Republica Agrară România

bucovina

Măsurile luate de guvernul Boc în privinţa natalităţii trebuie să lovească adânc şi ireversibil in mentalitatea unei anume categorii de românii. Ţăranul român trebuie să dispară sau să se transforme.

Mulţi copii la ţară

Ma uitam pe facebook zilele trecute si faceam o statistică, 1/4 dintre oameni sunt de la ţară. Da, şi-au trecut la localitate Focşani sau Buzău pentru că le e jenă să spună ca sunt de la coada vacii. La ţară sunt multi copii, pentru ca nu exista metode de contracepţie (barda nu se pune) si pentru ca ţăranul ştie că o parte din copii vor pleca oricum la oras, asa ca e bine sa fie mai multi, ca sa munceasca pamantul.

Condiţiile de trai sunt grele, buda e in curte, igiena e precara, sanatatea la fel, educaţia pe sponci. Ţăranul român o duce greu. Iarna e frig, vara e cald, răchia e scumpă, banii sunt puţini.

Unde e problema, totuşi? Problema e două.

Nu se exploatează terenul agricol

Am mai spus-o in două dăţi (august 2008 şi martie 2009), Romana are potential imens, dar acesta e irosit de lucrul cu calul si căruţa. Fiecare merge in legea lui, se lucreaza prost si putin, se lasa terenurile pârlogi şi oamenii se plâng ca nu pot trăi. Refuză să se asocieze sau sa il dea in arendă.

Braţe de muncă la uzină, nu la sapă

Fiind o ţară de mâna a treia, România are printre cele mai ieftine forţe de muncă, dar totusi nu se inghesuie prea mulţi să deschidă fabrici aici. Nu sunt autostrăzi, nu se poate transporta marfa, şi cu toate astea, mici investitori există. Oameni care vor sa deschida o fabrica de pantofi, sa aduca niste masini vechi de 10 ani şi să faca scarpa italiana in România. Se loveste de obtuzitatea autorităţilor si de lipsa de personal calificat, care in loc sa puna mana să inveţe ceva util in viata da la sapa la porumbul stramosesc, ca asta e viata.

Solutia lui Ceausescu nu a fost rea, in esenţă. Luat ţăranul si bagat la uzina. Lasa ca iţi muncim noi pamantul, la colectiv, tu pune mana si cladeşte acilea socialismul, că avem datorii de plătit, drumuri şi blocuri de construit.

Dansând in jurul natalităţii

Ce face Romania insa? Plăteste in continuare ajutoare sociale pentru puit. Spitale. Şosele. Curent. Cum să nu stai acasa cu 12 copii când vezi că iti vin toate pe tavă?

De ce să ii punem pe trântori la muncă şi să grăbim facerea de autostrăzi şi blocuri? Cui folosesc? Mai bine la sapă, că votează mai bine de acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Ai citit Morometii ? Sau Ion ?

    00
  2. E bine si frumos de stiut ca de oriunde esti sau traiesti nu e rusie sa muncesti, oricare ar fi profilu.

    Am terminat dreptu si nu mi-ar fi rusine sa muncesc la dat cu sapa daca e o contributie pentru societate si asta ar fi singuru lucru de facut sa ma intretin.

    Problema e ca ala care nu a terminat nici liceu n-ar pune mana pe o sapa de rusine!

    00
  3. Lasa mai ca moare Iliescu, moare mamaia de la tara, mor comunistii si se intorc capsunarii cu mintea limpede de occidentalism.

    00
  4. Nu prea mai sunt la coada vacii acum astia din Focsani sau Buzau, au parinti plecati in Italia si stau cu laptopul pe facebook.

    00
  5. Adrian Porumboiu a investit in agricultura si are o cifra de afaceri de 200 milioane de euro deci se poate.

    00
  6. Zoso iar confunzi taranii cu suedejii. Natalitatea la tara este mai mica decat la oras, nu la tara pierde Guvernul bani cu copiii. Mosnegii sunt sterili!
    Pamantul este neprofitabil pentru ca taranul este inca comunist. Nu vrea sa dea pamantul in arenda la Porumboiu. Moarte mosierilooor…..

    00
  7. Si daca ai vrea sa investesti in agricultura, insa nu ai avea pile la mai-marii tarii, crezi ca ai fi lasat? Ma indoiesc…

    00
  8. suntem, majoritatea, prima generatie care nu mai muncim sub cerul liber. si se vede al naibii de mult asta… ;)

    00
  9. ooo… ai dat-o-n bara cam rau cu postarea asta. mai exact cu primele trei randuri.
    mai citeste odatam, mai atent, noile reglementari – cei cu venituri mici / foarte mici sunt incurajati sa faca plozi ca si inainte… aia cu venituri medii sunt loviti.

    00
  10. Da, ai găsit motivul pentru care nu avem noi autostrazi. Țăranii e de vina.

    00
  11. La tara sunt multi copii nu pentru ca nu exista metode contraceptive (imi amintesc ca ai mei foloseau acum vreo 20 de ani). Cine se gandeste ca oricum ii pleaca plozii la oras is aia care s-au saturat sa se pise in fundul curtii si care vor ceva mai bun pentru copiii lor. cei care au multi copii sunt aia care n-au o batatura in palma, cade padurea pe ei si se plang ca nu le da statul lemne de foc in conditiile in care nici macar vreascuri nu-si aduna singuri, care chit ca mor de foame pe batatura n-ar pune mana pe sapa sa-si faca oleaca de gradina din bucatica aia din spatele casei. Ca daca statul tot le da bani de copii, ce rost are? Poi cine-i prost sa isi rupa salele muncind cand pentru futut te plateste statul?
    Ma vaz nevoita sa te dezamagesc dar nimeni nu mai vrea sa ia pamantul in arenda. Si e scump al naibii si de muncit. Stiu ce vorbesc, ca de la coada vacii is si eu. Vad oameni care au invatat ole’ de carte n-au fost niste tampiti. Care au muncit si pamantul, au avut si serviciu. Mi-e mila de ei cand ii vad acum la 50 – 60 de ani cocosati de munca si aratand ca de 70-80, asteptand pensiile astea nenorocite ca pe o binecuvantare.

    00
  12. @Razvan – don’t just hate, elaborate!

    00
  13. Chinezii sunt foarte muncitori, constiinciosi, ordonati etc. Daca peste noapte toti romanii aia puturosi ar fi inlocuiti cu chinezi muncitori, credeti ca va inflori economia Romaniei? Eu nu prea cred.

    00
  14. @Smile
    Pana la sapa pune mana pe o carte de gramatica. Mai ales ca ai terminat „dreptu”.

    00
  15. Ai pus punctul pe i grec, zoso. Este evident ca tu obisnuiesti sa iti lucrezi in fiecare dupa amiaza pamantul.
    Tocmai de aceea iti inteleg perfect indignarea fata de cei care nu mai vor sa dea cu sapa ( sau dau empiric, in dorul lelii ).

    In ceea ce priveste exploatarea agricola, ar mai fi ceva de zis in plus fata de cele de mai sus :
    Agricultorii nostri s-au dezobisnuit sa experimenteze.
    Daca mama, bucica si strabunica au cultivat pamantul din spatele casei cu porumb si cartofi, E CLAR ca si eu trebuie sa am aceiasi cultura.
    Nu plante medicinale, nu tutun, nu rapita !
    Acuma, vor fi poate carcotasi care sa ma critice pentru ca nu am amintit si de canepa indiana.
    Ce sa-i faci, nu poti multumi pe toata lumea :)

    00
  16. Sunt curios ce poplatie are Bucurestiul acum dupa ce 20 de ani a fost o migratie continua de la tara la oras.

    00
  17. ma bucur ca ai scris ceva despre agricultura.din pacate multi din cei ce au postat habar nu au ce inseamna agricultura,vorbesc de alde porumboiu,vorbesc despre pile si alte chestii de genul asta.in romania exista o vorba „mai bine il las nemuncit decat sa il dau sa se imbogateasca ala ” si de aici pleaca multe probleme si discutii(lovituri cu barda)romanul de la tara mai are inca o problema destul de mare si anume lipsa informatiei in mediul rural si lipsa implicarii primariilor si primarilor de la tara.dar nici primarilor nu le poti cere mare lucru pt ca la randul lor in mare parte vin tot dintre tarani.

    00
  18. la tara nu se invarte roata pentru ca taranul nu are unde sa munceasca. statul nu ii ofera nici o solutie, taranul mai bine pleaca sa munceasca in alte tari. daca am avea fabrici si locuri de munca aici, ar munci pe mult mai putin decat in alte tari, pentru ca le-ar fi de ajuns cat castiga si sunt si aproape de familie si plaiurile natale.

    nu taranul este de vina. el nu numai ca nu are bani dar nu are know-how. problema nu vine de jos in sus, de la tarani catre politicieni, problema vine de sus in jos, de la politicieni catre tarani.

    00
  19. bre, voi aveti idee cam cat costa agricultura? si cate subventii se dau?
    stiti defapt de ce in restul europei merge agricultura? pt ca au subventii. pt ca statul cumpara de la fermieri ce produc in plus. sa zicem ca nea jean din franta are cerere de 2000 de tone de grau anul asta. el face o minune si produce 3000 de tone. vinde alea 2000 de tone de grau la pretul pietei si ca sa nu ramana cu alea 1000 de tone in depozite, vine statul si i le cumpara si alea la un pret care acopera costurile de productie. pret care cateodata era mai mare decat pretul pietei. si asta se intampla cu toate produsele agricole: cereale, legume, fructe, lactate.
    figura e ca agricultura fara subventii nu se prea poate. costa defapt foarte mult: motorina e scumpa, la utilaje noi si rentabile unii doar viseaza.
    un exemplu concret legat de agricultura ar putea fi laptele. nea ion are o vaca. vara la coasa, la adunat fanul si lucerna, vaca trebuie mulsa, trebuie curatat grajdul. vaca lui nea ion da zilnic 20 de l de lapte, pe care firmele il cumpara cu 60 de bani. 0.6 lei. pe care firmele dupa indelungi procese industriale il revand la 3-4 lei litrul. deci pentru cantitatea aia imensa de lucru nea ion ia 360 de lei pe luna. nea ion si-ar face si el o microferma cu vreo 10 vaci, masini de muls, 2-3 angajati, tractor… da ciuciu, ca pentru fondurile nerambursabile trebuie sa vina el cu 30% din bani. pe care nu ii are si banca nu ii da. si chiar daca i-ar da, unde are el piata de desfacere? pe plan local? la hypermaketuri care cer taxa de raft?

    00
  20. Zoso,

    Probabil in multe regiuni ale tarii ai identificat bine situatia reala. Totusi in multe localitati situatia e altfel pentru simplul motiv ca in Romania orice ai vrea sa faci, statul incearca sa dea cu tine de pamant nu sa te ajute.

    In Serbia, taranul care are o recolta bogata de porumb nu trebuie sa isi faca probleme ce o sa faca cu el. Il duce la stat si ia 200 Euro pe tona de porumb, in conditiile in care pe un hectar poti sa faci pana la 10 tone. Asta inseamna ca anul a mers relativ bine, si ai muncit poti sa faci linistit un 1500/2000 de euro la hectar. Pai cu asa preturi, as pleca eu singur de la fima unde lucrez acum mi-as investi economiile in niste tractoare si m-as apuca de treaba.

    In zona de unde am plecat eu in urma cu 10 ani(Transilvania) sunt sute de hectare pe care nu le ia nimeni. Lumea le-ar da cu draga inima sa le lucreze cineva. Le-a luat un mare patron, care le-a cultivat cativa ani, dar si el a dat faliment, pentru ca probabil politicul l-a zdrobit cand nu a mai avut sa dea mita in continuare.

    In Romania? Statul nu iti ofera nimic. Ai dreptul sa investesti din banii tai, iar produsul nu ti-l ia nimeni. Poti sa te duci cu cate un doi, trei saci in piata, si faci si tu poate 100 de lei dupa o zi de stat in frig asteptand sa iti cumpere cineva cate o masura(15KG) pentru gaini. Asa e cu cerealele, asa e cu zootehnia, asa e cu majoritatea lucrurilor.

    P

    00
  21. Frumos articolul man :)

    00
  22. zoso, te contrazic. esti putin in urma cu stirile. romanii nu mai fac copii, nici macar la tara; uita-te mai bine in jur si spune-mi cate cunostinte de-ale tale, familii tinere sau mai putin, mai fac copii? nu fac, sau daca fac, fac unu si atat. si asta inaitne sa taie boc si de la mame. ce se intampla intre timp? turcii, arabii & co. fac copii, fara numar. de aici, te las pe tine sa tragi concluziile…

    00
  23. Frumos articol. Dar mai frumoase sunt comentariile, mai ales că pe jumătate i-am văzut toamna scoțând cartofi cu plugul din brazdă, ba chiar pe unii i-am văzut și la cules de fructe din livadă, ca să nu mai spun de faptul că majoritatea sunt deontologi și habar n-au cât de groasă și de cheală este tufa de afin.

    O să cred în ce se spune pe aici când o să-i văd pe oameni că-și pozează palmele pline de bătături, de la sapă și de la topor.

    Altfel, să pup calul în frunte de nu sunt hăl mai țăran de pe aici. =))

    00
  24. Problema nu e ca statul stimuleaza natalitatea prin sporuri, la care teoretic am avea dreptul tinand cont ca si noi cotizam la stat. Problema e ca Ro a fost dintotdeauna stat social. Comunismul ne-a maniplat invatandu-ne sa stam si sa primim.

    E mult mai simplu sa faci 9 copii si sa astepti sa iti dea statul alocatie. Contraceptive gratis se dau si la tara, sunt programe nationale ptr asa ceva. Problema e ca oamenii nu apeleaza la ele pentru ca ar ramane fara sursa principala de venit….

    Chiar si asa Ro are spor natural negativ, astia multi si de alte etnii de la tara vor fi viitorul…Ne bazam pe ei pentru revigorarea economiei sau punem mana si muncim?

    00
  25. @Vlad, ce ie frumos? Romanii e lenesi da’ face multi copii, ieste? Si daca imediat dupa ce naste femeili sa duce la munca si nou nascutii munceste la uzina, Romania prospera. Ie simpla treaba, ieste?
    @Ronintel, pai aici oamenii au solutii. Ne pricepem la toate. De la anvelope de iarna la sinucideri, de la muzica rap la politica internationala. Eu zic sa bagi la cap ce se discuta aici, nu fi copilaros!

    00
  26. nu mai avem agricultura fiindca taranul in 90 a plecat dupa i ideie fixata foarte proasta.s-au crezut cu totii din iobagi de pe pamanuturile statului in mari boieri si au crezut ca tara se va intoarce-n feudalism

    00
  27. NOU
    #27

    Hmm, nu sunt surprins de aceasta atitudine oraseneasca fata de cei din sate- taranii- insa ma mira ura asta troglodita si fara vre-o noima ori urma de sens asta daca nu rezonezi cu gandirea aceea mirobolanta de citadin get beget ce considera pe ceilati, ce nu sunt de-o teapa cu el, o amenintare… asta pentru ca nu ii poate intelege asa ca alege mai bine sa ii dispretuiasca, sa-i subaprecieze iar asta o spun eu doar in vorbe blande.
    E foarte trist ca se uita fatptul ca potentialul zamislitor de toate acele lucruri bune pentru natiune nu sta in terenuri, cladiri ori bogatiile subsolului ci in oameni… atata timp cat in mediul citadin care cica ar trebuie sa fie cel calauzitor si cel ce da nastere ale acelor lucruri bune colcaie ura animalica nimic bun nu poate exista in sanul acestei natii prapadite… fara de taranul roman.

    00
  28. cu postul ăsta, te-am scos de pe lista cu roşii de anul viitor.

    00
  29. NOU
    #29

    @:elise: perhaps…

    00
  30. @Muritorulderand, you don’t get it at all

    00
  31. poveste de viata- strabunicul a lucrat clandestin in sua ale americii in anii 30, l-au prins si l-au trimis inapoi in ro. aci cu dolarii de la unchiu sam si-a cumparat ceva pamant, si-a facut o casa, ceva animale, si-a gasit nevasta etc. veni razboiul, venira comunistii, tot la colectiv, i-au lasat doar casa cu o palma de pamant in fata ei, suficient sa puna de niste rosii sau ardei sa ii ajunga 1 saptamana cand se coc.trec anii, revolutie. bunicul primeste pamantul( cateva hectare) inapoi. Avand in vedere ca strabunicul, fiind lasat doar cu acea casa de comunisti, i-a trimis la oras pe copii, unde au crescut si nepotii( tatal meu)=> Initial bunicul a vrut sa cultive una alta, n-avea bani de investit asa ca s-a bagat intr-o asociatie agricola( poate multi nu stiu, dar in `90, aia mai smecheri din comuna au refacut CAP-ul in multe zone din tara, au luat pamant in arenda si i-au tzepuit pe propietari” recolta proasta/vreme rea/ nu se cauta/nu se cere etc”) IN conditiile astea, spune-mi si mie care om normal nu isi baga piciorul in „marea revolutie si schimbare”. Nimic nu se schimbase, aceiasi oameni trageau sforile in zona ca si pana atunci( dupa 2000 s-au mai schimbat treburile pt ca s-au schimbat si interesele).Pamantul a fost vandut in anii 2000, dupa nenumarate tzepe, cand bunicul si tata s-au convins ca omul de rand nu are cum sa iasa in castig cat de propietari sunt ei daca nu „ung” pe unde trebuie si pe cine trebuie. Si ai mei parinti si bunici fiind mai tarani asa in gandire-adica simpli bah-, nu au stiut sa „unga”.
    Mai incet si cu puitul asta de care tot amintiti. Te-ai uitat prin sate cam cati copii sunt? Si aia care sunt cam din care etnie provin? Stii ca o gramada de scoli s-au inchis pt ca nu sunt suficienti copii sa justifice macar 1-2 clase primare?Si atunci de unde vrei oameni sa munceasca acel pamant? 80% din satele romanesti sunt compuse din batrani peste 60 ani si tembeli alcoolici intre 2 varste care lucreaza pe un o litra de rachiu cu ziua pe la batranii aia.
    Dar ca o mama nu primeste indemnizatie pt copil daca nu a lucrat in ultimele 12 luni stiti? Primeste doar un ajutor minim obligatoriu de la primarie, in nici un caz 2 ani de stat acas` pt fiecare copil( asta pt ca oricum statea acas`,daca nu muncea, doh).DaR e usor de vorbit, mare minune internetul asta. Va da informatiile dar nu va zice si ce sa faceti cu ele. Asa ca..vorbiti, scoateti niste judecati de o asa valoare din voi incat pe bune ca ma speriati.Ptiu!

    00
  32. Asa cum se vede din comentariile de mai sus, sunt foarte putini cei care au comentat avand habar intr-adevar ce inseamna sa muncesti pamantul. Eu inca astept acel comentator, care are cunostiinta despre subiect, sa ii lamureasca atat pe ceilalti cat si pe autor care sunt costurile si profitul (daca exista!) lucrand pamantul.
    E usor sa dai din gura, mai greu cu practica.
    Sunt insa de acord ca exista o mare parte de adevar in restul articolului, sunt multi oameni lenesi care nu vor nici macar sa dea pamantul altora sa-l lucreze (si prefera sa creasca buruienile pe el).

    00
  33. Am un prieten care e ţaran, stă la ţara, munceşte pământul, are grijă de tractor, ară, seamănă, etc. Câştiga cam 5000 de euro lunar. Pentru cei neîncrezători pot detalia afacerile în agricultură şi producţie alimentară pe care le are.

    00
  34. @je, let it go, e doar proza…

    00
  35. daca tot nu conteaza profitu hai ca angajez si eu pe un salariu de 100 ron agenti de vanzari pe teren pentru distributie it si reincarcari cartuse

    00
  36. Viata la tara e mult mai urata decat la televizor si va ramane asa, pentru ca reprezinta o masa electorala importanta, in special pentru PSD. Cred ca suntem destul de maturi sa intelegem ce inseamna un sistem economic bine pus la punct si functional si ce inseamna lipsa lui. Foarte multi investitori straini nu vin in tara sau pleaca de aici din motive cum ar fi fiscalitatea instabila, legislatia instabila, coruptia, lipsa unui plan coerent pe termen mediu lung. Agricultura? Haideti sa vorbim de cultura mare, sa spunem grau, inseamna o singura recolta pe an. Cumperi samanta, platesti combustibilul, astepti sa vezi ce recolta faci si apoi te rogi din usa in usa sa iti cumpere cineva produsul. Statul nu asigura conditii pentru un mediu decent de afaceri in agricultura, au avut de ales intre mici producatori cu terenul pe care il au si marii arendasi, gen Culita Tarata cu zeci de mii de hectare, si ghici ce au ales? Exact, pe cei mari. Nu exista fonduri de garantare pentru agricultura, nu exista imprumuturi subventionate, nu exista nimic special, si atunci ne miram ca nu se schimba nimic? Uitati-va la restul tarilor cum isi sprijina agricultura, si cand statul ca oferi acelasi sprijin in Romania sa imi spuneti ca taranii sunt puturosi.
    Caz concret: nea Ion cu are o caruta, 3 hectare de teren si 2 vaci, castiga net 4-5 milioane de lei pe luna, lucrand un minim de 5-6 ore pe zi, afara. De ce sa nu renunte la tot si sa se angajeze vanzator la buticul de la colt, pe 5 milioane, si sta la umbra?
    @Autogreen, ai zis productie alimentara? Esti bun sa ne spui si cat a investit prietenul tau in acea baza de productie alimentara, sau daca ar fi sa vanda maine cat ar castiga pe toata afacerea? Nu mi se pare un taran simplu..

    00
  37. @soby
    am vrut sa citesc Morometii, dar erau toti manga. N-am avut pe cine. :D

    00
  38. NOU
    #40

    Problema agriculturii in Romania este faramitarea, pentru ca terenurile avute s-au tot impartit intre copii multi. iar taranii sunt in continuare tampiti, fac copii multi ca sa aiba mana de lucru, deci procesul va continua.
    Asa ca nu renteaza productia agricola, pana nu ai un teren indeajuns de mare incat sa merite sa ai si tractorul tau, semanatoare ta, combina pentru cules, semintele si ingrasamintele.
    Ca regula generala romanii nu stiu sa se uneasca sau sa lucreze in echipa, cel mai simplu si vizibil exemplu e oricare echipa de fotbal.
    Boierii din evul mediu si pana in epoca cat de cat moderna aveau terenuri mari, forta de lucru ieftina si faceau productie pe care o vindeau. Nu mai putem avea boierii aia, trebuie inlocuiti cu capitalisti care sa vada productia agricola ca o investitie.

    00
  39. Da , multe terenuri sunt lasate in voia sortii , unele dintre ele fiind chiar foarte bune pentru o plantatie , oricare ar fi ea.
    Nu tot timpul se pune problema ca lumea e prea lenesa sa il munceasca dar nimeni nu ii ajuta. Sunt prea putin cei care isi pot permite sa lucreze pamantul si sunt si mai putini care pot obtine productie. Dintre cei care produc sunt foarte putini care au credibilitate de a contracta un credit comercial sau unul bancar, tocmai din cauza factorilor de risc care sunt luati in calcul de creditori.

    00
  40. @zoso: Eu sunt „de la tara” si, desi nu o sa zic ca nu stii nimic, treaba asta cu agricultura e mult mai complicata decat lasi tu sa se inteleaga de aici. Bucata cu „Refuză să se asocieze sau sa il dea in arendă.” e chiar un pic funny.

    00
  41. Autogreen , te rog detaliaza. Sunt foarte curios cum reuseste sa aiba respectivul success, si in special piata de desfacere. Pamant este destul nelucrat, si lumea ti-l da numai sa vrei sa pui ceva pe el. Utilaje, mai faci rost, si de muncit se munceste. Dar dupa ce ai bagat timp, bani,si munca nu prea ai unde sa trimiti marfa. Si urmeaza alta munca si timp , si alti bani ca sa ajungi ca sa ajungi sa observi ca abia daca ti-ai scos cheltuielile.

    00
  42. Profit de 5000 euro lunar din agricultura? Asta presupune o suprafata destul de mare, sere (ca sa poti avea productie si in sezonul rece), altfel….Intr-adevar, toamna vin ceva bani pe recolta (daca ai cui sa vinzi, de regula insamantatul se face si pe baza cererii), asta daca nu bate piatra (grindina) si se alege praful de tot…umbli sa-ti incasezi asigurarea – daca o ai!
    Provin dintr-o zona in care multi traiesc din agricultura si s-au imbogatit din asta (vb aici de inginerii agronomi care au stiut pe ce sa puna mana imediat dupa ’90).
    La sapa poti sa dai o viata (cu mainile, pe un petec de pamant), tot ce reusesti este sa nu mori de foame…

    00
  43. La mine la tara totul a fost de „Investitorul strategic”- inginerul agronom care a cumparat utilaje pe banii oamenilor, pe o societate, a mutat utilajele pe alta, acum pretinde ca sunt ale lui si le inchiriaza. A luat pamantul in arenda, iar la cota parte pe care o da in natura oamenilor opreste 24% TVA (din acea cota parte in natura, nu te gandi ca le da bani…). Nu-ti convine? Du-te in alta parte. Statul e inexistent. Iar despre copiii multi de la tara…. cut the crap, tu ai mai calcat pe la tara in ultima vreme? La scoala cred ca incap cu totii (adica toate generatiile) intr-o clasa (de la 30 si ceva per clasa pe vremea mea.). Eu inteleg ca ai creierul spalat, dar mai documenteaza-te, nu crede tot ce primesti de la propaganda de partid…

    00
  44. „La mine la tara totul a fost de” > La mine la tara totul a fost luat de…

    00
  45. „Luat ţăranul si bagat la uzina. Lasa ca iţi muncim noi pamantul, la colectiv, tu pune mana si cladeşte acilea socialismul, că avem datorii de plătit, drumuri şi blocuri de construit.” Posibil cea mai buna reforma agrara care poate exista acum, sau reinfiintarea vechilor asociatii cu o alta organizare, este imposibil ca statul ca finanteze fiecare taran in parte. Si chiar de ar fi posibil, ar fi un esec si mai mare datorita incapabilitatii taranului roman pe care se fereste toata lumea sa o pronunte. DA, taranii nostrii asa cum ii stiu nu au carte, nu au cunostinte, sunt incapabili de agricultura performanta, nu ai cum sa faci agricultura cu productie buna dupa cum creste muschiul pe copac sau dupa cum cinta cucu anu asta.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile