Aducem românii înapoi cu locuri de muncă

Deputatul USR PLUS Cristina Prună afirmă, vineri, că 918.270 români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie, cifra fiind ”alarmantă”. ”Este echivalentul a peste 16% din totalul numărului de angajaţi din economia românească”, a transmis deputatul. (sursa)

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că în acest an sunt mai mulţi copii născuţi în străinătate din părinţi români decât s-au născut în România, precizând că acest lucru este dramatic, iar autorităţile sunt obligate să ia măsuri pentru a-i aduce pe cetăţenii români înapoi în ţară. (sursa)

Nici una din știri nu oferă măsuri reale, ci doar “programe” și gargară, cum era de așteptat. Ce era de aflat întâi e câți sunt skilled workers și câți sunt salahori. Că găsești mai greu joburi pentru oameni care câștigă 5.000€ decât pentru ăia care câștigă 1.500€.

Bun. După ce afli că majoritatea erau ăia cu 1.500€, afli zonele din care sunt. După asta începi să faci investiții în zona aia: șosele, parcuri industriale, orice ar putea încânta fabrici să se deschidă în zonă. Și oamenii se vor întoarce. Nu pe 1.500€, pe 900€, pe 700€, că viața e mai ieftină aici, că au unde locui, că au familia aproape.

Dar nu creezi locuri de muncă plătite cu 400€ și te aștepți să se întoarcă. Sau nu faci nimic și doar plângi. Sau propui să le dai 5.000€ să își deschidă o afacere sau alte imbecilități de genul ăsta.

Doi. Și faci asta pentru toată economia: termenele de plată la maxim 35 de zile. Maxim. Nu 45, nu 90, nu 120. Că de aia nu se plătesc salariile la timp și de aia se fac mizerii prin intreprinderile românești. Că banii nu intră la timp, că nu există rulaj, că e greu cu termenele alea de plată jegoase. În afară, românii au descoperit că pot fi plătiți la timp și își doresc asta. La timp, legal.

Dar ce bine sună “niște programe”…

munca-24

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

90 comentarii

 1. Eu mi-aș legaliza copilul în România însă este prea complicat. Zeci de certificate inutile.

  În Polonia le-a ajuns certificatul de naștere tradus și arătat în original. Fără apostile și supra-apostile.

  00
  • Si cum e cu asigurarea medicala? Merge cu ajutorul cardului european de sanatate? Sau nu e asigurat aici? A doua varianta mi se pare cam riscanta…

   00
  • Eu sunt la celalalt pol.Am venit din Austria in Romania,iar sotia a nascut zilele trecute.Nici nu am voie sa vad copilul,de inregistrat putin mai greu,ca trebuie sa astepti dupa o asistenta care sa vina sa ia actele sa le duca la registratura(coborase una si a zis ca ea nu se duce,sa sun dupa o infirmiera),iti trebuie copii la orice rahat,iar programul e intre 10 si 12,de parca oamenii aia lucreaza doua ore pe zi.Dupa asta,du-te la starea civila de sector,unde iara e cu program de deputati.
   In tara IT-istilor,totul e despre birocratie si hartogaraie,de iti vine sa iti bagi pla in tot

   00
  • am pornit o cautare de la ideea ca era posibil ca intre Romania si Polonia sa existe un tratat bilateral de recunoasterea a actelor fara a fi necesara apostila sau supralegalizarea si era posibil ca angajatii polonezi sa fi stiut si aia romani pe care i-ai intrebat tu nu, dar in schimb am gasit asta:

   http://www.uniuneanotarilor.ro/?p=4.3#panel-3

   e destul de recenta. in 2019 deja nu mai aveam treaba cu astfel de documente.

   si ca sa explic logica apostilei si supralegalizarii.

   intr-o tara se emite cuiva un documente (act de nastere, act de studii, whatever), atat timp cand acel document este folosit in tara in care a fost emis nimeni nu poate sustine „de unde stiu eu ca institutia aia avea dreptul sa-ti emita documentul ala si sa ateste ce scrie acolo”.

   la un moment dat in istorie oamenii au inceput sa umble si prin alte tari cu acte emise de tara de origine. sa ceara sa li se recunoasca acte de studii, acte de casatorie, de nastere…. ati prins ideea.

   si era putin complicat chiar daca statele doreau sa recunoasca existenta acelor acte, pentru ca intr-o tara o anumita institutie putea emite un act, dar intr- o alta tara acel tip de act era emis de alta institutie.

   de exemplu, citeam la un moment dat blogul unei tipe locuia in grecia (romanca maritata cu un grec, aveau un copil), spunea ca declaratia prin care tatal copilului ii permitea sa calatoreasca cu copilul peste granita (cand venea in romania) in grecia putea fi emis de si institutia similara directiei de asistenta sociala si protectia copilului din cadrul primariei din localitatea de domiciliul. daca ajungea in granita romaniei vamesul o trimitea inapoi (daca nu chema politia pt rapire de minor 🙂 ) pentru ca la noi genul ala de declaratii se puteau da doar la notar.

   mbon, ca sa usureze recunoasterea actelor, conducatorii multor state, in marinimia lor au gandit supralegalizarea.

   supralegalizarea consta in aplicarea unei parafe de catre Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul de Justitie din romania si ulterior, inca o parafa de Ministerul Afacerilor Externe (sau alt minister) din tara in care urma sa fie folosit actul.

   dupa o vreme, omenirea a inceput sa se plimbe tot mai abitir, sa munceasca, sa invete, sa traiasca in alta parte decat in tara in care a crescuse. unele state au observat ca procedura supralegalizarii e greoaie, asa ca o serie de state au inventat apostila prin Conventia de la Haga din 1961.

   apostila e o parafa mare, cu un text stabilit prin insasi cuprinsul conventiei care se mai completeaza cu alte cateva date de catre institutia care o aplica.
   ca si prin supralegalizare, prin apostila, statul in care s-a aplicat apostila pe un document garanteaza statului in care urmeaza a fi folosit documentul ca institutia care a emis documentul e reala, recunoscuta de stat, acreditata, avea dreptul sa emita acel document si garanteaza pt corectitudinea datelor cuprinse in document.

   pe langa statele initiatoare, de-a lungul timpului si altele au aderat la conventie, inclusiv romania. e pe baza de reciprocitate, toate statele care au aderat la conventie isi recunosc unul altuia actele doar pe baza de apostila.

   ai o diploma de BAC de la liceu nr. 2 din Buhusi si vrei sa arati in alta tara ca ai 12 clase si bacalaureat. nenea prefectul putea apostila pe diploma ta. prin aia statul roman zice „da, boss, Buhusi e o localitate din romania, liceul nr. 2 e o institutie de invatamant recunoscuta si acreditata de ministerul invatamantului, oamenii fac 12 clase acolo pana la 18-19 ani, poate sa tina examene si diploma emiberata atesta ca x nu e ultimul ciumpalac care abia stie sa silabiseasca”.
   sau, ai o procura sa faci ceva pt cineva in alta tara (e mai degraba invers, dar de dragul argumentatiei), apostila zice „da, boss, la noi in tara niste unii numiti notari, profesia este recunoscuta de stat, au dreptul sa emita procurile alea, e ca si cum ar fi emis sub parafa presedintelui/primului-ministru/ministerului x”

   cred ca ati prins ideea.

   doar ca istoria a evoluat, oamenii au umblat si mai mult, romanii in frunte, asa ca romania s-a gandit sa usureze si mai mult chestiunea, aha ca a incheiat o serie de tratate bilaterale cu tari care au vrut sa incheie astfel de tratate, prin care sa-si recunoasca reciproc actele fara circoteca supralegalizarii sau apostilei.

   erau state care, desi aveam tratat, voiau totusi apostila sau supralegalizare (in functie daca erau sau nu membre sau nu ale Conventiei de la Haga), la un moment dat china si spania procedau asa. documentul trebuia doar tradus de un traducator autorizat in limba tarii in care urma sa fie folosit.

   in 2018 cand am parasit eu barca in care imi trebuiau genul asta de informatii, romania avea cateva tratate cu o serie de state europene (nu toate, nici macar cu toate statele membre UE) si cateva state prin alte parti de lume. in momentul asta nu mai gasesc lista pe site-ul uniunii nationale a notarilor publici, dar mai sap.

   apoi, aparent, in 2019 UE s-a saturat de tot circul asta si a bagat regulamentul din link-ul pe care l-am pus la inceputul acestui cearsaf.

   pentru alte state sau alte documente decat cele mentionate in regulamentul UE,
   aveti mai jos listele statelor care aplica apostila si a statelor care inca vor supralegaliazare. (nu bag mana in foc de cat de rapid sunt actualizate listele de uniunea notarilor publici, dar eu acolo caut de obicei genul asta de informatii).

   http://www.uniuneanotarilor.ro/?p=4.3#panel-1

   http://www.uniuneanotarilor.ro/?p=4.3#panel-2

   am gasit si lista cu care romania are tratate bilaterale. inclusiv cu mentiunea ce face fiecare stat in practica.

   http://www.cnpcluj.ro/wp-content/uploads/2014/08/listastatelorscutiresupralegalizare.pdf

   mda, cu Polonia aveam tratat si inainte de Regulamentul UE, d-aia au recunoscut polonezii. inseamna ca functionarul/functionarii romani care te-au refuzat au fost imbecili.

   00
  • Nu au vrut să îi recunoască actele pentru că nu voiau să muncească. Sunt niște putori împuțite, care se cred niște mici zei in ambasade și consulate le unde au fost trimiși. Se uită cu o scârbă de nedescris la romanii care le calca pragul, de parcă le-ar face o favoare și sunt maxim de ultragiați când trebuie să miște, lua-le-as răposații în iatagan.
   In același stil, avem aici la primărie, fix la acte auto unde se perindă lumea și e activitate intensă o țărancă nefutută, pe care nu o înghite nimeni, nu o suporta nimeni, se ceartă cu toată lumea și nimeni nu are ce să-i facă. Pe cine morții ei o avea, cine o tine-o în spate, că numai belele face și numa pe harță e pusă. Dacă era vreo bunăciune mai ziceam, dar e o strâmbă de care fuge și ultimul distrus, care suferă de onanie la metastază.

   00
  • Eu mi-aș legaliza copilul

   00
  • AlexF, in teorie (Regulamentul UE 1191/2016), orice act emis in UE este recunoscut automat si nu mai este necesara apostila. Nici macar nu mai este obligatorie traducerea daca actul este scris in minim 3 limbi de circulatie europeana (cum certificatele noastre de nastere sunt in romana, engleza si franceza).
   In practica, din pacate, Romania nu recunoaste acest drept, folosindu-se de faptul ca functionarii romani nu pot avea in atributii cunoasterea legislatiei altei tari si verificarea autenticitatii acestor acte. De parca daca ar fi fals, ar fi anchetat functionarul pentru uz de fals si nu cetateanul.

   00
  • Da, ai dreptate. Așa mi-a zis notărița. Au o bază de date în care se văd actele emise de alți notari în CE (nu știu dacă să o cred). Pot să aleg să discut cu starea civilă de la sect 2 dacă ar trebui, de expl, să-mi recunoască un certificat de deces internațional emis în Germania. Sau fac cum vor ei, am cevaai mult de alergat, dar nu consum prea mult aer de respirat.

   Între teorie și practică….

   00
 2. Păi dacă fac tot ce spui tu, șosele, termene de plată etc, lor ce le iese?
  Așa la „programe” e nevoie de angajați. Sau vrei ca rudele și amantele să lucreze la privat? Ești crud.

  00
 3. Tu chiar ai impresia ca ii pasa cuiva din guvern sa rezolve problemele astea?

  00
 4. „Sau propui să le dai 5.000€ să își deschidă o afacere sau alte imbecilități de genul ăsta.”

  Asta e o masura gresita in genul cum le dadeau francezii la @4&^*%$ sa se reintoarca in romania.

  Mai bine le dai facilitati gen in IT firmelor care angajaza expati gen scutire de impozit pe salar daca firma face profit gen 2-3K Euro/an/om. Asa motivezi firmele sa scoata profit (impozitabil) si sa readuca romani plecati din tara.

  00
  • Eu am dar dislike pentru “salar”

   00
  • Merita un mare down vote si „facilitati Gen IT” zic.
   Gen am dat 😁

   00
  • principiul nu e prost, abordarea e.

   Eu am intalnit oamenii astia: Un tip care avea pizzerie in L’Aquila, picase al cutremur si s-a intors in tara sa isi faca o fabrica de pizze; altul electrician in GB venise in tara sa faca un atelier de componente; un nene restaura masini tot asa altelier in tara, facea niste capodopere (cand o sa am bani si nu am ce face cu ei iau de la el un mustang din ala 67 coupe), altul era mecanic motociclete (atelier de motocilete custom), bijutier, unu voia pompe funebre ca in state.

   O gramada de oameni isteti si care stiau cum sa faca niste foarte bine niste lucruri. Da gramada asta e triata dintr-o movila de sute de ametiti care nu stiau nimic si visau o terasa la mare, 2 ap de dat in chirie sau o gogoserie. Sa dai 5000, 20000, 40000 euro la toti sau cate 200000-500000 la aia care vezi ca pot si stiu sa faca ceva.

   00
 5. Cauta-l pe Barbu Mateescu pe FB, are el ieri un post ca faza cu copiii nascuti in strainatate sunt mai multi decat in tara e un mare rahat rostogolit mai departe fara nici o baza reala.

  00
  • Pînă la urmă contează mai puțin numărul exact al născuților. Dacă socotim și că mulți născuți aici sînt naturalizați afară, aici e buba.

   00
 6. Nu-i pasă nimănui. De vreo 20 de ani, de când se pleacă masiv din România, țara merge din inerție și un curs natural al lucrurilor. Prea putini sunt ăia care vor să revină definitiv în România, după ce au muncit și trăit 20 de ani in Vest, obișnuiți cu alte societăți. Să ne uităm la valorile naționale, la loturile olimpice de bombardieri, șuți, curve, pești și criminalitatea școlită prin Occident venite în pandemie acasă. Și-au reluat activitatea în țările de unde au venit. Pe aici nu au avut ce naiba sa facă. Romanii nu ai dat 2 bani pe ei. Ba chiar ăștia rămași, ne-am uitat la ei ca la ultimul căcat și ne doream să plece înapoi de unde au venit.
  Mai avem un alt fenomen interesant. Pandemia asta și școala online a lăsat cu sechele și carențe grave în școlarizare o grămadă din șeptelul care anul ăsta a dat bacul. Cam 60% combinați sunt in următoarele situații: nu au terminat 12 clase, nu s-au înscris la bac, nu s-au înscris la liceu, au picat bacul. Procentul posibil să fie mai mare. Vorbim de niște zeci de mii de copii tineri. Din ăia care au luat bacul, o parte nu o să continue studiile, o parte o să plece in afara. Ce-o să facă aici? Nimic.
  O să plece la muncă în afară, știind că acolo pentru o muncă slab calificată vor primi un salariu mai bun și își permit un trai decent.
  Acolo o să se integreze, o să vadă că rămâne ceva in urma lor și încep să spere, să construiască, să devină serioși pentru că au rezultate. Chestii imposibile în România, unde un salariu pe o muncă echivalentă nu le asigură nici măcar chiria într-un oraș mediu. E un fenomen natural. În România oamenii care practică munci necalificate au un trai de mizerie.

  00
  • Și chiar dacă treceau toți bacul, dar rămîne aceeași lipsă de locuri de muncă, nu e aceeași problemă cu plecarea?

   00
  • De muncă în România nu e lipsă.
   Salariile proaste sunt problema.

   00
  • Avem un deficit mare de firme cu capital majoritar românesc care să vândă produse și/sau servicii atât intern cât și extern.

   Pentru UIPath toți investitorii sunt străini: Alkeon Capital, Coatue, CapitalG, Sequoia Capital sunt din SUA, Earlybird Venture Capital e din Germania.

   Toate firmele de IT care nu sunt deținute de straini, fac outsourcing pentru ei.

   Cele câteva linii de moda din Italia care folosesc Romania pe post de înlocuitor pentru China nu pot susține o țară întreagă.

   Fermierii de la noi sunt jecmănari, nu oferă transpor, plătesc prost și doar când au ei chef, dar pretind același nivel de dedicație la muncă ca la șparanghel în Germania sau căpșuni în Italia.

   „Proprietarii de ferme spun că mecanizarea ar mai putea salva situația pentru că utilajele ar suplini forța de muncă atât de greu de găsit. Numai că asta presupune investiții majore, de cel puțin 50 de mii de euro.” – citat dintr-un articol din martie anul ăsta.

   Păi ce fel de ferma are dacă nu-și permite un credit de 50,000 € pentru modernizare? E clar ca este un pârlit. Ca toți ceilalți români de altfel, doar că are pretenții de patron.

   De munca ar fi, dar nu sunt patroni in domeniile alea care sa angajeze.
   Iar ca individ liber dacă nu ai relații este aproape imposibil sa obtii finanțare pentru a fonda o afacere: prețurile în general sunt mari, multe mâini de uns, regulament stufos care se aplică doar celor care nu au pile, etc.

   00
 7. Zoso presedinte!

  00
 8. Si crese….sau stau ele cu copii când sunt părinții la munca?

  00
 9. Ce mă distrează pe mine e cum românii merg la vot în continuare cu încredere. Sloganurile de tip ”votul tău contează” prind excelent pe lângă știri de genul ăsta. Vom face, vom schimba, alea-alea.

  00
  • Concluzia ta de om scolit e sa nu mergem la vot ca oricum nu se schimba nimic.

   00
  • @vlad: șiii cum probezi TU că votul nostru a schimbat CEVA? :O

   00
  • Pai prin faptul ca-mi pui intrebarea asta nu merita sa iti explic ceva.

   Liderul tau spiritual e mandru de tine.

   00
  • @Vlad: Dar chiar – ce-a schimbat votul tău? 🙂 Luminează-ne cu cât a contat.

   00
  • Te rugăm Vlad, iluminează-ne.

   00
  • Intreaba pe PSD-ul din era Dragnea. O sa afli cat de bine a fost ca „desteptii” nu vad rostul votului.

   00
  • Chiar pe bune, spuneți 3 schimbări semnificative.

   00
  • @Vlad: Hai – să nu fim timizi. Ce chestii mișto a adus votul tău în țară?
   Cat got your tongue?
   E ușor să blamezi că ”hârm-dorf da’ cum îți permiți?!?”. E mai greu când te somează oamenii să explici cum ai schimbat tu țara în bine cu votul. Atunci e cu ”mai bine mă prefac că nu văd ce îmi scriu oamenii”.

   00
  • @Bogdan: Lacă PSD-ul. Concret, negru pe alb: ce a schimbat votul tău în bine?

   00
  • Mah, nu stiu de altii.. Dar votul meu a contat la a-l pune pe Catalin Drula sa fie ministru, de exemplu. Eu sunt multumit de ultimile mele voturi.

   Asta asa, fara sa intram in discutii mai complexe de cum anumite voturi au ajutat la mult mai multe.

   Votul e cea mai simpla forma de a-ti spune parerea in societate. Se poate mult mai mult, in special in comunitatea locala si noi inca nu ne implicam suficient. E drept, nu am votat in 2009 cand nu am avut de ales (ca PSD nu pot, Basescu nici atat), nu am votat in 2016 cand nu am avut de ales (si a ajuns sa-mi para rau, puteam sa contribui la echilibrarea parlamentului).

   00
  • Prin lipsa votului meu, ii las sa aleaga pe cei care voteaza iar din pacate in Ro, de obicei, cei care voteaza sunt cei cu iq sub 70-80, deci cu deficienta mentala usoara deja. Daca nu votam noi, cei mai rasariti, practic lasam tara sa fie condusa de rechinii care ii prostesc pe cei enumerati mai sus.
   Presupunand prin reducere la absurd ca am fi votat 100% din populatie, va asigur eu ca PSD era demult disparut.
   Ca era bine, ca era rau, nu putem sti dar tind sa cred ca era mai bine

   00
  • Stau si rad de voi, astia, care faceti parte din secta lui Coloja.

   Cum sa intrebi, la nivel individual, ce schimba votul meu intr-o masa de de voturi?

   Spre surprinderea voastra, la alegerile locale dintr-o comuna oarecare din Romania, diferenta dintre cel care a castigat si a pierdut a fost de, *sunet de tobe*, 1 vot. Deci votul cuiva, la nivel de individ, chiar a contat.

   Oameni scoliti si acces la internet punand intrebari de genul asta.

   E tragic.

   00
 10. NOU
  #37

  this^ de fiecare aud cate un „politician” umflat cu pompa de grija tarii si a cetateanului ma umfla nervii de ras, nu exista un politician in tara asta interesat in mod real de binele tau, al meu sau al tarii, in momentul in care il mananca 1% grija de tine, dispare ca politician, face implozie… 95% din timpul lui acolo trece doar ca sa fie el in fata, sa bage pe altii in spate si sa faca ceva capital de imagine sau de bani, sau ambele… restul e vrajeala si prostii, nu mai puneti botu’ la vrajeala „oamenilor” politici ca sunteti penibili… in ochii mei, oricine zice „am intrat in politica sa [insert vrajeala aici]…” e descalificat iremediabil in fata mea, prefer bombardieri si prosti, sunt mai onesti cu ce vor sa faca…

  00
 11. Dupa ce am vazut reportajul recorder cu marele program de impadurire si cata munca de piar a fost acolo pentru nimic, si sa se faca ceva si nu mai crede nimeni. Toate ajutoarele si programele astea vin mereu cu un „te ajutam daaaar…” dosar cu sina, nspemii de autorizatii, poate aprobam, poate nu, poate dureaza 2 ani implementarea, poate 2 luni. Cine are timp si bani de asa ceva? Muncitorul din strainatate? Doctorul plecat in praga? Exact, oamenii care deja au timp si bani si pentru ei o treaba de asta e inca o combinatie, fara nimic plus valoare.

  Putina inspiratie din nord nu ar strica. Dar cine sa faca asta? Amantele de 24 ani si matusile de 48 ani din administratii?

  00
 12. ar putea incepe cu o evidenta reala de cati oameni sunt plecati din tara. eu am fost vreo 9 ani plecat, m-am inregistrat rezident permanent acolo si asta a fost, in Romania trebuia sa completez nu stiu ce hartogarii si sa stau la vreo 2 cozi si pur si simplu n-am avut chef, statul roman n-are nicio idee ca am fost plecat.

  fiind in UE, e asa greu sa se puna de acord toate statele ca daca unul se intregistreaza si plateste impozitele intr-o tara, restul de tari pe unde mai aparea rezident sau cetatean sa-l considere automat plecat?

  00
  • Pai ar fi nevoie de vreo 10 miliarde de euro si de implementarea unui nou sistem informatic compatibil cu standardele europene.

   00
  • Chiar crezi că STS nu te are în evidențe cînd ți-a citit pașaportul/buletinul la ieșire?

   00
  • @marinel: are, dar e irelevant, dar eu tot pe listele elecrorale din orasul de bastina am fost, numarul de parlamentari pe judet tot cu mine s-a luat in calcul, alte imparteli care sunt proportionale cu numarul de locuitori tot cu mine s-au calculat. si rata de vaccinare la fel, eram din aia care nu s-au vaccinat.

   00
 13. Fii om serios, vezi-ti de topoare!

  Eu am o alta teorie.
  Elita politica romaneasca e un fel de feudalism.
  Cine ajunge intr-o pozitie de conducere isi numeste vasalii in posturile pe care le controleaza in mod direct sau indirect.
  Schimbarea de la alegeri e de fapt schimbarea feudalului si a celor care nu recunosc noul stapan.

  Noi de pe margine stam si ne uitam si nu intelegem de ce nu functioneaza statul asa cum ne-am dori.

  Ce propui tu nu se poate intampla, pentru ca nimeni nu are timp de asa ceva.
  Elita politica e atat de proasta incat nu stiu cum sa creasca veniturile institutiilor pe care le conduc.
  Nu stiu cum sa coreleze veniturile mici cu lipsa de educatie si cum sa planifice si sa implementeze programe de educatiei pentru a creste competentele angajatilor.

  Simplu spus: un primar ar trebui sa se preocupe ca angajatii din localitatea lui sa aibe salarii cat mai mari, pentru ca veniturile primariei depind de cotele de TVA si de impozitele pe salariile angajatilor si apoi de impozitul pe profitul firmelor.
  Pe cati ii duce capul sa inteleaga asta?

  00
 14. mai trista e stirea ca s-au nascut mai multi copii romani in diaspora ca in tara, crezi ca se aprind niste beculete in capul dobitocilor din politica?

  apropo lucram pentru un primar: domnu’ ce sa va mai punem in proiectul asta?
  pai apa avem la toate casele, gaz avem, canalizare avem, avem un parc industrial de 4500 locuri de munca (comuna are 3800 de locuitori).

  Omu le facuse aproape pe toate mai voia un dispensar pus la punct ca se plangea mosii ca merg pana in oras la o ecografie si o spalatorie gratuita pentru tiganii din vadul satului. Nu e din alea mult mediatizate (ciugud), da totusi tras omul sa fie luna la el in pravalie.

  00
  • Mai trista e stirea ca s-au nascut mai multi copii romani in diaspora ca in tara, crezi ca se aprind niste beculete in capul dobitocilor din politica?

   Să facă statu’… ?

   00
  • Păi dacă statul vrea impozite pe banii câștigați de cetățean, cam trebuie să facă, nu?

   Altfel ce rost are? Întreaga premisă a societății moderne e că statul face chestii din banii pe care îi plătim.

   Dacă nu, atunci mergem inapoi în vestul sălbatic și fiecare pe pielea lui.

   00
  • Soluția e simplă, îl angajăm pe Cristi Borcea la stat.

   00
  • @manu

   Ai auzit de Cighid?

   00
 15. stirea cu mai multi copii nascuti in strainatate decat in RO e cat se poate de falsa. aprox 35mii vs 180-200mii in tara.
  aparent e rostogolita de ceva vreme stirea…

  00
 16. Statul roman nu stie exact nici cati romani sunt plecati definitiv in alte tari dar stie cati copii se nasc pe acolo. Te doare mintea…

  Apropo, stiati ca exista un departament / minister al „Romanilor de Pretutindeni”? http://www.mprp.gov.ro/web/wp-content/uploads/2019/07/Raport-IULIE-2019_site.pdf

  „Numărul exact al românilor de pretutindeni este greu de estimat întrucât mulți dintre aceștia nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă”.

  Sa o intrebam si pe doamna Oana Ursache, secretar de stat in acest departament / minister ce parere are, mai ales ca, conform CV-ului dansei, este stabilita in Spania de 12 ani. http://dprp.gov.ro/web/oana-ursache-secretar-de-stat/

  00
  • Statul roman nu stie exact nici cati romani sunt plecati definitiv in alte tari dar stie cati copii se nasc pe acolo

   Crezi că STS, SRI, nu are habar când te-ai prezentat la aeroport, când dai checkout să pleci? 🙂

   “Numărul exact al românilor de pretutindeni este greu de estimat întrucât mulți dintre aceștia nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă”.

   Sa o intrebam si pe doamna Oana Ursache, secretar de stat in acest departament / minister ce parere are, mai ales ca, conform CV-ului dansei, este stabilita in Spania de 12 ani.

   Pot eu să-mi dau cu părerea?
   E extraordinar de greu, tu din România, să-ți cumperi pământ sau imobil.
   Nu se poate cuantifica numărul acesta.

   00
  • @Phaff, cum spunea si altcineva mai sus, cine este plecat din Romania apare in continuare pe listele electorale si este luat in considerare drept rezident in Romania in evidenta persoanelor vaccinate sau nu, de exemplu. Ce o sti STS / SRI e irelevant pentru interesul public.

   In DE anunti in primele 2 saptamani domiciliul, adica resedinta, la primarie. Nu trebuie sa fii proprietar pentru a fi domiciliat in mod legal acolo.

   Sunt sigur ca aceste informatii pot fi transmise ministerelor din Romania la cerere. Citisem un articol pe Hotnews, pe care din pacate nu il mai gasesc acum, ca datele oficiale din Romania arata ca in Italia sunt stabiliti… 60 de mii de romani, nu 1.2 milioane cat releva datele evidentei populatiei din Italia.

   Este vorba atunci despre incompetenta, lipsa totala de interes sau altceva din partea politicienilor care se plang ca oamenii pleaca si nu se mai intorc.

   00
  • Cind am plecat din Romania (in 2000) nu exista nici o formalitate referitoare la plecarea definitiva. Pentru ei eram doar turist care pleaca la Budapesta. Aveam buletin de identitate comunist ca un carnetel.

   00
  • Ce o sti STS / SRI e irelevant pentru interesul public.

   FALS.

   La alegeri, în sălile de votare, cel care îți cere să vâri buletinul în scanner pentru confirmare, nu e acolo doar pentru tine. După ce se închid sălile de votare, scannerul ăla mai are o funcție în privința celor din comisie, cu numărarea voturilor.

   00
  • @Levorius Guvernul nu poate solicita date despre cetățenii stabiliți în alte state, atât timp cât ei nu renunță la cartea de identitate în favoarea unui pașaport cu domiciliul în străinătate.
   Este dreptul persoanei să aleagă unde își declară domiciliul iar statul nu o poate forța.
   Dacă vrei un sistem care să nu mai permită domiciliul în străinătate și prezența pe lista de vot în țară poți recurge la un sistem de înregistrare a votanților, sau de verificare a prezenței la domiciliu de către un polițist local/funcționar al serviciilor sociale.
   @Phaff…STS are treabă doar cu securitatea datelor din sistemul Poliției de Frontieră. SRI știe despre tine dacă pleci doar în măsura în care ești o persoană de interes, altfel ar fi o risipă de logistică.
   Într-adevăr este nevoie de un sistem mai flexibil de declarare al domiciliului, vezi statele spre care multi ne uităm cu admirație.
   @Zoso dacă vrei pot să elaborez despre funcționarea statului din afara bulei de IT/corporație.

   00
  • Mah.. Incepand de la numarul de euro-parlamentari la cati bani primim pentru ca avem nevoie de ei ca suntem saraci, totul depinde de numarul rezidentilor in tara noastra.

   De asta, in mod absolut intentionat, avem grija sa tinem statistica exacta a celor ce se stabilesc in tara si sa ne prefacem ca nu-i vedem pe cei ce sunt plecati. E o incompetenta intentionata.

   Desigur, dezavantajul e la voturi… Da’ pentru partidele vechi ala-i un avantaj..

   00
  • @Alex: pentru statul român, CRDS-ul nu e un document valid. Tot C.I. îți cere. Statul român este extrem de imbecil.

   00
 17. S-au anulat cumva motivele pt care au plecat ? Judete intregi lasate de izbeliste fara un loc de munca decent in afara de bugetari si uneori nici acolo ? Sate intregi fara utilitati in afara de curent si uneori si ala lipseste si acum cu zilele ? Servicii medicale dezastroase, invatamant de batjocura la sate, strazi neasfaltate, lipsa trotuare, lipsa o gramada si asta chiar si in orase mari, nu mai zic la sat.

  00
  • Să facă statu’… ?

   Hai să punem o întrebare grea, genul acela de întrebare prin care riști AVC.

   Pregătiți? Bun…

   Dacă nu se poate mai mult de atât și, ca țară (geopolitic, geoeconomic, ergonomic…), ne-am atins plafonarea?
   Teoretic probabil, politic imposibil?

   00
 18. Nu aducem deloc romanii inapoi. Viitorul Romaniei este importul de s̶c̶l̶a̶v̶i̶
  muncitori din Africa si Vietnam care sa ne faca muncile necesare. Apoi importul de pensionari de mana a doua din Europa de vest, din aia cu pensii mici, care sa aduca aport de capital in piata. Win win.

  00
  • Să-mi arătați și mie un african care muncește.

   00
  • Dacă vin vietnamezi să se stabilească în România atunci să ziceți mersi că v-a pus Dumnezeu mâna în cap.

   În Berlin, deși au fost aduși în RDG, acum se pișă cu boltă față de țurcii aduși în vest la orice criteriu: educație, nivel de trai, criminalitate și curățenia cartierelor.

   00
  • Ceea ce Sârbu uită să spună e că PSD-ul (sub Ponta? nu știu sigur) a dat o lege în acest sens, ca muncitorii străini să fie plătiți mai mult.

   Acum nu se mai poate schimba nimic, fără să apară complicații.

   Și da: suntem singura țară de pe planeta care are o asemenea simbioza, unde expatii lucrează pe puțin afară (conform standardelor), iar străinii care vin să muncească aici sunt plătiți mai mult decât nativii (exact inversul).

   La urma urmei, ne place să ne mândrim că suntem un popor ospitalier.

   00
  • @Phaff păi ideea legii e cât se poate de bună ca idee.

   Vrei să aduci in vietnamez? Te va costa mai mult si salariul, si procedura, si cazarea, traduceri, etc.

   Dacă angajezi un romàn îl iei de pe stradă îi bagi cnp-ul în revisal si a doua zi lucrează.

   Acuma…cu partea a doua…ceva tot e acolo că se preferă să se aducă vietnamezi la preț dublu.
   Ori se fac abuzuri si ăia muncesc 80 de ore pe săptămână de fapt (si își scot banii) ori nu se găsesc români să facă muncile alea (toți cei capabili au plecat pe salarii de europa de vest care sunt de 3-4 ori mai mari.

   00
  • Bosilor vedeti ca legea aia a fost modificata. Acum si strainii non-UE pot fi platiti cu aceleasi salarii de mizerie ca si romanii.

   00
 19. Cum, romanii nu si-au luat lumea in cap din cauza coruptiei si a lui Dragnea ?

  Nu si-au luat lumea in cap din cauza lipsei autostrazilor si spitalelor ?

  Si-au luat lumea in cap de saraci ce erau ? Incredibil.

  Si stai, ca 300 de euro e AZI salariul minim. Acum 10 ani era 200 de euro, iar acum 15 ani era 100 de euro.

  Dublarea salariului minim, progresiv, pana la 700 de euro, in urmatorii 3 ani ar aduce cateva sute de mii de romani inapoi anual.

  Iar „masuri” precum tampenia cu scutirea de taxe pentru angajatii pe minim sa dispara din spatiul public.

  Avem 1.600.000 de romani pe minim. Salariile alea aduc taxe la buget, spre deosebire de ITristii si corporatristii care sunt scutiti de parca ar fi handicapati.

  Cine acopera gaura la buget, cand noi de abia platim pensiile, si alea rotind imprumuturi la nesfarsit ?

  Din aia un milion jumate pe minim, patronache le mai da ceva si in plic unei parti, dar cand ai 1400 in revisal, pula imprumuturi bancare, pula ipoteca, pula o masina noua care polueaza mai putin.

  Deci – salariu minim de 700 de euro pe cartea de munca si controale la IMM-uri la sange, ca astia fac evaziune.

  Nu isi permit sa plateasca salarii decente ? Sa plece ei in mortii lor la cules de capsuni.

  00
  • In Germania (si nu numai), din 2000 (sau mai mult, ca ai loc de crestere daca esti meserias) iti permiti sa stai undeva in chirie unde sa dai 500 (infrastructura te ajuta), in Romania din aia 700 (imaginari inca) cati dai pe chirie?
   Ca nu merge sa calculam ca in Ro ai apartamentul mostenit de la bunica si sa fie tot mere cu mere si pere cu pere.
   Asa ca n-as fi atat de sigur ca se vor intoarce sute de mii de romani nici la aia 700 de euro.

   00
  • Sa nu comparam mere cu pere.

   Salariul minim in germania este 9-10 euro pe ora. Brut.

   In spania sau italia e si mai putin.

   Ar veni cu siguranta, pentru ca acasa se mai descurca cumva, mai au case facute pe la tara, preturi mai mici, dorul de familie sau prieteni, etc.

   Dar nu cu 300 de euro. Cu 300 de euro esti ultima saracie, in disperare lucie.

   00
  • Majoritatea nu pleaca pe salariul minim (sau nu stau mult pe salariul minim, schimba dupa 1-2 ani si tot ajung macar pe la 2000). Si oricum, ca medie, din alea multele sute de mii de care zici, cei care au salariul minim sunt o pondere mica… Asa ca cei care se intorc in Ro (ca medie), nu vin de pe salariul minim din Germania. Acolo ii raman minim 1000 in mana dupa plata chiriei, pe care sa ii sparga cum vrea el. In tara cat ii raman chiar din aia 700?

   00
  • Ce prost ești să mor eu. Te plângi de acoperit găuri din buget dar ai impresia salariul ăla minim de 700€ o să fie scos din cur.

   00
  • Cei care pleaca pe salariul minim in germania tot pe salariul minim lucreaza si in Romania.

   Cel care lucreaza pe 2000 si ii raman 1000, in tara ar lucra pe cel putin 1000, cu echivalarea rolurilor.

   Imi pastrez parerea ca s-ar buluci inapoi, daca salariile ar fi decente in Romania.

   Marsten – salariile minime ale alora 1 milion si jumatate de romani nu le plateste statul, pitecantrop natang care esti tu. Le platesc fratii tai, patronache. Iar cei care lucreaza ca bugetari au deja salarii relativ ok, nu prea mai gasesti posturi la stat platite sub 3000-4000 net.

   00
  • Prostule tu ești bugetar de carieră, habar nai cum funcționează o economie.

   00
  • Poate, dar macar nu sunt un agarici analfabet cu scoala vieti, ca tine.

   00
  • Cati dintre cei 1.6 milioane de romani „pe minim” iau mai multi bani de atat la plic si iau salariul minim doar pe hartie?

   00
  • @Marsten La noi, foarte prost. Grosul „afacerilor” la noi constau in delegarea muncii pe salariul minim pentru profituri derizorii, cel putin daca te iei dupa spusele patronilor. Asta inseamna unul din doua lucruri:

   1. Unii patronii romani au, in mare parte, afaceri falimentare care efectiv nu au sens pe termen mediu si lung. Orice crestere mai substanțială a salariului minim i-ar băga efectiv în faliment.

   sau

   2. Unii patroni romani îsi mint cu nerușinare angajații și mint și statul. Unde nu-i pot păcăli pe angajați, plătesc suplimentar „pe sub masă” contra tăcerii, iar cu statul fac evaziune fiscală și bagă banii in propriul buzunar.

   Dincolo de orice îndoială ca avem mulți patroni din categoria a doua, dar pot spune cu certitudine ca majoritatea covârșitoare a patronilor români tind să facă parte din prima categorie.

   Adică nu-și permit efectiv să fie patroni dar vor prestigiul social care vine la pachet cu ideea de a fi patron.

   00
 20. Situatie: fii-mea, 18 1/2 ani, CI expirat, zice sa-l schimbe… noi rezidenti britanici (11 ani deja) si ea dubla cetatenie (tocmai obtinuta: aplicat, platit, venit pasaport acasa prin posta la adresa declarata). Hai la serviciul lui peste sa vedem ce si cum. Explicam: noi am vandut tot aici si ea nu mai are „domiciliul” vechi, vrem sa-i schimbam si domiciliul la adresa bunicilor… aaa pai tr sa va ia in spatiu, sa faceti procura pt cineva sa va ridice CI sa platiti diverse colo si colo… ok… cam cat ar dura ca noi plecam duminica inapoi acasa… hehe, minim 10 zile… hai, bn pa! Renunta, tata, la cetatenia pizdii ca oricum nu te ajuta la nimic! Copilul: dar vreau si CI romanesc ca-s nascuta aici. Uite ca nu se poate… a fost f greu sa inteleaga de ce nu se poate declara pe propria raspundere adresa (ca la noi in Inglaterra) sa trimita CI vechi si sa-i vina prin posta cel nou… i-am explicat: pt ca Romania e tara cu cei mai smecheri IT-isti dar care nu are semnatura electronica implementata… hai ca mai avem cateva zile si ne intoarcem acasa 😉

  00
  • @DB: Pai aici e o problema. La noi buletinul vine la pachet cu rezidenta. Sa-si faca pasaport romanesc daca nu sta in Romania.

   Stiu ca majoritatea nu practica asta, da’ mnah… Nu te poti astepta sa fie usor sa faci un buletin in alta tara..

   00
  • Si fiindca nu pot edita, adaug.. „Inglatera” nu are CI din 2011, are doar pasaport..

   https://www.gov.uk/identitycards

   Chiar in privinta asta statul roman nu ar trebui sa te lase deloc sa-ti faci respectivul CI romanesc atata timp cat ai un domiciliu declarat in afara tarii, ca nu are sens.. Nu va inteleg pe unii, vreti normalitate da’ sunteti foarte indignati cand normalitatea va loveste.. Fa-i pasaport, se face rapid si simplu la orice ambasada, nu e greu si i-l va trebui de la anul sa evite ETIAS. La fel si tie…

   00
  • @Cosmin, are si pasaport romanesc si britanic dar nu despre asta era vb. iar ca sa re-innoiesti pasaport romanesc, care expira si ala (al ei la anul) iti trebuie CI. Oricum eu vorbeam de pasaport britanic nu de Ci in UK. Citeste cu atentie 😉 DL e baza la noi ca act de identitate. Si asta se elibereaza la fel: formular (adresa declarata pe proprie raspundere), taxa, trimiti la dvla, vine acasa prin posta 😉 hai „succesuri”!

   00
  • @DB: Ca cetatean roman domiciliat in alta tara nu ai nevoie de CI la reinoirea pasaportului. Daca ai unul trebuie sa-l duci si ramane la ei..

   Si daca vorbeai de pasaport britanic atunci nu vorbeai de adresa. Pasaportul se elibereaza pe cetatenie, nu adresa. CI-ul e pe rezidenta. Ai facut o comparatie proasta intre astea doua.

   00
 21. Am vrut să mă însor.

  Prin occident, cea mai facilă însurătoare se face în Danemarca, sunt firme întregi care doar cu asta se ocupă.

  Deci, nu ar fi fost problemă să mă însor.

  Problema, reală, era că aveam nevoie de prea multe acte pentru ca statul român să ne recunoască noul statut civil.

  Statul român, nu știu dacă am precizat, te fute oriunde ai fi, cu orice ocazie.

  00
  • Statu’ român îți dă semnale: „Oaie, ești okey la cap? Stai acolo unde ești, că stai bine.”

   00
 22. Pe mine ma distreaza o chestie: salariile.
  Ca un nenorocit de intreprinzator local, am un fond de salarii de peste 100 000 eur, din care desigur ~ 50% sunt taxe.
  Problema ramane totusi ca sunt luni cand trebuie sa aduc bani de acasa, pt ca piata pur si simplu nu duce. Exceptand cateva orase, restul tarii asteapta pensia de subzistenta, alocatia copilului si moartea, deci clienti sunt in buricul targului.
  Banii nu circula pt ca investitiile costa enorm, piata e mica si birocrația infioratoare, care dpdv legal te blocheaza peste tot.
  Micile afaceri nu pot exista in vid, iar in afara nu ai utilitati, nu ai oameni, nu ai drumuri, nu ai nimic. In orase productia e interzisa prin tot felul de PUG-uri cretine.
  Zilele trecute mi-a plecat un om sofer, copil orfan. Salariu 4000 lei net. A plecat in Germania tot sofer, spera sa castige minim dublu.
  Aici zice ca nu poate pune nimic deoparte.
  Cat sa platesc eu un sofer? De unde sa il platesc?

  Ideea e alta: cine a plecat si si-a facut afara o viata, nu se mai intoarce.
  Suntem nuste cretini ca nu incepem sa importam populatie non-musulmana, de prin Asia.
  Nu mai gasesti un om sa vopseasca un gard, iar daca il gasesti, intelegi de ce mai e inca in tara: zici ca e homeless.

  00
 23. Ah acum am inteles si eu de ce m-am certat juma’ de ora cu angajatii de la consulat ca vroiam pasaport cu domiciliul in UK! Cu trei persoane diferite am vorbit, sa ma convinga ca nu imi trebuie pasaport cu domiciliul in UK si sigur-sigur mai am ceva „acasa”, mi-a explicat si cum astia nici nu mai sunt in Europa, de parca au alunecat de pe continent. Ura si la gara, le-a picat fata cand le am spus ca o sa aplic si pentru cetatenia britanica.

  00
 24. … pai din cate vad la Nasui, zi de zi aflu de 3-4 intreprinderi care au 8-10 milioane de euro gaura pe an si stau sa ma gandesc, ok, oare gaura aia unde este… si tot asa frumos aflu ca de fapt gaurile astea sunt catre stat, practic nu se platesc impozitele, CAS-ul si ce se mai plateste pe salarii… dupa care periodic se face curat si se sterg aceste datorii.

  PS: Practic statul roman da salarii nete angajatilor de la stat, dupa care salariul asta net nu mai genereaza taxele pentru ele… si in final o sa ajunga oamenii la pensie sa primeasca pensii mult mai mari ca cei de la privati in conditiile in care practic n-au cotizat aproape deloc… pai asta inseamna sa fii mafiot, sa faci schema asta 20 de ani si sa te voteze prostii.

  00
 25. Eu vad ce se intampla dpdv demografic prin prisma jobului, am contact cu oameni din mediul rural ( usor cu invidia :)) ) . Au ramas numai rebuturile sociale in tare, sunt prosti si deseori tulburati psihic. In 20 de ani am in plan sa plec si eu

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.