Exproprierile compensate slab sunt prețul pe care îl plătim pentru șmecherie

La articolul de ieri și în privat mi s-a atras atenția că exproprierile astea făcute de stat sunt nasoale, că statul îți dă câți bani vrea el, că îți ia proprietatea cu forța, că nu aș vrea să fiu eu în locul lor și așa mai departe.

Hai să tratăm un pic problema asta cu valoarea despăgubirilor. Și o să torn gaz pe foc în stil barbar, pentru că nimeni n-are chef să audă adevărul.

Faza e cam așa: despăgubirile alea mici sunt prețul plătit pentru impozitele mici și taxele mici de vânzare. Dap. 20 de ani ți-a convenit să plătești impozit mic, pentru că așa era evaluată zonă în grila notarilor și statului, dar când să te despăgubească de fapt tu spui că valorează triplu. Păi nu prea merge așa, Gigele. Serios că nu.

Prin 2015 plăteam impozit pe casă 100 lei și pe mașină 200 lei (motor 1.9). Acum s-a mai reglat, 400 casa, 200 mașina. Am vecini care plătesc 800 sau 1.000 lei impozitul pe casă și li se pare mult (teren mai mare, casă mai mare). Le place în centru, e frumos, sunt mândri de ei, dar impozitul cam mare. Valoarea casei? La cer. Valoarea impozitului? Să fie cât mai mic, mamă, că n-avem bani.

De asta zic, vrei despăgubiri conforme? Declară valoarea reală a casei când o faci și păstrează facturile, nu doar spune că ai băgat 100.000€ în ea. Plătește impozit pe valoarea ei, nu pe valoarea cea mai mică. Ah, nu vrei asta, vrei doar să fii despăgubit cu cât vrei tu, nu cu cât ai plătit până acum?

I-aș pune pe oamenii ăștia de partea cealaltă a situației. Gigel spune că terenul și casa lui valorează 120.000€, dar în grilă apare că plătește impozit pe o casă și teren în valoare de 50.000€. Cine face pârnaie dacă eu îi dau lui 120 și nu 50? Eu sau el?

film-snl-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

41 comentarii

 1. Ba, tu tii cu ursul!Huo!!!

  00
 2. Nu e chiar asa. Haide sa spunem ca ai 1 metru patrat de teren. El valoreaza 10 000 euro/atat se tranzactioneaza pe olx. Ia incearca sa mergi la notar si sa il vinzi cu 100 lei ca ai platit un impozit de 2 lei si sa vezi ce frumos vine ocpi-ul sa iti bata la usa. Uite alt caz, am vandut o garsoniera. Am luat aproape 30 000 pe ea si a trebuit sa declar valoarea ei de vanzare nu valoarea ei dupa normele impozitarii pentru ca da, mi-ar fi convenit sa platesc tva-ul de 5% la 15 000 de euro nu la 30 si desigur, mai putini bani in banca ce isi ia un comision dragut…
  Despagubirea ar trebui facuta pe baza pietei ca atunci daca luam dupa valoarea impozitului putem fura covoarele din casa poporului si scapam basma curata deoarece valoarea lor de inventar este de cativa lei
  PS: ce te faci cu despagubirea morala si deranjul celor ce trebuiesc relocati? astea nu valoreaza nimic nu? Cat timp iti cauti un nou domiciliu esti scutit de timp/combustibil/nervi/bani/zile libere(pentru ca da, unii clienti vor fi acasa doar la ora 2)?

  10
  • Olx da pretul de piata, sau tranzactiile concrete realizate?
   In majoritatea cazurilor, nu cred ca este vorba de relocari. Daca ar fi asa, sunt de acord ca ar trebui sa creasca valoarea despagubirii, corelativ si cu „deranjul moral” de care vorbesti. Dar, ar trebui analizat fiecare caz in parte, raportat la particularitatile fiecaruia, nu tratate la comun.
   In orice caz, utilitatea publica ar trebui (teoretic) sa prevaleze interesului privat; si cred ca despre asta vorbea, in esenta, Vali.

   00
  • am un vecin in zonă care vrea să vândă cu 170.000€ o casă mai mică decât o am eu, mai distrusă, dar cu teren mai mult. și mai departe de centru decât stau eu. deci casa mea valorează, hai să zicem, 200.000€?! oare de ce să el cu bannerul de vânzare în geam din primăvară?

  • Da, valoarea unui imobil este dat de media imobilelor din imprejurimi… deci daca vecinul tau o vinde la 170 000 bravo lui, dar daca vecinul de alaturi o vinde la 10 000 ti se face media… valoarea imobilului nu se calculeaza in functie de impozit ca daca ar fi sa calculam pe baza impozitului nu ai putea sa iti ridici nici macar fundatia… pana una alta la imobil ti se calculeaza 1000 de lei/mp2 UTIL… retine, nici macar 250 de euro. Acum ia spune-mi tu mie daca iti poti construi un imobil cu asa pret/m2 si ca sa vezi ca nu vorbesc tampenii iti las link de studiat
   PS: daca s-ar impozita la valoarea corecta 80% din populatie ar ramane in curul gol datorita veniturilor(totusi sa nu uitam ca aproape un sfert din populatie este pensionara)
   https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A457
   https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A457

   00
  • Pretul pietei e dat de tranzactiile finalizate, nu de cat se cere in anunt. Sau asa ar trebui sa fie.

   00
  • @verdenpom, valoarea despagubirilor ar trebui sa se calculeze ca o medie a tranzactiilor din zona in ultimii X ani (sa spunem in ultimii 3-5 ani).

   In general nu este vorba de relocarea cetatenilor care locuiesc acolo, de obicei discutam despre terenuri virane sau agricole.
   Iar majoritatea proprietarilor de isi fac ei calcule in functie de valoarea viitoare a zonei (dupa ce se fac repectivele lucrari de infrastructura), nu se bazeaza pe valoarea actuala.

   00
 3. Eu platesc mai mult pe gunoi decat impozitul pe casa. Bucuresti, la 10 minute de mers pe jos de Unirii.

  00
 4. Nu face nimeni pușcărie. Una e valoarea de impozitare, alta e valoarea de piață a imobilului.

  00
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 0999
  • Daca-i asa (in lege?), atunci e incorect. Impozitul ar trebui sa fie in functie de valoarea de piata a imobilului. Legile strambe trebuiesc indreptate.

   00
  • mst – si atunci ce faci cu persoanele juridice? Zoso gandeste gresit aici si vin cu argumente. Pe persoana fizica platesti maxim 0.2% valoare, pe persoana juridica maxim 1.3%. Pe aceeasi logica persoana fizica primeste o suma de 1000 de lei iar cea juridica aproape 7000 lei pentru aceeasi suprafata. Ti se pare corect? Daca ar fi sa se calculeze pe baza impozitului de ce la banca iti vine evaluator daca valoarea este fixa data prin lege? Dupa cum ziceam, valoarea imobilului se stabileste prin evaluator si o medie a imobilelor vandute in acea zona. Ia vezi, tu de ce crezi ca are pitipoanca de notarita a lui basescu dosar? Simplu, pentru ca a cumparat un teren de vreo 10 ori mai ieftin decat era media…
   Pana una alta ar trebui sa studiat un raport de evaluare al imobilelor si veti vedea in detaliu cum se stabileste un pret corect pentru ca eu poate am conductori electrici din aur…

   (1) Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Norme metodologice
   (2) Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% – 1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii.

   00
  • Verdenpom, ai câteva noțiuni legate de evaluare dar nu le-ai înțeles pe deplin. Dacă ai de evaluat o proprietate rezidențială aproape identică cu restul proprietăților din zona, singurele diferențe fiind lipsa garajului și a piscinei, atunci nu poți estima valoarea de piață a proprietății evaluate ca fiind media valorii imobilelor din zonă pentru ca acestea sunt clar superioare, prin urmare nu se lucrează cu media, ci se folosesc ajustări pentru a aduce valoarea proprietăților din zona la cea a imobilului evaluat.
   Analiza ta cu conectorii de aur e subiectivă. Dacă ești singurul care realizează beneficiul acestora, iar restul participanților din piață nu sunt dispuși sa plătească în plus pentru aceștia?
   Dacă piața nu prezintă interes/nu recunoaște valoarea pentru un anumit element al imobilului, atunci elementul nu contribuie pozitiv la valoarea de piață a proprietății.

   00
 5. cred că-am mai zis-o p-aici. când am cumpărat apartamentul valoarea lui de impozitare, chestii în grila notarului și a statului era de 65k euro (mi-a arătat femeia volumul de grile primit de la nenea statul). raportat la suma asta am plătit impozitul și probabil și impozitele anuale ulterioare. eu am dat 53k euro, iar prețul zonei (dacă te uitai în ziare/ste-urile cu anunțuri) era doar cu 1-2-3k mai mare.

  00
 6. Te rog distinst sa nu mai fii asa cinstit si rational! Tu nu intelegi cat de greu este sa ciupesti in Romania, si apoi sa te plangi ca altii nu fac una sau alta din lucrurile pe care tu trebuia sa le fi facut in loc sa ciupesti.

  00
 7. „aza e cam așa: despăgubirile alea mici sunt prețul plătit pentru impozitele mici și taxele mici de vânzare”
  – faza nu e cam asa. Statul e informat de valoarea de vanzare a unui apartament si la valoarea respectiva se impoziteaza orice proprietate (niciunde in lume nu se impoziteaza la valoarea pietei in timp real desi exproprierea se face la acea valoare). A, ca statul nu are chef sa urmareasca impozitarea e altceva.
  – doi: oriunde in lume legistlatia e clara. In UK despagubirea e egala cu valoarea proprietatii pe piata. In Franta poate merge cu ceva gen 10% mai putin pentru interes national, etc. La noi ? „o justa despagubire”. Asta zice legea. Statul da cat vrea muschiul lui si vrei-nu vrei mergi in instanta sa zica judecatorul cat e just.
  – trei: in UK, notificarea e de 3 ani. La noi trebuie sa iei la cunostinta in 30 de zile, dupa aia incepe judecata.
  A, ok, 1% e putin fata de 3%, dar asta tine de vointa de a legisla.
  1. Stabilit un termen de notificare rezonabil prin lege, un an-doi macar. Nu se trezeste Gigel ca maine vrea cale ferata, ar fi cazul sa planuiasca statul un pic in avans.
  2. Stabilit clar cuantumul despagubirilor. Poate nu valoarea de piata de la bun inceput, dar in studiul de fezabilitate ar cam trebui inclusa o evaluarea a proprietatilor. Legea sa zica ca mergi de la -10% pretul pietei pana la pretul evaluat. Nu mai pierde statul timpul cu judecatul, procesul e previzibil.

  00
  • Tocmai asta cu „justa despagubire” lucreaza impotriva statului.
   De obicei se ofera ca despagubire pretul pietei, insa proprietarii cer de 2-3 ori mai mult.

   00
 8. Ba, sa stiti ca sunteti toti prosti, fara suparare. Nu asa functioneaza mecanismul cu exproprierile. Dupa ce te expropriaza statul si te despagubeste cum vrea el, il dai in judecata si obtii dupa n ani suma corecta. Asta se face inainte de autostrazi. Bine, nu e pentru gusteri.

  00
 9. Vezi comentariul meu la post-ul tau de ieri..ok, nu e vorba chiar de expropriere, dar bha stat ( prin Transgaz) măcar dă-mi banii pe impozitul anual pe care îl plătesc pentru un teren pe care nu pot face ceva pentru că îl folosești tu..nu mă face să ajung in situația sa te dau in judecată.. ți-am vorbit frumos (notificări prin avocați), ce mai vrei ? Bagabontule de stat românesc care ești tu bagabont…

  00
 10. Vad ca pt. multi ne-destepti valoarea de piata e peste valoare impozitata! Vali are dreptate aici, platesti impozit 5 lei, de valoarea asta vei fi expropiat, asa e in orisice tara civilizata, nu conteaza ca pe unele saituri casa ta e evaluata la 1 milion de euro, coae, mult noroc, vinde-ti casa&proprietatea la pretul ala si scapi de grijile cu expropierea, dar daca nu reusesti, taci dracului din gura si accepta ce zice Statul conform legii care-ti da exact cat meriti! Adica de 5 lei valoare!

  00
  • Viorele – de ce esti prost? Haide sa iti dau alta situatie daca este sa vorbim pe baza impozitului: impozit persoana fizica 200 de lei, impozit persoana juridica 1700… deci pe persoana juridica ar trebui sa iei de 7 ori suma pentru aceeasi valoarea a imobilului?

   00
  • Plus ca cine dracu’ iti cumpara o proprietate intr-o zona in care se fac exproprieri? Adica statul pur si simplu iti face proprietatea nevandabila si ar trebui sa zici sarumana ca-ti mai si da doi lei de seminte pe ea.

   00
 11. romnanul suporta literalmente orice, mai putin impresia ca e luat de fraier

  00
 12. Da și nu.
  Capu la familia mea a trecut prin experiența exproprierii „in interes national” înainte de 1989 și mi-a insuflat oarecum aversiunea fata de aceasta practica (demolat casa cu etaj și 300mp teren confiscați despăgubit cu 2 camere etaj 7/8). Mai ales că singurul lucru care s-a schimbat după 1989 este că au apărut răsfățați exproprierilor gen Tiriac.
  Concret evaluările sunt făcute pe principiul sa dam mai puțin la aia fara pile că sa dam mai mult la aia cu pile. Nu contează preț pietei sau alte bulshituri. Ca la evanghelie cui are i se va da iar cui nu are i se va lua. Dacă ești un sărăntoci ce nu își permite sa de-a statul în judecată e nasol de tine și de proprietatea ta.
  Mai era un aspect ieri și anume cel cu permisul accesului pe proprietate. Pe bune că aici le dau dreptate ălora care refuza accesul echipelor de intervenție pe proprietatea lor. A mai fost un caz genul asta cu șoseaua Pitești Craiova că nu vroiau țăranii sa lase basculantele pe acolo până nu strâng recolta. Problema e ce toți vor acces gratuit pe proprietatea altuia. Si mare atenție sunt privați, nu statul!
  Vom mai vorbi despre asta când se vor adopta modificări la lege
  https://www.arenaconstruct.ro/exproprieri-mai-rapide-si-mai-usoare-pentru-proiecte-de-interes-public/
  Să vezi apoi ce ușor de vor face exproprieri „pentru lucrări de utilitate publică”. De exemplu pentru un patinoar nou la Otopeni că ăla vechi e prea aproape de calea ferată. Că despre 5g rămâne cum am stabilit. Hodgkin fără număr, la oferta!

  00
  • Da, asa si-au luat-o si ai mei in ’73. Stateau la casa in buricul targului cu bunicii, i-au demolat aia, si le-au dat despagubire cate un apartament de doua camere IN CHIRIE, intr-un cartier muncitoresc. Afacere, nu gluma.

   00
  • @alex
   Care e mai de interes national, casa poporului sau stadionul Dinamo?
   Am cunoscut persoane care după „exproprierile” lui Ceaușescu au înnebunit. Dar au trecut 30 de ani de atunci, lumea a uitat ce înseamnă să îți fie frica de o musca intrată în mașină cu care se plimba Ceaușescu. Corect, când dădea ăla din mana devenea utilitate publică, doar era totul al poporului pentru popor.
   Ce diferă acum e apariția jmecherilor abonați la retrocedări prin achiziționarea de drepturi litigioase și la despăgubiri. Că sa nu mai aduc vorba de tiriac menționez rudele lui pandele voluntareanul.

   00
 13. Și-a luat un vecin o țeapă mișto de tot. A luat teren la marginea orașului, impozit câteva sute de lei / an. După câțiva ani trebuia să se facă un drum acolo, brusc a scăzut mult impozitul și anul următor când a fost vorba de despăgubiri ar fi primit bani cât nu acopereau nici impozitul pe 5-7 ani dinainte. Desigur, el a mai dat și vreo 10 mii de euro pe teren.
  S-a rezolvat totul din pix. 👌

  00
 14. Legea aia e o stupiditate. Daca tot se face, sa se faca cum e prin alte parti si sa se stabileasca o norma, nu cat da din pix un gigel.

  00
 15. Impozitul este stabilit in codul fiscal (art. 457) intre 0,08%-0,2% din valoarea *impozabila*.

  Valoarea *impozabila* este stabilita tot in codul fiscal in lei/mp (intre 75 si 1000, art 2) in functie de facilitati si dotari (apa, canal, materiale de constructie).

  La nivel local, primariile pot jongla cu procentul de mai sus, de-aia exista cunatum de impozit diferit pe zone in Bucuresti.

  Mai exista si tot felul de coeficienti de multiplicare/reducere in functie de vechimea imobilului, rangul localitatii, etc. dar ideea de baza este ca valoarea *impozabila* e fixa la nivel national si nu tine cont de faptul ca ti-ai facut piscina cu apa micelara, ca ai manere de aur la usi sau ca nu ai vecini care asculta manele.

  Chiar daca ai vrea sa platesti mai mult impozit, nu ai cum. Nu ai de declarat nicio valoare a casei cand ti se stabileste impozitul. Bine, poti sa virezi in contul de trezorerie mai multi bani, dar nu are niciun efect.

  Valoarea *de piata* e cu totul altceva si nu are legatura cu impozitul.

  Acelasi principiu e si la masini, impozitul tine de capacitatea cilindrica, nu de faptul ca e Trabant sau Veyron.

  00
 16. Uite CJ CLUJ face ceva exproprieri pentru extinderea Aeroportului.
  0,75€/mp.
  Cât cer proprietarii?
  300€/mp
  Terenul valorează cam cat?. Că are restricții mari de construcție, nu au utilități și nici drumuri de accces. Sunt niste tarlale cu varză.
  Cum îl evaluezi. Pe baza veniturilor programate?

  00
  • De pe un hectar de teren se pot recolta 30 de tone de varza care daca e vanduta cu 1 lei inseamna 30.000 lei/ an, adica vreo 6.500 de euro, poate ramane profit jumatate.
   Statul vrea sa platesca 7.500 de euro pe teren, adica profitul pe 2 de zile. Poate e varza bio, dupa cum spunea Vali ca taranii nu vor sa cultive bio pentru firma din Germania pentru ca nu pot avea recolta timp de 3 ani, ca trebuie sa pregateasca terenul.
   Daca pe un teren nu se poate construii nimic nu inseamna ca are valoare 0.
   Sa ne uitam cum statul si-a batut joc de mostenitorii legali ai terenurilor sau proprietatilor care pana la urma au fost nevoiti sa vanda pe bani de nimica ca apoi in mai putin de 6 uni, noul proprietar sa primeasca o suma de bani mult peste valoarea proprietatii.

   00
  • doar oricine stie ca varzarii au margini mai mari decat aapl si msft

   00
 17. bun articol Zoso, fix motivul pentru care te apreciez, cauti mereu statistici si date reale prin care sa-ti sustii punctul de vedere… este mare lucru intr-o tara in care de la mic la mare se umbla cu ocaua mica dar se tipa mult dupa dreptate

  00
 18. aparuse ideea de modernizare a cladirilor istorice din centrul orasului. toti proprietarii de’acord cu renovatul(mai ales ca primaria contribuia cu o mare parte din suma) mai putin o batranica ce statea intr-un apartament de 100+ mp in buricul targului. cand ajunsese doamna inaintea comisie a dat-o ca nu are bani, ca e batrana, pensie mica, etc. de inteles de altfel. cand iesise de la comisie ghici cine se lauda ca sta in apartament de 200k euro?
  daca i-ai fi zis sa-si vanda aparamentul cu 200k, sa-si ia ceva mai mic, in alte zone bune, mai spre periferie si sa se bucure de restul de 150k te-ar fi scuipat in fata.

  00
  • Corect, ai imbatranit, nu mai ai veniturile din tinerete, nu iti mai permiti intretinerea unui imobil in centru orasului… poti sa il vinzi sa iti cumperi ceva mai mic sau in alta zona mai ieftina si sa te bucuri si de diferenta de bani obtinuta.
   Este o practica destul de intalnita in tarile occidentale.

   00
 19. … si-ar muta oamenii casele pe Bulgaria.

  00
 20. Dar de ce trebuie luata valoarea imobilului la impozitare? Cumva daca imobilul meu este mai scump, asta se traduce in niste servicii publice mai scumpe prestate de autoritatea locala? In aceeasi ordine de idei, de ce platim asigurarea de sanatate ca procent din salariu, cata vreme valoarea serviciilor prestate este aceeasi atat pentru un angajat cu salariu minim, cat si pentru un CEO?

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube