Samsung S21 Ultra 5G Review

Dacă anul trecut am zis că Samsung a făcut rahatul praf cu S20 Ultra și aștept Pixel 5 XL, așteptarea mea a fost degeaba, pentru că Pixelul a mers într-o direcție care pe mine nu mă coafează. XL-ul lipsește complet, dar cel mai enervant e că o fac pe mironosițele și zic că nu e nevoie de cameră ultra-wide ca după un an să pună camera ultra-wide (Apple măcar tace și după aia anunță că au inventat ei roata). La anul cred că Google descoperă iar că e nevoie de zoom.

Așadar, abonamentul se apropia de reînnoire și am zis să fac ceva complet necaracteristic: să precomand telefonul fără să văd review înainte. Și mai era și vorba de Samsung…

Experiența mea cu Samsung e legată de Galaxy SPlus acum aproape 10 ani. A fost obositoare și enervantă în egală măsură dar să zicem că Androidul era la început (restarturi random noaptea cu pierdut alarma, oribil de încet etc.). Părinții au J5-uri care par să fie decente pentru ce au ei nevoie și rezistă de ceva ani. Recent m-am jucat cu un M31 și am zis dacă ăsta e mid range, păi să vedem ce poate un flagship. După un embargou de 7 ani mă întorc la Samsung, sper să nu regret.

Telefonul e S21 Ultra 5G, modelul cu 512 GB memorie internă și 16 GB RAM. Tehnic vorbind, modelul e SM-G998B/DS.

Specificații generale:

  • SoC: Exynos 2100 (8 cores, 3x ARM A78, 4x ARM A55, 1x Cortex X1)
  • RAM: 16GB
  • Stocare: 512 GB (UFS 3.1)
  • Display: OLED 6.82″, 1440×3200, 120 Hz (max), 514ppi
  • Baterie: 5000mAh
  • Camere: 4 camere + 1 frontală
  • Software: Android 11 cu One UI 3.1
  • Altele: Senzor amprentă ultrasonic sub display și diverse alte bells and whistles.

Comparațiile vor fi făcute cu P30 Pro, telefonul pe care îl înlocuiește. BTW, ca follow-up la review, Huawei nu a fost în stare să repare bug-ul cu anul, acum suntem în anul 3R – vezi imaginea comparativă. O fi specific softului de la operator, nu știu. Cu timpul au apărut niște probleme de genul scroll în Chrome, ecranul îngheață, dar de fapt în spate el merge. Dacă mai dai de vreo două ori scroll, ieși din Chrome și intri din nou, vezi din nou imaginea ok unde ai fi ajuns cu scroll-ul. Altă problemă foarte enervantă este alegerea pozelor din galerie când vrei să dai share pe whatsapp, signal, insta…nu știu de ce este legat dar uneori pasul asta pur și simplu se blocheaza, toate pozele sunt negre și nu ai ce să faci. Dacă repeți pașii de vreo 2-3 ori până la urmă o ia. Probabil vrea un reset to factory settings dar nu mai investighez. De lăudat: bateria a rămas ok cu încărcat în fiecare noapte (deci are cam 600 de încărcări). Telefonul nu a avut folie pe el și sticla a rezistat admirabil (a încasat niște căzături) însă are niște zgârieturi foarte fine care se văd numai în anumite condiții de iluminare.

Așa, back to our hero: Telefonul e mare și gros (that’s what she said), mai înalt decât P30 Pro, dar nu mai lat decât Pixel 2 XL care rămâne paleta supremă. Dacă la P30 Pro era greu de ajuns la anumite chestii din partea de sus a ecranului cu o singură mână, la S21 e aproape imposibil fără o scamatorie care poate duce la scăparea telefonului din mână. Mai grav, e foarte greu, dar nu e ca și cum se poate face ceva. Vrei Ultra, ai totul Ultra. Era o glumă: Ești îngrijorat că nu încape în buzunar? Nu te îngrijora… Nu încape!!!

Vine fără încărcător, unul dintre subiectele controversate menționate de review-uri. Personal pe mine nu m-a deranjat, am propriile mele cable și încărcătoare (la P30 Pro nici nu le-am desfăcut). Nu mă interesează nici încărcarea rapidă, o oră și ceva până la 100% e ok că nu vrem să coacem bateria. Nu fac vlog toată ziua cu telefonul și am baterii externe pentru zile din alea de concediu cu mai multe poze. Telefonul vine cu folie preinstalată pe care am lăsat-o deocamdată (plus o folie peste folie, vezi imagini). Nu plănuiesc să îi pun altceva după experiența cu P30 Pro, nu merită frecușul cu folii de sticlă curbate care pot sau nu să afecteze senzorii, bule de aer, etc. Husă în schimb trebuie, că marginea aia neagră de metal nu o văd bine. Am ales tot Spigen Liquid Crystal că se potrivesc bine și țin cam 1 an până se maronesc. Știu, e păcat de sticla aia satinată de pe spate dar nu pot să îl țin pe masă direct pe camera hump.

Ecranul e ce trebuie, în sfârșit mă întorc la rezoluție peste 500ppi, cum aveam în 2013 pe Nexus 5. Părerea mea e că refresh-ul de 120Hz se simte, efectul e subtil, dar se simte. Sigur, aș putea să pun pe 60Hz și să economisesc baterie dar de ce am mai luat telefonul ăsta? În general ecranul are acel je ne sais quoi pe care Huawei nu îl avea, era doar un ecran meh.

Modelul e dual sim dar, șoc și groază, nu mai are micro-SD – celălalt subiect polarizant din presă. Am văzut oameni jurând ură eternă Samsung pentru așa o ofensă. Din nou, la mine nu se aplică, nu folosesc. Huawei-ul a avut 128GB și mai am 7GB liberi după 2 ani. 512 ar trebui să îmi ajungă ok până va fi înlocuit.

Senzorul de amprentă e ultrasonic, mai mare cică decât pe S20 și aș putea să zic că e aproape la fel de bun ca unul capacitiv (mă refer la rapiditate și rată de erori). Fucking finally! La P30 Pro a fost mereu o durere de cap senzorul, pur și simplu era prost, dădea rateuri și uneori refuza să mai funcționeze până nu îl lăsai 3 secunde în pace.

Softul e…well…cu haine Samsung. Tot soiul de Samsung apps cu nume dubioase – Bixby, Global Goals, Samsung Free – de care mă feresc cât pot. Configurarea nu a fost fără probleme, pur și simplu nu voia să downloadeze aplicațiile avute pe telefonul trecut (download pending). Am repornit configurarea, tot n-a vrut. Am dat cancel și download din nou la fiecare și a mers. În fine după vreo două ore era configurat totul (dacă pare mult, e vorba de toate configurările – login pe toate app-urile, unele cu activare separată, pairing cu mașina, alarme, etc.). Apropo de pairing cu mașina (VW), alt futai: „Galaxy S21 Ultra is incompatible. Connections will be broken”. Dar nici o teamă, mașina nu vorbea serios, trebuie doar insistat, la a doua încercare o ia. În rest, am scăpat de metoda stupidă a Huawei de a ascunde notificările de pe Always-On-Display după unlock. Ah da, și AOD-ul are intensitatea corectă, la Huawei noaptea era prea luminos.

Ca și hardware e probabil overkill pentru ce fac eu, dar măcar se mișcă bine (it fucking better do that, are mai mult RAM ca multe desktop-uri și laptop-uri). Nu e invincibil, un scroll rapid pe Reddit sau pe o pagină în Chrome cu multe elemente, reclame etc. și va sughița. Nu mă plâng totuși, marea majoritate a acțiunilor sunt Pixel-fast. GPS lock e rapid, dar nu am avut probleme la capitolul ăsta nici la P30 Pro.

Camerele sunt motivul pentru care am ales telefonul acesta. Sunt 5 camere în total:

  • Main: 108 MP, f/1.8, 24mm
  • UWA 12 MP, f/2.2, 13mm
  • Telephoto 3x: 10 MP, f/2.4, 70mm
  • Telephoto 10x: 10 MP, f/4.9, 240mm
  • Selfie camera: 40 MP, f/2.2, 26mm cu autofocus

Combinația de zoom 3x și 10x mi se pare foarte bună, de multe ori 5x-ul de pe P30 Pro mi se părea prea „lung” și 3x cu camera principală era oribil. Ideea e că jucăria înlocuiește cu succes săpuniera, nu mai trebuie să car după mine încă un device și fix asta urmăream. Nu o mai car după mine de la P30Pro dar am simțit limitări care acum par mai puține. Acum nu vă imaginați minuni foto (vezi problemele din imaginea contre-jour), la pixel peeping nu se poate compara cu ceva dedicat dar pentru un telefon s-a ajuns foarte departe. Am inclus și sample-uri de 20x (săpuniera atât putea – din păcate nu m-a dus capul să iau și săpuniera cu mine pentru comparație directă – deh caut-o, încarcă acumulatorul, etc.) și 100x, for fun (turnul e cam la 1.5km depărtare). 100x e o chestie abjectă, nu poate să inventeze detalii care nu sunt în cadrul 10x. Insistă cu prostia asta într/un mod ridicol. Apropo de 10x, rezultatele sunt passable, dar până la urmă trebuie multă lumină – dacă nu e soare face imediat acuarelă din orice detaliu (mai mult decât face de obicei, adică). Camera de selfie e în altă clasă față de mizeria cu fixed focus de pe Huawei care făcea picturi impresioniste – are două încadrări, una mai wide și una mai zoomed-in dar e doar vrăjeală digitală. Îmi pare tare rău că modelul cu două camere de pe Pixel 3 XL nu a prins.  În general camerele au un output plăcut, culorile nu mi se par over the top și focusul pare mai puțin nărăvaș ca pe P30 Pro.

Era să uit: are cincigeeeee adică se conectează automat la cipul din vaccin și poți să-i faci overclocking. Nu se simte nici o diferență față de LTE în cele mai multe cazuri de folosire normală dar poți să dai un download test să juiseze involuntar dușmanii.

Chestii neplăcute:

  1. are „optimizare” din aia pentru aplicații de te trezești că nu mai primești notificări. Până te prinzi înjuri un pic că nu le „optimizează” pe toate la fel.
  2. se încălzește ceva mai mult decât Huawei-ul, zic eu. Cică ar fi Exynos-ul de vină.
  3. rata de refresh de 120Hz e de fapt adaptivă, e la 120 numai când faci ceva activ (și nici atunci, depinde de aplicație). Am citit review-uri care ziceau că AOD-ul rămâne la 60Hz ceea ce ar fi o risipă. Tind să cred că nu e așa pentru că se observă cu coada ochiului o sacadare când miști telefonul și e pe AOD (ceea ce la alte telefoane nu se observă).
  4. deși are baterie de 5000mAh, mi se pare că ține mai puțin ca Huawei-ul – probabil e normal dat fiind că e altă rezoluție și refresh. Ajunge toată ziua fără probleme în cazul meu – fiind și prima săptămână, probabil l-am folosit în mod atipic.
  5. uneori notificarea pentru Whatsapp apare de două ori pe AOD, dacă deblochezi dispare dublura. Probabil ceva bug.
  6. camera hump-ul e prea mare și telefonul nu stă bine pe o suprafață plană. Cumva tot din cauza asta vibrațiile pe o suprafață rigidă se aud deranjant de tare. Am încercat să dau intensitatea la minim, nu ajută. Dimineața, stând pe noptieră, alarma parcă e rotopercutoarea vecinului – acum stă pe ceva textil și nu mai deranjează.
  7. în Google Photos pozele apar cu date greșite. Pe desktop sunt ok. Din ce am studiat e problemă Google, cred ca trebuie reinstalată, clear cache, ceva.
  8. softul camerei decide când și ce cameră să folosească: dacă tu dai pe 10x nu înseamnă neapărat că ai comutat pe camera 10x. Dacă nu e destulă lumină nu încearcă să pornească „periscopul” 10x și f4.9 ci folosește camera 3x. Înțeleg raționamentul dar e enervant. Nu e numai lumina, e și distanța până la subiect, un geam chiar și curat între camera și subiect îl confuzează uneori.
  9. prețul e cum e, chiar și la prelungire de abonament, dar după ce dau Huawei-ul și Galaxy Buds Pro primite pentru precomandă mutarea ar trebui să fie mai digerabilă.

Altfel nu am mari nemulțumiri, pare să fie ce căutam, sper să nu fie famous last words.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Pt treaba aia cu optimizarea nedorită, nu ai in setările bateriei posibilitatea de a decide dacă și pt ce aplicație se va utiliza optimizarea bateriei?

    La telefonul meu (Oneplus 7) am posibilitatea de a seta astfel: Control inteligent (se ajustează automat in funcție de aplicație și de modul în care o utilizezi); Se optimizează (Restrictionează activitatea din fundal a aplicației – Eu asa am setat toate aplicatiile de la care nu ma intereseaza notificarile) și Nu se optimizează (pt aplicatii de la care vreau să funcționeze non-stop si sa primesc notificări, gen email, pedometru, aplicatia pt smartwach, bitdefender și call recorder)

    00
    • Sigur că le am, dar e un micromanagement (cum zicea altcineva pe aici) de care nu am nevoie. Plus că Gmail de exemplu nu e la excepții și merge, altele nu. Nu e o regulă.

      00
    • A. , dacă vrem autonomie cât mai mare a bateriei, dar și aplicații „vitale” funcționale… trebuie să facem un pic de micromanagement. O singură dată, sau de fiecare dată când instalezi o aplicație hotărăști și cum va fi tratată din punct de vedere al consumului bateriei. Nu cred că e un inconvenient major asta.

      Mai tare m-ar deranja să mi se termine bateria repede sau să-mi fie oprite aplicații după cum îl taie capul pe telefon în timp ce altele care nu-mi folosesc să ruleze în fundal și să-mi consume bateria.

      00
    • De acord, dar să mă întrebe la instalare „șefu’ ce facem cu aplicația nouă? O nenorocim sau vreți și notificări la ea?”. Nu să îi dea el omoru’ by default și eu să stau să mă întreb de ce nu vin notificările pentru aprobat tranzacțiile la bancă, de exemplu. În fine, nu e capăt de țară. Nici Apple nu e mai breaz, rămâne uneori ceva agățat de se duce bateria de 3 ori mai repede și nu se rezolvă decât cu un restart.

      00
  2. Modelele cu Exynos se încălzesc mai mult și mai repede decât cele cu Qualcomm, și din cauza asta face și throttling mult mai devreme. De la Samsung am luat în considerare doar S10 Lite pentru că vine cu Qualcomm și pe modelele din EU (de luat mi-am luat altceva).

    00
    • Și S20 FE 5G vine cu Snapdragon la nivel global.

      Altfel, rămâne cum am stabilit. Samsung vine cu rahatul ala de SoC, bătut in fiecare an la curu’ gol de Snapdragon, cere același pret ca și la varianta US, și se uita mirat ca n-are vânzări la flagship-uri.

      00
    • @Doru.
      Esti sigur ca anul asta Exynos nu e la fel ca Snapdragon? Ca tot internetul (cu exceptia catorva pierduti) spune ca sunt egale.

      00
    • @Robert, da, esti prost. Sunt doua arhitecturi diferite deci fix la fel sigur nu are cum sa fie iar exu se comporta cam fel doar daca ii pui cooling sa il tii in aceeasi temperatura ca snapdragonu

      00
    • @nix esti tu tare asa in gura pentru ca esti in spatele unui user pe net? Sau si in realitate ai fi raspuns asa?
      Imi spui mie ca sunt prost cand tu n-ai inteles o propozitie simpla.
      Tu ai inteles ca eu ma refeream la faptul ca sunt identice dar cu nume diferit?
      Prost eu ,dar am gasit cel putin unu mai prost ca mine aici,pe tine

      00
    • @Robert3 – cum sunt identice cand unul ruleaza cu vreo 10 grade mai ‘hot’?
      alte diferente mai sunt, poate majoritate rezolvabile din software dar sigur nu, astia scot telefon nou in fiecare an, ce plm de update sa te astepti de la ei, consumerism pe paine
      da, sunt mai prost, merci, sanatate

      00
  3. Google nu vrea sa intre pe piata telefoanelor, daca voia rupea pe genunchi. Telefoanele Google (vezi seria Nexus si Pixel) sunt pentru a dicta directia de mers producatorilor de telefoane care folosesc Android. Pentru a le arata ca se pot face telefoane care sa se axeze pe experienta de utilizare si sa intrerupa cursa miilor de RAM si mega procesoarelor si 5768 de camere.
    PS: Pixel 5 face cele mai bune poze pentru majoritatea utilizatorilor.

    • Asta sună ca aia cu „sunt interese mari la mijloc” sau „meserie te halesc, dar n-am cheia de 14”.

      00
    • Eu cred de fapt ca Google se chinuie totusi un pic. Din pacate, nu se vand atat de bine pe cat au sperat ei.

      00
    • Pai ce sa zici și tu când nu ai argumente …

    • @Mihail: daca Google ar intra pe piata telefoanelor să facă vânzări s-ar canibaliza. Ei câștigă mai mult și ceilalți producători care folosesc Android decât dacă ar vinde

    • Părerea mea e că se poate regla canibalizarea din „limited edition, vai doar 5000 facem, cu fildeș vegan pe spate” nu din „anul ăsta punem baterie nașpa și la anul punem baterie ok dar ne batem joc de camere. După aia scoatem senzorul de amprentă și anul următor îl punem la loc. Hai că avem planul pe 5 ani, phew ce bine că nu suntem în pericol să acaparăm total piața de telefoane mobile și să falimentăm Samsung. Și zi-le la marketing să o lase mai moale”.

      00
    • @ ciobi
      Nici cu proiectul ala cu care au vrut sa intre peste Facebook (Google +) nu au vrut sa fie smecheri? Ca am auzit ca au tocat 2 miliarde de coco degeaba.
      Nu e Google chiar atat de mare

      00
    • @A: eu vorbesc de vanzari de volume, tu vorbesti de limited edition. e bine ca ne intelegem…

    • @Ciobi: Google vrea ca Pixel-urile sa aiba succes, nu ma indoiesc de asta. Au si o versiune usor modificata de Android, diferita de AOSP cu functii exclusive. Daca nu ar vrea sa isi bata capul, ar pune direct AOSP, cum faceau cu Nexus-urile si end of story.

      Faptul ca isi bat capul sa scoata maximul din IMX363 dupa 3-4 de zile, imbunatatind de la an la an algoritmii de procesoare, spune totusi ceva. Google vrea, are potential, dar ii lipseste ceva. Fie sunt prea scumpe, fie sunt prea simple, fie ambele.

      00
    • Fals. Pur si simplu ii doare in cur, viziunea lor e alta dar din ignoranta sunt ai prosti la ce ar putea castiga, asta e, poti fi ceo la cea mai sm3kera companie si tot sa iei decizii proaste, nu sunt singurii, uitati-va la toyota, sau altii, btw lg mai exista pe telefone?🤣

      00
    • @Ciobi: clar că nu ne înțelegem. Dacă Google ar putea face cel mai tare telefon și i-ar fi frică să nu strice piața, ar putea să îl facă și să-l dea la limited edition XL Max Pro Concept Vision doar ca să arate că se poate (cel mai probabil ar fi 1500-2000 euro). Tu zici că ar putea să facă, dar nu îl face și în schimb face unul mai prost (controlat de prost) pe care încearcă să îl vândă în numere mari. Așa cu SoC de divizia B și sistem de camere cum aveam pe LG G5, pe cine să sperie? Eu zic că realitatea e mai simplă – nu pot să scoată ceva la preț competitiv și încearcă diverse strategii, acum suntem în perioada mai low cost.

      Până la urmă Google nu face mare lucru hardware, ecrane OLED, SoC-uri, module de cameră, până de curând le dădea la LG și HTC să mănânce o pâine să facă device-urile pe specificațiile lor.

      În fine, fiecare cu convingerile lui – eu mă întorc la Pixel cu prima ocazie, dacă se lasă de orice cred că fac ei acum și fac un device care să corespundă cerințelor mele.

      00
    • @A.:

      Camerele de pe Pixel sunt bune, chiar prea bune, dar sunt enorm de mult ajutate de software. IMX363 e un senzor bun, iar ajutat de soft e si mai bun. Problema e ca nu vor mai putea trage la infinit de el.

      Daca ar scoate un telefon cu IMX363, AMOLED de 90Hz si SoC, gen 765G la 300 de euro, ar rupe in doua piata. Soft stiu sa faca, problema e la hardware.

      00
    • Din categoria „vaccinul împotriva cancerului există, dar nu se pune pe piață pentru că nu se vrea”

      00
    • Revin pentru analfabetul funcțional A care citește dar înțelege pe dos.
      Eu am spus că Google nu vrea sa facă bani din telefoane, adică nu vor sa vanda la pula goala tone de telefoane. Daca vor o fac, dar nu vor. Fac munți de bani din altceva, telefoanele pt ei sunt un hobby și nimic mai mult.
      Daca vrei sa înțelegi ce am spus mai sus și să te documentezi, bine, daca nu tine-o pe a ta că nu sunt in stare și end of story.

    • @Ciobi: dacă să „intre pe piață” e un eufemism (cam de cartier) pentru „a încerca să facă un produs la preț competitiv care să se vândă în numere mari în scop de profit crescând de la an la an” atunci da, sunt de acord cu tine, Google nu are și nu trebuie să aibă ambiția asta. Ar trebui să aibă ambiția să rupă gura târgului cu ceva, ceea ce momentan Pixel 5 nu face. La un moment dat între momentul Pixel 2 XL și acum providerul meu telecom s-a săturat și a scos Pixelul din ofertă (sau Google a renunțat că se vindea prea bine, una din două).

      BTW, la mine „intrat pe piață” înseamnă momentul 2010 când a apărut Nexus One. Dacă asta înseamnă că sunt analfabet funcțional, so be it.

      00
    • @Mihail, de fapt ei fac un fel de research, si pixel e platforma de testare, nu. nu ii intereseaza foarte serios ca pixel sa reuseasca, cum am spus, research, testare, pixel e un fel de forever beta

      00
    • @A: în sfârșit ai înțeles ce voiam să spun e bine și atât. Revin, firmele care vor să facă bani nu scot telefoane de nișă ci telefoane medium range la preț competitiv (vezi Oneplus și Xiaomi in India etc).
      Google nu vrea sa facă bani din telefoane cu doar sa dicteze o direcție, sa arate că se pot face telefoane care sa se axeze pe experiența de utilizare și nu pe specificații seci. Ceva gen Apple. Ei câștigă o gălăgie de bani din ceilalți producători de telefoane care folosesc Android. Că sunt idioți? Da! Că iau decizii greșite dpmdv? Da!

  4. Arata chiar ok la zoom 10x, esti si in conditii bune dar daca te uiti asa din trecere zici ca e poza normala, fara zoom.

    00
  5. Poate suna stupid. Dar daca tot ai pus „ditai” camera hump-ul si eu trebuie sa vin cu o husa ca sa echilibrez telefonul, nu mai bine maresti tot telefonul rezultatul fiind ca ai mai mult spatiu pt baterie si elimini camera hump-ul. Dezavantajul e ca telefonul e mai greu.

    00
    • Mda…hump-ul e de metal (vezi mai jos video), dacă îl făceau cât toată lățimea ajungea la 300 de grame cred. Iar sticlă în trepte cred ca nu face nimeni deocamdată. Poate reușeau ceva cu ceramic…nu știu. Pe mine manderanjează că au lăsat spațiul gol sub telefoto 3x – mai bine puneau led-ul acolo. Sau un IR transmitter, ceva.

      https://youtu.be/Y4wrxLVs3eU

      00
    • la ce e nevoie de IR transmitter?
      aparat de aer conditionat? nu fii #sarak si pune-ti din ala smart care poate fi comandat prin wifi sau macar un bluetooth ceva
      televizor? din nou, aici nici macar nu trebuie sa nu fii #sarak, cam toate alea smart pot fi comandate prin wifi (cel putin alea de la samsung si costa ca un sfert de telefon).
      altceva nu stiu ce mai poate folosi o telecomanda IR poate la: plafoniere sau alte corpuri de iluminat, desi se pot lua smart si alea, sistem audio, desi si ala se poate pune la un volum fix si se poate controla dispozitivul care da sunetul (sau sunt sisteme audio smart), ventilatoare sau alte chestii, din nou ori exista smart ori fara telecomanda, hai sa zicem ca la usi de garaj sau porti automate se mai foloseste IR si nu prea vrei sa fie smart.

      oricum, mi se pare mult mai util un jack audio decat un IR.

      00
    • Ah, aia e clar, am avut pe P30 Pro și l-am folosit fix de 0 ori. Ziceam așa să pună ceva acolo – personal aș fi preferat mai multe leduri – dar eu am o obsesie cu ledurile. Oricum nu puteau să pună ceva prea mare pentru că dedesubt e de fapt camera 10x.

      00
  6. Experienta mea cu Samsung s-a oprit la Galaxy SII si atit. De atunci nu vreau sa folosesc Samsung. Xiaomi si acum Nokia, nu suport gindirea coreenilor in ceea ce priveste UI-ul, iar Huawei e … meh. Dar altceva vroiam sa remarc.

    Cit timp folositi un telefon? 1 an, 2, 3, 4? Asa, ce faceti cu el dupa ce nu mai corespunde? Il vindeti? La doi ani are bateria dusa, trebuie inlocuita, deci ce valoare de revinzare mai are? Nu-l vindeti, il tineti intr-un sertar, cum fac eu, poate mai am nevoie de el, cum mi s-a intimplat, daca are un accident telefonul aflat in serviciu, pina luati altul. Bun, dar ideea e ca un telefon scos din serviciu e pa. Si acum vine intrebarea intrebatoare:
    – ce faceti cu memoria aia flash uriasa pe care ati dat o gramada de bani la achizitie, gen 256-512 GB? Din ce stiu eu, memoria flash din telefoane e ~2 lei/GB, ca e foarte rapida, pe cind cea din carduri microSD e 1leu/GB aia destul de rapida, gen 80-100MB/s write.
    – folositi telefonul ca mediu de stocare secundar pentru poze si video dupa pensionare? Daca telefonul nu mai porneste, are o problema hardware de la stat in sertar degeaba si brusc nu mai poate fi accesat, datele sunt cam pierdute, sau pot fi recuperate cu cost si deranj.

    Aici am eu o problema cu achizitia unei memorii flash foarte scumpa, ce nu mai poate fi folosita cind device-ul ce o contine iese din serviciu. Cred ca nu-si pun multi problema asta. O memorie uriasa se umple cam in exact perioada de utilizare a telefonului cu pozele si video-urile inregistrate de telefon, daca nu descarcati voi video la greu de pe Netflix si uitati sa mai stergeti. Asta face sa uiti de backup din trei in trei luni. Cade telefonul in riu, adio doi ani de amintiri. Ultimul Xiaomi avea 64GB, se cam umplea. Nokia acum are 128, deja am doi ani si nu e plin, dar am si back-up facut.

    00
    • Voi cu 64gb de poze e pe an cate vieti credeti ca dispuneti ca sa le revedeti?

      00
    • @finch: mi-am luat s7 edge la precomanda, acum 5 ani. Il incarc zilnic, dar inca isi face treaba lejer. Singura problema e ca de cateva luni are o linie roz verticala pe ecran (problema aparuta frecvent la s7 edge).

      Din punctul meu de vedere si-a scos banii.

      00
    • Mai tine cineva pozele exclusiv in telefon? De cand am Android toate se duc in Photos, am poze de acum 10 ani acolo. Sau va e frica sa nu va fure careva nudurile? :))

      00
    • eugen, din iunie, se pune contor la Google Photos. :)
      Va trebuie sa mai stergem din aiurelile de poze pe care le facem zilnic.

      00
    • Eu am vândut anul ăsta 3 bucăți Nexus 5 cu 25 euro fiecare (stăteau în sertar). Dacă funcționează, orice are o valoare de revânzare – acum că e mare sau mică e altceva. Cu bateria…depinde de noroc și de cât ai abuzat-o.

      00
    • @motanes nu imi pasa, am 1 TB.

      00
    • Eu tin un telefon, undeva la 4-5 ani.
      Mai devreme de atat, nu merita schimbarea, fiind model de top, de-aia il cumpar, ca sa nu imi bat capul anual cu telefoanele.
      Am un S9, din 2018 si un Note 10+.
      Probabil la anul, voi schimba S9 cu un S22.
      Note10+, nu stiu, poate peste vreo 5 ani.
      Telefoanele vechi au ajuns mereu prin familie (parinti, socri), pana acum nu am vandut nimic. Asa ca probabil asta se va intampla si cu asta, daca nu, pe OLX se vinde absolut orice. Strategia mea, ca sa scap de chestii, mereu le pun mai ieftin decat restul. Daca telefonul e la 900 de lei, eu il pun la 800. Asa am facut cu tot ce am vandut pana acum.

      00
    • Si eu inca am un S7 inca din 2018 si merge bine, display 2k, procesor bun, nu vad de ce as face upgrade, ca sa il vinzi acum, iei 400 lei in stare buna

      00
  7. „uneori notificarea pentru Whatsapp apare de două ori pe AOD, dacă deblochezi dispare dublura. Probabil ceva bug.” patesc la fel pe Sony Xperia 5 II

    00
  8. Acelasi model, primit ieri, l-am luat la liber. Vin dupa Note S10 Plus, e semnificativa diferenta de greutate, alea 30 grame in plus se simt. Nu am avut probleme de notificari pierdute inca, dar nici nu folosesc asa de multe aplicatii. Bugul cu WhatsApp il am si eu, a cerut update ieri, dar nu s-a rezolvat.

    Poti sa scapi de unele dintre aplicatiile Samsung, dar nu poti sa dezinstalezi Tips, Free care e un fel de Google news recommandations si de Notes. Probabil cu ROM custom ar fi mai personalizabil, dar nu am mai instalat de ani buni unul si Samsung da update-uri destul de des, deci nu vad scopul. Plus vreau sa pot folosi aplicatiile de internet banking.

    Nu ma deranjeaza lipsa microSD, pe Note aveam 256 GB si dupa un si jumatate inca era cam la 70%. Tot ce nu trebuie salvat local se duce in Drive si Google Photos, de aia am 1TB. Se incalzeste cam mult la incarcare, dar la fast charging toate se incalzesc mai mult, nu am avut probleme cu bateria din cauza asta. Curios daca tine mai mult de 1 zi si jumatate cat tinea cel anterior.

    00
  9. Eu am fost utilizator Samsung de la primul Galaxy, luand la rand toate modelele pana la Galaxy S6 Edge, unde din cauza TouchWiz UI-ul vechi Samsung am renuntat la ei si am trecut pe OnePlus. Am revenit la Samsung odata cu S10+ si acuma sunt pe Note 20 Ultra. M-am jucat si eu putin cu S21, OneUI este cu totul altceva decat dezastrul de TouchWiz.
    Vis-a-vis de consumul de baterie pot sa-ti spun ca se va imbunatati. De la S10 in sus Samsung are un learning mode la battery usage si dupa o perioada de timp dupa ce-ti invata modul de lucru vei constata ca ii creste foarte mult autonomia.
    Referitor la camera bump, la S21 ai mai putine motive sa te plangi decat la Note20 Ultra care are o imensitate de bump, fata de care cel de la S21 e mic copil. Dar cu o husa okay nu te mai deranjeaza. Eu folosesc de la Ringke (tot coreeni sunt) si sunt foarte multumit.

    00
  10. Bug-ul de WhatsApp nu e bug :D

    WhatsApp face check in fundal pentru mesaje noi si ce pare sa fie a doua notificare e de fapt un silent notifications de la check.

    Daca mergi in Settings – Notifications – WhatsApp si dai disable la Other notifications, nu mai apare pe AOD sau in bara, o sa apara doar notificari reale, de la mesaje and so.

    La fel pateam pe S20 FE pana am descoperit.

    00
    • Să știi că e posibil să fi văzut o dată pentru o fracțiune de secundă că o notificare era „checking for new messages” dar de obicei asta apărea când nu avea net Huawei-ul. Ia să văd. Merci!

      00
  11. oau… au trecut 2 ore jumate de la publicarea articolului si niciun comentariu despre iPhone 12 :)))

    00
    • Vali are cititori educati, nu comenteaza in afara subiectului. De ce ai discuta mere cu pere?
      Merge si aia cu lasa oamenii sa se convinga singuri?

      00
    • De obicei cand apare un articol despre telefoane iPhone se trezesc cel putin 3 care comenteaza „ba Android are asta de 5 ani”. Ce vreau sa zic e ca la review uri/ articole despre iPhone comenteaza toata lumea, iar la cele de Samsung doar cei fan Android.

      00
    • Utilizatorii iPhone sunt mai educați și nu au timp să comenteze prostii.

      Până și Samsung folosește iPhone, de ce ai discuta care e mai bun când deja se știe? :)

      00
  12. Carcasa asta e super: https://www.supcase.com/products/galaxy-s21-ultra-unicorn-beetle-pro-rugged-case-black

    Folosesc pentru trei telefoane care fac triplu-salt dublu-surub cel putin odata pe saptamana… si rezista de vreo 2 ani.

    00
    • Nu îmi plac carcasele astea stil Caterpillar-armoured-you-can-drive-over-it.

      Eu scap telefonul cam de 1-2 ori pe an, în nici un caz săptămânal.

      00
  13. Well, cat costa magaria asta? 6000-7000 de lei? Dude… este ceva exagerat de scump, nici macar nu prea merita review-ul cand pretul este in halul asta. Eu gandesc lucrurile astfel: amortizez la zero (ceea ce poate e gresit, dar eu nu am vandut telefoanele vechi care erau destul de stoarse) pe o perioada de 2,5-3 ani si vad cat vine pe luna. La doi ani si jumatate (si atentie, multi zmei isi tin telefonul mai putin, spre un an, si-l revand la jumatate de pret, dar tot pe aici ajungi daca faci asa ceva), amortizarea vine la 230 de lei pe luna. 230 fucking lei pe luna.

    Nu mai bine iti iei un Pixel 4a, care la un cost de un sfert din S21 ultra face cam 80-90% din chestii la fel de bine? Si cu restul banilor iesi in oras, ii pui intr-un fond de investitii sa ai ceva pentru pensie, nu stiu, zic si eu…

    00
    • Cred ca la un moment dat ajungi la un moment in viata, in care nu te mai intereseaza sa amortizezi pretul telefonului, televizorului, aparatului de prajit paine etc… Il iei il folosesti, il dai la reciclat/unei rude/prieten cand nu il mai vrei si gata.

      00
    • Alin, o fi cum zici tu, poate tu si altii sunteti boieri… dar sunt si destui oameni bogati, inclusiv oameni ca Warren Buffet, care au tona de bani si gandesc altfel decat voi. Buffet a condus aceeasi masina (OK, una de lux) timp de 20 de ani, manca hamburgeri la un restaurant de cartier din Omaha pana acum cativa ani. Fiti voi boieri, dar cand altii o sa aiba bani si voi nu, s-ar putea sa fie din motiv ca nu ai pus la ciorap cand trebuia :)

      00
    • Conduce o masina obisnuita, dar are un avion privat. Tu de gandesti si in cat iti amortizezi si investia in haine/mancare etc? Sau doar la chestiile care ti se par scumpe tie ? p.s. Bravo celor care o sa aiba mai mult bani ca mine in viitor, dar eu cred ca nu isi au rol comparatiile cu alte persoane. Fiecare suntem diferiti.

      00
    • Silviu, cand ai 2000 lei pe luna e logic sa nu fie ok sa iti iei un telefon de 6000 si sa mananci in cele mai nebune locuri. Tragi tare, economisesti, ca sa poti face ceva cu banii peste ceva ani.
      Dar cand ai (sa zicem) 1ml euro in conturi cash, sa stai sa faci calcule cum amortizezi un telefon sau un burger e doar zgarcenie sinistra si bolnava.
      Majoritatea trec prin pasul 1 ca sa ajunga la un moment dat sa nu mai trebuiasca sa calculeze chestii de genul, iti iei un telefon ca vrei si poti, o masina misto noua ca iti place, etc. Ce kkt de viata e aia sa stai pana la 70 ani sa aduni bani dar sa nu te bucuri de ce poti face cu ei?

      00
    • @Silviu

      [blockquote]Nu mai bine iti iei un Pixel 4a, care la un cost de un sfert din S21 ultra face cam 80-90% din chestii la fel de bine? Si cu restul banilor iesi in oras, ii pui intr-un fond de investitii sa ai ceva pentru pensie, nu stiu, zic si eu…[/blockquote]

      Nope, nu o sa imi iau niciodata un telefon de acum 3 ani doar ca nu stiu cine face astfel. Desi mai am vreo doua vechiute prin sertare care inca functioneaza decent. Si pe toate pe care le schimb ajung la taica-meu sau la alta lume ce nu are ce face cu ultimul racnet de telefon. Am banii pentru ultimul model, pe ala o sa mi-l cumpar. Nu am sau as face o gaura uriasa in buget, ma multumesc si cu ala de acum o generatie sau doua in urma. Asta e singurul rationament pe care il fac. Terminati cu prostiile ca „uite cum fac oamenii bogati”, doar o data traiesti si o sa regreti anumite chestii daca gandesti numai asa.

      00
    • N-am zis „stop toată lumea, lăsați ieșitul în club, luați pâinea de la gura copiilor și cumpărați-vă acest telefon”. E doar o părere despre o unealtă. Că „merită” sau nu, e o discuție destul de personală.

      00
    • Dudes, eu inteleg ca suntem diferiti si nu ma intelegeti gresit, am un salariu sensibil peste medie, probail ca sunt in top 5% din Romania (?). Dar chiar si cu venitul asta, eu tot nu pot sa-mi justific mie insumi sa dau echivalentul a 230 de lei pe luna pe un telefon mobil. Uite ce, prefer ca o parte din economia asta pe care o fac sa o folosesc sa ies in oras o data pe luna fara sa ma simt prost ca risipesc banii. Mai bine imi iau un telefon mai ieftin si am spatiu sa si donez o parte din acesti bani unor cauze sociale fara sa imi afectez si dorinta mea de a economisi. Mai bine economisesc 1000 de euro pe un telefon si imi iau o vacanta smechera fara sa imi afectez planul de economisire… you get the point. Trebuie gasit un echilibru si mi se pare xagerat si pueril sa dai atatia bani pe un obiect care deja devine consumabil: intre niste chiloti pe care scrie Gucci si unii cu 100% bumbac din Carrefour, sa am milionul de euro in cont si tot i-as alege pe cei din urma.

      Altfel, eu tind sa cred ca daca nu esti in astia 1-2-3% din Romania ca venituri, sa schimbi telefoanele ca pe chiloti nu are sens economic. Dar deh, cine sunt eu sa imi dau cu parerea, doar in aceasta tara nu isi cumpara nimeni chestii doar pentru statusul social, nu, nu…

      Si nu am zis ca Buffet traia in pestera, doar ca nu exagera. Adica mergea inclusiv cu avion de line si a explicat care e faza cu avionul privat: calatorea des si era o chestiune de comoditate si rapiditate sa plece cand voia el. Dar nu avea tona de case sau masini si manca inclusiv la colt de strada.

      00
    • @Eugen- nu am inteles niciodata asta cu ultima racnet sau cu „prinde suta in 3.7 secunde”.

      Mi-ar place sa vad teste de genul 4-5 telefoane diferite in exact aceeasi carcasa si sa vina toti pasionatii de tehnologie sa se joace cu telefonul si apoi sa il intrebi ceva de genul „ok, ce procesor are asta, ce refresh, ce tip de ecran, ce memorie?”.

      Daca nu poti sa deosebesti 2 tipuri de procesoare in functionare sau sa realizezi ca telefonul din mana ta are 6, 8 sau 16 gb memorie atunci de ce e musai sa fie „ultimul racnet”?

      00
    • @Silviu, una e sa crezi ceva si alta e sa crezi ceva si sa ii acuzi pe altii care nu gandesc ca tine. Tu pare ca te-ai dus in a doua directie. Poate nu e asa. Ai zis chiar tu, preferi sa iesi in oras de banii astia. E alegerea ta. Mna, altii nu, vor telefonul asta si fac economii pe haine sau iesiri.
      In acelasi timp, poti sa vezi statisticile de vanzari pentru modelele astea high end la noi in tara. Sau precomenzi. E un procentaj mic. Cumva normal pentru procentul de oameni care si le permit. Ca il vezi pe geani cu ultimul 12 max, asta e alt business, fii tu sigur ca nu a dat bani pe el :))

      00
  14. Cica trebuie încărcat cu accesorii originale. Altfel pierzi garantie

    00
  15. Vezi ca vibratiile de la alarma se pot dezactiva, numai zic… Mi-au frecat si mie nervii, am incercat un Samsung dupa o buda de Iphone si ma omora cu zile vibratia alarmei. Dezactivat vibratia doar pe alarma aia de dimineata si aia e, ne-am inteles o vreme. Acum am revenit la Sony dupa Pixel.

    00
    • Da, știu, probabil se va ajunge la așa ceva.

      00
    • Care e faza? De ce pui alarma, nu sa te trezesti?
      Si la telefonul meu face urat vibrarea, dar ma trezeste repede, deci isi face efectul. Daca voiam sa-mi sune la o ora fixa o melodie calma care sa ma faca sa dorm si mai bine, imi puneam Enya si dezactivam vibratiile.

      00
    • @punKreas si eu dezactivez vibratiile pentru ca pe lemn se aud foarte urat. Am ceva sonerie de alarma „ce te adoarme” ca sa ma trezesc linistit, fara sa sar din pat ca ars.

      PS: nu aman alarme de 3 ori, nu dorm pana suna a 5-ea oara…

      00
    • Există mai multe feluri de a te trezi. Alarma de tipul „a luat foc casa + raid aerian” nu se potrivește că nu sunt în armată.

      Ca fapt divers, tata se trezea la 5 cu un ceas deșteptător Slava mecanic care avea drept cutie de rezonanță toată noptiera, cred că se trezeau 3 etaje mai sus și mai jos de noi. Ăla da heart attack wake up call.

      00
  16. Dă hard reset la device când nu face pairing.

    00
  17. Progresul tehnologic s-a transformat in adaugarea a cat mai multe camere pe spatele telefonului. In max 2 ani vor fi numai camere peste tot. Ce vremuri stupide traim…

    00
    • Eu așa sper, că nu cred că reușesc să facă ceva cu zoom variabil în dimensiunile alea care să reziste și la șocuri. Also, două camere selfie, una wide, neapărat ca pe Pixel 3 XL.

      00
  18. si eu ma gandesc la trecerea P30Pro > Samsung dar inca nu`s hotarat. ma gandesc la un S20FE, ma gandesc la un note, am mai stat cu caramida de sute de grame in buzunar (sony xz2 premium de 236gr, l-am schimbat din cauza camerelor) deci nu e problema, ma gandesc doar la partea de soft si buget acum ca parca nu as sari cu banii degeaba. pana acum camerele de pe P30pro mi se par aproape perfecte, bateria este excelenta(combinat softul lor cu greenify si kill la orice e inutil), incarcarea vine ca buba ca m-am obisnuit cu supercharge in 5 minute am 20% in vreo 30 minute sunt la 70% pe samsung discutam de la 45-60 minute in sus pentru ceva similar. si huawei a plecat pe vaselina cu NM cardurile lor deci am zis pas la dat 2x pentru stocare si am pus microSD-urile din telefoane in camera de la masina, si acolo e si Samsung.

    sa nu uit la samsung ma scoate din sarite efectiv ca in EU vand un produs inferior (thermal throttling rapid vs modelul snapdragon US, probabil la 90% din utilizatori nu se simte dar daca il folosesti sanatos gen dex+ discutie cu cineva l-ai nenorocit) la acelasi pret si fac pe mironositele ca e identic (si unii chiar cred galusca asta din cate vad in comentarii)

    ps. daca huawei ar avea pe p40 pro/mate 40 pro google play nici macar nu as sta pe ganduri ca imi place cum se misca telefoane lor, dar in lipsa astuia trebuie sa plec pe ceva care vine cu beneficiul respectiv si se incadreaza in ce vreau doar Samsung si Xiaomi (care sunt niste super merga carnati pe suportul tehnic si suportul in general, cine nu crede ii provoc sa-i contacteze pe astia)

    00
    • Dacă îți place Huawei-ul, îl poți ține. Eu am făcut pasul doar pentru că s-a ivit ocazia de la abonament și că mă săturasem de Engrish-ul subtil Huawei. Altfel nu e upgrade nemaipomenit, sunt doar niște lucruri care merg mai normal.

      00
  19. Carcasă: UAG. De la S5 în sus, doar UAG am folosit pe toate telefoanele. În poze pare ea masivă dar Note20 ul neveste mi cu UAG pe el poate fi ținut în mână chiar si de o femeie.
    Eu am 20+, n am mână mare și telefonul stă foarte ok. I adevărat, e ceva mai scumpă decât Spiegen dar nu se compara la protecție. Plus că cocoașa camerei nu mai e o problemă, merge NFC ul prin ea și dacă folosești suport magnetic, e suficient de subtire ca să stea magnetul prins bine.

    Whatsapp face și la mine la fel, apare „Checking messages” dacă mi intră mesaje imediat după ce ies din zone fără semnal, din lift de exemplu. Și de când update ul la Android 11, aplicația de phone, mute pe fă-sa din când în când în sensul că tu dai să raspunzi la telefon și nu se întâmpla nimic. Apare în continuare „incoming call” și poți face ce vrei tu, în afară de a respinge apelul nu mai ai altă variantă. Am incercat și pe bluetooth, la fel. Am pescuit un caller app de pe Gplay și aia e. Totuși, la câți bani am luat telefonul….fix funcția lui principală mă așteptam să nu fie de căcat.

    00
  20. S-a rezolvat cu data la Google Photos, trebuia clear cache. Am făcut pentru că și Maps nu mai arăta ruta (linia albastră) și soluția de pe net a fost tot clear cache, clear data.

    00
  21. Revin după ceva mai mult timp cu niște chestii negative:

    -în browser, pagini „grele” cu elemente grafice care se încarcă dinamic (gen FB cu video sau imgur în browser) crapă la un moment dat după de-ajuns scroll. O supriză neplăcută, Huawei-ul nu făcea asta decât poate în extremis o dată la câteva luni.

    -camera poate da unele rateuri cu niște artifacts în umbre foarte aiurea – când se schimbă iluminarea și metering-ul e dat peste cap. Foarte greu de reprodus, nu am decât un exemplu. Posibil să fie ceva de soft.

    -video slow motion e sacadat, o problemă care se pare că e cunoscută, a venit cu Android 11 și care nu a mai fost rezolvată. Culmea, super slow motion nu e sacadat. Tot software dar naiba știe când îl repară.

    Chestii bune:
    -am luat și un S-Pen și e foarte fain, mi-am dorit de ceva vreme așa ceva dar fără să fiu obligat să iau Note.
    -pozele sunt clar peste Huawei – combinația de 3x și 10x este mult mai bună pentru travel photo (testat în ultimele weekenduri cu vreme bună) iar selfie-urile sunt excelente prin comparație.

    00
  22. Înca două chestii:
    1. slow-motion sacadat.e oarecum rezolvat după un tichet la Samsung. Aparent „așa face toate”, cica nu e RAM de ajuns – deși sunt vreo 4 GB liberi. Dacă eliberezi RAM-ul și filmezi slow motion totul e ok. Mi se pare de prost gust pentru flagship.

    2. Senzorul de amprentă nu e chiar așa jmecher. Dacă ai mâna uscată (i.e. pielea foarte uscată) nu mai merge, dar deloc. Am descoperit că merge să sufli pe deget (ca și cum ai vrea să aburești un geam). Din nou, ridicol.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile