Un quick add-on la articolul precedent Radarul produselor: prize de calitate într-un oraș mic. Întâi un mic citat dintr-un alt articol:
Pregătiți-vă! Vor începe accidentele domestice de la improvizațiile cu care se încălzesc oamenii în București
Vor bubui instalațiile electrice. Oamenii au investit deja în aparatură care să-i ajute să treacă peste iarna asta grea. Termosuflante, calorifere, încălzitoare de apă instant. Toate electrice. Multe prelungitoare prin casă, prin baie, prin bucătărie. Dacă suni ambulanța, nu vine.
Am fost la Dedeman. Am luat ce voiam. Am făcut și poze. Practic, cea mai ieftină priză e, nu 5 lei cât e la "electrice" în oraș, ci 3 lei! Iar una de firmă pleacă de pe la 13 lei. Cu 10 lei în plus pe fiecare priză, ai o oarecare siguranță că nu mori ars în casă (vezi articolul precedent).
Apropo, ce prize sunt acelea cu 15 ani garanție, Abex Perla? Poloneze, "made în Poland". Știe cineva mai multe despre firma respectivă? Nu de alta, dar Schneider și Legrand sunt și ele "made în Poland". Firme franceze, marfă "made în Poland".
Revin cu întrebarea de la precedentul articol: De ce există prize de 3 lei, și cine oferă garanție la ele? Nu 15 ani, ci 2 ani, 1 an… o oarecare garanție că nu îți dai foc la casă.
Comtec? Review pe emag:
Bune doar pentru prize în care pui ceva și lași acolo pe viață (frigider, televizor, prelungitor etc.) Dacă umbli zilnic la ele, nu țin, lamelele se deformează și nu mai fac contact la doar câteva utilizări.
Infiintata in anul 1994 compania COMTEC 2000 INC si-a dezvoltat de mai bine de 20 ani activitatea principala pentru Importul si Distributia la nivel national a echipamentelor electrice de joasa tensiune, a materialelor pentru instalatii electrice si a echipamentelor pasive pentru retele de telecomunicatii.
Compania este furnizor agreat ELECTRICA, ENEL, EON, CEZ si se distinge prin oferta catre acestia de produse personalizate in functie de zona de instalare.
Îți recomand gewiss (sunt made in Italy) . Am din 2014 montate în apartament și n-am avut nici cea mai mică problemă. Deși am consumatori cum ar fi cuptor electric de 3500W, mașina de spălat, uscător rufe, 2 AC pe care le folosesc aproape zilnic.
Am vrut sa scriu de Gewiss, sunt la oferta in Dedeman: 5 prize la 50 de lei.
Doar ca sunt prize modulare, si nu merg in orice fel de casa: trebuie sa ai sistemul de prize gandit pentru modulare,
Gewiss „normale” nu am vazut.
Da, am uitat sa specific. Merg montate doar în doze pt sistem modular.
Să-mi bag pl în Gewiss. Din astea am eu în casă și am vrut să schimb o priză de 2 module. Mă duc la magazin, iau o o priză Gewiss, pl, nu se potrivea, că era gama nouă. Ălea vechi nu se mai găsesc. Trebuie să schimbi toată rama, cu toate modulele. Bag pula în toți producătorii care fac măgării din astea.
De notat că, dacă alegeți varianta de prize modulare și aveți doze încastrate în zidărie (adică greu de schimbat), veți fi obligat să cumpărați doar de la producătorul dozei respective, pentru că altele nu se mai potrivesc.
@ubercool
Gewiss sunt faimoși în industrie pentru așa ceva. O fac 100% intenționat în cicluri de 2-3 ani. Multă lume îi evită fix din cauza asta.
Evident că dacă mergi prin distribuitori, pe comandă, ți le dau (la preț pe măsură) dar în comerț fac prin rotație.
Sfatul tuturor era că dacă îți faci cu ei, să îți iei încă vreo 10 prize de rezervă sau câte crezi că ai nevoie.
Ar merita biciuiți pentru schema asta dar asta e.
@ubercool
Dozele sunt in general universale(2,3,4,6,7 module)
Eventual schimbi rama suport la modulare.
@sorin dozele de la gewiss, pe care le am eu, au distanța dintre șuruburi diferită față de alte doze de la competitori.
@ubercool
am prize/intrerupatoare modulare de la gewiss din 2009. Nu’s cum sa zic…dar am cumparat ieri 2 module tot de la ei si s-au potrivit perfect. Se gasesc fix la dedeman, leroy.
Nu știu cum la voi în sat se schimbă gama gewiss o dată la 2 ani, însă eu găsesc la hornbach fix același prize gewiss pe care le-am cumpărat în 2014 tot de la hornbach https://www.hornbach.ro/shop/Priza-simpla-cu-impamantare-Gewiss-protectie-copii-alb/5521234/produs.html
Acelea normale de la gewiss cred ca sunt astea https://www.etbm.ro/gama-gewiss-dahlia
Din cate am reusit sa inteleg, gewiss are 3 familii de produse din care 2 modulare care nu se pupa intre ele (system si chorus) si una clasica, cea de mai sus.
@Vasi, asta zic fratele meu. Am luat aceeași priză și are alte aripioare de prindere în ramă, față de cea pe care o am în perete. Te uiți la ele, sunt identice, mai puțin aripiroarele alea care clipsează.
nu le mai iau dupa nume ci dupa pret decrescator cumulat cu calitatea constructiei
singura frica pe care o am e cea legata de incendiu, scurt circuit in cazul asta.
nu ma stresez cu inundatii, cutremure, etc.
Pune un disjunctor diferențial pe prizele cu consum mai mare sau risc (baie, bucătărie etc.) și stai liniștit.
Folosiți din curba B de protectie, nu C care-s industriale.
si spune marinel de ce sunt industriale pe curba C?
Caută pe google curba de declanșare siguranțe automate.
Este vorba de cate ori curentul nominal este nevoie să declanșeze.
Pe curbă B ai 3–>5Inominal, pe.curba 5–8 Inominal. Pentru rezidential te interesează să declanșeze la Inominal mai mic.
Curba C sunt folosite în industrie la pornirea consumatorilor care au curenți de pornire mari, gen motoare electrice asincrone. Cam asta e logica.
si curba D? sau asta era pentru motoare`?
mormaila e electricianul ala pensionar care mormaie cand ii ceri curba b
Abb (busch-jaeger, made in Germany) de pe net prin 2012 după ce mașina de spălat a ars un elbi turcesc.
Anul asta am facut mansarda iar pe partea electrica am tras circuit pe fiecare priza si corp de iluminat in parte.Am exagerat putin insa vreau sa dorm linistit. Pe partea de prize si intrerupatoare am mers pe Gewiss Chorus iar sigurantele Schneider. Toata distractia a dus undeva la 4000 lei
bravo, nu te-ai uitat la bani :0)
Poate si-a calculat omul TCO pe 10-15 ani si asta a fost cea mai buna varianta.
Nu e nici un pret prea mare cand vine vorba de siguranta vietii.
Nu stiu cum e la apartamentele noi, dar la multe din cele vechi electrica e jale. Majoritatea au cabluri de proasta calitate ce trec prin pereti, plus ca sunt acolo de cincizeci de ani sau mai mult.
Cand va ganditi sa renovati apartamentul, daca este vechi aruncati si un ochi la instalatia electrica. Nu de alta dar Poti sa ai glet nou pe pereti si sa arzi de viu in casa.
La noi a fost jale: bloc din ’78, instalatie praf, Cabluri inegrite, legaturi fara lipire, proaste si pline de gauri.
Am refacut reteaua de la zero, cu tablou nou, cu sigurante cu peotectie etc.
La prize/ intrerupatoare noi am ales din cele modulare Gewiss. Sunt excelente, nu au nici o problema.
Am cumpărat apartament construit în ’64 și am înlocuit toată instalația electrică, mai puțin partea de iluminat, pentru că erau prin tavan, în apartamentul vecinului de sus.
Cablurile erau trase prin țevi de PVC, care au rezistat destul de bine. Am găsit foarte puține în stare proastă, la modul să nu poți trage firele prin ele. Peste ele era un strat de nisip, apoi plăci din rombeton pe care era prins parchetul. În unele locuri au apărut fisuri în țevi și s-a infiltrat nisip, ceea ce făcea aproape imposibil de tras fire pe distanțe lungi.
Firele erau din aluminiu, dar s-au păstrat în stare bună, cu izolația intactă. Le-am folosit să leg diverse chestii cu ele, când am mai transportat ceva. Cel de împământare era din cupru și avea o izolație textilă. Per total am fost plăcut impresionat de starea în care le-am găsit. Au fost vreo 2 cazuri unde am păstrat țevile originale și am tras direct prin ele cablu nou.
Probleme mai mari sunt la întrerupătoare unde sunt conductori de tip intenc cu o izolație destul de proastă, care s-a făcut casantă în timp și se cam sparge, dacă ești brutal cu ele. Asta dacă nu se rup cu totul. Tot din aluminiu.
Instalațiile vechi erau făcute cu mai mult simț de răspundere. Am găsit în pereți pe prize conductor de 1 și 1.5.
Când văd așa aberații și improvizații nu îmi vine să bag mâna.
Dar la fel cum zicea și Adrian Chelaru într-un video recent, trebuie depanat în urgență. Trebuie intervenit ca omul să aibă curent până a doua zi sau câteva zile până când se revine la punctul problemei și se remediază cum trebuie.
Standardele spun multe, dar nevoia din teren e alta. Eu când mai fac intervenții am la mine în mașină un minim de materiale: câțiva metri de conductor de diferite grosimi, niște cleme wago, niște siguranțe automate de diferite puteri, 2-3 prize și întrerupătoare. Pentru că și-a întâmplat să mă duc seara la 9 fiindcă atunci s-a întâmplat să fie defectul, iar clientul nu avea de unde să își ia ce-i trebuie.
Logic ar fi ca electricianul să își aibă materialele agreate de el și clientu să plătească, dar sunt chitroși care nu ar plati nici motorina, numa să fie pe moca, dar o priza de 25 de lei.
Așa că un stoc de materiale nu strică, într-o cutie, mai ales pentru depanări rapide, la preț mediu.
La fel si la mine.
Apartament din ’68, nerenovat vreodata.
Schimbat toata instalatia electrica pt prize. Cea de lumina n-am schimbat-o.
Pus 2 circuite separate de 2.5 pentru bucatarie (cei mai mari consumatori acolo ii am) iar 1 circuit se 1.5 pt restul casei. Prin casa am 2 Tv, si un incarcator de telefon + router. Deci suficient.
La sfatul (insistentele) lui taica-meu (electrician de meserie) am montat si un disjunctor pt linistea mea.
Dar tot ma gandesc, eu am facut tot ce a tinut de mine. Dar oare ceilalti 3 vecini de pe etaj au acelasi simt al raspunderii?
Ar trebui un contract facut cu ceva firma de audit ce anual sau la un anumit termet, convenit cu toata lumea implicata sa trimita in inspectie cate o echipa de electrician, instalator, tehnician gaze ce sa mai verifice ce se intampla in blocurile oamenilor.
Cred ca multe incidente s-ar putea evita prin simpla informare a oamenilor. Si informare directa, aplicata pe cazul lor persoanal. Nu ca sa va spalati pe dinti de 2 ori de la TV
Am un mic magazin de bricolaj, priza dubla Panasonic, 14 lei, nu știu cât de originale sunt dar ca și construcție, ca și mod de prindere a firelor sunt topul micii mele experiente cu prizele, la fel și intrerupatoarele lor, firele se prind ușor și rezista.
De curând a venit cineva de la Vivi parca, aceleași prize și intrerupatoare ca cele de la Panasonic, de asta și temerea cu originalitatea lor.
Întrerupătoare Panasonic am luat și eu, din acelea cu led roșu. Îmi place cum sunt făcute, dar nu se compară calitatea lor cu Schneider Sedna, de exemplu, care sunt și dublu ca preț. Nu am luat schneider pentru că nu voiam led albastru în dormitoare.
Pe scurt, Abex Perla sunt ca cele produse de COMTEC (bune daca nu umbli la ele). Au si ceva protecție pentru copii, atât de buna încât și pentru adulți e imposibil de înfipt ceva în ele. Le-am înlocuit, eram singurul prin casa care putea sa le utilizeze.
E simpla treaba. Alternativa la priza aia de 3 lei pentru multa lume nu este cea de 13 lei ci doua fire care ies din perete prinse direct pe stecher
Daca esti patriot si sprijini industria locala – Relee Medias.
Ma rog, sari peste alea ceramice si ai cam toata gama de echipamente la preturi decente si de calitate.
Sa nu mai aud in viata mea de Relee Medias.
Am avut o priza exterioara si in momentul in care scoti suruburile de sub clapete, te trezesti cu lamelele zburand aiurea. Lamelele stau in aer, nu sunt prinse cu nimic la locul lor.
O sa simplific lucrurile, ca sa fie usor de inteles, pt ca vad ca lumea „fura curent” despre diferentiale. Protejarea circuitului, a cablului, se face dimensionand corect siguranta din care pleaca cablul catre consumator. Adica pui o siguranta de 16 amperi pe cablul care duce 16 amperi consum. Daca pui siguranta de 25 pe cablul care duce 16, siguranta face fata consumului mare, dar cablul iti ia foc in perete. Nu pui diferential, cum spunea cineva mai sus. Prizele iau foc din cauza contactului imperfect de obicei. Asta se intampla cand electricianul nu strange suficient suruburile sau cand lamele in care intra stecherul sunt slabite. Vezi prelungitoarele alea vechi in care iti sta incarcatorul intr-o singura pozitie.
pentru „cand electricianul nu strange suficient suruburile sau cand lamele in care intra stecherul sunt slabite” este afdd, siguranta cu protectie la „scanteie” data de contact imperfect. la un moment dat vor fi la fel de populare ca diferentialele
Si daca tot vorbiti de aparataj electric beliti ochii si NU puneti sigurante automate sau disjunctoare de uz industrial, de care-i plina piata, ci din cele de uz casnic. Adica puneti din curba B, nu curba C de protectie care-i pentru curenti mari, de pornit electromotoare si la un scurt astepti mult si bine sa ”sară”. Pentru incepatori https://www.youtube.com/watch?v=9mnynpaRmZ0&t=468s
io cred ca confunzi grav de tot „scurt”-ul cu suprasarcina. sau doar crezi ca te pricepi… no offense
Spune-mi și mie de unde cumpăr din acelea pe curba B, pentru că prin magazinele de bircolaj se găsesc doar curba C.
@mormăila
Nu, nu confund. Sint electrician bord, adica lucrez de la senzori 4-20mA pina la 2000 amp.
Cele industriale (C, D) au curent mare ”la pornire”, adică suporta de 6-10 ori In (curentul nominal) pe cind cele casnice (B) au doar de 3-4 ori, pentru citeva secunde, care-s de ajuns sa ia foc atunci cind ai probleme pe instalatie (contact imperfect, fir corodat, etc). Plus ca au si marja mai mare si la suprasarcina. Pentru mai multe detalii gasești cu Gogu.
curbele de declansare B, C, D se refera la protectia la suprasarcina, nu la scurtcircuit. scuse ca te dezamagesc
Si daca tot vorbiti de aparataj electric beliti ochii si NU puneti sigurante automate sau disjunctoare de uz industrial, de care-i plina piata, ci din cele de uz casnic. Adica puneti din curba B, nu curba C de protectie care-i pentru curenti mari, de pornit electromotoare si la un scurt astepti mult si bine sa ”sară”.
…disjunctoare diferentiale…
ne-ai bagat in ceata.
o siguranta de 16A Clasa b sau c nu sare la fel la depasirea 16A x 230V = 3680 W ?
@Ionut https://electricalc.ro/caracteristica-de-declansare
„Curba C – Pentru protectia cablurilor si a circuitelor ce absorb un curentmare la pornire (grupuri de ghirlande luminoase, motoare electrice) ”
frigiderul, AC, centrala termica pe gaz au motoare, brad cu ghirlande o sa avem toti.
sunt detalii SF pentru 99,99% din populatie
multi inca au tablouri vechi cu patroane legate cu lita si o moneda de 10bani. pentru ei exista asa ceva ce poate fi inlocuit de oricine :
https://m.emag.ro/siguranta-fuzibila-automata-cu-filet-e27-de-16a-1063/pd/DXR0KYMBM/?cmpid=86971&gclid=CjwKCAiAlNf-BRB_EiwA2osbxaJGZ04qNTkN9PQo1DHl3n-v_k3KZBtdJ35h5JXx4he9Lr2zPeN5PhoC4QoQAvD_BwE
Nu are treabă cu tensiunea ci cu intensitatea curentului electric nominal.
Ăsta variază pe siguranțe in funcție de consumator, circuit dimensionat, siguranța care protejează circuitul. Îs mai mulți parametri care influențează
https://www.youtube.com/watch?v=fLeRNh30QSY
1. O poza cu eticheta de pe spate nu pui? Si tot la spate cred ca se vede mai bine cum e construita priza
2. Ca persoane care se chinuie sa aprinda focul si care a vazut prelungitoare si accesorii luand foc ma intreb cum poate cauza instalatia aia din perete un incendiu in casa? Se inroseste, eventual se topeste si in ultima instanta fumega ceva si aia e, foc nu am vazut decat la produsele bagate in priza care e alta poveste si care teoretic ar trebuie facute din plastic din ala care nu arde, nu?!
Adica radiatorul ala care ia foc n-ar trebui sa ia foc pentru ca UE, nu?!
ca tot suntem pe domeniu. niste prelungitoare FARA protectie de copii sau cum cacat se cheama sistemul ala imbecil de nu intra stecherul in priza se mai gasesc? ca as vrea sa imi cumpar vreo 200.
Nu toate sunt la fel, unele merg sa bagi stecherul fara probleme … am asa ceva https://altex.ro/prelungitor-myria-my2309-5-prize-schuko-1-5m-alb/cpd/PRZMY2309/
multumesc de sugestie. o sa incerc unul.
Vezi Ikea. KOPPLA.
BTW, Niloe e gama ieftina de la Legrand. O sa vezi de ce e aia ieftina atunci când o sa încerci sa bagi un ștecher în priza dubla – pur și simplu nu intra, pentru ca lamelele de împământare sunt un piiic prea strânse.
rog o notificare cand ajunge baiatul asta sa vorbeasca despre cauciucuri de vara
Nu mai aștepta, intră pe site-ul de mai jos și vezi pe acolo dacă îți place ceva:
https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/reifen/sommerreifen/
Nu am masina, nu sunt pasionat de masini, nu imi plac masinile.
Nici nu comentez la vreun articol despre masini; de fapt, nici nu dau click (apropo de faptul ca unii comenteaza ca „blogul a ajuns un ghiveci” – nu dai click unde nu ai chef, nu e ghiveci )
So… imi pare rau.
La masini imi place doar forma caroseriei (la unele), atat. La nivelul asta „cunosc”: imi place sau nu-mi place forma caroseriei.
Prizele iau foc din cauza contactului imperfect (slabit) intre stecher si lamela prizei. Am patit sa gasesc plasticul topit in jurul unui contact de la stecher. In priza era pus un mic boiler de 2KW.
Nu cred ca exista aparate sa ajute la evitarea incendiului
Am gresit, boileru era de 1200W. De la atat s-a topit stecheru
este: pentru “cand electricianul nu strange suficient suruburile sau cand lamele in care intra stecherul sunt slabite” este afdd, siguranta cu protectie la “scanteie” data de contact imperfect. la un moment dat vor fi la fel de populare ca diferentialele
Sunt 2 situații distincte:
– Contant imperfect, care rezultă în arc electric și temperatură ridicată.
– consum mare (curent mare), care rezultă în temperatură ridicată.
Pentru a te proteja, cât de cât, de asta, prizele ceramice ajută.
Pentru scântei există AFDD. Se montează să protejeze toate circuitele prin el.
Daca ati adus vorba despre prelungitoare vini si eu cu un exemplu de la APC :
https://www.pcgarage.ro/prize-si-prelungitoare/apc/essential-surgearrest-5x-schuko-white/
Orice marca ar fi astea de le găsești în România greu ating standardele de siguranță ale prizelor „englezesti” bs1363. Stecarul are siguranță incorporata.
Mai multe detalii aici https://www.plugsocketmuseum.nl/British1.html
@Cristici: cred ca cele mai dese accidente casnice se produc pt ca oamenii nu stiu sa foloseasca aparatele electrocasnice. Un exemplu ar fi un prelungitor folosit pentru aer conditionat si masina de spalat, simultan. Sau un cuptor electric, plus microunde plus diverse accesorii/senzori din bucatarie. Cred ca ar fi bun si un articol de cum trebuie combinate aparatele cu ajutorul prelungitoarelor astfel incat sa nu-ti ia nimic foc.
7 likes deja?
OK, revin cu un add-on2 despre asta.
Stai sa ajung sa fac iar poze, ca… o poza spune 1000 de cuvinte.
In mod normal cuptorul electric trebuie pe circuitul lui personal FARA doze de derivatie pe traseu, priza cu intreruoator sau (ca in tari straine) cu intrerupator pentru priza deasuora blatului.
Cuptorul se protejează cu diferențial RCBO curbă B, calculat la curentul maxim absorbit al lui. Ultimele generații consumă decent, de ordinul 2-3KW, ceea ce e foarte decent. Pentru astea RCBO/16A/30mA curent rezidual/curbă B, aproximativ 150 de lei de la Hager/ETI/Shrac/ABB. Cablu/conductori trași direct din siguranță, iar cuptorul conectat direct într-o cutie de legătură, cu cleme WAGO, fără priză ștecher.
Problema mare, pe care unii n-o vor să priceapă este cu plitele. Sunt mastodonți de 5-7 KW, care nu se pretează a fi montate pe monofazic. Ce-i drept, valorile ăstea sunt în boost,dar si așa nu recomand montajul lor fără branșament trifazic și circuit dedicat pentru plită, 3×2,5 mm pătrați minim conductor direct, în funcție de puterea plitei, cu siguranță diferențială tetrapolară curbă B/curent rezidual 30mA, conectată în cutie de legătură cu cleme wago, fără ștecher si priză.
În vara asta am renovat un apartament de 3 camere de la 0 (-1 de fapt) unde am schimbat toată instalația electrică, prize și întrerupătoare. Toate au fost Schneider. Instalația veche era un amestec de improvizații, 95% fiind pe aluminiu și câteva trasee trase pe cupru…nu mai zic că fostul proprietar a schimbat tabloul de siguranțe și a pus automate…4 siguranțe la 3 camere 🥴 din care una generală. Când le-am dat jos toate erau negre și topite pe spate. Puteau lua foc oricând.
Sa vedem ce o sa se intample cand bubuie transformatorul de cartier. Eu zic sa se faca stoc de petrol lampant, lampa cu fitil, lumanari, lanterne, baterii, plapumi, caciuli, haine serioase. Winter is comming !
@ubercool
Dozele modulare sunt in general universale, deci nici vorba sa poti folosi doar acelasi producator.
Cum ar spune Vali: #pazitivapielea
Cu aceasta ocazie am constientizat si eu importanta verificarii prizelor si stecherelor. Multumesc pentru articol!
TEM modulare, foarte bun raport calitate/preț. Au și o aplicație web in care poți sa-ți configurezi fiecare priza, întrerupător și primești un necesar de materiale ca da sti câte bucății îți trebuie din fiecare piesa.
Din ciclul „De ce are priza fir albastru…”.
Doi electricieni pe un stalp. Unul din ei vede o batranica trecand pe acolo si i se adreseaza:
– Ne dati, va rog frumos, sarma aia albastră?
Batranica ridica sarma si le-o da, la care electricianul ii spune celuilalt:
– Vezi, ti-am zis eu ca aia albastră e nulul!?
Am zis și la articolul trecut că unul din motive este lipsa banilor, eventual combinată cu neștiință.
Ar mai putea fi un motiv pt omul simplu, fără informații pe temă: chestiile se găsesc în comerț, la liber pt toată lumea.
Nu știu cum să explic, dar dacă un ceva se găsește în comerț, legal, frumos, la magazin, eu personal îmi imaginez că este sigur de folosit, că cineva a verificat chestia aia și dacă o folosesc cum zice producătorul, n-o să mor.
Că heroina poate să-mi bulească mințile, dar n-o găsesc la băcănie între bicarbonatul de sodiu, ăla de amoniu și fructele uscate, nici la farmacie, la liber, lângă vitamina c și paracetamol și nici măcar cu rețetă, lângă antibiotice.
Trebuie sa citesti eticheta/ambalajul si e dificil pentru unii
Recomand bticino..
Gira face prize ok. Sunt marca germana. Unde lucrez eu, doar gira se foloseste si calitatea e chiar ok.
Evident că există prize mai bune sau mai proaste pe piaţă dar întrebarea este câţi dintre noi ar plăti un electrician autorizat să monteze acele prize care să garanteze pentru lucrare şi care refuză să monteze prize de 5 lei ?
Citisem undeva că un electrician autorizat cere pe o priză sau întrerupător cca 50 de lei în Bucureşti şi erau comentarii : cinjdelei pe o priză… ?!? huooo, păi o pun io, că ce mare jmecherie e să legi *două fire… A explicat unul care avea pfa că în ăia 50 de lei este transport, expertiză, verificat circuit, siguranţe şi oferă garanţia lucrării. Da’ cum dom’le, am dat pe o priză 5 lei şi jmecheru’ ăla îmi cere 50 să o monteze?
Pentru prize de 5 lei eu prefer sa plătesc de la mine motorina și să mă întorc acasă. Nu as monta așa ceva. Decât să ia foc de mana mea, mai bine sa ia foc de mâna lui.
Eu aș plăti 50 de lei, am vrut să plătesc 50 de lei, n-a vrut nici dracu să vină pt 1-2 prize.
Asta cu „Made in Poland” e cu dus si intors. In Polonia sunt multe firme chinezesti care si-au mutat productia in Europa. Atat doar ca produsele au trecut printr-o certificare europeana si, teoretic, poti avea incredere in ele..
mai revin cu o intrebare, daca poate raspunde cineva. apartament construit ’77-’79. 4 camere, 3 faze din care una rezervata original plitei electrice, acum masinii de spalat si cand asta nu functioneaza altor consumatori mari (grill, friteuza, aspirator), estimez in rest undeva spre 40 de prize. nu stiu sa spun ce modificari au fost aduse instalatiei originale si nici nu (mai) am pe cine sa intreb.
o estimare de pret (asa, ballpark cum zice francezu’, 100, 1000, 100000) pentru analiza si eventual inlocuire FARA, subliniez, FARA spargerea peretilor?
conditia este din motive practice. apartamentul este amenajat/renovat cat de cat la anii 2010, consumatorii mari (cum ziceam si in primul paragraf) au instalatie dedicata la nivelul de consum al anilor ’80 (atunci erau frigidere clasa z, acum am a++) plus ca sunt singurul din bloc care am sigurante automate pe scara blocului, restul avand patroane d-alea ceramice (nu stiu daca asta este denumirea corecta). cel putin imi sar astea generale de fiecare data cand exagerez… a pus o dat amaica-mea aspiratorul in timp ce mergeasi cuptorul cu microunde…. puf!
Vrei o estimare de preţ FĂRĂ spargerea pereţilor ?? Păi nu ştiu… 50.000 de euro e ok ?
Nu ți se poate face o estimare fără o vizită pe teren. Pentru că poate să îți ceară cineva 500 de lei să schimbe conductorii la 2 prize.
Depinde ce anume e pe teren și cât de ușor se schimbă conductorii. Durează până se localizează dozele, durează până se face o schemă de identificare a traseelor. După asta vine munca efectivă de înlocuit. Apoi dacă situația o impune, se pot face modificări, iar asta implică alt timp și alte costuri. Nu se face după ureche un preț. Spor
@AB.
Depinde de zona unde locuiești și de unde e electricianul.
Nu ți-ar conveni ca eu pentru 3 prize să îți iau 300 de lei manoperă. Că viu din Argeș. Timp pierdut pe drum,. motorină arsă, uzură mașinii,. timpul petrecut la lucrare. Apoi vin spate materialele folosite. 75 de lei 3 prize, poate cleme wago,.poa conductor, poate alte materiale care se adună la manopera. Și te duc 3 prize 450 de lei. Nu ți le poleiesc cu aur, dar ăstea sunt costurile, plus că la final de zi trebuie să rămân cu ceva. Nu pot după 6 ore de drum+muncă să rămân cu 80 de lei. Altfel e mai rentabil salahor. Înțelegi de ce nu se bagă? Pentru că e lucrarea mică și costurile sunt mari,.iar proprietarii
Iar proprietarii nu vor să plătească și li se pare mult. Așa că meseriașii preferă să evite circul și negocierea cu clientul. Se bagă la lucrări mărișoare unde au bani de câștigat.
ionut, tocmai ca am citit prin comentarii, de acum sau pe la alte articole ca sunteti cativa care pretindeti ca asta faceti. si cum ziceam, ceva in foarte mare. cateva sute, cateva mii? cat? aici, in comentariu. daca ce spui mi se pare rezonabil in bugetul meu, exista posibiliatatea distincta sa iti platesc un drum pana aici sa vezi exact ce si cum pentru o estimare in adevaratul sens al cuvantului.
evident exista aceeasi posibilitate ca tu sa imi zici acum 100 de lei ca sa imi iei 500 pentru vizita dupa care sa imi zici 50000 ca shoric mai sus. sincer insa nu mi-ai lasat impresia asta. cel putin pana acum.
@theblack
Jobul meu principal este la corporație. Nu mi-e principala activitate. Am practicat înainte și m-am lăsat de ea, după ce am învățat alte manele.
Pragmatic nu pot veni din rațiuni de timp și ocupat cu altele.
Cu electrica mai fac bani după program, dar chestii mici, nu lucrări de anvergură, care să îmi ocupe 12 ore/zi, cu chestii la modul: un tablou, o priză, o lustra, o intervenție de depanare când rămâne omul fără curent. Mai montez o hotă, o mașină de spălat, o chiuveta, o plită electrică, mai schimb o baterie, mai prelungesc un traseu de apă caldă/rece, mai montez o mobilă de la Ikea, asamblez un șifonier, un corp, un pat. Chestii de care omul se lovește în casă și are nevoie.
Ce mi-e in afara domeniului de experiență… apă și gaze, nu mă bag, ci de la robinet încolo. Depanări mici și rapide, fiindcă jobul de corporație și faptul că sunt student nu îmi permit să fiu electrician full-time.
Legat de problema ta, cunosc situația Bucureștiului unde meseriașii sunt atât de nesimțiți încât iau pielea de pe clienți.
Și își permit să facă asta, că dacă tu refuzi, găsesc alți fazani.
Îmi aduc aminte de o prietenă căreia i-am cerut unu 500 de lei să îi scoată o cadă și 300 să îi pună alta.
Cu 200 de lei materiale, câteva beri pentru ea, mine și fra-su am schimbat cada și o are inclusiv azi.
Mai era un băiat pe aici Depanări Rapide, care bănuiesc că e din București, să te ajute. Vorbește cu el.
Ți i-aș mai recomanda pe Ștefan Proiecte Diverse DIY și Adrian Chelaru sau pe Ion Nana. Nu știu ce prețuri practica oamenii.
Legat de chestii tehnice scrise pe aici o fac de drag, pentru că oamenii au nevoie să știe ce înseamnă și ce să ceară și nu mă dor degetele să ajut cum pot.
Să nu fie jumuliți aiurea pentru 3 siguranțe proaste, plătite la preț de aur.
Succes in a găsi un specialist rezonabil la bani și care știe ce face.
Ca o mică paranteză, inclusiv ieri în ziua mea liberă, după o săptămână cruntă cu muncă și după program referate, proiecte, cursuri, tot m-am dus la un cunoscut să îi fac lumina în casă, fiindcă rămăsese pe întuneric. :)))
Eu mi-am făcut casa cu toate prizele și întrerupătoarele de la Livolo. Calitatea e medie, dar eu le-am luat pentru aspect si pentru wireless ca sunt integrate intr-un sistem Dumb Home. De 2 ani nu s-a stricat niciuna, nici incendii nu am avut.
pune bă poze cu casa aia ta smart
@Cristici
De la 1 ian. se liberalizeaza piata de energie electrica
Ti-ai ales un furnizor, un plan tarifar si daca da, pe care?
Multumesc
salut. eu am ales Nova Power & Gas pt energie electrica si gaze (stau la casa)
pe comparatorul de pe ANRE , la momentul respectiv era cel mai ieftin
50 lei/ MWh la energie electrica, pret fix pe 24 luni, fara abonament zilnic
Pot să întreb de ce folosirea clemelor wago este subliniată in multe posturi?
Sunt ieftine (2,85 Euro 10 bucăți duble), sigure și simplu de folosit.
Daca la instalatiile de curent, gaze si apa faci rabat – esti prost , nu meserias . Asta trebuie sa fie in manualele de clasa IV . SINCER !
Nu te joci cu asa ceva, iti pui in pericol viata si poti pierde tot ce ai realizat pentru ca ai facut o economie de 5-10 lei .
Vad si aud tot mai multi care se bucura ca si-au luat chestii ieftine, dar in experienta mea de viata, am realizat ca foarte rar (poate in afara de Paracetamol A+ si anumite marci de alimente ieftine) nu prea gasesti lucruri ieftine si bune. Nu au cum – se face rabat la calitate, iar asta va schimba perceptia, calitatea resimtita si conditiile de siguranta in utilizare . Unele vor avea, altele nu .