Suntem din nou într-o poziție excelentă ca stat (2024)

Când se spune că Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în traistă, nu se uită și la ce se întâmplă cu Europa și SUA pe plan economic. Pentru că, în cazul ăsta, Dumnezeu ne-a dat, ne-a băgat în traistă și ne împinge de la spate ca să facem ceva.

Din nefericire, politicienii pe care îi alegem sunt incompetenți și mai preocupați să fure decât să profite de pe urma ocaziilor uriașe care se creează în jurul nostru.

Așadar, după COVID, atât Europa cât și SUA s-au prins că schema cu munca ieftină din China a fost păcăleală. Bine, s-a prins de asta la nivel macro, că micii producători se prinseseră de asta când angajau o fabrică din China să producă ceva și apoi descopereau produsele lor vândute pe Aliexpress de aceeași fabrică, care mai trăsese un lot, având deja schemele și matrițele.

În Europa, majoritatea s-au trezit în timpul Covidului când s-ar blocat lanțurile de aprovizionare cu pantalonii în vine, iar tot ce s-a întâmplat după, inclusiv invadarea Ucrainei a fost un duș rece. la momentul respectiv s-a discutat mult de relocalizare, de mutare a producției în zone mai apropiate și mai accesibile, de aici multe investiții în Europa de Est. (sursa)

Bun, SUA are Mexic pentru manufactură ieftină. Europa are Turcia, Bulgaria și România pentru asta. Turcia e deja ocupată până peste cap cu munca, Bulgaria și România au probleme de ordin logistic, corupția împiedicând crearea de autostrăzi și de parcuri logistice pentru fabrici. Plus birocrație, cod fiscal schimbător, mână de lucru disponibilă și nu prea.

Ocaziile însă apar. Constant. Întrebarea este cum vom profita de ele, fără autostrăzi și fără forță de muncă. Natalitatea este deja o problemă în România, nu există nici un plan al Guvernului pentru a o stimula și nu există planuri pentru a pregăti tinerii pentru locurile de muncă ale viitorului. Rigiditatea și nemurirea școlilor românești este legendară. Decanii aproape că mor în birouri. Manualele sunt din anii 70. Multe fosile la catedră.


Avem nevoie rapidă de câteva chestii, toate pentru natalitate și pentru business.

Cadastru și legi pentru case/terenuri abandonate

Cadastru digital pentru tot. Chiar și acolo unde nu se poate. Chiar și acolo unde primarul spune că nu se poate pentru că plouă sau nu mai are cerneală pentru monitor.

Totodată, o perioadă de grație de 6 luni spre 2 ani pentru a rezolva cu actele de proprietate. Cine nu își ia în posesie moștenirile, legal, pe acte, nu are nevoie de ele, trec în proprietatea statului, se comasează terenuri, totul bine.

Nu poți să faci construcții dacă stai cu lunile să cauți proprietarii. Legi Evidența Populației de Cadastru, e mort proprietarul și nu a venit nimeni să ia proprietatea în posesie? Perfect. Mergem mai departe, nu așteptăm cu anii să se hotărască Gică din deal să aibă chef să facă ceva pe tema asta. Hai să încetăm cu naivitățile astea. Când vor afla că riscă să le piardă, vor găsi bani să-și ia în posesie proprietățile.

Reguli noi pentru construcții

Cred că ar trebui oprit tot ce este la stadiul de “fundație” și puse reguli noi peste tot. Anulat conceptul de stradă privată. Toate autorizațiile se anulează până când strada este deținută de stat. Toată strada. Nu mai ai voie să construiești altfel. Mărimi noi pentru stradă. 4 metri pentru o stradă cu sens unic, 7 metri pentru dublu sens.

Proștii trebuie salvați de propria prostie, pentru că se bagă în rahat singuri și apoi se miră că sunt stresați și nefericiți, deși ei au construit acolo.

Reguli noi pentru locuințe

Prima și cea mai importantă este schimbat impozitul pe a doua locuință, care trebuie impozitată maxim dacă nu este locuită. Ori o dai în chirie, ori o vinzi. Nu stă goală decât dacă este casă de vacanță, adică în altă localitate, care are regim turistic (nu ca Chirică de la Iași, care are două locuințe de vacanță în orașul unde are reședința).

Asta va forța și schimbarea legii chiriilor. Contracte. Asigurări.

Știu discuțiile despre cum fentezi schemele astea. Eu domiciliul aici, soția în cealaltă casă. Dau jos tencuiala și apoi spun că nu am bani să o renovez. Se rezolvă ușor. Se vor zbate românii un pic, dar la final va fi spre binele lor.

Am văzut undeva o discuție unde un cetățean se întreba dacă în oraș sunt atât de multe apartamente goale. Da, sunt. Uitați-vă seara prin cartier. Uitați-vă la întreținere la blocul vostru. Minim 1/3 din apartamente sunt goale. “De ce” nu contează, contează efectul pe care îl produc aceste apartamente goale asupra calității vieții locuitorilor.

O lege competentă a chiriilor va face și mobilitatea forței de muncă să fie mai vioaie. Vor apărea apartamente mai curate la închiriat, chiriași și proprietari mai civilizați.

Manageri de școli

Avem nevoie de legi și manageri pentru școli. Nu un profesor care să conducă școala, un manager, care să o conducă normal și profesionist. Să angajeze profesori mai buni, să dea afara profesorii proști, să poată trimită acasă elevii indisciplinați și așa mai departe.

Și primul pas este desființarea educației obligatorii dincolo de 4 clase. E de ajuns să știi să scrii, să citești și să socotești. Restul înseamnă pierdere de bani dacă elevul nu are chef de așa ceva. Găsesc părinții bani pentru un curs de electrician sau sudor pentru copil, să aibă o carieră decentă în viață.


Ne-a pus Dumnezeu mâna în cap și noi ne scuturăm că abia ne-am făcut părul.

 

sosele-intersectie-crossroads

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

118 comentarii

  1. Titlu alternativ: Vali viseaza

    Comentariu apreciat.2879
    • Da, viseaza la o tara fara coruptie. Isi imagineaza ca bravii nostri conducatori isi doresc ca tara asta sa mearga cat mai bine si locuitorilor ei sa le fie bine. Cand colo majoritatea celor din sistem isi doresc doar sa li se pastreze beneficiile pe care le au acum, eventual sa li se dea in plus, si in rest daca ceilalti mor asta e, lor sa le fie bine. Educati-va copii sa fie mai destepti ca noi si sa plece din timp de aici.

      Comentariu apreciat.8829
    • Domnu Vali, avem alegeri anul asta, nu avem timp de prostii de astea.

      Comentariu apreciat.874
    • Chestia e ca daca se întâmplă tot ce zice Vali va crește economia, și logica unor politicieni tineri, abili și inteligenți ar trebui sa fie de a privi către viitor, pentru ca e și mai ușor și mai saturator sa ciugulești de pe o masă îndestulată decât să mănânci de la o masă goală.

      103
    • Azi am visat#1

      Comentariu apreciat.301
  2. „E de ajuns să știi să scrii, să citești și să socotești.”

    Ochiometric, 80% din absolventii de liceu nu stiu sa scrie corect gramatical si sunt analfabeti functional.

    Asa ca nu spun ca 4 clase ar trebui sa fie suficiente, spun ca pana si alea ar trebui sa fie optionale, ca tot degeaba sunt facute.

    Mai scapam de mamiki si pitiki in trafic.

    Comentariu apreciat.12117
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 20125
    • Manageri de Scoli si DESFIINTAREA Inspectoaratelor Scolare

      Insa cu aia cu doar 4 clase si atat daca esti prost si nu vrei, este totalmente gresit!

      In Ro consider ca 8 clase ar trebui sa fie obligatorii insa dupa clasa a 8-a sa ai posibilitatea (daca esti prost asa cum zice autorul) sa faci niste scoli de meserii. Meserii care se cer acum dar mai ales in urmatorii 10-15 ani.

      Nu toti trebuie sa fie doctori si ingineri insa o Tara nu se construieste doar cu Doctori in Chimie si Astrofizica insa ca sa ajungi sofer de Vidanja iti mai trebuie si ceva Abecedar si niste liniute si bastonase nu de alta dar nu prea vad un ‘telectual sa conduca practic o piscina cu ca***cat!

      Comentariu apreciat.425
    • 8 clase merg totusi. Apoi profesionala/scoala tehnica ce o fi care la 16 ani sa te bage in campul muncii direct.

      Si asta optional, daca nu la 14 ani drept de munca.

      116
  3. @zoso nu stiu ce fumezi… dar vreau si eu.

    Comentariu apreciat.5628
  4. Sunt in Riyadh pentru un eveniment(LEAP). Discutam cu cei de aici- Arabia Saudita trage tare pe viitorul in tehnologie si turism pentru ca petrolul nu o sa la vesnicie.
    Prima zi: investii de 11 miliarde de la companiile de tech.
    https://www.linkedin.com/posts/mcitgovsa_leap24-activity-7170351238679621632-YFm0?utm_source=share&utm_medium=member_ios

    Incredibil cu noi stam si asteptam ca altii sa vina sa ne intrebe daca vrem să lucram pentru ei si nu mergem noi catre ei cu propuneri si ajutoare de stat

    Indecis. Tu ce zici?2038
  5. Și aș mai adăuga ceva: vii în comună să trântești 20 de blocuri? Ok, faci și un parc și lași și spații comerciale. Așa lași ceva și la comunitate, nu vii, trântești betoanele și pleci!

    Comentariu apreciat.596
    • Oricum ar, trebui respectat regimul de inaltime, inainte de toate

      Comentariu apreciat.375
    • 1. PUZ pe terenurile altora e o mizerie, mai ales cand terenurile coata enorm in orase.
      2. Ca sa poti obliga pe cineva sa faca parcuri, spatiu verde etc e nevoie de legislatie si nu uitati ca la final totul costa, adica va fi 3000eur/mp in camp. Platesti? Nu, ca esti sarac, deci nu merge.
      Capitalismul merge pe intalnirea cererii cu oferta, nu la ce viseaza statul si comentatorii de pe intrnet.

      Sa vina statul si sa faca PUZ-uri, sa traga utilitati si asfalt, apoi sa vanda la licitatie loturile, cu POT si CUT clar, retragerea obligatorii la linie etc.
      Inaltimea nu e problema dc tu ai 2 etaje si vecinul are 4 etaje. Sa fie la linie!

      Indecis. Tu ce zici?2540
    • Nu trebuie sa mai specific, este vorba de cei care cer derogare de la PUZ

      93
    • @Andrei – trebuie sa gasesti un echilibru si nu am inteles de ce trebuie un constructor sa faca parcuri, credeam ca aia e treaba statului si a primariei locale.

      Sigur, primaria face PUZ si decide ce vrea acolo, care sunt regulile insa sa nu uitam un lucru – capitalul este mobil si daca regulile sunt prea stricte lucrurile se schimba, exact ca impozitare crescuta – cresti impozitul brusc scade gradul de colectare si firmele se muta din stanga in dreapta, nu poti sa speri sa schimbi regulile si totul ramane la fel.

      713
    • parca am mai zis pe aici. prin alte parti, adica aici unde sunt eu, cind un dezvoltator vrea sa contruiasca un cartier de blocuri/case trebuie sa construiasca mai intii scoli, spatii pentru magazine si parcuri si dupa aia incepe sa construiasca restul. face parte din planning permission.

      159
    • Maudache, cu siguranta nu este asa, dar fortezi ideea pentru nota artistica. Nu construieste dezvoltatorul nici o scoala si nici un Mega inainte de constructia lui; aaa, ca lasa acolo spatii si intermediaza cu altii ca sa se faca acele chestii in spatiile pe care le aloca e cu totul altceva. Si cu siguranta nu face totul inainte si apoi face si rezidentialul.

      58
  6. imi place cand unu care e mai aproape de 60 decat de 30 foloseste termenul „fosila”.

    Cadastrul este o nebunie in Romania, dar se fac pasi pentru rezolvare.

    Impozite mai mari… pas. Nu am decat o treime de apartament(mostenire dupa un parinte), dar nicio problema nu se rezolva prin „impozite mai mari”. Ar trebui sa redenumim „impozitul” in ceea ce este: „taxa de protectie”. Ar fi mai corect.

    Pe o strada s-au emis autorizatii de constructie si s-au facut case de 20 de ani. Asfaltul s-a tras dupa 10, canalizarea si trotoarele nici acum. Cartier al Brasovului. Si tu vorbesti de disparitia strazilor private…

    Indecis. Tu ce zici?5043
    • Prin Germania, Franta, Belgia, Olanda am vazut cum sunt proiectele de constructii.

      1. Prima faza e: se construieste infrastructura comuna. Gradinite, scoli, licee, statii de autobuz, parcuri, utilitati. Daca astea nu sunt, NU se construieste!
      2. Se construiesc, asfalteaza strazile, trotuarele, utilitatile pana la viitorul santier.
      3. Se delimiteaza tot, se anunta vecinii, proiectul e public, se poate bloca daca nu sunt respectate regulile. Ai coduri de inaltime, culoarea casei, tipul de geamuri, volumul cladirii, spatiul verde minim.

      Cand incepe constructia ai absolut toate „asfaltarile”, tot ce tine de primarie gata.

      Comentariu apreciat.916
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2252
    • @Phaff

      Doar in Anglia poti cumpara fara sa fii rezident permanent/cetatean european.

      1111
    • @Ioan C

      Poftim?

      Șeicii, chinejii și ruzii deja au [e-]rezidență permanentă, cetățenie, cetățenie dublă/triplă/cvadruplă/cvintuplă/[estoniană] digitală/…/n europeană și ce alt rahat efemer, superficial, le trebuie.

      N-am fost destul de explicit, inițial?

      217
  7. Jumatate din ideile de mai sus intra in definitia fascismului.
    Vezi dictionar.

    Indecis. Tu ce zici?5680
    • NOU
      #28

      Zero din ideile de mai sus au vreo legatura cu fascismul.

      Indecis. Tu ce zici?3839
    • A venit, a mictionat pe noi, a plecat.

      Comentariu apreciat.336
    • Legile de tipul rigid pt binele comun sunt o idee cretina cand deja spatiul e ocupat.

      “ Fasciștii încearcă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia.
      Ei susțin crearea unui stat totalitar cu un singur partid, care urmărește mobilizarea în masă a unei națiuni și crearea unui ideal „om nou”, pentru a forma o elită care reglementează prin îndoctrinare, educație fizică și politici familiale, inclusiv eugenism.
      Fasciștii cred că o națiune presupune o conducere puternică, o singură identitate colectivă”

      In numele binelui comun calci in picioare proprietatea privata.

      Probleme sunt pentru ca cel mai des legislatia e depasita sau e abuzata.
      Drumurile de 4m erau candva pe cadastru drum agricol, sa treaca tractorul!

      Care e problema daca am 5 case? De ce trebuie sa fiu supraimpozitat? Am muncit pentru banii aia, am imprumuturi si dau spre inchiriat, platesc impozit pe chirie si o groaza de CASS de care nu beneficiez.
      Sunt hedging pentru pensia de kkt pe care sper sa o apuc si mostenire pentru copii, pentru ca e f greu sa o iei de la 0.

      Indecis. Tu ce zici?6150
    • Bogumil e aproape de a argumenta ca taxele sunt nazism. Interesanta abordare.

      Nu e nici o problema ca ai 5 case. Dar vezi tu, o caracteristica a societatii e posibilitatea de a folosi taxele pentru a rezolva anumite probleme sociale si pentru a directiona dezvoltarea. Spre exemplu in Olanda (niste nazisti nenorociti, evident) unde e o criza a locuintelor, la care guvernul a raspuns prin a mari taxele pe proprietatile secundare. Cum ar fi facut si Hitler de fapt.

      In numele binelui comun poti face o gramada de chestii fara ca ele sa se numeasca nazism. Relaxeaza-te.

      Indecis. Tu ce zici?3532
    • @Bocanila: Americanii(SUA) sunt fascisti?

      913
    • NOU
      #33

      @Bocanila las-o mai moale cu fasciștii tăi. Creditele pentru locuințe ne îngroapă economia, banii nu mai circulă, nu se mai consumă și prin alte industrii, se bagă toți în betoane, și alea proaste și mult supraevaluate
      Cei mai mari câștigători sunt băncile, ei încasează din toate părțile

      Indecis. Tu ce zici?2911
    • Nu imi vorbiti de taxe, ca sunt superbe cand sunt platite de altii, altfel nu simti ca ti-au adus plus valoare.
      La noi taxa, indiferent de valoare, e bir.

      Nu se vede in mod direct in imbunatatirea vietii de zi cu zi, dar se vede in aparatul birocratic si contracte umflate.

      Indecis. Tu ce zici?249
    • NOU
      #35

      Misto, acum ne repliem de la „taxele sunt nazism” la „taxele nu sunt bune ca nu primim nimic in schimb”.

      Mai zi, ca n-am dictionar si nu stiu definitia nazismului.

      915
    • “Care e problema daca am 5 case? De ce trebuie sa fiu supraimpozitat? Am muncit pentru banii aia, am imprumuturi si dau spre inchiriat, platesc impozit pe chirie si o groaza de CASS de care nu beneficiez.” Asta zice și @Vali în articol, să nu ții casa goală. Doar atunci să fie impozitul mai mare.

      108
  8. Vali, visezi frumos.
    Ultimele sondaje spun ca 50% din romani sunt multumiti de cum merg lucrurile, asa ca mai dau tara inca 4 ani pe mina actualilor, iar 25% rezoneaza la discursuri goale si la lozinci de genul „Romania doar pentru romani”.
    Restul … inca strang bani pentru biletele doar dus

    Comentariu apreciat.409
  9. NOU
    #38

    Romania ar fi avut pe langa avantajul muncii ieftine, si avantajul unei energii ieftine, daca istetii de la PNL si USR nu s-ar fi dat de ceasul mortii sa liberalizeze piata, ceea ce a dus la niste preturi mai mari decat in vestul europei.

    Indecis. Tu ce zici?3032
    • Nu e niciun avantaj in a avea forta de munca ieftina, lua-i-ar cancerul in toti cei care ne doresc o colonie in continuare.

      Ai dreptate insa cu a doua afirmatie, sunt aceeiasi proponenti. Stii ce zic, cu cancerul ?

      Indecis. Tu ce zici?2428
    • NOU
      #40

      @Pasoptistul, eu vorbeam de avantajele care ar putea atrage capitalul strain pentru a investi in Romania. Si fie ca ne place sau nu, si-n mod evident nu ne place, munca in romania e mai prost platita decat in vestul europei. Ca atare, daca am fi avut preturile la gaze si energie reglementate, asa cum erau inainte de liberalizare, am fi fost o oaza de energie ieftina in europa, avand avantajul de-a ne produce singuri aceasta energie, depinzand intr-o mica masura de importuri. Dar au rezolvat-o baietii de la USR si PNL, in uralele focilor, care nici macar acum, dupa ce s-a intamplat, nu vor sa accepte ca liberalizarea a fost si este o nenorocire pentru consumatori si economie.

      Indecis. Tu ce zici?2327
    • Vechea mantra cu investitorii straini…inca mai merge vrajeala asta ?

      Avem investitii straine o gramada, problema nu mai e atragerea lor, ci cum sa ii mai trimitem si in pastele mamii lor la cata evaziune si optimizare fiscala fac, pe salarii de cacat platite oamenilor.

      Indecis. Tu ce zici?2428
    • Preturile alea mai mari ca in vest nu sunt de la liberalizare, boss. Sunt de la interventia statului (adica a celor care te platesc pe matale), care a facut plafonarea vietii cu picioarele. Ma rog, nu e cu picioarele, caci e unii care castiga frumos din toate schemele astea.
      Iar preturile alea „mai mari ca in vest” sunt de vreo 6 luni incoace. Iarna trecuta au platit vesticii la incalzire mult mai mult decat am platit noi.

      Indecis. Tu ce zici?2216
    • NOU
      #43

      @Florin, e amuzant cum te trezesti vorbind pe subiect fara ca macar sa-ntelegi subiectul in sine. Tu spui ca statul e vinovat pentru preturile dintr-o piata liberalizata complet de PNL si USR. Ceea ce denota o precara intelege a spetei in cauza. Nu de alta, dar pana la liberalizare, pe piata reglementata, pretul era stabilit la producator si mai apoi la furnizor. Hai sa-ti explic cum. Fiecare producator, fie ca discutam de hidroelectrica, nuclearelectrica sau OMV care produce energie din gaz, inaintau celor de la ANRE dosarul care cuprindea toate cheltuielile necesare producerii 1 MWh, ANRE analiza dosarul, si aproba un pret de vanzare care cuprindea atat costul de productie, alte cheltuieli plus un procent care insemna profitul. Mai apoi, ANRE impunea un pret fiecarui furnizor, acolo unde se realiza mixul de energie, astfel incat fiecare furnizor sa livreze catre cetateni sau companii X% energie hidro care are un anumit pret, X% energie nucleara care are alt pret, X% energie din hidrocarburi. Si stabilea un pret maximal cu care furnizorul era obligat sa livreze acea energie mai departe. Acel pret cuprindea si-un procent care insemna profitul acelui furnizor. Ani de zile a functionat aceasta schema, ani de zile n-am avut crize energetice, chit ca ele au existat pe pietele libere. Iar mai apoi a venit PNL si USR si-au anulat toate aceste prevederi, liberalizand piata, astfel incat producatorii pot sa vanda cu cat vor, cui vor, spre deosebire de piata reglementata in care fiecare producator era obligat sa livreze energia necesara fiecarui furnizor pentru a acoperi necesarul de energie de livrat catre clientii din piata reglementata. Si-n acel moment preturile s-au dus la dracu, de am primit oferta de la electrica, in decembrie 2021, la 3,4 lei pe kwh, fara tva si alte taxe. Deci undeva la 4,5 lei pe kwh cu toate taxele. Asta de la 0,5-0,6 lei pe kwh cat era pana atunci. Iar tu-mi spui ca aceasta crestere de preturi a venit tocmai pentru ca statul a intervenit pentru a plafona aceste preturile si a le subventiona, astfel incat clientul final sa nu resimta aceasta crestere uriasa. Nu de alta, dar la aceste preturi economia ar fi mers fix in cap, iar inflatia ar fi sarit de 30%. Ori tu pui ca motiv de crestere a preturilor, fix consecinta generata de cresterea lor, venita din partea guvernului. Pentru ca atat intelegi tu din toata treaba asta.

      Altfel, toata harneala cum ca preturile alea mari sunt doar de 6 luni, sunt doar harneala si minciuna.

      Caci in realitate lucrurile stau asa :

      ZF 29.08.2022 „Energia spot pentru vinerea trecută s-a vândută în România la uluitorul preţ de 709 euro/MWh, record istoric absolut, dar şi cel mai mare preţ spot la nivel european. Nivelul de preţ de 709 euro pe MWh nu are termen de comparaţie cu media de 39 de euro pe MWh din 2020 sau cu cea de 111 euro/MWh din 2021, ambele părând acum un vis frumos.”

      Profit.ro 17.01.2024 „România este astăzi cea mai scumpă piață de electricitate din Europa, cu un preț de aproape 120 euro/MWh, cu 20% peste cel din Germania și cu 40% superior prețului mediu înregistrat pe piața spot din Franța, arată date analizate de Profit.ro. ”

      Profit.ro 17.10.2021 „RECORD România – cea mai scumpă piață spot a electricității din Europa. Prețul mediu zilnic al energiei de pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM și pe care este tranzacționată aproximativ 50% din energia consumată în România, a bătut luni, pentru a doua zi consecutiv, recordul istoric, ajungând la 1.155,63 lei/MWh (sau 233,6 euro/MWh) pentru energia ce urmează a livrată marți. Este cel mai ridicat preț spot înregistrat în Europa.”

      N-am pus si link-urile aferente pentru a nu intra in moderare/spam.

      Indecis. Tu ce zici?2512
    • Hop si primul dezamagit de USR. Nush ce sa zic, nu mai sunt de mai mult de 2 ani la guvernare, oare nu aveau timp baietii de la PSD si PNL sa „repare”?

      97
    • NOU
      #45

      @Mihai, ți se pare că aș fi vreun fan PSD? PSD care, da, la momentul liberalizării au avut o poziționare corectă, împotrivă. Doar că de când au revenit la guvernare, javrele nu mai discută deloc despre revenirea la o piață reglementată, fix așa cum a fost înainte de liberalizare.

      Mi-e tare greu să înțeleg talibanizarea asta în tabere politice, de apar unii și au impresia că am ceva cu usr pentru că spun un fapt concret, și anume că ei au liberalizat, laolaltă cu PNL, piața de energie. Și în loc să se raporteze în mod corect la acest fapt evident, ei percep acest lucru ca un atac la partidul lor sfânt și neprihănit. Chit că și ei ar trebui să fie deranjați de usr fix pentru liberalizare, pentru că dacă ar fi, usr n-ar mai veni cu fel și fel de harneli pe post de explicații, ci ar începe să discute concret despre revenirea la o piață reglementată, ceea ce, ghici ce, ar fi până și în interesul tău, fanule usr.

      124
  10. La auzul cuvintelor „cadastru digital” pe toti primarii de comune si sate i-a trecut un fior pe sira spinarii

    Comentariu apreciat.615
  11. Eu cand aud de impozite mai mari…

    Comentariu apreciat.324
  12. https://mfamilie.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/10/Image.jpeg

    Dl acesta, Paraschiv Bogdan, este subsecretar de stat la Ministerul Familiei… Atât.

    Gen Cristian Pluta…

    43
  13. Ce parere are Presedintele Academiei Romane o fi bine o fi rau?
    CSF NCSF ….mai putini olimpici mai multi cu tabla inmultirii.
    Daca nu, olimpicii pleaca anyhow iar romania ramane cu analfabetii iliteratii si socotitorii pe bile.

    Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: Faptul că 58% din elevii de clasa a VIII-a n-au reușit să obțină notă de trecere la matematică dă de gândit. Dacă nu simplificăm studiul matematicii în școală, o să ajungem la 68% sub nota 5. Mai bine mai simplu pe înțelesul tuturor, decât complicat pentru 5 elevi din clasă

    165
    • Subiectele la simulare BAC 2024 limba si literatura romana:

      La subiectul I, elevii au avut un text la prima vedere de Liviu Rebreanu, „Metropole”. Subiectul al II-lea a avut textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului. La subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu.

      Fratilor, ca sa faci subiectele astea de nota 5 trebuie sa ai abonament la biblioteca de la 6 ani, sa fii membru cenaclului „Pe langa plopii fara sot” sa dai la buci profei de romana si sa scrii in timpul liber poezii.

      80% din comentatorii acestui blog ar ramane repetenti si fara BAC ul luat. Noroc cu joburile astea in IT unde nu trebuie sa scrii si sa citesti corect in lb. romana.
      Run, exe, slava!

      Comentariu apreciat.5224
    • Oricum la simulare aproape întotdeauna a fost circ. Mai mult era pregătire pentru cum sa îți scrii numele pe colțul foii, cum s-o îndoi fără s-o pătezi de „cerneala confidențială”.

      Subiectele date la simulare au fost aproape întotdeauna mai grele decât cele date la examenul propriu zis. Și am văzut cazuri de elevi care au luat notă mai mare la simulare decât la examen, deși asta s-a întâmplat foarte rar.

      142
    • Nea Lecter… Dacă nu știi să faci nici măcar 1 din cele 3 subiecte, nici măcar nu înțelegi ce se cere, atunci degeaba știi să citești. Ești analfabet pur și simplu. Că degeaba o să citești un articol de-al lui Zoso despre țepe, influenceri, orice, pentru că nu o să înțelegi…. Sărmanii copiii… Să înțeleagă ce li se cere și să mai și scrie asta…

      178
  14. Uitați-vă la întreținere la blocul vostru. Minim 1/3 din apartamente sunt goale.

    M-am uitat acum, esti pe aproape, 7 apartamente din 33 sunt cu 0 persoane, 9 sunt cu 1 persoana, doar 7 sunt cu 3 sau mai multe. In total sunt 55 de persoane in 33 de apartamente, din care 9 apartamente de 4 camere, 8 apartamente de 3 si restul de 2.

    Indecis. Tu ce zici?247
    • pai nu e mai bine asa decat sa fie locuit la capacitate full? e mai aerisit, mai liniste.. mai putin frecus, nu vad care e pb

      Comentariu apreciat.387
    • Pai nu e prea bine, o sa vezi.

      Ai nevoie de majoritate 50+1 pentru decizii de comunitate.

      Ai nevoie sa intri intr-un apt de unde curge apa ca s-a spart o teava. Mult succes sa gasestii pe cineva care sa si faciliteze accesul in cel mai scurt timp posibil.

      Ai nevoie de oameni constienti de si implicati in problemele comunitatii pentru ca altfel, daca nu simt nevoia nu vor achiesa prea curand la propuneri de rezolvare a unor probleme.
      Pentru ca nu locuiesc acolo, problemele nu-i afecteaza, li se rupe. In detrimentul celor care locuiesc acolo si si-ar dori problemele rezolvate cat mai repede.

      Chiar si cand obtii votul, il obtii pentru mai proasta/ieftina varianta care va tine putin si va reaparea dupa o vreme impreuna cu ochii dati peste cap si oftatul din buze „ahh, cum din nou, pai de-abia dadusem bani sa se faca X!”.
      Pentru ca romanul mai degraba aproba aruncarea pe geam a 100 lei obtinand foarte putin spre nimic in schimbul lor decat sa aprobe si sa cheltuie 150 lei ramanand cu un lucru facut bine si problema rezolvata pe termen lung.

      Romanul nu stie ca pe langa banii de achizitie o investitie necesita si un buget de mentenanta la nivelul investitiei pe intreaga perioada de posesie.
      Asa ca aia cu taxele lui Vali as pune-o altfel: marim taxele astfel. Impozitul ramane la fel dar devine obligatorie o contributie de 0.3-0.5%/an din valoarea proprietatii la un fond de reparatii si intretinere la dispozitia comunitatii din care faci parte. Iar comunitatea e obligata sa investeasca regulat in intretinerea exterioara a proprietatii cf regulilor adm locale si la interior conform deciziei asociatiei.
      Cand banii sunt deja plecati din buzunar, ia sa vezi cum se agilizeaza romanashii sa faca, sa dreaga, sa fie bine ca sa nu fie rau.

      108
    • @Tom: 50%+1 din cei prezenți la ședința asociației, deci e ok.

      64
    • Nu, 50+1 din membrii asociatiei de proprietari.
      Prezenta fizica la sedinte nu mai e demult esentiala.
      Esentiala este participarea, fie si virtuala, dar consemnata in PV as sedintei si mai ales votul exprimat si cuprins tot in PV sau intr-un opis separat, circulat incl electronic.

      Altfel nu se face nimic.

      52
  15. De acord cu cele mentionate mai putin partea cu impozitul diferit pe a doua locuinta.

    Indecis. Tu ce zici?1425
  16. mână de lucru disponibilă și nu prea.

    Asta e simplu: Avem salarii de Turcia pentru o parte semnificativa a populației dar la supermarket avem preturi de Germania.

    SUA are Mexic pentru ca are o granita destul de bine securizata, oricât s-ar rade de situația cu imigranții ilegali.

    UE nu mai are cortina de fier decât poate ca mentalități. Fizic nu-l împiedică mare lucru pe Gheorghe strungarul să se angajeze în Germania sau Italia.

    Indecis. Tu ce zici?276
    • UE nu mai are cortina de fier decât poate ca mentalități. Fizic nu-l împiedică mare lucru pe Gheorghe strungarul să se angajeze în Germania sau Italia.

      Gheorghe n-are bani (și nici timp/risc) să-și cumpere imobil, proprietate privată.

      711
    • @Phaff – de cand este asta un criteriu in viata, sa iti cumperi apartament? Foarte multi oameni stau in chirie in orasele mai mari si in vest, Gheorghe nascut intr-un sat trebuie sa faca un efort mare sa isi cumpere un apartament in orasul cel mai apropiat, care este diferenta pentru el daca se duce in oras in Ro sa lucreze si sa stea in chirie sau in Germania sa faca acelasi lucru?

      59
    • @Bigbear

      De când este asta un criteriu în viață, să îți cumperi apartament?

      Citește încă o dată: „Gheorghe n-are bani (și nici timp/risc) să-și cumpere imobil, proprietate privată.”

      Nu doar „apartament”, am scris „imobile”.
      De când am hotărât că omului îi trebuie un habitat, despre care să spună „al meu”; nu chirie, nu rentă, nu arendă, nu… etc.

      Comunismul nu funcționează, da? Nici feuda.

      93
    • Omul mentiona o ideea mai sus si sunt de acod cu ea – forta de munca este libera astazi si nu inteleg ce spui tu, sincer. Pentru Gheorghe este acelasi lucru daca se muta 100 de km din satul lui intr-un oras mai mare sau pleaca la o mie de km in alta tara.

      Ce legatura are proprietatea cu asta?

      35
  17. Propuneri utile dar puțin probabil realizabile. Dealtfel sună a platformă electorală, se adeveresc zvonurile🙂?

    94
  18. Europa are deja tarile din nordul Africii. Egipt, Tunisia, Maroc vor fi urmatoarele zone pentru productia ieftina. Aproape toate fabricile de automotive au deja fabrici acolo. La fel si cu fabricile de textile din Egipt care au contracte frumoase. La un salar de 200 de euro pe luna.

    198
  19. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1051
    • Ăsta e călcâiul lui Ahile. 19 manageri, aceiași puși de Firea minus unul
      Vlăduț care era șef la USR București și care trebuia să se ocupe de spitale nu a mișcat nimic.
      Clotide a descâlcit partea de spitale(ce urlete erau pe RTV) și la Grigore Alecsandrescu o să avem Spital de Mari Arși.
      La Colțea a fost un manager schimbat care a fost prin pe urmă cu șpagă alături de vicele de la administratia spitalelor București(„200.000 e numai partea mea”).
      Ce încerc să spun: cu o floare nu se face primăvară și majoritatea sunt niște lepre.

      Ministerul Sănătății tocmai a scos din fișa de feedback întrebarea: ați dat șpagă în spital?
      Are Nicușor bubele lui, dar parcă ne facem că nu vedem restul leprelor.

      Comentariu apreciat.504
    • Ce e așa de greu de făcut cadastrul?

      109
    • Nu vrea nimeni sa-si asume bulelile facute de altii pentru ca se poate lasa cu scandal la nivel de partid si cu sinucidere politica, asa ca nu vrea nimeni sa se atinga de cadastrele alea.

      121
    • @IonutAlt

      Imunitate politică la sinucidere politică, ce e aia?

      61
    • Nu aveai cum să ratezi ocazia că să nu amintești de Nicusor, acum că se încălzește, pe margine, Burduja și Duamna.
      O tara de chibiți.

      252
  20. In primul rand articolul tau denota de un optimism feroce pe care nu l-am mai vazut de ceva timp. Ceea ce nu este rau, insa te-as invita sa faci un pas un spate si sa te uiti mai bine la imaginea de ansamblu. Unde daca esti realist o sa observi ca dincolo de defazarea clasei politice cu societatea, intram intr-o oarecare reasezare a tot ce inseamna economie, relatii internationale etc. Tot ce propui tu, facea sens in epoca pre-COVID, acum deja timpul nu mai este de partea noastra. Toate lucrurile alea costa, iar treaba pe partea economica nu e chiar buna. Nu spun ca nu s-ar putea implementa ceea ce propui tu, spun doar ca fereastra de timp este extrem de mica pentru a se putea face ceva.
    In al doilea rand problema Romaniei cu natalitatea pleaca din faptul ca in afara de concediul de 2 ani pentru cresterea copilului statul nu ofera cine stie ce. Pe hartie suna totul frumos, dar realitatea pe care o vedem cu totii este ca a avea copil in Romania este destul de scump asta daca vrei sa te ocupi de el si sa iasa un adult cat de cat functional si nu toata lumea isi doreste asta. Asa ca oamenii care ar putea sa faca ceva fie amana acest eveniment, fie emigreaza. Si problema in sine nu se va rezolva prea curand deoarece societatea penalizeaza indirect acest lucru, respectiv traumele istorice sunt inca vii. Asa ca o sa facem ceea ce statele occidentale au facut incepand cu anii 70 si anume au importat imigranti. Rezultatul o sa fie o struto-camila, dar problema demografica o sa fie temporar rezolvata.
    Concluzia nu o pot da, doar ca Romania istoric a tot recuperat decalajele intre ea si restul statelor. Toata cresterea pe care acum Romania o experimenteaza nu este vreun merit ci pur si simplu se intampla pentru ca celelalte state au atins un oarecare platou de dezvoltare. Platou pe care si Romania o sa-l atinga daca o sa mearga pe acest trend asta in cel mai bun caz. Deci pozitia aia excelenta despre care spui tu este oarecum temporara….

    Comentariu apreciat.323
  21. @legat de articolul ….a pregăti tinerii pentru locurile de muncă ale viitorului.

    Poti sa ignori linistit orice articol din Ro care contine in titlu „locuri de munca inalt calificate” si „cursuri de formare profesionala” – denota un analfabetism functional.

    BTW, la multinationala in ziua de azi e mai usor sa deschizi o sectie de orice manufacturing in vest decat in Romania. E (mult) mai usor sa angajezi in nordul Angliei, in Germania sau in Franta comparat cu Romania (pt non believers – munca e automatizata si nu ai nevoie de personal c4c4lau). Sa mai zic ca la orice interactiune cu statul roman trebuie sa fie insotita de spaga sau interventii politice? In ziua de azi mai potrivit e „norocul ti-l faci singur” , nu „iti pune D-zeu mana pe cap” ca degeaba ai o pozitie buna daca ochii conducatorilor (si nu numai) sunt doar pe spaga si combinatii

    202
  22. Nu chiar o treime din apartamente sunt goale.
    Dar un 10% sunt goale. Cu 0 persoane declarate.
    40% sunt ocupate de 1 persoana.
    40% sunt ocupate de 2 persoane.
    Doar 10% din apartamente sunt ocupate de 3 sau 4 persoane.
    Asta declarativ in tabelul de cheltuieli.

    Cate persoane locuiesc efectiv, e mai greu de spus.
    Dar perceptia, urmarind numarul de lumini aprinse seara, e ca realitatea difera fata de declaratia scriptica.

    107
  23. @Vali – typo:
    „Chirică de la Iași, care are două locuințe de vacanță în locuința unde are reședința”

    82
  24. Bun, SUA are Mexic pentru manufactură ieftină. Europa are Turcia, Bulgaria și România pentru asta. Turcia e deja ocupată până peste cap cu munca, Bulgaria și România au probleme de ordin logistic, corupția împiedicând crearea de autostrăzi și de parcuri logistice pentru fabrici. Plus birocrație, cod fiscal schimbător, mână de lucru disponibilă și nu prea.

    De ce mână de lucru ieftină și nu scumpă? Lasă-mă cu ediucheișăn & icspiriănț, deja știm că sunt fente de filtraj.
    Asta o dată.

    Doi, protestanții & catolicii sunt zgârciți: o dată, pentru că îi impozitează la greu pe ai lor și nu au bani de cheltuit; a doua, nu merge să te vinzi ieftin, trebuie să-i obligi împotriva voinței lor să scoată banul la greu.
    Ghici ce: Isărescu&Co sunt proștii absoluți pentru fanteziile de sinicizare & eterna forță de muncă ‘eftină.

    Ocaziile însă apar. Constant. Întrebarea este cum vom profita de ele, fără autostrăzi și fără forță de muncă.

    Nu profiți vânzându-te ieftin la ăia care au privilegiul exorbitant de xeroxare/ctrl+c(+v) a banilor.

    Natalitatea este deja o problemă în România, nu există nici un plan al Guvernului pentru a o stimula

    Vali, ori dacă articolul e un marketing/campanie de gherilă politică, sau fie – cum mai obișnuiești să faci din când în când – un „articol incendiar” pentru vizualizări, reamintim clienților: decretul 770 a fost și este o povară socio-economică în ceea ce privește geolocația țării.
    La 22 de milioane muream de foame & frig, la 15-14 milioane te chinui cu datoriile la bancă & iluzii de bunăstare din cauza abrutizării moștenite… hai să vedem la sub 9 milioane tranchilitate.

    Nu lipsa de demografie abrutizată pe salarii mizere & trai în chirii uzure (alternativ; datornici pe 30 de ani + dobânzi uzure) este răspunsul.

    Și așa tu, Isărescu, criptoconuniștii & securiștii, cu beizadele cu tot, îi urăști pe alții de dorești numai forță de muncă ‘eftină și să trăiască precum șobolanii în chirii până la moarte… asta înseamnă, nu-i așa, că încă suntem prea mulți pe cocioc.
    Hai la 9 milioane.

    și nu există planuri pentru a pregăti tinerii pentru locurile de muncă ale viitorului.

    Deoarece nu asta ne este menirea.

    Rigiditatea și nemurirea școlilor românești este legendară. Decanii aproape că mor în birouri. Manualele sunt din anii 70. Multe fosile la catedră.

    Nici părinții [români] nu-și iubesc atât de mult progeniturile cât să facă moarte de om prin instituții (de forță, de administrație, de justiție, de necionăl sechiuritii, de sărit gardurile la vilele & casele de vacanță…).

    1216
    • Vorbesti ca unul care stie deja raspunsul si care considera ca acel raspuns e implementabil intr-un sistem complex populat de alte natiuni care trag pentru ele. Nu esti primul, n-o sa fii nici ultimul.

      111
    • @Giani Mucea

      Ai scris ca unul care știe deja răspunsul și care consideră că, acel răspuns, este implementabil într-un sistem complex populat de alte națiuni care trag pentru ele.

      Da.

      Nu ești primul, n-o să fii nici ultimul.

      Mulțumesc!

      34
    • Cu placere. De cand am mai crescut, mi-am dat seama ca trebuie sa incurajam profetii, oamenii cu idei fixe si solutii unice si simple la probleme complexe. Aia stiu ce zic, evident s-au gandit mult la treaba asta si au un rationament solid in spate.

      152
    • @Giani Mucea

      De curiozitate și ca pentru posteritate, Giani, câte garduri/ziduri la vile sau case de vacanță ale greucenilor ai sărit, vei sări?

      512
    • NOU
      #86

      Aoleu, nu mi-a zis nimeni ca la asta primim note. Ma scuzi, nu prea am sarit garduri de cand eram mic, am observat la un moment dat ca daca te uiti cu atentie la gard, observi un dreptunghi care arata putin diferit de restul gardului si care se invarte in jurul unei laturi. De atunci folosesc feature-ul asta sa intru in curtile oamenilor. Magie, iti zic.

      124
    • Nu ai zis nimic de masoni, oculta mondială sau bubulii lui Pavel Coruț…

      84
    • @Fishermani

      Mă confuzi cu altcineva, chibițule.

      @Giani Mucea

      Eeee, Giani, Giani, cu curaj, haide.
      Altminteri – să nu te mai vaiți de politică, legi, poliție, servicii, justiție ș.a., câte zile mai ai pe pământ. Ai înțeles? Ai înțeles.

      110
    • NOU
      #89

      Stai, cine s-a vaitat de chestiile alea de care vorbesti tu? Si de ce ar trebui neaparat sa sarim garduri ca sa avem dreptul sa ne vaitam? Nu inteleg, pentru un om cu o idee fixa care ne rezolva toate problemele, esti cam vag la a exprima ideea aia.

      64
    • Cum „cine”, Giani?
      Tu și alții ca tine, bineînțeles.

      Și de ce ar trebui neapărat să sărim garduri ca să avem dreptul să ne văităm?

      Din același motiv(e) pentru care te duci la farmacie să-ți iei sirop de tuse sau la Tufleu S.R.L. tinctură de cânepă: nu te vaiți de ceva ce nu te deranjează și nici n-ai de gând să schimbi ceva – corect? Corect. Dacă te vaiți, trebuie să miști munții & morții din loc, da?

      Ai înțeles sau continui să te prefaci că nu înțelegi, ca un chibiț fatalist precum Fishermani?

      55
    • NOU
      #91

      Pai eu am cam inteles, problema e ca nu m-am vaitat. Am inteles acum ceva vreme si am rezolvat problema rapid. Ti-as zice si cum, dar imi zice Vali apoi ca-s muist.

      63
  25. Citind fraza de mai jos, Andrei Caramitru a făcut spume la gură.

    „Cred că ar trebui oprit tot ce este la stadiul de “fundație” și puse reguli noi peste tot.”

    104
  26. Cadastru și legi pentru case/terenuri abandonate
    Imobilele nerevendicate nu vor ajunge în proprietatea statului ci la anumiți interpuși apăruți în ultima zi.

    Reguli noi pentru construcții
    La partea cu stăzile, da: e bine să fie impuse anumite norme și să se verifice respectarea lor. Însă ca ele să fie în posesia statului înaintea începerii construcțiilor, ar încetini foarte mult lucrurile. Plus ca multe stăduțe care sunt asfaltate de constructori ca sa poata vinde – nu ar fi fost asfaltate de stat nici peste 20 de ani.

    Reguli noi pentru locuințe
    Aici cred că se subliniază doar efectul faptului că anumite orașe s-au depopulat. Nu cred că în Cluj găsești 1/3 din apartamente goale. Nimeni nu are apartamente pe care ar primi o chirie bună și să le țină goale.

    Măsurile propuse de tine s-ar traduce în taxe mai mari pentru anumite categorii ale populației si venituri mai mari la stat. Și populația vede ca oricâți bani ar primi statul din taxe, are grijă să îi cheltuie/împartă cui trebuie, fără să dea raport la nimeni și fără să aducă îmbunătățiri vizibile.
    Dacă statul nu este un bun administrator al lucurilor, ce te face să crezi că dacă îi dai mai multe imobile și bani, lucrurile vor merge mai bine?
    Pentru dezvoltarea țării ni se pun la dispoziție și fonduri europene pe care nu le utilizăm la maxim, că alea nu se pot fura chiar așa ușor, sunt mai multe verificări și banii trebuie justificați.

    Populația se așteaptă ca statul să își facă datoria și angajații statului să își facă treaba pentru care sunt plătiți (autorizații, verificări) și apoi mai vorbim de majorări de taxe și legi mai aspre.

    154
    • Istoria a demonstrat ca pentru cei care au dat si au asteptat sa li se dea ceva la schimb, in schimbul rabdarii lor, dupa o vreme li s-a mai luat ceva.
      Oamenii s-au agitat cat s-au agitat apoi s-au linistit. Dupa care li s-a mai luat ceva. Oamenii s-au nemultumit, evident, dar s-au intors din nou la ale lor asteptand in continuare, poate, poate le vine si lor randul la primit.

      Primul care in cele din urma a sesizat nedreptatea si s-a hotarat sa faca primul gest de reparatie pentru bietii oameni nu a fost statul lor, asa cum toata lumea se astepta ci…un misterios print nigerian.

      34
  27. Baga si ceva de justitie. Sa nu mai treneze orice rahat de dosar 5-6 ani si cele de coruptie pana se prescriu. Judecatorii care fac rahaturi dinastea sa li se ia pensia speciala si sa le interzica sa profeseze in justitie

    134
  28. înființarea școlilor profesionale!

    122
  29. Cadastru digital, eu asta il folosesc des pentru lucru

    https://geoportal.ancpi.ro/geoportal/imobile/Harta.html

    72
  30. NOU
    #100

    „cumpărăm din Japonia polietilenă cu layer dublu de ceramică, care poate fi produs şi în România fără probleme” (extras dintr-un link din articol.

    Cine sa faca aceasta fabrica de polietilena ? Eu cu cei 50K euro economii si cu 0 cunostinte ? Unde lucrez am dat peste planurile de a crea o noua linie de productie. Cam 2 milioane sunt doar echipamentele, gen 2-300.000 1 utilaj de facut componente din plastic.

    161
    • facem din chirpici pus la soare la uscat :D

      63
    • Si ca tine mai sunt cateva mii de romani sau zeci de mii.

      Diferenta intre depozitele populatiei si creditele acordate populatiei e de 170 miliarde de lei.
      Ne inecam in bani si nu stim ce sa facem cu ei.

      Daca diferenta asta am investi-o pe BVB, am cumpara jumatate din companiile listate la bursa.
      Alternativa e sa crestem investitiile pe bursa in diverse companii si sa dublam capitalizarea bursiera in 5 ani.
      Bani sunt, firme nu sunt.

      37
  31. E ok 8 clase obligatoriu… 4 clase sunt prea putine si nu are sens, in rest ai dreptate. Problema majora in tara asta insa vine de la lipsa totala de consecventa peste tot, azi luam niste decizii, schimbam niste legi, iar poimaine dam niste derogari si am amestecat tot ce am facut bun ieri de nu mai stie nimeni care e faza.

    141
  32. Sant cateva milioane de bugetari in tara asta care ar trebui sa inceapa nu doar sa isi faca treaba, dar sa si inoveze. E imposibil, nu o sa vedem asta in timpul vietii noastre. Schimbarea se va face, dar foarte incet. Picatura cu picatura. Cate o floare rasarita printre buruieni.

    113
  33. NOU
    #105

    Bai frate stau si ma minunez de o juma’ de ora la poza din articol. Ce au reusit astia ai lui Umbrarescu sa faca din pasajul Domnesti, e o lucrare brici, la fel va arata si Centura la intersectia cu A1. :)

    131
  34. Un articol bine facut, ce pune punctul pe i! Problema noastra, a romanilor este ca vrem mereu sa furam mai mult decat producem. Ceea ce este in teorie si in practica: IMPOSIBIL! Pana cand nu se vor trezi romanii, vor fi condusi doar de incompetenti.

    64
  35. Singura problema la mosteniri o reprezinta tot statul. Dureaza ani de zile in instanta sa se rezolve probleme cauzate tot de stat.

    Si atunci apar problemele:
    – Nu ai bani
    – Nu merita banii dati pe 1/6 dintr-un teren ce o fi el
    – Astepti cu anii si banii dati pe avocat.

    51
    • NOU
      #108

      Nu e chiar asa, este vorba despre delasarea si nepasarea oamenilor. Unde am o casa in Dolj pe strada mea numai eu si inca doi avem acte in regula cu cadastru, cu intabulare, cu tot tacamul. Strada se intinde de la nr.1 pana la 115. In rest au toti lasata casa de la mamaie, vedem noi cand om face actele ca mai sunt si doi frati ai dreacu care nu vor sa impartim, casa vanduta cu chitanta de mana in 1988 iar pe copiii proprietari i-a durut la basca sa faca acte legale (au o foaie de maculator scrisa cu creionul chimic si semnat cu doua cruci), vreo doi sunt suedeji aciuatzi abuziv ca a murit toata stirpea si au „preluat” ei casa si gradina, etc. Primaria este interesata ca sa se plateasca impozitele pe imobile, nu-i pasa cine plateste.

      82
  36. Sincer,e imposibil de aplicat acestea (precum şi majoritatea reformelor necesare) din acelaşi motiv de peste 36 de ani,poate chiar mai mult: sunt prea multe grupuri de interese,prea mulți baroni locali.

    Toate județele sunt conduse de consilii județene,conduse la rândul lor de baroni. Dacǎ baronii nu vor sǎ implementeze lucrurile mai sus menționate atunci nu se aplicǎ. Fiecare baron are propriile interese,pe care tu nu poți mereu sǎ le satisfaci pentru cǎ alți baroni trebuie şi ei satisfǎcuți,lucru care adesea duce la conflicte pentru cǎ ei nu vor sǎ împartǎ puterea cu nimeni.

    La nivel de oraş e şi mai al dracu. Nu conteazǎ dacǎ ai câştigat primăria dacǎ nu domini consiliul local,care adesea are alte interese ca primarul-exemplu Clotilde şi alți primari USR,nu pot face nicio reformǎ majorǎ pentru nu vor consilierii,care vor sǎ pǎstreze Vechiul Regim. În Bucureşti e şi mai şi: primarul general are control real numai asupra centrului şi a câtorva instituții,restul e condus de primari de sector (asta dacǎ au majoritate în consiliu). Nu existǎ nicio cooperare realǎ între ei,fiecare se considerǎ pe propria feudǎ şi prin urmare nu vor sǎ împartǎ nimic. Bǎluțǎ şi Negoițǎ de ex se au la cuțite de ceva vreme,ziarele lor locale existǎ doar ca sa se înjure intre ei. La fel şi cu Clotilde şi Radu Mihail,nu conteazǎ dacǎ primarul de sector x e din acelaşi partid cu primarul de sector/general y-toții sunt un potențial rival şi prin urmare trebuie umplut cu zoaie.

    Şi,presupând printr-o minune divinǎ cǎ ai o majoritate în consiliul general,ești din acelaşi partid cu toții primarii de sector şi vǎ aveți ca frații,tot nu conteazǎ dacǎ prefectul vrea sǎ-ți bage bețe în roate. El are drept de veto asupra orice faci şi poate sǎri peste tine în luarea de decizii. Nici nu mai vorbim de granițele oraşului-cazul Lacul Morii a fost cum a fost şi din cauza faptului cǎ nimeni ştie exact unde se terminǎ un sector sau unde începe y a fi în subordonarea oraşului Voluntari,Crângaşi sau Popeşti-Leordeni.

    ŞI NICI ATUNCI NU E SIGUR CǍ POȚI FACE REFORME pentru cǎ,aşa cum s-a arǎtat în cel mai recent episod Romania Te Iubesc,dacǎ angajații instituției x nu vor sǎ aplice reforme nu se fac şi gata,fur cât vor,distrug ce vor şi tu nu poți sǎ faci nimic fǎrǎ sǎ blochezi instituția respectivǎ indefinitiv.

    Uneori nici e nevoie de motiv real,dacǎ n-au chef angajații instituției se blocheazǎ legea x. De ce? Ete d-aia,cǎ aşa vrea muşchii lor! Când ai putere nu faci compromisuri cu fraierii-fraierii fac compromisuri ca sǎ primeascǎ nişte resturi de la tine.

    82
  37. „Și primul pas este desființarea educației obligatorii dincolo de 4 clase.”

    Dupa 4 clase, copii au 11-12 ani. Ce poti face cu ei, daca renunta la scoala? Ii trimiti la munca, ca in romanele lui Dickens?

    Scoala romaneasca trebuie reparata, nu desfiintata.

    92
  38. NOU
    #112

    OK tot, mai putin faza cu 4 clase. Sunt adeptul unui învățământ minim care să te învețe și ceva matematică, fizică și chimie cât să-ți dai seama când faci o prostie! Nu mai zic de citit mai mult decât subtitrările de la telenovele!

    62
  39. Învățământul obligatoriu de 8 clase nu este așa doar că să creeze locuri de muncă pt niște bugetari (profesorii).
    Este conectat cu:
    – vârsta minimă legală pt muncă- 16 ani. (Posibil să mă înșel, dar poate fi și 15 cu acordul părinților și în anumite condiții).
    – nevoia de a asigura o minimă supraveghere în condițiile în care din ce în ce mai mulți părinți lucrează și dpdv nu poți lăsa singur un copil sub vârsta x.
    Revin, treabă

    61
  40. ca sa faci ceva, ai nevoie de o masa de oameni foarte inteligenti, cu experienta si educatie. genul ala de oameni nu se cultiva la noi, nu ar avea activitate la noi, asa ca nu ar locui aici ca sa faca ceva.

    Statul cel mult poate sa ceara recomandari pe la casele mai mari si sa faca pe valetul.

    Sa bage cateva miliarde intr-un complex, oras nou ori o prelungire la altul. Unde sa atragi materie cenusie din afara si expati. Si speri ca aia sa proiecteze influenta in bine si peste restul tarii.

    12
  41. “ 4 metri pentru o stradă cu sens unic, 7 metri pentru dublu sens”
    Acum e mai mult :)

    21
  42. Nu sunt de-acord cu 4 clase, dacă tu crezi că acum e nasol cu votanții AUR, cu o populație doar de 4 clase AUR ar deveni cea mai echilibrată poziție comparativ cu ce vor apărea pentru votanții cu 4 clase.

    De bine de rău tot îți mai intră-n cap ceva în cele 12 clase.

    Daar…dar, 10000% de-acord că materia este fix tipic românească: făcută doar să umple paginile și orarul profesorilor, elevii și ce folos au ei după asta sunt fix ultima grijă pe listă, sau dacă mă gândesc bine nici nu cred că e pe listă…

    Materii puține și bine făcute vs multe și doar să umple programa și orarul.

    61
  43. Poziția aia ca stat pare a fi în continuare capra pentru ala de dă mai multă șpagă

    21
  44. Tare asta cu „oprit tot ce este la stadiul de “fundație” și puse reguli noi peste tot”. Imagineaza-ti ca vine politia, iti ridica masina si spune: „trebuie sa reglementam problemele de trafic, poluarea urbana si locurile de parcare, vedem mai tarziu daca va restituim masina sau nu.”
    „Cadastrul informatic” (i.e., inscrierea imobilelor in sistemul informatic integrat de cadastru si carte funciara) se face. Se inscriu inclusiv posesorii (daca sunt inregistrati la taxe locale) si in 3 ani devin proprietari.
    Urbanismul e o problema foarte complexa si necesita o solutie complexa. E nevoie de vointa politica la nivel central, un cadru legislativ clar si suficient de detaliat si o administratie locala competenta. Ingredientele astea nu se prea gasesc in Romania.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.