Rubrica de psihologie: America – statistici despre IQ-ul în scădere

Deşi îşi flutură libertăţile şi consumerismul pe toate fronturile, America este o ţară în care dezvoltarea intelectuală a tinerilor se află în continuă scădere de câteva decenii. Preocupaţi mai mult de Internet şi show-uri televizate decât de cititul cărţilor, americanii sunt în pericol de a deveni o naţiune de oameni fără educaţie şi care iau decizii cât se poate de proaste. Conform ultimelor statistici, America se află în prezent pe locul 12 în lume printre ţările cu tineri între 25-34 de ani posesori de diplome universitare, asta după ce ani de-a rândul s-a aflat pe primul loc. Aproape 50% dintre studenţii din SUA care studiază ştiinţele sunt străini care se vor întoarce în ţările lor de origine.

77% dintre americanii care au terminat şcoli publice nu ştiu că George Washington a fost primul preşedinte al Americii şi doar 2,8% au trecut testul de cultură americană impus străinilor care doresc cetăţenie americană. 18% dintre americani cred că Soarele se învârte în jurul Pământului. Deşi SUA se află pe locul doi în lume în topul oamenilor de 35-64 de ani care au o educaţie universitară, se situează pe locul 19 în lume în topul ţărilor cu tineri de 25-34 ani care deţin o diplomă de liceu. Ceea ce înseamnă că generaţia actuală este mai puţin educată decât cea precedentă, subliniind un trend descendent în această direcţie.

74% dintre republicani şi 53% dintre democraţi neagă existenţa încălzirii globale în ciuda raportului U.S. National Academy of Sciences. 68% dintre copii nu ştiu să citească bine nici în clasa a III-a şi doar 50% dintre elevi sunt pregătiţi pentru facultate pe când termină liceul. Jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu consideră că e necesar să cunoască locaţia altor ţări pe hartă şi doar 14% consideră că este important să cunoşti o altă limbă decât engleza.

Dacă în 1982 aproximativ 82% dintre studenţi citeau romane şi poezie din plăcere, două decenii mai târziu doar 62% se pot lăuda cu asta. Mai mult de 40% dintre americanii sub 44 de ani declară că nu au citit nici măcar o carte în ultimul an. Numărul de adolescenţi de 17 ani care nu citesc altceva decât cărţile impuse de programa şcolară s-a dublat între anii 1984 şi 2004.

42% dintre americani cred că Dumnezeu a creat omul în forma lui actuală şi că Pământul are mai puţin de 10.000 de ani vechime. Mai grav, 25% dintre profesorii de biologie din şcolile publice americane cred că oamenii şi dinozaurii au trăit cândva alături unii de alţii.

Rata cu care IQ-ul şi educaţia scad în SUA este alarmantă şi ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi. Statutul de superputere al Americii este eclipsat de lipsa de pregătire a celor care mânuiesc frâiele puterii, iar generaţia următoare se anunţă a fi şi mai slab pregătită datorită televiziunii, promovării unui anumit standard de imagine şi a Internetului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

148 comentarii

  1. Aș zice că scăderea procentului absolvenților de facultate e normal având în vedere că singura garanție când termini facultatea în SUA e că vei fi sclav la bancă.

    00
    • În plus poți să scazi din procentajul ăla cam tot ce înseamnă științe sociale, alea te pregătesc să fii barista la Starbucks și activist pe Twitter.

      00
    • NOU
      #3

      Pai de-aia si apelează la conducători bătrînii, Joe, trump… ca ăștia tineri e cam prostii. Da din păcate aia peste 70 ani ori sunt nebuni, ca vopsitul, ori senili ca joe… da e mai bine cu ăștia, fata de alde xi sau putin 😀

      00
    • @rsv – bănuiesc că din aceleași motive l-au ales pe Roosevelt în anii 40

      00
    • NOU
      #5

      Babu, FDR erea relativ tânăr dar paralitic(( Poliomielita), avea 51 ani ales. Tu confunzi cu nr de mandate, 4 la număr, desi ultimul fu intrerupt de deces. Sau nu se înțelege ce ai vrut cu comparația alde joe la 78 ani cu fdr la 51…

      00
    • astia cu facultati la uman cand isi iau masterul ar trebui sa fie o proba prin care sunt biciuiti in public.
      nu doar pentru ca sunt rebuturile societatii, dar mai si consuma resurse inutil.

      00
    • de-aia n-ai terminat liceul? ti-era frica, Doamne fereste, sa ajungi la facultate si sa ti-o iei pe cocoasa?

      00
    • @wtf, dar de ce să îi biciuiești pe absolvenți?
      Dacă tot vrei să pedepsești pe cineva, nu ar fi mai bine să îi iei în vizor pe cei care se ocupă de programa școlară?

      00
    • Sau poti urma un trade school si sa castigi anual cat un medic, fara datoria de 300K pentru studii.

      https://www.youtube.com/watch?v=J0SX25TfI-Y&list=PLfLNWzHn9MZDxzUczcljfuhThyijUufvR

      00
    • @Marsten – nu exista garantii in ce priveste o facultate insa personal nu am auzit de abdsolventi de medicina sau inginerie sau fie someri.
      Ideea asta cu cu datoria pentru studii mi se pare interpretata exact ca in razboiul rece, cu capitalistii rai. Un copil care nu are bani in US poate lua un imprumut la 19 ani si face of facultate, urmand apoi sa aiba un job decent sau bun pe cand acelasi copil fara bani in Romania nu are acces la facultate, se angajeaza pe un job inferior si daca reuseste dintr-un salariu mic/mediu (conform lipsei de pregatire) atunci o sa faca facultatea la fara frecventa in timp ce munceste, ceea ce e mult mai greu si extrem de putini o fac.
      Problema este ca foarte multi sunt indrumati gresit sau nerealisti si iau credite ca sa faca facultatea de istorie sau drama, exact cum in Romania cred ca inca sunt pline sectiile de „Relatii Economice Internationale”, de exemplu.

      00
    • @Bigbear de asta am scris al 2-lea comentariu.

      00
    • Da ti se pare ca aici e altfel? Trendul oricum pare global nu doar in SUA.

      00
  2. China, iq=104. Am decalotat-o!

    00
  3. Aia 25% din profesorii de biologie nu se afla oare in generatia desteapta de 35-64 de ani, care e pe locul 2 in lume?
    Intotdeauna generatia adulta se plange de prostia generatiei urmatoare si totusi omenirea merge mai departe.

    00
    • Roboti, automatizare, programare.
      Americanii au fost prosti dintotdeauna, societatea lor merge mai departe pentru ca au avut/poate mai au inteligenta de a importa creiere. Inventeaza unul ceva, da de munca (si profit) la 1 milion de oameni.
      Nu i-a banuit nimeni pe americani de desteptaciune in masa, faptul ca „omenirea merge mai departe” e pentru ca o mana de oameni face cat restul populatiei.

      00
    • @Cristici ai fi surprins să vezi câte invenții vin de la americani.

      00
    • Da Cristici, poate că așa este. Însă de ce nu vin toți deștepții în Europa? Educația de high-level tot în SUA este. Banii și mai ales șansele să faci bani tot acolo sunt.

      Ce facultate vrei să faci în Franța ori în Germania (nu mă refer la excepții) ? Gender-Studies? Europa o ia la vale…

      00
    • Invențiile vin de la americani pentru ca aia iau IT-stul din Iași si-l „parcheaza” la 150.000$ pe an.
      Pentru ca americanii, asa proști cum sunt, au înțeles valoarea unui creier.
      De unde au bani? De exemplu, au porumb in suprafață de cateva Românii. Apoi, petrol, si restul (cel mao mare producator de suc de portocale din lume – California).
      So, e de înțeles de ce multe inventii si inovații vin de la americani. Doctor in chimie, născut la Iași, terminat facultate la Iași, plecat la doctorat în State, ramas acolo. Lucrează în Texas. E american, nu? Dacă inventează ceva, ce va scrie pe brevet?

      00
  4. N-am idee de unde ai luat datele dar ar fi interesant in studiu comparativ – US vs UE (eventual vs România ;) ). Nu de alta dar am senzația că nu doar ei se îndreaptă spre Idiocracy.

    00
    • Ai grija, ca intri pe teren riscant. Ti-o spun din experienta. ;) Ai grija ce spui aici pe blog de romani, de DACI!

      00
    • @Cristici, dar de romani (ăia ai lui Traian) ai voie să vorbești?

      00
    • pandemia woke e si la temelia UE,
      deci viitorul nu are cum sa nu fie la fel de prost.

      00
    • @wtf, există vreun articol la care să nu folosești cuvântul „woke”?
      Te-a părăsit vreo iubită din cauza asta, ai pierdut vreun contract? De ce te afectează atât de tare mișcarea asta socială?

      00
    • Andrei

      serios, mai ai sa dai glume din liceu, ca asta cu „cine te-a ranit” e din facultate.
      #growup

      cand spun #pandemiawoke o spun in cel mai optimist mod cu putinta.

      00
    • @Andrei G

      Nici comunismul nu ne-a afectat din prima. La inceput era un subiect de discutie elitist prin Germania, Franta…

      00
    • mac gregor

      #pandemiawoke e atat de toxica incat comunistii te-ar baga la canal daca ai veni cu cacaturile astea.

      00
    • Poate la inceput… Dar dupa ce le-ar deschide agentii rusi mintea, i-ar trimite inapoi in SUA, pe banii lor, sa ii faca pe americani sa se bata intre ei.

      00
    • Declinul este probabil generalizat, ca nu doar copiii americani freaca tableta si instagramul de la 4 ani si uita sa mai respire. Partea buna pentru americani este ca inca mai au unele dintre cele mai tari universitati din lume, un sistem de invatamant peste multe alte tari (dotari, calitatea profesorilor, programe extracuriculare) si inca atrag o zdroaba de imigranti care-si aduc apoi aportul la realizarea cincinalului in 3 ani.

  5. ”18% dintre americani cred că Soarele se învârte în jurul Pământului”
    ”74% dintre republicani şi 53% dintre democraţi neagă existenţa încălzirii globale în ciuda raportului U.S. National Academy of Sciences.”

    Doar pe mine mă zgărie pe ochi că unul din aceste aspecte despre mediul înconjurător e banal de explicat folosind cunoștințe elementare (specifice claselor IV – VI ) iar celălalt e un fenomen semnificativ mai complex (și într-o perpetuă completare și cercetare) și totuși susții că este ”negat” cel de-al doilea iar primul e doar o chestiune de credință ?

    00
    • Sunt exemple pentru probleme diferite, dar cu legatura intre ele. Nu prea are sens sa dai mai multe exemple, care sa se raporteze la exact aceeasi problema.

      Prima arata nivelul catastrofal al culturii generale „stiintifice”. Un fel de analfabetism modern.

      Al doilea e legat de neincrederea in stiinta, inginerie, medicina. Aici intra oameni care au cunostinte de baza, unii chiar cunostinte avansate, dar care din diverse motive emotionale nu accepta unele concluzii. Mai multi decat primii. De aici se recolteaza majoritatea celor contra vaccinarii, 5G, si alte asemenea subiecte.

      00
  6. Americanii sunt prostiti non-stop de nigerieni prin fel si fel de scamuri. M-am amuzat la cat de repede pun botu la toata cacaturile.

    00
    • Bazat pe class politica la conducere din Romania din ultimii ani eu nu as ride de americani…..un almanah doua almahe.

      00
    • Ca tepele de pe olx nu-si au clienti in romania, nu?

      00
    • Sunt păcăliți oameni de peste tot. De obicei scamerii sunt mai insistenți cu oameni din țările bogate pentru că pot scoate ceva mai mulți bani. Fii sigur că dacă românul mediu ar avea la dispoziție aceeași bani (în dolari) ca un american cu aceeași stare ai vedea și pe la noi o mulțime de păcăliți. Faptul că prinții nigerieni ignoră partea asta de lume din motive practice (a se citi banii) nu înseamnă că suntem în topul inteligenței.

      00
  7. toate civilizațiile precedente au avut o decădere (pana la dispariție) după ce au atins apogeul social, economic si chiar științific

    e un ciclu

    când ai totul de-a gata creierul nu mai muncește, ia pauză.

    uita-te si in regnul animal, cine nu se adaptează dispare, de obicei dacă ești in varful lanțului trofic afli prea târziu ca trebuia sa mai faci si tu una alta ca rămâi in urma

    00
  8. Pe langa ce a zis @Marsten mai sus, as vrea sa evidentiez altceva. Fara sa iau apararea.

    Parerea mea, poate gresesc.

    Hai sa introducem in peisaj 2 aspecte:
    1. Costurile scolilor
    Procentele alea date sec nu inseamna nimic. Erau mai multi inainte care aveau liceu si facultate. Corect, hai sa sa bagam in ecuatie si cum a evoluat costul scolilor de atunci pana acum si student loans.

    https://www.visualcapitalist.com/rising-cost-of-college-in-u-s/
    https://www.businessinsider.com/why-is-college-so-expensive-2018-4
    https://educationdata.org/average-student-loan-debt-by-year

    Daca mai introducem si cost of living si costul caselor, inflatie cred ca putem sa gasim si alte motive pentru care sunt mai putin absolventi. Studentii fac rata la banca pentru scoala si platesc vreo 10 ani pentru asta. In Romania scoala e gratis sau foarte ieftina comparativ cu SUA.

    2. Educatia nu inseamna numai facultate/liceu. Acum cu invotatia, internetul, youtube, zeci de platforme de cursuri, hackatoane, bootcampuri, exista variante alternative mai rapide si poate mai ieftine decat facultatea/colegiul. Sunt mai bune variantele astea alternative? Nu stiu, doar ca de exemplu in IT sunt recunoscute bootcampurile.

    Statistica e buna dar niste cifre chioare fara context nu ofera clara.

    00
    • nu cred ca is mai putini, ci doar mai putini ca procent. Cum ar veni: acelasi numar de gigei, dar populatia creste

      00
    • @Cristi: https://www.statista.com/statistics/183995/us-college-enrollment-and-projections-in-public-and-private-institutions/

      Nu prea erau mai multi care aveau liceu si facultate. Doar fiindca procentual alte tari le-a luat locul nu inseamna ca erau inainte mai multi. Dar calitatea invatamantului e clar in scadere.

      Cat despre ratele la banci, lasand la o parte elitele, costurile sunt pentru americani. Nu e singura tara ce plateste educatia superioara. De fapt e chiar o problema in tari unde educatia e complet gratuita fiindca elevi se inscriu la facultate fara sa fie curiosi de ea.

      Desigur ca sunt solutii de mijloc, credite care nu trebuiesc platite decat cand ai un loc de munca bine platit, etc.. Fiecare tara cu ce considera ea ca-i mai bine.

      00
    • Cosmin

      ce frumos suna asta „credite care nu trebuiesc platite decat cand ai un loc de munca bine platit”

      pai sa-mi dai si mie niste bani si am sa-i inapoiez … vad eu.

      ce tare e duda asta cu statul sa imprumute bani ratatilor sa faca sa urmeze scoli pentru ratati (profil uman) ca apoi sa se planga ca nu gasesc de munca.
      cine dracu angajeaza de ex. jurnalisti azi, ba sa-i mai si plateasca bine?

      nu mai bine facultatile care iti cer banii aia sa te imprumute?
      in felul asta vor disparea automat acele cursuri pentru ratati (la uman).

      00
    • Corect, populația SUA a crescut majoritar prin imigranți care nu au prea multe studii superioare.

      00
    • @wtf: Sa vezi ce bine functioneaza in practica.

      E un adevar ca cei cu studii superioare ajung sa castige mai bine si sunt mai productivi pentru societate. Dar e la fel de adevarat ca ei trebuie sa-si atinga maximul de potential. De asemenea, in anumite cazuri efectiv educatia nu ajuta. Omul nu poate mai mult, nu vrea mai mult sau a intervenit ceva efectiv care nu tine de controlul omului.

      Riscul asta impiedica pe cei inteligenti ce pot deveni membri foarte utili societatii (si pot cotiza la ea) sa o faca. Asa ca multe state au les sa scoata riscul asta din ecuatie.

      Si, invers, cei ce nu au bani sa-si plateasca inapoi creditul nu vor avea bani oricum. Daca le iei si putinul ce-l au vor ajunge dependenti de beneficii si, pe langa faptul ca nu returneaza banii bancii, vor mai si cheltui banii statului. Pierzi de doua ori mai mult cu ei.

      Subiectul e foarte complicat.. Dar sub nici o forma sistemul american nu poate rezista mult astfel…

      Si ti-am mai zis sa faci o luna pauza de TV si ce naiba mai urmaresti tu .. O sa ramai surpins ce fel de discutii poti avea cu oamenii dupa si cat de spalati pe creier o sa ti se para aia ce-ti vorbesc de profilul uman ca si cum ar fi o chestie total nefolositoare nimanui. Plm, ghici ce profil trebuie sa urmeaze viitorii profesorii?

      Nu ma crezi pe mine ca e creativitatea importanta? Ia uite ce zice Peterson despre cei creativi si cum stie ca ei fac lucrurile sa se invarta: https://www.youtube.com/watch?v=KxGPe1jD-qY

      00
    • @Marsten Si procentajul de „trailer trash” e in crestere in SUA, fara vreo legatura cu imigrantii ilegali. Si asta e un fenomen influentat tot de cresterea costurilor de trai cam peste tot in SUA pe unde exista si alte joburi in afara de „cattle rancher”.

      00
    • Cosmin

      n-am o problema cu creativii,
      am o prolema cu cei care se plang ca o duc rau dar ei au terminat o scoala inutila (la uman).

      astia nu doar ca isi merita soarta, dar mai trebuie si biciuiti in piata publica.

      00
  9. Principala cauza a decaderii unei societati (intelectual, moral, economic) e reducerea mobilitatii sociale.
    US isi da auto-goluri nonstop :
    – aparitia deserturilor alimentare (food deserts), ce nu ajuta la dezvoltarea cognitiva a copiilor
    – educatie superioara inaccesibila financiar
    – regulatory capture, ce descurajeaza inovatia si competivitatea
    – minimizarea protectiei sociale

    00
    • mancare moca
      scoala moca
      viata moca

      e realizabil!

      00
    • Sincer, la aia cu food desert mă cam lasă rece.

      Îți faci small town într-un loc fără pământ arabil și fără locuri de muncă și apoi te plângi că ești batoză de la hot-dogii de la 7/11.

      Dacă tu ca american mănânci mai prost ca o familie de indieni atunci problema e la tine.

      00
  10. Foarte interesant dar fără nicio legătură cu nivelul de IQ care se determină în urma unor teste specifice.

    00
  11. NOU
    #52

    „Mai grav, 25% dintre profesorii de biologie din şcolile publice americane cred că oamenii şi dinozaurii au trăit cândva alături unii de alţii.”
    Bai, sunt locuri in lume unde asta inca se intampla…

    00
  12. O multime de cretini condusa de o mana de smecheri. Problema e ca au butonul rosu la indemana….

    00
  13. Idiocracy :)

    00
  14. ar fi interesante niste surse pentru cifrele din articol

    00
  15. In comparatie cu restul tarilor, unde nivelul oricum era scazut si acum 40 de ani, iar acum probabil e mult mai scazut, cred ca balanta ramane la fel dpdv al studiilor la nivel mondial. Nu e ca si cum tinerii americani se uita pe tiktok si cei din europa citesc pe branci.

    Oricum pe langa diplome&hartii, overall mi se pare ca noile generatii au foarte multe informatii la pachet. Poate ca nu mai stiu sa schimbe o bujie sau sa taie lemne, dar stiu sa asambleze pc-uri sau sa codeze.

    00
  16. problema vine de la leftarzi
    au o problema mentala de a crede ca toata lumea e egala si ca sunt indreptatiti la aceleasi rezultate.

    spre deosebire de comunistii din viata reala care sunt extrem de competitivi (RSR, China).

    Dpmdv solutia, e educatia privata.
    Doar ca nu toata lumea isi permite.

    00
    • Demostrezi prin comentariile tale ca nu suntem toti egali. Unii au o anumita capacitate cognitiva, altii arunca cu banane din capaci imediat ce nu le convine ceva.

      00
    • „74% dintre republicani şi 53% dintre democraţi neagă existenţa încălzirii globale în ciuda raportului U.S. National Academy of Sciences” – concluzie: „problema vine de la leftarzi” :))

      00
    • None

      nimeni nu neaga incalzirea globala. ca nu poti nega ca 39 e mai mare decat 38.
      se neaga sau cel putin se pune in discutie daca e un ciclu normal al pamantului sau e 100% vina omului.
      leftarzii fiind sectanti din fire, cred ceea ce le spune conducatorul de turma. anume ca e 100% vina omului.
      cei de dreapta sunt mai sceptici din fire, au indoieli si nu cred tot balastrul asa doar pentru ca niste leftarzi au pareri.

      00
    • Presupunem ca incalzirea globala este un ciclu de origine 100% naturala si omul nu poate face nimic pentru a-l opri. Crezi ca ajuta cu ceva sa-i dam inainte „business as usual” si sa nu cautam metode noi de a minimiza impactul asupra mediului.

      Sunt cel putin cateva zeci de specii de animale si plante documentate istoric ca fiind exploatate de om pana la extinctie.

      Efectele deforestarii sunt, de asemenea, bine documentate.

      Daca planeta „decide” ca vrea sa aiba 40 de grade vara deceniul asta, crezi ca e bine sa mai adaugam si noi inca vreo 2 grade peste doar ca sa-i mearga bine lui Jeff Bezos?

      00
    • eu sunt de acord ca exista si o componenta a omului in incalzirea globala, ca e sau nu e decisiva …hmmm, nu stiu.

      dar tu chiar crezi ca viata moderna e daunatoare mediului.
      te poti retrage la tara si sa traiesti modest fara sa ai un impact asupra mediului.
      doar ca e doar gura de tine (de voi)
      va place la fel de mult viata moderna ca si lui Jef Bezos, cu diferenta ca invidia va roade mai rau ca pe un electrod.

      si da, cacatul ala de scuza ca n-ai cum sa traiesti in afara vietii moderne, nu tine.
      sunt milioane de oameni care o fac (desi n-ar dori)

      00
    • – „nimeni nu neaga incalzirea globala”
      – orice idiot (sau sa zic mai bine „trumptard”?) cand incepe sa ninga sau scade temperatura sub zero grade in mijlocul iernii: „vedeti, ba, unde-i incalzirea aia globala de care ziceati?”

      00
    • none

      asta pentru ca nu te duce capul sa faci diferența între cuvânt și semnificație.
      ești ca un Ai din 2008

      00
    • @wtf: Nu cred ca solutia e educatia privata. Ca argument, toate facultatile in N. America au statut privat si toate-s centre de indoctrinare neo-marxista. Din pacate nu cred ca mai e o solutie de intoarcere. Asta e, probabil si americanii trebuie sa treaca prin asta pana la urma: cateva decenii de kkturi comuniste, ca sa-si dea seama ce mishto a fost odata :)

      00
    • problema vine de la leftarzi
      spre deosebire de comunistii

      ahahahahaha

      00
    • „diferența între cuvânt și semnificație” – wow, m-ai spart, e clar ca tu esti pe softul din 2009 deja

      00
    • DanC

      eu ma refer la educatia de baza, primii 18 ani din viata. fundatia.

      00
  17. Cand a aparut filmul Idiocracy, m-am uitat la el ca la orice comedie, acum, mi se pare ca e documentar…

    00
  18. Cred ca se putea lipsi din titlu: „Rubrica de psihologie”, pe mine m-a făcut sa deschid articolul, în rest desi cu toți bănuiam ca americanii se prostesc de la un deceniu la altul, statisticile spun o poveste și mai trista.

    00
  19. Cu toate astea,toata planeta vrea sa ajunga in USA,nu in China sau Finlanda,tari cu educatie superioara.Lumea vrea acolo unde se fac bani,nu acolo unde traiesc soarecii de biblioteca.Problema in America sta cam asa-la cunostinte generale,sint praf,pur si simplu nu-i intereseaza.In schimb,in domeniul lor strict de expertiza si activitate sint roboti,super-profesionisti.In ciuda lipsei de cultura generala,americanii au un adevarat cult pentru munca,muncesc de mici copii si pina crapa,fara sa se plinga.Isi stiu locul in societate si stiu exact pina unde li se intinde plapuma.Apoi e competitia pe piata muncii si antreprenoriatului-e una salbatica,fara mila,trebuie sa fii cel mai bun ca sa rezisti.De aia sint americanii f competitivi,la orice,sint invatati de mici cu asta.El nu vrea sa fie un matematician mediocru cu 2 masterate,isi stie lungul nasului,dar stie ca poate deveni un timplar sau strungar extraordinar care face de 10-15 ori mai multi bani decit matematicianul ala.Cind intrebi un american,ca in Romania,” ce vrei sa fii cind o sa cresti mare?”,raspunsul nu-i,automat “ doctor,profesor sau inginer” ,ci “ depinde unde se fac cei mai buni bani la vremea aia”.Americanii sint pragmatici di individualisti,foarte perseverenti in ceea ce fac si la ceea ce se pricep.Nu-i intereseaza ce gindesc sltii despre ei,tara lor e cit un continent si au tot ce-si pot dori la ei acasa.N-au nevoie de nimic de la nimeni,sint self-sustainable.Ceilalti au nevoie de la ei.Daca intrebi un american de ce nu vorbeste alta limba decit engleza o sa-ti spuna ca n-are nevoie s-o faca “Daca cineva are nevoie de America,invata engleza,eu n-am nevoie de nimic de la italieni sau suedezi si nici nu ma dic vreodata pe acolo,de ce sa le stiu limba?”.Iar luati la misto pentru crasa lor incultura generala,stii ce-ti raspund,zimbind?” We,Americans,may be idiots about world,but you know what?We’re number one!”. PS.In USA nu sta in picioare chestia cu “ absolventii de facultate”-reamintesc ca cei mai mari antreprenori ai lor(Steve Jobs sau Bill Gates) n-au terminat facultatile la care s-au inscris.Asa cum o fac sute de adolescenti ajunsi milionari la 16-17 ani,in fiecare an.In America,religia omului e banul,nu cartea sau diploma.De aia e America mereu in fata celorlalti si mereu se reinventeaza.

    00
    • Prea multa propaganda strica.

      00
    • Spațiu după virgulă. Creierul meu nu reușește să citească înșiruirea de litere ce ai aruncat mai sus.

      00
    • De ce compari China cu Finlanda?
      Ambele sunt popoare omogene, dar cam acolo se opresc asemanarile.
      In China se practica educatia prin pedeapsa, Finlanda prefera sa cultive, pe cat posibil, talentul individual al fiecaruia.

      00
    • China e „in curs de omogenizare”.

      00
    • Doar că Bill Gates a renunțat la după doi ani de Harvard – iar asta este un lucru care se omite constant când se aduce in discuție chestia asta și pare că ce a făcut Bill Gates e la îndemâna oricui care termina liceul – ce nevoie ai de facultate, nu vezi că și Bill Gates a inceput-o degeaba și nu a terminat ?

      Referitor la sutele de adolescenți care ajung milionari in fiecare an cred că este o mare exagerare.

      00
    • „De aia e America mereu in fata celorlalti si mereu se reinventeaza.”
      ah…si io care credeam ca e acolo pentru ca sunt bogati si nici nu au avut razboaie mondiale care sa ii futa…
      cand colo, e pentru ca sunt prosti.

      00
    • Lol, pare a fi copy-paste de undeva, nu de alta, dar e cam același tipar. Îi doare undeva de celelalte țări, însă au f*tut, f*t și încă vor f*te atâtea țări, prin războaiele duse pe teritoriul acestora, în numele „freedom-ului”, dom’le. Nu toți râvnesc și tânjesc după State, nu știu de unde ai informația asta. Destui, probabil o fac de nevoie, nu că nu pot trăi ei fără „iuesei”… Dar referitor la peisaje, parcuri naționale, munți, entertainment etc. etc. , clar ți-ar trebui luni bune, ca să vezi, așa, în mare.

      00
    • @None

      Tibetanii și Uyghurii sunt în curs de omogenizare*

      00
    • și Honk Kong și poate și Taiwan*

      00
    • @Vlad, e adevărat că au dus războaie in afara propriului teritoriu, dar nu uita că datorită lor multe țări sunt unde sunt acum. Mă refer la țările din Europa, la Coreea de Sud, Japonia etc.
      Nu știm cum ar fi evoluat situația daca nu se implicau in anumite războaie.

      00
    • @Marsten: #thatwasthejoke

      00
    • @Marin: ONU a declarat „ilegală” intervenția SUA prin Irak și Afganistan… Restul sunt povești. Este vorba și de generații distruse, la mijloc. Era un clip pe YT cu un fost soldat american, pe acolo și a spus cum băteau, furau, violau etc. Efectiv își făceau de cap, unii dintre dânșii, probabil destui.

      00
  20. 99,83% dintre oameni, indiferent de națiune, cred despre ceilalți 99,75% că sunt proști.

    00
  21. Circula un fel de proverb pe internet: „gandeste la omul mediu din jurul tau, din Lume daca vrei, si ia in calcul ca jumatate de planeta e mai proasta decat ăla.”

    00
    • Asta iarasi e matematica de clasa a 5-a. Sa zicem ca intr-o clasa cu 25 de elevi, toti au media 10, doar Gigel are media 5. Daca facem media clasei, obtinem (24 x 10 + 1 x 5) / 25 = 9,8. Conform „proverbului”, jumatate din clasa ar trebui sa fie sub 9,8. Cand, de fapt, sub 9,8 e doar Gigel.
      Sigur ca functioneaza si invers, poate sa aiba toata clasa 5 si doar Gigel 10, atunci avem 96% din elevi sub media clasei.

      00
  22. „Jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu consideră că e necesar să cunoască locaţia altor ţări pe hartă şi doar 14% consideră că este important să cunoşti o altă limbă decât engleza.”

    Ceea ce pentru un cetatean natural, born and bred in the USA, este destul de adevarat. Singura limba straina care le-ar aduce vreun beneficiu monetar tangibil ar fi Chineza Mandarina.

    00
    • Îi criticăm pe americani că nu vor să invețe o limbă străină, dar dacă ne întrebăm câți români știu altă limbă în afară de română și engleză, s-ar putea să ajungem la mult mai puțin de 14%.
      Americanii nu învață alte limbi pentru că nu au nevoie.

      00
  23. Astia mai vechi de pe aici, voi il mai tineti minte pe userul Tim? Nu credeti ca entitatea care isi spunea Tim mai demult si era foarte retardat prin comentarii s-a reincarnat in wtf acum? Mie imi pare extrem de plauzibil.

    00
  24. Pacat ca nu s-a facut statistica de genul: cati dintre americani cred in ‘socialismul democratic’. Probabil e pe la 80% pt ca nu stiu, n-au simtit pe pielea lor. Plus ca indoctrinarea mass-media/prelucrarea politica zeci de ani deja a inceput sa dea roade. Asa ca au sa se duca pe pla destul de repejor, deja e vb de inflatie + e un fel de isterie cu toate manifestatiile astea.
    Am intrebat acu’ vreo 10 ani intr-un birou intreg de oameni chipurile educati/cu studii: „ati citit Orwell’s 1984?”. Numai una venita din Iran citise cartea, nimeni de aici/get-beget nu stia :)
    Vorba lui Ayaan Hirsi Ali, care i-a intors-o unui imbecil ce mesteca toate lozincile astea noi: “I lived in countries that had no democracy… so I don’t find myself in the same luxury as you do. You grew up in freedom, and you can spit on freedom because you don’t know what it is not to have freedom.”
    Ei, tocmai pt ca americanii nu stiu ce-i aia sa nu ai ‘freedom’, au sa si-o ieie pe cocoasa big time.

    00
    • 1984 nu descrie un regim social democrat. Iar elemente de „socialism” se gasesc in toate tarile moderne sub forma de pompieri, politie si infrastructura comuna cum ar fi autostrazile sau stalpii de inalta tensiune.

      Ce-am avut noi inainte de 89 n-a fost socialism democratic ci un regim autoritar. Ce avem acum e o oligarhie.

      Insasi SUA e o demonstratie perfecta pentru ce se intampla atunci cand portiuni de infrastructura sunt privatizate.

      Companiile pe actiuni ai ca singur scop maximizarea valorii actiunilor. Care nu creste atunci cand faci mentenanta la intervale regulare a infrastructurii. OK, o sa zici de piata libera. Poate exista o piata libera a autostrazilor care leaga doua orase?
      Lasand la o parte costurile imense de constructie pe care nici un privat nu si le va asuma (privatii din sec XIX si XX care si-au asumat genul asta de costuri au facut-o doar cu garantia statului ca vor avea monopol pe regiune), mai ai si problema mediului.

      In plus nu poti avea concurenta reala intre 2 autostrazi doar prin cost, pentru ca mai ai si factorul traficului.

      Asa ca in situatia asta ipotetica, firma care investe putin spre deloc in autostrada ei tot are de castigat pentru ca atunci cand e aglomerata cealalta autostrada, surplusul de trafic va veni la ei.

      Nu totul poate fi redus la modelul doua covrigarii la colt de strada.

      Cum ar fi sa ai doua sau trei departamente de politie concurente in oras sau mai multe firme de pompieri concurente?

      00
    • @vosidit: N-ai inteles. In ce-am scris io nu e vb de ‘privatizare’. Nu trebuie sa iei un termen ca „social democrat” la ‘face value’. De ex Antifa is chipurile anti-fascisti, dar se comporta exact ca niste fascisti :) Iar 1984 descrie ce s-ar intampla cu un regim socialist implementat la sange (totul condus de stat/de la centru, media controlata 100%, partid unic, centre de re-educare etc etc) – toate astea le-am vazut in implementarile socialiste din Europa de Est + URSS. China inca mai are din trasaturile astea. Tarile capitalist dezvoltate nu.
      Iar ‘socialismul democratic’ promovat acuma in America de de-alde Bernie Sanders, AOC etc e 100% neo-marxism.

      00
    • la americani e o lupta crancena intre neo-marxism si neo-nazism, cale de mijloc pare sa nu mai existe (pentru telespectatorul roman, ca americanii traiesc bine-mersi de aia)

      00
    • @None: Da, e mai multa isterie in general. Ceva de genul ‘twas too good for too much time.

      00
    • @DanC Sigur nu faci confuzie intre „socialism” si „totalitarism”?

      00
  25. SUA e o entitate de sine statatoare, autosuficienta si izolata dpdv geografic. Statisticile despre SUA sunt inselatoare, fiindca cele 50+ de state difera foarte mult intre ele. Un american venit din statul, sa zicem, Alabama nu are atatea pareri omnisciente despre SUA ca intreg cat au oameni care nu au trait in SUA niciodata si au impresia ca e o tara ca altele unde totul e centralizat.

    Cat despre educatie, inovatie si alte concepte abstracte cautati cate companii de AI sunt infiintate in SUA si, mai ales, cata finantare au la dispozitie fata de tarile care urmeaza in clasament. E amuzanta dorinta asta arzatoare mai ales a locuitorilor unor tari din estul Europei, tari care mereu au pierdut in istorie, de a vedea cum se „prabusesc” marile imperii din vestul decadent vazand cu ochii. Nu se prabusesc, stati linistiti. Au de unde sa importe creierele pe care tarile de origine nu stiu sa le pastreze acasa.

    00
    • Tehnic vorbind, in 1859, cele mai mari puteri de pe glob erau Imperiul Britanic, Imperiul Tarist, Imperiul Otoman, Imperiul Austriac, Imperiul Francez si China Imperiala…

      Toate astea au disparut de atunci, ba chiar si vreo doua Reich-uri si un mare URSS…

      Iar Romania e inca aici, ba chiar s-a extins teritoriul de atunci.

      Cum zicea Sun Tzu: Daca astepti suficient timp vei vedea cadavrele inamicilor tai plutind in jos pe rau…

      00
    • Ete na, nu exista imperiu sa reziste pe vecie.

      00
    • @StefanSC de acord cu ce spui, insa tot in 1859 SUA era in prag de razboi civil, si a trecut peste intrand cu dreptul in secolul XX. In schimb in Eurasia granitele s-au tot retrasat de atunci si pana in 1989, cat timp razboaiele s-au purtat fizic pentru a acapara mijloace si centre de productie. SUA datorita distantei geografice nu numai ca a suferit, ba a avut enorm de profitat. Nu stiu cum se poate prabusi un imperiu in ziua de astazi, cand razboaiele se duc economic si digital, capitole la care SUA este de departe pe primul loc in lume.

      Ramane de vazut ce va urma, dar bucuria cu care isi freaca mainile unii din tari ca Polonia, Ungaria sau Romania ca intuiesc ei cum se prabusesc tari din vest despre care nu cunosc nimic decat din carti ma face doar sa rad si sa ma intreb cu cine tin ei de fapt.

      00
    • Erata : „SUA datorita distantei geografice nu numai ca nu a avut de suferit” –pt ca nu e buton de editare.

      00
    • AI și homless. Dream the American dream!

      00
    • @Levorius, nu-și freacă nimeni din România mâinile de fericire că se va prăbuși SUA. Poate doar vreo 2-3 tâmpiți care sunt fani Huawei și nu-l pot ierta pe Trump că a dat de pământ cu producătorul lor favorit de telefoane.

      00
    • @Levorius: Nu confunda accesul la o piata de consum cu o singura limba cu „se face inovatie”. Nu zic ca nu se intampla nimic in SUA, as fi total absurd si mincinos, dar nu e buricul Pamantului cum pare datorita „exportului” cultural si propagandistic produc. La fel cum nu e nici pe departe libera sau foarte democratica.

      @Andrei G: Drept urmare a deciziei lui Trump in loc sa ne spioneze Google prin market-ul lor am ajuns sa dam toate datele alea spre chinezi. Inainte de decizia asta puteau face o suta de market-uri ca nici o banca sau vre-un dev serios nu si-ar fi pus acolo aplicatia, nici n-avea de ce. Acum sunt nevoite ca milioane de utilizatori sunt dependenti de accesul ala.

      De asemenea „strategi militari si de securitate” mai bine ne ferim..

      00
    • Pentru Cosmin.In materie de tehnologie si inovatie in general(si IT in special)SUA e foarte departe in raport cu restul lumii.Ma amuza oamenii care ii cinta prohodul.

      00
    • @caposu: pe bune? in materie de inovatie (innovative countries) este pe locul 9 (din 10). In anul 2020. Si asta nu o spune propaganda rusa: http://www.businessinsider.com/these-are-the-10-most-innovative-countries-bloomberg-says-2020-1. faptul ca bezos da o tura cu avionul in stratosfera nu inseamna cu USA este number 1. nu mai e demult asa! din moment ce au ajuns ruptii in cur de rusi sa le controleze alegerile prezidentiale (asa zic americanii), inseamna ca tehnologia lor este ori overated, ori din Bangladesh (atentie, nu am zis China).

      00
  26. Si pe langa asta, mai au si telefoane de alea Apple.

    00
  27. Cred ca vedem inceputul sfarsitului Americii ca superputere mondiala. Pe langa educatia deficitara avem si revolutia culturala prin care trec, probabil se va lasa cu razboi civil. Jumatate de tara e angajata oe competente, jumatate pe culoare / sex. Cati dolari sa mai printezi?

    E fascinant sa vezi interviuri cu agenti KGB de prin anii 90 care explicau punctual ce se va intampla cu SUA si 30 de ani mai tarziu lucrurile stau exact asa cum le prevedeau ei.

    00
    • Prin anii ’90 termina liceul un coleg rus de-al lui tata, coleg care vorbeste foarte bine engleza, mai ales pentru un rus. Tata il intreaba: „dar cum de vorbesti asa de bine engleza, ai invatat la scoala?”. La care rusul: „Ei, as! Profesorul meu de engleza ne spunea in clasa a 9-a ca nici nu are rost sa invatam engleza, ca in 20 de ani toata lumea va vorbi rusa!”.

      Asta apropo de ce spuneau agentii KGB prin anii 90 despre SUA.

      00
    • Yuri Bezmenov.

      00
    • Poate că agenții ăia KGB ar fi trebuit să se concentreze și pe situația internă de la ei din țară. Chiar dacă SUA se va prăbuși cândva, tot a trecut printr-o perioadă de minim 30 de ani în care a depășit în URSS/Rusia din toate punctele de vedere.

      Este ca și cum eu aș spune despre vecinul meu că este un sofer atât de prost încât în 6 luni sigur va face un accident. Asta în condițiile în care eu cu o lună în urmă am pierdut controlul și m-am răsturnat cu mașina.

      00
    • Bezmenov, da, mai erau si alti cativa.

      Stati linistiti ca vorbim de oameni fugiti de acolo, care nu erau fanatici ai politicii ruse. Nu ca as vedea neaparat relevanta, si Hitler a prezis multe din schimbarile socio economice care au avut loc in istoria moderna, nu inseamna ca nu a avut dreptate doar pt ca a facut el mai rau.

      00
  28. Poate statistica e data peste cap pentru ca in America se pune mai mult accent pe experienta si mai putin pe diplome.

    00
  29. Avand in vedere profesia autorului as vrea sa obtin o recomandare de test de personalitate, in principiu pentru orientarea in cariera dar nu numai.

    Mersi!

    00
  30. Și de unde reiese că scade IQ-ul? Singura comparație cu ce se întâmpla în trecut e legată de cât citește lumea. Și e absolut normal să nu mai citească atâtea cărți pentru că acum există și alte lucruri de citit (de exemplu articolul ăsta).

    00
  31. Am venit aici sa vad cum ruptii in cur de la marginea Europei critica America si americanii. Nu am fost dezamagit.

    00
    • Bine, ma, si ce vrei? Atunci taci si nu mai deschide gura ca esti rupt in cur de la marginea europei.

      00
    • Nu vreau nimic, doar zic ;)

      00
    • Critica e periculoasa sau reprezinta ceva rau doar pentru extremisti cu pareri fixe.

      Numa’ zic..

      00
    • Cum au mai spus si altii, SUA are ca atuuri distanta, pozitia dat si mult teren liber si foarte multe resurse.

      Oricum ce ajunge la noi sunt stirile din cateva state, si mai precis, cateva orase care au avut de foarte mult timp probleme si acum doar se sparge buba.

      Ce ar avea de invatat SUA ar fi sa gaseasca solutii ca evite dezastre ca Baltimore City sau Detroit pe viitor si o politica mai buna de alimentatie publica si asigurare medicala.

      In rest, cel mai sarac taran din Carolina de Nord o duce mult mai bine decat cel mai bogat boier PSD ales primar din Romania. Nu femeile lor sunt cele care se dezbraca pe OnlyFans pentru ca le ameninta pestele.

      00
    • Interesant cum a ajuns OF sa fie mentionat in acest context. Tot un concept american cu mare impact in acest capat de lume :)
      O vorba despre americani spune ca, intotdeauna, gasesc solutia buna ( se aplica si in societatea lor), dar doar dupa ce au incercat toate celelalte variante (adica dupa ce au experimentat cu 1000 de feluri in care nu merge).

      00
    • @e3vo Diferenta fiind ca femeile din SUA care se etaleaza pe OF nu o fac (in majoritate coarsitoare) pentru că ar fi forțate de vreun interlop. Si la origine nu e compaine Americană ci Britanică, fondată de un tip care a primit de la tac-su un mic împrumut de numa’ £10,000. Chiar daca actualul detinator al companiei e un american de origine ucraineana.

      00
  32. „Aproape 50% dintre studenţii din SUA care studiază ştiinţele sunt străini care se vor întoarce în ţările lor de origine.”

    Pai e normal sa nu vrea sa ramana intr-o tara unde se fraudeaza alegeri si se darama statui, unde trebuie sa ingenunchezi pt anumite etnii.

    SUA has become a shithole.

    00
    • „se fraudează alegeri” ca asa a zis trump. 0 dovezi, dar a zis sefu

      00
    • ai uitat sa pui /s (arcasm) ?

      00
    • Si la noi nu se fraudeaza alegeri?

      Cei care vin din Europa de Vest si Nord vor sa se intoarca pentru ca ei nu au mizat pe asta ca o carte de iesire din saracie.

      Cei care vin din alte parti sunt disperati si cauta orice cale sa nu se intoarca inapoi in tara de origine pentru ca acolo si cu diploma MIT risti sa faci foamea.

      00
  33. mi s-ar parea interesante si referintele pt cifrele date. Nu spun neaparat ca nu sunt credibile dar mi-ar placea sa citesc mai mult ref la cum au fost colectate, de unde.
    Si nu este ok sa arunci numere pe net fara sa spui de unde sunt. Ca asa se stie ca 76.5% din statistici sunt made up pe loc :)

    00
    • @Vlad: le-am adunat mai demult din mai multe surse oficiale. Dădusem peste un text care expunea câteva, am căutat și altele și-am scris asta. Din păcate habar nu mai am de unde luasem cifrele. Dar nu le-am inventat eu – cu siguranță.

    • @Razvan. Asta e argumentul tău? Nu le-am inventat eu? Poate le-a inventat un agent rus care l-a văzut dimineața pe tovarășul Vladimir supărat și a zis sa scrie ceva în „media” sa ii facă ziua frumoasă șefului.

      00
    • @Septimiu: Sunt ferm convins ca Putin nu poate sa doarma de gandul cat de mic/mare este IQ figurantilor din Idiocracy.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.