"Mici secrete, mari efecte"… cu viața ta?

„Mici secrete, mari efecte” era o rubrică de revistă, parcă, sau o carte.

De exemplu:

  • Dacă înainte de a spăla vasele (la mână) le lași la înmuiat vreo 10 minute, ele se vor spăla mult mai ușor. Mi-am făcut acest obicei, și când nu am chef să spăl vasul imediat pun puțină apă în el până revin în bucătărie să-l spăl. E o treabă de 3-5 secunde, care îmi salvează timp mai târziu. Pentru ăia leneși sau cu familii mai mari, recomand chiar „lighenașul de vase murdare”, care stă cu apă în el, în care se pun vasele murdare până ai timp să le speli.
  • Prosoapele se spală fără balsam. Am citit asta, am testat, e corect. Prosoapele spălate fără balsam absorb apa mai bine. Simți că te șterg mai bine.
  • În orice mâncare în care pui suc de roșii, pune și o linguriță de zahăr. Mai taie din aciditate, mâncarea va avea gust puțin mai bun. Încercați.
  • Triumf de scos pete este foarte bun pentru a reda luciul bateriilor și vaselor de inox. (eu citesc etichete: am comparat compoziții, am testat… folosiți cu încredere)
  • Niciodată nu dai cu detartrant pe cada de baie! Emailul căzii e o piatră, detartantul e acid, acizii atacă piatra. Cada de baie se curăță cu Triumf de aragaze (aragaze și vase emailate). În general, murdăria de pe cadă e rapăn, rapănul e grăsime umană, care se curăță excelent cu Triumf de aragaze.

Încercați.

Câteva exemple din rubrica „Mici secrete, mari efecte” care nu au legătură directă cu articolul.

„Mici secrete, mari efecte”
Cum am ajuns să citesc despre cancere la gât nu prea contează (n-am. n-am eu, n-am avut eu.)
Vreau totuși să citim împreună factorii de risc, și să vedem dacă putem aplica mici secrete pe ei:

Cancerul laringian
Factori de risc
* Fumatul – este principala cauză a cancerului laringian. Peste 85% dintre tumorile localizate la nivelul gâtului sunt asociate cu fumatul, atât activ, cât și pasiv;
* Consumul de alcool – consumul de alcool în exces crește riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer, în special dacă este asociat cu fumatul;
* Sexul – bărbații sunt mult mai predispuși să dezvolte acest tip de cancer, riscul fiind de 4-5 ori mai ridicat decât în cazul femeilor;
* Varsta – riscul este mai ridicat pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani;
* Diverse substanțe chimice – precum azbestul, praful de lemn, vaporii de vopseluri sau alte noxe, care pot crește riscul de incidenta al cancerului laringian;
* Carenta vitaminelor A și E poate crește riscul de tumori în zona laringelui;
* Sindromul Plummer – Vinson – o afecțiune rară asociata cu deficit de fier și dificulatate la înghițire;
* Igiena orală precara – lipsa periajului în mod regulat, precum și lipsa folosirii apei de gură și a atei dentare poate crește riscul dezvoltării unui cancer laringian.

 

Cancerul esofagian
Factori de risc
Deși nu se știe exact de ce apare cancerul esofagian, exista o serie de factori de risc a căror prezență duce la o probabilitate mai mare de apariție a bolii. Mai jos sunt cei mai importanți dintre ei:
* Varsta – majoritatea cazurilor de cancer esofagian apar la persoanele de peste 55 de ani și mai puțin de 15% în rândul tinerilor;
* Sexul – bărbații sunt mai predispuși la cancer de esofag decât femeile;
* Boala de reflux gastroesofagian – persoanele cu această boală au un risc mai mare de a dezvolta adenocarcinom esofagian. Boala de reflux gastroesofagian se manifesta prin trecerea acidului din stomac în esofag, arsuri gastrice și dureri în piept; aceste simptome nu apar la toți bolnavii. În general, cazurile de cancer de esofag la persoanele cu reflux gastroesofagian au apărut mai ales la cele cu simptome frecvente;
* Consumul de alcool și fumatul – alcoolul poate crește riscul de cancer esofagian. De asemenea, tutunul consumat pe termen lung duce la un risc de două ori mai mare de cancer de esofag prin comparație cu nefumătorii. Persoanele care adopta ambele obiceiuri au un risc și mai mare de îmbolnăvire;
* Alimentația – anumite alimente ar putea crește riscul de cancer esofagian. Studiile încă sunt la început, însă cercetătorii cred că o dietă în care predomina carnea procesată face rău esofagului și poate crește probabilitatea de apariție a bolii. De asemenea, lichidele fierbinți pot deteriora celulele esofagului și pot crește riscul de apariție a cancerului. Mai mult, se crede că deficientele de betacaroten, vitamina E, seleniu sau fier pot crește riscul de cancer esofagian;
* Obezitatea – persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta adenocarcinom esofagian. Acest lucru apare mai ales pe fondul legăturii dintre obezitate și o probabilitate mai mare de reflux gastroesofagian;
* Expunerea la anumite substanțe chimice – unii vapori chimici sau solvenți pot crește riscul de apariție a acestei forme de cancer;
* Istoricul medical – persoanele care au mai avut cancer pulmonar, bucal sau de gât au un risc mai mare de cancer esofagian;
* Esofagul Barrett – această boală apare atunci când fenomenul de reflux gastroesofagian continua pe o perioadă mai lungă de timp. Drept urmare, căptușeala interioară a esofagului este afectată, iar celulele sale sunt înlocuite cu unele rezistente la suc gastric, asemănătoare celor din stomac. Persoanele care au esofag Barrett au un risc mai mare de adenocarcinom esofagian;
* Infecția cu virusul Papiloma Uman (HPV) – persoanele infectate cu acest virus au un risc mai mare de cancer de gât, de col uterin, anal, dar și de cancer de esofag.

Câți din acești factori de risc ar putea să nu mai existe, cu puțină atenție?
Poate fumezi și nu te poți lăsa că intri în sevraj, și nu vrei… dar „igiena orală precară” ai putea-o rezolva?
Poate nici de băut nu prea te poți lăsa, că de’, român, dar dacă ai reflux gastroesofagian des (pe românește, ai arsuri de la stomac, des), cum au muuulți români, poți face un test de Helicobacter, și eventual poți ține un tratament de o lună?
Ce mai este, ce mai poate fi trecut în rubrica „mici secrete, mari efecte”? Câte lucruri ne fac nasoleală aiurea, când am putea, cu mici schimbări în viața noastră, să le scădem probabilitatea?

Boala mâinilor murdare„… adică, dacă mă spăl pe mâini când trebuie (în general, înainte de masă) o pot evita?

A murit cineva din lumea mea de tumoră la gât. Cancer la gât. În cazul lui, am bifat aproape toți factorii de risc: obez, bea, fuma, reflux gastroesofagian (râdea și spunea că e acționar la fabrica de bicarbonat), avea igienă orală precară… toate alea.
Dar dacă nu și-ar fi agresat gâtul non stop (de la exterior la interior prin alcool și tigari; de la interior la exterior prin reflux gastric), și ar fi rezolvat măcar ce putea, prin „mici secrete, mari efecte”, oare unde ar fi fost azi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. În orice mâncare în care pui suc de roșii, pune și o linguriță de zahăr. Mai taie din aciditate, mâncarea va avea gust puțin mai bun. Încercați.

    Nu. Am incercat – cu zahar, fara zahar. Same thing. Am gatit tone de sos de rosii la viata mea, cu lingurit de zahar si fara, nu am simtit nicio diferenta. Asta e un mit urban in opinia mea (nu stiu cat de sustinut e de stiinta, am vazut atatea pro-si-contre pe net ca am renuntat).

    …ce e misto in schimb e un strop de balsamic la final de tot (sau lamaie, sau alt otet).

    00
    • Și adaugă ceva buruienilor aromatice.
      Zaharul e sfânt la sucul de roșii. Ne-o spun chiar italienii. Dar și papilele noastre care apreciază dulcele din roșiile de casa.

      00
    • Fumezi cumva?

      Nu intreb sa ma aflu in treaba ci fiindca exista o anumita ‘lipsa’ a gustului ce variaza de la persoana la persoana.

      Si prin ‘lipsa’ ma refer ca iti creaza asa o senzatie de gust neutru sau chiar amar unde nu simti astfel de diferente precum o lingurita de zahar in rosii. Draci, eu nu simt anumite condimente decat daca se pun in cantitati deranjante…

      00
    • Din experienta mea functioneaza. Din pacate.
      De ce ar vrea cineva sa manince mincare dulce? Probabil e in functie de zona in care am crescut.
      Americanii si tarile mai de la est de noi prefera sa bage dulce in orice (zahar sa taie acidul din rosii, sau multi morcovi, sau radacinoase dulci – sfecla! welcome borsh!) sau sa nu blocheze dulcele din mincare.
      Eu am crescut cu niste gusturi din astea mai patetice care nu considera dulcele o componenta a unei mincari normale (exista niste exceptii dar sunt atit de blatante incit oricine poate sa vada ca sunt exceptii).
      Acidul/acreala e ceva ce doresc in mincare. Cind adaug rosii in mincare sper sa nu fie prea dulci si adaug otet de obicei, ca la pasat se duc in regula fructele prea coapte care nu s-au vindut si devin prea dulci.
      Traiesc de 7 ani la est de Romania si inca nu le pot minca mincarea. Pot gasi pina si mamaliguta cu brinza sau sarmale , dupa nume, dar sunt dezgustatoare. totul e dulce dulce! WTF! pune sare! lamiie, brinza sarata, varza acra……..

      00
    • O lingurita de zahar adaugata la o cratita de mancare nu se simte la modul constient “dulce”, ci potenteaza aroma sau anumite arome. De aia se pune zahar in toate alea din comert.
      Dar poti evident trai si fara. Beau cafeaua fara zahar de +20 de ani de cand am plecat de la parinti si o data ce te obisnuiesti, simti diferenta de gust si anumite subtilitati ale aromelor pe care gustul dulce le acopera. Dulcele acopera multe “greseli” de aroma, de materie prima etc. Adica un fel de machiaj – o femeie daca e frumoasa, e frumoasa si fara machiaj. Una medie sau uratica e ajutata daca machiajul e aplicat corect (finish la culoarea pielii, par mai frumos etc) sau dimpotriva, machiajul prost ii dauneaza.

      00
    • Se pune zahăr în sucul de roșii, pentru reglarea acidității, de la fabrică, înainte de pasteurizare. Așa că nu vă mai complicați cu ”reglatul” rețetelor.

      00
    • @Marinel, poate vorbim de suc de roșii din roșii proaspete. :)

      00
  2. Don’t stick your dick in crazy.

    00
  3. Ligheanul de vase murdare care sa stea cu apa in el pana ai timp sa speli, este un mediu propice pentru dezvoltarea unor culturi de bacterii.
    Mi-a explicat si mie cineva care facuse niste cursuri HACCP pt alimentatie publica.

    00
    • In doua ore, sau cand mai treci tu pe-acolo? (de seara pana dimineata, sa zic – mi-am facut obicei sa spal vasele cat se fierbe o cafea, dimineata: un ochi pe macchina per il caffè, un ochi si mainile pe spalator si vase)
      Pune o lingurita de detergent de vase in apa, poftim, problem solved.
      (apa murdara o arunci cand speli vasele, nu ramane acolo forever.)

      00
    • Bravo tie daca ai aceasta rutina spartana de dimineata. Bag seama ca ai si putine vase.
      La mine se cam aduna peste zi oale, pahare, farfurii, boluri pt diverse snackuri noroc ca le indes seara in masina de spalat vase.

      00
    • asta cu ligheanul e naspa dar si chiuveta poate deveni la fel. am aruncat ceva vase din cauza ca am fost prea lenes si apoi prea dezgustat sa mai incerc sa recuperez..
      bine, asta si mancatu fast food, probabil daca nu exista optiunea de fastfood sau de mancat altundeva trebuia sa spal vasele alea mai devreme, cred ca solutia optima e sa iti cumperi masina de spalat vase sau sa devii mai constiincios, sa intelegi ca spalatul veselei repede dupa masa nu e asa naspa si nici nu ia chiar atat de mult timp dar oricum cred ca masina de spalat castiga

      00
    • Voi nu folosiți mașina de vase? Chiar una mică dacă sunteți 1-2 și nu prea gătiți.

      00
    • Mașină de spălat vase e Dumnezeu. Dacă știa că există când eram mic mă duceam la munca doar să cumpăr una pentru acasă.

      00
    • @ Ciprian, as zice ca face parte din sfanta treime, masina de spalat vase, masina de spalat rufe (eventual cu uscator), si aspirator robot (cu mop daca se poate)

      00
    • Mi se pare amuzant ca ne luam masina de spalat vase (ca ne e lene sa spalam 2 farfurii si o cratita) dar stam la apartamente si ni se pare fain sa ne intindem chilotii la zvantat (cu toata umezela degajata) pe uscatoarele alea sinistre de le tinem toti prin casa…

      Intre o masina de spalat vase si una de uscat, va recomanda cea de uscat. Una ne rezolva o lene, cealalta e o chestie utila. Scapi de umezeala, chiloti intinsi de fata cu musafirii, o tona de par si scame (mai ales daca ai animal de companie blanos)

      00
    • Vasele se spală imediat după ce ai terminat treaba cu ele. După 6 ani de armată…

      00
    • Masina de spalat vase salveaza casnicii.

      00
    • @CristiMB, nu știu cum faci tu 2 farfurii și o cratiță, dar după cum te exprimi tu pari tu cel care spală vasele în mod curent.
      Sunt un om în casă, ar trebui să am o cratiță și o farfurie.
      Să dea dracii, dar orice aș gati, se umple chiuveta: farfurii, boluri, tacâmuri, ibrice, pahare, polonice, palete, linguri de lemn, cratițe și crăticioare și numai Dumnezeu știe ce mai e p-acolo.
      Chiar și pt un sandviș rezultă tocătorul și cuțitul. Minim.
      Sunt genul de om care spală din vase pe măsură ce gătește și ele ajung în chiuvetă. Dar nu știu cum se face, dar când am stins focul sub oală, tot mai sunt niște chestii de spălat și asta fără să mănânc din ceea ce tocmai am gătit.
      Dacă fac o prăjitură, efectiv cerul e limita în materie de vase rezultate.

      PS. Nu-s genul de persoană care se relaxează spălând vase. (Sau făcând curățenie :) ).

      00
    • @Marinel, după ce-am stat 3 ore în picioare să gătesc și-mi simt fiecare oscior din coloană, armata poa’ să se ducă să facă ce vrea ea că io nu spăl nici măcar o linguriță.

      00
    • PPS. Unii nu am spart balconul „să mărim camera”, așa că nu ne întindem chiloții pe uscător în sufragerie în văzul invitaților.

      Pt mine a fost una din condițiile la care am refuzat să renunț când îmi căutam casă.

      00
  4. Emailul din cada e sticla care in majoritatea cazurilor e inerta. Io zic ca depinde cu ce este murdara cada. Triumf ala de aragaz conține soda caustica si va indeparta cu succes grasimi si alte jeguri. Daca însă sunt depuneri de rugina sau calcar, cu niste acizi sau peroxid faci treaba mai buna.

    00
  5. Prima, pt vasele din ceramică, e absolut esențială.
    Mai gătesc la cuptor în vas ceramic (ceva gen faianță, nu lut). Când îl golesc arată ca după război. Mi-aș face degetele praf. Îl las cu apă și un pic de detergent de vase de dimineața până seara și se ia tot la prima atingere de burete.

    00
    • Pentru vasele metalice, care au chestii arse, lipite pe ele, un urma gătitului: pus apă rece, apoi pus pe flacără până dă in clocote. Înmoaie și mama mâncării uscate sau intărite. La tăvi și la tigăi practic.

      00
  6. La treaba cu cancerul, am citit la un moment dat un articol pe subiect și concluzia de acolo, după ani de cercetări, era că literalmente ”Dumnezeu totuși dă cu zarul”. Abuzul tău asupra corpului contează, dar mult mai puțin decât se crede. Și orice multiplicare de celule are o șansă de 0.00…0N% să nu iasă bine, lucru ce duce eventual spre cancere.

    Așa, toți știm pe cineva care a fumat ca turcul, a băut ca rusul, a mâncat ca porcul și a trăit până la 80 de ani. Bunică-meu fuma Carpați și Mărășești, a băut de toate, inclusiv spirt medicinal și a fost cât un taur până pe la 70+.

    00
    • Am mai scris, repet: toti avem cate unul din asta in grupul nostru. Genetic bun.
      Noi suntem siguri ca suntem ca el?
      Cum ar fi sa dea cancerul peste noi, si sa citim ca, daca luam un tratament de o luna, poate poate poate nu s-ar fi intamplat.
      Hepatita A… un sapun e 1leu, si iti ia 30 de secunde sa te speli pe maini inainte de masa. Merita sa risti?

    • Pe principiul asta , treci strada pe roșu, ca roti avem un tovarăș ce o făcut-o si e vine merci…
      De acord sa nu facem o manie cu sănătatea noastră, dar un stil de viață echilibrat (nu bei pana cazi jos si nici nu fumezi) face mai bine decat ai crede..
      Dar da, cu tot stilul sanatos poți muri că da mașina peste tine pe verde

      00
    • Confirm ce zice Cristici in privința stomacului.
      Mi-a zis o cucoană medic, unul din cei mai buni medici de stomac din Argeș: peste 90% din gastrite, ulcere, cancere de stomac sunt provocate de Helicobacter. Care se tratează cu medicamente, regim alimentar și revenit periodic la câte un control. Cucoana m-a făcut bine cu gastrita. Mai trebuie să mă caut la cap, dar acolo mi-e că mă leagă.

      00
    • genetica si epigenetica, e cam trist ca ne luam dupa pseudo stiinte fara sa avem teste adn si testari pentru ce implica.
      da, unii au genetica de superman, am avut un unchi, a murit (cred de ciroza?sau ulcer sau combo) dar a baut si fumat(tarie si tigari fara filtru) toata viata pana la 85 cand s-a saturat si neglijenta l-a ajuns, unii nu traiesc atat nici cu toata grija, din pacate

      00
  7. La cada și baterii wd40 rulz!
    Sau orice antiruginol spray. Detartrantul face minuni dar în timp corodeaza evacuarea.

    00
  8. Pt depuneri de piatră/calcar și rugină sano anticalcar e dumnezeu la flacon.
    Acasă la mine am „moștenit” de la foștii proprietari o dungă de calcar pe chiuveta din baie, sub robineți. Am încercat cu ce maglavaisuri spăl de obicei, cu partea aspră a unui burete de bucătărie, am frecat cu un burete de sârmă până mi-am făcut praf unghiile. Calcarul tot acolo.
    La recomandarea unei verișoare am încercat sano. Am stropit zdravăn cu spuma aia și m-am luat cu treabă vreo oră.
    Când mi-am adus aminte am șters cu un burete. Pur și simplu calcarul dispăruse.
    Am trăit live expresia „a nu-și crede ochilor”. Pipăiam chiuveta unde era dunga aia și era neted.
    Și acum regret că nu am făcut poze „înainte” și „după”, dar nu mi-am imaginat că va fi așa.

    Apoi am rezolvat niște rugină pe vasul de wc. Începusem să cred că trebuia să-l schimb. Am schimbat doar rezervorul care picura a prost.

    00
  9. Masina de spalat vase e aur la casa omului. Te salveaza de lighean, inmuiat si alte tips and tricks.

    00
    • Decât mașina de spălat vase, mai bine un uscător de rufe.

      00
    • Dacă n-aș sta cu chirie….

      Eu bălesc intens la un aspirator gen rumba.

      00
    • Masina de spălat vase + uscător de rufe = must have in orice casă

      00
    • @AB: cât de mare e casa/apt de balești la roomba? Încearcă un aspirator vertical, ceva de săraci, la câteva sute de lei, nu Rowenta & co, s-ar putea să îți treacă.

      00
    • Karcher W3. Îți aspiră ăsta și pe roomba și toate capacele de veceu plimbătoare

      00
    • @Unsirb, casa nu e mare, spatele meu și alte părți componente sunt în pioneze. În plus, și eu și pisicul năpârlim ca niște peruci vechi. :)
      Ideea unui instrument care face curat fără mine mă face să mă ud. :)

      00
    • Uscătorul distruge rufele. La sîrmă, că e și eco.

      00
  10. hai ma Cristi da-o dracu’ de treaba la faza cu ligheanul, mai ai un pic si ne spui ca ai si in baie, strangi apa de la dus.

    00
  11. Chiar voiam sa te intreb mai demult, ca ai zis ca citesti etichetele. Exista vreundeva o comparatie a produselor de curatenie bazata pe ingredientul lor activ? De exemplu, pentru curatat aragazul am vazut mai multe produse (cif, cilit bang etc) si am observat ca unele bazeaza actiunea de curatare (degresare) pe surfactanti anionici (acelasi mecanism ca detergentii), altii pe clor si altii pe otet sau alti acizi (citric, lactic)

    00
    • Nu există o comparație scrisă pe undeva, dar am făcut-o eu cumva.
      Triumf conține soda caustică, pe care bunicii noștri o foloseau pentru a face sapun. Soda caustică și grăsime, asta e rețeta sapunului. Noi ce avem pe aragaz, care e murdăria principală care se adună pe un aragaz?
      Triumf cu soda caustica… mi-am luat inclusiv in Italia, sa curăț hota si aragazul când m-am mutat, ca „sgrassatore” ăla al lor e o prostie. :)

      00
  12. 1) Masina de spalat vase. Suntem in secolul 21! Consum de apa mult mai mic (20l), timp castigat berechet, vase dezinfectate, cam 2kw per ciclu de spalare.
    2)Balsamul e o porcarie cancerigena. Citeste pe eticheta ce contine: indexul de la Chimia Organica a lui Nenitescu
    3. Ca un connaiseur al sucului de rosii, iti spun ca depinde de ce rosii folosesti.
    4) Nu am incercat
    5) Pai… E cam asa: triumf pentru aragaz contine in principal alcool si soda caustica. Soda caustica dizolva spectaculos grasimile DAR ataca ceramica. Cazile vechi din fonta sunt smaltuite (un fel de „piatra” cum spui tu) de deci e o idee proasta sa folosesti soda caustica. Ar dura zeci de spalari sa vezi efectul dar l-ai vedea. La cazile moderne din fibra de sticla avem un plastic special (gelcoat parca) si acolo da, triumf este ideal. Mai exista cazi din tabla, si alea presupun ca tot smalt au ca acoperire deci triumf=bad idea.

    00
  13. In spiritul articolelor cu salarii de pe blogul asta, traiam cu impresia ca marea majoritate a cititorilor are deja masina de spalat vase, iar o mai „mica majoritate” si uscător de rufe 😁😁.

    Într-o nota serioasa, m-a pus un pic pe gânduri partea cu sănătatea, cumva am ajuns sa bifez câteva chestii negative fără sa realizez și pe care le pot corecta relativ ușor.

    00
    • Uscatorul de rufe nici măcar nu e igienic, asta pe lângă faptul ca nu e „eco”, consumă enorm de multă energie.
      Cald și umezeală, mediul propice pentru jde „nasoale”.

      00
    • @CristiPE

      Sa stii ca masina aia de uscat isi scoate intr-un rezervor toata apa din haine, nu o scoate in exterior sub forma de aburi.
      Regulat la 2-3 luni, eu stau si o desfac sa curat circuitul prin care trec scamele/apa sa nu se „infunde” pe undeva de la scame. E o treaba de 30 de minute, dar sunt sigur ca merge struna.

      00
  14. Legat de vase și spălatul lor… Mi-am făcut obiceiul de a spala vasele imediat după ce am mâncat. Iar dacă sunt mai multe( musafiri, petrecere etc) spălatul la mână mi se pare relaxant chiar. Deci, nu mă atrage ideea de a avea mașină de spălat vase.

    00
  15. 1. Trei linguri oțet, una bicarbonat de sodiu – desfundă chiuveta, curăță chestiile din cupru, bronz și alamă.
    2. Dacă sughiți și vrei să te oprești umple un pahar cu apă, așază-te pe un scaun, apleacă-te în față cât poți de mult și bea niște guri de apă din pahar dar de pe marginea paharului care este opusă gurii. Oprește sughițul instant. Always works with me.
    3. Dacă ai nasul înfundat pune în nări câteva picături de suc de lămâie. Acidul citric topește foarte rapid mucoasa nazală. Testat – merge de minune.
    4. Rostopasca e buruiana aia de-o găsești vara prin toate ungherele străzilor. Flori galbene, frunze mari. Când rupi ceva din ea lasă o sevă portocalie. Aia e extrem de bună în tratat negii. Gen scapi de ei în două-trei zile dacă pui sevă de-aia pe ei. Testat în copilărie, confirm că merge.

    00
    • Va urma partea a doua din „rubrica de psihologie”?

      00
    • 2. După o viață de sperieturi, ținut respirația, mâncat zahăr, băut zece înghițituri de apă, etc, etc, acum vreo 5 ani am aflat şi eu de treaba cu paharul, chestie care chiar funcționează.

      00
    • 4 – din cauza de rostopasca pe negi a murit bunica mea, so…

      00
    • La punctul 4 confirm și eu. Aveam o chestie pe genunchi, tot creștea, nu funcționa nimic. Mi-a spus soră-mea de plantă, am coborât în fața blocului, am cules-o și după două zile am scăpat. Fără nicio urmă.

      00
    • @Dani cum adica? Nu stiu pe nimeni care sa fi avut probleme de la ea, am folosit-o si eu in copilarie, si o gramada de cunoscuti. E tratament clasic pentru negi, functioneaza mai bine decat tot ce am luat de la farmacie.

      00
    • N-are nicio treaba rostopasca cu negii. Mi-am dat ani intregi si degeaba

      00
  16. NOU
    #77

    Pentru mine, zahărul pus în cel mai bun suc de roșii transformă sucul în lături.
    Cine are acid de la sucul de roșii ar trebui să vadă un gastroenterolog.

    00
  17. Pentru cine are loc in bucatarie, o masina de spalat vase face minuni. Pe langa faptul ca se reduce consumul de apa, vasele se spala mult mai bine decat le-ar spala cineva de mana (se curata mai bine si se si dezinfecteaza datorita temperaturii mult mai mari a apei).

    00
  18. Mașină de spălat vase/rufe, aspirator-robot cu mop, trotinetă/bicicleta electrică, mai lipsește scaunul motorizat pentru deplasarea prin casă ( sau covorul rulant) și vom ajunge să arătăm precum cei din Wall-E….

    00
  19. Cea mai buna inventie din lume e masina de spalat vase. A doua inventie este dusul walk in, a 3- este bucataria si baia pe care le speli cu furtunul dupa ce le-ai dat cu ceva detergent peste tot. Deocamdata bucataria aia nu mi-o permit ca e scumpa rau dar va veni momentul.

    Nu ma luati in seama. Sunt destul de excentric cand vine vorba de eficienta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.