România – scurt ghid de reparat țara

Pasul1: faci un calcul simplu. Câți oameni sunt în țară, câți sunt copii, câți sunt pensionari, câți sunt elevi/studenți și câți sunt apți de muncă. Apoi te întrebi de ce nu sunt angajați oamenii ăia. Ok, îi dai la o parte pe cei care au probleme medicale, cei care stau acasă ca să crească copii (și soțul câștigă destul) și îți mai rămân vreo 3-5 milioane de oameni.

Plus 1 milion de români care s-ar întoarce în seara asta în țară dacă ar avea unde să muncească.

Pasul2: nu întrebi de ce se angajează, că știi, taxele cu munca sunt prea mari și nu au unde munci.

Pasul 3a: descurajezi corupția jegoasă, aia în care te duci peste afaceri să le cocoșezi cu șpăgi în loc să le ajuți. Afacerile încep să producă bunuri, dar au nevoie de muncitori și energie ieftină.

Pasul 3b: scazi taxele pe salarii, oamenilor le rămân mai mulți bani în buzunar, bani pe care îi vor cheltui (și) pe produse fabricate aici, lucru care face ca economia să se miște mai bine.

Nu uita să interzici leasingul pe firmă pentru bolizi, să își pună domnul director salariul în așa fel încât să poată plăti leasingul pe persoană fizică.

Pasul 3c: construiești autostrăzi în timp ce te faci că respecți indicațiile UE, dar îți bagi picioarele în ele, dinamitezi munții, distrugi habitatul animalelor protejate, faci toate nenorocirile pe care țările care îți cer acum să le respecți nu le-au respectat când au făcut ei autostrăzi.

Pasul 3d: faci rost de energie ieftină. Nu e posibil ca un sat de săraci să se pună în calea frackingului, nu e posibil ca Turcia să se fi apucat deja să exploateze punga aia din Marea Neagră la care avem și noi dreptul. Energia ieftină face industria să se miște. Prioritizezi țara. Ai voie ca producător sau exploatator să vinzi cu 12 lei kilowatul după ce necesarul local a fost acoperit la 0,5 lei.

Pasul 3e: încurajezi natalitatea. Lași din brațe Prima Casă și îi cocoșezi cu amenzi pe toți care construiesc mizerabil. Faci transport până unde s-a construit deja. Simplifici educația. Bagi la pușcărie profesori prădători. Dai afara profesori incompetenți, de la clase care nu iau bacul. Faci spații verzi și parcuri peste tot. Casele sunt scumpe pentru că 1/3 sunt neocupate și Prima Casă ține prețurile sus. Până când?

Pasul 3f: în timp ce scazi taxele pe muncă și crești taxele pe bunuri. A doua mașină, a doua casă și tot așa, proprietăți nefolosite, terenuri nelucrate.

Sunt doar 3 pași, nu înțeleg ce e așa de complicat?

Problema este că pentru că operația să reușească nu este de ajuns o singură măsură. Nu e de ajuns să stimulezi natalitatea. Ce rost are, ce fac oamenii care nu au loc de muncă? Trebuie să creezi locuri de muncă. Nu e de ajuns să creezi locuri de muncă, trebuie să încetezi cu birocrația și controalele jegoase dacă vrei ca oamenii să se apuce să producă bunuri. Nu e de ajuns să produci bunuri, ai nevoie să le miști mai ușor în toată țara, deci autostrăzi și căi ferate. Nu e de ajuns să ai autostrăzi și să existe mai multe bunuri românești în magazine, trebuie ca oamenii să aibă cu ce să le cumpere.

Și tot așa. Trebuie luate luate măsurile astea. Dar cine să le ia? Cine?

Versiunea video.

oameni-multime-populatie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. „Trebuie luate luate măsurile astea. Dar cine să le ia? Cine?”

    Marcel

    Comentariu apreciat.1524
    • Mirel. Din Turnu Măgurele.
      Ce bea/fumează proprietarul blogului ?
      ‘Daca nu furi tu, fura altul’ …cugetarea pe care o debita un bugetar corupt, reclamat si la DNA, și care acum e bine merci.
      Țigani + tiganizati + curviștine (de orice sex) . Nu ai cu cine.

      Comentariu apreciat.13610
  2. Ce mult ai mai scris azi!

    Comentariu apreciat.521
    • la chestia cu gazele nu e ca si cum romania le-ar extrage, le extrage firma concesionara. legal, firma concesionara e obligata sa le vanda pe piata libera, nu le trimite in depozitele subterane romanesti. asa ca singura diferenta e ca le cumparam de la turci, nu de la OMV sau cine kkt mai are perimetrul ala acum

      Indecis. Tu ce zici?4537
    • NOU
      #6

      Păi Dragnea când susținea, în mod corect că jumătate din gazele extrase să fie vândute exclusiv în România, era răul absolut, urlau toți usr-iștii că nu vor investitorii să demareze proiectul. Și normal că nu voiau, că pentru investitori era o măsură nefavorabilă, ea fiind bună pentru țară și economie. Și investitorii au așteptat, Dragnea a fost băgat la bulău în uralele cetățenilor, și-au venit PNL și usr care au modificat legea. Iar acum avem drept de preemțiune pe 40% din gazele extrase. Adică le putem cumpăra primii, cu prețul de pe piața liberă. Am învins!

      Știu, știu, focile usr-iste vor înțelege din textul meu de mai sus că sunt fan Dragnea, de care literalmente mi se rupe. Doar că în acea speță Dragnea avea dreptate, și-ar fi trebuit susținut de cetățeni, căci măsura ar fi fost în avantajul lor.

      Indecis. Tu ce zici?5645
    • Mihnea ,eu sunt aproape convins : tovarășul dragnea doar zicea,că de făcut făcea pwla !

      Comentariu apreciat.4718
    • NOU
      #8

      @oviwan, tovarășul Dragnea chiar a legiferat în acest sens, ia caută tu legea exploatării gazelor offshore. Ia caută zeci de luări de poziție ale usr în care îl acuzau pe Dragnea că din cauza lui a întârziat proiectul, pentru că investitorii, ăia cărora trebuie să le-o sugem și să le acceptăm toate condițiile, normal că au amânat demararea proiectului, știind că există loc să facă exploatarea în condiții mult mai avantajoase pentru ei.

      Dar vezi, tu nici măcar nu știi aceste detalii, și-o arzi așa superior, că sanchi Dragnea doar a declarat, dar n-a și făcut. Ba da, a făcut păpușel, a legiferat în favoarea ta legea offshore, dar tu i-ai votat pe ăia care au modificat legea în favoarea celui care exploatează. Și n-ar fi nicio problemă că ai votat cu ăia, problema e că ăia s-au lăudat cu această modificate, prezentând-o ca o modificare care a deblocat proiectul. Iar tu probabil îi apreciezi pentru asta.

      Indecis. Tu ce zici?3525
    • Mihnea ,recunosc , nu mai țin minte tot ce scrii tu acolo ! Dar vezi tu ,eu îl asociez pe Dragnea și toți cei din clica / teapa lui cu sloganul : ” da’ mie ce îmi iese din asta ?” . Efectiv ,nu pot concepe că jegoșii ăștia fac ceva cu gândul de ai fi mai bine României !

      Indecis. Tu ce zici?3115
    • @mihnea: in logica ta, cineva vine (indiferent cine), baga sute de milioane de euro in echipamente, servicii, oameni, scoate gazele de acolo si ni le da gratis, pentru ca…?
      Nu iti da cu virgula undeva?

      1017
    • ni le dă pe gratis? pe gratis?

    • NOU
      #12

      @miluch, unde am pomenit eu undeva ca cineva sa ne dea gazele gratuit? De fapt noi dam gazele gratuit, de fapt nu gratuit, ca luam redeventa de 6%. Deci nu gratuit, ci luam 6% din pretul cu care sunt vandute.

      Altfel, eu n-am facut vorbire nicaieri ca firma care exploateaza sa fie obligata sa vanda jumatate din productie pe piata interna SUB PRETUL DE PRODUCTIE, ci la pretul pietei. E simplu. Doar ca vezi tu, ecuatia lui Dragnea a fost smechera pentru Romania, si deloc avantajoasa pentru cel care exploateaza. Pentru ca piata din Romania poate absorbi doar o cantitate de Y gaze, daca ala exploateaza o cantitate de Y x 3, are o problema, ca trebuie sa creasca consumul pe piata interna. Deci pretul scade, in timp ce va face diligente spre a invita investitori cu afaceri in care consumul de gaze e urias, pe piata din Romania, pentru ca ar avea gaze ieftine pentru ei. Sigur ca investitorul a facut nazuri, sigur c-a marait, sigur ca n-a vrut asta, pentru ca inseamna sa-si vanda o parte buna din productie pe-o piata interna inundata cu gaze, la niste preturi mai mici decat ce-ar fi vandut la export. Pentru exploatator era nasol. Pentru noi, care am fi avut gaze ieftine, si pentru economie, care la randul ei ar fi beneficiat de gaze ieftine, ar fi fost benefic.

      Altfel, mi se pare adorabil cum apare romanache, care imi explica ca n-are cum sa vina investitorul cu banii, cu echipamentele, oamenii si sa iti vanda resursa gratuita. Asta-n timp ce statul fix asta face, practic ofera resursa aia gratuit investitorului. Bine, nu gratuit, ci pe 6% din pretul cu care o vinde. Si oamenii sunt tot de partea celor care exploateaza resursele in Romania.

      Cei care au reusit ingineria asta sociala merita felicitati, le-a iesit intr-un mare fel.

      155
    • NOU
      #13

      @oviwan, conteaza mai putin individul Dragnea, conteaza masura in sine, masura pe care daca romanii ar constientiza ca e o masura in avantajul lor, ar cere-o celor care guverneaza, sau partidelor care se bat pentru votul lor.

      Ori problema e ca cetatenii nici macar nu constientizeaza asta, avand in vedere ca USR isi facea propaganda si se lauda ca au modificat legea offshore, astfel incat proiectul va incepe. Si ii blamau pe cei care n-au blocat proiectul, ca de blocat l-a blocat investitorul care n-a vrut sa faca investitia pana n-a reusit sa negocieze niste avantaje uriase pentru el, dar au creat proiectul de asa natura incat sa castige si ala care exploateaza, dar sa castige si ala care detine resursa, in speta noi.

      La fel cum romanii n-au nicio problema ca OMV Petrom exploateaza titeiul din romania platind o redeventa de 5%. Si nu cer decidentilor politici renegocierea, in avantajul nostru, a acestor redevente. Asta-n timp ce, in goana dupa bani mai multi la buget, statul ia tocmai de la romanii care ar putea sa-nteleaga si sa ceara aceste lucruri, de bun simt, de la decidentii politici.

      Asadar, in esenta problema e la oameni, care habar n-au de pula lor, unii dintre ei suferind in mod evident de sindorul Stolckholm, fiind teribil de ingrijorati de grija investitorului.

      136
    • lui dragnea ii datoram faptul ca gazele din marea neagra le exploateaza si le va exploata turcia, dupa ce i-a ”ajutat” pe cei de la exxon sa se care din perimetrul romanesc.

      86
    • „Nu e posibil ca un sat de săraci să se pună în calea frackingului”. Maestre iertata-mi fie insolenta dar dumneavoastra aveti probleme cu matematica de clasa a 6 a, hai a 7a dar emiteti solutii definitive radicale la probleme complexe de inginerie. Procedeul mentionat de extragere a gazelor de sist necesita resurse mari de apa si exista risc mare de ploare a panzelor freatice. Daca dreptul proprietatii ar fi ca in SUA ( esti proprietar si pe resursele subterane ale terenului detinut) ar mai fi o chestie. In Romania statul nu te despagubeste, decat in conditii speciale si la „pretul pietei”:))).Daca sunt probleme de mediu satenii aia sunt terminati de tot. Sa exploateze prima data la Caragele si in Dolj unde si-a tras teava oltenul din punga de gaze, Neptun Deep si apoi ne apucam de fracking.

      31
  3. Planul asta numit Pasi in doi m-a captivat:

    La Radio Erevan un ascultator intreaba
    – Se poate face sex in 4 labe?
    – Da, raspunde comentatorul, una dimineata, doua la pranz si una seara

    Comentariu apreciat.1350
  4. Cine sa facă astea? Sunt milioane de voturi ale oamenilor din sistem și familiile lor care nu vor sa ceva ca vor avea mai puțin de supt de la ţâţa statului…

    Comentariu apreciat.608
  5. Pasul0. le promiti celor din partid ca o sa ii ajuti sa fure si mai si, apoi ajuns la butoane ii **i pe toti. si aici s-a rupt firul de fapt

    la Pasul 3d – din ce mai imi amintesc erau niste mecanisme de calcul al pretului la nivel regional, mecanisme care sunt impuse de apartenenta la UE, daca e cineva care lucreaza pe piata de energie va rog detaliati. Asta plus „baietii destepti” care umfla pretul aiurea.

    Comentariu apreciat.303
  6. Eu nu vreau natalitate ridicata – sunt destui pitpalaci pe pamant ! :D

    Comentariu apreciat.5719
  7. Alternativa. Nu faci nimic, dar aduci milioane de asiatici și africani sa ne plătească pensiile

    Comentariu apreciat.448
  8. Complicat. Cel mai simplu, sa nu se mai fure. Uitati-va la reportajele recorder și romania te iubesc care-s despre combinațiile din primarii. Apoi ganditi-va câte primarii, consilii județene, ministere, agenții și alte minuni exista pentru a avea o idee cam care este nivelul la care se fura. Fostul președinte al consiliului județean – bentley, city managerul sector 3 – bentley.

    Comentariu apreciat.664
    • E acelasi Bentley, si-l imprumuta intre ei pt postari pe insta si facebook.

      Comentariu apreciat.524
    • NOU
      #28

      Si, nu e normal ca bugetarii (unii) sa aiba Bentley?! Ce e discriminarea asta?! Toti corporatistii au, iar cei care se lupta pentru binele comunitatii sa nu?! Not fair. Sper ca ceilalti bugetari sa se sesizeze si sa faca o greva…

      91
  9. „Pasul 3c: construiești autostrăzi în timp ce te faci că respecți indicațiile UE”

    Ah, păi în cazul ăsta se fac și ei că ne finanțează autostrăzile.

    Comentariu apreciat.596
    • ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim

      Comentariu apreciat.260
    • Si uite asa ajungi usor la concluzia ca mai bine furi banii in timp ce te prefaci ca faci autostrazi.

      Comentariu apreciat.260
    • boss nu e mare lucru, nu sunt atatea impedimente de mediu versus a nu face nimic si fura. Sa fim seriosi. UE iti aproba planurile de autostrazi si stie f bine ca tb sa arunci muntii in aer ca nu am inventat laseru de la magurele sa ne ajute
      Problema e ca nu are cine sa ii arunce in aer. AStia se kk pe ei si il ridicam in slavi pe Umbrarescu si bravo lui ca face, da prea putin. Vazusem un interviu acum ceva timp cu un roman plecat dupa 90 in state si zicea ca roamania nu vrea sa faca si ca daca le zici ca e posibil sa faci 1000de km pe an de autoastrada se utia tamp la tine. Evident ca a pelcat invartindu-se unde si cu cine sa faci aici?

      Comentariu apreciat.312
  10. orice reforma in Romania trebuie sa plece de la reforma justitiei. justitia trebuie destructurata din temelii si reconstruita, altfel nimic nu se poate facem.

    in tara chiar nu exista politisti si procurori 90% corecti? iti zic eu ca exista dar sunt demotivati pentru ca munca lor ajung in bratele unui plictisit care mai are 10 ani pana la pensie desi are copil la gradinita. procese care dureaza ani de zile, dosare care se prescriu.
    orice lege s-ar da in Romania, e facuta cacat cand e vorba de pus in aplicare de catre justitie.
    ziceai de cartierele de rahat, aka viitoare ghetouri. crezi ca nu exista norme de constructie? exista, dar cine sa raspunda pentru ele. ajungi cu dosarul in justitie si te plimba avocatul dezvoltatorului pana iti creste barba.

    Comentariu apreciat.593
    • NOU
      #36

      Complet gresit. Singura cale este ca pentru procurori/judecatori sa se creasca salariile, iar pentru politisti sa se scada varsta de pensionare. Ambele categorii sa beneficieze de pensii speciale crescute…Singura cale, iti zic…

      91
  11. Pai crezi că de exemplu mâna dreapta a lui neacoita ar lăsa și pe alții să fure daca s-ar mari baza de furt ?
    Nu, după Bentley ar vrea elicopter, după elicopter ar vrea yacht etc
    Mentalitatea, ADN-ul de țigani, nu ne lasă să gândim normal nici măcar în zona coruptiei; vezi mama India unde ultra bogatii stau in turnuri de fildeș la baza cărora mișună săracii lipiți, ca niste șobolani

    Comentariu apreciat.596
    • legat de asta, m-a apucat asa o greata cand am citit la nwradu stirea cu indienii aia multimiliardari care au facut, fiti atenti, „PRE-Wedding” adica o petrecere inainte de nunta de nu stiu cate milioane si care mai de care era pus pe fala, in timp ce majoritatea indienilor isi fac nevoile in rau #prioritati

      81
  12. Cati suntem care citim blogul asta? Ti-ajung semnaturile de-o candidatura?

    Comentariu apreciat.468
    • Prea putini, doar daca votam/semnam precum vizitele si nu unicii.
      Si ce ar face el singur si din ce pozitie in stat? De Tepes?
      E nevoie de sute, chiar mii de oameni, care nu doar sa gandeasca la fel si sa renunte la confortul/bula actual si sa se implice actv.
      Teoretic puterile in stat sunt impartite si ar fi 4, in practica cele 3, cumpara si pe a 4-a care ajunge la cei multi oameni.

      202
    • S-a mai discutat, suntem trei fire de oameni.
      Iar in ultima vreme seriful e un pic incoerent cu taxele lui pe orice, nu cred ca il mai votez :)

      150
  13. Cine să-i voteze pe oamenii care chiar ar schimba ceva? 90% dintre votanți sunt spălați pe creier cu diferite conspirații/fantezii: îmbogățire rapidă din crypto, vaccinuri, oculta, occidentul decadent, extratereștrii, controlul populației, suntem sclavi/colonie, salvarea planetei, etc.
    E mult mai ușor să fii ales repetând non subiectele de mai sus decât să ai o campanie în care să le repeți oamenilor ce rău ne merge și ce trebuie schimbat.

    Indecis. Tu ce zici?286
  14. Pe vremuri era un grafitti / stencil cu „Cîțu salvează economia”.
    Unde este acum dl. Cîțu?
    Ce vreau să spun este că ne trebuie puțină stabilitate, dar în sensul bun, nu în cel iliescian. Și ne trebuie un plan, pus la cale și aplicat de oameni bine-intenționați și pricepuți.

    Comentariu apreciat.271
  15. 1. Nu poti sa rezolvi natalitatea crescand bunastarea, pentru ca bunastarea duce la scaderea natalitatii.

    2. De acord ca Romania (si Europa mai general) trebuie sa fie mai relaxata cu privire la metodele de producere a energiei. Sustin mediul inconjurator in conditii normale, dar cand rahatul ajunge in ventilator, moralitatea nu incalzeste fabrica. Sa prioritizezi tara nu poti si nu vrei, ca esti in EU si trebuie sa respecti legea EU.

    3. In urmatorii ani productia industriala a Europei se va reorienta pe aparare. Asta e un domeniu in care puterea de cumparare a oamenilor nu e prea relevanta.

    Indecis. Tu ce zici?299
    • bunăstarea = prețul caselor până la cer? da, de ce nu vor oamenii să facă copii…

    • Industria nu cere copii și nici cetățeni, cere sclavi. Brațe de muncă dispuse să respecte orice comandă, pe bani cât mai puțini, dacă se poate deloc.

      123
    • Cred ca Zeihan avea o parere destul de clara despre motivele pentru care oamenii nu mai vor sa faca copii, si n-avea legatura cu pretul ridicat al caselor. Avea legatura cu munca gratis in schimb.

      Despre pretul caselor pana la cer nu stiu ce sa zic. O fi in afara Bucurestiului, ca acolo preturile sunt incredibil de mici.

      40
  16. 3a si 3e se contrazic. Pai cum sa te duci cu controale si amenzi peste micul intreprinzator care trage si el acolo, din putinul pe care il are, 4-5 blocuri peste un fost parc retrocedat? De aia nu se dezvolta economia, ca puneti biruri tot pe astia amarati! Huo!

    243
  17. La faza cu locurile de munca trebuie luati de mot recruiterii si HR, ca li s-a urat cu binele. Cerinte SF pentru posturi de rahat platite de rahat, nebunia cu keywords/CV personalizat/scrisoare de intentie pt fiecare job in conditiile in care ai nevoie de sute de aplicari ca sa primesti macar un telefon, tot bullshit-ul asta cu ageism si cu faptul ca daca esti femeie in zona 32-45 ai belit carasu ca vor presupune automat ca te paste nasterea si iti pica CV-ul in mai putin de 24 h indiferent de abilitati si studii, dementa faptului ca vor experienta IN DOMENIU (nu horeca sau vanzator) dar tu sa nu fi terminat facultatea de mai mult de 3 ani, fake job ads (uneori am impresia ca le pun de sanki ca sa isi justifice frecatorii astia de buha jobul si salariul) si alte troglodeli similare.
    Trebuie luati de mot din 2 parti: angajator – daca nu-mi gasesti om in 3 luni afara si asta cu verificare de cate CV-uri s-au depus si ce filtre s-au folosit, stat prin agentia pt locuri de munca sau ce o fi – faci nazuri la 10-20 oameni normali care indeplinesc 90-100% din criterii? bun, atunci angajati fortat ultimul boschetar analfabet si il tineti obligatoriu 6 luni indiferent daca fura, vine beat, nu munceste etc., ca pun pariu ca dupa maxim 2 incidente de tipul asta le zboara figurile din cap

    Comentariu apreciat.464
    • Exact, și eu mă uit la anunțuri și de multe ori mă întreb ca dracu’ e în mințile lor. Luăm un exemplu simplu, de mecanic auto, că tot ne plângem că nu se mai găsesc mecanici buni. Prin orașele mari e plin de anunțuri pentru mecanici cu experiență la faboloasele salarii de 5-6000 pe lună. Când mergi la service ora de manoperă e de la 150 în sus. De acord că nu facturezi 8h muncă/zi/mecanic dar un 150h pe lună tot facturezi. Și din ~4500 eur pe care îi produce un angajat dom’ patron vrea să plătească doar 1000, hai un 1750 brut că și taxele tot bani sunt (deși probabil majoritatea sunt angajați pe minim sau un pic peste, deci nu se omoară cu taxele pe salarii). Știu că investiție, cheltuieli, consumabile și altele dar pun pariu că la afacerea asta marja de profit e mult mai mare decât la firmele cu adaos mediu de 30%. Și nu, nu sunt interesat de domeniu decât tangențial ca client. Lucruri similare se petrec cam în toate domeniile. Angajați cât mai profi și mai eficienți, să aducă cât mai multă plus valoare firmei și dacă se poate pe salariu minim și bonuri cu minim 2 sâmbete/lună la muncă.

      Indecis. Tu ce zici?296
    • Păi așa funcționează capitalismul din vest de cel puțin 30 de ani.
      La interviu ai impresia că ți-ai depus candidatura pentru vreo poziție administrativă
      În prima zi de muncă afli că de fapt urmează să vinzi prezervative door-to-door.

      43
  18. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 849
    • „Pasul 3f: în timp ce scazi taxele pe muncă și crești taxele pe bunuri. A doua mașină, a doua casă și tot așa, proprietăți nefolosite, terenuri nelucrate.”
      … AMIN. Asta imi place cel mai mult. Asta ar reduce si preturile la locuinta si la terenuri de care vorbeai ceva mai sus.

      1512
    • Da, ar merge mult mai ușor pentru Rusia s-o bage fără vaselină că nu-și mai permite nici din aia.

      71
  19. Ce spui tu aici ar trebui sa fie vointa unei generatii intregi, a unei mase mari de oameni. Ca sa schimbi din temelii tot ce inseamna institutii, poli de putere, organizatii si tot felul de atarnatori la banul public nu se poate rezolva cu vointa unui om sau a unui numar mic de oameni (nici daca ajung sa formeze guvernul, sa zicem).

    232
    • Ce ne lipsește sunt condiții și legi stabile. Că dacă ai taxe mari și legi de kkt dar stabile, măcar un investitor își poate face planuri. Dar când ai și taxe mari, și legi de kko, dar le mai și schimbi la fiecare 4 ani…

      50
  20. Facă-se voia domnului… Vali!

    107
  21. De acord. Esti dispus sa semnezi pentru un partid?

    45
  22. Pasul 1 e ok si e destul de usor de estimat. La pasul 2 tin sa te contrazic: avem aproximativ 60000 de posturi libere unde te poti angaja. Taxele sunt similare cu ce e in Europa si sunt chiar sub media europeana din ce tin minte.Problema e ca sunt salarii de cacat si oamenii au alternative. E mult de scris la topicul munca. Pasul 3 cu natalitatea e nasol si nu vei convinge lumea sa faca copii. E complicat in ziua de azi sa cresti un copil. Vezi si tu ca unul singur te cheleste/albeste pt ca iti trebuie timp si multe resurse sa-l aduci la un nivel decent. Eu nu stiu ce fac astia cu 2-3 copii. La autostrazi e greu sa le faci pt ca avem un relief de cacat si nu din cauza de ursi si lilieci. Asta nu scuza ca nu am facut in ani de zile autostrazile dar e unul din motive. Nu le-am facut pt ca se fura si pt ca suntem o tara extrem de sociala si nu avem bani de investitii. Cum apare un leu in visterie in plus, cum sar toti bugetatorii ca sacalii. Suntem tara din UE cu cea mai mare pondere de cheltuieli pe salarii de bugetatori si pensii. Nu faci nici un ban din taxare de parloage sau case abandonate, crede-ma. Ok, nu o sa le plateasca, o sa le confisti si o sa vezi ca nu ai cui le da in folosinta ca nu le vrea nimeni. Terenurile bune se cultiva si sunt deja in asociatii. Parloagele alea dintre dealuri sunt greu de lucrat si inutile. Casele goale de langa parloagele de mai inainte la fel, inutile. Solutiile sunt mai complicate si ce trebuie in primul rand e o taiere in randul bugetarilor. Sunt mult prea multi si ne sufoca in special cei din administratia de stat.

    Indecis. Tu ce zici?249
  23. NOU
    #62

    Declaram razboi Argentinei, ne dam batuti imediat. Vine Javier Milei si incepe sa aplice masuri :)

    204
  24. Acu’ in 20-24 nu cred ca te bagi, dar pe 20-28 ar fi sa te votam.

    97
  25. NOU
    #64

    România având o conducere zdravănă la cap, care ar urmări înainte de toate interesele României, nu interesele UE, ar crește economic ceva uriaș. Pentru că avem resurse! Resurse care înseamnă enorm. Și putem vedea asta acum, când Germania și Europa are o problemă uriașă de când nu mai au acces la gaz ieftin din Rusia.

    Nu se poate ca în 2024 noi să avem redevențe de 4-5% la țiței, și vreo 6% la gaze. Sunt redevențe de țară bananieră. La fel cum nu putem urma modelul tembel european cu liberalizarea pieței de energie, indiferent de repercursiuni.

    Cu gaze și energie ieftine, România ar fi în Europa o oază care ar atrage investitorii ca un magnet. O sumedenie de fabrici și companii ar pleca din celelalte țări europene pentru a se reloca aici, tocmai pentru că aici ar avea, ceea ce nu mai ai în Germania spre exemplu, și anume gaz ieftin.

    Sigur că nu se va întâmpla asta, într-o țară de cetățeni spălați pe creier, care sunt gata oricând să pună UE, nu românia pe primul loc.

    Indecis. Tu ce zici?2024
    • Vezi diferenta de nivel de trai intre 2007 si acum. Si compara cu Serbia care era peste noi in 2007. Pe urma mergi si pupa icoana cu Putin.

      Indecis. Tu ce zici?2911
    • NOU
      #66

      Iată, Florin e fix genul de gigel despre care vorbeam în ultimul comentariu.

      A cere niște redevențe de bun simț, a pune România pe primul lor, înaintea UE, așa cum fac toate statele din UE, înseamnă că ești putinist. Doamne ferește!

      Indecis. Tu ce zici?2217
    • Putinisti, sosocari, auristi, etc.

      22
    • Am mai zis si mai repet. Puneti mana si cititi carti despre economie. Resursele nu inseamna mare lucru, sunt irelevante pentru bogatia cetatenilor unui stat. In cele mai multe cazuri exista o corelatie inversa intre resursele tarii si bogatia cetatenilor.

      Tarile cu resurse multe pe care le exploateaza statul sau firmele private – dar care platesc redevente mari catre stat, majoritatea sunt sarace.

      Exista o structura politica si sociala care aduce bogatie cetatenilor si atunci resursele ajung sa aiba un impact pozitiv, DAR, daca structura respectiva exista, resursele sunt irelevante.

      Ce conteaza e:
      1. libertatea economica
      2. o coruptie mica (spre zero)
      3. libertatea politica
      4. libertatea de expresie
      5. proprietatea privata

      Romania are probleme cu toate astea. Pana cand nu le rezolva, niste bani mai multi care sa alimenteze conturile coruptilor nu va rezova nimic. Si fix discursul asta e folosit de corupti – „statul va castiga din marirea redeventelor”. Cand in realitate se refera la buzunarul lor. Acelasi model l-a urmat Venezuela. Erau bogati si s-au suparat ca firmele private „straine” nu platesc destule redevente. Si acum stau cu resursele in casa si mananca fix ce au cules.

      Daca vrem sa fie romanii bogati trebuie sa discutam si sa rezolvam ce e important. Redevente, resurse naturale, paduri, aur si alte balarii sunt realist, irelevante.

      Toate resursele naturale care intra intr-un Iphone valoreaza fix nimic. Cam asta e si Romania. E o gramada de materiale si vorbim despre cresterea procentului pentru nimicul asta in loc sa ne focusam la cum ajungem sa educam oamenii sa construiasca Iphone-uri, soft, etc.

      „Simply put, for making an iPhone 6’s 16 GB version that weighs 129 grams, the total value of the raw materials that Apple pays the manufacturer is just $1.03.”

      61
    • Pentru că avem resurse – avem o pula in cur, aia avem. Avem sare si niste gaze. Si cam atat.
      si da. Comparand Ro 2024 cu Ro 2007 si sa crezi ca „interesele ue” ne fut…asta inseamna talent

      53
  26. „Plus 1 milion de români care s-ar întoarce în seara asta în țară dacă ar avea unde să muncească.”

    Ahaha =)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Indecis. Tu ce zici?286
  27. NOU
    #71

    Corupție = (surplus) Natalitate
    Corupție (scăzută) = (echilibru) Natalitate

    Scoate-o la imprimantă pe foaie și lipește-o la birou. Chiar așa simplist, odată ce începi să spicuiești, are sens.

    –––––––––

    Nu are rost să sporești natalitatea fiindcă suntem prea mulți.
    Ce rezolvi dacă mărești natalitatea? În mod concret, ce probleme reale rezolvi?
    Că nu suntem fermă umană nelimitată să trimitem la pigulit legume & fructe pe câmpuri, la ștersul în azile, în vânzători ambulanți de pizze & acadele sau mai știu eu ce?

    De când suntem invidioși pe chinezi, indieni, africani etc că nu mai vrem să creștem sclavi?

    Cu ce ești mai bogat dacă tu și alți 10 vă bateți pentru o „felie de pâine” dacă „atâta ie”?
    Cu ce vor fi mai bogați copiii tăi dacă ei vor ajunge să se bată 100 pe o „felie de pâine”, tot așa, dacă „atâta ie”?

    Câți comuniști, câți securiști bogați au omorât românii, drept pedepasă pentru maltratarea lor sub regimul (impus) comunist?
    Zero.

    Cu ăștia care nu și-au omorât torționarii, din partid și Securitate, crezi/vrei tu să inventezi, creezi, construiești?

    –––––––––

    Nu știu ce a fost în capul sec lui ceaușescu și ceilalți de lângă el, probabil chiar voiau să transforme țara într-un lagăr și mai nociv decât sunt statele asiatice sau voiau să le declarăm război marțienilor.

    Nu uita: când România a devenit comunistă, avortul era legalizat ca formă anticoncepţională. Doamnele & domnișoarele, și din urban și din rural, făceau cozile.
    Motivul? Demografie nesustenabilă, chiar și după un război…

    Și mai e și asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Legalized_abortion_and_crime_effect

    92
  28. Te-ai stricat la faza cu frackingul. Mai bine cu apa potabila decat cu inca un pic de gaz in plus. Cred ca nu stii ce vorbesti si nu ai urmarit documentarele din state legat de asta.

    1113
    • Lol

      44
    • Pasoptistu, la tine ne de neuroni e nr de cuvinte din comentariu? Ai auzit de straturile acvifere? Intelegi de implica metoda de extragere? Mi-ar placea un an sa fii nevoit sa locuiesti intr-o localitate in care frackingul a dat chix si apoi sa revii aici sa ne povestesti un pic.

      32
  29. Ne dorim schimbare si sa fie ca in Vest. Pai in vest parcarea se plateste si sunt radare peste tot.

    Schimbarea sa inceapa de la altul!

    156
  30. Extracție? Până nu vom avea o discuție aplicată și profesionistă privind nivelul redevențelor, nu am făcut nimic. Bine, pentru asta trebuie și un public alfabetizat, exact ce nu are nevoie pesedeaua….

    64
  31. Singurul pas de indreptat tara e: zilnic le faci program sa ii bati public cu biciul pe cocalari. Asculta manele, il bati, parcheaza pe avarii, il bati, se baga in fata la coada cu scuza ca n-are rabdare copilul, il bati si asa mai departe. In 3 ani vei avea o natie de nemti si tara se va repara singura

    154
  32. Ideile sunt bune, totul e utopic insa, nimic nu se va intampa niciodata, in 2-3 decade copiii nostri vor invata limba rusa la scoala, romanii sunt un popor slab ce va fi strivit sub Slava bocancului rusesc.

    414
  33. Noi ne-am schimbat scopurile un pic. Incetinim prin tara, cautam pe afara. Cu alte cuvinte unul din scopurile pentru care tragem e sa ne stabilim undeva, in vest. Oriunde. Momentan in faza de research, avem vreo 3 tari vizate si multiple locatii.

    O fi peste tot rau, dar cat de rau poate sa fie daca te-ai sictirit de unele lucruri de aici? Si desi apar progrese, unele lucruri in mod ostentativ nu se repara. E bine sa fie cu 1% pe an mai bine… daca ai rabdare. Imediat fac 30 si nu mai am rabdare.

    63
  34. Vali, observ din ce în ce mai multe postări de genul ăsta în ultima vreme. În câțiva ani, după ce pui la punct soft-skillurile și imaginea, le poți compila ușor pentru programul / platforma cu care vei candida :))

    20
  35. Interesanta propunerea cu desfiintarea programului „Prima Casa”.

    21
  36. Da, 3a si 3c implica caracter si coloana vertebrala. Se bat cap in cap! Nu, oare, autostrazile de care vorbesti la 3c se pot face si cu respectarea pe bune a celor mentionate acolo? Ca problema nu apare din faptul ca trebuie respectate anumite conditii de mediu, ci din faptul ca se amana si se birocratizeaza totul, ca nu exista interes, profesionalism din partea celor care sunt in pozitii de a putea misca lucrurile. Timpul trece, leafa vine.

    Adica mergi prin Europa si vezi ca sunt pasaje pentru migratia animalelor salbatice, ca nu sunt parapeti indoiti, ca sunt marcaje electronice si nu numai, ca totul este facut la standard, si ei tot cu 3c or fi facut? Sau ca la noi e delasare, care se observa de la sat pana la oras, de la trotuarele lipsa din orase si sate si zonele nou construite, la lipsa parcarilor pe autostrada, calitatea chiar si a parcarilor care exista pe autostrada, si la lipsa de viziune, de coerenta si de cojones in a aborda masuri care sa aiba impact pe termen lung. Vezi Neptun Deep. Cum zicea un prieten turc, venit cu afaceri in Romania: si in Turcia e coruptie, dar nu ca in Romania.

    72
  37. „bagati pula in ea de tara si in toate acordurile cu UE…asa creste”
    dude? you good?

    40
  38. Si in 50 de ani planeta face implozie cu toti nepoteii pentru care ai construit toate cele de mai sus.

    15
  39. Sănătate: desființezi monopolul Casei de Asigurări de Sănătate. Liberalizezi piața de asigurări de sănătate și faci obligatoriu pachetul de bază. Toată lumea îl plătește din cont, nu cu reținere la angajator. Da, și Țața Veta din Cucuieți sau nea Văsălie din Văscăuți. Nu au bani, găsești modalități de a primi sprijin dintr-un fond dedicat.
    Aisguratorul te trimite obligatoriu la analize periodice. Să nu mai ajungem la cancere în stadiu final, care costă averi de rezolvat.
    Dar generația nouă crește știind că ”sănătate gratis” nu există.

    31
  40. Natalitatea crescuta intr-o tara unde lipsesc crese,gradinite,scoli,licee. In orasele mari se „bat” oamenii pe locuri,chiar si la privat. Statul a rezolvat problema,ii lasa pe privati sa deschida unitati. In Sibiu,un loc la gradinita in centri costa 450€/luna. Fara masa!
    De asemenea lipsa cluburilor sportive,bazine,sali de sport,facilitati pentru copiii aia. Nu mai vorbesc de parcuri sau zone de agrement.
    Raportand la cat s-a construit rezidential in ultima vreme in toata tara,in ultimii 20 de ani,daca macar 1% avea destinatie sau scop bunastarea oamenilor,eram bine.
    O posibila rezolvare a multor probleme,ar putea sa fie scaderea numarului de functionari din toate structurile. Digitalizare. Costuri mai mici pentru stat.
    Autostrazi n-avem din cauza birocratiei si a schimbarilor mult prea dese din guvern. Am avut 25 de ministri la transporturi?
    Analizam de 25 de ani daca e nevoie de autostrada pe Valea Prahovei.
    Avem in lucru vreo 750 de km de autostrada si vorbeac despre inca 1000 de dat in lucru pana in 2030.
    Birocratia excesiva si oamenii mult prea obtuzi de la autoritati ne pun piedici zilnice in a face lucrurile mai repede. Sau mai bine. Lucrand la o firma de constructii, te-as invita o data , la o comisie la Delgaz sau la agentia de mediu…sa vezi cum ca sa se faca ca muncesc,gasesc probleme.
    Legislatia…horror. interpretabila. Am auzit asta de atatea ori incat cand aud „domne’ e interpretabil” ,rad.
    Iar legat de energie…cum e posibil sa avem hidrocentrale care produc 30% din total,termocentrale care produc vreo 20% toate astea contruite pe vremea lu ceasca cu costuri doar de mentenanta,salarii si intretinere si sa ai energie asa scumpa azi? Cum?
    Ar trebui sa avem energie la cel putin 40-50% mai ieftina decat oricine. A,sa nu mai zic,ca daca mai construiam vreo 40-50 de hidroce trale,eram boieri?
    Nu. La noi nimic nu se poate. Sau ma rog,se poate doar ce se vrea.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.