Politica este negociere, iar negocierea este moarte

PSD și PNL blocau aprobarea bugetului Capitalei, că voiau chestii. Azi s-a aprobat cu majoritate de voturi.

Ce voiau în buget? Păi, mai puțini bani la cultură și la consolidat clădiri, și mai mulți bani la asistență socială, subvenționat transportul în comun, subvenționat gigacaloria și alte minuni de genul.

Prin amendamentul PSD şi PNL, bugetul Proedus se va diminua cu 25 de milioane de lei, al ARCUB cu 17 milioane lei, al ALPAB cu 20 de milioane de lei, al Creart cu 13 milioane lei. Se mai diminuează cu 30 de milioane de lei banii destinaţi Administraţiei Străzilor, dintre care 14,5 milioane de la obiectivul “Indicatoare rutiere trecere de pietoni echipate cu lămpi cu leduri alimentate de panouri fotovoltaice inclusiv stâlpi”. Se mai taie 20 de milioane de lei şi de la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. (sursa)

 

Ăsta e genul de compromisuri pe care trebuie să îl faci ca politician într-o țară unde mare parte din oameni sunt preocupați doar de nevoile imediate și atât. Orice altceva trebuie dat la o parte, că poate se rezolvă de la sine. Degeaba vrei să faci chestii dacă jumătate dintre locuitorii orașului au ca orizont doar subvenții și înlesniri (da, știu că peste tot transportul în comun este subvenționat).

 

cort-campanie-lucian-patrascu-psd-brasov

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. NOU
    #1

    sunt extreme si extreme. De ex la Oradea s-a facut mare buzz ca se schimba toate tevile de termoficare din oras si se pune centrala pe gaz care si produce curent care poate fi vandut, deci cetateanul sa resimta la buzunar ca e mai bine sa fie in sistem centralizat. Acum 2 ani factura la intretinere maxima de 600 lei, acum 950 lei. Pe atunci erau pierderi, acum nu sunt, tevi voi, centrala noua, totul mai eficient, ei nu ajuta cetateanul cu subventii fiindca ei investesc. Spune-i omului de rand ca nu e furat cumva, din moment ce pe vremuri cu centrala pe carbuni, ineficienta, tevi sparte, platea mai putin si tot avea 90% din timp caldura :) De ce ar vota el schimbarea?

    Da, sunt costuri pentru progres, dar trebuie sa mai simti si un beneficiu, mai musti din morcovul ala din cand in cand, nu doar te uiti la el.

    Comentariu apreciat.8523
    • Doar ca s-au scumpit gazele, s-au marit salariile si tot ce e consumabil. Sunt convins ca primaria nu face profit din caldura pe care ti-o livreaza.

      Indecis. Tu ce zici?3820
    • Pentru muritorii care nu stiu cum functioneaza sau nu vor sa stie cum functioneaza asta cu intretinerea locuintei.
      Acum 2 ani factura la gaz era 500-600 lei, acum e 1000-1200 si am si un grad in minus in locuinta.
      Dar stau la casa si nu am avut parte de subventii la trait, asta pana cand nu si-a bagat coada mirificul guevern psdnl si din cauza lor platesc in continuare facturi „subventionate” duble.

      Comentariu apreciat.555
    • Tovarase @monciu, anul asta am constatat cu surprindere ca mi s-a triplat factura la gaz. Si am centrala noua, tevi noi..da ce sa vezi, si pret nou.
      Asa ca sa spui multumesc cu crestere de pret de 50%

      207
    • NOU
      #5

      Cei de mai sus plătesc dublu gazul lor, extras din subsolul țării, doar pentru că unii au liberalizat piața de energie. Dar ei habar n-au de asta, și nici nu pare să le pese, în timp ce au timp să le explice altora chestii. Mișto.

      Indecis. Tu ce zici?1126
    • Salutare @Mihnea aka – Patraulea 😂😂😂😂 cu o întrebare vin la tine: te regăsești în expresia „Noi nu ne vindem țara!”

      87
  2. Nu sunt de acord cu subventii si ajutoare in masa insa sunt ok cu taiat bani de la cultura, atunci cand nu ai bani cultura nu intra deloc la prioritati si este firesc sa nu aiba bani. Arcub face muzica si are buget de peste 17 milioane (daca asta e doar taierea) si Creart de traditii si arta populara (din ce vad) si are buget de peste 13 milioane?

    Eu le-as taia pe amandoua si as baga banii in prima, Proedus pare ceva misto cu sport si educatie pentru tinerei si mase, insa din pacate astia taie si de acolo.

    Insa astept cu interes comentariile despre cum Bucuresti este cel mai tare si bogat oras al tarii insa are nevoie de subventii la orice.

    Indecis. Tu ce zici?3835
    • Proedus in general a facut proiecte faine.

      48
    • As spune ceva de Arcub si cum este el client captiv al unei firme dar nu mai am cum dovedi cifrele in cazul unui mic proces :-D

      Comentariu apreciat.271
    • tu esti constient ca e vorba de bugetul local?

      aia sunt banii produsi in bucuresti si pe care bucurestiul ii cheltuie cum vrea el. chiar nu inteleg ce ii fute grija pe locuitorii altor localități de subventiile oferite de primaria bucurestiului cetatenilor bucurestiului din banii luati sub forma de taxe si impozite de la aceiasi cetateni ai bucurestiului.

      fa, cetatenii bucurestiului au dreptul sa dezbata, prefere sau injure politicienii locali pentru felul in care este cheltuit bugetul, arcub, luminite, termoficare sau tramvaie, dar atat. daca ai buletin in vascauti, taci dracu din gura, ca nu e treaba ta.

      22
  3. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 7096
    • uneori un act cultural nu este apreciat / nu reuseste sa gaseasca fonduri la momentul lansarii lui. vezi Brancusi. Arta nu este o aface a carui scop este sa vanda si sa produca profit. Scopul artei e sa educe, sa deschida minti.
      Acest argument sustine necesitatea finantarii artei din bugetul de stat.

      Comentariu apreciat.8025
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1864
    • Te rog sa incetezi cu exemplul Brancusi. Era un om extraodinar de talentat dar la fel de pus pe japca si capatuiala ca majoritatea „taranilor” din vremea aceea. Tarani care „te ardeau pe unde puteau”. Citeste te rog corespondenta pe care o poarta cu prietenii si ii spune unuia, la un moment dat, ca a mai pacalit un client si i-a turnat o opera „orginala”, cand defapt folosea matrite pentru lucrari facute anterior. Citeste cu ochi critic cum face mulaj de pula supradimensionat si il vinde la suprapret, cum zgarie 2 bolovani si zice „sarutul”.
      Nu zic ca daca nu e David nu e sculputura, dar Brancusi e fix exponentul celui care vinde un rahat la pret de aur si se lauda ca a dat o teapa. Ca in timpul in care face asta, gaseste un curent favorabil de opinie cred ca e doar o coincidenta.Mult mai bun pentru Roamania mi se pare exemplu Halep, discutabil cu partea cu dopatul, dar care avand un fizic mediocru, antrenori slabi in perioada de formare, reuseste muncind extraordinar sa ajunga in top 10, de conjutura numarul 1, dar in top 10 este jucatarea care a stat cel mai mult. Talent poate, dar nu extraordinar, insa munca si incapatanare ca o sa reuseasca. Asta ne trebuie noua, sa muncim, nu sa fim „binecuvantati” de talent.

      Comentariu apreciat.9920
    • Special cu mânuță rișie acilea.

      Dacă sistemul, cu adevărat, permite sifonarea de nani către mediocrități, soluția nu e să tai banii care ar susține (și) valoarea.

      Roadele culturii nu se culeg imediat.

      Uite, sincer: eu vreau ca din taxele platite de mine sa se ducă (cât mai mult) spre cultură.

      Și banii alocați (de fapt: reținuți) sănătății, educației etc sunt vămuiți de șmecheri. Și, ce facem, nu-i mai alocăm?

      Indecis. Tu ce zici?2813
    • NOU
      #16

      Uite, sincer: eu vreau ca din taxele platite de mine sa se ducă (cât mai mult) spre cultură.

      Nu vrei să se ducă pe fotbal?

      185
    • >> Brancusi e fix exponentul celui care vinde un rahat la pret de aur si se lauda ca a dat o teapa

      Brancusi efectiv a facut o pla aurita si a vandut-o ca arta – Princess X.

      Comentariu apreciat.453
    • Nu vrei mai bine sa dai tu, din banii tai, unde vrei? Uite, eu nu vreau ca taxele mele sa se duca spre ICR, CNC sau concerte gratis. Daca consider ca un act artistic/cultural merita, atunci ma duc si platesc bilet. Muzeu, teatru, film, busker la metrou, daca imi place EU le dau bani pentru ca fac ceva ce apreciez, nu vreau sa primeasca bani de la stat doar pentru ca exista.

      Indecis. Tu ce zici?3017
    • Lapis – nu, sportul chiar este domeniul cel mai enervant, din acest pdv. Cel putin fotbalul: ce parale (munți de bani) învart jucatorii buni, ce bani învârt impresarii, șmecherii de la Ligă și de la Federație, și care este performanța fotbalului românesc? Ultima Cupă, ultimul Campionat Mondial – când au strălucit „ai noștri”? Cine s-a temut ca pică in grupă cu noi?

      Sportul (pentru copii si tineret) trebuie încurajat. Fiecare orășel ar face bine să atragă copiii spre sport (fotbal, de ce nu? Atletism, gimnastică, oină – orice. Ar umple timpii de tiktoace, devurmărit influențări și ar scoate om din copil. Cu muncă, cu disciplină, cu rigori, exact cum e și viața de adult)

      245
    • Moto – daca mi s-ar permite (ca de retinut se rețin oricum) să directionez cât și unde vreau eu, ar avea sens discuția.

      Sau poate accepți s-o indrept spre banii dați (tot din taxele mele) către biserici?

      45
    • NOU
      #21

      @florinel⁶

      Deci curvinism virgin.

      Ok, nu am cum să te schimb…

      22
    • @Septimiu: spune asta celui care a lipit banana cu scotch.

      80
    • Lapis – nici nu se pune problema ca X să schimbe pe Y printr-un schimb de comentarii.

      Dar mă jur ca n-am înțeles ce-ai vrut să-mi reproșezi? Curvismul ăla nu pare o vorbă de laudă. Ce-o fi așa de greșit să prețuiești cultura?

      (Ca fapt divers – oare pricepe lumea ce-i aia cultură? Dincolo de șabloanele cu teatrul și cu niscai artă plastică. Serios, aș pune un pariu gras: majoritatea izvoditorilor de păreri habar n-au care-s domeniile, „ramurile” culturii. Sau procentual: cam cât din viața omenirii este definit și guvernat de ceea ce inseamnă cultură?)

      21
    • @florinel⁶ – eu sunt ala anti cultura, trebuie sa recunosc. De la un moment incolo trebuie sa lasi omul liber sa fie prost. Daca eu vreau sa ascult manele atunci aia e, nu trebuie sa dea bani primaria sa organizeze concerte de muzica simfonica in speranta ca imi schimb eu preferintele.

      In acelasi timp riscul este sa dai bani pe niste chestii inutile si sa tii in viata niste ramuri care nu au sens. Pe acelasi principiu putem sa popularizam sporturi care nu sunt populare in Romania, de genul hochei sau cricket ori mai bine niste meciuri demonstrantive de oina, nu?

      Sau ca sa vorbim de muzica, hai sa bagam bani in jazz pentru ca e o muzica mai culta si uite ca nu are loc pe piata de manele, rock sau trap.

      52
    • Bigbear: divertismentul e una, cultura e alta.

      Știu ca (pentru unii) e ușor de confundat, dar niște hărmălaie plătită de vreo primărie NU ESTE CULTURĂ!

      Despre restul: se pot arăta și argumenta destule, dar cui folosește? Articolul de pe blog se consumă cât e cald. Plus că Lapis Lazuli (ce nick cultur-nick!) s-a resemnat – nu mă poate schimba!

      20
  4. Pai pe alta parte sustineti ca n.aveti VOI loc pe strada de alta masini, aici is total de acord cu subventia la tansportul in comun.ca daca ai face 5 lei biletul, toti am merge cu ce avem, mai ales ca nu punem ori2 ,cateodata e ori 6.asta e, pierdem 30 min in trafic.cat despre cladiri,blocuri care iti cad in cap, total de acord.acolo ar trebui intervenit, ca banii se plimba aiurea prin bugete inexistente.

    202
  5. Ce mizerabili…

    39
    • NOU
      #28

      Mizerabili, mizerabili, dar nu îndeajuns cât să-i provoace pe oameni și „culturiști” să intre peste sediile partidelor, primăriilor, consiliilor etc.

      Lucrurile încă stau bine…

      313
    • Stai sa interzica centralele pe lemne in conditiile in care jumatate de tara le foloseste. Cred ca acela va fi ultimul strop.

      133
  6. NOU
    #30

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 747
  7. Arcub ăla e o șustă infectă prin care se sifonau bani grămadă de pe vremea duamnei. Mă mir că n-a fost închis de ND când a devenit primar, poate a fost un token bun de negociere.

    Fără bani de stat la cultură d-asta de carton. E la fel ca atunci când primăria dă bani către Tudor Chirilă să cânte la zilele orașului.

    La fel și cu menținut direct echipă de sport cum e CSM.

    Faci infrastructură pe care o menții si închiriezi căci are nevoie de investiție inițială mare, dar de ce să ții și echipa de sport tot de la buget?!

    Comentariu apreciat.433
    • Taierile principale nu sunt de la cultura. „30 milioane lei de la Administrația Străzilor, 20 milioane lei de la Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, 56 milioane lei de la capitalizarea companiei municipale Trustul de Clădiri Metropolitane, 40 milioane lei de la reabilitarea casetei Dâmboviței, 15 milioane lei de la consolidare imobil bd. Regina Elisabeta 29-3.”

      De ceva mai mult de doua ori mai mult decat cele de la cultura.

      Dar, cum zice si Zoso, asta e majoritatea in CG, cu asta nogociaza primarul. Asta e democratia.

      120
    • Mie chiar îmi place cum canta Chirila.

      12
  8. Cultura my ass!
    Doua exemple de Cultura din Timisoara.
    1. Bugetul de venituri ai cheltuieli al Teatrului National Timisoara pe 2024:
    – venituri total: 46,7 milioane lei
    – venituri proprii: 0,691 milioane lei
    – subventii: 46 milioane lei
    98% din venituri sunt subventii
    – cheltuieli total: 46,7 milioane lei
    – cheltuieli de personal: 8,6 milioane lei
    – cheltuieli bunuri si servicii: 10 milioane lei
    – cheltuieli de capital(reparatii): 27,8 milioane lei

    Pe ce cheltuim banii? Sa reparam cladiri si sa platim salarii.
    Nu pe cultura.

    2. Dupa un lung conflict intre directorul directiei judetene de cultura si fostul primar, podul de pe Mihai Viteazul nu a fost reparat.
    Primarul vroia sa il repare si sa il extinda.
    Directorul vroia sa il tina ca monument de arta, ca vezi doamne trebuiau sa puna statui cu episcopi unguri acu 100 de ani.
    Drept urmare podul va trebui sa aibe restrictii de tonaj si viteza pentru ca exista riscul de prabusire. Asta pentru dom’ director a considerat un pod o lucrare de arta…

    Cultura de Stat e cea mai groaznica imbecilitate creata vreodata.
    Mananca bani si nu creaza nimic valoros pentru societate.

    Comentariu apreciat.427
    • Idea de a da banii de la stat pentru cultura a aparut de mult, mai recent de prin Franta de pe la Voltaire dar erau si inainte cam de cand dictatorii vremii si-au data seama ca cetatenii pot sa fie influentati de artisti, scriitori, etc.

      Asa ca se dau bani NU ca sa se sustina cultura ci ca sa NU SE FACA cultura. Artistii sunt platiti sa nu faca cultura. Muzicienii sunt platiti sa NU faca muzica. Ziaristii sunt platiti sa NU faca presa. Sa ramana intr-o zona calduta, sa nu trezeasca muzele, sa nu cumva provoace cetatenii sa gandeasca.

      Asa ca bani pentru adormit populatia vor exista intodeauna.

      242
    • @Add
      Daca mergi cu ICE, iti poti cumpara locul. Alegi tu unde, la geam sau la culoar. Daca cumperi biletul din timp, e super ieftin. Grevele sunt anuntate cu 48 ore inainte si iti poti primi banii inapoi.
      Nu sunt angajat DB su mi-am luat si eu tzeapa o data…. Pentru ca am fost prost si nu m-am interesat dimineata
      Dar vezi ca atunci cand sunt greve, greva inseamna ca din un tren la 20 minute va circula un tren la o ora, adica daca te organizezi, nu ai chiar asa mult de suferit

      43
    • Am dat click aiurea, raspunsul de mai sus trebuia ceva mai jos 😁

      11
  9. La Constanta s-a „reparat” rețeaua de incalzire centralizată pe citeva bulevarde, schimbat capace de canalizare (care nici acum nu-s la nivel) si asfaltat, cu conditia să se facă benzi unice pentru transportul in comun. Dar la care benzi (cu statii, indicatoarele si marcajele necesare) NU se va face receptia acum, deși sînt aproape gata, ca sa primeasca injuraturile noul primar atunci cind lumea nu mai poate parca pe prima banda. Ca parcari noi…ioc prin cartiere, bașca s-au construit blocuri printre case si strazile sint colmatate cu masini. Cum s-au dat autorizatiile? Poate ne spune Moș Teacă geamirache dupa ce pierde mandatul de primărete…

    70
  10. Cu referire la subvenționarea transportului în comun poate cineva să spună sau să explice cum funcționează (fostul 9€ Ticket), actualul 49€ Ticket? Nu de alta dar poate le vin unora idei. Eu nu pot că mi-am scos capul din cur. S-avem scuzați!

    57
    • NOU
      #40

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 430
    • Lapis Lazuli Nazar Judetul Vaslui nu subventioneaza nimic, el nu produce nici cat consuma. Platile de la buget pentru infrastructura si serviciile din judet sunt mult mai mari decat impozitele platite acolo.

      Comentariu apreciat.343
    • Alooo!!! Nu merge cu nici un go figuri pe stânga… eu ceream ca cineva să explice chestii de transport public în comun.

      51
    • 9€ ticket a fost o incercare de a face oamenii sa isi indrepte atentia si spre mijloacele de transport in comun. Sa lase masina acasa cand pleaca intr-un city break de exemplu. Si a functionat perfect. In weekenduri trenurile erau full, cand zic full vreau sa zic ca erau destul de multi si in picioare.
      Chiar a existat o statistica, nu ma apuc acum sa o caut, in care arata ca numarul masinilor pe autostrazi a scazut.
      Dupa ce 9€ ticket a murit, multi si-au dat seama ca de fapt era o chestie buna…. Dar cu 9€ nu era rentabila. Si atunci statul german a propus(obligat) ca fiecare land sa contribuie cu o suma si cetateanul de rand sa plateasca 49 euro pentru un abonament lunar la orice mijloc de transport in comun(exceptie fac ICE si IC). Si se pare ca solutia a fost mai mult decat buna. Sunt vreo 20M persoane cu abonament lunar. Da, am vazut inca persoane care fac blatul, dar amenda te arde suficient incat sa nu mai faci si a doua oara. Nu mai sunt la fel de multi calatori (acum in lunile de iarna) dar din experienta mea pot sa iti spun ca trenurile/autobuzele/metrourile sunt full la orice ora.

      153
    • Ramm omiti un lucru, doua:
      – infrastructura dezvoltata
      – trenuri din ora in ora sau si mai des.

      58
    • @Ramm… îți mulțumesc din sufletul meu mic și negru… acu hate-ul se va îndrepta către tine… eu-s mai sentimental și sensibil… mulțumesc încă o dată!

      61
    • NOU
      #46

      @Mark 500
      Poftim, țara e sacrificată pentru capitală, cum de nu știai (te prefăceai?) de asta…?

      @Laur
      Extrapolează cu exemplul meu. Un județ e sacrificat, cu tot cu politica locală/baronală „să dea mai sus banii”, pentru schema aia cu biletele.
      Asta voiam să spun. O parte a provinciei e sacrificată pentru mofturile capitalei, „pe motiv că are cei mai mulți oameni/are cel mai mare pib/etc” și alte clișee din ăstea închise.

      414
    • Lapis nu extrapolex nimica. Dacă mă apuc de extra trebuie să-i cer voie lui Vali să înjur la modul liber… și 100% Vali nu-mi va da permisiunea.

      60
    • Sa precizam si ca in Germania sunt 10000 de greve de a ajuns o aventura sa circuli dintr-un oras in altul. Bulan maxim trebuie sa ai ca sa nu anuleze vreun tren. Si lasa aia 49 eur abonament, dai sute de eur pe ICE si mergi in picioare, faci 7 ore in loc de 3 sau iti anuleaza complet calatoria..de 5 ori in 3 saptamani ca sa stii ca neamtul nu glumeste.

      56
  11. @dny
    Eu am raspuns la ce a intrebat Laur. Si da, anumite trenuri pe distante scurte sunt chiar din 30 in 30 minute. RE sunt cam din ora in ora, RB cam 30 minute si S cam 20 minute
    RE leaga orase mari si nu opresc decat in statii maricele
    RB leaga un oras mare de un oras mai mic, opresc in destule statii
    S sunt un fel de autobuze, opresc in orice halta, dar avantajul e ca pot transporta multi calatori

    150
  12. Acum 2-3 săptămâni era pe aici un băiat oprit rău că nu a tăiat Nicușor subvenția la termoficare. I-am și răspuns și explicat că subvențiile alea nu stau în pixul primarului, ci în votul consilierilor. Iar azi…
    Consilierii municipali PSD şi PNL au susţinut alocarea suplimentară a sumei de 240 milioane de lei pentru subvenţia la termoficare, a 200 de milioane de lei pentru subvenţia la transportul public,

    60

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube