Prima mea fotografie

photo_set

Acum 20 de ani, familia avea un aparat foto chinezesc, cumparat de la niste polonezi zambitori. Agata filmul, nu il derula uneori, dar facea niste poze prea bune pentru ce pocnitoare de aparat era. Desigur, nu aveam voie sa umblu la el, ca il stric.

Prin ‘99 mi-am cumparat un aparat foto Fed din târg (burghejii aveau Zenit, ai dracului!). Il foloseam pentru a face fotografii pentru laboratorul foto. Am descoperit apoi un vecin care avea ustensile pentru developat poze pe alb-negru, si l-am imprumutat sa imi developez pozele, pentru ca in Bucuresti nu gaseam decat laboratoare care developau pe hartie color. Hartia normala mi-o luam de la Unirii, iar solutiile de la un magazin Azomures de langa Romană. Era o bucurie sa bagi hartia in apa si sa astepti sa iasa poza ca sa vezi daca ai facut expunerea bine.

Prin 2006 m-am lenevit. Mi-am luat un S3 IS, l-am pus pe automat si asa a ramas si azi, desi aparatul s-a mai schimbat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

 1. Vezi in paragraful doi ca ai „targ”-uit de doua ori :P

  00
 2. Si eu am avut un Smena8M, facea poze frumoase, si le developam in baie. Faceam poze alb-negru cu un aparat de marire Krokus. Aveam 14 ani atunci… Ce vremuri :)

  00
 3. Primul meu aparat era un Smena si facea niste poze excelente la meciurile de fotbal intre a V-a A si a V-a B… Apoi am avut o super scula chinezeasca Qingdao care m-a tinut vreo 10 ani… facea poze bune :)
  Primul digital l-am luat din HK. Negustorul mi-a zis ca imi da un Pentax exceptional la 200 dolari (US nu HK)… I-am zis ca n-am incredere in aparate digitale, bla, bla… Mi-a scos fix acelasi aparat si mi-a zis „Pe asta ti-l dau pe 20 dolari ca e facut pe aici pe undeva. Incerci si daca-ti place vi si iei altul”. Il am si acum dupa 6 ani si a facut poze de le-am publicat si in reviste de travel :)

  00
 4. dacă ăia cu zenit erau burgheji atunci eu, înainte de ’89, puteam fi numit puiuț de comunist pentru că aveam pentacon.
  formidabil aparat, păcat de el că acum se prăfuiește într’un fund de sertar.
  notă: totuși, părinții mei n’au fost membrii de partid. i’am întrebat mereu cum dracu’au reușit. mi’au răspuns că n’au vrut, pur și simplu.

  00
  • @al_core: tata zicea ca n-are motiv sa plateasca cotizatia la partid. si dupa aia i-a aruncat lu mama calendarul cu iliescu. se dadusera la fabrica si a venit acasa cu doua.

 5. tare… sa mai ai chestii de genul eu cand ma uit pe albumul familiei sau cand eram mic!:) si ma apuca nostalgiile!

  00
 6. Titlul e „Prima mea fotografie” si eu credeam ca poate vad prima ta fotografie. Se pare ca era una intins pe pat, pe burta in pielea goala asa ca te-ai decis sa nu o mai publici, nu? ;)

  00
 7. Noi am avut doua Smena, unul s-a pierdut si unul s-a stricat, dar vedeta familiei a fost un Canon automat, cu autofocus si motoras primit pe la sfarsitul anilor 80 din State de la un var. Tata nu putea deloc sa priceapa cum functiona aparatul ala, fara sa reglezi diafragma, timp de expunere si distanta… La inceput s-a uitat ca la felul paispe pe primele poze. :) Unde pui ca era color!
  Eu am avut un Sontec primit moca in campania electorala a lui Padure de la GEPA in clasa a 8-a sau a 9-a, pe urma am folosit impreuna cu prietena mea un Canon pe film (3X Zoom optic, cool, cum se lungrea obiectivul ala), iar in final un Digital de 3 medapixeli. Acum am un Fuji S7500 pe care il tin mai mult pe auto.

  00
 8. *Smena, evident.

  00
 9. Poti explica de ce unele articole le scrii cu diacritice si altele fara ?

  00
 10. NOU
  #13

  Daca l-ai lasat pe automat asta ca inseamna ca te-ai lasat si tu de fotografie (mai serioasa) ?

  00
 11. haha, eventual imbracat in fetita, era o moda… =))

  00
 12. @al_core
  Cât vrei pe el ? Că mie mi se pusese pata vara asta să îmi iau un aparat analog.

  00
 13. @done8989
  hmm… nu m’am gândit să’l vând. probabil n’o s’o fac, cel puțin nu acum.

  00
 14. i love s3 is.il am si acum.tot pe automat

  00
 15. Zenit e cel mai tare bine si Leica are un prieten de al meu un zenit cumparat de curand de ala clasic a dat 80 de Ron pe el mama dar face niste poza(fireste e pe film) il foloseste mai mult la Portrete… da suflet fotografiilor

  00
 16. Târgul din Craiova s-a dus pe pwola. Şi vreau unu care să ştiu că funcţionează, dar mai caut …

  00
 17. Zoso, esti fan Primo Emporio?

  00
 18. Nu inteleg o chestie. Titlul articolului este Primea mea poza, da voi vorbiti de aparate. Oh, crap, ma bag si eu. Primul meu aparat a fost un Canon S5IS, care a mers perfect pana in clipa cand cineva mi l-a furat spargand masina i n care statea aparatul meu pe timp de clubbing:P

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube