Rubrica de psihologie: Reducerea agresivității din penitenciare

În penitenciarele de maximă securitate agresivitatea deţinuţilor reprezintă o problemă ce părea să nu aibă o rezolvare simplistă. Psihoterapeutul clinician Patricia H. Hasbach însă a fost de altă părere şi a studiat un etaj de celule din penitenciarul Snake River din Oregon, SUA. 48 de deţinuţi au fost împărţiţi în două grupuri. De trei sau patru ori pe săptămână deţinuţii primeau timp liber conform programei penitenciarului, timp pe care îl puteau petrece prin activităţi de recreere. 24 din cei 48 de deţinuţi au avut în acest interval de timp posibilitatea de a viziona clipuri video cu scene desprinse din natură iar cealaltă jumătate (grupul de control) şi-a petrecut timpul liber cu alte activităţi.

Clipurile video s-au derulat în timpul de recreere pe o perioadă de un an şi conţineau imagini cu oceane, păduri, râuri curgând, acvarii, focuri de tabără cu buşteni arzând, Pământul privit din spaţiu şi incursiuni printre nori. Cercetările ulterioare ale studiului precum şi interviurile făcute cu deţinuţii au relevat faptul că acei deţinuţi care au vizionat scenele din natură pe parcursul unui an au înregistrat ulterior nivele mai scăzute de iritabilitate, nervozitate, distres şi agresivitate. Patricia H. Hasbach a declarat că ”am descoperit că acei deţinuţi care au vizualizat scenele video cu elemente din natură au efectuat cu 26% mai puţine infracţiuni violente”. Tot cercetătoarea a afirmat că ”asta echivalează cu 13 incidente violente în minus pe parcursul anului, o reducere substanţială […]”.

Experimentul demonstrează că un contact cu natura reduce agresivitatea şi dispoziţia negativă a celor încarceraţi şi este cu atât mai important cu cât arată că până şi un contact indirect reduce aceste elemente. Simpla vizionare a scenelor din natură, chiar şi prin filtrul tubului catodic, a diminuat emoţiile negative ale deţinuţilor şi a făcut să scadă rata violenţei în penitenciarul din Oregon. Tot din studiu învăţăm indirect că privarea de libertate ca pedeapsă tinde să crească agresivitatea infractorilor încarceraţi. 91% dintre deţinuţi au afirmat că s-au simţit mai calmi după ce au vizionat clipurile cu elemente din natură şi 80% au declarat că starea de calm s-a menţinut constată vreme de mai multe ore după vizualizare. 78% dintre cei încarceraţi care au privit scenele video au spus că şi-au amintit de ele atunci când au simţit că se enervează sau sunt pe cale să devină agitaţi iar asta i-a ajutat întrucâtva să se calmeze. Mai mult, 80% dintre cei intervievaţi au declarat că vizionarea scenelor din natură le-a uşurat ispăşirea pedepsei prin încarcerare.

Efectele vizionării scenelor s-au făcut simţite şi la nivel fiziologic, 4 din 6 deţinuţi afirmând că li s-a îmbunătăţit somnul iar 5 din 6 că li s-a redus starea de tensiune, s-au simţit energizaţi şi li s-a redus rata respiraţiei. Scenele cu impactul cel mai benefic au fost cele cu peisaje ce afişau

  • o plajă (în cazul a 10 persoane),
  • munţi (în cazul a 9 persoane),
  • oceane (în cazul a 8 persoane),
  • junglă (în cazul a 7 persoane)
  • păduri (în cazul a 7 persoane).

75% dintre deţinuţi au afirmat că au preferat sunete din natură suprapuse peste clipurile video în detrimentul celor ce implicau muzică. Unul din gardienii închisorii Snake River a declarat că deţinuţii agitaţi se calmau singuri după 15-20 de minute petrecute în camera care difuza scenele video cu elemente din natură.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Cea mai mare greșeală pe care o poate face o comunitate este să-l întrebe pe cel ce a ucis 3/4/10 sau 50 de oameni ce prefera sa asculte peste un documentar. Eu mi-aș pune întrebarea de ce are dreptul acel specimen sa privească un documentar.
    Ar trebui ca penitenciarele de maximă securitate sa fie construite lângă mine de cărbuni și mâncarea sa le fie procurată de cei dintr-un regim mai liber prin creșterea animalelor și munca la câmp. Nu vrei sa ajungi acolo? Nu fă căcaturi. Atât de simplu.

    00
    • Criminalii primesc pensii speciale, la minele de cărbune ajung doar cei care s-au pișat contra vîntului. Cunosc, c-am fost (Miniera Horezu, subteran).

      00
    • @Arădean: nu e vorba de preferințe audio/video aici, că la urma urmei în România merge TV-ul din celulă pe manele toată ziua și nu se uită ăia la documentare. E mai degrabă despre cum dacă ăla de a ucis 50 de oameni se întâlnește cu tine, închis pentru neplata impozitului sau pentru că ai înjurat un polițist. Despre cât și cum decide ăla că e cazul să-ți pună capăt zilelor acolo, pe loc. Despre cât de agresiv e cu tine și cu personalul. Pentru că textul e despre reducerea agresivității; nu despre ce muzică preferă deținuții când se uită la documentare.
      O a doua chestie e asta cu minele de cărbuni. Un om e închis conform legii și primește 25 de ani de privare de libertate și privare de drepturi, dar nu e îndeajuns – să-l punem și la muncă silnică? Să spargă cărbuni acolo, fără mâncare. De ce anume? Care e rostul? Ah – să sufere, că așa credem noi că trebuie? Pentru că ”crima = nasol”? Păi hai să stabilim atunci pedepse extra și pentru restul infracțiunilor, ca în alte state civilizate care au munca silnică și privarea de hrană în programul de reeducare. Cum e acum în China, Eritrea și Coreea de Nord, unde pedepsele vin cu muncă silnică. Omori – spargi cărbuni. Furi o găină – 30 de bice pe spate. Dar poate n-ai furat-o tu și primești bice degeaba. Indonezia, Iran, Sudan, Maldive – în țările astea biciuirea e parte din procesul judiciar. Cum ar fi să parchezi greșit și să primești un bici pe spate? Ah – nu se pune, că ar fi barbar și trăim într-o țară civilizată. Una în care munca silnică e interzisă iar deținuților li se dă apă pe o vreme ca asta.
      E mișto asta cu ”să îi ducă la canal” pentru că avem impresia că noi suntem cetățeni mai OK decât ei și noi n-am putea ajunge în situația lor. Așa că e ușor să scrii să nu li se dea mâncare ci să le aducă rudele. Să sufere și alea – că a făcut omul un rău. Asta până se ajustează în jos pedepsele și începi să iei bice și pumni pentru că ai uitat să tai chitanță sau n-ai plătit la timp curentul. Ei – atunci deja e cam nasol, că ni s-ar întâmpla nouă, și-ar fi vorba de ”barbarie” și ”nu suntem animale”.
      “The degree of civilization in a society can be judged by entering its prisons”. Dostoievsky a scris asta. Ca un om trecut prin muncă silnică cred că știa el ce spune. Și vorba aia – el n-a ucis.

    • @Răzvan T. Coloja:
      1…eu n-am spus sa stea fără mâncare. Am spus sa muncească în mină. Sunt alții care fac această meserie și nu-s criminali. Motivul ar fi că după o zi de muncă nu va mai avea timp de droguri, bande rivale sau sa te privească cu ură. Iar cei de afară se vor gândi de două ori înainte să omoare pe cineva.
      2. Depinde de ce parte ești când privești un criminal și atunci acei 25 de ani ți se par prea puțini. Eu sunt de părere că pedepsele pt omorul cu premeditare și crimele multiple trebuie sa fie de la 50 in sus.
      De exemplu am un o fostă colegă a cărei soră a fost omorâtă in bătaie de soț și aruncată în fântâna casei. A primit ăla 25 de ani și a ieșit după 16 pt buna purtare. Acum se întâlnesc pe stradă sunt vecini. Ăla rânjește când se întâlnesc.

      00
    • Daca mergi in profunzime cu intrebarile – cum si de ce un om care a fost candva un bebelesu simpatic si zambaret ajunge sa omoare cu cruzime 40 de oameni sau 6 milioane, ajungi la concluzia ca nu e in totalitate vina lui. Ceva s-a intamplat pe parcurs, ceva ce nu a tinut neaparat in totalitate de el l-a schimbat iremediabil. Boli psihice, genetice, traume etc. Si atunci, uman, intr-o societate care pune accent pe umanism, nu ai ce face decat sa il tii pe ala ascuns intr-o celula si sa ii oferi un minim de conditii, mancare, caldura etc. Deci, probabil de asta nu avem lagare de munca.

      Acum, eu sunt de acord sa il pui pe un criminal din asta in mina si sa ii dai un tarnacop. Dar sa il pazesti tu :))

      00
    • Am auzit ca prin comunism pușcăriașii erau duși la muncă la săpat un tunel, un baraj, alea, alea…
      Dar na, multe pe atunci se puteau și cumva acum nu… Pentru ca nu e asa, tot ce s-a întâmplat înainte de revoluție a fost rău.

      00
    • De ce un deținut care a ucis 50 de oameni este criminal iar un om politic care declară război statului vecin și trimite 1000 000 de oameni la moarte este erou național ? :((

      00
    • @Ioana, iar comunismul era un exemplu de urmat ca regim politic la capitolul drepturi ale omului.

      Frate, mâine-poimâine o să citesc că Sighet, Canalul și altele au fost foarte ok!

      00
    • Canalul nu a fost ceva OK dar asta mai ales pentru ca erau trimisi acolo detinutii politic nu infractorii, dar si pentru ca erau conditii mai proaste decat pe muncitori. Eu sustin ideea ca muncitorii trebuie sa munceasca in puscarie, dar in conditii normale si umane, pentru: 1. ca sa produca banii necesari cheltuielilor zilnice pricinuite de cazarea lor fortata 2. ca sa se (re)obisnuiasca / (re)califice si/sau sa capete experienta. Cred ca mai mult de jumatate din detinuti nu au o alta calificare decat sa fie interlopi. Ia ghiciti ce se poate intampla cand aia revin in libertate?

      00
    • Din ce citesc observ că majoritatea e de acord cu sclavia. Că practic asta e când obligi pe cineva să lucreze dacă nu vrea: sclavie.
      Pe de altă parte e o idee tare mișto asa cu ”înarmăm cu târnăcoape și hârlețe criminalii din penitenciar”. Pe locul I după aia cu ”și ce dacă li se umple plămânii de praf în 15 ani – și-au căutat-o cu mâna lor”. Pasul următor e – desigur – un referendum pentru legalizarea execuțiilor cu pluton; să nu mai respire aerul degeaba.
      Ce nu înțelegeți e că nu e vorba doar de pușcăriași în ecuația asta. E vorba de familiile lor. Unii au copii, neveste, frați mai mici. Ăia n-au nicio vină că altul a ucis sau violat. Dar fie – trecem peste ei și-i băgăm la muncă silnică, ca-n 1920. Ce scop are chestia asta cu munca forțată? Că de reeducat sigur nu-i reeducă. Bani mulți nu produc, că legal n-au voie să primească decât o fracție din salariul minim pe economie. Ah – să le luăm banii, ziceți? Cum făceau naziștii cu evreii din fabrici? E OK – noi fiind ortodocși, Domnul vede și iartă, noi fiind democrați în gândire, nu de extremă dreapta ca naziștii. Corect? Eventul să fie plătiți în pâine – cât sapi în mină atâta pâine primești. Ce mișto ar fi: să stăm pe deal să hohotim cum s-a înfăptuit dreptatea, privind jos spre primul lagăr dintr-o țară democratică. Să ciocnim românește câte-o bucată de mămăligă, discutând ce nasol e că avem salarii mici și prostituate prin Spania.

    • @Razvan Coloja. Sigur, putem lua totul in deradere. Sau putem gasi solutii, cum ar fi:
      – nu le da nimeni tarnacoape. sa coasa camasi, sa mature, sa culeaga porumb, sa lucreze la asfaltari de autostrazi.
      – sa fie platiti cu pretul pietei muncii pentru fiecare job in parte, luand in calcul experienta, calificarea, etc. Din care retinem exact cat e necesar pentru mancare, chirie, intretinere. Exact ca in viata reala. Pana si in SIMS trebuie sa platesti asta.
      – Daca sunt detinuti care refuza munca, costul intretinerii lor va fi suportat tot din salariile celorlalti detinuti, asa cum din salariile noastre care muncim afara suportam leprele care nu vor sa munceasca.
      – Eliberarea conditionata inainte de termen va trebui conditionata inclusiv de a avea un job real, verificabil, in caz contrar fiindu-le puse la dispozitie locurile de munca pe care le aveau inainte de eliberare, numai ca in libertate si revenindu-le toti banii.

      Change my mind.

      00
    • @Răzvan T. Coloja: …măi omule bun nu e vb de sclavie. E doar vb de faptă și răsplată. Realizezi măcar ce simte o victimă în ultimele clipe? … și apoi eu mă refeream la cei condamnați pt omor deosebit de grav și/sau premeditare… adică viețașii. Frați, surori,copii sau neveste aveau și victimele. Și dreptul la viață. Iar un jeg din ăsta a decis că gata el mâine omoară. Lasă deoparte ipocrizia profesională și spune-mi că Breivik este tratat așa cum merită. Că trebuie sa i se respecte drepturile și plm…Spune-mi că dacă erai printre părinții victimelor aveai aceeași părere! Despre asta vorbeam…si Eu nu vb cu psihologul Coloja pt că nu-l cunosc eu vb pe un forum cu niște useri. Atât…fii sincer.

      00
    • Aradean, tu cum crezi ca ar fi mai greu pentru tine daca ai fi hanibal lecter? Sa iesi la cules porumb, aer liber, mai fumezi o tigara, mai vorbesti cu Costica, ajungi la celula si dormi ca un copil.

      Sau sa stai inchis intr-o celula tot restul vietii si sa iesi 10 minute pe zi intr-o cusca la aer? Ca asa sunt izolati de obicei aia periculosi care comit crime cu cruzime etc.

      Eu zic ca pedeapsa cea mai grea e a doua. Mi se pare ca nici in Romania vietasii nu au aceleasi drepturi cu Dragnea, adica sa munceasca la service, sa treaca timpul frumos.

      00
    • @Gamblin: nu e frate așa ca-n filmele americane. E un documentar pe Netflix îți las linku’ mai jos…in sezonul 3 e și penitenciarul din Craiova 🤭 … urmărește câteva episoade apoi urmărește pe cel din România. Compară-l de exemplu cu Piotrkov din Polonia(sez 1 ep 2) și cum au reușit ăia să reducă la tăcere „triburile” din penitenciare. La noi? 🤭 Suntem o glumă…la noi marii infractori sună bătrâni prin metoda accidentul. Dacă era așa cum zici îți dădeam dreptate. Până atunci noi dăm drepturi unor jeguri care nu le merită.

      https://www.netflix.com/ro/title/80116922?s=a&trkid=13747225&t=cp&vlang=ro&clip=81005487

      00
    • @Gamblin:paralelele cu condamnari din filme ale unor personaje fictive nu au aplicabilitate in viata reala. Crezi ca exista, mai ales la noi, condamnati in situatia lui Hannibal Lecter? Aiurea. Tot pe manele, fumat si smecherii o ard, mai prostesc cate un
      fraier trimitand mesaje prin telefonul strecurat in franzela, ies dupa juma de pedeapsa ca s-au comportat frumos, etc.

      00
    • @AB si Ioana
      Regimurile totalitare au folosit intotdeauna „mardeiasii” ca unealta de opresiune, in inchisorile politice si inafara lor.

      Infractorii marunti sunt prietenii cei mai mari ai statelor corupte pentru ca reprezinta una dintre cele mai eficiente unelte de a face individul sa se simta slab in fata tuturor.

      Soljenitan face schestia asta destul de clara , si ma mir cum nimeni nu se prinde de obiceiurile staliniste continuate in post-comunism: amnistiile.

      De la Stalin incoace, traditia forstilor mardeiasi intrati in politica e neintrerupta. Iar astia ca sa aiba in spate votanti din clasa sociala a sub-oamenilor cu care empatizeaza mai trantesc cate o amnistie. Cine e campion la amnistii la noi? Exact.

      Sapatul la canal si taiatul de stuf e o munca de exterminare pentru indivizii dusmani ai „oranduirii” si inutili statului. Acolo detinutii de drept comun sunt doar o alta unealta de tortura.
      Pentru adevaratele jigodii metodele astea nu s-au folosit niciodata, pentru ei raman conditiile speciale si oploseala.

      Edu v Magadan….
      https://www.youtube.com/watch?v=gPOZw3NrppM

      00
    • @Arădean:

      Lasă deoparte ipocrizia profesională și spune-mi că Breivik este tratat așa cum merită. Că trebuie sa i se respecte drepturile și plm…Spune-mi că dacă erai printre părinții victimelor aveai aceeași părere! Despre asta vorbeam…si Eu nu vb cu psihologul Coloja pt că nu-l cunosc eu vb pe un forum cu niște useri. Atât…fii sincer.

      Tu ai crezut că am scris mai sus chestii așa – din politețe profesională. Mba nu. Cred cu adevărat ce spun și gândesc așa cu mult dinainte să fi devenit psiholog. Întrebi de Breivik dacă cred că trebuie să i se respecte drepturile și afirm că da. Pentru că sistemul norvegian funcționează și rata lor de recidivism e pe la 20% – printre cele mai mici din lume – în timp ce a noastră de de 66%.
      Gândește-te logic – ce contează mai mult:
      1. Eu să fiu printre părinții victimelor și să-mi frec mâinile de bucurie că ăla sparge pietre pe căldură de 38 de grade, societatea știind că șansa de reformare e de 34%
      sau
      2. Eu să fiu printre părinții victimelor și să-l știu pe ăla departe de ceilalți copii ai mei, cu șansa lui de reformare pe la 80%?
      Nu știu – tu care zici că e mai ok pentru o nație: să-și mângâie sufletul o familie că ăla suferă intens sau să stea un oraș liniștit că ăla – când iese – e reabilitat, fără nervi și frustrări, fără ură și mai mare în el? Tu cum ai dormi mai liniștit ca vecin al lui: știind că 25 de ani a stat în celulă cu 18 infractori, cum e în România, fiecare cu alte idei de viol și furt și omor, sau singur, citind, fără să fie scuipat în față sau cu masa musculară de trei ori cât cea pe care o avea intrat acolo? Cum ar fi mai ok: să sufere ca să te bucuri tu sau să-l învețe ăia că poate să mai facă ceva bun cu viața aia?
      Sau e mai ușor să-l împuști în cap, să terminăm cu dilemele? Și-o să-l împuște cine? Tu? Rudele victimelor? Să-l ciuntim și orbim pentru a-l incapacita?
      Ce e mișto e cum oamenii cad de acord ce nasol a fost pentru A. Turing să fie sterilizat pentru păcatul de a fi fost homosexual. Ce crud și inuman. Ca apoi să sărim pe piciorul celălalt și să cerem să fie băgat ălălalt la muncă silnică. Pentru că noi știm mai bine ce merită, nu cum știau britanicii după război.

      PS: Încă o chestie: m-ai întrebat mai sus dacă aș fi avut aceeași părere în cazul în care m-aș fi numărat printre părinții victimelor. Avem norocul că nu părinții victimelor decid ce pedepse aplică sistemul juridic. Mă uit ce-i în Kabul zilele astea și încerc să-mi închipui dacă ți-ar face plăcere să decidă niște oameni furioși dacă sora ta, iubita ta, mama ta și toate prietenele și vecinele tale trebuie sau nu ucise cu pietre. Sau decapitate. Pentru că rebelii ăia au suferit intens 20 de ani și acum vor să se aplice legea lor. Ca norocul, în democrație nu decide o mână de oameni instabili emoțional ce pedeapsă să primească ăla de le-a greșit. Că te-ai putea trezi într-o seară că accidentezi o fetiță cât tu conduceai regulamentar și vin ăia să-ți explice cum e cu legea poporului și emoțiile intense. Și tu ai fi acolo pe șosea sub o ploaie de furci, urlând după poliție, iar eu aș fi pe margine explicându-ți doct că numai nu pricepi ce e în sufletul oamenilor ălora și că – asta e – trebuie să-i înțelegi.
      Sau poate totuși e mișto că nu decid rudele victimelor pentru greșelile noastre?

    • @Răzvan T. Coloja: ți-am cerut sinceritate…ei bine știu că nu e conform cu gândirea ta dar eu as alege să dispară. Indiferent de modalitate. Că va muri închis sau executat nu m-ar deranja. Sincer. Chiar nu m-ar interesa reabilitarea unui animal. Pierdere de vreme, de bani și dpmdv eliberarea lui ar fi lipsă de respect pt victime. Atât.

      Cât despre Kabul e altă discuție. Ține de corupție, politică și religie…too much.

      00
    • „Motivul ar fi că după o zi de muncă nu va mai avea timp de droguri, bande rivale sau sa te privească cu ură” – pe bune, chiar crezi asta? Un miner de profesie stie la ce se baga. Unul care a bagat un cutit in altul in niste conditii poate n-are nici macar conditia fizica sa reziste la asa ceva. Si nu stiu daca ai citit/vazut cum functioneaza oamenii, dar ce zici tu garanteaza ca vor avea timp DOAR de droguri. Stii cum ajung multi artisti sa se drogheze? Ca efectiv nu mai au timp pentru ei, ca descopera ca au ramas fara energie si o cauta in diverse locuri, prin care si un drog bun. Si la altii merge, ca doar cei care ajung in bande si ei ajung acolo pentru ca n-au altceva, ca daca dai cu parul in cap zilnic, aia nu te face milionar, sa zici ca e o cariera de succes. Dai in cap pentru cateva sute de dolari pe luna, cu riscul sa iei un glont vs sa inveti ceva ce te ajuta sa castigi la fel dar fara riscul ala.
      Dar ok, sa-i punem la mina, sa moara, nu sa-i ajuti sa (re)devina oameni. Pentru toti oamenii iau decizii logice si gandite in fiecare moment si aia o sa-i invete sa ia decizii mai bune. Pe logica asta nu exista accidente rutiere, mai toate ar trebui sa fie judecate ca si crima cu premeditare. Ai vazut ca s-a facut rosu, ai trecut cu buna stiinta si intentionat. Ai decis sa nu pui cauciucuri de iarna si lanturi, ai intrat in altul si ai omorat un om, 20 de ani la mina.

      00
    • @Marius: …e ok că „înțelegi” ce înseamnă omor deosebit de grav sau premeditarea unui omor. Vii și îmi înșiri niște contravenții într-o discuție despre cu totul altceva dar pe care tu le încadrezi la omor cu premeditare.

      E bine? După părerea ta? Ești ok?

      00
    • @Marius: …ce am uitat sa ii spun și autorului acestui articol îți spun ție. Nu mai vb la rece. Imaginează-ți un monstru de ăsta care stă deasupra fiicei,mamei, soției tale o violează apoi ii zdrobește capul cu un bolovan. Să nu poată fi recunoscut cadavrul…a fost un caz în Romania…in care tatăl și-a luat zilele când sistemul a eliberat pe criminalul(care avea 16 ani când a comis fapta și era vecinul) fiicei lui de 8 ani. Ăla e reabilitat acum muncește…e ok. Are iar drepturi…pe când avea familie trăiește cu imaginea copilului lor găsit în tomberoanele din fața blocului cu capul zdrobit. Pe ei cine îi reabilitează? Tu? Psihologii?
      Imaginează-ți apoi copilul tău implorând in genunchi pe un jeg ca Breivik să-i cruțe viața…le vezi imaginile astea in minte au fost și la tv imagini și apoi vin eu și-ți spun ceea ce mi-ai scris tu despre reabilitare și drepturile unor scursuri și plm . Vin și-ți spun că și jegul ăla e om, că trebuie reabilitat…ce contează că a executat zeci de copii…TU ai păreri. Și ți le dezvălui de pe un piedestal…mă privești de sus ca pe un barbar fără viziune asupra unui viitor în care un pedofil criminal va putea sa se angajeze la o școală după 30 de ani de reabilitare.

      00
    • @Arădean:

      …ce am uitat sa ii spun și autorului acestui articol îți spun ție. Nu mai vb la rece.

      Cu toată stima – justiția se face la rece și nu impulsiv-emotiv. Am explicat mai sus de ce. Asta nu înseamnă că nu suntem empatici cu victimele sau aparținătorii lor, ci mai degrabă nu sărim cu toporul să dăm și apoi să cugetăm. Că nu suntem animale.

      Imaginează-ți un monstru de ăsta care stă deasupra fiicei,mamei, soției tale o violează apoi ii zdrobește capul cu un bolovan. Să nu poată fi recunoscut cadavrul…

      Majoritatea crimelor – cam 99% – sunt rezultatul instinctului și a emoțiilor. Crime din gelozie, izbucniri de furie soldate cu lipsa controlului care duce la decesul cuiva, furturi întrerupte, bătăi de stradă care se termină nasol. Ce vezi tu în filme – criminalul care omoară din plăcere – ăla e extrem de rar. Dar EXTREM de rar. De obicei cu psihopatie clinică sau sociopatie. Marea majoritate a crimelor sunt puseuri necontrolate, derivate din impulsivitate: nervi la alcool, droguri, răfuieli vechi și altele. Nu apela la imaginea canibalului sadic pentru a-ți argumenta cauza, că ăla e atât de rar încât e subiect de studiu.

      Pe ei cine îi reabilitează? Psihologii?

      Actually – da. E rolul psihoterapeuților să ajute familiile să treacă peste.

      Imaginează-ți apoi copilul tău implorând in genunchi pe un jeg ca Breivik să-i cruțe viața…le vezi imaginile astea in minte au fost și la tv imagini și apoi vin eu și-ți spun ceea ce mi-ai scris tu despre reabilitare și drepturile unor scursuri și plm . Vin și-ți spun că și jegul ăla e om, că trebuie reabilitat…ce contează că a executat zeci de copii…TU ai păreri.

      Din nou extreme: pentru că Breivik a existat să reformăm întreg sistemul judiciar românesc și să introducem pedepse corporale și munca silnică. Pentru că TU ai văzut chestia din Norvegia și TU zici că aa trebuie să fie.

      mă privești de sus ca pe un barbar fără viziune asupra unui viitor în care un pedofil criminal va putea sa se angajeze la o școală după 30 de ani de reabilitare.

      Altă extremă. Niciun fost condamnat nu poate lucra vreodată într-o instituție a statului după eliberare. EVER. Nu contează că a fost închis pentru pedofilie sau crimă. În plus, are cazier. Nu se poate angaja niciunde fără să-l prezinte, cu atât mai puțin – o, Doamne – ”la o școală”. Copiii sunt în siguranță la ore, că niciun pedofil condamnat nu le va preda geografie sau nu le va mătura coridoarele. EVER. Așa că să nu exagerăm.
      Discursul ăsta seamănă cu chestiile anti-LGBT vehiculate de ultraortodocși: dacă se legalizează căsătoriile civile între soț și soț concluzia e că toți copiii vor fi violați și vor deveni homosexuali. Sau că dacă apare Ru Paul la TV – gata – copilul creștin se va simți brusc fetiță și va tânji după băieței. Fix așa și mai sus: Breivik în Norvegia o dată la suta de ani așa că reformăm sistemul judiciar în România de acum încolo. Cu caznă și bile la picior, să nu plângă poporul.

    • Nu-i chiar asa de simplu. Cu mici exceptii, sunt foarte multe bariere interne in psihicul uman care te opresc de a a omori pe altcineva.
      Si nu-i un lucru usor sa dai jos toate barierele alea. Nici in natura, cu exceptia carnivorelor la vanatoare animalele nu prea au chef sa se omoare unele pe altele.

      Problema in multe cazuri acolo e de ordin economic si cultural. Iei un om provenit din mama singura, in saracie lucie, fortat sa intre in gasti pentru supravietuire, si-l trimiti la mina de carbune.

      Decat asa mai bine angajezi un profesionist, pac una la tampla si gata. „Ca in cartier…”, e mai umana o executie in stilul ala.

      Transformarea criminalilor in sclavi chiar nu functioneaza.

      00
    • @Razvan T Coloja: ” Niciun fost condamnat nu poate lucra vreodată într-o instituție a statului după eliberare. EVER. ”

      https://gazetadecluj.ro/primar-condamnat-pentru-pedofilie-trimis-de-instanta-sa-presteze-munca-in-folosul-comunitatii-la-o-gradinita/

      https://stirileprotv.ro/amp/stiri/actualitate/sute-de-pedofili-si-proxeneti-condamnati-la-munca-in-folosul-comunitatii-in-scoli.html

      Dacă nu-ți plac exemplele mai am…

      Asta e una.

      A doua…”Ce vezi tu în filme – criminalul care omoară din plăcere” arată-mi te rog unde am zis că omoară din plăcere. Omorul e omor și familia victimei nu dă doi bani pe motivul…sau motivația criminalului.
      A treia: cine a spus să faci justiție la rece?…am zis doar că, atunci când privești la cald e mai greu sa judeci atât de pasiv cum o faci acum. De ce vă place sa întoarceți o conversație?

      A patra: ți-l dau exemplu pe Breivik pt că de la execuțiile lui au fost și imagini…nu pt nr de victime. Diferența între el și milițianul ăla care și-a executat iubita+colegele din acel coafor este zero din pcdvd al familiilor victimelor.
      Că tu vrei ca cineva ca ăla sa beneficieze de un program de reabilitare…. să fii sănătos. EU Ți-am spus părerea mea. Și mi-o mențin. De asta este un forum. Nu te transforma și tu în Eftimie. Pari mult mai normal.🤭 Fă diferența! Tu ai cu ce!🤭😉

      00
  2. Auzeam că la pușcăriile din Libia nu erau probleme din astea, cum sînt la noi cu pușcăriașii bine hrăniți, condiții de hotel și lunar femei la camera intimă. Acolo era un gard înalt, în deșert, învelit cu cerul, iar apă și mîncare doar ce primeau de la familie, că statul cheltuia îndeajuns cu paznicii. Și chiar că nu mai dorea nimeni să revină acolo și nici de show-uri interne nu le mai ardea…

    00
  3. Razvan sa intelegem ca instinctiv regina le-a facut un favor criminalilor trimisi sa admire peisajul din Australia?

    00
    • @babu: Deținuții britanici din perioada dickensiană nu mergeau la admirat flora și fauna australiană. Gen nu erau debracați și lăsați să se stabilească și să facă ce vor ei. Ummm… erau puși la muncă silnică. Până prin 1886-87 cam tot ce era muncă în Australia colonizată era făcută de deținuți hrăniți prost și bătuți regulat. Având în vedere că în vremurile acelea dacă furai ceva ce valora peste câștigul unei zile cinstite de muncă (adică în valoare de măcar un schilling) te luau la drum spre Australia. Opt luni vapor după care muncă silnică până la moarte.
      Favor poate să fi fost doar pentru ucigași și violatori; dacă aveau noroc. Pedeapsa pentru așa ceva în Anglia era moartea, așa că cei luați spre noul continent care comiseseră acte de genul ăsta cred că-și făceau cruce că mai au onoarea s-o încânte pe regină cu tăiat de lemn și cărat de pietre vreo 12 ore pe zi.

    • @razvan – iar am uitat un /s

      00
  4. pfuai…. doar intamplator colaborez ca medic cu penitenciarul local. Pro Bono…

    nu zic ca nu-s frumoase studiile astea. dar astea merg la cei carora le pasa de ce se intampla cu oamenii in general si in puscarii in special…

    Din limitatea mea experienta cu penitenciarele… nimanui nu-i pasa de puscarias in afara de familie … si nici aia la toti.

    sistemul penitenciar exact ca sistemul public de sanatate este gandit sa toace banul public in beneficiul lucratorilor si al sistemului fara niciun interes pentru beneficiul pacientului/puscariasului care reprezinta doar materia prima care face lucrurile sa mearga.

    00
  5. hm da, oarecum de asteptat dupa natura umana, tot dupa natura umana poate experimentele de ‘integrare’ ar trebui sa il urmeze pe J.Peterson, (nu reaminstec de el ca sunt vreun mare fan ori ca e vreun fel de zeu, din pacate sunt relativ putini cei ca el) insa are dreptate, aia de acolo sunt in afara ierarhiei sociale, trebuie sa-i faci cumva abili si sa simta nevoia integrarii si utilitatea si ‘placerea’ de a fi in ierarhia sociala altfel oricand vor reveni la ce stiu sa faca mai bine iar ‘reintegrarea’ e doar o gluma, de fapt spun degeaba, nu-i pasa nimanui, alora care le pasa sunt extrem de putini

    00
  6. O adevărată dezbatere in comentarii.
    Părerea mea:
    ori îi chinuim public, și facem broadcast obligatoriu pe toate posturile TV, că dacă îi chinuim, să vedem și să simțim toți urletele lor, alea pe care noi le dorim să le simtă (conform comentariilor). Nu foame, frig, violență de la colegi și mediu unde rezultă și rezistă doar oameni haini și cruzi,
    Ori îi tratăm ca oameni și facem cumva să iasă cu ceva șanse să nu ne mai rănească pe restul, că d’aia i-am băgat, că ne răneau pe noi și apropiații noști. Când iese să aibă ce lucra și unde cât să mănânce o pâine neagră. Și nu doar deținuți, toți românii și ceva imigranți.

    Dacă tot dăm un ban, hai să ne asigurăm că nu mai fac. Cumva. Nu doar să îi semi-torturam pe ascuns fără rezultat.

    00
  7. Eu, ca sa traiesc in libertate ma lupt sa imi pastrez locul de munca, sa am grija la cheltuieli, sa am grija la reguli si legi, sa am grija de sanatatea mintala, sa si sa si sa.

    Bun, un detinut, vinovat, condamnat, de un sistem juridic intr-o tara civilizata intra intr-un stare de fapt unde nu mai are multe griji, cel putin in nord pe aici. Mancare de 3 ori pe zi, acoperis deasupra capului, medic, ziare, tv si facut muschi. Totul din banii platiti de cei inca echilibrati, in libertare, din taxele lor.

    Fortati la munca, nu, dar daca muncesti ( program normal, ca si noi in libertate ) primesti hrana mai buna, bani intr-un cont ( multi, putini, ceva ) si asa poate te formezi in adultul ala responsabil de care are nevoie societatea cand iesi. Cursuri, psiholog si ce mai e nevoie e platita si din munca ta detinutule ( daca e sanatos, apt, ca sa nu dam in altele ).

    Domle, nu vrea, nu-l forteaza nimeni, ( mananca poate mai mult cartofi si poate cersi la detinutii care ingrijesc gainile o pulpa la cina sa vedem cata generozitate e intre colegi ) dar daca mai e si tare in clanta si face probleme pleaca la inchisoarea aia de pe o insula poate, ceva, cumva.

    Sa le punem muzica in surdina, sa ii mangaiem pe crestet si sa ii rugam frumos sa nu se mai bata, sa nu mai invete golanii e cam putin, nu!?!

    00
    • „Eu, ca sa traiesc in libertate ma lupt sa imi pastrez locul de munca, sa am grija la cheltuieli, sa am grija la reguli si legi, sa am grija de sanatatea mintala, sa si sa si sa.”

      Si de cate ori ai venit de la munca obosit, ti-ai incalzit niste mac&cheese organic de la tarani, te-ai pus la netflix si ai zis: ba, mai bine eram in puscarie printre criminali, violatori si gardieni bolnavi cu nervii?

      00
  8. Încă mă fascinează naivitatea unora care sunt 100% siguri că sistemul de justiție este infailibil și că șansele de a li se întâmpla lor sunt nule.

    Mai ales în România unde șansele de a supăra pe cineva conectat politic sunt relativ mari, având un aparat de stat enorm raportat la populație, și ăla să ajungă departe.

    Iar legat de criminali, cred că nu știți ce înseamnă faptul că procurorii sau organele au interesul de a închide dosarele, nu de a găsi făptașul, dacă vreodată ești la locul nepotrivit la momentul nepotrivit, și nu ai bani/relații să te aperi, poate ieși foarte nasol…

    00
  9. Disclaimer 1: nu am fost niciodată victima unei infracțiuni nasoale, nici eu, nici oamenii foarte apropiați.
    Disclaimer 2: sunt foarte de acord ca pentru anumite infracțiuni (omor deosebit de grav și/sau multiplu, viol, chiar conducere fără permis sau sub influența alcoolului, etc) pedepsele ar trebui să fie mai mari și în anumite cazuri să nu existe dreptul de liberare condiționată.
    Disclaimer 3: nu sunt de acord cu pedeapsa cu moartea. Poți scoate un nevinovat din pușcărie, dar mortul de la groapă nu se mai întoarce.

    Astea fiind zise, găsesc absolut înspăimântător cum o largă majoritate ar nega orice fel de drepturi pt pușcăriași.

    Sunt grefier, în luna iulie am fost detașată la un penitenciar, colegul de pe post fiind în concediu. Penitenciar de regim închis.
    Da, știu că pt unii condițiile, ceea ce li se oferă sunt mai bune ca acasă, că au mai multe dpdv material decât o grămadă de oameni care muncesc din greu.

    Tot găsesc înspăimântătoare lipsa asta de umanitate de care dau dovadă unii comentatori.

    Am văzut că o dați cu infracțiuni, cu omoruri, cu Brevick, dar am citit cândva o chestie: (citat aproximativ)
    Mai întâi după socialiști, nu am spus nimic pt că nu eram socialist.
    Apoi au venit după comuniști, nu am spus nimic pt că nu eram comunist.
    Apoi au venit după evrei și nu am spus nimic pt că nu eram evreu.
    Apoi au venit după mine și nu a spus nimeni nimic pt că nu mai era nimeni.

    00
    • Vai de plm – ce are sula cu prefectura – adica de la Breivik la Martin Niemoller.
      Se vede ca esti o rotita incompetenta din masinaria de justitie.

      00
  10. Sunt curios cati dintre astia, fani ai reabilitarii, ati cunoscut fosti puscariasi.
    Dar nu gen … vai-vai, sunt psiholog, medic, grefier, etc. si puscariasii sunt niste trestii ganditoare, victime ale societatii.
    Nu fratilor, sa stai la o bere, la o poveste, sa-i cunosti bine. Atunci iti dai seama ca reabilitarea e de fapt o vrajeala ca sa se iasa mai repede de la bulau.
    Nu vorbesc de infractiuni economice, accidente.

    00
    • Sunt curios cati dintre astia, fani ai reabilitarii, ati cunoscut fosti puscariasi.
      Dar nu gen … vai-vai, sunt psiholog, medic, grefier, etc. si puscariasii sunt niste trestii ganditoare, victime ale societatii.
      Nu fratilor, sa stai la o bere, la o poveste, sa-i cunosti bine.

      Traducere: doar dacă e cum zic eu, în condițiile impuse de mine (la o bere și nu așa – ca personal auxiliar), altfel nu știți voi.
      Urmează un ”să vorbească doar cel care a stat minim 15 ani după gratii”.

      Dar da – spunam mai sus că rata de reabilitare în România e mică – de 34%. Dar că în Norvegia e de 80%. Decic ceva funcționează undeva. În al doilea rând soluția nu e să-i trimitem la canal, cum se sugera mai sus. Că ăla mă îndoiesc că-i reabilitează.

    • @Răzvan T. Coloja
      Ce pierdeti din vedere e ca puscariile din Norvegia sunt populate cu norvegieni, iar cele din Romania cu (r)romani. De aici rata mare a recidivei.

      La fel cum la noi nu a functionat socialismul suedez al lui Iliescu, sau nu o sa functioneze in veci sistemul de invatamant finlandez.

      Da, e vorba de rasa, popor, trib, etc.

      Si da, am cunoscut multi puscariasi, inca din copilarie (de pe vremea lui Ceasca) – atunci cand te incadra in munca la sfarsitul pedepsei. Nici unul nu dadea semne de regret, chiar erau mandri de faptele lor. Si toti au recidivat.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube