Rubrica de psihologie: De ce sunt atacaţi minoritarii?

Istoria omenirii e plină de exemple de grupuri minoritare care fie au pierit, fie au fost sub un constant atac din partea unor grupuri mai mari. Evreii au fost persecutaţi nu doar de nazişti, dar cu mult înainte de asta de italieni care au realizat primele ghetouri pentru evrei.

Prin grup minoritar se înţelege orice grup care se diferenţiază de restul prin alte valori, gusturi politice, sexuale, muzicale, care diferă de majoritate prin etnie sau culoarea pielii ori alte asemenea elemente. În Oradea de exemplu, grupuri minoritare relevante ar fi maghiarii, rromii şi evreii. Grup minoritar sunt şi cerşetorii ori homosexualii din oraş.

Şi răsare întrebarea logică „de ce grupurile minoritare sunt atacate în permanenţă”? Nu putem nega faptul că grupări precum „Coaliţia Pentru Familie” se împotrivesc comunităţii LGBT ori că majoritatea românilor privesc cu suspiciozitate persoanele de etnie rromă. Mai mult, la nivel naţional, maghiarii reprezintă un subiect de discuţii aprinse. Psihologia socială afirmă că un grup minoritar, indiferent de natura sau compoziţia lui, va fi în cele din urmă privit ca pe o ameninţare de către un grup majoritar. Grupul majoritar deţine numărul mare de persoane care aderă la el, iar cel minoritar este compus dintr-un număr restrâns de persoane.

Societatea umană a supravieţuit până în prezent datorită aderării individului la grup. Aderarea la grup înseamnă supravieţuire şi permite realizarea task-urilor mult mai eficient decât dacă abordarea lor ar fi făcută individual. Cu alte cuvinte, e mai uşor să cultivi un câmp cu alte 50 de persoane decât singur, la fel cum e mai uşor să aperi un sat de invadatori dacă întreaga comunitate pune mâna pe arme decât dacă un singur om ar ţine piept pericolului.

Grupul social a reprezentat o cărămidă la baza civilizaţiei umane, iar dacă grupul se destramă, acest lucru ar fi privit ca pe o ameninţare la nivelul fiecărui individ ce-l alcătuieşte. Prin urmare, grupurile şi-au format un set de reguli la care aderă, norme şi legi menite să apere grupul de o posibilă dizolvare. Aceste legi sunt scrise sau nescrise, de ordin oficial sau religios, împărtăşite verbal sau conştientizate tacit de membrii grupului. Orice individ care se abate de la aceste legi este privit ca un posibil pericol la identitatea grupului şi trebuie eliminat, aşa cum pe vremuri ciumaţii erau izgoniţi din sat pentru a nu infecta întreaga comunitate.

Problema cu grupurile majoritare însă este că oamenii sunt radical diferiţi unii de alţii. Unii citesc 50 de cărţi pe an, alţii de-abia îşi pot silabisi numele. Unii sunt vegani, alţii preferă carnea. Unii ascultă muzică rock, alţii ascultă manele. Ne împărţim în credincioşi şi necredincioşi, maghiari şi români, albi sau de culoare, heterosexuali sau LGBT.

Ca să răspund la întrebarea din titlu, grupurile minoritare sunt atacate deoarece sunt privite ca o abatere de la normele impuse de grupul majoritar, iar orice asemenea abatere reprezintă un pericol la adresa coeziunii grupului majoritar. La rândul lor, grupurile minoritare, simţindu-se atacate, îşi întăresc şi mai mult coeziunea, ca să-şi asigure supravieţuirea şi se luptă să apere valorile care le definesc – totul pentru a evita extincţia.

Comunitatea evreilor din România, deşi mică, este extrem de compactă şi stabilă. Există un repect reciproc între membrii acestui grup, aşa cum – de exemplu – există un respect şi o acceptare aproape necondiţionată între membrii sectelor baptiste din oraş. La fel cum taximetriştii reacţionează la unison atunci când un coleg de-al lor anunţă prin staţie că are probleme, aşa şi membrii grupurilor minoritare fac tot posibilul să-şi apere puţinii membri de care dispun. De aceea există un sentiment de frăţie, chiar camaraderie între rockeri, maghiarii din oraşe, homosexualii României ori penticostali. Şi tot de aceea, când unul dintre aceste grupuri se simte atacat din exterior, membrii lor reacţionează ca să-şi apere valorile şi identitatea.

Atât grupurile majoritare cât şi cele minoritare reacţionează când coeziunea grupului este pusă în pericol ori pare să fie pusă în pericol. De aceea avem – de exemplu – marşuri LGBT şi contra-marşuri. Iar argumentul Noii Drepte şi al celor din Coaliţia Pentru Familie este că apără „normalitatea”, aşa cum ea este percepută de ei, ca grup majoritar alcătuit din heterosexuali. Ceea ce se traduce prin „respectaţi regulile noastre sau luăm măsuri„.

În SUA comunitatea afro-americană sau cea islamistă reprezintă grupuri minoritare aflate sub asediu din partea caucazienilor sau creştinilor. Marşurile bicicliştilor orădeni ori cele organizate împotriva Roşiei Montane reprezintă de asemenea încercări ale unor grupuri minoritare de a-şi afirma poziţia şi a rezista influenţei majorităţii. Ateii se organizează pe Facebook şi iau parte la întâlniri tot pentru a-şi afirma coeziunea grupului şi poziţia de rezistenţă în raport cu creştinii din România.

Acest „război” între grupuri minoritare şi majoritare există de când lumea şi va continua să existe mii de ani în viitor. Şi totul se reduce la supravieţurire, dacă e să luăm poziția psihologiei sociale.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

 1. Minoritarii-s atacați doar în momentul în care se cred „speciali” comparativ cu majoritarii. Ce-au a face evreii-n treaba asta? 🤔

  00
  • Liceul evreiesc din București.
   Oare acceptă si altceva in afară de evrei?

   De ce sunt atacați tiganii… poate pentru ca „tradiția” lor e furtul?
   Care mai era pe lista?
   Ungurii… de ce sunt atacați ungurii? Ati văzut steaguri românești prin Barcelona, puse din poartă in poarta? Vin românii din Spania, milioane (!) sa ceara drepturi speciale?
   Care mai era pe lista?
   Pedofilii, de e atacată minoritatea profila?
   etc.

   00
  • @John Temple: Aha. După părerea ta evreii au fost trimiși în lagăre și izolați de alte etnii de milenii pentru că se credeau ”speciali”? Că eu asta pricep din ce scrii. În Florența din perioada lui Machiavelli erau forțați să poarte cușme galbene pe cap, pentru identificare, și li se interzicea să dețină pământ sau alte afaceri prospere tocmai pentru că îndrăzniseră să se simtă ”speciali”. La fel și-n Reich: au făcut pe nebunii și-au enervat arianul cinstit, nu?

  • @Răzvan: până când veți marșa pe căcatul ăla de eveniment? Au trecut 76 ani de atunci, plm.

   00
  • @John Temple: Corect – au murit niște milioane pentru că s-au născut în familii cu alte tradiții. E vremea să uităm – corect?
   Nu e vremea să uităm tocmai pentru că oameni fix ca tine uită și scriu chestii ca cele pe care le-ai tastat mai sus. Cam de-aia.

  • Cristici, cum îți închipui tu că e la liceul evreiesc din București, te verifică la prepuț și nu te primesc dacă îl ai? De aia există antisemitism, că există un liceu evreiesc in București? Dar există și un liceu german, și un liceu italian. Există și un liceu de informatică, și unul economic.

   00
  • @cristici: accepta, dar taxele sunt mari. Și se face carte!despre Reut Lauder e vb și nu e doar liceu.

   00
  • Ăăă… refuz să cred că cineva ar putea presupune că la liceul evreiesc pot merge doar evreii. E ca și cum ai presupune că în sinagogă n-au voie să intre ordotocșii. WTF.

  • @Răzvan T. Coloja: nu te văd să plângi milioanele de arabi omorâți în „războiul de 6 zile”, nici milioanele de indieni în „cucerirea arabă a Indiei” (actualul Pakistan), nici a milioanelor de chinezi uciși de japonezi în al doilea război mondial, în schimb ai jucat „cartea evreiască”. Io zic să mai pui o țâră burta pe carte că la istorie ești cam pe lângă subiect. 😎

   00
  • „până când veți marșa pe căcatul ăla de eveniment?” – În primul rând, nu a fost un eveniment, ci un fenomen. Unul dintre cele mai groaznice din istoria modernă. În al doilea rând, mă tem că vor mai exista, iar asta pentru că există indivizi ca tine care se raportează astfel față de un genocid. Există chiar posibilitatea (întotdeauna există) ca tu însuți să faci parte din grupul-victimă, ceea ce nu-ți doresc.

   00
  • @John Temple:

   @Răzvan T. Coloja: nu te văd să plângi milioanele de arabi omorâți în “războiul de 6 zile”, nici milioanele de indieni în “cucerirea arabă a Indiei” (actualul Pakistan), nici a milioanelor de chinezi uciși de japonezi în al doilea război mondial, în schimb ai jucat “cartea evreiască”. Io zic să mai pui o țâră burta pe carte că la istorie ești cam pe lângă subiect.

   Ce legătură are ce-ai scris tu aici cu grupurile minoritare?
   Încep să cred că nu pricepi ce înseamnă ”grup social minoritar”. E orice grup de indivizi care se află în minoritate în raport cu un alt grup de indivizi, mai numeros la număr. Ce legătură au chinezii din China cu minoritățile?

  • @Sorin: ai priceput ce-am scris io exact cât pricepe Răzvan: ca nuca-n perete. 🤫

   00
  • „One would have to be blind, deaf and dumb not to recognise that Shakespeare’s grand, equivocal comedy The Merchant of Venice is nevertheless a profoundly anti-semitic work,”

   year 1576 …

   00
  • @cristici – ungurii, steaguri. Aideplm, daca iar ajungem sa facem comparatii intre romanii emigrati in spania si ungurii care-s la noi. Inca unu’ care nu intelege diferenta dintre unii care au emigrat si altii care-s acolo de o mie de ani….

   00
 2. NOU
  #15

  Doar negri hoți joacă cartea rasială, cei cinstiți niciodată.
  Nu există comunitate islamistă pașnică. Islamiștii vor să-și impună ideologia lor de căcat peste tot. Dacă ar sta în banca lor și s-ar integra în țările în care migrează, nici dracu’ n-ar avea treabă cu ei, dovadă ultimele atentate islamiste de la Viena făcute de copiii imigranților afgani/irakieni/iranieni/libieni.

  00
 3. „În SUA comunitatea afro-americană sau cea islamistă reprezintă grupuri minoritare aflate sub asediu din partea caucazienilor”
  E invers acum, mai urmăriți știri din State. Dacă esti barbat alb, esti sub negri, gay, femei, omuleți verzi.
  Ultimii de pe listă sunt bărbații albi, azi, in State.

  00
  • @Cristici: Numește trei miliardari islamiști sau de culoare din SUA.

  • SUA aia construită in majoritate de albi? Orice cacat care funcționa in SUA era „de origine albă”… sa numesc trei miliardari islamisti intr-o țară creștină, construită de creștini albi?
   Caii. Caii au fost introduși in SUA de spanioli. Indianul pe cal e o imagine făcută cu ajutorul Europei.

   Până recent, muuuulti africani nu stiau de roată, a fost introdusă in secolul XIX.
   Au plecat albii din Africa, acum sunt independenti. Sunt bogați acum? Mai bogați decât in colonialism, își administrează mai bine resursele?

   00
  • Razvan, cativa afro-americani miliardari: Robert F. Smith, David Steward, Oprah Winfrey, Kanye West, Michael Jordan, Tyler Perry. Putem continua cu multi-milionari din baschetul american, care e dominat de jucatori addro-americani.

   00
  • Cristici acum 2-3 articole Americanii erau proști și vai de pula lor. Acum sunt leagănul civilizației doar fiindcă vrei să faci un contra-argument?

   00
  • Urmărește cineva situația din Africa de Sud? Că ăla e exemplu perfect.
   Și poți să numești 3 miliardari creștini din Dubai sau Emirate?
   Iar evreii au avut ghinionul să întâlnească unul dintre cei mai mari psihopați din istorie, care i-ai etichetat pe toți după chipul și asemănarea reprezentanților lor, despre care știm ce fel de oameni de afaceri erau. La fel cum se întâmplă acum cu comunitatea albă care este etichetată după numărul mic de posesori de sclavi din trecut și nu după numărul celor care au adus și încă aduc beneficii uriașe pentru omenire.

   00
  • @RTC

   Robert F. Smith
   David Steward
   Oprah Winfrey
   Kanye West
   Rihanna
   Michael Jordan
   JAY-Z
   Tyler Perry

   Shahid Khan
   Haim Saban (of Mighty Morphing Power Rangers fame)
   Marc Lasry
   Fayez Sarofim
   David Hindawi

   Sundar Pichai (nu-i stiati pe ei?)
   Satya Nadella

   Cu multa placere!

   00
  • Cea mai mare realizare a poporului african este marea moschee din djene, Mali. Este f impresionantă..doar că este construita din noroi și trebuie reconstruită anual…atât îi duce capu..

   00
  • @bezmetique Unde e exemplul perfect, bezmetique, Africa de Sud? că era prosperă înainte, asta știi tu de Africa de Sud? Africa de Sud a fost o țară în care doar 10-15% din populație era prosperă și avea drepturi la orice, iar restul de 80-90 la suta nu exista ca oameni, erau un fel de animale ținute cu biciul și în întuneric. Ce voiai să se întâmple în 30 de ani în sens bun? Ce alte exemple din Africa vrei să îți mai aduc, să vorbim despre Rhodesia, sau despre Congo belgian? Sau poate despre Namibia?

   00
  • @Razvan: Shahid Khan, ăla de la Chobani, El-Erian de la Allianz, Oprah Winfrey*?

   Trebuie să fie musai din SUA? Multimilionarii ăia grei se pun? Știi pe cineva care lucrează în Silicon Valley fără manager indian/ pakistanez/ chinez?

   Pe Oprah am pus-o cu * fiindcă e meseria ei să se tânguie pe probleme de discriminare. Restul își văd de treabă și nu se dau cu curul de pământ că-s minorități. Fiindcă au treabă.

   00
  • @tyrion: vezi că ai dat niște gherle, unii pe care i-ai menționat sunt evrei.

   Da’ chiar, în SUA evreii sunt minoritate sau sunt băgați în prea multe chestii ca să fie considerați minoritate? :))

   00
  • @All:

   Când spuneam ”numește trei miliardari musulmani” nu mă refeream să dați fiecare search pe Google și să-mi dați copy/paste dintr-o listă. Mă refeream la faptul că dacă ați fi într-un bar, într-o conversație cu cineva, n-ați putea spune din memorie ”Shahid Khan” sau ”Haim Saban”. Cam aia e faza. Pentru că și-ăia-s priviți la fel de leproși cum sunteți voi priviți în Germania: ”românul care fură”. În plus, o parte din cei pe care i-ați preluat doct prin copy/paste nu sunt musulmani (deh – Google) și puțini i-au făcut ei averea în SUA în loc să o moștenească ori să și-o facă în altă țară.
   Dar ideea e cu totul alta: sunt puțini. La fel ca miliardarii de culoare. Sau miliardarii femei. E plăcut să fii bărbat alb pentru că nu te alege nimeni random la aeroport să te caute de bombe și nici nu te fugăresc suporterii Trump pe stradă că ai fi terorist. E ușor să intri într-un magazin pentru că nu te urmărete vânzătoarea cu ochii și nici poliția nu te execută scurt pentru că făceai jogging iar ei credeau că fugi de la locul faptei. Cam asta e realitatea.

  • @Ion – ai putea să vorbești despre Congo sau Namibia, dar istoria recentă din ultimii 30-40 de ani. Nu de alta dar am putea și noi să ne găsim scuze ca popor că am fost sub ocupație germană, otomană sau chiar romană, plus influența sovietică.
   Am colegi de lucru din Congo și Africa de Sud plus Camerun, Ghana și încă vreo 2-3 țări de pe continentul african așa că știu cam care e situația prin zonă.

   00
  • «Pentru că și-ăia-s priviți la fel de leproși cum sunteți voi priviți în Germania: ”românul care fură”»

   Știi care e secretul pentru a NU se întâmpla asta? Nu mă dau cu curul de pământ urlând „HEI, V-AM MAI SPUS CĂ SUNT DIN ROMÂNIA? Nu contează despre ce e vorba, dar să știți că sunt român!!!”. Altfel spus, îmi văd dracu’ de treabă, nu vreau parade și mă doare în cot de părerile extreme, emise de dezaxați.

   Știi când o să-mi pese dacă cineva se uită după mine în magazin sau îmi cere garanție când închiriez ceva? Când majoritatea românilor nu se va mai comporta ca la zoo, pe oriunde se duce.

   Acum, câți miliardari indieni are Japonia? Câți miliardari caucazieni colcăie în Arabia Saudită/ Qatar? Dacă descoperim că suntem sub limită cui ne adresăm?

   00
  • @RTC – aici te-ai aruncat ca rata la muci… Sper ca nu o sa o arunci pe aia cu numarul lor acum!

   Persoane de culoare

   David Steward. Net worth: $3.7 billion. …
   Oprah Winfrey. Net worth: $2.7 billion. …
   Kanye West. Net Worth: $1.8 billion. …
   Michael Jordan. Net Worth: $1.6 billion. …
   Jay-Z. Net Worth: $1.4 billion. …

   Islamisti

   Shahid Khan – Net Worth $4.5 Billion ( He is the owner of the Jacksonville Jaguars of the National Football League (NFL), the English Football League Championship team Fulham F.C., and automobile parts manufacturer Flex-N-Gate in Urbana, Illinois.)

   Haim Saban is an Israeli and American media proprietor, investor, philanthropist, musician, record, film & television producer. An accomplished businessman primarily involved with business interests pertaining to financial services, entertainment, and media, and an estimated net worth of $3 billion*

   Hamdi Ulukaya is a Kurdish entrepreneur and businessman living in the United States. He is the owner, founder, Chairman, and CEO of Chobani, the #1 selling strained yogurt brand in the United States with a net worth of $2 billion*

   Marc Lasry is a Moroccan-born American hedge fund manager. He is the co-founder and chief executive officer (CEO) of Avenue Capital Group and the co-owner of the NBA’s Milwaukee Bucks with a net worth of $1.9 billion*

   Fayez Sarofim is a Coptic American heir to the Sarofim family fortune, fund manager for a number of Dreyfus family stock funds, an original and second largest shareholder of Kinder Morgan and part owner of the NFL team Houston Texans and he has a net worth of $1.72 billion*

   David Hindawi co-founded cybersecurity firm Tanium with his son Orion in 2007 with a net worth of $1 billion*

   Arash Ferdowsi is a co-founder of Dropbox with a net worth of 500 million*

   sursa: Goagle!

   00
  • @bloodbath: am explicat mai sus cum, cu Google în față, suntem toți informați. Și cum, la o discuție amicală, n-ai putea scoate pe gură nici cifrele alea, nici nume de musulmani. Cam aia era ideea.

  • “Când spuneam ”numește trei miliardari musulmani” nu mă refeream să dați fiecare search pe Google și să-mi dați copy/paste dintr-o listă. Mă refeream la faptul că dacă ați fi într-un bar, într-o conversație cu cineva, n-ați putea spune din memorie ”Shahid Khan” sau ”Haim Saban”
   Razvan, pe multi miliardari afro-americani si islamisti nu-i stie nimeni pentru ca nu sunt mediatizati sau poate nu sunt atat de doritori de o imagine internationala. Daca stai la o discutie cu cineva, cati miliardari albi poti numi exceptand pe cei cu mediatizare imensa (Bezos, Gates, Zuckenberg, Buffet etc.). Oamenii aia isi fac treaba in domeniile lor si castiga bani, fara sa dea semnale in stanga si in dreapta. Si faptul ca unii au mostenit o parte din avere sau au inceput afacerile in tarile de origine, nu are relevanta.

   “Cam aia e faza. Pentru că și-ăia-s priviți la fel de leproși cum sunteți voi priviți în Germania”.
   Daca sunt privinti ca “leprosii”, cum se face ca unii sunt acolo in varf. Oprah e bine mersi, Jordan la fel. Lista poate continua. De asemenea, sunt milionari o gramada si noi nu-i stim. In State poti sa devi milionar sau miliardar daca stii sa faci afaceri. Nu conteaza culoarea pielii, nici studiile pe care le ai etc.
   Si asa cum te-au mai intrebat si altii, numeste o tara unde minoritarii au multi miliardari. Iti dau un exemplu, zona tarilor arabe (Qatar, UAB, Arabia Saudita): cati milionari, nu miliardari, indieni au? Tarile astea au comunitate indiana mare.
   Alte exemple: numeste 3 miliardari turci/kurzi din Germania, 3 miliardari arabi/musulmani din Franta.

   00
 4. „În SUA comunitatea afro-americană sau cea islamistă reprezintă grupuri minoritare aflate sub asediu din partea caucazienilor sau creştinilor.”
  Razvan, care sunt studiile care confirma „asediul” asupra celor 2 comunitati? Si cum se face ca alte comunitati nu sunt atacate, gen comunitatea mexicana, asiatica (vietnameza, japoneza, indiana etc.), est europeana (in State este o comunitate poloneza foarte mare, de exemplu).

  00
  • @Martin: Ia absolut orice carte sau studiu scris de sociologul Elijah Anderson: ”On The Corner”, ”The Cosmopolitan Canopy”, ”The Code of the Street”, ”StreetWise”… E etnograf și profesor la Yale. Acum vreo 4-5 zile i s-a acordat un premiu pentru întreaga activitate din partea ASA (American Sociological Association). Ia de citește ”The Souls of Black Folk” de W. E. B. Du Bois. Spre deosebire de alții eu nu arunc cu titluri aiurea. Sunt cărți pe care le-am citit și pe care le am în bibliotecă în engleză, în format fizic. Anderson e întâmplător sociologul meu preferat.
   Ai vrut studii. Le ai mai sus.

  • Greseala ta. Pune citate si i-ai nenorocit pe viata. Harvard style :))

   00
  • Ai venit cu exemplul a 2 persoane din comunitatea afro-americana.

   00
 5. Ai mai uitat un motiv:

  Minoritățile sunt atacate atunci când ai decis să-ți pui moralitatea în cui și te pui pe scris outrage bait pentru mediocri frustrați.

  00
 6. Este ușor confuz articolul din lipsa unor criterii obiective la definirea unei minorități. La ceva recensămînt s-au găsit câteva sute de locuitori ai României să se declare daci – și totuși nu au fost înregistrați ca minoritate națională. Și ne împiedicăm în idei. Bicicliștii nu ar trebui să fie considerați o minoritate care să aibe nevoie de regim special, sunt cetățeni ca oricare alții care folosesc un anumit mijloc de transport. Că ei se cred miezul din dodoașă e altă problemă, dar nu sunt altceva decât niște participanți la trafic. La fel și cu ateii, sunt niște băieți care în loc să meargă la slujbe religioase merg la slujbe seculare. Și în cazul ateilor, e problema lor că se cred miezul din dodoașă și semnalizează peste tot că sunt atei. Avem multe categorii de închipuiți: veganii, posesorii de iPhone, motocicliștii etc. Se pun cu curul în ușă și zbiară că sunt speciali, dar asta nu îi transformă în minorități. Pot fi studiați ca segmente de populație, pot avea pe palierul lor niște chestii specifice (magazine cu semințe pentru vegani, piste pentru bicicliști, respect pentru posesorii de iPhone etc.) – dar atât. Un ungur ateu biciclist vegan cu iPhone este minoritar maghiar din punct de vedere legal și cam gata, restul chestiilor sunt ciucuri pe care și-i pune singur la tichie.

  00
  • Tehnic vorbind, toate categoriile pe care le-ai descris sunt minorități. Minorități sunt și oșenii din București. Sau etnicii germani din Brașov. Sau trotinetiștii din Budapesta. Că voi sunteți obișnuiți să auziți termenul folosit strict în sensul de minoritate etnică, sexuală sau de culoare, și să credeți că strict la alea se referă – asta e o cu totul altă problemă.

 7. Dar milionarii suedeji ai noștri de ce nu ii enumerati : Tiriac, Prigoana, Vanghelie…

  00
 8. „În SUA comunitatea afro-americană sau cea islamistă reprezintă grupuri minoritare aflate sub asediu din partea caucazienilor sau creştinilor.”

  Ca de obicei, bati campii cu gratie.

  00
 9. Nu stiu sub ce asediu e comunitatea aia care a daramat turnurile si a impuscat niste oameni pentru niste desene.

  00
  • Nu e sub niciun asediu. Discriminarea si „asuprirea” sunt doar teme aruncate in piata de anumite organizatii ong si conglomerate media.

   00
 10. Articol pe linia corectpolitik.Subiecte de rahat aducătoare de comentarii.
  Autorul bagă în faţă vechi dispute fără reyultat şi ignoră singura,poate problemă actuală din lume şi din ţară- expansiunea stângii.Asemenea subiecte sunt perdele de fum.Nu trebuiesc uitate ororile comunismului!

  00
  • @sensi: nu e vorba de corectitudine politică în cazul meu. Așa gândesc de când mă știu: mi se pare stupid să judec oamenii după alte atribute aparte de modul în care se comportă cu mine sau cu alții. Pentru că acel comportament ține de caracter iar caracterul se formeză, nu este înnăscut. Toate celelalte: religia, pigmentul din piele, etnia, în unele cazuri sexualitatea, naționalitatea – sunt un lucru dat. Nu prea ai cuvânt de spus în privința lor. De ce atunci să urăsc pe cineva pentru că are alte preferințe sexuale ori pentru că s-a născut în altă regiune geografică decât mine? Cu ce mă afectează pe mine că se închină unui zeu ori altul? Ce mă afectează în schimb e modul în care se raportează la mine și la alți oameni. Ăla e observabil și cu impact asupra mea. Ăla contează; restul sunt detalii nesemnificative care nu mă ating.

  • În comunism n-au murit destui evrei, iar restul morților nu contează. 🤮🤮🤮

   00
 11. Ai descris problema dpdv al grupului. Dar individual sunt oameni care bifeaza toate cerintele de apartenenta la un grup (sa zicem albi, crestini etc.) si totusi nu se comporta ca acel grup: nu discrimineaza minoritati, nu scriu articole pe care nu le-a cerut nimeni despre minoritarii rai care fura etc. De ce unii o fac, de ce sunt atat de vocali, inversunati si pusi pe actiune? Individual care este explicatia? Se tem ca grupul ala mare al lor se duce dracului si vor fi nevoiti sa isi dezvolte o personalitate proprie, un sens in viata? Ca vor deveni la randul lor minoritari si vor da peste niste cretini majoritari ca ei? Ce resorturi ii mana in lupta?

  00
  • @Gamblin:

   De ce unii o fac, de ce sunt atat de vocali, inversunati si pusi pe actiune? Individual care este explicatia? Se tem ca grupul ala mare al lor se duce dracului si vor fi nevoiti sa isi dezvolte o personalitate proprie, un sens in viata? Ca vor deveni la randul lor minoritari si vor da peste niste cretini majoritari ca ei? Ce resorturi ii mana in lupta?

   S-o luăm așa:

   Hai să luăm homosexualsmul ca exemplu. Deşi există din vechi timpuri şi este întâlnit şi în rândul regului animal, homosexualismul nu este încă pe deplin acceptat de către oameni. Este considerat încă tabu în unele societăţi, pedepsit aspru în altele, condamnat de religie şi neînţeles la nivel psihologic. Controversa actuală este stârnită de întrebarea ”este homosexualismul genetic ori influenţat de mediu?”. Răspunsul este undeva la mijloc, deoarece unele persoane sunt predispuse genetic la homosexualism în timp ce altele sunt influenţate de evenimente şi diverşi factori în apariţia atracţiei lor pentru persoane de acelaşi sex.
   Dar problema adevărată nu este ce-i face pe oameni homosexuali ci de ce heterosexualii nu acceptă ideea ca alţii să iubească persoane de acelaşi sex. O explicaţie vine pe filiera psihologiei sociale. Tindem să ne grupăm cu cei asemeni nouă. Ne alegem prieteni din cercuri de oameni care au aceleaşi afinităţi ca şi noi: gusturi politice, gusturi muzicale. E mai uşor să socializezi cu oameni care te acceptă aşa cum eşti, şi este mai uşor să accepţi pe cineva dacă acel cineva are aceleaşi gusturi ca şi tine. Nu eşti expus criticii, nu te întrebi dacă ceilalţi te judecă. Conform zicalei ”Cine se-aseamănă se-adună”, ne alegem amicii şi prietenii din grupuri sociale alcătuite din indivizi de aproximativ aceeaşi vârstă, sex, rasă, naţionalitate, religie, interese. E greu să menţii o prietenie stabilă dacă tu eşti ateu iar prietenul cel mai bun e creştin devotat – de exemplu. Ori de câte ori intervine religia în discuţie fiecare are tendinţa să-şi apere punctul de vedere până la ceartă.
   Revenind la subiectul homosexualităţii, mulţi heterosexuali nu acceptă persoane homosexuale ori viziunea lor asupra sexului şi parteneriatului pentru că aceasta nu coincide cu propria lor viziune. Dacă există acest contrast, homosexualii sunt văzuţi ca făcând parte din alt grup, cel cu alte gusturi sexuale. Drept urmare, pentru a delimita cât mai bine propriul grup de cel din exterior, unii preferă să îşi exprime vocal sau mimico-gestual dezaprobarea faţă de acesta. Nefiind de acord cu celălalt grup şi pentru a transmite celorlalţi membri ai propriului grup respectivul dezacord, indivizii transmit vocal mesajul de dezaprobare. Cu cât mesajul este mai vehement, cu atât aceştia transmit ideea că poziţia lor în propriul grup este stabilă.
   O altă explicaţie psihologică stă în faptul că unii oameni îşi manifestă dezgustul pentru practicile homosexuale pentru a ascunde propriile lor dorinţe în acest sens. Un experiment psihologic din 2012 a dezvăluit că o parte din cei 784 de bărbaţi cărora le-au fost afişate imagini cu tentă homosexuală au reacţionat la acestea cu dorinţă, deşi se declaraseră ca fiind împotriva ideii de homosexualitate. Rezultatele studiului nu ar trebui interpretate ca ”dacă eşti împotriva homosexualismului atunci eşti la rândul tău homosexual”. Dar studiul ridică întrebarea dacă nu cumva parte din cei care se declară vehement împotriva practicii nu încearcă să mascheze la rândul lor anumite dorinţe sexuale. 20% din cei care s-au declarat ca fiind puternic heterosexuali au arătat în timpul experimentului atracţie faţă de persoane de acelaşi sex. Cât anume din acest procent este întâlnit şi în populaţia globală nu este clar.

 12. Eftimie, calm your titties că deja explodezi. La cum arunci cu toate insultele în toată lumea, mă mir ca te mai suporta cineva. Ești ca o țață de la piață. D-nul Coloja, poate îl ajutați cu niște pastile de calmare, va rog, se pare ca are nevoie. Pe mine m-a convins deja, ca de dezamăgit nu mai menționez. Te îndrepți către ceva nasol, ai prea multă ură în tine.

  00
 13. Cam simplifici dar e mult mai nuantata treaba. Eu zic ca fiecare minoritate are plusurile si minusurile ei si multe nu au trasaturi comune. Si sunt de acord ca trebuie respectate si conservate. Dar respectul trebuie sa fie reciproc. Mie imi place sa beau pana la ora 2 noaptea si sa ascult manele de jale si alte grohaieli. Si cand fac asta beau ca porcul dar ascult muzica in casti sa nu ma auda vecinii pt ca-i respect. La fel cer ca unii sa nu iasa in pula goala pe strada si sa faca exhibiționism ca sa-mi arate ca sunt LGBT. Din respect pt restul sa o faca intre 4 pereti, e ok, e treaba lor. Cam asta e pb ce iar vine pe tapet.

  00
  • @Ciocanul: Cine, vreodată, a ieșit în aia ”goala pe strada, sa faca exhibiționism” ca să-ți arate că sunt LGBT? Sau cine și-a manifestat intenția să-și arate organele genitale la un marș LGBT din România? Așa – vreodată. Eu nu țin minte să fi văzut așa ceva prin presă, că ar fi urlat ziarele două luni de zile dacă se întâmpla. Așa că ești ”safe”: nu-și arată nimeni pe stradă organele genitale.

  • Simplificat ideea se rezuma la ma respecti, te respect.

   00
  • Ce dracu ai simplificat man? Ai zis ca tu asculti manele in casti ca sa nu deranjezi, iar aia isi scot pula pe strada si asta te deranjeaza pe tine.

   Dar nu isi scot pula pe strada. Ci se imbraca colorat si isi pun pene pe cur.

   De ce te deranjeaza cineva imbracat colorat si cu pene pe cur? De sanchi. E ca si cum i-ar deranja pe ei ca tu asculti manele in casti.

   00
  • @Gamblin, de ce trebuie ala sa iasa pe strada sa imi arate ga e gay? Daca nu se expune simte/nu stie ca e gay? Daca nu isi urla pe strada apartenenta la grupul sexual din care face parte nu poate trai? Sau care o fi problema lui?
   Nu am o problema si nu am avut vreodata cu ei atata vreme cat nu ma agaseaza(am colegi destui), au fost de cand e lumea si vor fi cat va fi lumea, parerea mea e ca tocmai chestia(expunerea si zbieratul in public) ii face pe ceilalti sa aiba reactiile pe care le au in privinta lor, si cred ca e cam valabil la multe din grupurile astea, nu toate dar cateva prin manifestarile lor si-au atras atentia nedorita asupra lor.

   00
 14. @Răzvan: e plin Orientul Mijlociu de miliardari musulmani. Și care-i șpilu’?
  India e plină de miliardari și d-aia tot o hazna e. Și?

  00
  • @John Temple: vorbeam de minorități. În Orientul Mijlociu musulmanii nu mai sunt minoritari ci majoritari.

  • @Răzvan: pe planetă-s cam 2755 miliardari. Deci-s minoritari INDIFERENT unde se află pe planetă, dar nu-i văd să ceară drepturi speciale .
   P.S. Tu realizezi absurditatea discursului tău?

   00
  • @John Temple: dar ce legătură are o minoritate precum miliardarii cu cererea de drepturi? Cumva legi ideea de minoritate strict de homosexualism.
   Dar dacă tot e până acolo, vezi că niște miliardari din SUA și alte țări cer să le fie taxate câștigurile cu sume fixe, nu procentual. Asta apropos de cum ei n-ar cere drepturi speciale.

  • @Răzvan: io n-am legat nimic, ci tu ai făcut-o. Nu mă interesează cine unde se fute, dar mă scârbește ideea „musai să mă acceptați că io mă identific X sau Y”.
   Așa mă identific și eu drept Yahve/Indra și cer creștinilor și hindușilor taxă de venerare și o fecioară pe săptămână. 🤣🤣🤣
   P.S. Sunt mult prea inteligent să mă identific drept Allah, că săracu’ stă prost la capitolul astronomie și anatomie umană. 😂😂😂

   00
 15. Eu cred că ne-am apropia de adevăr dacă punem întrebarea: cui prodest? De obicei, în ultimele 2 secole, atacurile la adresa minorităților au fost una dintre metodele folosite de politicieni pentru a-și atinge scopurile (în general, pentru cucerirea puterii). Dar nu e nimic nou sub soare: în Evul Mediu, Inchiziția avea tot interesul să identifice cît mai mulți eretici – odată condamnați (nu neapărat la moarte), bunurile lor erau confiscate și intrau, evident, în patrimoniul bisericii.
  Raționamentul e valabil și pentru ONG-uri. Cu cât faci mai multe valuri, devii mai vizibil și poți atrage finanțări. Finanțări care, în funcție de retorica organizației, pot veni din orice zonă a spectrului politic… sau din orice punct cardinal.

  00
 16. E foarte simplu, la început erau atacați din frică și acum sunt atacați pentru că se bagă moț peste tot iar oamenii normali care s-au plictisit să fie agresați au început să reacționeze.

  00
 17. Bre … eu as adauga o chestie:
  Minoritatea nu devine „oprimata” pana cand nu incearca sa ia ceva majoritatii.
  Tocmai din instinctul de supravietuire pe care il mentionezi, suntem programati sa functionam mai degraba impreuna, indiferent de convingeri.
  E demonstrat ca oamenii in conditii de penurie crunta impart mai mult tocmai ca sa asigure supravietuirea grupului.
  Singura chestie care de pune impotriva acestui instinct e dogma.
  Ca sa folosesc un exemplu apropiat, Ardealul si Dobrogea sunt ambele teritorii noi ale Romaniei.
  As indrazni sa spun ca Dobrogea n-a avut in veci populatie romaneasca considerabila.
  Mai mult, dupa razboiul balcanic tocmai romanii sunt aia care o muiat un deget in cazanul executiilor pe baza etnica in zona aia.
  Si cu toate astea comunitatea turceasca la noi e bine-mersi cu traditii si obiceiuri „neasimilate” fara masacre si epurare etnica.
  O fi din cauza ca dogma sufi nu indeamna la asta iar ideologia crestina bate moneda pe iubitul aproapelui,ala cu care imparti pamantul si necazurile?
  Nu de alta dar si Treznea si „Armistitiul de Craciun” au fost facute de oameni.

  Ce difera intre ele e indobitocirea si asumarea unei ideologii.

  Asemenea tuturor „minoritatilor vocale” unde nu mai e vorba de supravietuire ci de o proasta intelegere a suprematiei.

  „Gott mit uns” e cea mai mare minciuna pe care si-o spune omenirea siesi…

  00
 18. Teoria asta este criminal de generalista. Si e facuta special atat de generalista incat sa irite lumea si sa provoace un razboi a tuturor contra tuturor. Ma mir ca Coloja ca psiholog nu isi da seama cu ce se joaca.

  De ce nu sunt sahistii atacati de majoritate? Plus ca ar fi o minoritate e o mizerie imensa, cu acelasi scop ca si prima. Sahistii sunt romani, englezi, unguri, cu un hobby comun. Nu minoritati.

  Doi: de ce nu sunt atacati asiaticii in america, de catre albi? Asiaticii chiar sunt o minoritate. De ce sunt atacati in schimb de negri, alta minoritate?

  Toate rahaturile promovate de genul asta de gandire se focalizeaza pe conflicte, nu pe a face lucrurile sa mearga. Cand merg, exemplu polonezii in SUA, merg pentru ca nu si-au bagat coada expertii plii.

  50 de ani de bla bla cu minoritati care trebuie integrate in America si negrii sunt mai segregati ca oricand dupa eliberare. Cu asa succese, teoria minoritatilor nu mai are nevoie si de sutul meu.

  00
  • @mac gregor:

   de ce nu sunt atacati asiaticii in america, de catre albi?

   Sunt. Doar că e headline bun dacă sunt de culoare. M-am uitat acum la mughsot-uri cu oameni arestați pentru ”Asian hate crimes”. Jumătate sunt albi.

   De ce nu sunt sahistii atacati de majoritate?

   Majoritatea fiind? ”Non-șahiștii”? Poate pentru că nu au un sistem de valori ori o cultură de care să se simtă majoritatea amenințată? Zic și eu.

   Teoria asta este criminal de generalista. Si e facuta special atat de generalista incat sa irite lumea si sa provoace un razboi a tuturor contra tuturor.

   Lucrarea mea de disertație se numea ”Influența minorității asupra majorității în condițiile de spontaneitate ale unui mediu natural”. Am citit la studii pe subiectul minorității de mi s-a acrit: de la Asch și Moscovici și până la chestii recente. Nu este ”o teorie făcută special generalistă ca să irite lumea”; ipotezele din psihologia socială nu sunt emise ca să te enerveze pe tine. Asta pentru că ești singurul responsabil de cum reacționezi tu în fața unor date științifice. Nimeni nu depune efort să muleze ceva în psihologia socială special pentru a te râcâi pe tine – un român anonim din online.

  • Nunununu.

   Nu e facuta sa ma racaie pe mine. E facuta sa racaie majoritatea din America si sa creeze o stare permanenta de disensiune in societatea americana.

   Iar rezultatele sunt evidente. Negrii mai segregati ca inainte de domnii experti, si societatea incaierata 50-50.

   00
  • Fara strawmen plz.

   00
  • Brusc nu mai stii statistica cand e vb de teoria minoritatilor?

   Daca jumatate din agresorii asiaticilor sunt negri, in conditiile in care negrii sunt 10 la suta din populatie, inseamna ca negrii sunt disproportional reprezentati. Normal ar fi sa fie numai 10 la suta dintre atacatori. Dar ei sunt 50 la suta.

   00
 19. NOU
  #70

  @Răzvan: ia d-aci https://ziarulromanesc.at/austria-deportari-oprite-azilanti-infractori-raman-in-tara/
  Io zic să-l suni pe ministrul de interne austriac și-i spui să ți-i trimită ție, c-ai tu grijă de ei.
  P.S. Virtue signaling much? 🤫

  00
 20. Ai devenit cam minoritar pe acest articol Autorule, ghici de ce, ce ai expus/facut gresit.
  Bine, scopul principal a fost atins ;)

  00
 21. Legat de discriminare, am facut un experiment (fara sa vrem) cu fi-miu. Avand in vedere ca am prieten tigan( care se spala si nu fura) si in ideea ca tiganii poate se comporta urat cu noi tocmai ca si noi majoritarii ii discriminam de mici, am hotarat cu sotia de cand era baiatul f mic sa nu vorbim nociodata de tigani la peiorativ si sa nu-i discriminam cand vb despre ei . Nu l-am speriat cu fraze de genul „te dau la tigani daca nu esti cuminte” sau fereste-te de tigani ca sunt rai”, am evitat sa facem orice discriminare asupra lor. GUESS WHAT? Fi-miu de pe la vreo 4 ani nu suporta tiganii. Acum la 6 ani efectiv cand vede tigani in fata ma roaga sa trecem strada pe celalalt trotuar. Repet, asta in conditiile in care nu i-a zis nimeni ca tiganii sunt rai sau ceva de genul asta? Efectiv a observat singur comportamentul lor si dedus ca sunt rai si trebuie evitati. Moment in care am realizat ca nu , nu noi majoritarii ii discriminam ci ei datorita actiunilor lor se fac neplacuti si neacceptati de majoritari.

  Razvan, imi pare rau ca ai cazut si tu în plasa de a urma agenda Pollitically correct. Si da, sunt unele categorii intr-adevar discriminate, dar altele prin actiunile lor devin de nesuportat ca mai apoi sa strige ca sunt discriminate, gen arabii sau tiganii.

  Ps: stai liniștit ca in cazul musulmanilor, chiar daca nu toti sunt teroristi, majoritatea celorlalti musulmani sunt de accord cu ceea ce fac teroristii cand pun bombe sau omoara crestini, deci faptul ca , creștinii ii vad pe toti musulmani teroristi este cam adevarat atat timp cat tu sustii moral un terorist, esti cam din acelasi aluat cu el deci e ok sa generalizezi ca toti musulmanii sunt teroristi.

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Top articole

7 zile