuri in gat…), sunt satul de luat Dicarbocalm si Gaviscon. Daca aveam bacteria asta, macar stiam ca iau un antibiotic si scap de probleme. Mi-am facut testul si a iesit negativ.

    00
  25. Bun textul…. Anul trecut exact inainte de craciun ma ia o durere de stomac cum n am mai avut niciodata. Nu foarte tare dar insistenta, surda, ca o ploaie din aia mocaneasca. Piscaturi in partea de sus a stomacului, senzatii de greata, arsuri, tot tacamul. Am luat ceva pt arsuri xa veneau sarbatorile si ma gandean ca mi trece. Nici pomeneala, m a tinut asa si de revelion, iar prin ianuarie m am dus la doctor. Imi face asta un calup de analize, toate s ok. Ficat, rinuchi, totul. Dar durerile persistau. Ma duc iara prin februarie, alte teste, urina, sange, cacat, iarasi tot tacamul. Tot nimic. Ia niste calmante ca trece. In martie, dupa aproape 3 luni de dureri, dupa ce citisem pe net de Helicobacter m am dus si i am zis clar sa mi dea sa fac sange sa cad daca am. Surprise, helicobacterul era cat roata carului. Mi a dat tratament de 2 antibiotice combinate plus ceva pt protejarra florei pt ca erau f puternice antibeuticele. Dupa 14 zile durerile nu disparusera. Dupa inca 30 tot nu disparusera. Adica nu mai erau asa mari dar erau acolo, ca o jena, un inconfort. Am facut un test sa vad daca mai era HP in stomac. Nu mai era, dar eu inca aveam dureri. Atunci am ajuns sa vad un gastroenterolog, tratamentul mi l a dat dr de familie. Asta mi a facut endoscopie si practic durerile erau de la HP. A facut ravagii prin stomac. Mucoasa inflamata, minigastrita. Mi a recomandat pantoprazol sau pantoloc, sunt cam la fel dar la unii functioneaza una iar la altii, alta. De atunci au trecut 5 luni, iau in fiecare zi, durerile mai apar cand cum, dar in general sunt ok. Am mai discutat cu bolnavi de HP si n general dureaza minim 1 an pana la vindecare. Numai bine tuturor

    00
  26. Eu aveam dureri de stomac si reflux cred ca de peste 10 ani. La un moment dat, mi-au aparut niste pete rosii pe corp. M-am dus la un alergolog, care din fericire, era foarte competent si si-a dat seama ca nu este alergie. M-a trimis sa fac testul de HB. Pozitiv si HB la greu in stomacul meu. Mi-a dat tratament cu 2 antibiotice 2 sapt, ceva protectii de stomac si nexium 28 de zile. Efectiv parca am simtit dupa 3-4 zile ce batalii erau in stomacum meu si cum am eliminat :)))
    Mi-au trecut durerile si tot ok. Apoi iar am avut niste dureri si am zis sa fac o endoscopie la 3 luni dupa tratament.
    M-a sfatiuit tot un dr si am facut endoscopie CU SEDARE PROFUNDA. Credeti-ma, nu am simtit nimic. Mi-au luat si biopsie, iar testul a fost negativ, dar doctorul gastro mi-a spus ca am ramas cu o gastrita cronica de la HB si o sa mai am ceva dureri, dar sunt foarte rare acum.

    Asa ca sfatul meu, tratati-va si mergeti sa faceti analiza daca aveti simptome.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube