Risipa de alimente, FoodCare și sfaturile din cărți ale Carmenei Radu

Am dat peste un articol amuzant, scris de Carmen Radu, o mămică din gașca Parenting PR, care e plin de sfaturi din cărți despre risipa de alimente și despre cum o putem contracara.

Ia să vedem:

Cantitatea de alimente care se aruncă anual la nivel mondial ar fi suficientă să hrănească 1 miliard de oameni! Știați acest lucru? Eu mărturisesc că nu cunoșteam cifra exactă, și mi-a fost greu să-mi imaginez că numai la nivelul Uniunii Europene se aruncă anual aproximativ 88 milioane de tone de mâncare.

Cifra este exactă, da? Fix un miliard! Dar cantitatea de mâncare este aproximativă, aici n-au mai putut fi exacți.

Câți dintre noi nu plecăm la cumpărături cu anumite produse în minte și nu ne întoarcem cu cel puțin 5 pe lângă?

Well, asta nu înseamnă mereu risipă. Eu, de pildă, nu trec berea pe listă, dar cumpără mereu bere când merg la hypermarket, nu înseamnă că risipesc berea. Și exemple sunt zeci.

Câți dintre noi nu aruncăm la finalul săptămânii din frigider fructe sau legume sau chiar câteva porții de mâncare rămasă, pentru că am supradimensionat necesarul?

Asta pentru că, deși suntem adulți, nu vrem să gândim, pentru că e al naibii de simplu să știi, la 30 de ani, cât mănânci și să nu cumperi mult mai mult.


E atât de simplu să nu mai faci risipă: mănânci 3 fripturi, cumperi trei fripturi, gătești trei fripturi, mănânci 3 fripturi. Și știința că mănânci 3 fripturi vine cu vârsta și cu maturitatea intelectuală de a reține cât mănânci.


Cred cumva că asta se trage și din perioada care s-a încheiat în ’89, când era goana aceea după mâncare, și groaza că efectiv nu mai găsești. Cu toate că de atunci au trecut suficient de mulți ani încât să realizăm că lucrurile s-au schimbat și că nu ne mai confruntăm cu lipsuri. Ba din contră, hrană există suficient încât să mai și aruncăm din ea.

Aici e o chestie de nuanță, pentru că mare parte din români mănâncă mult pentru că mănâncă prost, lucru ilustrat în toate rapoartele.

Plus că mâncărurile românești sunt în marea lor majoritate infecte, de la piftie la mâncarea de cartofi la tobă.

Risipa alimentară este o problemă majoră cu care ne confruntăm la nivel mondial și sunt demersuri care se fac în ideea reducerii acesteia, inclusiv la nivel politic. Până însă să fie luate decizii la nivel mare, eu cred că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să luăm măsuri la nivel de familie.

Se fac demersuri la nivel politic? Cam care ar fi alea? Ignorarea completă a reciclării? Da, bune măsuri.

Faceți o listă de cumpărături atunci când plecați la supermarket sau în piață, astfel veți fi mai puțin tentați să puneți în coș produse de care nu aveți nevoie. Gândiți-vă dacă vă trebuie 3 kg de fructe „mai bine să fie” sau 2 kg vă ajung?

Serios? Cum funcționează asta mai exact? Nu am pe listă mere, dar mi-e poftă de mere, DECI NU CUMPĂR MERE?!?!?

Dacă gătiți rar, nu vă faceți stocuri mari de produse (fasole, năut, paste, etc.) care trebuie preparate înainte de consum, aveți toate șansele să le aruncați pentru că expiră.

Fasolea și pastele se strică atunci când virgula se pune înainte de etc în limba română. Fix atunci.

Atunci când despachetați cumpărăturile, aranjați în frigider sau cămară produsele cu un termen de expirare mai scurt în față pentru a le alege pe acelea primele.

Aici am o nedumerire. Deci cumpăr 3 iepuri cu termen de expirare la 2 zile și 2 iepuri cu termen de expirare la 5 zile? Nu-mi dau seama deloc de logica ei, serios.

Dacă nu vă place să mâncați același fel de mâncare mai multe zile la rând, o variantă ar fi să congelați una sau două porții.

Carmen, hai pe la mine, am niște mici de acum 3 ani la congelator, abia așteptam momentul să îi decongelez ca să îi mănânc cu cineva.

Flawless.

Fructele și legumele care au început să se înmoaie nu trebuie aruncate, le puteți folosi într-un smoothie, sau legumele la supă. Din fructe puteți chiar să faceți umplutură pentru clătite sau chiar un borcan, două de dulceață.

Deci cumpăr 4 mere și unul începe să se înmoaie, deci fac dulceață din el? Păi și cu vreo 150 grame de căpșuni ce mai fac atunci?!

Hrana ambalată gen conserve, cutii de paste, etc. poate fi donată către căminele de bătrâni și copii. Verificați termenul de expirare și luați în calcul și această variantă dacă știți că nu vă mai trebuie cele 5 conserve de fasole din cămară.

De ce ar cumpăra cineva cinci cutii de conserve? Sunt doar curios. Vin neamurile în vizită și vor să le asfixieze, ca să nu se gândească să stea prea mult?

Legat de această ultimă recomandare, am aflat recent de lansarea platformei FoodCare, platforma de implicare socială pentru încurajarea respectului față de resursele alimentare și a comportamentului responsabil.

Dacă sunteți mai tineri, vă încurajez să dați click pe linkul ăla ca să vedeți cum arăta internetul în 2005. Fix așa arăta, cu fonturi proaste și greu citibile, cu bgr fix și cu alte minuni. Jenant.

Eu m-am alăturat cu drag proiectului FoodCare, rezonez foarte bine cu ideea de prevenire a risipei alimentare și cred că stă în puterea noastră, a fiecăruia să facem o schimbare. Pentru că schimbările în bine pleacă de la noi! Știu că acestea se fac încet, pas cu pas, dar nu este imposibil să le facem.

Sugerez căutarea unui proiect care să aducă designul blogului autoarei la nivel de 2015 măcar, un proiect care să învețe mămicile să nu mai scrie cu drujba și unul care să învețe să scrie din experiență, nu din puțul gândirii.

N-am nimic cu Carmen, dar mi se pare că sfaturile astea negândite fac mai mult rău decât bine. Iar comentariile alea stupide cu “dar vai, francezii știu cât să cumpere, noi nu, oare cum și-au dat seama” subliniază mai bine aerismul autoarei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

50 comentarii

  1. Sfaturile Carmenei sau sfaturile lui Carmen?

    00
  2. Astia sunt din categoria alora din articolul de ieri, care considera ca produsele puse in cos la magazinul on-line reprezinta o pierdere in caz de nefinalizare a comenzii.
    Nu altii cum sunt, dar la mine nu se intampla decat absolut exceptional sa arunc mancare, dar na, oi fi eu mai sarac.
    Sau imi cumpar doar cat imi trebuie.

    00
  3. eu o manac si stricata, nu arunc nimic

    00
  4. De-abia asteptai momentul sa o inviti pe Carmen sa va jucati cu 3 mici congelati …

    00
  5. Francejii stiu sa critice mai cu gust ca tine!

    00
  6. Nu se mai moare de foame. `Nu mai suntem in anii 70-80 sa facem cantece despre seceta din Africa. Pb nu ca arunci 2 mere si 2 pere dupa 2 sapt din frigider. Ce se arunca mult e marfa stricata din rafturi si aici e ar fi buba dar nu nu prea sunt solutii. Daca se degradeaza sau e in curs de degradare nu le ia nimeni nici gratis. Elefantul din camera nu il vede nimeni. Se produce mult prea multa mancare pt ca avem multe subventii, avem multi tarani, culturile sunt mai eficiente, animalele sunt mai eficiente dar nu se organezeaza mai bine productia la nivel UE si nu numai.

    00
  7. Sunt curios câte din aceste sfaturi reușește sa pună in aplicare miss Carmen. In ceea ce ma priveste pun in aplicare doar metoda first in first out. Cumpărăturile le fac in funcție de nevoie si de ce nu de ofertele care sunt si care ma avantajează. Da cumpăr 5 produse la fel dacă au un preț bun, si normal ca ma uit la data de expirare. Cu faceți o dulceața mi se pare destul de exagerat, mai ales ca pt a face o dulceața nu e nevoie doar se fructul/fructele necesare dar si de mult timp! Apoi Sa fim serioși in afara de anumite sosuri făcute in casa ciorbe si sarmale ce mâncăruri poți congela fără sa își piardă gustul

    00
  8. Are un articol care se intituleaza ” risipa e o inventie umana ” .
    Pe mine unul ma dat gata titlul articolului.

    00
  9. Buna ziua, se spune “ale lui Carmen Radu” si nu ” ale Carmenei”. Numele proprii feminine terminate in consoana primesc la genitiv si dativ articolul ” ale lui”, “lui”. De exemplu, se spune: I am dat lui Carmen o carte fata de I am dat Simonei o carte.

    00
  10. Daca mie imi e pofta de 3 mici iau o casoleta de 1kg. Sigur ii mananc pe toti. Fac risipa?

    00
    • pe langa faptul ca da, faci risipa, mai bagi si in tine ca spartul, creste colesterolul, creste riscul bolilor de inima etc. tu mananca 3 si pentru restul chemi niste prieteni

      00
    • evident. pe langa faptul ca manci toata caserola, mai bagi si un pet de bere…. si se stie, plasticul ala se descompune in vreun milion de ani. esti un nenorocit care ne uraste copiii!

      00
    • să nu mănânci asparagus, că te piși acidulat.

    • Dintr-un kg ies 10 mici. 3 mănâncă el, 6 pentru 2 amici care o să vrea și ei bere. Deci ca să nu faci risipă, trebuie să iei mai multă bere!

      00
  11. Risipa de alimente e direct proportionala cu economia la hartie igienica.

    00
  12. Carmenei?
    In ce an suntem, cat am dormit?
    Sau varianta b), vine dl Vali cu patalama de la academie si ne da peste bot, “Carmenei” exista!

    00
  13. Fasolea, năutul şi pastele expiră repede? Poate gătite înainte.

    00
  14. Mie imi place faza cu conservele. Eu ma sperii cand vad cati ani au termen de valabilitate. Cum sa-ti faci griji ca arunci o conserva. Cate sanse sunt sa nu vrei sa o mananci in urmatorii 3-5 ani :)

    00
  15. EI dar ce te faci cand vreo 3-4 mici si nu gasesti decat la kil?

    00
  16. zi si de patiseria aia care da moca la finalul programului ( vazut in poza de la articol) ce nu s-a vandut

    00
  17. Boss, dar la risipa de chibrite nu se gandeste nimeni? cand iti aprinzi un chibrit, nu se arde tot.

    Daca am trimite fiecare chibrit folosit intr-un plic la adresa unui punct de colectare, s-ar face foarta multa economie.

    00
  18. Deși fac tot posibilul sa nu risipesc, trăit fiind și în perioada in care stăteam la coadă la lapte înainte de școală, nu știu cum se face dar arunc cam 10% din mâncare.
    Sa fac mâncare cu 10% mai puțin? Mai puțina apă in ciorbă?

    00
  19. Cine a lucrat la site-ul ăla a auzit în treacăt de parallax effect și a zis că poate să facă și el/ea. Parallax-ul e o chestie drăguță în web, dacă ai habar cum să o folosești.

    00
  20. Alt sfat bun: ai lasat prea mult mancarea in frigider si a prins mucegai? N-o aruncati! Razuieste biniditat mucegaiul si vei redescoperi fleica suculenta de acum o luna!

    00
  21. As adauga ca mai cumperi ca e la oferta.
    Cel mai bine isi cumpara un frigider mic , ca pe vremuri. Cumpara mai putin ca nu ai loc

    00
  22. Pentru “piftie=mîncare infectă”, meriți zahăr în șaormă. De două ori.

    00
    • “Piftia” e ce mancam cand eram saraci si nu gaseai carne. Faceai dintr-o bucata infima de carne jeleu cat sa ajunga la toata familia + aia extinsa.

      E un cacat de mancare.

    • piftia e naspa…..carnea in aspic e geniala insa ;)

      00
    • Corect. Ia google ce buna/sanatoasa e piftia. Exemplu :http://www.doctorulzilei.ro/ce-spun-nutritionistii-despre-piftie/

      00
    • @Znuff, cască ochiu oleacă. Cu excepția soacră-mii, care mai face piftie de curcan, pt a servi la aperitiv, la unele ocazii, în toate casele în care am mîncat piftie, piftia era făcută din porcul proaspăt tăiat.
      După care:
      1. Piftia chiar nu are vreo legătură cu “cînd eram noi săraci”(vezi ultima propoziție din frază)
      2. Pentru piftie îți trebue oasele și cartilagiile potrivite, nu doar “o bucățică de carne”
      3. No offense, dar cine îți făcea ție piftie, probabil nu știa cum se face.

      00
  23. Care e faza cu conservele ? Eu fac stoc mai mare deoarece expira greu si chiar de le mananc peste o luna tot tine . Cu congelatele la fel . O lada frigorifica in care pun si de prin grădină sau de prin market si poti mânca si peste juma de an ,astfel nu arunc nimic . Dezghet si desfac strict ce am nevoie pentru prânzul respectiv .

    00
  24. M-ai pierdut la piftie. O piftie corespunzatoare este plina de nutrienti. Dar nu facuta cu gelatina din comert ci din oase, adica din maduva. Teoretic piftia este mai sanatoasa decat o ciorba de zarzavat cu aripi.
    Maine poimaine o sa ne puta si muraturile si conservaraia facuta in casa.

    00
  25. ” .. ale Carmenei ” se scrie “lui Carmen”, toata viata invatam cu critica stam mai bine! :)

    00
  26. “Plus că mâncărurile românești sunt în marea lor majoritate infecte, de la piftie la mâncarea de cartofi la tobă”

    Asa se intampla cand ai rude care gatesc prost

    00
  27. Macar muraturile iti plac ?

    00
  28. Eu chiar inteleg de ce nu-ti plac unele mancaruri, pentru ca stiu ca locuiesti in Brasov. Niciodata nu am mancat mancare gustoasa in Brasov, nici macar cartofii prajiti nu sunt buni, in patria cartofului se servesc cartofi prosti. pfff Nici nu vreau sa stiu cum este piftia lor.

    00
  29. Când locuiam în București aveam un magazin Profi in fața blocului, 2 Mega image-uri in apropiere plus un Kaufland și un Lidl la 10 minute de mers pe jos, magazine cu program până pe la ora 22-23 chiar și duminică așa că nu am fost nevoit niciodată să cumpăr multe produse de dragul de a le avea în frigider. Poate doar un iaurt și un unt in rest prefer sa le cumpăr in ziua in care le mănânc.
    Problema e cu cei care locuiesc departe de un supermarket și devin șoferi de weekend când cumpără un cărucior plin cu tot ce e la promoție.
    Sau cu cei care din diferite motive nu au timp sa meargă la 2 zile in supermarket.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.