România de dincolo de gardul minții

Uitându-mă la pozele astea, care ilustrează o Rusie asemănătoare României, izvorâtă din același comunism mizerabil, mi-am adus aminte de două chestii.

Foarte mulți oameni, din București mai ales, nu conștientizează că există o Românie și dincolo de Predeal. Serios. Barierele minții lor se întind până la Otopeni și uneori până la Predeal și gata. Ce e dincolo? Nu știm.

Și asta nu se aplică la ignoranți și idioți, ci și la oameni de marketing sau publicitate. Oameni care nu concep că în Brașov nu sunt mall-uri sau în Oradea magazinele de cartier nu sunt deschise, că n-au de ce. Sau oameni care nu au locația trecută la profilul de fb și întreabă dacă știu o spălătorie sau o shaormărie bună. Și îi întrebi unde și îți spun “în București, normal”.

bucuresti-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Asta-i capacul de canalizare pe care vroia BOR sa-l schimbe? Sa nu mai calcam pe cruci si sfinti. Parca vroiau sa faca asta pe banii lor…

    00
  2. BTW, ai citit post-urile astea?

    Asta e primul, mai are si partea 2 si 3.
    Explica f fain (inclusiv poze) cum a schilodit comunismul Rusia. Se aplica si Romaniei, bineinteles.

    00
  3. Oh, cat se poate de adevarat! De la stiri, la meteo, concedii si noutati, toate se adreseaza in majoritate preponderenta celor din Bucuresti. Tot weekendul la radio am auzit doar de coloanele de masini de pe A2 si traficul nebun de pe Valea Prahovei, de parca in rest dormeau toti. Pana si alesii nostri au extrem de des aceeasi impresie, ceea ce e mai grav decat oricare din celelalte, Se vede in investitiile din infrastructura si nu numai!
    Si atunci ei se mira de ce Bucurestiul nu e chiar cel mai iubit oras din tara, iar bucurestenii cu atitudinea de maxima superioritate nu-s prea apreciati.

    00
  4. Oricum, daca citesti site-urile dupa internet, iti dai seama ca nu prea conteaza provincia

    00
  5. lasa-i sa nu treaca de predeal…e mai bine asa

    00
  6. Ei, această limitare de percepţie nu-i împiedică să-şi dorească o Românie Mare. Cât mai Mare. Probabil ca să aibă şi mai mult de ignorat.

    00
  7. România este o țară frumoasă

    00
  8. Si cand te gandesti ca, daca vorbesti cu un strainez si-i explici ca tu esti „dă-n bukale, nenicule”, il doare fix in cur… :)

    00
    • Depinde de strainez.
      Eu am ceva ani traiti prin Balcani si pe-acolo nu s-a auzit decat de Bucuresti si, daca persoana e scolita, de Timisoara si Constanta.

      00
  9. Ca fapt divers, domiciliez într-un orășel prăfuit dincolo de Predeal. Lumea e liniștită, trafic molcom. SIngurii care claxonează, justificat sau nu, sunt cei cu numere de Ilfov și București.

    00
  10. Mai ai sa începi sa i înjuri pt atitudinea superioară și ai devenit un adevărat „provincial frustrat” :) , dincolo de orașul lui bucur nu exista nimic

    00
  11. Dincolo de Predeal e Ungaria :) . trololol

    00
    • Am fost dincolo de Predeal de multe ori. Oradea e un oras frumos, curat, ingrijit, cu automate de parcare in loc de parcagii, fara cersetori. Aradul e murdar si plin de cersetori agasanti; are multe multe case frumoase dar neingrijite si, la fel ca Oradea, automate de parcare. Timisoara nu impresioneaza prin nimic: cladiri vechi „modernizate” cu termopane albe, praf, praf, mult praf, si nelipsitii cersetori (mai putini decat in Arad). Sibiul e frumos doar in zona centrala, in rest strazile sunt pline de gropi sau neasfaltate. Brasov: centrul e curatel, mancarea e infecta, se circula bine, are niste cartiere muncitoresti oribile. Ca o concluzie, dincolo de Predeal nu e Ungaria, e tot Romania, cu bune, cu rele, cu blocuri hidoase dar si cladiri superbe, cu oameni cumsecade dar si nesimtiti plini de ei.

      00
  12. Si pentru multi provinciali capitala cea mai apropiata e Belgrad sau Budapesta …

    00
  13. Corecta ideea. As merge mai departe: ce avantaje a avut Transilvania ca parte a Romaniei in ultimii 25 de ani?

    00
    • Pui problema in mod gresit. Intrebarea se aplica nu la regiune, ci la locuitorii ei. Oamenii au ceva de castigat, nu provincia, pentru ca oamenii sunt cei care dau substanta unor concepte imateriale precum stat, natiune, comunitate etc., deci beneficiile lor ar trebui cuantificate.

      In al doilea rand, sugerezi ca Transilvania putea sa fie ceva separat, de capul ei, intre Romania si Ungaria, astfel incat sa ofere niste beneficii (?) locuitorilor sai. Daca intradevar crezi asta, atunci te rog nu citi mai departe, pentru ca o sa te doara capul, deoarece n-ai citit destul cand a trebuit (scoala generala + liceu). Daca nu crezi o asa idiotzenie, atunci probabil traiesti sub impresia ca transilvanenii (romani, unguri, germani etc.) ar fi avut mai mult de castigat de pe urma apartenentei provinciei istorice Transilvania la Ungaria. In acest caz, s-ar putea sa te inseli, macar dintr-un singur punct de vedere: astazi, n-ai mai fi fost roman, ci maghiar. Daca pentru tine conteaza sau nu asa ceva, e treaba ta. Dar nu poti vorbi in numele celor cateva milioane de romani transilvaneni, nici macar daca esti stra-stra-nepotul lui Avram Iancu.

      Avand in vedere cele de mai sus, please, pe viitor incearca sa gandesti (chestia aia care se face cu capu’) inainte de a scrie ceva pe net, ok?

      00
    • @Silviu, sa inteleg ca nu esti din Transilvania.

      00
    • @Dan C

      In chestiunea ridicata de guzu, nu vad care e semnificatia. Dar, daca te roade: Buzau de bastina, mutat la Bucuresti dupa studii.
      Daca ai de gand sa-mi servesti vreo fraza de genul „pai, daca nu esti transilvanean, nu e treaba ta”, atunci poti considera in avans ca te-am injurat cu sete de mama. Daca era doar o curiozitate, atunci salutare si numai bine.

      00
  14. razvan, esti din bucuresti? ca vad ca si tu esti dupa. :))

    00
  15. Vali presedinte, Vali presedinte, corect, dincolo de munti e alta tara :)

    00
  16. Sunt din Suceava, un oras destul de frumos si curat, si intr-adevar majoritatea soferilor imbecili in trafic si nesimtiti sunt soferii bucuresteni, care se si comporta de parca au venit din Sua in Somalia .
    Pe deasupra sunt pline hotelurile si pensiunile din Bucovina de ei in weekend si au acelasi comportament ultrasuperior, iar ei saracii daca-i privesti din exterior sunt niste simpli taranusi imbufnati si prost crescuti !

    00
    • Ai dracu’ bucuresteni, ce nesimtiti sunt, vin sa isi cheltuiasca banii in paradisul vostru! Se vede ce limitat esti, pentru tine lumea incepe si se termina la tine in oras. Ai avea ce sa inveti de exemplu de la greci, sau de la turci, care sunt foarte primitori cu toti strainii, pentru ca aia realizeaza ca daca strainul e bine primit si cheltuie 1 euro, poate la anul va veni din nou si va cheltui 2 euro. PS: Nu sunt bucurestean, si nici ilfovean.

      00
    • NOU
      #33

      ” iar ei saracii daca-i privesti din exterior ”

      Sa inteleg ca in mod normal ii privesti din interior, ca un supozitor sau cum?

      00
  17. Dupa cum stim, nu exista decat Bucurestiul si „provincia”.

    00
  18. Un bucureștean adevărat nu știe ce e la sud de Piața Unirii (sau la nord, depinde unde stă). Știe că există ceva dincolo de Predeal, probabil Ucraina și Polul Nord, dar nu-l interesează. Ce e rău în asta?

    00
  19. Lucrul asta ma deranjeaza si pe mine, totul se petrece doar in Bucuresti, multi ai impresia ca totul se cuvine acolo si totul are efect si merge doar in Capitala. Pe langa asta se adauga si oamenii simpli, care se comporta ca si cum ar fi actionari la Bucuresti, ca doar ei le stiu pe toate iar restul sunt niste prosti.

    00
    • Da, e efectul ‘economiei centralizate’. Daca se vroia schimbare serioasa dupa ’89, trebuia schimbata si capitala. Doua diagonale si unde se nimerea, acolo sa fie. Bine, si punctul 8 de la Timisoara, si scoase toate judetele astea care nu ajuta decit la contopism si furt. Si altele.

      00
  20. Dincolo de Predeal si nu numai, exista posturi de radio si televiziune locale si ziare corespondente. Daca marile concerne media stabilite la Bucuresti si-ar indrepta atentia catre chestii locale (si oricum stiu ca exista un calup de stiri locale la fiecare), le-ar lua painea de la gura acestora.

    Eu, ca bucurestean, ma distrez cand merg cu masina ascultand posturi de radio locale. Trecand ieri prin Slatina, nimic nu s-a comparat cu anuntul de publicitate in pur grai oltenesc pentru un teren al carui pret era „numai pentru cei cu adevarat interesati, care vin la proprietate”. Sau pe la Orsova, popular FM, cu cantece populare banatene autentice de genul „Daca n-aș avea copii, nu șciu păntru șe-aș trăi” and so on. Acum doua saptamani, pe la Craiova, radioul local m-a exasperat din sfert in sfert de ora cu trenul lor de mare viteza (160 km/h) care ajunge la mare contra modicei sume de 80 de lei, mandrie mare, se pare, pentru olteni.

    00
  21. Din pacate nu merge link-ul cu pozele, insa sunt de acord cu afirmatia ta despre cei care cred ca Bucurestiul inseamna Romania.

    00
  22. confirm. sunt bucurestean tipic, pt. mine in Romania nu exista decat valea prahovei si mamaia, si s-ar parea (nu e sigur) ca e rost de ceva cultura prin sighisoara sau sibiu. ce e rau in asta? normal sa nu fie nimic interesant intr-un orasel prafuit si molcom, de dimensiunea a jumatate din cartierul meu, cu provinciali frustrati care ma urasc.. sau intr-o zona superba si pitoreasca la care se ajunge mai greu ca in uzbekistan.. plm

    pt. stiri locale exista media locala, tvr-urile, digi-urile.. etc. daca sunteti deranjati de stirile posturilor centrale.., plangeti-va la cei care fac stirile nu la bucuresteni.

    00
  23. ce măi, există viață dincolo de ikea? la mine pe gps scrie hic sunt leones!

    00
  24. Lasă-i pe bucureșteni acolo. De ce să mvină în provincie unde-s țărani , proști și jegoși.
    Lasă-i să stea în București.
    ps.
    Din partea mea să proclame țară Bucureștiul, ca să nu împartă cu noi provincialii PIB-ul lor.

    00
  25. un google search pentru poze din Detroit si veti vedea si realitatea din hamerica.

    00
    • Detroit la ei e un fel de Alexandria sau Vaslui la noi. Cautam si imagini de acolo sa vedem adevarata romanie?

      00
  26. Uite aici: https://www.google.com/maps/@44.471838,26.126554,3a,75y,126.36h,60.17t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m4!1e1!3m2!1sK4_qFeo0L6tI-2PPQ0PDAQ!2e0?dg=dbrw&newdg=1 – Bucuresti 2009 – zona este aproape de Metroul Pipera, la 3 minute de sediul Mobexpert, Fan Curier, Prima TV, HP, JTI, Genpact ..

    00
  27. Iarasi s-a ajuns la discutie Bucuresti vs. Provincie. Incerc sa ma tin departe de genul asta de polemici, care nu au nici o finalitate, dar de data asta nu ma pot abtine.

    De bastina sunt dintr-un oras mic si prafuit de provincie: Buzau, dar de cativa ani de zile stau in Bucuresti.

    Nu stiu de unde a inceput indobitocirea, cine ne-a bagat in cap ideile de genul: Bucuresti vs. Timisoara, ardeleni vs. moldoveni, etc…dar a lucrat bine. Suntem atat de indoctrinati si atat de porniti sa ne atacam intre noi incat nu mai vedem ca dusmanul nu e bucuresteanul sau ardeleanul. Nu, dusmanul poarta esarfa de sute de euro cand e scos pe targa din casa. Suntem ca niste caini prosti si morti de foame cu un ciolan agatat de gard, care ne poate satura pe toti, dar noi latram unul la altul, in timp ce un motan infuleca din ciolanul nostru.

    Toti zic ca in Bucuresti si in imprejurimi se construieste, se drege, se invarte, pe naiba. Stam de aproape 2 ani cu un chistoc de autostrata neterminata, centura e vai de mama ei (in timp ce alte orase de marimea Bucurestiului au 2-3 centuri), un metrou impotmolit la jumatate si exemplele pot continua. Ne agitam degeaba ca in Bucuresti se face si alte parti nu si sarim la gatul Bucurestenilor ca vai ce privilegiati sunt ei, in loc sa ne dam putin in spate, sa analizam la rece si sa ne dam seama ca trebuie sa facem ceva, ca trebuie sa ne oprim din latrat si sa constientietizam ca toata tara are nevoie disperata de infrastructura (rutiera, feroviara, pentru agricultura) si sa facem ceva sa ne cerem drepturile, banii pe care i-am platit pe taxe sa se intoarca si la noi in judet sub forma de cale ferata modernizata, autostrada sau drum expres pe care sa nu mori in primi 5 km, canale de irigatii.

    Referitor la turism, ca Bucurestean va zic ca vad si mai departe de Predeal, dar cand vad ca pana la Cluj fac cu trenul 10 ore si cu masina tot cam atat ma gandesc de doua ori. Nu ai vrea sa pleci un weekend din oras si 24 de ore sa le faci pe drum. Mai luati in calcul si varianta ca pana la urma Valea Prahovei este cea mai buna oferta (din zona) din punct de vedere al facilitatilor de care beneficiezi intr-o vacanta: ai acces la multe unitati de cazare, partii de schi, diverse bodegi si SPA-uri pentru fitosi. Sa luam acum varianta alternativa, Valea Siriului, in Buzau: ai 2-3 pensiuni, un baraj, o cascada mititica, ceva trasee marcate prost pana pe Penteleu si cam atat. Si toate astea pe tarife asemanatoare cu cele de pe Valea Prahovei. Intr-un concediu de o saptamana ai terminat toate obiectivele din 2-3 zile si apoi iti bagi furculita-n ochi.

    Multi ii dau inainte, despre trafic, cat de claxonaci sunt Bucurestenii necivilizati, etc. Inainte a generaliza aiurea (generalizarea e boala grea), defalcati putin problema si veti vedea in masinile de Bucuresti pot fi chiar vecini de-ai vostri (multe firme de leasing au sediul aici, masinile avand numere de Bucuresti pe perioada contractului), sau diversi naturalizati, ca si mine, care stau de un an doi aici si-au luat masina si acum sunt tratati ca Bucuresteni, dar poate ei au obiceiurile proaste aduse din localitatea de bastina, cea pasina si linistita plina de verdetea si fara de pacate. Si incercati un exercitiu de imaginatie: inchipuiti-va ca ca pentru o saptamana orasul vostru va avea aceasi densitate de masini ca in aici, cum credeti ca ar fi? Am condus in Buzau, in perioadele de aglomeratie si am observat ca soferii se comporta destul de urat: dai semnal sa schimbi banda si mori cu ei de gat pana apuci un loc sa intri, pana iesi de pe o straduta laterala te mananca toti sfintii.

    Ce-ar fi sa nu mai ne atacam unii pe celalalti, sa lasam miticismele si alte porecle deoparte si sa punem osul la treaba, sa ne facem o tara ca afara, cu orase in care sa avem motive de mandrie ca suntem locuitori (nu ca acum sa fim mandri ca ne-am nascut acolo, ca acum si asta ne pune automat o aura pe cap), in care sa nu ne mai manance caini, cu locuri de munca si pentru parinti sau tineri si, in care primarul ala care nu a facut nimic 2 mandate sa nu mai iasa ca un adevarat din primul tur. Toti suntem la fel de Romani si toti ne balacim in acelasi rahat.

    00
  28. Asa sunt si cei din New York , un fel de bucuresteni.

    00
  29. NOU
    #51

    In Bucuresti, macar ai unde sa iesi. In orasele de provincie, in afara de o alee pietonala de marimea Pietei Delfinului, nu prea gasesti. Plus ca orasele care au potential (cetati, munte, peisaj) nu au nimic sa le scoata in evidenta, treci pe langa ele si nu stii ca exista.
    Ignoranta este totala la toti romanii, sunt bucuresteni care habar nu au sa ajunga la Gara de Nord dar si provinciali care n-au vazut mai departe de 20km de casa. Noroc ca s-au mai dus capsunarii si salahorii prin vestul Europei ca sa aiba ce povesti in tren si la carciuma. Sincer, n-as vrea sa dau nas in nas cu ei, cand ma plimb prin tara, mai bine sa stea acasa.
    Iar cei mai mari cocalari pe roti sunt pe departe constantenii si dupa ei, botosanenii. Primii macar sunt intr-o zona de turisti, gagici, fitze dar ultimii sunt rupti in cur, curg paduchii pe tapiteria mertanelor cu an de fabricatie ’85-’95. Pana la bucuresteni, e cale lunga.

    00
  30. comunism mizerabil e pleonasm.

    00
  31. parca arata o idee mai nasol la rusi decat la noi ….. doar f putin mai nasol… in rest parca am avut un dejavu

    00
  32. Citesc frecvent acest blog pentru ca aici regasesc o varietate de subiecte si apreciez si calitatea comentariilor (a celor mai multe). Direct spus, imi place blogul tau. Tocmai din aceste motive imi permit sa fac cateva observatii, si sper Vali sa le apreciezi drept o critica constructiva. Probabil din experienta pe care ai capatat-o in timp, sau pe baza unor analize ale traficului inregistrat de anumite postari, am observat ca ai reusit sa identifici reteta de succes pentru atragerea cititorilor – felicitari pentru asta *(materialele despre Internetul din .ro sau de afara, publicitate si culisele tv sunt bune si foarte bune). Dar ma refer in primul rand la repetitia unui anumit gen de articole, care genereaza un numar mare de vizualizari/ comentarii: prostia dintr-o relatie, grasele fara rusine, dobitocii din trafic, politicieni, respectiv cele mai citite/ comentate si despre care scriu acum – articolele care antagonizeaza (clase sociale, regiuni, orase ori locuitorii acestora). E absolut normal sa-ti doresti ca blogul tau sa fie citit, pentru ca asa atragi publicitate, notorietate, bani, si nu e nimic rau in asta. Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca iti desconsideri cititorii promovand genul acesta de articole (oricat de utile sunt ele pentru trafic), in care pur si simplu arunci momeala si astepti sa apara gusterii si sa se incaiere. Stiu ca este un fenomen de masa in Romania ultimilor 15 ani acest tip de discurs (bugetari vs privati, sud vs nord, Bucuresti vs provincie, etc.) dar el a fost lansat de unii politicieni pentru anumite interese electorale sau de alta natura. Spun ca ma deranjeaza la tine pentru ca sunt convins ca esti constient de faptul ca genul asta de adversitati exista peste tot in lume, sau a existat si a disparut odata cu cresterea nivelului de trai. Mai mult, faptul ca revii periodic cu tipul asta de postari care determina cititorii (cei mai multi) sa adere la una din tabere si sa o injure pe cealalta doar pentru ca reprezinta un bugetar, un etnic, un cetatean din alt oras sau o provincie saraca (cu consecintele asociate saraciei, in special educatie slaba) arata ca urmaresti tocmai acest gen de reactii – asta ma deranjeaza la tine, un tip care are capacitatea de a scrie articole bune fara a apela la subiecte de genul abordat aici. Renuntand la ele, chiar daca pe termen scurt pierzi cativa cititori, pe termen lung castigi si tu, si noi.

    *Referitor la concentrarea stirilor pe subiecte de interes pentru Bucuresti – e un lucru absolut normal in lipsa unor televiziuni locale puternice sau cu acoperire regionala. In plus, sa nu uitam ca media nu mai reprezinta o sursa de informare cat o afacere sau un instrument electoral. Iar cand publicitatea determina continutul cauti rahatul peste tot si il pui pe masa sa-si dea lumea cu parerea: e cu mot, e fara mot, e moale sau tare.

    00
  33. Claudiu, nu ma consider limitat, lucrez in turism de opt ani si am vazut si lucrat la agentii (filiale) din toata toata Europa, inclusiv tarile nordice, dar fite ca ale bucurestenilor nu am vazut decat la italienii din sud (Sicilia,Calabria), in rest oamenii nu au o atitudine superioara fata de popendulatia zonei pe care o viziteaza.

    00
  34. Ma da astia de la tara chiar ne urasc pe noi, bucurestenii. :D
    Probabil sunt putini frustrati de mediocritatea lor, probabil regreta ca nu au venit si ei la oras la facultate si au ales sa ramana in oraselul lor. Adevarati Average Joes. Sa te nasti, sa copilaresti, sa inveti, sa muncesti si sa mori in acelasi orasel cat un sfert din Dr.Taberei. :D

    Cam are dreptate Vali la faza cu Predealul. Merg cam in fiecare weekend acolo ca am o casuta si imi place ca e liniste, putina aglomeratie, dar rareori cred ca am mers mai la nord (oi fi fost o data pe la Brasov si de 2 ori pe la Sibiu, sau invers, nu mai stiu exact).

    Or fi chestii interesante de vazut prin tara asta, pacat ca faci o zi pe drum.
    Prefer sa ma urc in avion si in cateva ore sa fiu in Dubai (si nu la Sinaia) sau in Islanda (si nu in Maramures).

    Nu urasc provincia. E si ea buna de ceva: pepeni de la Dabuleni, vin din Moldova, legume de la Gradinari, provinciale pentru sex pe litoral.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.