Problemă de fizică de gimnaziu pentru primarul Ciprian Ciucu

Când am timp liber mai fac chestii ce țin de muncă voluntară, pentru binele comun.
Spre exemplu, am fost întrebat dacă știu vreun profesor de fizică de gimnaziu, că există un copil la țară care șchiopătează la fizică, și i-ar trebui ajutor, mai ales acum, cu școala online.
Cum să nu știu, dar eu ce sunt? Nu aș putea să explic fizică de a șaptea? Adică, la câte prostii scriu pe zoso, nu m-aș pricepe să explic niște „glume” din manualul de a șaptea?
Se pare că nu e chiar simplu să explici fizică de gimnaziu. M-am adâncit în explicații foarte ciudate despre scripeți, ajunsesem să întreb copilul dacă știe ce e ăla perpetuum mobile, și de ce, deși forța cu care tragem greutate pe un scripete mobil e la jumătate, totuși lucrul mecanic final e același, cum își explică că e același?
Anyway, nu e simplu să explici fizică de clasa a șaptea, unor elevi de clasa a șaptea, ce au noțiuni de clasa a șaptea (poate nici pe alea).
Așa că, în cazul în care nu știa toată lumea deja (Mihai, elevul, nu știa), există niște profesori online care explică destul de ok fizică. Din Republică, că la noi e mai greu să adunăm ceva profi cu chef de muncă voluntară pentru binele societății.
Dacă la matematică îi avem pe math-pdr (slavă lui Euclid că-i avem!), la fizică nu stăm deloc bine.

Am găsit aici Fizică de clasa a șaptea:

Aici ceva Fizică de clasa a opta:

 

Dacă știți copii care șchiopătează la fizică, poate îi ajută.

Iar pentru că tema de discuție de acum două săptămâni cu elevul a fost pârghia, îmi permit să-i adresez lui Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 al Municipiului București, următoarea problemă:

Este cunoscută până și de elevii de clasa a șaptea celebră zicere a lui Arhimede: „Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc”, referindu-se la puterea pârghiilor.

Poza de mai jos arată un rastel de biciclete instalat recent de Primaria Sector 6.
Mulțumesc pentru fotografie, domnule primar, am folosit-o azi pentru a recapitula cu elevul lecția despre pârghii.

Suntem la fizică, fizică de clasa a șaptea, și dorim să vedem acest rastel nou instalat ca un sistem de pârghii.
Întrebarea principală e: Care este forța minimă care trebuie aplicată pentru a desprinde aceste „sisteme antifurt?”
Dacă sistemul nu permite unui elev de clasa a șaptea să răspundă (dar dvs. ar trebui să știți, să fi fost informat de cei care le-au instalat), macar la întrebările auxiliare poate răspunde elevul:
Ce grad de pârghie obțin când încerc să-l smulg din loc? Care este punctul de sprijin? Care este raportul dintre forța activă și forța rezistentă? Care este brațul forței active? Care este brațul forței rezistente?
Dacă nu aveți materia proaspătă în minte, faceți analogie cu un clește de scos cuie, care trebuie să scoată un cui dintr-o scândură. Bineînțeles, „cleștele” din poza are „brațul forței active” mult mai mare, iar asta face… ce? Ce se întâmplă când mărim brațul forței active?

Întrebare suplimentară: Oare de ce în alte țări, suporții de biciclete nu sunt prinși cu șuruburi în pământ ci sunt prinși direct în fundație de beton, turnați în beton? Ce știu ăia în plus, și noi nu?


Arhimede întrebându-se cât de departe e România de el, dacă au ajuns până ei descoperirile lui:

disclaimer: Scopul principal al acestei postări sunt lecțiile de fizică disponibile online (Ciucu e secundar, trecător chiar). Lăsați în comentarii orice ține de școală, de unde elevii ar putea avea acces la materii explicate video. Are impact mai mare, și este mare nevoie. Vorbesc din proprie experiență: recent am fost întrebat și dacă pot să discut cu un elev, tot de gimnaziu, despre istorie, că a ajuns la capitolul „Al doilea război mondial”, și i-ar prinde bine niște discuții cu cineva care are jde ore de imagini de arhivă văzute. Numai că eu și istoria oficială despre război… nu trece clasa elevul, dacă mă ascultă pe mine. Eventual îl mai și întreabă cine i-a spus ce știe… :)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Pai stai asa sefu: intai turnam trotuarul.
    Apoi – dupa vreo cateva luni – ne „orientam” la buget de bani de suporti.
    Dupa alte 2 – 3 luni tre sa vedem care firma de vinde suruburile.
    Si spre final de an „licitam” firma instalatoare.

    00
  2. Inainte sa faci pe desteptul, ai incercat impreuna cu 3 prieteni sa miscati un suport din ala?

    00
    • Astept un sezon, sa plouă bine pe suruburi. Apoi cade singur.
      Străinii, aia nu sunt deștepți ca românii, fraierii ăia fac fundație, îți dai seama ce fraieri? Nu le au cu bormasinile, șaibele și piulitele, ca românii.
      Apropo, cum sa-l misc din loc, cu mâna simplă, sau cu mic ajutorul unei chei de 12-14? Nu ca ar fi mare diferenta…

      00
    • Deci tu crezi ca poti sa desfaci suruburi prinse in asflat cu o cheie? De fizica vorbeai in articol?

      00
    • Nu m-am uitat prea atent la suport, dar oare cu o cheie din aia tubulara cu clichet, din oferta de la LIDL, cat mi-ar lua?
      Apropo, esti biciclist? Ia poza asta si intreaba 100 de biciclisti daca si-ar lasa bicla legata acolo, sa plece opt ore de langa ea in capatul celalat al orasului (ca de asta le-a pus la metrou). Sau, vezi ca sunt discutii pe grupuri de biciclisti, unde povesteste lumea ce si cum.
      Anyway, sistemul prin care aplic cateva sute de newtoni (doar lasandu-ma pe ele, eu si doi prieteni, cum spuneai) in sistem de pargie pe suruburile alea, repetat, ajuta. Huța-huța stanga-dreapta, de X ori. Nici nu trebuie sa fiu prea vizibil, ma las pe ele in ideea ca vorbesc la telefon si ma sprijin de ele. Eu si 3 prieteni. Zilnic, cate 10 minute, cat bem o cafea, ne spirjinim pe ele, in lateral, cu toata greutatea noastra.
      Daca as fi in Bucuresti as face un test (cu mainile goale), dar cred ca m-ar da amenda pentru distrugere de bunuri publice.

      Cel mai bun test, fara sa distrugem noi proprietatea publica, e sa asteptam cateva luni. Sa vedem cate biciclete sunt legate zilnic acolo, si cum evolueaza „treaba asta cu suportii” in sase luni. Poate se inspira englezii si americanii de la noi, sa faca si ei cu dibluri! (apa infiltrata pe langa suruburile alea… indestructibile le face!)

    • Am fost. N-as fi legat-o acolo nici daca rastelurile alea erau betonate la 2 metri sub pamant.

      Poti sa vii cu ce clicket vrei tu de la Lidl, pe alea nu le desfaci de acolo, sunt totusi 8 suruburi. Ai vazut tu hoti care se bataie multe zile si mai apoi, dupa ce darama rastelul, asteapta ca victima sa isi lege bicicleta de… nimic?

      Daca e de furat, se fura pt. ca incuietoarea nu e buna, nu pentru ca niste hoti imping cateva zile la un rastel.

      00
    • e vreo 50e o masina de insurubat.. si esti ‘gone in 60 seconds’
      hmm..cred ca deja le-am dat idei la suedeji
      50e pt 200-300e profit.. not bad

      00
    • stai..mi-am dat seama ca o unealta de taiat ‘antifurtul’ e de vreo 3 ori mai ieftina..
      acum, fiecare dupa posibilitati..sau nevoi

      00
    • Nu stiu eu prea multa fizica dar stiu ca port 46.5 cu picior lat si doresc ca la vara sa te invit la un spectacol, eu scot astea cu piciorul cand e bitumul ala plastelina iar tu imi platesti amenda, e ok? Asta vara m-am pus cu piciorul pe un d-asta si a luat-o la vale putin, nu erau chiar asemanatoare dar tot in suruburi erau prinse.

      00
    • @Ryan Pivovar – eu am 42 la papuc, dar garantez ca din doua „smucituri” le pui la pamant.

      00
  3. @cristi nu esti roman daca nu incerci cu forta bruta sa misti unu de ala …

    @giani: work smart not hard !

    00
  4. 99% dintre bicicliști își leagă bicicleta cu antifurt din sufa,sufa care poate fi tăiată cu sfichiul în 30 secunde maxim. Niciun hot de biciclete care se respecta nu va smulge suportii din asfalt, durează prea mult.
    Un plus pentru faptul că a pus suporți la care poți lega cadrul bicicletei, majoritatea rastelurilor de biciclete permit să ancorezi doar roată. Iar cum majoritatea bicicletelor sunt cu quick release, o legi degeaba.

    00
  5. Copii, daca vreti sa furati biciclete si sa faceti o cariera din asta, nu va luati dupa proful Cristici. Nu rupeti sau demontati stalpi. Dureaza prea mult si atrageti atentia. Furati doar bicicletele care nu sunt legate. Spor la pedalat!

    00
  6. Eu in locul lui Ciucu as fi pus si o camera care sa bata spre gura de metrou si spre rastel. Si as fi facut wconomie la suruburi, nu le mai prindeam in cate 8 :)

    00
  7. Mie ca si biciclist mi se pare in regula rastelul acesta,nu vorbesc de prinderea lui in asfalt.Aiurea mi se par cele de la Lidl care sunt mici,doar pentru roata bicicletei,daca o bagi cu spatele lovesti cu portbagajul in metal,daca o bagi cu fata poti lega doar roata fata care, la majoritatea bicicletelor are prindere rapida adica zero efort la furat.Eu prefer sa securizez bicicleta prin cadrul ei dar poate sunt eu diliu.Chiar ma miram ca Lidl provine din DE unde sunt destui biciclisti si ar trebui sa aibe know how.La Dedeman Pantelimon aceeasi chestie.

    00
  8. „Întrebare suplimentară: Oare de ce în alte țări, suporții de biciclete nu sunt prinși cu șuruburi în pământ ci sunt prinși direct în fundație de beton, turnați în beton? Ce știu ăia în plus, și noi nu?”
    Îs scârţari de aia au betonat suporţii. Fac totul posibilul ca munca să fie mai grea pentru muncitorii români.

    00
  9. NOU
    #21

    Poate, dacă știe ceva engleză să se uite la canalele de pe youtube Time Ghost și World war 2 cu Indy Neidell. Poate și la Sabaton History unde sunt povestite niște episoade punctuale și anumite bătălii. Poate o să-i placă și muzica. ;)

    00
  10. În primul rând, sigur ăla e domeniu public, sau e zona adiacentă a unui mall, aflată în sarcină privată? Unde e făcută poza?

    00
  11. Durează un pic peste o secunda sa tai un antifurt dacă vii pregătit cu o scula de tăiat țevi pe care o cumperi sau o furi de la dedeman.

    De ce ai fi tâmpit sa stai sa scoți șuruburi din ciment? Se vede ca nu ai stat pe lângă un meseriaș care iti repara chestii prin casa și nici nu ai auzit în viata ta de beton armat: dacă torni ciment peste fier, se lipește mai ceva ca superglue.

    Cu ce crezi ca e ancorat veceul în care te caci?

    00
  12. E in regula, primarul de la 6 a zis ca el isi ia cu 500 de lei bicicleta SH de pe un site si ca le recomanda tuturor sa faca la fel, sa nu le fure hotii.

    00
    • da, se stie, hotii fura doar lucruri de valoare de la 2000lei in sus,
      deci practic daca traiesti modest hotii nu vin la tine nicioadata hahahah

      00
  13. Am auzit că Iohannis dă meditații la fizică. E scump, dar merită. Încă o casă.

    00
  14. Matematica gasiti si aici: https://sorinborodi.ro/

    00
  15. NOU
    #28

    Pentru fizica si alte materii mai exista canalul de YouTube „WinSchool” https://www.youtube.com/channel/UC0G7fTq5qtrB5D1rbWr5ZNg (sunt doar un subscriber al lor, nu am nimic de a face cu ei).

    00
  16. Alea nu sunt suporturi de biciclete.Au fost puse acolo ca sa stea cu curul pe ele aia care sparga seminte de floare.Si de dovleac.

    00
  17. Te poti uita la lockpicking lawyer, niciodata nu te complica cu rupt, taiat, dezmemebrat… cand 99% din toate chestiile de prindere se deschid cu o scula de 10 euro in sub 30 de secunde.

    00
  18. Caiete de sarcini pentru achizitii de bunuri si servicii facute de functionari care nu au cunostinte de baza despre probleme ingineresti. Probabil si pentru ca majoritatea sunt absolventi de ASE, Administratie publica sau Stiinte politice, ori Drept, Comunicare publica s.a. – domenii foarte OK, dar care nu te ajuta prea mult cand lucrezi la Serviciul Achizitii. In administratia publica sunt prea putini ingineri si prea multi umanisti (eu sunt unul dintre ultimii, dar am norocul sa lucrez in domeniul in care m-am pregatit).
    Sau tot ce am scris mai sus + functionarul este femeie. Cum zicea și Pitagora, „femeile + tehnologia = failure”.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube