Propunerea mea pentru Piața Sfatului…

Oamenii țipă că nu sunt parcări, că orașul e plin de gropi, că se construiește haotic, că Rutiera nu e pe străzi, să-i mai calmeze pe idioții veniți de la coada vacii care conduc haotic, dar iată, după hackatonul despre trafic avem propuneri de renovare a Pieței Sfatului, că e veche și parcă s-ar mânca niște bani aici, să arate frumos pentru turiștii care nu au unde parca.

Așadar, propunerea mea e “ceva cu pomi”. Eventual ceva peren. Cu tehnologia asta, să aibă apă. Că numai la noi, și la Brașov, și la Sibiu, piața centrală e pietruită complet, și nu te poți mișca printre terase, nu ai unde să stai la umbră.

Și marcat pe asfalt clar pe unde au voie mașinile care intră în piață. Nu să o ia fiecare pe unde îl duce capul. Că sunt cărători de marfă, nu îi duce capul prea mult.

De renovat nu mai zic, plin de proprietari mândri că stau ultracentral, dar care n-au cinci lei pe ei să renoveze, cad tenculaia sau acoperișul de pe  toate casele alea.

Și dat jos cu pulanul bicicliștii care nu văd semnele că Republicii și Piața sunt pietonale, nu piste de curse. Nu vine Geani din Buzău pe biclă, ai noștri sunt, localnicii. Vor civilizație, dar pentru alții.

Dar întâi hai să reparăm gropile alea nenorocite din oraș și să aducem canalele la nivel. După care tragem în țeapă șoferii de UBER și BOLT care nu știu să semnalizeze și îi afișăm pe lângă Turnul Alb și mai vedem cum renovăm Piața Sfatului.

propunere-piata-sfatului

(sursă foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Deci brasovenii sunt ca ‘bucurestenii’ ? Tot români ? şocant…

    00
  2. Canalele la nivel, o tehnologie prea SF pt România. Aș face o specializare separată la Construcții doar pe tema asta

    00
  3. Aversiunea față de copaci e la nivel național. Și e de neînțeles: până și beduinii au grijă de arbori, că sunt prețioși în deșertul lor. La noi, singurii care ar avea motive de bucurie sunt măturătorii, la venirea toamnei.

    00
    • Este mai profitabil să aduci în fiecare an ghivece cu arbuști. Și să primești bani pentru întreținerea lor.

      00
    • Exact. De asta vedem orori de genul ăsta – ghivece cu tot felul de panseluțe, cumpărate la preț de orhidee de la firma sponsorului de campanie.

      00
    • Boc a renovat piata central din Cluj, adica fara pomi, flori, doar betoane made in China. Da, e o obsesie cu betoanele la primarii astia rurali, gen boc, crescuti in varful muntelui (sat Răchițele), unde suprema realizare era sa iti betonezi curtea pana la grajd / privata/ cocina…

      00
    • @Andrei
      Rețeta Mazăre, de acu 20 de ani, cu palmierii ”plimbăreți.” Noroc că la Brașov nu prea merg palmierii…

      00
  4. NOU
    #16

    Orasele mai importante de afara apeleaza la experti in planificare urbana (exista si d-astia, e o adevarata stiinta) si mi-ar placea sa vad macar o resedinta mai rasarita de judet romanesc sa implementeze o treaba de genul asta, renuntand macar o data la facutul dupa ureche sau dupa cum dicteaza interesele sustinatorilor partidului.

    00
    • ce avem în partid? oameni care vând panseluțe? perfect! punem panseluțe peste tot!

    • Doua milioane de euro a dat primaria Craiovei pe pietricele colorate imprastiate pe spatiul verde dintre benzi pe bd Calea Bucuresti. Si ghivece, corect

      00
    • pe destule strazi din sectorul 3, si aproape toate din zona unde locuiesc eu, intre carosabil si trotuarul propriuzis exista un metru de „spatiu verde”. ma rog era mai mult maro si noroi din cauza cetatenilor si a nesimtirii lor. dupa ce s-a ales negoita a rezolvat problema, a betonat tot si in jurul copacilor, cel putin la mine pe strada, din ~10m in 10 m era cate un castan, a lasat cate un metru patrat liber dar pe care a aruncat niste pietricele rosii peste care a turnat un fel de adeziv, cateva zile dupa operatiune mirosea tot cartierul a terebentina de te lua de cap. in mai putin de un an jumate din coapci erau morti. jumate din aia care supravietuisera molimei castanilor care oricum omorase deja destui.

      intre timp au venit au spart cacatul ala si au plantat puieti de artar. jumate sunt morti de cand i-au pus. noroc cu restul de castani care inca acopera o parte din trotuare.

      00
  5. Eu nu inteleg ceva. In toamna 2021 s-au apucat sa lucreze pe anumite strazi la gurile de canal – sa le aduca la cota 0. Bah, majoritatea sunt tot aiurea facute. Lui Coliban nu ii ia mai mult de 4 – 5 ore sa se plimbe prin oras si sa observe realitatea. Inclusiv, realitatea cu parcatul aiurea.
    Vali, ai pus un link spre pagina „Ai parcat ca un bou – Brasov”. Coliban ce face? De ce nu trimite PL sau sa aiba o discutie cu cei de la Rutiera. Ar face astia la bani cat sa le acopere costurile cu combustibilul, ar ramane si bani si de investitii, plus o cafea.
    dar Coliban viseaza cai verzi pe pereti.
    Sunt curios daca merge la serviciu pe jos (am inteles ca sta in Schei – deci max. 20min de mers pe jos), sau cu bicicleta, sau cu trotineta, sau cu autobuzul (sunt 2 linii care leaga Livada Postei de Schei). Dar el e pe eliminare masini din centrul vechi.

    00
    • dar Coliban viseaza cai verzi pe pereti.

      face aceeași greșeală pe care o fac toți.
      el: ce probleme au oamenii?
      oamenii: parcări, gropi, curățenie, canalizare.
      el: hai să facem niște chestii grandioase.
      …trec 4 ani
      el: aoleu, tre să fiu reales, hai să fac acum repede ce n-am făcut 4 ani, că abia acum am aflat că oamenii vor parcări și gropi.

    • Eu știam că stă în Hărman

      00
  6. Nu sunteti singurii cu piata centrala betonata.

    Babuinul cu plete Robu a betonat Piata Libertatii si a taiat toti copacii.
    Vara e cald de mori. Pentru ca spatiul delimitat de piata se incalzeste toata ziua, iar noaptea nu are cum sa se raceasca, cand temperatura ambientala e 28 de grade.
    Asta e, stam ca gusterii cu limbile scoase.

    Pentru cine nu stie, in Piata Libertatii din Timisoara sunt statiile de tramvai care fac legatura cu cartiele.

    00
    • NOU
      #24

      Scoate Fritz pomii pitici plantați de cântărețul babuin și plantează alții mai mari. Nu știu ce-o să iasă, nu am să inteleg niciodată de ce a fost lasat Robu să ruineze piața aia, trebuia renovată, dar păstrate forma. Acum s-au întins 2 birturi cu terasa in drum și aia e…

      00
    • piata libertatii nu e aia centrala, de care se plange majoritatea timisoreana ca e stapanita de… unii? era o strategie pe termen lung sa ii dea afara, da’ n-ati avut voi rabdare….

      00
    • @thebblack: pe scurt, nu.

      Pe lung: nicio piata centrala nu este stapanita de aia la care te referi. Aia au cumparat prin metode specifice si ajutor din primarie multe case vechi misto („palate”) si le-au… ahem… customizat. Da, arata ca dracu si multe sunt relativ spre foarte central, dar nimic in zona „0”.

      00
  7. Cand ai fost ultima oara in Piata Sfatului si de ce? Lasa chinezii sa se plimbe pe acolo.

    00
  8. Să facă primăria parcare in Piața Sfatului, cum era în anii 80. :evil:

    00
  9. Dragi tovarasi.. sistematizare! Blocuri! Asa trebuie acolo. Oamenii muncii sa stea in centru.

    00
  10. Imaginea este din Cochem, Germania .
    Probabil este facuta Lunea dimineata fotografia, Duminica in sezon este mai mult haos si galagie decat a fost vreodata in Brasov .

    00
  11. Am fost azi pe strada Platanilor (Platanenstraße). Cam 80 de platani bătrâni de o parte și de alta intr-un cartier de case din Pankow. Probabil nu deranjau pe nimeni, fiindca la 50 de case (normale, cu o curte mică, nu sunt conace), locatarii isi tineau masinile in garajul propriu. Toti platanii ingrijiti, trunchiul rașchetat de licheni. Parcă aveam și noi un singur platan in tot Bucureștiul, in Cișmigiu.

    În Volkspark Schönholzer Weide fiecare copac are o placuță cu un număr, iar copacii uscați sunt marcați pentru tăiere. Și sunt mulți, e o pădure întreagă. Pe străzi cei uscați sunt inlocuiți cu puieți, am numarat 7-8 puieți puși anul trecut (an marcat pe atelele care îi sprijină).

    Cine știe, in orasele din Ro o fi greu de implementat, din motive de piedici insurmontabile care imi scapă…

    00
    • ia să mai facem noi o cerere de amenajare a spatiului verde din fața casei, că aia de anul trecut s-a aprobat într-o săptămână…

  12. Existenta copacilor si a unor mici spatii cu verdeata inseamna noroi care se transforma in praf, care ar trebui curatate mereu. In plus, copacii se vor usca pentru ca nu au apa. Da, irigare pe dedesubt, dar tot apa de ploaie e de baza. Locuiesc langa un parc cu zone ale caror supratete au fost acoperite cu tot soiul de materiale dubioase si aproape toti copacii s-au uscat. Cred ca si de aia se prefera ghivecele. Care oricum tot nu sunt ingrijite.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube