Rubrica de psihologie: Altruiștii au mai mulți parteneri sexuali

Există un stereotip al ”ticălosului” lipsit de altruism, cimentat în conștiința comună, care afirmă că bărbații cu trăsături psihopatice și care tratează rău femeile au mai mult succces la ele. Că femeile sunt atrase de profilul acela al ticălosului care nu le respectă și pe care inconștient ar dori să-l schimbe, intrând de aceea într-o relație cu el. Deși acest lucru pare să fie valabil pentru relațiile de scurtă durată, un studiu afirmă că altruismul corelează mult mai bine cu numărul ridicat de parteneri sexuali și că persoanele cu un comportament prosocial au o mai mare șansă în a-și găsi un partener cu care să închege o relație de lungă durată.

Studiul, alcătuit din două etape, a dezvăluit că persoanele altruiste au un număr mai mare de parteneri sexuali și o priză mai mare la persoanele de sex opus. În prima etapă subiecții experimentului au completat chestionare din care s-a extras componenta altruismului (”de câte ori ați donat sânge în ultima perioadă?”, ”ați ajutat persoane necunoscute să împingă mașina prinsă în zăpadă?”). Aceiași subiecți au fost întrebați în cadrul chestionarului despre numărul de persoane cu care au avut contact intim în viață. A reieșit că persoanele cu comportament altruist par să fi avut mai mult succes în găsirea unui partener în vederea unei relații de lungă durată și că femeile, în special, sunt atrase de bărbații ce afișează un comportament prosocial.

Este cunoscut faptul că bărbații tind să supraliciteze numărul de parteneri sexuali pe care i-au avut în timp ce femeile au tendința să minimizeze acel număr. Astfel, pentru a elimina această posibilitate, a doua etapă a studiului a promis 100 de dolari unora dintre participanți după încheierea experimentului și li s-a oferit șansa să-i doneze unor organizații non-profit sau să-i păstreze. Din nou, bărbații care au declarat un număr mai mare de parteneri sexuali au fost cei care au ales să doneze banii în loc să-i păstreze. De unde reiese că acel comportament prosocial corelează cu numărul de parteneri sexuali și că altruismul este un factor în atragerea sexului opus în relații de lungă durată.

Alte studii au arătat că bărbații din comunitățile de vânători care aleg să împartă carnea cu alții au un mai mare succes la femei sau că femeile tind să-i aleagă ca parteneri pe bărbații care se sacrifică pentru ele sau pentru alții atunci când e vorba de pedepse ce implică durerea fizică.

Din studiile de mai sus reiese că mitul bărbatului dezinteresat de cei din jur care are totodată succes la femei nu are atâta forță cât experimentele care dovedesc contrariul – și anume că altruismul și comportamentul prosocial sunt considerate atrăgătoare de către sexul opus. Că în măsura în care dai dovadă de compansiune pentru semenii tăi și îi ajuți fără a avea un beneficiu din asta ai șanse mai mari de a fi remarcat și dorit de către ceilalți. De menționat faptul că experimentul în două faze menționat anterior a dovedit că femeile sunt mai atrase de bărbații altruiști într-o mai mare măsură decât cea în care femeile altruiste atrag bărbați.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. tl;dr; give, and you shall receive. True story.

    00
  2. „femeile sunt mai atrase de bărbații altruiști într-o mai mare măsură decât cea în care femeile altruiste atrag bărbați”

    Era interesant de stiut daca femeile altruiste atrag barbatii mai mult decat femeile egoiste.

    As zice ca nu ar fi nicio diferenta, pentru barbat e relativ irelevant daca femeia e altruista sau nu atata timp cat o fute.

    00
  3. Altruism e doar atunci când nu știe absolut nimeni ca ai făcut un bine, iar persoana ajutata îți e străină.

    În momentul când unui cunoscut ii spui ca ai ajutat pe cineva, altruismul dispare și apare interesul tău.. Acela de a primi aprecierea cunoscutului tău.

    Când Vasilica și georgel știu ca tu ești genul de om care ajuta, ești exclus de la altruism. Doar ca beneficiul pe care îl urmărești nu e de natura materiala. E de natura emoțională.

    Observați la voi, cât de greu e sa nu spui nimănui ca ai ajutat pe cineva. Eu la mine am observat. Simți nevoia și dorința sa fii apreciat. Iar în momentul când apare aprecierea – premiul- altruismul dispare întrucât a apărut interesul.

    Think about it..

    00
    • Am avut discuția asta cu un sef de la o asociație umanitară. Ei publică atunci când faca actiuni pentru a inspira oamenii, pentru a da un exemplu ca lumea sa faca la fel. Intr-o lume plină de Becali, să mai existe știri despre oameni care ajută e ceva ce trebuie, chiar.
      Altruism e… prima dată am auzit cuvântul la profesorul de matematică, când a vorbit despre faptul că niște colegi de clasă, împreună cu mine, voiam sa infiintam radioul scolii, sa cablam scoala, sa scoatem de la naftalină amplificatoarele din depozite. După cateva luni a dat interviu si a spus „Altruismul elevilor de la 12F…” (in ideea ca muncisem după ore, cateva saptamani, iar in câteva luni plecam de tot din liceu).
      Altruism… are mai multe forme, nu neapărat să ajuti un cerșetor.

      00
    • ce viata trista ai, daca gandesti asa…

      00
    • Faptul că i-ai spus lui Georgică că l-ai ajutat pe Vasile sau chiar și pe un necunoscut de pe stradă nu schimbă cu absolut nimic faptul că l-ai ajutat pe Vasile/necunoscut și n-ai primit nimic în schimb de la acesta (și nici nu ai făcut gestul în scopul de a primi ceva, orice, de la Vasile/necunoscut).

      Eu când vorbesc despre un gest altruist nu o fac în scopul de a mă lăuda, o fac în scopul de a inspira și pe alții.
      Am citit acum ceva vreme postările unei tipe pe fb, spunea că uneori lasă o porție de mâncare gătită, cu tacâmuri, pâine, etc, pe câte o bancă cu un bilețel „pentru un om flămând”.
      De câte ori îmi comand mâncare la serviciu (de obicei îmi aduc de acasă), comand meniul zilei, deși eu mănânc un singur fel. Celalalt fel îl las cu pâinea și tacâmurile, într-o pungă, cu un bilețel, pe o bancă. Știu sigur că e un amărât care umblă prin zona în care am biroul, sper să ajungă la el, sau la altul.
      Pe mine m-a inspirat tipa aia.

      00
    • @Ivanov: chestia cu ”dacă n-o faci în secret nu ești altruist” e un mit. A dezvălui o faptă bună n-o anulează și nu înseamnă automat că ai avut de profitat de pe urma ei în ceea ce privește capitalul de imagine.

    • ALTRUÍSM s. n. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine.

      Chestie de azi, de acum: M-a sunat un tip cu care nu am mai vorbit de vreo doi ani. Sa spunem amic, prieten. Un om agreabil, cu care ma simt bine cand vorbesc sau ma intalnesc. Cam rar, ce-i drept.
      Voia sa modifice un PDF, nu reusea. M-a sunat pentru ca stia ca eu fac asta, si la mine merge repede. Daca pot sa-l ajut. Are o firma cu care se taraie, si voia sa modifice niste flyere.
      Pot sa-l ajut. A durat 10-15 minute. M-am simtit foarte bine sa-l ajut. Gratuit, bineinteles. A spus ca, atunci cand mai trec pe la el prin oras, sa il caut.
      Dar de ce m-am simtit bine: ca pot ajuta un om – care mai si schiopateaza cu firma lui. Ca e sau nu prieten cu mine, conteaza mai putin. Dar faptul ca 10 minute de-ale mele i-au economisit lui mult mai mult de 10 minute, ma face sa ma simt bine.
      Scriu aici pentru ca e articol, si voiam sa dau un exemplu de altruism. Dar nu as fi scris, si nu as fi spus nimanui ca l-am ajutat pe acest om.
      So… nu e musai nevoie sa pui faina si ulei in pungi, pentru a fi catalogat altruist. :)

      00
    • @cristici, asta nu stiu daca intra neaparat in categoria gesturilor altruiste. Aici pur si simplu ai ajutat un prieten. Si eu imi ajut foarte des prietenii, colegii de munca fara sa primesc nimic in schimb, dar nu ma consider o persoana prea altruista. Si asta fiindca nu prea am am ajutat oameni necunoscuti decat foarte rar.
      Bine… poate ma insel si de fapt aberez aiurea pe aici.

      00
    • @Andrei G tot un soi de altruism e și asta, doar că ceva mai restrictiv. :)

      Sincer, mie mi se pare că atât timp cât oferi altora (sau cel puțin altora decât partenerul de viață și copiii și poate familia foarte apropiată) din banii, timpul, cunoștințele, bunurile tale fără să pretinzi sau să aștepți nimic în schimb implică o doză oarecare de altruism.

      00
    • @cristici si dupa ce ai terminat cu pdf-ul, au sarit femeile pe tine?

      00
  4. Oamenii „buni la suflet” schimbă des partenerii? Am fost sâmbătă la o masă, o aniversare formală: 26 de ani de căsnicie. Oameni inimoși, buni la suflet, care au construit o relație timp de (măcar) 26 de ani.
    Studiul despre despărțiri și divorțuri la oameni care „lasă de la ei”, „dau de la ei” când apare?
    Pentru mine, „Sunt un tip altruist, am avut 20 de relații” sună a contradicție.

    00
    • Stii ca intrebai tu intr-un post „cum poti domle sa pornesti de la 6 mere si sa ajungi la 9 mere?!”. Raspunsul: fii altruist.

      00
    • Sunt un tip altruist, i-am dat-o și ei, și ei, și ei, și…

      00
    • Dar datu la buci e tot altruism. Prin implicarea în satisfacerea nevoilor unei alte persoane. Dacă e făcut la mai multe capete, atunci devine altruism level 99.

      00
    • Poate am citit eu altceva, am citit că altruiștii au mai multe relații sexuale și o șansă mai mare de a găsi un partener pt o relație de lungă durată.
      Din asta înțeleg că atât timp cât altruistul e perioada flower-power, living la vida loca, are mai multe șanse la partenere sexuale gratis, alea după care suspină toți incelii, iar în momentul în care decide că i-a ajuns și vrea o relație, altruistul are mai multe șanse să găsească mai rapid și mai ușor partener pt relație de lungă durată (și iar suspină și înjură incelii :) ).
      Nu mi se pare că cele două șanse se contrazic.

      00
    • poate participa la chefuri deocheate cu swingeri.

      Apropo uite aici dragoste adevarata
      Omul si-a scos pe semnatura femeia batrana si bolnava din spital. A mers cu ea acasa si a facut un mega chef la care s-au drogat, au facut sex si au ascultat rock. Ea a murit.
      https://www.boston25news.com/news/deep-viral/man-who-threw-meth-fueled-death-party-for-ailing-wife-gets-3-years-in-prison/975576403/

      00
  5. Au zis-o mai frumos Beatles-ii :) … „And in the end, the love you take is equal to the love you make”

    00
  6. Ieri pe la ora 12 noapte pe strada dau de unu cazut cu bicicleta langa el oarecum in mijlocul drumului. Toti au trecut pe langa el, eu m-am oprit sa-l ajut. Era rupt de beat omu, l-am ridicat si pe el si bicicleta. Nici nu stiu de unde, dar m-am trezit cu o tipa buna care a venit si ea sa ajute.
    Am stat cu fata de vorba dupa care a plecat si a disparut in intuneric.Am stat putin pe ganduri si mi-am zis ca acum e momentul meu, mi-am luat inima in dinti si dupa 10 minute am fost cu ea acasa. Deja dupa 2 zile m-am plicitisit de ea. Vand bicicleta!

    00
  7. Experimentele citate au dezavantajul că se bazează pe ce zic participanții.

    ” a doua etapă a studiului a promis 100 de dolari unora dintre participanți după încheierea experimentului și li s-a oferit șansa să-i doneze unor organizații non-profit sau să-i păstreze. Din nou, bărbații care au declarat un număr mai mare de parteneri sexuali au fost cei care au ales să doneze banii în loc să-i păstreze.”

    Deci cum demonstrază asta că participanții nu au mințit referitor la numărul de parteneri sexuali? Și de ce nu li s-a dat 100 de dolari înainte de a completa chestionarul și a li se autoinduce că trebuie să fie altruiști?

    Uite un alte studii, care contrazice ce zici:
    https://scottbarrykaufman.com/wp-content/uploads/2013/09/The-Dark-Triad-Personality.pdf
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1090513816300010

    Alpha fucks, beta bucks: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16403409/

    00
    • Femeile vor încălca regulile impuse celor beta pentru a fi futută de-un alfa.🤫
      Mai era un prost (beta buck) pe tiktok care spunea că barbatul trebuie să plătească tot, iar ea, femeia, să facă ce vrea cu banii ei. 🤣🤣🤣🤣🤫

      00
    • @ubercool, exact la asta ma gandeam si eu, ca decizia de a dona sau nu banii clarifica doar ca acel participant este altruist. Nu clarifica deloc daca a mintit sau nu in legatura cu numarul de parteneri sexuali.

      00
    • @Andrei G ținând cont că li s-au oferit banii și opțiunea de a dona, după ce au completat un chestionar referitor la cât de altruiști sunt, nici măcar asta nu demonstrează, pentru că au fost influențați.

      00
  8. Asa da, educativ. Multumim

    00
  9. Barbatii care arata bine au acces la mai mulți parteneri sexuali. Punct.
    Da, mai exista exceptii, dar asta e un articol despre generalitati.

    Este posibil ca, dintre barbatii care arata bine, cei altruisti sa aiba acces la un numar mai mare de parteneri si „o mai mare șansă în a-și găsi un partener cu care să închege o relație de lungă durată” decat cei egoisti, dar asta nu schimba fundamentul.

    E inca un studiu care ia top % dintre barbati, pe care oricum ii vor toate femeile, si incearca sa-i felieze si imparta, de parca ar exista vreo formula magica sa imparti toti „barbatii alfa” la cat mai multe femei, fara a lua in calcul poligamia.

    00
    • @vosidit98, teoria ta are cateva hibe.
      Intradevar, daca analizezi un grup de femei care arata bine, este clar ca un barbat care arata bine va avea mai mult succes la acestea decat un barbat mai urat (presupunand ca restul criteriilor sunt aproape identice: simtul umorului, inteligenta, situatia financiara).

      Dar in realitate se mai schimba datele problemei din cel putin 2 motive:
      1. un barbat care nu arata foarte bine va face eforturi mai mari sa dezvolte alte calitati si este posibil ca astfel sa devina mai atractiv pentru femei
      – exemplu 1: barbati urati care se duc la sala si ajung sa aiba un aspect fizic mai placut;
      – exemplu 2: barbati urati care se axeaza pe partea financiara si isi permit case, masini scumpe, etc;

      2.un barbat care nu arata foarte bine va avea si pretentii ceva mia scazute, deci va incerca sa agate si femeile alea de nivel mediu (nu doar fotomodele);
      – astfel, din punct de vedere strict al numarului de partenere sexuale, este posibil sa aiba mult mai mult succes;

      00
    • @Andrei G
      Pe scurt:
      – barbatul urat care se duce la sala va gasi relatii de durata dar vor fi dificile, si va trebui sa lase multe de la el

      – barbatul urat dar bogat va gasi relatii dar nu de durata, si mai toate axate pe „potul cel mare”

      Iar pretentiile barbatului nu mai conteaza in era dating-ului online care favorizeaza foarte mult femeile, chiar daca nu sunt fotomodele.

      00
  10. Studiul nu spune, dar indica faptul ca a avea un numar mai mare de parteneri sexuali este ceva normal, ok, si chiar ar trebuie sa-ti ocupi timp facand asta. De aceea nu sunt de acord cu astfel de „new age”-uri.

    00
    • Si de ce nu ar fi ceva normal? Numarul de parteneri sexuali este alegerea fiecaruia. Tu poti sa alegi ai un singur partener/o singura partenera si vecinul sa umble cu 50 de femei in fiecare an.
      Asta nu inseamna ca vreunul dintre voi greseste, doar ca a ales un alt stil de viata.

      00
  11. Altruiștii sunt bagati elegant in Friendzone.

    00
  12. „Altruistii au mai multi parteneri sexuali” dar
    – calitatea lasa de dorit, că asa se-ntampla cand mananci orice prajitura.
    – au si mai multe boli venerice, că asa se-ntampla cand mananci orice prajitura.
    Ambele de mai sus demonstrate de studii ale savantilor britanici.
    Deci nu mai stii cum e bine sau e rau, sa fii altruist sau pesimist ?

    00
  13. Eu vad lucrurile in felul urmator: barbatii care arata bine si au mataranga mare dau femeile cu cracii in sus rapid si fara cheltuieli suplimentare. De aia nu au ce face cu 100 de dolari in plus.

    O alta explicatie ar fi ca femeile sunt atrase de barbati cu bani, pentru care 100 de dolari sunt bani de seminte.

    In fine, o a treia explicatie ar fi ca unii oameni mint de ingheata apele, si in legatura cu cat de mult phoot si in legatura cu cati bani doneaza.

    00
  14. O pisi intr-o parcare, i-am dat 50 de lei, m-am simțit maxim de altruist :)

    00
  15. Am si eu o teorie similara: cei altruisti f*t mai mult pentru ca se sacrifica si ii f*t si pe cei urâți.

    00
  16. NOU
    #36

    Femeile-s mai altruiste ca bărbații. 🤪

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile