România pitorească #2185

Fata asta are coaie mai mari decât toți colegii ei la un loc. Și le are pentru că e sigură pe ce știe și crede că nu poate fi înfrântă. Și a sărit la bătaie ca să schimbe ceva. În spatele ei? Nimeni. Toți se fac că nu au auzit, că nu sunt din localitate, că azi e joi, știți apucătura românului…

Idioții sunt deranjați că sunt alertați că sunt urși la ei în cartier. Dacă alertele s-ar opri, s-ar plânge că nu sunt anunțați deloc și că autoritățile nu fac nimic. Idioți.

Și apoi avem asta:

Lucrările la pasajul peste calea ferată aflat în construcţie pe centura municipiului Arad sunt blocate de câteva luni, din cauză că proprietarii terenurilor împiedică accesul muncitorilor pentru relocarea reţelelor de electricitate, potrivit Agerpres. Aceștia sunt nemulțumiți din cauza faptului că suma primită pentru expropriere ar fi prea mică și cred că le scade valoarea terenului. Lucrările trebuie terminate până în februarie 2019, însă vor avea o întârziere de cel puțin 6 luni, potrivit Agerpres.

Și mai amuzant e asta:

În privinţa liniei de medie tensiune LEA20kW, a fost obţinut acordul a trei proprietari din opt, iar în cazul liniei de înaltă tensiune LEA110kW, a fost obţinut acordul unui singur proprietar din 21.

Comunismul era mișto la faze din astea. Comentai ceva? Nu te împușcau, cum fac barbarii ăia din Dubai sau Coreea de Nord, te trimitea la reeducare, că poate n-ai înțeles că pasajul ăla e făcut pentru binele întregului popor.

Dar hei, democrație, terenul meu, dreptul la proprietate, trebuie să respectăm chestiile astea, nu poți să îi ceri omului cerebralitate într-o problemă așa de puțin importantă precum un pasaj. Păi el are terenul ăla la sufletul lui, e important pentru el, cum să lase pe oricine pe el? Cum să accepte despăgubirea? Cum să nu se pună el cu fundul în potecă?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. In legatura cu exproprierile noi avem legi proaste rau… S-ar putea mult mai simplu: se calculeaza un pret mediu pe zona cu un an doi inainte de aflarea vestii (pentru a impiedica specula), se ajusteaza cu un procent pentru „deranj” si gata. Ura si la gara.
    Nu ca la noi cu judecati, negocieri, etc.

    00
    • Asta cu exproprierile e o mare afacere.
      În funcție de ce pile ai te trezești milionar sau boschetar.
      Știu vreo două cazuri în care „statul” vroia sa despăgubească la un preț mic doar pentru bucata expropriată. Cat despre permis accesul…
      În fine sa vedem ce circ va iesi cu antenele 5g, tocmai s-a modificat cam pe șest legislația. Bineînțeles interes national chiar daca e vorba de companii private. Luați Hodgkin ca e la oferta!

      00
    • Sau sa aiba totul aranjat cu toate terenurile peste care trece pasajul inainte sa inceapa lucrarile, ca sa nu se mai loveasca de maruntisuri din astea ca dreptul la proprietate.

      00
    • sunt convins ca daca s-ar face asa nu ar fi atat de multe pb. insa acum nu se fac asa expropierile si mi se pare normal ca oamenilor sa nu le convina si sa se puna cu curul in drum.

      daca te duci la notar ca vrei sa cumperi/vinzi un apt de exemplu, ei aveau niste caiete mari cu preturi orientative: gen 2 cam intr-o zona mie mi-a aratat notarul ca era 22k eur dar pretul zonei era 45k. daca asa o face si statul la expropiere, merci…

      00
    • Zarax, metoda ta ar face ca toate imobilele, terenurile, să se mărească în mai puțin de un an. Nu mai scăpăm de speculă dacă facem ca tine.

      Sunt (ar trebui să fie) 2 termeni specifici: expropriere (pe care toți știm ce înseamnă) și proscriere (alt surghiun).

      00
    • La faza exproprierilor nu sariti cu toporul, cheia e aici „…însă chiar dacă anumite suprafeţe au fost preluate de stat pentru amplasarea instalaţiilor electrice, fără acordul notarial cu privire la dreptul de uz şi servitute, muncitorii nu pot traversa suprafeţele care au rămas în proprietate privată şi nici nu pot desfăşura lucrări pe acestea.”

      Da, deci statul i-a despagubit fix pe bucatica unde va fi construit/amplasat ceva, dar nu i-a despagubit si pe traseul pana acolo. E ca si cum ti-ar pune cineva un stalp in mijlocul terenului si te despagubeste doar 2mx2m cat e stalpul, nu si pe bucata macar care ajunge pana la el.

      00
  2. Nu doresc nimănui să aibă treabă cu exproprierile. O lege făcută pentru stat.
    Sigur și-ar trebui vreo 3 topoare in cazul ăsta.

    00
  3. Toate bune si frumoase pana ti se intampla tie :D

    00
  4. „suma este plătită pentru pază unității scoalare, dar și pentru consumabile de toaletă, deși acești bani ar trebui asigurați din bugetul primit de la stat”

    toată lumea e revoltată de așa ceva, dar nimeni nu se revoltă când bugetul educației e la mai puțin de jumătate decât spune legea, iar tăierile din timpul anului îl duc spre o treime.

    00
    • ”Securitatea națională e cea mai importantă.” – serviciile secrete

      00
    • O unitate scoalara e locul unde învață jurnaliștii?

      00
    • Cheltuielile cu paza si consumabile sunt asigurate de primării, nu de Ministerul Educației.

      00
    • rumbu, ie mai complicat: banii sunt asigurați de primării, dar banii sunt din bugetul educației. altfel spus, e și mai grav; sunt bani puțini, trecuți prin multe filtre birocratice și, la final, ești la mâna unui analfabet care preferă să dea banii unui manelist la zilelele comunei, decât să asigure nevoile școlii.

      00
  5. Un primar destept ca mine s-ar ocupa de treaba
    +desfiintat toate parcarile si amendat instant pe proprietarii care parcheaza pe spatiu public
    +mutat orice statie de autobus cu juma de km mai incolo
    +treceri de pietoni din desfiintate
    +inceput lucrare de asfaltare care sa dupa decopertare sa fie blocata din cauza contestatiilor.
    +10 lovituri de bici fiecarui proprietar
    +fara iluminat public

    00
  6. sunt ceva nuante la exproprieri, astea pe interes national (autostrazi, linii de tren), e lege de vreo 2 ani care permite statului sa o faca din pix, esti anuntat ca locatia unde e casa a fost expropriata si trebuie sa te prezinti in data de X la primarie sa semnezi actele. nu actele ca esti de acord, ci actele in care mentionezi in ce cont iti vin banii. aia e fix toata discutia la care se ajunge in momentul asta.

    dar e si nasol daca esti zburat la modul asta dupa ce ai investit in ceva, mai exista si cretini care vor sa-ti faca un bine fortat gen https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/20-de-case-rase-primaria-oradea-pregateste-in-cartierul-nufarul-cel-mai-mare-val-de-exproprieri-de-dupa-comunism-151430.html

    si mai sunt si intreprinzatori care cumpara cu 1 an inainte terenul, baga o cocioba de carpici (in care nu au nici ei tupeu sa intre) si apoi spun ca nu primesc bani suficienti pentru „vila de vacanta ultra dotata”(cu resturi de mobilier aduse de pe la rude)

    00
    • În privinţa liniei de medie tensiune LEA20kW, a fost obţinut acordul a trei proprietari din opt, iar în cazul liniei de înaltă tensiune LEA110kW, a fost obţinut acordul unui singur proprietar din 21.

      e nasol pana in 110kW. Poate ma insel, dar parca peste 110, adica 220, 400, 700 nu mai e nevoie de permisiunea proprietarilor ca sunt considerate de interes national.

      Pe linie de 110kVam patit-o si eu. In adunatii copacenii a venit un nebun cu pistolul la angajatii mei, faceam reparatii pe linia de 110 catre Giurgiu pentru Enel. Era suparat omul ca pitong in sus in jos ceva cu un transformator si Enel. In fine, nici in ziua de azi nu sunt reparati stalpii aia. Cand or sa cada gramada si o sa aiba incendii o sa isi aminteasca de mine : ))

      00
    • norbert – ce face bolojan mi se pare de prost gust. Arata-mi tu mie unde iti poti cumpara 300mp de teren in nufarul langa lotus la 45 000 euro… sa nu mai vorbim de imobil inca 40-50 000 si asta pentru ce? Expropiem 20 de case, anulam 400 de locuri de parcare si trasam doar 300, deci la final avem minus 20 de imobile si minus 100 locuri de parcare. Cica mobilitate urbana, puteau face o parcare 3-4 nivele langa lotus, dar nu, e mai bine asa.

      00
  7. Problema cu fazele de expropriere e ca legile sunt penibil de interpretabile si procesele tin prea mult… afara probabil rezolvau in max 1 luna procesul si intrau cu jandarmeria si rezolvau problema.

    00
  8. Cand eram eu in generala tot la fel se strangea fondul clasei, doar ca dadea cine voia si cine putea. Mai tarziu cand am ajuns prin ultimul an de liceu am aflat ca directoarea a fost bagata la inchisoare fiindca fura banii scolii de ani buni. E cu dus si intors cu fondul asta, daca nu vezi exact intr-un tabel ceva, luna de luna, pe ce se cheltuie banii si mergi pe incredere te trezesti cu stiri de genul.

    00
  9. Sincer daca as avea un teren si statul mi_ar oferi despagubiri sub pretul pietei… Sa te vad pe tine la faza asta cat de patriot esti si le dai terenu :)

    00
  10. Cazul meu : maică-mea a moștenit un teren in București,într-o zonă care a ajuns rezidențială,traversat subteran de țevi de transport gaze; Trimis vreo 10 notificări de-a lungul timpului la Transgaz pentru a ajunge la o înțelegere – gen , bhai dați și voi niste bănuți pt că nu putem face ceva pe teren dar plătim impozit de intravilan.. toate răspunsurile lor=mumu..taxa de timbru pt dat în judecată-peste 10 000 lei..

    00
    • @car, fa-ti parcare, iei chirie

      00
    • cât valorează terenul dacă taxa de timbru e 10.000 lei?

    • Aia cu taxa de timbru e facuta în așa fel încât dacă nu ești țiriac nu prea ai acces la justiție…

      00
    • E normal, sunt copii, sunt in crestere, le -a ramas sala mica peste an!

      00
    • Încă o dovadă că statul român este infractorul numărul 1 în România.

      00
    • Daca taxa de timbru e 10.000 lei, terenul valoreaza 640.000 lei (valoare grila notariala sau evaluator). Poti diminua suma daca reevaluezi terenul (cum nu poti construi pe el din motive de tevi, valoarea e clar mai mica), insa daca la mijloc e vorba de despagubiri pe care le ceri, atunci nu merita sa subevaluezi valoarea din motive evidente.

      In anumite cazuri de venituri mici, poti cere ajutorul instantei si sa te pasuiasca de aceasta taxa de timbru, dar se intampla rar la sume mari. Singurul caz de care imi amintesc a fost al sotiei lui Patriciu care nu avea de unde sa aduca 30 mil eur pentru procesul pe care l-a deschis… (la spetele de contestare partaj/divort/mostenire taxele sunt diferite).

  11. boss, acu 2 ani am dat (de fiecare copil) cate 300 ron fondul clasei pt. aer conditionat (vara-racoare; toamna,pana da caldura -cald).
    Anul urmator i-au mutat in alta clasa. Motiv: era mica pt ei.
    Am intrebat:
    – bine, dar cu aparatele pe care am dat bani?
    – aaa, stiti, altii n-au…

    00
  12. 2011.. Atunci s-au apucat de pasaj, in 2011

    Pe langa toate as fi foarte curios oamenii aia cand au obtinut terenurile alea.

    00
  13. Cei din turism și turiștii dornici de-a vedea un urs se vor bucura.

    00
  14. eu m-am cam plictisit să tot aud cum se prescriu faptele, măsuri de corecție se iau? ok, s-a prescris fapta, blocul e construit d-ampulea, consiliul local se face că plouă, lege, nene, ce e construit d-ampulea și nu respectă specificațiile tehnice de construcție ale zonei cu spațiu verde minim necesar, parcări, spații de acces, respectarea parametrilor estetici, fie că e popești leordeni, fie că e mamaia, se dărâmă și gata

    00
  15. Ba adica duc gunoiul si nu pot sa ma mai joc si eu cu ursul la 2 noaptea, ca baietii, bai unde mai e distractia?
    Rambo.

    00
  16. Atentie, statul a expropriat doar terenurile pe unde trece pasajul, nu si terenurile pe unde trec liniile de înaltă tensiune.

    Ei vor acordul proprietarilor de terenuri, case, vile, cocioabe si ce-o mai fi pe acolo sa le monteze GRATIS stâlpii de înaltă tensiune si eventual niste transformatoare.

    Plm, daca vrei sa tragi curent pe la mine prin sufragerie, marca banu’. Sunt de acord cu oamenii aia. De parca Enel ar da curent GRATIS, doar trebuie sa semnezi un acord cu ei.

    00
    • Daca vrei sa construiesti ceva aproape de un stalp de asta, te tin ca vai nu e legal la nu stiu ce distanta fata de stalp. Cand prin unele orase trec stalpi de inalta tensiune la 50m de blocuri.

      Acum vor sa aduca stalpii in curte la om?

      00
    • Daca vrei tu retea electrica, platesti si transformatoarele, si stalpii (cateva sute de lei bucata), si manopera, dupa care reteaua ramane a lor.
      Daca vor sa faca ei asta prin terenurile oamenilor, mi se pare corect sa sara cu banul.

      00
  17. Toho Shrine, Toho, Narita, Chiba, Japan
    Asta e o casuta pentru măicuțe sau călugări ceva in mijlocul pistei de decolare din cel mai maire airoport din Asia. Care nu se poate expropria pentru ca .. nu se poate desi nici aeroportul nu se poate muta…

    00
  18. De 2 zile, cu noaptea-n cap, ISU mă trezește că ”e ceață”! Chiar nu as vrea să deinstalez aplicatia, dar cred că nu mă mai țin nervii.

    00
  19. Am beneficiat de despagubiri oferite de statul roman
    Evaluarea s-a facut de un ,,expert” la un pret calculat in euro,cam cu 30% mai mic decit valoarea de piata,iar banii au intrat in cont dupa aproape 2 ani cind euro avea cu totul alta valoare,cam cu 1 leu si ceva mai mult

    00
  20. „proprietarii terenurilor împiedică accesul muncitorilor pentru relocarea reţelelor de electricitate”

    Unde dracu sunt acum tunurile cu apa, grenadele si tuburile de 1 metru cu gazele lacrimogen ale jandarmeriei?
    Se pare ca doar cand se aduna lumea in Piata Victoriei ca sa scandeze impotriva lor le trebuie „ordine publica”.
    Cand e de blocat proiecte majore de infrastructura … d-nezo cu mila, ca jandarmeria nu-i de gasit.

    P.S. va mai amintiti grenadele ale care le-au sfartecat picioarele la protestatari?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile