Povestioare din campania electorală de la Brașov

Ieri noapte a început oficial campania electorală și după ce i-am admirat pe băieții din PNL, USR și ALDE cum puneau cot la cot afișe la avizier, am îndepărtat ursul de la tomberonul blocului și am scotocit în el să văd ce ziare electorale se mai fac.

Ăsta o să-i placă lui Vali, că în el sunt promiși cam 30 de kilometri de piste pentru biciclete. Este editat de Agenția Metropolitană Brașov, din bani publici, și face campanie actualului primar, George Scripcaru (PNL). Șeful AMB este Dragoș David, fost europarlamentar PDL, și a devenit celebru în cadrul scandalului cu „Băieții deștepți din Energie” în care inclusiv Banca Mondială și FMI ne-au avertizat să nu mai fim hoți.

Primarul a fost recent achitat în vreo 5 dosare penale, mai are parcă unul și scapă și de ăla. Dacă vreți să știți de ce, întrebați-l pe Tolontan, că prin 2011 i-am trimis documentele în care se vedea cum procurorii DNA Brașov au primit locuințe de servici de la primărie și dup-aia le-au cumpărat la un sfert din prețul pieței, tot de la primărie. Nu știu de ce n-a mai publicat ancheta aia, pe-atunci o dădea dur cu patinoarul de la Brașov și zicea cum procurorii o să-l salte și o să fie grav.

De partea cealaltă, campania împotriva lui Scripcaru se poartă la nivelul ăsta, în care alegătorii bătrâni sunt considerați super-retardați.

Hai să vă povestesc ce-i cu articolul ăla simpatec în care primarul e „ostil credinței și bisericii”.

Pe Tâmpa e o terasă drăguță cu o grotă în spate, toți ați trecut pe-acolo dacă ați vizitat Brașovul. În urmă cu 100 de ani în locul acela era un birt. În grota aia veți vedea un fel de vană de piatră, ei bine, exista o artă străveche a cârciumarilor, pierdută acum, care spunea că trebuie să ții berea la rece. Berea era adusă cu măgarul, pe drumul ăla 22 de serpentine, ce trece pe sub telecabină și depozitată în vana aia, unde era și un bloc de gheață, cum se făcea răcirea pe vremuri. (Protip pentru HORECA: în zilele noastre există dispozitive electronice care răcesc berea, dotate cu ușă și termometru, trebuie doar ținute în priză).

Ei, un grup de dacopați locali, conduși de un tip pe nume Liviu Pandele, fondatorul unei masonerii de rit dacic, ceva minunat (din care fac parte și consilieri locali de la Bv) au venit cu ideea construirii unui paraclis ortodox acolo. La un moment dat voiau chiar să pună o cruce în grota aia pe care ei o denumesc „grota Fecioarei Maria”. Obsesia cu Fecioara Maria vine de la faptul că hramul Bisericii Negre e Sfânta Maria. Prin 2010 grupul ăsta făcea presiuni să numească pe Fecioara Maria ocrotitoarea orașului, cam cum e sfântul Dumitru la București. Și pretind că cumva s-a consfințit treaba asta, deși nu găsesc vreo confirmare de la BOR pe temă, pentru că nu prea poți să șutești un protector de la evanghelici și să-l bagi pe gât ortodocșilor, așa, că ți s-a sculat ție.

Bun, ăia din gașca lui Pandele (are oameni prin PSD, PNL etc) tot propun în Consiliul Local construirea paraclisului în fostul birt. Primarul îi refuză, că nu poți face așa ceva întrucât Tâmpa e rezervație naturală și n-ai voie să construiești acolo. Plus, că ai nevoie și de o apropbare de la Academia Română și trebuie să știi cum să dai o șpagă, să faci o intervenție, ca pe vremea când era Ionel Haiduc președinte și a aprobat restrângerea ariei protejată să facă unu niște blocuri în Răcădău (ălea făcute de băiatul ăla Cărmăzan, „suveran” care și-a omorât bunica că nu-i dădea bani de droguri). Habar n-am dacă te poți înțelege cu Ioan Aurel Pop, aparent îi plac și lui banii, s-a văzut cu Huawei și 5G-ul, și e și șagunist de-al nostru, a fost coleg de clasă cu Sârbu.

De-asta e primarul acuzat că e împotriva Bisericii și credinței. Apropo, Scripcaru e faultat frecvent pe chestii religioase, că el nu e ortodox. Tehnic vorbind – puțină lume știe – nu e chiar moldovean, ci ceangău din Moldova, adică un fel de ungur. Pe la începutul carierei lui în administrație ungurii din primărie vorbeau în maghiară cu el de față și-l făceau prost, având impresia că un moldovean oarecare și nu înțelege ce măcănesc ei. E, ungurii ăia nu mai lucrează în primărie.

Poate altă dată, dacă mai vreți, vă voi povesti altă dată cum tipul care deține ziarul cunoscut în toată urbea drept „ziarul lui Scripcaru” candidează curat-uscat din partea USR-Plus la Consiliul Județean și cât de greu a fost convins un consilier local FDGR să nu mai umble, literalmente, cu zvastica la gât măcar când participă la ședințe, că cică ar fi ilegal să afișezi simboluri naziste în instituții de stat.

Bonus: asta e de la vizita de ieri a premierului Șică, la partea în care a promis Complex Multifuncțional. La conferința de presă s-a acoperit greșeala c-o foaie, de-aia arăta ciudat panoul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

 1. Dar să știi că ocolim Brașovul din alte motive

  00
 2. ” un fel de ungur”
  – De ce ma discriminezi, nene?
  – Pentru ca esti negru, ‘te-n pricepere de ungur! ;-)

  01
 3. Poate tu sa imi trimiti urmatorul pui de urs pe care il gasesti in scara de blog, ca zoso imi ignora cererile.

  00
 4. Si pe cine votati la Bv? Pe Coliban?

  00
 5. Ce heirupisme de tot kktul, cica „De aici incolo incepe, de fapt, adevarata…” si da-i si lupta :)
  Nu cred ca numai alegatorii batrani is considerati retardei, cam toti is luati de prosti. Ori poate toti astia vb asa din reflex/atata stiu ei (doar limbajul de Stefan Gheorghiu)?

  00
 6. Eu, autointitulat prietenul tău, spun: bravo!

  00
 7. Autorul e criptic cu acea ”masonerie de rit dacic”. În clar este vorba de Ordinul Suveran al Sfintei Fecioare Maria, un fel de paramasonerie inventată de nimeni altul decât generalul Chelaru Mircia (așa-l cheamă în buletin!) și unde Pandele Liviu e Mare Comandor.
  Despre sinistra caricatură OSSFM puteți citi aici: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/generalul-mircea-chelaru-ordinul-suveran-sfintei-fecioare-maria-mare-preot-635228.html
  Despre Pandele vă mai spune Eftimiu…

  00
  • Am in plan să fac un mega-interviu cu gagiul, a fost ucenicul lu tata la uzină până l-au arestat pentru furt. Pe Pandele, că taicăl nu e mason, știe o meserie și are succes la femei.

   A, și inițial ordinul ăla așa se numea, de rit dacic, i-au schimbat numele după un timp.

 8. Sa faca aeroportul, asta e cel mai important!

  00
 9. La noi la Bra…gadiru primarul este tot un psd-ist din PNL. Ultima isprava a lui si consilierilor PNL a fost sa puna un pret minim de 60 euro / mp la achizitionarea unui teren pe care sa construiasca scoala si gradinita.

  00
 10. @ Eftimie: a nu se confunda Dragoș David cu Mihai David. Mihai, zis Mache, e ăla de a fost no1 la Hidroelectrica. Omul e și open minded, o freacă pe Simina de la Delcar, fosta nevastă a lui Călin Costan, și face afaceri cu energie electrică cu patronul ICCO. Cică au fost toți 3 colegi de grupă la fac, triunghiul perfect. Dragoș David e un panglicar, a furat peanuts prin firma de construcții a lui frate-său
  Restul articolului e mai accurate sau îl aruncăm cu totul la coș?

  00
  • @curly, de ce crezi că l-aș confunda pe Dragoș cu văru-su? Gen, Dragoș David, eurparlamentarul care a fost comisiei de energie din PE, nominalizat direct în scandalul băieților deștepți?

   Ai impresia că sunt lăbarul de Dan Alexe de la Europa Liberă, sau cum? Forces Motrices France, una din firmele implicate în afacere avea doi asociați, unul era Dana Chebuțiu, soția lui Adrian, omul de încredere a lui Buzăianu. Și asistenta personală a lui Dragoș cât a fost șeful comisiei.

   Pe Mihai David îl știu de când l-a propus Niță Pateu director la Termo (viitorul CET/Tetkron) și a venit penibilul cu un dosar de diplome să justifice cât e de bun. La o conferință de presă la sediul de la Făget, că pe-atunci acolo erau. Poți să-l întrebi pe Niță care a fost reacția lui după ce l-am dat în fapt („cine e arogantul ăsta și de cine e plătit?”).

   Vrei să fiu mai accurate de-atât?

   PS. Treaba cu Simina e veche, s-au mai schimbat lucrurile.

  • @Eftimie: my fault

   00
 11. Chiar sunt curios la faza cu FDGR-istul, că la Sibiu avem de ales între frau Fodor de la Forum și diverși.

  01
  • NOU
   #23

   Dă-i cu “sașii” ! ;)
   Mulți dintre ei au nostalgii ariene, donaulanduri și alți pitici gothici pe creier.

   00
 12. Biserica Neagră purta hramul Sfintei Marii pe vremea când era catolică.

  După ce a luat foc in sec. 17, i-a rămas numele de Biserica Neagră, chestie care i-a coafat bine pe evanghelici, că ei nu prea au treabă cu Fecioara Maria. Bisericile evanghelice nu au “hram”.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube