Că tot se întreba lumea la ce e bună școala, dacă aveți copii puteți face cu ei o seară interesantă pe subiectul următor: Ce e mai mult, proporția mărimii strugurelui de pe etichetă, sau procentul de suc de struguri din „Fanta cu struguri”? Noi știm răspunsul (vedeți la sfârșit), dar lăsați copiii să calculeze.
Sucul de struguri e 0,1% la 2,5 litri. Înseamnă 2,5ml de suc de struguri pe sticlă. Ca termen de comparație, o linguriță are capacitate de 3,5ml.
Strugurele ăla e mai mare, procentual pe etichetă, decât cantitatea de suc de struguri din „Fanta cu struguri”. Într-o sticlă de 2,5 litri, cu etichetă în culoarea strugurelui și cu struguri pe ea, au pus mai puțin de o linguriță de suc de struguri.
Vă las pe voi să calculați pentru „Fanta cu suc de grepfrut”, și „Fanta portocale”.
Dacă vă poate ajuta în sistemul de ecuații: 1kg de portocale e 3 lei, în același magazin unde Fanta cu 5% portocale costă 3 lei litrul. Puteți face seara mai frumoasă storcând o portocală și măsurând cât suc se poate obține. (Vă suflu eu puțin: într-o sticlă de 2 litri de „Fanta portocale” sunt 100ml de suc de portocale)
A, chiar: de ce scrie cu bold o chestie pe eticheta de la Fanta grepfrut? Ce e aia fenilalanina?
My favorite diet soda has a warning about phenylalanine. Is phenylalanine bad for your health?
Answer From Katherine Zeratsky, R.D., L.D.
Phenylalanine isn’t a health concern for most people. However, for people who have the genetic disorder phenylketonuria (PKU) or certain other health conditions phenylalanine can be a serious health concern.
Phenylalanine can cause intellectual disabilities, brain damage, seizures and other problems in people with PKU. Phenylalanine occurs naturally in many protein-rich foods, such as milk, eggs and meat. Phenylalanine is also sold as a dietary supplement.
The artificial sweetener aspartame (Equal, NutraSweet), which is added to many medications, diet foods and diet sodas, contains phenylalanine.
Sucurile astea care nu sunt de firmă, ieftine, de consum, au 50% suc de portocale, apă și zahăr. Fără gumă guar, fără fenilalanină… Nu cunosc ăștia cum se face business!
Rezolvare:
Vedeți punctele alea negre? Aia ar trebui să fie proporția corectă a strugurelui pe etichetă.
Pătratul din mijloc este de 10 de ori mai mare, proporțional, decât cantitatea de suc de struguri din „Fanta cu struguri”.
Bonus: este posibil ca Fanta cu suc de struguri să aibă o rețetă gândită de un homeopat?
Hahnemann claimed that undiluted doses caused reactions, sometimes dangerous ones, and thus that preparations be given at the lowest possible dose. A solution that is more dilute is described as having a higher „potency”, and thus are claimed to be stronger and deeper-acting.
Bonus 2: Fanta, ai un dublu spațiu pe etichetă. Cine vă face și vă corectează ambalajele? Aveți nevoie de un om în plus? (asta nu exclude să scriu nasoale în continuare despre sucuri)
jur ca fanta madness e cea mai sinistra mizerie ever in domeniul sucurilor carbogazoase.
Merge o data pe an, sa zici ca te-a convins eticheta, culoarea, si poate gustul. O data pe an, cumpar.
I raise you Mirinda cu afine. M-am trezit cu ea în sacoșa Bringo. Cred că așa l-au otrăvit pe Navalnîi.
fix o data pe an. anul asta m-am pacalit. de 2021 nu stiu ce sa zic, nu bag mana in foc ca mai pun botul.
Cei de la Fanta au și o versiune pe albastru, zici că bei Mona.
@Dan Pandrea… vezi ca ieri a iesit investigatia cu Navalny, explica omul lui Putin exact cum a facut…
Pfuaaai, eu sunt innebunita dupa Fanta Madness :))) Si aia roz, cu grepfrut parca.
Mama cum merge RECE, cu o mancare grasa. Sa fie bomba bombelor la ficat!
Intr-adevar, aia albastra e o mizerie.
Ma mir ca nu au cerut schimbarea denumirii băuturii asteia (fanta) de sorginte nazista
Eu prefer fanta roz. Fără etichete.
Ti-e frica sa rupi eticheta?
Fanta roz e cea mai gustoasă😀
Fanta roz! Prietenii știu de ce!
Fanta roz e naturala. Nu contine colesterol. Se recomanda consumarea la orice varsta. Cu cat mai multa, cu atat mai bine
Fanta roz nu e cu peste?
Fanta roz cu urme de păr sau fără?
because it’s got electrolytes
Capri de Struguri de prin anii 2000 era the shit!
Daca as fi parinte acum mai degraba i-as da un pahar de vin decat o sticla de suc :)))
Pentru completare am vrut sa pozez niste etichete de bere cu lamaie. O injura lumea, dar macar 50% e bere, nu guma guar!
nu, nu e bere, berea e facut din hamei si malt si orz, nu din porumb ca la noi
depinde ce vrei sa bei, pizzi…eu cand vad malai pe eticheta, zic pas! dar stiu destui carora le place berea cu malai..li se pare mai dulceaga..pt mine berea cu malai nu e bere!
oare nu se aplică și în industria băuturilor (indiferent de gen), ca partea aia cu plicurile de cafea instant sau unele „brânzeturi”. Grafic, e desenat frumos ceva convingător, dar pe spate scrie ‘specialitatea pe bază de …”. (clar că majoritatea nu se lenevește să citească și pe verso eticheta).
p.s. apropo de produse, nu știu dacă sa mai menționat sau nu, dar proporția ingredientelor este menționată în ordine descrescătoare ‘prezenței” lor în produs. Și poți să te crucești în câte forme poate apărea zahărul ca ingredient în același produs.
Cu difeniltriptina cu lant de catene au facut avere Chemical Brothers.
Chemical Brothers? :)) buna asta! Te referi la fratii Micula banuiesc :))
E veche asta cu Frații Chimici. De cind cu ”Izvorul Minciunilor” că e apă de izvor și ei o captau din rîu, cu chimicalele și bacteriile aferente…
Deci daca ai mancat oua, lapte si carne, si nu esti imbecil, poti sa bei si Fanta fara grija? Acum trebuie sa aflu doar daca sunt imbecil.
mie îmi place fanta. am descoperit și o socată, river ii zice la brand.. e 1 leu sticla de 2l jumate.. mai ieftină ca apa
2l scuze.. au și cu aroma de cola ..
https://m.emag.ro/supermarket/bautura-racoritoare-carbogazoasa-cu-aroma-de-cola-2l-river-70457/pd/DZGD1BBBM
Asta cu soc si lamaie imi place si mie. Sunt cateva „brand”-uri care mi se par absolut identice. Adica am luat si de la Lidl si de la Profi si n-am vazut nici o diferenta in afara de eticheta.
Bestiale impresiile clientilor (pe emag) despre produs…
Oooh, dozator, mon amour!
Rio…
Nu mai place nimanui Kinley completat cu adaos de extract din ienupar?
Mie, dar fara adaosul ala.
Am invatat sa beau Kinley in camin – stateai cu sucul langa pat, si cand venea cineva la tine, se servea. Cand vedea Kinley – „bleah, cum poti bea asa ceva”?
De-a dracu’ luam atunci, si beam singur.
aia este concentratia. la 1 litru de suc, ai 0.1% concentrat.
Asta a zis si el. Cand storci portocala, obtii suc concentrat, adica nediluat.
Cand storci portocala obtii suc de portocale.
Concentratul il obtii dupa ce scoti apa din sucul de portocale.
#1 Cristici
Cel mai mișto articol al tău.
eu inca nu ma pot decide pt un no1..are destule faine!
Apropos, ce inseamna „concentrat”? Eu ma gandesc ca e o chestie care ramane dupa ce se fac chestii mai de lux cu fructele respective. Sau chiar deshidrateaza cineva niste portocale nou noute ca sa vanda „concentrat” la galeata cu 2 lei.
Concentratul e folosit, printre altele, ca sa nu transporti 100 de tone de suc de portocale din Brazilia in Romania, de exemplu, ci doar vreo 17 tone de concentrat. Apoi ajunge in Romania si pun apa peste el. Nu are rost sa transporti 83 de tone de apa din Brazilia in Romania.
@Mat88 M-as bucura sa fie asta toata povestea.
Asa este… Am văzut documentar despre asta… Dar concluzia (logica) a fost ca dacă vrei vitamine, consumi fructele ca atare. Asta o spun în ideea în care documentarul se baza pe ideea ca francezii cumpara foarte mult suc de portocale ca e sănătos bla bla..
@Dex
Exact asa este. Concentratul care-i aproape ca un clei (melasă) este transportat cu containerele frigorifice intrun fel de pungă uriașă. Apă găsești peste tot pentru diluare.
@cristici aștept cu interes un articol despre BERE!!!!!!
Bai Cristi, pe tine te-a platit Pepsi ca sa scrii articolul asta!
Serios acum, nu mai consum bauturi carbogazoase de multi ani. Am lucrat la Coca Cola acum multi ani, ajunsesem sa beau cate 5 litri pe zi, dar am reusit sa ma opresc la un moment dat.
Mi-as dori sa ma plateasca brandurile ieftine. Sa sune unii: bai, pe noi nu ne baga nimeni in seama, desi nu punem rahaturi in ce vindem. Zi ceva de noi, ca poate… Ce sa ma plateasca, as scrie si moka. As cumpara, m-as abona la produsele lor, si as scrie despre ele.
Vezi ultimele doua poze. Niste producatori cinstiti, cu preturi cinstite, cel mai ieftin suc din supermarket (proportional cu cantitatea de fructe din el).
6 lei, 0,1% struguri, 15 lei o sticla de Cotnari, 100% struguri (eventual). Sau 3 lei kilu de struguri. Sigur sigur sunt 100% struguri intr-un kil de struguri.
Când ai cumparat ultima oara struguri?!
Toamna asta. Sub 4 lei/kg. De câte ori am cumpărat? De minimum 10-15 ori.
Probabil în oraselul tau sau în plin sezon mai gasesti struguri cu sub 4 lei/kg … ia cumpara tu acum sa vezi cât e kilogramul
Ce bine ca beau doar cola.
Ușor, ușor poate reușim să înțelegem ceva! Mulțumim!
In aceeasi ordine de idei, m-am pacalit zilele trecute cu un mustar Tomi cu wasabi.
Ok, stiu ca e un condiment scump si rar, dar chiar 0,03% wasabi in borcan?
Totusi pretul cerut e aproximativ dublu fata de un sortiment obisnuit.
Matematica: 0,03% vine cam 3 grame la 10 kg de mustar?
Un borcan are 250 grame, cu alte cuvinte 3 grame la 40 de borcane.
Sau mai bine zis 0,075 grame wasabi per borcan, nicio zecime de gram. Probabil cantareste mai mult eticheta.
apropo de asta: care e cea mai scumpa cafea? Cea de la dozator. Italienii „mei” sunt dementi cu cafeaua, sunt teste peste teste si articole peste articole: cea mai scumpa cafea din orase e cea vanduta la dozator. Pentru 1 leu sau cat e, se infuzeaza mai putina pudra de cafea decat pentru 1 leu de cafea „regular” de la o cafenea (5 lei cafea la cafenea – are mai multa pudra infuzata decat 5 cafele la dozator).
@cristici Deci daca vrem sa fim ecologici dozatorul e solutia. Dai un ban in plus, dar ecologia costa.
P.S. Eu eram deja fan, ca de la cafeaua normala ma apuca palpitatiile.
@goron
In principiu nu gasesti wasabi in afara Japoniei. Sunt tot felul de combinatii cu hrean si mai stiu eu ce, sa-i dea un gust oarecum asemanator cu wasabi. Zi saru-mana ca mustarul ala avea totusi 0.03% wasabi.
Asta presupunand ca e chiar wasabi in el.
Din ce stiu eu despre wasabi, dupa ce il razi intr-o jumatate de ora incepe sa isi piarda din gust si aroma. Tare ma tem ca decat sa il conservi si adaugi la reteta, bagat la borcan etc, mai ieftin e sa bagi hrean cu gust de wasabi.
@rdb:
Măcar niște hrean puteau să pună, dar nici atât nu se simte.
In Italia Fanta are 25% conținut de suc de portocale.
Rio de kiwi, anyone?
Lingurița are 5 ml. Semnat, O farmacista.
Pentru că nu-i așa toate lingurițele au aceeași dimensiune….
https://www.amazon.in/Stainless-Coffee-Spoons-Kitchen-Tableware/dp/B071J3V8G3
Berea artizanala e aia facuta intr-o luna jumate, cu drojdie si difera maxim de astea gen Heineken. Cititi eticheta la beri, daca nu are drojdie nu e bere, e suc cu E-uri
Punct.
Sau pe Rise Project cu berile cu enzime…
Nu cred ca Coca Cola se lauda cu „Fanta, suc natural”. E bautura racoritoare, cu un gust oarecare. Nu zice nimeni ca e suc natural de struguri/portocale. Esti dispus sa bei asa ceva? Cumperi. Vrei ceva natural? Nu cumperi Fanta.
mirinda albastra e foarte ok
mirinda albastra e veatza mea
„15 lei o sticla de Cotnari, 100% struguri (eventual)”… ha, ha… eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual, eventual etc..
ai uitat un „eventual”.
Cristici, calculeaza cate g de zahar are o sticla de Fanta, cantateste si pune o poza sane ingrozim. Lasa linguritele ca te incurci : )).
Argumentul cu procentul de suc natural pentru mine nu are prea multa valoare (si sucurile cu procentaj mare pot fi la fel de nocive) iar faza cu marimea strugurelui pe eticheta e chiar absurda. Te duci frumusel intr-o zona de nazism alimentar :)))
Textul e un fel de pamflet serios. O ironie, dacă vrei.
Who gives a shit about it.Hai sa va spun eu o poveste cu o sticla de cognac,editie limitata,vechime 30 de ani,blabla,vanduta cu 30k euro la licitatie.
Se fabrica o sticla(se fac mai multe de fapt,nu poti sufla o sticla perfecta),in general la un atelier in Portugalia,cost 4000 euro,recipientul frumos,se mai investesc cateva sute in eticheta,cutie,etc.
Acum ajungem la partea interesanta:bautura-este imposibil sa pastrezi un cognac,whisky,ce vreti voi timp de 30 de ani,in butoaie,la invechit,odata din cauza ca este volatil,iar butoiul nu reprezinta o bariera perfecta in calea transferului de oxigen(sticla e cea mai buna,de aceea se ambaleaza produse farmaceutice in fiole de sticla),bonus apar sedimente.Atunci se apeleaza la solutia magica:se ia bautura respectiva,de 30 ani (ce a fost depozitata in sticla,nu in butoi in nu stiu ce pivnita,si in ciuda dopului,care ar fi trebuit sa garanteze etanseitatea, bautura ce nu mai are nici coloratia specifica,nici concentratia si nici aroma dorita),si se amesteca cu productie recenta,si uite cum se livreaza doritorilor de lux magica licoare de 30 de ani,la preturi exorbitante.
Chinezii sunt principalii clienti ai caselor de cognqc franceze,majoritatea exportului bauturilor de lux merge la ei,se bea cam in orice ocazie.
Ce vreau sa spun este ca practicile imorale,la limita legalitatii se practica pe scara larga,partial si datorita cresterii necontrolate a consumului(vezi somonul,sau cozonaci/panetone ce se produc/cumpara si sfarsesc la gunoi),ignorantei consumatorului,iar firmele ce nu urmeaza trendul sunt sortite esecului financiar.
Greșești. Băutura NU este veche, ci INVECHITĂ, adică alcoolul se baga in butoaie de stejar, ars mai mult sau mai puțin, vreo 6-10 luni, apoi este tras in sticle si voila, Chivas Regal de 12 ani…
Alcoolul il poti păstra si 100 de ani, tot aia vei găsi. Ei, cu vinul este alta poveste, că fie se poate imbunătăți aroma, fie devine poșircă. Chiar și cei mai buni oenologi merg uneori la ghici cu vinul, pe cind cu spirtoasele e la sigur, fără rateuri.
Voi habar n-aveti despre ce vorbiti dragi noobi. In schimb primiti like-uri de la alti specialisti care va sustin ideile idioate
hai ca toata lumea stie (sau ar trebui sa stie) ca bauturile carbogazoase sunt apa cu zahar (sau aspartam/stevia sau orice alt indulcitor) si cu acid, tot ce difera intre ele sunt chimicalele care dau culoarea si aroma, iar alea sunt intr-o proportie infima fata de restul. bei sucuri din astea, iti asumi ca bei apa cu zahar si ca o sa consumi mult mai mult zahar decat ai nevoie.
This.
Fanta si orice bautura carbogazoasa, intra la capitolul „placeri vinovate” si toata lumea ar trebui sa stie ca nu se consuma in mod regulat.
Mie imi plac bauturile carbogazoase, cam prea tare, asa ca am grija mereu sa am apa minerala rece, in care pun un pic de sirop de fructe de padure, ca sa imi treaca pofta.
Si ala are zahar, dar nu cat astea. Si macar e din fructe.
Cristici va fi curând uimit de care e proporția de lămâie dintr-o limonadă. Bravo!
Pe mine m-au pierdut definitiv cand la reclama cu fanta de portocale au introdus textul “acum si cu suc de portocale”. Pai pana acum ce plm am baut?
mai bine sa nu stii :)))
pulă.
sorry, nu m-am putut abține.
Fata de sucul la dozator TEC, fanta e chiar sanatoasa si recomandata de doctori.
In mod cert carbogazoasele nu sunt pentru consum in mod curent. De aceea caut macar sa beau chestii ciudate si rare daca tot ma otravesc din cand in cand. Rare in Europa. Ultima doza bauta a fost Chuppa Chups cu lapte batut si pepene galben facuta in Coreea de Sud. Este o experienta 😁 Si Jelly Belly fac acum sucuri carbogazoase dar sunt ceva mai normale decat ale Coreenilor.