Nu ajuți planeta dacă strângi gunoi, o ajuți dacă nu faci gunoi

E simpatic Mark Rober. Tot timpul (pare) vesel, are copii, face chestii pentru copii, și pare foarte optimist.

S-a luat de mână cu cocalarul ăla de Mr. Beast, vor ei „să ajute planeta”:

 

Cocalarul sus-amintit a mai avut câteva campanii faimoase în care ajuta planeta:

 

De fapt, greșesc. Vorbesc de campania aceasta (cu sumarul în poză):

 

Este amuzant cum ăștia care adună 10 milioane de piese de lego încep să o ardă „eco”, „să salveze planeta!”.

Dar cum de a ajuns planeta așa? Dacă mâine curățăm plajele din Mamaia, vor rămâne curate? Era o problemă punctuală, care o dată rezolvată, nu se va repeta?

E bună inițiativă asta de a curăța planeta, dar trebuie gândit exact ce facem, cum facem, și ce se întâmplă după.
Sper că veți urmări primul clip, iar dacă veți fi atent la ce gunoi adună oamenii, poate veți înțelege chestii. Mi-a plăcut cum a spus Mark la un moment dat: „Noi am curățat, dar din aval vine mai mult gunoi, hai să vedem de unde vine”… și au ajuns la sursă.
Măi, dar sursa aia e infinită, e izvor?

Realistul din mine spune că #TeamSeas va avea același efect cum a avut și #TeamTrees: zero. Nimic. Vor curăță (pentru reclamă) niște gunoi, apoi nimic, în doi ani, maximum, va fi iar acolo.

Iar după ce ne batem pe spate că am ajutat, că noi am făcut, ne-am implicat, putem să ne întoarcem la ce facem de obicei (a se citi poluare inutilă pentru un public de 5 oameni. Fix ca bitcoin!):

 

Coane, am donat, deci mă interesează! Acum pasează mâncarea aia adusă de curier. Unde-s tacâmurile din plastic? De ce nu mi-au pus și tacâmuri din plastic!?

Populația planetei a crescut în câțiva zeci de ani de la 3,6 miliarde în 1970 la aproape 8 miliarde în 2021. Eu am învățat la școală – relativ recent la scara istoriei – că suntem 6 miliarde. Până mi-au apărut fire albe în barbă, puține, suntem 8 miliarde.
Crede cineva că soluția este să adunăm gunoiul, în loc să ne oprim de la a-l face? De exemplu, să ne oprim de la a cumpăra iaurt ambalat la 140g, în plastic, și apă îmbuteliată…

Viitorul, dacă pe bune ne interesează planeta asta – viața noastră, bunăstarea noastră pe planetă, este cumva de austeritate. În mod ciudat, frugalitatea înseamnă, în final, bogăție și „salvarea planetei”.  (cu ghilimele, că planeta e bine mersi, doar noi ne vom duce dracului… înmormântați în solul unde procentul de microplastic făcut de paharele alea de iaurt crește de la zi la zi)

 

When the ocean is sick of your shit and gives back your trash

 

P.S.: pe vremea când eram „Guest Author” am scris textul
Flori și gunoaie – o Românie a contrastelor
Îl puteți reciti, e interesant. Cu poze, cu trimis notificări la Garda de Mediu, cu răspunsuri oficiale…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Da, dar intrebarea este, aia 2 miliarde in plus polueaza sau sunt tot aia 1-2 miliarde din lumea civilizata care polueaza cu sarg ? Oare cat polueaza un indian ce are o carpa pe el si manca din gunoi ? Nu cred ca se vrea serios indepartarea gunoiului sau a poluarii ca merg mana in mana. Tot ce vezi este lobby pt diferite solutii de cacat in majoritatea lor ineficiente dar care sa mai suga o tzatza din guvernele ce le aproba.

    00
    • Indianul ala care mananca de pe jos nu polueaza mult azi, dar in viitorul apropiat si previzibil cand nu va mai manca de pe jos va polua si el. Aici e problema, nu la americani, ci la tarile subdezvoltate. Americanii polueaza constant sau poate in usoara scadere, dar lumea a 3-a are potential de crestere enorm.

      10
    • Pai hai mai întâi să rezolvăm cu marii poluatori, China și SUA în speță.

      00
    • China polueaza pentru tine. Stii, nu?
      In plus, ne prelua noua gunoiul. Prostia asta cu „China polueaza”, valul din media, a inceput, in mod ciudat, cam din momentul in care au spus ca nu mai vor gunoiul nostru.
      E misto sa trimiti gunoiul in China, apoi ca un prost sa o arzi cu „China polueaza”… Ia vezi, cate lucruri ai in casa care NU sunt din China?
      „China polueaza”…. nu, TU poluezi. Acesta e si sensul textului de azi, de fapt.

    • @Radu, deci generic vorbind americanii au mancat poluat trait bine zeci de ani , acum cand le vine si astora randul abia ieșiți din foame saracie calicie le tragem una peste ochi si le explicam ca frumusețea vieții e frugalitate cumpatare si iaurt la sticla returnabila. Minunat program aigur va fi imbratisat de toata asia si africa.

      00
    • E plin de americani care usuca rufele in uscator electric, care consuma cat 50 de laptopuri (cam atat consuma, in jur de 2000W), in loc sa foloseasca uscarea in aer liber.
      Isi pun panouri solare, eoliene… curentul obtinut il folosesc la uscat rufe. Nu e amuzant acest ciclu? Pentru mine e foarte amuzant… si trist. Amuzant si trist in acelasi timp.
      Dar textul se vrea despre gunoi, strict despre gunoi. Despre „poluarea cu obiecte”, daca vrei.

    • „Pai hai mai întâi să rezolvăm cu marii poluatori, China și SUA în speță.” Asa ma Vlad, asa roman adevarat :))))) Sa-si rezolve vecinii problemele si dupa le rezolvam si noi pe ale noastre.

      00
    • exact, practic e ineficienta la nivel planetar, ca tot spuneai de ce ‘era mai curat in comunism’ pentru ca anumite lucruri erau mult mai eficiente.
      tarile dezvoltate trec spre super-eficientizare, insa momentan sunt undeva la jumatate poate chiar sub, pentru ca desi pare (si drept e) ca avem tehnologia disponibila, ea e inaccesibila pentru majoritatea populatiei, iar in tarile subdezvoltate abia sunt accesibile tehnologiile ‘expirate’ pentru majoritatea populatiei

      00
    • @Nicu eu nu am propus nici o solutie (pentru ca nu exista) si in nici un caz nu am zis sa le tragem alora una peste ochi. Doar zic ca e usor sa fim verzi in lumea dezvoltata dupa ce ne-am dezvoltat si cand am dat industria grea altora. Aici e problema cu gretele verzi si fanii lor.

      00
    • Voi știți cam câți indieni trăiesc foarte bine și poluează enorm? Tot aud: indienii săracii. Sunt da foarte mulți săraci, dar sunt și sute de milioane înstăriți și foarte înstăriți.
      Aveți idee cât poluează aceștia?
      Ați văzut câți indieni călătoresc peste tot? Ce înseamnă aviația în India? Câte avioane din India merg prin tot felul de destinații de vacanță?
      Zeci de milioane de indieni călătoresc anual în diferite locuri de mai multe ori/an.
      Nu sunt toți săraci și de poluat polează și ei masiv, plus numărul celor care emigrează în UK, US etc și acolo dus vieți la fel de poluatoare ca ceilalți de acolo.
      Acum câteva zile a decedat un doctor indian din SUA, care avea două avioane private pe care le conducea. Era stabilit de vreo 16 ani în SUA. Dr. Sugata Das din San Diego. Ca el sunt mulți dar chiar și în India sunt foarte foarte mulți care trăiesc foarte bine și poluează și ei de rup. Plus că se folosesc multe pahare din plastic pt cafele pe stradă, pentru orice.

      00
    • @Mirela, nu stiu cat de relevant e ce spui, raportat la numarul populatiei nu cred ca sunt mai multi high class indieni care folosesc avioane decat alte tari, daca e sa ne uitam ce polueaza major sunt motoarele vechi si tehnologia depasina, india, pakistan sunt asi la asa ceva, si ca ei mai sunt destui, spre exemplu avem niste idioti prin bosnia care tin la ‘energia canceroasa’ de reusesc sa dea ‘sanatate’ si multor europeni, la fel prin ucraina.

      00
    • >>E plin de americani care usuca rufele in uscator electric
      Si e plina lumea de oameni care cred ca masina lor electrica care cara un singur pasager care e <10% din greutatea totala e verde.

      00
    • @cristici De vreo 2 ani nu ne mai ia China gunoiul, Luam noi in schimb gunoiul Europei de vest pentru ca nu-l mai pot trimite in China.

      00
  2. Daca te-ai faci pe tine, degeaba te speli. Cat timp nu te mai scapi, totul e bine.

    1l de lapte la TetraPak e 5.4 lei, la PET e 5.4 lei, la HPDE e 5 lei iar la sticla de sticla e 8.5 lei. Tu de care cumperi?

    00
    • La PET (exista lapte la PET? PET nu e ala transparent?) sau HDPE. Singurele care au vagi sanse sa fie reciclate.
      Sticla aia de 8.5 lei era o treaba daca era returnabila. Asa o duc la colectare selectiva, dar daca se sparge pe drum, sau pana la punctul de reciclare, nu mai e acceptata.
      Mergand mai departe, sticla aia inseamna greutate mai mare la transport pe litrul de lapte, volum mai mare ocupat la transport pentru reciclare (petul gol se turteste, sticla nu prea), consum de energie mai mare pentru retopire.

      00
    • Folosesti un produs de baza pentru a trage tu o concluzie.
      Intreaba altfel, despre produse care nu sunt de baza. Zi de cola, de apa imbuteliata, de „cartonasele Animaterra!!” (nu mai am timp sa scriu si de ele)… Intreaba de mancarea ambalata in polistiren – care e poluat biologic de mancare, deci nu exista recilare la el. (bine, nici daca nu era poluat biologic, nu exista reciclare la polistiren).
      Si nu zic de reciclare musai ci de gunoi. Produse care genereaza mult gunoi.
      Ai identificat tu problema: ambalajele de lapte. Acum zi ceva despre faina, paine…

      00
    • Raspunde totusi la intrebare, de care cumperi tu? E un produs de baza, da, si e disponibil la ambalas „eco”. Cristici, the man with the plan, cel ce cumpara haine de la SH sa-si reduca impactul ecologic, cel ce ne spune sa cumparam banane din Romania, sa nu le mai aducem de la mama naibii, ce face?

      00
    • Ce cacat sa stau sa intru in polemici cu tine, ca pierd timpul.
      Ce sa scriu, cand pe tine nu te duce capul sa intelegi ce scriu?
      Mai baga niste jmekerie despre „ne spune sa cumparam banane din Romania”, sa creada lumea ca esti de inteligent si „plin de miez”.

      Ultima sticla de lapte a fost luata din piata, de la tarani.
      Si bors, ma duc cu sticla mea, sa iau bors varsat. In oras este si dozator de ulei, te poti duce cu sticla ta sa iei ulei.
      Brusc opinia mea e mai valabila acum?
      Un raspuns si mai bun „in context”: beau 1 litru de lapte pe saptamana, doar cat pun in cafea. Deja pot avea opinii mai ceva decat greta, banuiesc.
      Ambalajele de lapte sunt sursa gunoiului, restul nu conteaza. Practic, daca as cumpara lapte in ambalajul pe care il ai tu in cap ca ar fi ok*, „merit sa fiu bagat in seama”
      Cacat.
      Apropo de cafea… cate miliarde de oameni pot bea cafea din capsule, fara impact pentru mediu? Dar cafea la dozator, la pahar cu capac din plastic, si prostie din aia de mestecat, din plastic? Etc…
      Textul este despre generare de gunoi in mod inutil, n-am scris sa nu-si mai cumpere lumea ligheane din plastic, slapi, bureti de vase… Nu umple o camera cu 1 milion de piese de lego (la propriu), apoi sa o arzi ca tu strangi gunoi. Care gunoi, pe care tot tu l-ai facut?

      Am ajuns sa ma cert cu vanzatorii ca NU vreau punga, si cu amicii, ca ce ma intereseaza pe mine ecologia, cand uite, e plin de Coronavirus. Practic, daca e Covid pe strazi, nu mai conteaza unde aruncam, ce aruncam…
      Dupa ce strange cocalarul ala milioanele de tone de jeg, am sa astept un an, apoi am sa ma interesez daca e impecabil pe-acolo.

      * Laptele la „sticla din sticla” nu e la „sticla returnabila”. Stii asta, da? E la „sticla din sticla” pentru hipsteri, nu e o retea care sa faca ceva util cu sticla aia dupa ce consumi laptele. Inca un argument ca nu conteaza in ce fel de ambalaj cumperi lapte.

      00
    • Nu, opinia ta nu e mai valabila. Diferența dintre tine și Greta e ca aia țipă pe Facebook, youtube și instagram, iar tu tipi aici. Niciunul din voi nu a făcut nimic pentru „planeta”, dar aia încearcă într-un mod câteodată cretin și destul de des agresiv sa educe câteva milioane de oameni, iar tu încerci în același fel sa educi câteva mii.

      Diferența dintre tine și Mr Beast e ca ala, cumva, de undeva, a plantat 20 de milioane de copaci. A găsit zeci / sute de mii de fraieri să-i dea bani și a făcut. A mai găsit alți fraieri să-i doneze bani sa strângă gunoaie din ocean. Bani care dacă nu ii erau donați lui poate nu se duceau pe ceva asemănător, ca fiecare face ce vrea cu banii lui. Dacă din aia au supraviețuit 10%, a reușit sa planteze 2 milioane de copaci, versus tine care ai făcut ce mai exact?

      II faci pe aia ipocriți iar când îți zic ca ești la fel o dai pe whataboutisme. Mr Beast și-a făcut banii din youtube, video-uri mai mult sau mai putin poluante ca practic ala e job-ul lui. Ai sa spui ca e un job de cacat, dar tu ce lucrezi? În alte articole spuneai ca mai faci design de ambalaje, cum se pupă asta cu ecologia? Cate proiecte ai refuzat ca erau pentru ambalaje din plastic sau greu spre imposibil de reciclat?

      In jurul tău unii fac niște chestii și tu vii aici și tipi ca sunt ipocriți, când defapt tu nu faci nimic. Le spui unora sa consume mai puțin și mai local, când tu bei cafea adusa pe mare și cumperi lapte la pet sa pui în ea (și hai sa fim serioși, ai luat tu lapte de la țărani sa pui în cafea…)

      Problema e ca vii câteodată cu niște articole cu subiect bun și nobil, ca sa dai cu bâta în balta când cineva începe să-ți zică un contraargument. Spui că lumea din jurul tău e proasta și sa facă ca tine, dar când îți zice unul ca ești prost începi sa faci spume. Asa făceai și când erai profesor? Întreba unul ceva și ii spuneai ca e prost?

      La final, dacă ai sa mai răspunzi, ai sa scrii ca ce treaba are reply-ul meu cu articolul tău (care apropo, nu e articol, articol a fost ala cu sistemul energetic) și ca am venit aici sa fac pe interesantul, iar tu ești prea ocupat sa pierzi timpul.

      Și, pe final, cadou din partea mea un sfat. Când vrei sa nu-ți umpli secțiunea de comentarii cu părerile proștilor, nu le mai răspunde.

      00
    • Eu nu educ pe nimeni. Semnalez cum un cocalar o arde plin de bune intentii.
      Are 100 de mii de clipuri cum face gunoi inutil, acum o arde „eco”.

      Stiu ca nu pot educa pe nimeni, nici nu incerc. De fapt, nici nu – mai – incerc.
      Imi vad de viata mea, de hainele mele SH, de comentariile de la magazine cand insist sa nu-mi dea punga. Daca nu pot convinge prieten din copilarie ca e bine cu reciclarea si mai putin gunoi, sa mai am pretentii de la necunoscuti? N-am.
      Este un text care observa lucruri, si… trebuie sa fie macar unul care sa le observe si sa le zica, ca apoi si-o iau in cap „virtuosii”. Daca isi cumpara lapte in „sticla de sticla” deja incep sa creada ca e suficient, ei sunt eco, si-au facut datoria. :)

      Scriu in text ca e nevoie de putina atentie la ce aduna masina aia din apa, ce fel de gunoi e… E important, nu am scris degeaba asta.

      00
    • Asa e, ce ți-e și cu virtuosii ăștia… Aproape ca aia care constata chestii și gata, și-au făcut treaba, problema e rezolvata.

      00
    • Nici una nu este usor reciclabila, pentru ca a fost lapte in ele, toate in afara sticlei de sticla sunt considerate deseu menajer pentru ca au fost contaminate cu bacterii din lapte. Nu spala nimeni un pet de lapte turtit.

      Sticla de sticla nu este reciclabila dar este reutilizabila, dar necesita un ciclu de spalare – care polueaza.

      00
  3. Blah, blah, blah… Ei probabil o fac doar pt reclamă, în mare, dar își aduc aportul. Măcar dacă îi fac pe câțiva să conștientizeze, tot e un câștig.
    Tu, prin articolul ăsta de pe blog, spui chestii deja cunoscute. Ce rezolvi?

    00
    • Nu gust stilul ăstora gen Mr. Beast, însă au mai avut și mai au campanii benefice.

      00
    • Imi aduc aminte de Blah, blah, blah… Greta, tu esti?

      Ce rezolvi?
      Nimic, doar semnalez cum cocalarii sunt ipocriti, atat.

    • Apropo, că ne tot plângem de poluare, însă se produce în draci și se aruncă pe atât de mult, având în vedere că lumea nu poate consuma atât pe cât se produce. Trebuie chinezii și americanii trași de urechi, în prima fază. Mai apoi, indienii și rușii. Dacă regularizeze mâna asta de giganți economici la nivel mondial, deja apar schimbări considerabile în bine.

      00
    • Că sunt ipocriți, evident. Nu o înghit pe Greta și nici nu-mi pasă de dânsa, sincer.

      00
    • „Trebuie chinezii și americanii trași de urechi, în prima fază. Mai apoi, indienii și rușii”

      Si romanii la urma de tot, ca doar nu o sa ne apucam noi sa facem vreun efort pana nu se alinieaza toti ceilalti. Iar daca toti ceilalti sunt OK, la noi nu va mai fi nevoie ca oricum nu poluam prea mult.

      00
    • @Vlad cu ce te incalzeste ca americanii, chinezii, rusii sau indienii nu mai arunca lucruri atata timp cat la tine in tara, pe oriunde te duci e jeg? daca aia sunt simpatici si nu mai arunca si romanii continua sa fie cocalari si nesimtiti care fac mizerie oare e mai bine?

      00
  4. Dragi to’arăș’ și prechini există tehnologia de a face „plastic micelar” din miceliu aka ciupercă.
    https://www.seedlipdrinks.com/en-gb/journal/mycelium-101/
    Se vrea?
    Nu, nu se vrea.

    00
    • Vrei sa moara industria petrolului? Normal ca ala o sa fie impuscat si tehnologia o sa dispara in tunelurile dacice.

      00
  5. Mie imi place campania. Imi place sa cred ca oamenii vor fi mai constienti daca doneaza sau daca au o reactie pozivita la ea.
    https://imgur.com/a/qnJi08g

    00
  6. pai e simplu, ii fortezi pe politicienii care au comanda sa dea legi anti plastic, plm au inceput cu legi anti petrol nu vad cu ce e mai prejos plasticul,
    ai dreptate ca sunt impocriti desi mai degraba ii suspectez de prostie sau incompetenta, de asta nu bat in directia corecta ‘influencerii’

    00
    • politica nu ne afecteaza viata.

      conform teoriei, e mai usor sa se schimbe de la sine mentalitatea a 8 miliarde de oameni si sa devina responsabili, sa nu mai cumpere furculite de plastic, sa nu mai meraga cu masina la frizer etc. decat sa impuna politicul niste reguli. fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume. sa fim mai buni.

      00
    • @Gamblin, asta a fost o ironie la adresa lu fluture sau esti serios?
      ps. de ce sa fiu mai bun daca pot fi mai rau? intr-o lupta in general ala ‘mai rau’ castiga
      pps. ‘but at what cost’

      00
    • @NIX pare ironie

      00
  7. Gresesti major in logica ta… asta cu „nu mai face mizerie” e ca aia cu „daca vrei sa fii cu adevarat fericit fa-te hippiot”. Adica e un alb-negru demn de mileniul trecut… care nu rezolva nimic. E plina planeta de „ganditori”… dupa care vin cei ca Elon Musk, Mr.Beast, Mark Rober, Boyan Slat si multi altii care nu-si pun atatea probleme despre ce trebuie facut ci se apuca direct sa construiasca echipe care sa faca chestii. Problemele le rezolvi din mers, uita-te putin… desi probabil ai auzit sau te-ai uitat la cum se pun problemele astea si cum se rezolva… vezi WC-urile construite de Bill Gates, vezi tiglele construite de Tesla… vezi ce spune Slat de Ocean Cleanup…

    La momentul actual singura solutie sau imbunatatire majora in problema gunoaielor sunt materialele reciclabile daca e posibil sau daca nu … ars tot ce prinzi gunoi necompostabil si filtrat la sange, iar adca nu arde ingropat cine mai stie pe unde, unde chiar nu conteaza, se vor gasi variante.

    Utopii in care oamenii o sa consume mere urate, dar bune de mancat, o sa cumpere produse vrac si altele sunt mereu variantele pierzatoare… not gonna happen. Asa cum donatul si reconsumatul de borcane e la moda in tarile de mana a 3-a, exact asa e si partea de mai sus… la moda intre boemi, consumerismul e doar un pas al evolutie, iar exceptiile statistice chiar nu conteaza in schema evolutiei.

    Cat despre Mark Rober… nu stiu de ce am impresia ca nu stii prea multe despre el… la fel si despre Mr. Beast… care de tanar si-a prezis succesul, exact cu video-uri de genul, ceea ce nu multi au reusit.

    Spui ca este cocalar pentru ca probabil cum ai crezut ca refolosind 5 borcane salvezi planeta, exact asa ai redus vlogerii astia doi la lumea ta… si ai generalizat, de zici ca esti detinatorul adevarului universal… nu-i cazul.

    Pana acum cred ca am mai comentat o singura data la ceva articol de-al tau, dar la asta chiar ai aberat maxim… nu m-am putut abtine, rar mi-a fost dat sa vad o gandire atat de ingusta si as putea sa spun chiar rautacioasa gratuit.

    O zi buna, stai linistit, lumea o sa evolueze cu sau fara gandurile tale…

    00
    • Pai oamenii de actiune au ajuns in punctul in care isi permit actiunea. Restul ramanem la stadiul de gandit, poate cel mult un prototip de „ceva” tehnologie incropita din ce-ai economisit in ultimele 3 luni.

      E greu sa reciclezi eficient cand abia iti raman bani de pufuleti dupa ce iti platesti datoriile si dai faliment daca iti cumperi un laptop midrange fara credit bancar.

      00
  8. ”Fast fashion in the U.S. is fueling an environmental disaster in Ghana” – despre asta nu mai vorbește. Fix ce spui: trebuie să nu mai poluăm așa mult, dar nu-i așa? Mai chetuim niște bani vorbind idealist ce frumos este să salvăm planeta făcând puțin care de fapt nu contează. Că ne vom îngropa în gunoaie dar să îi dăm înainte că este frumos și bine.
    Este frumos că face curat, chiar foarte frumos și nobil, dar spune pe undeva că în primul rând trebuie să se reducă consumul inutil? În reportajele acestea din Ghana spun că multe haine ajung cu etichete dar într-o stare atât de proastă de la depozitare și transport că sunt oricum inutile și doar s-au transformat în munți de gunoaie. La alții, că ei acolo în US reciclează

    00
    • Rossmann & Henkel sunt chiar serioși, nu o fac doar pentru publicitate. După mai bine de un an de la începerea campaniei, într-o țară cu 83 mil. de locuitori au reușit să implementeze chestia asta in nu mai puțin de 5 din cele peste 2000 de filiale pe care le dețin!!! DM stă un pic mai bine, 20 de filiale din peste 2000.
      Deci nu e așa de greu să salvezi planeta, mai rămâne doar ca și clienții să arate suport și înțelegere și să conducă 50-100 de km sau să traverseze orașul, după caz, ca să-și reumple sticluța de detergent.

      00
  9. bun articolul.
    am spus mereu ca tzhiganii sunt cei mai eco. recileaza tot, fer, cupru (exceptand cand ard cablurile), carton, plastic, portofele…

    00
  10. Ar trebui început cu reglementarea producției de bunuri, nu știu, să se producă mai puțin… Naiba, n-ar plânge lumea, tot ar fi suficient pt toți. Altfel, rămânem doar la stadiul de scărpinat după ureche, discuții, propuneri etc.
    Să vedem cu COP20, dacă chiar se va face ceva, în următorii ani și nu rămân doar la stadiul de fonfleuri de media, capital de imagine, PR, zâmbete false, spălare de bani etc.

    00
  11. @Cristici: Chestiile astea-s doar glitter. La fel si cu COP/Glasgow, un mare bullshit de luat ochii, doar clickbait. Nimeni nu spune nimic de China si India. Ipocrizie uriasa, Sfanta Greta tot o freaca cu j’accuse! dar nu spune nimic de tara care polueaza cel mai tare: China. Pt ca nimeni nu-si permite sa se lege de ei.

    00
  12. plm si voi va plangeti de mizeria din Romania
    uite tata acolo jeg si rapan cu toata evolutia lor de 100 de ani peste noi.

    00
  13. Iata inca o data ca se da vina pe consumator. Reciclez de vreo 14 ani, cumpar sh, plantez copaci si strang gunoaie de pe plaje salbatice. De ce sunt eu de vina ca ambalajele de pe piata nu pot fi reciclate? De ce sa nu existe legi si obligatii pentru producatori, care sa vina cu solutii bio? De ce trebuie sa ma coste pe mine absorbantele biodegradabile de doua ori mai scump decat alea obisnuite, cand statul ar trebui sa intervina cu taxare diferentiata? Daca vreau sa las amprenta de carbon cat mai mica, tot eu platesc mai mult mancarea bio, bumbacul bio, scutecele bio ale copilului, laptele cu caimac in sticla si sampoanele de hipsteri fara ambalaj. Atunci cum reusesti sa faci un om care are bani putini sa traiasca mai verde?

    00
  14. Cum ar fi sa nu producem haine pe glob timp de un an? Am ramane fara haine de purtat? Nu cred. Cum ar fi sa nu mai producem jucarii din plastic? Doar din lemn, papusi din bumbac, etc… Jucariile din plastic ajung asa usor la gunoi.
    Iar in legatura cu producerea de gunoi de catre vestici, solutia nu este costul mai mare pe ridicat gunoiul, ca avem bani multi si platim si nu ne intereseaza. Ci ridicarea doar a unei anumite cantitati de gunoi. Ai mai mult, te descurci cu el in curte. 2 saculeti de gunoi pe saptamana de familie. Restul faci ce vrei cu el. In felul asta nu se mai umplu gropile de gunoi , nu se mai plimba masinile alea pe motorina sa care gunoi, lumea se apuca sa isi faca compostoare, si nu mai arunca chestii doar pentru ca nu le mai plac.

    00
    • Sau, în cazul majorității, dacă nu le mai ia mașina de gunoi, le aruncă direct în râu, că doar n-o sa stea nimeni cu sacii de gunoi în apartamentul cu două camere!

      00
    • Nu esti sanatoasa la cap….cum sa zici sa stau cu gunoiul in casa 2 spt ca ala imi doar 2 saci??? Pai nu ma faci sa vin sa ti.l arunc tie noaptea peste gard sau aiurea pe camp?

      00
  15. Orice lider politic care va incerca sa supuna populatiile la RATIONALIZARE si la regres tehnologic va sfarsi ca Ceausescu!
    Am iesit la revolutie ca sa:
    -nu mai stam la coada la paine pe cartela
    -sa nu mai tremuram de frig in casa si nu ne mai spalam cu apa rece
    -sa nu mai avem pene de curent
    -sa avem program TV 24/7
    -sa putem manca carne adevarata, nu soia

    Acum vor sa ne implementeze tampeniile astea la scara globala.

    00
  16. De asta am urat tot timpul campaniile alea de csr cu sa ecologizam paduri rauri ramuri etc… fratiwere daca eu merg de ex pe munt 10km cu ambalajul in ghiozdan sau il car pe strada pana la primul cos de ce plm sa strang dupa toti meltenii iar si iar, ca nu e ca si cum s-ar simti si le-ar crapa obrazul…

    00
  17. Intre timp dna ursula merge cu avion privat 50km!!!!!!! Ca erau multi tare impreuna cu restul adunarii ca sa imi tina mie lectii,fraierului de rand care deja isi plateste taxele,cum e tot vina mea si cum tot eu trebuie sa fac si sa dreg…mi s-a scarbit rau,atata aroganta…ca sa il blamezi tot pe fraier,toti venind la fitze cu n avioane private…hai sictir!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube