Murim pe capete pentru că… atât ne duce capul

Iar au murit oameni pentru ca e neglijenta.
Nu vreau sa iau cu copy/paste aceleasi idei care vor umple mass media in saptamanile urmatoare, idei si texte care apar de fiecare data, toate cu copy/paste. Poti lua un articol de la ultimul incendiu, schimbi cateva cuvinte, „e bun si la incediul asta”. (reflectati la ce am scris aici: cate „incendii  copy/paste” am avut, si ce s-a intamplat dupa, altceva decat texte copy/paste?)

Stiti si poza asta, de la Mediafax, nu mai are sens sa o comentez:

Vreau sa comentez despre altceva.
Mi-a luat foc o priza in casa. Clasic, „se intampla”, mai ales cand iti lucreaza electricieni care nu sunt chiar electricieni, ca pensionarul de 77 de ani ce stie el?
Bine ca a luat foc cat timp sunt eu aici – sa gasesc un lucru bun si la pandemia asta. Daca ar fi luat foc cand eram la Bucuresti, ce s-ar fi intamplat cu pensionarul?

Am zis sa schimb totul, inclusiv cablul din perete. Totul pana la doza, sa fac circuit nou in bloc comunist. Priza noua, Schneider… dar cablul din perete a fost zidit – iar asta e nasol – l-am „rezolvat” folosind cleme Wago (multumesc, ProiecteDiverseDIY !)

Iar cum stecherul de la prelungitor era crapat – doar carcasa din plastic a stecherului era crapata – am mers la magazin sa cumpar stecher nou. „Ceramic!” (scriu ironic asta).
Care arata precum in poze:

Securizarea cablului de stecher se face prinzand cablul de carcasa? Serios? Si cum? Cu suruburi care intra in plastic? Iar plasticul e gata spart!?
Ce dracu’ e asta, ma!???
Chinezarie, turcisme, corect? Ma arunc la chestii ieftine si comentez, nu-i asa?
1. Orice s-ar vinde in magazine, mai ales la chestii serioase, ar trebui sa aiba un CTC romanesc, daca nu UE.
2…  Stecherul e produs in Romania! Cu certificat de conformitate UE!!!!

 

Cum arata stecherul vechi – poza din stanga. Tot romanesc.

Cum se facea securizarea cablului inainte? Pe stecher, PE METAL! Sa tina filetul!

Pana la urma, am ales ceva chinezesc… ca atat era in magazinul ala, atat am gasit:

Tot pe plastic, dar un plastic mai dur, cu securizarea cablului pe stecher, nu pe carcasa.
Care e diferenta? Daca se sparge carcasa – cum s-a intamplat la stecherul vechi, cablul ramane securizat. Chiar si fara carcasa deloc, riscul e mai mic sa se rupa, sa de desprinda.

Atat.
fara diacritice, momentan, ca nu mai pot de nervi, nu mai pot sa stau sa pun diacritice, de nervi.
Lucruri romanesti, fabricate in Romania, autorizate UE!

Azi au murit 9 oameni

 

Sa zicem ca eu m-as pricepe cat de cat, vad, ma intereseaza. Dar pensionarul nu stie. Iar ca el, poate milioane de romani. Care nu stiu, care au incredere, ca de’, e cumparat de la magazin de electrice. Ceramic! Romanesc!

Voiam sa scriu la firma aia din Curtea de Arges: Ma, cine va proiecteaza voua cablurile? Cum a gandit, ce logica a avut? Serios intreb, eu sunt „electrician hobby”, nu profesionist in proiectare de instalatii. Aia profesionisti cum au gandit? Cum au gandit, fizic, sa securizeze un cablu gros (3×2.5, sa zicem) cu niste suruburi micute care se infileteaza in plastic subtire, pe carcasa!? Voi v-ati pune in casa produsele voastre!?

Iar eu inca nu ma pricep, nu sunt specialist in domeniu. Oare daca ar scrie un specialist adevarat, despre chestii care se fac legal, autorizat, si ajung sa omoare oameni in spital, cate romane ar umple?

 

Am mai scris un text candva, tot aici pe blog:

Comtec? Review pe emag:

Bune doar pentru prize în care pui ceva și lași acolo pe viață (frigider, televizor, prelungitor etc.) Dacă umbli zilnic la ele, nu țin, lamelele se deformează și nu mai fac contact la doar câteva utilizări.

 

Incendii vor mai fi. Multe. Pentru ca… trebuie sa traiasca si Comtec, nu? Comtec, IPEE Amiral Trading, si alte firme din astea romanesti(!)… Pai nu? ce facem cu cele 10 milioane de stechere precum in pozele de mai sus? Cumparati, vreti sa nu-si ia muncitorii salariile?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

102 comentarii

  1. nu inteleg cum ai rezolvat cablul zidic cu cleme wago. nu pot sa-mi inchipui ca ai folosit in continuare bucata zidica conectand-o cu o bucata noua prin cleme wago? nu mi se pare mare imbunatatire. la o priza prefer mereu cablu dintr-o bucata.
    p.s 90% din clemele wago de la noi sunt fake si nu respecta acelasi standard sau sunt denumite „cleme tip wago” si la fel nu au acelasi standard. ai grija

    00
    • rahat, autocorectul ma-sii : zidica= zidita
      nu pot sa-mi inchipui decat ca….

      00
    • Scrie „Wago” pe ele, e ok. Cablul da, nu am avut ce face, pentru ca nu l-am gasit nici in doza. Bloc comunist, construit „serios”. cablu zidit in beton. Am spart cu dalta 30 de cm in sus, am pus clemele, copex peste, am continuat cu 2.5 in jos. Solutie de compromis, si stim sa nu punem fier de calcat in priza aia. Oricum, e priza de sufragerie unde incarcam telefoane, mai punem un laptop…

    • @Cristici
      Dacă cablul in sus e țeapăn și legătura lui până la doză este ok, chiar daca ai pus Wago și ai prelungit cu 2.5 mm2 poți băga liniștit fierul de călcat.
      Clemele wago luate de șanț da, posibil contrafăcute. Luate din Dedeman și altele de profil nu ai probleme cu ele. Eu am pus multe Wago în prize pe la clienți, ca să prelungesc cabluri de aluminiu scurte, cu pastă de contacte de aluminiu în clemă. Și merg fără probleme de ani de zile.
      Nu e dracu așa negru cu curentul electric. Mai importante sunt protecțiile dimensionate corect și evitarea utilizării prelungitoarelor. 90% din incendiile de natura electrică sunt provocate de prelungitoare subdimensionate pentru consumator. Restul sunt de la contacte imperfecte, protecții supradimensionate, prize ieftine și proaste. Inclusiv mie, care sunt de meserie, mi s-a întâmplat să mi se topească o priză noua și bună. Motivul? Un prelungitor mai vechi, folosit pentru mașina de spălat cu niște contacte vai mama lor. Mi-am făcut eu apoi un prelungitor zdravăn, care l-am folosit la boiler, la sudat, la un cuptor electric, deci consum mare. Nici pe dracu nu are.

      00
    • Cabluri electrice zidite in perete? Adica ingropate in beton? Totusi chiar pe vremea comunismului existau norme. Se montau acele tuburi (tuberman) ingropate in pereti. Pereti de bloc care erau carati pe platforme, urcati cu macaraua si montati ca intr-un castel de carti.
      Problema nr 1 zic, la instalatiile vechi in blocuri,case este lipsa celui de-al 3-lea cablu, impamantarea. Nr 2, cablurile sunt vetuste.
      Ideal ar fi o retrasare totala instalatiei electrice la normele si cu materialele de azi… inclusiv tabloul electric …. inca mai exista multe tablouri vechi cu patroane bricolate cu liță. Ca sa nu sara siguranta pui liţa groasa sau cateva rasucite, nu sare, dar ia foc priza. O fi fost asa si prin spitale?

      00
    • Ca sa nu sara siguranta pui liţa groasa sau cateva rasucite, nu sare, dar ia foc priza.

      În analele istoriei căminelor de Electrotehnică din Timișoara (2MV pentru cunoscători) apare inclusiv o clanță în loc de siguranță.

      00
    • Bloc terminat in 1972, cablu panglica, din aluminiu, zidit in perete. Zidit = bagat in tencuiala. Fără tub, fara nimic.
      Bineînțeles, fără impamantare.
      Pentru a pune copex a trebuit sa fac șanț in cărămida zidului.
      Nici nu vreau sa imi imaginez ce ar insemna in ore-muncă sa aduc toată instalația electrica la standarde din 2021.

      00
    • Cum zice o vorba veche, unde merge sarma e pacat sa pui surub.

      10
    • @cristici
      Da stiu e dezarmant dar alta solutie nu este… e munca, praf, mizerie stiu ca am facut lucrarea… .Am folosit un disc dublu pentru santuri in perete si a mers treaba bine de exemplu o scula ca asta:
      https://www.emag.ro/flex-150mm-pentru-taiat-santuri-in-perete-1600w-silverline-817089/pd/D66FJ7BBM/

      00
    • Cristici – blocul in care stai tu, la fel ca și cel în care stau eu, au o denumire specifică – blocuri construite din prefabricate din beton armat – ușor, rapid și ieftin de construit. Ce e mai important este durata de viață estimată pentru aceste cladiri -50 de ani. La momentul proiectării acelui bloc consumul electric maxim calculat nu avea de ce să depășească 2Kw pentru un apartament cu 3 camere. Așa că intencul ăla pe care îl blamezi acum este a alegere corectă pentru consumurile și soluția constructiva a aleasă pentru blocul tău și raportată la anul construcției. Mai multe păreri pertinente despre tipul de bloc în care locuiești în link-urile de mai jos. https://www.constructosu.eu/durata-de-viata-a-cladirilor-din-beton-armat-prefabricat/.
      https://www.constructosu.eu/durata-de-viata-a-cladirilor-din-beton-armat-prefabricat/
      Ceva mai explicite videoclipurile de aici. Ca în link-urile de mai jos a fost făcut și blocul tău. Simpatic e că unii din ăștia vînd asta pe post de tehnologie modernă.
      https://www.youtube.com/watch?v=AIj2HP3XCWY
      https://www.youtube.com/watch?v=qcmv4nzD_hA

      00
    • De obicei intenc-ul se punea la instalația pentru iluminat. Nu am văzut niciodată așa ceva la prize.

      00
    • Blocul meu nu e asa construit. Nu ca ar conta.
      Am poze cu el in diferie stadii de constructie. Bloc central din oras, primul bloc turn din oras, „prima mandrie a orasului”, lol.
      E bloc facut din grinzi – in fiecare camera e o grinda (arata foatre aiurea, asa e) – intre grinzi sunt pereti din caramida.
      Nici macar nu e proiectat bine, sa fie grinzile ascunse in zidarie, invizibile. Trec mârlănește prin camere…

      00
    • Au uitat oamenii sa cositoreasca.. asta era perfect in prelungirea aia, nu clemele pacii
      Si mergea pus fier de calcat dupa

      00
    • În cazul ăsta îmi cer scuze. Înseamnă că e vorba doar de lipsa de materiale caracteristică anilor 87-89 și de adaptare. Conform standardului, instalația ta trebuia executată prin tub pvc sau metalic. Oricum faptul că ai pereții de cărămidă în apartamentul tau permite modificarea instalației dacă consideri necesar asta. Un lucru de reținut pentru toți de aici NU SE LEAGĂ CONDUCTOR DE ALUMINIU CU CONDUCTOR DE CUPRU DIRECT – ai parte de o pilă electrochimică iar legătura aia devine, în timp, din cauza coroziunii electrochimice, o rezistență – cu o degajare de căldură proporțională cu pătratul valorii curentului care trece prin ea. Și dacă tot este un blog de topoare două link-uri bogate în informații DYT pentru adulți – pentru unele s-au căutat răspunsuri pe acest blog. Conturile din link-uri nu-mi aparțin. Sunt admirabile eforturile posesorilor de a găsi acele manuale.
      https://ro.scribd.com/user/2688615/ucenicool/uploads
      https://ro.scribd.com/user/202800430/Alex-O/uploads

      00
    • Cleme Wago+pastă de contacte de aluminiu și problema uniunii dintre cupru și aluminiu este rezolvată.

      00
  2. pe vremea psd imediat incepea „coruptia ucide”. e al x-lea incendiu pe vremea pnl si nimic. nicio demisie si coruptia nu prea mai ucide. constanta primar pnl, consiliu judetean pnl. Iohannis o sa taca ca e expert la asta, ancheta o sa tina cu anii si vinovat o sa fie o asistenta ceva ca era la baie in momentul ala.

    10
    • Spitalul de infectioase este construit de mult timp (la 8 ani am fost internat acolo, acum am 55). Dacă pe vremea lui Ceașcă era clar că nu se puteau moderniza, au fost deja 30 de ani de pesedea cînd se putea face ceva înafară de spoit zidurile. Dar banii s-au ciordit. Mă mai duc pe acolo la fiecare 3 luni pentru rețetă și mai văd un nene pe la 60 de ani cum tîrîie o traistă de pînză cu un patent și 3 șurubelnițe tocite. Dar medicii au salarii mari degeaba, dacă mai mereu le sar siguranțele prin tablouri.

      10
    • Lumea e suparata pe partidul cu flori pt ca au fost la guvernare in vremuri in care au fost bani in plus la buget si principala grija a fost maritul pensiilor si nu s-au alocat nimic la investitii.

      10
    • marinel, ai dreptate dar una e una si alta e alta. au murit oameni azi care nu aveau nicio vina !!!! si totusi nu va raspunde nimeni pt ei.
      pe mine ma deranjeaza dubla masura pe care o sa o vedem la iohannis,citu si restul. mortii din timpul guvernarii pnl sunt mai neimportanti ca mortii din timpul guvernarii psd. mie de principiu mi se pare MULT mai grav un incendiu intr-un spital de stat fata de un incendiu intr-un club privat.

      00
    • pablo, pentru mine sunt la fel de mizerabili si psd si pnl. 1:1.
      si as paria ca e cam egal cat a guvernat psd si pnl + pdl din 1990 pana in 2021.

      00
    • @bebe
      Pierzi sigur. Era un articol p-aici cu o ”pizza” colorată unde besedeul a ”domnit” cam 75% din această perioadă, cu sau fără partide balama.

      00
    • In continuare coruptia ucide. PNL e in proportie de 90% aceeasi mizerie ca si PSD, inca nu au avut parte de un 10 august ca sa arate ce pot face dar in alte privinte m-am lamurit. E adevarat ca mai au un Bolojan, un Boc, un alt nene al carui nume nu-mi vine in cap dar e primar la Ciugud parca. Dar iata ca mega-calificatul Citu pare mai prost pregatit decat Viorica si avea ditamai scheletii de prin America pititi in dulap, iar daca il auzi cum vorbeste zici ca e militian, Iohannis a dat recent niste gherle de te doare mintea, chelneritele PNL inlocuiesc amantele PSD, etc.
      Cumva la Colectiv Piedone a fost gasit vinovat, cei de la ISU vinovati, iar la toate spitalele nici un primar nu raspunde, nimeni din ISU nu raspunde, nimeni din Minister nu raspunde, NIMENI DIN FUCKING SPITAL NU RASPUNDE! Desi Colectiv era un business adminisrat privat iar spitalele sunt administrate de primarii sau MS.

      00
    • Marinel, gresesti. am cautat si nu e deloc 75%. 13 ani a guvernat psd si 11 ani ( and counting ) PNL + PD care azi e tot in PNL.
      1990-1992 petre roman + stolojan
      1992 – 1996 vacaroiu PSD
      1996-2000 PNTCD + isarescu
      2000-2004 nastase PSD
      2004-2008 tariceanu PNL + PD
      2009-2012 PDL ( PNL )
      2012-2015 ponta PSD
      2015-2017 Dacian Ciolos
      2017-2019 PSD
      2019- azi PNL

      cum am spus, pt mine, PNL 1:1 PSD. la fel de mizerabile ambele partide

      00
    • La colectiv s-a dovedit coruptia.Care pleca chiar din administratia politica, psd. Apropo patroana cu focurile de artificii neautorizate a murit, stop cardiac.
      Incendiile de la prize in spitale? Pai managerul spitalului,electricienii?Control a fost la constanta, nu au fost corupti se pare ca exista avertisment, bai vedeti aici ca luati foc.
      Oricum, o demisie a ministrului sanatatii se impune macar acum la al doilea foc.Ar deschide calea demisiilor… dar nu e bine sa se creeze precedent,un exemplu urmat si in viitor. Cred ca si psd il tine de maneca pe ministru”bai esti nebun pai urmam noi la guvernare” asa ca nema demisie,zic.

      00
    • @bebe, ca sunt aceeasi mizerie e clar, de pe vremea USL. au fost la butoane, in realitate vreo 17-18 ani, fiecare, atat PDL/PNL cat si PSD (pentru ca au fost si in cabinetul Boc 2, 2008-2009, de exemplu). De notat ca Vicepremierul guvernului de tehnocrati al lui Ciolos era PSD….

      00
    • sau pentru adevarul istoric, evitand capcanele dialectice avem asa la guvernare

      1990-1996 PSD
      1996-2001 PNT
      2001-2005 PSD
      2005-2012 PNL
      2012-2019 PSD
      2019-2021 PNL.

      Si din respect pentru acelasi adevar istoric hai sa vedem si majoritatile parlamentare.

      1990-1996 PSD
      1996-2000 PNT/PNL
      2000-2020 PSD (e drept cu cateva reprize mici si insignifiante ale altora).

      si da, coruptia ucide. indiferent ca e psd, pnl, pnt, usr, sau partidul martienilor (nu dan martina, ca a ala a fost un cacat pesedist, futelar dracii). doar ca si in cazul asta, ca si in celelalt, stabilimentul a fost guvernat de psd (remeber mazare?) multa vreme inainte de catastrofa. si cumva e vina stuia de acum ca nu a reparat intr-un an cu datoriile de ani de zile ce nu au facut aia in 20 de ani.

      foarte flexibila gandire, ce sa zic…

      00
  3. nu stiu boss, mai degraba as crede in ceva conspiratie, nu imi vine a crede ca e realitatea dar apoi imi aduc aminte cand am fost acum ceva ani la politie sa declar un accident din parcare si acolo era un bec atarnat de un pix infipt in perete O_O

    00
  4. Nu pot sa-mi imaginez cum se ajunge sa ia foc priza. Mie mi s-a ars becul de la frigider (prin explozie ce-i drept), o chestie mica, de cativa W si imediat a sarit siguranta. Voi nu aveti sigurante in casa?

    00
    • Ce am descoperit eu, dupa ce am lipsit 20 de ani de acasa: cablul original era din aluminiu. la schimbatul prizei, „electricianul” a taiat din el. Problem: nu mai ajungea la priza. Aluminiul e moale, nu resista la stres. L-a si rupt, l-a si taiat…. solutii? Inadim cupru pe aluminiu, izolam cu „banda izoler”, bagam priza, si aia e.
      Pensionarul nu stie, el baga aspirator acolo, 2000 W. Intr-o dimineata a luat foc, flama, fum. Nu a sarit siguranta pentru ca nu a fost scurtcircuit.
      Legatura aia intre cupru si aluminiu, fara nimic intre, fara cleme sau bareta, a generat problema.

      Apropo, la spitalul de azi, cu 9 morti, nu aveau sigurante!? „Nu pot sa-mi imaginez cum se ajunge sa ia foc o sectie de spital”…

    • La spitalul ala nu m-ar mira sa aiba cuie in loc de sigurante… old school.

      00
    • @Cristici
      Baliverne jurnalistice. Aveau siguranțe. Tablourile sînt la capetele holurilor. Știu binișor pe acolo, mă duc destul de des. Nu știu ce au pus in interior după ”modernizare”, dar acum vreo 12 ani aveau patroane fuzibile (lucra soția pe acolo și mai avea cîte o problema electrică).

      00
    • Am patit sa rup si eu aluminiu si sa nu ajunga sa leg firu de priza. Am luat o bucata de cupru de grosime 1.5 mm, facut bucla la firu de cupru si la aluminiu, si prins cu surub si piulita cele 2 fire intre ele. Si asa l-am alungit, e ok, nu are nimic.

      00
    • @Zarax
      o explicatie cat mai simpla pentru care se poate intampla asta
      Sa zicem ca ai o siguranta de 20A dar tu in priza ai un prelungitor care merge/e garantat pana la 15A si bagi un consumator de 18A, o sa cedeze mai intai cablul crescand temperatura lui pana la topirea izolatiei ducand mai departe la combustie, nu apuca sa faca scurt pentru ca nu au fost depasiti cei 20A.
      Din cauza asta nu trebuie sa ai fire mai slabe ca siguranta din tablou si aici ma refer de la firele dintre tablou si priza, ce prelungitoare bagi in priza si binenteles ce consumatori bagi, asa e eficienta siguranta.

      00
    • „Voi nu aveti sigurante in casa?”
      si tu tot asa, ai casa super imbibata de oxigen?

      00
    • @marinel: cred ca stim cu totii ce inseamna patroane fuzibile + Dorei chemati sa le refaca din 2 in 2 saptamani. Pune lita aia in 2 sau in 4 si gata nu mai are Dorel de umblat la sigurante.

      00
    • @gigi, este oarecum corect ce spui, dar s-ar potrivi mai bine expresia inversa: „sa nu ai sigurante mai puternice decat firele din instalatie”.
      In general, sigurantele originale nu rezistau la consumatorii moderni, iar oamenii au gasit ca solutie montarea unor sigurante de putere mai mare (fara sa inlocuiasca si restul instalatiei electrice).

      00
  5. Englezii aia prosti au prize cu siguranta.

    Lasand gluma la o parte, chiar recomand prize cu siguranta, mai ales intr-un bloc cu circuit vechi, doar ca sunt ceva mai scumpe.

    00
  6. cauzele sunt simple:
    – la licitatii castiga oferta cea mai joasa, cei care fac lucrari aleg cele mai ieftine materiale daca sunt permise in caietul de sarcini
    – cei care fac caietul de sarcin e posibil sa nu puna specificatiile care trebuie la unele echipamente
    – la receptia lucrarilor rar se verifica la sange lucrarea si materialele, mai ales ca sunt sanse mari ca firma sa fi luat lucrarea pe spaga si daca tot a dat banul cui trebuie, nu trebuie deranjata

    PS; la stat se intampla des asta, stiu pe cineva cu firma de reparatii electronice care avea la un moment dat contract cu protectia copilului. la casele de copii aia au cele mai ieftine masini de spalat de uz casnic si folosindu-le aproape continuu, alea se strica in draci. in loc sa cheltuie mai mult pe masini de spalat industriale care sunt facute sa functioneze 10 ore pe zi, se cheltuie mai mult pe o masina entry-level + reparatii infinite sa mai castige si firmele cate ceva. la un moment dat poate ia si ceva foc din cauza la o masina de spalat suprasolicitata.

    00
    • Nu autorizam ieftineli. Lasa achizitii, nu dam voie pe piata romaneasca (UE) la chestii care ar putea pune in pericol viata utilizatorului.
      La jucarii cum e? Aici e mai grav decat la jucarii.
      Citeste pe poza: „Incercarile au fost realizate la Laboratorul de incercari pentru certificarea produselor electrice.” Au testat stecherul in laborator? Si au decis ei ca e bun!?
      L-am „testat” eu de nou: nu pot infileta surubul sa securizez cablul, se rupe plasticul.
      Apoi, repet ce am scris in articol: ce a fost in capul lor sa faca securizarea pe a doua piesa a stecherului, pe carcasa? E normal, se face des asta?
      Cel mai ieftin, ok, cel mai ieftin. Dar de ce avem pe piata produse din astea?

    • Vorbind de produse pe piata, cand eram student in Tudor la Iasi prin anul 2005 sau ceva de genul, colegul de camera voia sa bem un vin si si-a luat un tirbuson de la Tudor Aliment, iar cand a ajuns in camera si-a dat seama ca era de plastic si nu folosea la nimic decat probabil decor. Si atunci ne-am intrebat de ce exista asa ceva.

      00
    • Din cauza de redus costurile si maximizat profitul. Cine nu face asta nu rezista mult pe piata. majoritatea clientilor cumpara ieftineli. Problem solved

      00
  7. ca idee..locul unde e poza facuta era inca santier…

    00
  8. @Cristici de curiozitate, cam cat a costat stecherul ala si cam ce asteptari aveai de 3 lei?

    00
    • Ambele au costat 5 lei (cel chinezesc si cel romanesc), si scriu in text ca atat avea magazinul ala la vanzare.
      Tu, practic, ce spui in comentariu: puii mei, atat putem sa producem, sa muriti in incendiu. Aia e, daca nu va pricepeti, muriti.
      „Ce asteptari aveai”… scrie pe el ca e aprobat de ma-sa-n cur, UE, Laboratorul de impachetat fum, si alte ISO cacat?
      Nu vinde la 5 lei, daca nu poti produce ceva bun atat de ieftin!
      E un laitmotiv pentru faptul ca omenirea e in cacat azi, plina piata de gunoi: „atat putem, ce pretentii aveti la banii astia?”. Atat sunteti prosti, nu atat puteti. Daca n-ar exista stechere la 5 lei, n-ar cumpara lumea stechere la 5 lei. (ca nu cumperi des stechere si prize)
      Apoi, „atat putem”… cu cat creste pretul sa faci o matrita gandita corect?

      00
    • @Cristici
      „”atat avea magazinul ala la vanzare.””

      la fel ca atunci cand nu iti convine pretul la o carciuma mai scumpa si te duci in alta parte asa poti face si acum, nu cumperi dec acolo si te duci la alt magazin

      00
    • Avem sucul asta bun, natural, de portocale, si avem zeama asta de matraguna, vopsita in galben, mai ieftina. Puii mei, ce vrei la banii astia, nu vezi ca e ieftina!?
      In plus, zeama asta de matraguna, care te omoara in doua zile, fii atent, e testata! Avrm aici colectia de stampile, au testat-o, e ok, altfel nu aparea pe piata. Si e „dacica”, produsa aici, in Romania.
      Ce asteptari ai de 3 lei, bea matraguna!

      dny, cate magazine de electrice sunt in orase cu mai putin de 100.000 de locuitori? Crezi ca ai multe locuri de unde sa alegi? (retine ca nu am mers la supermarket sa cumpar stecher, m-am dus la magazin specializat de electrice)
      Voi ce puii mei faceti acum, dati vina pe consumator? Nu consumatorul e de vina ca aia vand cacat. Consumatorul cel mult citeste etichete. Ce scrie pe eticheta?
      Daca nu scriam acest text, si puneam doar poze cu eticheta, ce ati fi spus de produs? Ganditi.

      00
    • @Cristici
      „Voi ce puii mei faceti acum, dati vina pe consumator?”
      Voi nu dati vina pe aia de se inghesuie la Mamaia? E la fel si aici, cerere si oferta.

      „cate magazine de electrice sunt in orase cu mai putin de 100.000 de locuitori?”
      Daca e asa de trist acolo ai 2 variante:
      1. fa ce zice Vali, muta-te.
      2. Da o tura prin apartament, vezi ce ar putea crapa si trebuie inlocuit pe moment si nu gasesti in urbea ta si comanda sa ai de rezerva. Cat sa coste si cat spatiu sa ocupe cateva sigurante, 2 robinete si 2 racorduri flexibile.

      00
    • Practic asta e solutia la firme care vand cacat: mutati-va din orase.
      Sa se mute toti, din toate orasele cu mai putin de 100.000 de locuitori (aproape toate din Romania).
      „cerere si oferta”… chiar vreau sa vad oameni care „cer” produse ce le-ar putea pune viata in pericol.
      Pierd timpul.
      Sunteti exemplul perfect pentru a ilustra ultimele mele doua texte: atat stiti, atat ati prins, nu cunoasteti si altceva in afara de marfa de cacat. Orasele mici nu au, cumva, dreptul la marfa ok, ele sunt de vina!

      00
    • Nu pierzi timpul, nu prea ai argumente de data asta.
      E ok, se intampla oricui.
      Nu stiu ultimele tale 2 texte, nu bag mana in foc ca am comentat pe aici asa mult incat sa ma cunosti cum sunt.
      Solutia la firmele care vand cacat este sa cumperi cat mai putin cacat spre deloc de la ele.
      Daca intra 10 oameni in magazin, cer stecher din ala bun, nu gasesc, nici nu cumpara din ala prost exista o mica posibilitate ca magazinul sa comande si stecher bun.

      00
    • @dny Crisici spune o chestie simpla pe care refuzi sa o accepți/înțelegi: nu ar trebui sa ai voie sa produci sau sa pui pe piața produse care implica un risc de incendiu. Punct!

      00
    • @Cristici https://goo.gl/maps/BLvy3dcp8SiCuyN3A

      Aici cred ca o sa gasesti tot ce vrei

      00
    • „Voi ce puii mei faceti acum, dati vina pe consumator?”

      E drept, e o capcana in care se poate cadea usor si poate ca am alunecat si eu un pic. Dar totusi, 5 lei. Stecherul ala e 3 lei pe emag, de asta am si zis.

      Poate ca nu-i neaparat necesar ca firul sa se prinda in corpul stecherului (si nu in capac) daca stecherul asta conecteaza un frigider, de exemplu. Poate certificarile sau autorizatiile alea iau in calcul si cazul asta – ca nu toate stecherele sunt foite zilnic si ca se pot face unele mai ieftine facand rabat la unele „calitati”

      00
    • bogdan b
      Discutia a plecat de la a refuza sau nu sa cumperi produse proaste,
      Nu am zis nicaieri nimic despre productia in sine.

      Ca sa nu mai zic ca pe etichetele de mai sus scrie ca firma declara pe propria raspundere ca e intr-un fel.
      Stim cu totii unde se mai declara pe propria raspundere si ce s-a intamplat.

      00
    • @dny si altii ca el: ba baeti, va luati masina noua cu toate certificarile si omologarile legale. Dar n-are frane. Masina aia e cea mai ieftina de pe piata.

      Cumperi o masina de spalat rufe, nou nouta in tipla, dar ii lipseste impamantarea. E cea mai ieftina de pe piata.

      E greu de inteles ca anumite categorii de produse trebuie sa indeplineasca un minim de cerinte de siguranta pentru a putea fi puse pe piata? La modul nu ma intereseaza pretul cu care vrei tu sa vinzi ci siguranta consumatorului. Daca nu poti sa-l faci cum trebuie, poate e cazul sa te reprofilezi.

      00
    • @Cristici, practic o solutie ca sa scapam de firmele asta ar putea fi sa nu mai cumparam produsele lor. Dar nu… criticam si apoi montam tot porcarii din astea. Pentru ca ne este lene sa biciclim 15 minute pana la un magazin serios si sa cumparam un stecher serios (care desigur, costa de 3 ori mai mult).

      La anul, cand o sa ia si asta foc, o sa dai vina tot pe magazinul din coltul strazii care nu ti-a adus tie stechere mai bune? Sau o sa recunosti ca tu esti vinovat ca nu ai cautat ceva calitativ?
      Acum, in toate articolele, ai scuza ca tu nu ai fost in tara in momentul in care s-au facut interventiile la instalatia electrica. Dar se pare ca si atunci cand esti, tot carpelile sunt cele mai bune.

      00
  9. Nu uitati, NHS-ul e de doi lei pentru ca nu va da antibiotic la raceala.

    00
  10. Nimeni nu zice nimic despre faptul ca incendiul a avut ca si cauza majora pe langa scanteie, oxigenul care a suprasaturat incinta ATI? S-a facut frig, au inchis geamurile, oxigenul s-a acumulat si doar o scanteie a trebuit.

    00
  11. Ca sa importi ceva electronic, in UE, de exemplu tre ca produsu sa indeplineasca Rohs…sa nu contina anumite chimicale…obtii un document de la producator cum ca el produce alea conform ROHS si mai departe te duci cu documentu sa certifice produsu e complient ROHS, iti da certificarea, pui sticker pe el ca e ROHS compliant si gata. Nu se cere sa se testeze produsul sa vada daca contine chimicalele alea. (Asta e ce stiu eu)
    Asa obtin certificarile si probabil la stecher nici nu zice cum trebuie prins cablul.

    00
  12. Trist. Incendiul asta parca e un raspuns din partea tarii, pt ca stiu gramada de romani care se repatriaza. La auzul acestei stiri, Romania is like: „are you guys sure?”

    00
  13. “Nu vreau sa iau cu copy/paste aceleasi idei care vor umple mass media in saptamanile urmatoare…”…fii serios. Zi mersi dacă morții astia “mai apuca” știrile de săptămâna viitoare..

    00
    • Ai si tu dreptate. Desensibilizare, e cuvantul care defineste asta. Se intampla atat de des, incat nici la stiri nu mai are sens sa apara.

      „Moartea unui om este o tragedie. Moartea a milioane reprezintă o statistică“ (Stalin)

      00
  14. că tot veni vorba de echipamente și instalații electrice neconforme și chiar cu marcaje de conformitate europeană (CE) contrafăcute…

    Gândiți-vă că tensiunea nominală de 220V nu (mai) există nicăieri la prize în Uniunea Europeană, nici măcar în România. În anul 2000 la noi a început tranziția de la 220V la 230V nominal, iar în 2007, odată cu intrarea României în Uniune s-a încheiat și tranziția regimului de tensiune electrică, tensiunea nominală la prize este de 230V cu toleranțe de +/- 10% (deci avem la priză tensiuni ce pot varia între 207V la 253V)

    Și apoi gântiți-vă că cele mai mari magazine din România fac bani din vânzarea a astfel de petarde:

    https://www.google.com/search?q=220V+site%3Aemag.ro+-„230V”+-„230″+-„240V”+-„240″+-„250V”+-„250”

    doar la magazinul ăsta avem 75+ de MII de produse ce sunt clar neconforme din punct de vedere electric.

    Astfel de produse este imposibil să aibă marcajul de conformitate europeană („CE”) ce permite comercializarea pe teritoriul Uniunii Europene sau dacă au acest marcaj atunci este clar contrafăcut fiindcă este imposibil să pretinzi conformitate europeană când tensiunea nominală pentru care este proiectat echipamentul nu există în Europa.

    Acele produse sunt proiectate să funcționeze doar pentru rețeaua electrică din China unde 220V este tensiunea nominală la prize și de unde se importă.

    220V cu +/- 10% toleranțe (deci echipamente proiectate doar pentru tensiuni 198V la 242V)… iar cum într-o rețea de 230V nominal există deseori la priză și tensiuni ce depășesc 242V => echipamentele se strică mai repede, ajung să scoată fum și chiar să ia foc.

    Și apoi ajungem să ne plângem că „mor oameni cu zile”… dar când doar un singur magazin pune pe piață SUTE DE MII de produse care pot lua foc oricând… ANPC se face că plouă.

    00
  15. Numai pe la noi mai există prize și ștechere ceramice, în rest sunt doar lucruri de design, pentru nostalgici, complet ceramice. Sunt proaste, că-s făcute în România, probabil în aceeași formă de 30 de ani, care s-a mai tocit, cu ceramică din ce în ce mai grunjoasă, că ar costa mai mult ăla bun. În restul lumii oamenii au acceptat că dacă priza se încălzește, problema nu e că se va topi de la căldură, ci e în altă parte (instalație de aluminiu de 50 de ani, fire prea subțiri, siguranțe incorect dimensionate etc) și aleg să rezolve corect.

    00
  16. Sunt din c de Arges . Noi evitam produsele ipee :)

    00
    • Din curiozitate, chiar produc sau reambalaeaza ce aduc din China/Asia. Și tot din curiozitate – din ElectoArges mai există ceva ?

      00
    • ElectroArges fac mai mult aspiratoare și injectie mase plastice .. nu știu in fabrica la ipee cum sunt montate , dar produsele lor nu sunt Ok , verificati un prelungitor sa vedeți lamelele interne :))

      00
  17. NOU
    #80

    tot de la firma asta magica am avut un triplustecher ce se monta pe perete; magia e ca odata ce montai pe perete partea inferioara, nu mai puteai monta partea superioara, caci aceasta era prinsa din spatele partii inferioare care…era pe perete. Firma de nota 10

    00
  18. Plm, ”Acolo au fost constatate disfuncționalități și nereguli și au fost aplicate sancțiuni” (Bode) si ”toate actele sunt în regulă, iar defecțiunile remediate” (directoarea).

    Bine ca actele sunt in regula, ca la asta ne pricepem, la acte si la dat sanctiuni, ca la rezolvat lucruri si facut ceva serios se pare ca nu.

    00
    • Limbajul de lemn never dies. Ceasca’s time, de fiecare data cand se plimba pe afara, era la TVR1 mesajul foarte edificator: „ambele parti au discutat in deplin acord probleme de interes comun”.
      Acum e asta :)

      00
  19. Cum mai punctase cineva, problema nu e neaparat calibrarea instalatiei electrice, ci atmosfera saturata in oxigen, care face mult mai inflamabil orice de acolo. L-au dat jos pe Voiculescu acum 6-7 luni, intre altele, ca nu ar fi dat raportul pentru accindentele anterioare. S-a mai facut ceva in acest sens? Dupa ce a disparut Voiculescu din peisaj, presa s-a facut ca uita de subiect. Inteleg ca, de fapt, era la corpul de control al premierului nu la ministerul sanatatii, investigatia. Exista un protocol special pentru sectiile ATI, cu saturatie mare de oxigen, astfel incat sa evitam astfel de accidente pe viitor? Nu de alta, dar cred ca ajunge o scanteie, poate si electrostatica, pentru a bubui tot…

    00
    • Boss, saturație mare de oxigen au și secțiile ATI din spitalele țărilor cu apă caldă. Alea de ce nu iau foc ? De fapt se poate să ai dreptate cu protocoalele speciale la secțiile covid pentru că acum două zile am citit un interviu al unui profesor doctor specialist care zicea că nu trebuie să ne mai facem probleme cu incendiile pentru că tot personalul medical a fost instruit și nu vor mai fi probleme ca cea de la Piatra Nea

      00
  20. Sa fim seriosi, marea problema a spitalelor e ca au saloanele supra saturate cu oxigen si lipseste experienta + pregatirea atat a pacientilor cat si a medicilor/asistentelor. De asta iau foc… de ce nu avem sprinklere, asta deja e alta problema… pe care sincer chiar nu pot sa mi-o explic.

    00
  21. Oare mai sunt firme românești care să fabrice un produs care să corespundă 100% fișei tehnice ? Am montat vreo 20 de stâlpi metalici de 6 metri fabricați în România și unul nu a fost drept din sudura flanșei de parcă au fost sudați pe întuneric.
    Am recuperat de la un apartament niște prize ”comuniste” care au zona de contact cu arcuri, arcuri care au rolul să fie tot timpul presiune pe piciorul șteherului, indiferent de grosimea lui pentru că acolo este buba mare la prizele cu lamele, dacă ai băgat un șteher ca ăla din poze și după el bagi un încărător, care are piciorușele mai subțiri, nu o să mai fie contat ferm și face buba MARE mai ales într-o încăpere suprasaturată cu oxigen.
    Nu știu, mai sunt prize de alea prin comerțul nostru capitalist ?

    00
    • Nu înțeleg de ce crezi că e chestie de comunism va capitalism, de parcă produsele făcute de comunism erau mega-căutate de calitative ce erau.

      Aici e simpli vorba de economie, reducere de costuri, sau pur și simplu fraudă la licitații in sensul că pe acte apare priza care trebuie și în realitate se pune ceva cât de ieftin posibil.

      Nu trebuie să căutăm răspunsuri în filosofii din astea, viața e relativ simplă. Incompetență, hoție și lăcomie.

      00
  22. Majoritatea electricienilor de la noi din tara sunt defapt dorei. Pe langa asta nu se face o receptie cu verificare a instalatiilor electrice si nu este nimeni sanctionat daca instalatia electrica este neconforma sau ilegala. Bloc nou in Cluj-Napoca, toate sigurantele din apartamente sunt curba C (C16, C20) fara protectie diferentiala, bloc dat in folosinta in 2019. WTF? Chiar ieri postase Proiectediversediy un clip cu o lucrare de la o institutie publica: https://www.youtube.com/watch?v=Xl_mxT2w5nI

    00
  23. Incendii vor mai fi. Multe. Pentru ca… trebuie sa traiasca si Comtec, nu? Comtec, IPEE Amiral Trading, si alte firme din astea romanesti(!)

    Rantul tau pleaca de la o situatia virala momentan, dar se concentreaza gresit.
    Pare ca ai preluat de la proiecte diversedyi in articolul asta mai mult deviatiile ( parantezele) sarcastice si hate-ul tipului, decat chestiile tehnice si utile.

    Am citit accentul pe COMTEC, care ofera produse de buget si au unele probleme de calitate, dar de exemplu Schneider, ca le-ai mentionat nu-s cu mult mai bune. Arata ceva mai bine si se monteaza mai usor, dar tehnic ofera performante similare. Astia la fel si alti ieftini sunt autorizati pe piata din Romania, pentru ca respecta standardele minime de calitate. Nu le depasesc prea mult, dar asta e.

    Stecherul ala e ok si cu suruburi care se strang in plastic cata vreme nu-i depasesti specificatiile. Daca e spart si nu l-ai vazut in magazin, te intorci cu el si ceri altul bun, se mai intampla sa nimeresti produse cu defecte, se presupune ca daca cumperi on site verifici ce cumperi, daca faci comanda, exista retur. Fiind produse ieftine probabil ca nu au durabilitate, dar clasa, sau clasele de produse dintr-un magazin le determina cumparatorii.

    Oricum, nu echipamentele de buget duc la incendii, ci nerespectarea crasa a standardelor si normelor de proiectare, montaj si de exploatare, lucrul cu amatori ( fie ca opereaza ca electricieni, fie ca doar sunt hobisti, ca tine, care se uita la cateva videoclipuri si cred ca au inteles ce presupune o meserie pentru care care prin lege se cere ca un om sa dobandeasca niste cunostinte mai elaborate de-atat, atestate printr-un examen.

    Un echipament mai ieftin si de calitate mai slaba poate fi folosit daca este inspectat si montat corespunzator, daca ii sunt corectate eventualele imperfectiuni care pot duce la vicii. Dar daca lasi priza desprinsa, cu joc, sau clemele cu distantare mare, sau, sau – nu-i vina produsului, e vina ta. Pe produsul ala scrie ca se monteaza de catre o persoana autorizata. De aia scrie, ca tu te uiti la un stecher care nu arata cum te astepti si nu stii ce sa faci – in situatia aia optiunile sunt sa cumperi altul pana cand nimeresti unul cu care stii ce sa faci, sau sa-l lasi asa.

    Mingea si banii sunt la tine. COMTEC si celelalte firme au sa faca produse de care isi permit clientii lor. Dedeman si alte magazine, au sa vandaproduse de care cumpara clientii lor. Daca clientii lor sunt toti hobbisti dyi cu bugete reduse si timpul lor nu valoreaza prea mult, din moment ce au timp sa faca meseriile altora, vor prefera probabil si echipamente mai ieftine. Daca clientii ar fi preponderent profesionisti ar impune anumite standarde la materiale, ca altfel ar impune clientului final un cost mai mare. Exemplu random: Dureaza 30 de minute sa montez o priza ALING-CONEL , sau 1 ora sa montez un COMTEC. 10 prize pot fi o jumatate de zi de munca sau o zi, alegi tu.

    00
  24. Sunt interesante discutiile din comentarii pe diverse teme. E ca si cum s-ar aduna 10 prieteni la o masa ciocnind pahare cu sampanie si ar avea discutii filosofice despre de unde venim si incotro ne indreptam, in timp ce in jurul lor e apocalipsa zombie. Ei ignorand complet contextul in care se afla si mirandu-se periodic de unde vine cate un miros de hoit sau se aud tipete.
    In romania nu exista autoritati. De la asta pleaca totul. Nu exista stat. Sunt niste forme fara fond care mimeaza statul. Si vedem asta la orice pas, cu fiecare ocazie.
    ANRE dau certificari si autorizeaza electricieni care habar nu au sa citeasca specificatiile tehnice ale unei sigurante, care nu stiu sa lege un fir, care nu stiu sa insurubeze un surub. Si nu e nici o exagerare. Se fac pe banda rulanta instalatii electrice cu toate stampilele necesare si toate aprobarile intr-un hal in care si un om de pe strada cu un minim bun simt le-ar face mai bine. Statul, institutiile ar trebui sa puna la punct lucrurile pentru ca au toate parghiile. Dar statul nu exista. Institutiile sunt pline de incompetenti pusi acolo politic.
    Nu are cine sa corecteze vreodata situatia de acum pentru ca nu exista solutie realista la ora asta. Ar insemna sa se dizolve toate institutiile, sa fie dati toti afara. Apoi sa le recladesti si sa ai oameni competenti pe care sa ii pui acolo. Asa ceva e practic imposibil. Daca veti avea vreodata ocazia sa activati macar cateva luni intr-un minister sau institutie o sa va convingeti singuri.
    Deci vom continua asa mult si bine pana se va intampla un cataclism ceva sau o schimbare brutala gen disparitia democratiei si revenitea unui regim totalitar. Putem discuta si rediscuta cat dorim, ca tot aia 10 prieteni de la o masa la un pahar ramanem.

    00
  25. Oamenii ăia au murit pt ca cei care ne conduc pitesc mai ușor banii cumpărând fără cap milioane de doze de vaccin, în loc sa construiască spitale. Acolo, e de munca tați, nu au ei timp de d’astea…

    00
  26. Sa citam dintr-un articol important de pe blogul asta:
    https://zoso.ro/radarul-produselor-prize-calitate-intr-oras/
    „Ai multe prize în casă, românule, încât să nu ai numai prize de calitate, de firmă? Priza e un consumabil, încât să nu dai 20-30 de lei pe una? Cumperi des marfa asta?”

    @cristici, de ce nu te-ai dus la un alt magazin de unde sa cumperi un produs de calitate? Sau de fapt si tu esti la fel de roman ca toti ceilalti?

    00
    • Citeste, ma, bine textul. Citeste ideea textului.
      1. „De ce nu te-ai dus la alt magazin”… Adica, pentru orice cacat mic sa ies din oras, pentru ca la magazinele din oras nu pot gasi? (Zici, de fapt, ca in magazine mici se poate vinde orice, nu conteaza, puii mei, sunt mici? – magazinul asta numindu-se BIG, si fiind in centrul orasului, apropo)
      2. am cumparat produs FABRICAT IN ROMANIA, CU „ISO”, CERTIFICARE UE, SI ALTE STAMPILE PE ETICHETA!
      Trebuia musai sa o arzi tu interesant. Din nou apare unul cu „consumatorul e de vina”?
      3. „de ce nu te-ai dus la un alt magazin de unde sa cumperi un produs de calitate?” Vezi in poze, „pana la urma, am ales ceva chinezesc… Tot pe plastic, dar un plastic mai dur, cu securizarea cablului pe stecher, nu pe carcasa.” Practic, am cumparat altceva.

      „Sau de fapt si tu esti la fel de roman ca toti ceilalti?” De fapt, tu esti „la fel de roman ca toti ceilalti”, trebuie sa semnalizezi cat de important si inteligent esti.
      Desteptule.

      00
    • Ca de obicei, când ți se dă peste nas cu propriile argumente din alte articole, deci agresiv și începi să jignești.

      1. Nu, domnule Cristici, nu trebuie să te duci la un magazin din afara orașului pentru orice căcat mic. Dar poți să te duci pentru lucrurile astea importante cum ar fi circuitele electrice.
      Sau poți măcar să îți cumperi 2-3 ștecher și 2-3 prize să le ai acolo dacă tot vezi ca de cel puțin 1 an tot apar probleme la instalația din apartamentul mamei tale.

      2. Da, stecherul ăla probabil avea toate aprobările, dar mai sunt și modele care nu au trecut pe la controlul calității. Normele alea sunt niște norme minime. Dacă vrei ceva din gama de top, plătești mai mult.

      3. Practic ai cumpărat tot ceva chinezesc de proastă calitate (doar că puțin mai bun decât ăla romanesc). Și peste 2 ani când o să se topească și ăsta, o să ai motiv să scrii un nou articol.
      Sau poate o să-l scrie copii tăi și o comenteze la fel cum comentezi tu de mama ta, că pensionarul nu a știut ce trebuie făcut. Când de fapt pensionarul (care nu era pensionar atunci) a știut ce trebuie făcut, dar a ales varianta mai ieftină și mai rapidă.

      De asta exista produsele astea proaste în magazine, pentru că astea se cumpără. Probabil vânzătorul ăla care avea produse calitative a dat faliment și au rămas ceilalți.

      00
    • Inca o mentiune, ca sa adresam in totalitate si problema de la punctul 1:
      – din articolele scrise de tine ai lasat sa se inteleaga faptul ca iti place sa te deplasezi cu bicicleta destul de des;
      – distanta dintre Big si Dedeman la tine in oras vad ca este de 1,3 km, adica in jur de 15 minute de mers pe jos sau 5 minute de mers cu bicicleta.

      Chiar nu merita siguranta mamei tale cele 5 minute in plus pana la Dedeman? Sau ai si tu mentalitatea aia cu „sa faca statul, nu eu” ?

      00
  27. Și dacă tot vorbim de electrice – garanția la majoritatea cablurilor electrice este de 2 ani – atît aia comercială cît și aia de la producător.

    00
  28. Pai semnul de CE ți-l dau singur. Trebuie să-ți faci și o hârtie de „conformitate”, pe care de obicei o copiezi de la concurență. Mai importantă decât conformitatea (nu o controlează nimeni niciodată, este ca eticheta cu semnul de CE să fie în regulă).
    Mâine poți importa ștechere din China, sau lămpi de metal care au doar două cabluri (fără pământ, fără tubulete de silicon, etc), tipărești o etichetă cu CE, furi un „certificat de conformitate” și gata, le poți distribui în toată Europa.

    Cred că numai la aparate medicale și încă câteva trebuie să ai un certificat de la un „instituție certificată” (gen TÜV)

    00
    • Apropos „Laboratorul de certificare…”, pentru ștechere nu este necesară testarea lor la o firmă de certificare.

      Este un tric bine cunoscut, că dacă imporți rahaturi din China și vrei să fi serios, mergi la un „laborator de certificare…” din Europa de Est, în mod special din România, Polonia sau Cehia (nu Praga că aia sunt mai serioși… Mergi la Pardubice sau genul lor de Buzău)

      00
  29. Stecherul e bun, a cui e vina ca l-ai luat stricat…si trebuie papuci pe conductor inainte de montare daca vrei treaba-treaba.

    00
    • A, sli la Constanta a luat foc oxigenul scapat din instalatie, de aia ars asa repede tot, nu era decat o chestiune de timp.

      00
  30. Daca la stecherul ceramic romanesc ai montat cablu gros de 3×2.5, atunci nu mai este loc sa pui prinderea aceea de cablu cu doua suruburi.
    In plus, 2.5mm e al naibii de gros, si presupunand ca ai prins bine toate cele 3 fire, nu o sa fi se desfaca in veci.
    Eu asa il folosesc de jumatate de an https://ibb.co/7nzyK20

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile