Rezultatele vaccinării într-un oraș englezesc de provincie

Un subtitlu misleading sau pur clickbait ar fi „Zero cazuri de infectare cu covid în urma vaccinării, după doar șapte săptămâni„. Problema e că s-ar referi exclusiv la persoanele de peste 60 ani. Pentru că, până acum, în Anglia, s-au vaccinat undeva pe la 98-99% dintre toți cei peste 60 ani și vulnerabili (aici intră alții mai tineri cu diverse boli). Hai cu graficul (click pentru mărire):

Cifrele sunt de la mine din târg. În stânga e numărul de persoane vaccinate, în dreapta e gradul de pozitivitate în urma testelor. În grafice, numărul de cazuri (mă rog) defalcat pe sexe (stânga – femei, dreapta – bărbați). Datele sunt screenshot-uri din comunicările săptămânale ale consiliului local și puse pe rozul ăla de background ca să nu fie roz pe alb.

Cifre inițiale:

  • 173.292 – populația totală
  • 14.1% pozitivitate medie la 94.000 testați în total de la începutul pandemiei
  • 515 total persoane decedate de la începutul pandemiei
  • 61.740 total adulți vaccinați

Cifre la 21 martie pentru săptămâna anterioară:

  • 63 cazuri covid în ultimele șapte zile
  • 3,1% pozitivitate din 2.035 teste
  • 0 decese

Comparativ, cifrele din 7 februarie pentru săptămâna anterioară:

  • 499 cazuri noi
  • 25,1% pozitivitate din 1.991 teste
  • 27 decese

Dacă vă uitați la grafice, în ultimele două săptămâni nu s-a mai înregistrat nici măcar un singur caz de covid în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 ani (zero în rândul celor peste 70 în ultimele patru săptămâni) și s-a redus semnificativ și numărul în rândul celor cu vârste între 50 și 60 ani (pentru ei, a început vaccinarea acum o săptămână).

A se reține că, cel mai probabil, mai puțin de 5% dintre persoanele vaccinate au primit a doua doză. Abia de vreo zece zile s-a început rapelul aici și se mișcă foarte încet (ceea ce e cumva normal, că n-au fost multe doze când a început campania, la final de decembrie).

Aș mai putea specula că ceea ce se remarcă, în ultima săptămână, ca o menținere sau ușoară creștere a cazurilor în rândul celor din categoria 50-60 ani ar putea avea legătură 1. cu redeschiderea școlilor (în jur de 8 martie, parcă), de unde și creșterea cu un punct procentual la pozitivitate, pe ultima săptămână, chestie confirmată și de Public Health England) și 2. relaxarea, mai ales în rândul minorităților – românii și polonezii sunt campioni la nepurtat mască în magazine.

În altă ordine de idei, 24.406.074 au primit prima doză doar în Anglia (cam 28m în total în UK), respectiv 1.820.530 au primit și a doua doză. Asta se traduce prin 42,9% din total populație UK (n-am cifre defalcate pe Anglia) cu prima doză, respectiv 3,8% cu ambele. Altfel spus, 54,4% din total adulți (peste 18 ani) au primit prima doză în UK (pentru Anglia, 55,1%).

Sigur, în realitate, cifrele sunt probabil altele când vine vorba de cazuri noi, mai ales asimptomatice („N-am nimic, nu mă testez„). Pe de altă parte, sunt trei luni de când s-a instituit, sub o formă sau alta, un lockdown.

Singurele magazine deschise sunt cele alimentare, iar cârciumile au regim exclusiv de takeaway. Orice altceva e închis cu excepția dentiștilor – până și GP-ul (echivalentul medicului de familie) oferă consultații doar prin telefon. Nu ești obligat să porți mască pe stradă, nici nu te caută poliția dacă ai musafiri, dar nu e prea plăcut să nu poți faci nimic altceva decât plimbări în aer liber.

N-am nici o concluzie, poate cel mult că efortul ăsta uriaș, în toată lumea, e subminat atât de state, cât și de populație. Poate că altfel ar fi stat lucrurile dacă lockdown-urile ar fi fost aplicate la nivel de continent (sau, na, UE), în mod coordonat. În orice caz, dacă aveți ocazia, săriți pe vaccin. Eu aștept cu interes să se deschidă pentru cei sub 40 ani – cu un pic de baftă, prin mai prind și eu prima doză.

PS: poza cu Cîțu e la plezneală.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. La noi inca se arunca doze la gunoi si se anuleaza programari.

    00
  2. Am 50 de ani si sunt obez fara alte probleme (factor agravant: nu sunt fumator). De ce ar trebui sa ma vaccinez?

    00
  3. Nu mă tatuez și nu port bască.

    00
  4. Mda, degeaba daca nu au avut voie si la biserica.

    00
    • Fun fact: unul dintre cele două centre de vaccinare din oraș e la templul Sikh, că are capacitate mare, de vreo 600 oameni. Bine, bisericile tot închise.

  5. Te contrazic un pic la “Nu am nimic, nu mă testez”. Personal mă testez de 2 ori pe saptamana, testele îmi vin acasă prin posta. La nevasta-mea la munca la fel, tot personalul se testează de doua ori pe saptamana, direct la centrele de testare.
    Am prieteni, care la fel, se testează de doua pe saptamana.
    Cred ca asta e urmarea testelor suportate de guvern (bine, într-un fel sau altul tot de noi), dar când un test in Romania costa in unele căzuri 5-10% din salariul unora și ai și câțiva membri de familie…

    00
  6. RO Info
    M-am inscris zilele trecute (in week-end daca imi aduc bine aminte) pe listele de asteptare la centrul de la Circ (Pfizer), erau cam 1300-1500 in asteptare, azi mi-a venit SMS sa ma programez, m-am pus pe 1 aprilie.

    00
  7. „efortul ăsta uriaș, în toată lumea, e subminat atât de state, cât și de populație”. Idiocracy rules. Din pacate.

    00
  8. Cand crezi ca va aparea in Uk prima tulpina rezistenta la vaccin?

    00
    • Nu cred că apare prea curînd una rezistentă. Ar însemna ca virusul să-și modifice mecanismul – practic, să renunțe la proteina sufletului – iar Pfizer și Moderna fix asta targetează, în timp ce AstraZeneca targetează „semnătura” virusului. Cel mult „mai rezistentă”, dar cum deja au fost suficienți bolnavi, sînt destui vaccinați etc., Plus că s-a constatat că virusul gripal obișnuit omoară coronavirusul, că e mai războinic, deci dacă se dă drumu’ la aglomerații și începe să circule și gripa pe lîngă vaccin, o să fim bine.

  9. Alex, poți să te programezi la vaccin aici fără sa aștepți până îți vine rândul, “românească” învățată de la engleji: spui ca ești unpaid carer și nu te întreabă nimeni de dovadă

    00
  10. „PS: poza cu Cîțu e la plezneală.”

    Hm, cam nereușită, încearcă una cu Bahmuțeanu-Prigoană-plici

    00
  11. Azi a anunțat dl. Cîțu că mai sunt inscrisi 700.000 oameni în platformă și vaccinează 50-70.000 pe zi. În maximum 10 zile nu vor mai avea pe cine sa vaccineze la noi. Avem o problemă foarte mare. Cauzele pentru care nu se vaccineaza oamenii? Multiple. Eu as numi aici nemernicia autoritatilor de pana acum, care au permis sa se vaccineze toti gradatii si ”esentialii” din institutii de stat, din astia ”vulnerabili” din categoria 35-45 ani,

    00
  12. la cum vad ca merge lent vaccinarea in alte tari, ma bucur ca sunt in Romania. Pana la ora asta sunt demult vaccinat cu prima doza si astept rapelul mai ceva ca premiera la Avengers Endgame

    00
  13. Foarte reusita vaccinarea si lockdownul la engleji. Ma gandesc ca sunt foarte multumiti si ca o duc bine.
    Frumos sti sa povestesti domnu Alex. Nu ma gandeam ca engleji matale o duc asa bine.

    P.S. Weekendul trecut erau vreo 10.000 de mii prin Londra protestand impotriva masurilor sanitare https://www.youtube.com/watch?v=hLPHqoguNVQ . Erau unu in altu, fara masca si se bateau cu politia. Sange de cuceritor nu de cucerit ca romanasii. La noi is ori de aia cu capu plecat ori de aia tradatori care stiu sa minta frumos pe ceilalti.

    00
    • N-as fi asa pesimist. Avem si noi o groaza de tampiti sosocisti si tot felul de daci liberi.

      00
    • Ce-are sula cu prefectura? Era vorba de rezultatele vaccinării, nu despre niște amețiți care nu știu pe ce lume trăiesc.

      Idioți sînt peste tot. Iar weekendul trecut a fost un soi de protest global, de zici că s-au coordonat pe Twitter. A fost aleasa aceeași zi în mai multe țări din Europa, inclusiv protestul șoșoacei. Altfel, la faza asta, englejii sînt dobi, că de luni se ridică o serie de restricții, iar din 12 aprilie, altele și tot așa, la fiecare trei săptămîni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.