Cum se pocnește corect o femeie

Există un principiu în narațiune, mai ales cea dramatică, care spune că dacă în primul act al unei piese apare o pușcă, în ultimul cineva trebuie să tragă cu ea. Se numește principiul lui Cehov.

Anton Pavlovici Cehov este un dramaturg rus foarte apreciat printre oamenii care se cred intelectuali. Prima din cele patru mari piese de teatru ale maestrului se numește „Pescărușul”, și dacă ai impresia despre tine că ești o persoană cu înclinații artistico-creative trebuie neapărat s-o vezi. Este o capodoperă a gâdilării la orgoliu a lumii artistice, de la actori la scriitori, încât poate fi pusă în Marele Muzeu al Art Masturbatoria. E șocant să o vezi, exact când te crezi mai deștept vine Cehovul și în subtext îți arată cât de prost ești în timp ce aplauzi frenetic la final. E o ironie atât de fină la adresa intelectualilor încât 90% din ei nici nu se prind de ea. Piesa aia e construită perfect astfel încât să te facă să te simți important ca artist. Când vreau să-mi aduc aminte că sunt prost mi-aduc aminte de „Pescărușul” lui Cehov.

Când vreau să mă simt deștept îl citesc pe Mihai Iovănel de la Scena9. Îmi dă o stare de bine când aflu că nu sunt chiar atât de redus. MI este omul care l-a deconspirat pe Sorin Lavric, deputatul misogin al AUR acum un an și jumătate, când a publicat pasaje din cartea lui „Decoct de femeie” și a zâmbit superior, cum doar intelectualii pot s-o facă.

La salata aia de boeuf, nu vrei și niște fascism, pentru gust?

Ați auzit de AUR, nu-i așa? Este partidul care ne-a arătat resurgența fascismului în România. Iată și cum s-a întâmplat, în trei pași simpli:

1. A intrat în parlament un partid care nu ne convine, deci democrația e greșită;
2. Fără aproape nicio dovadă, partidul care ne-a deranjat este demonizat și asociat cu dușmanul;
3. Ca să-i putem ataca fără remușcări pe dușmani, aceștia și susținătorii lor au fost transformați în „untermenschi”, oameni inferiori, pentru că au o părere diferită față de a noastră;

Înlocuim „AUR” cu evrei hrăpăreți care vreau AUR și ajungem la aceeași chestie. De ce această tendință fascistă a presei? Pentru că trăim într-un mediu fascist care controlează puternic libertatea de expresie. Avem efectiv o instituție de stat numită politic care te amendează pentru opinii, un Gestapo al cuvântului, condus de adorabilul Șobolan Astaloș (nu știu exact cum se citește numele domnului, l-am scris fonetic). Pe lângă asta directorul editorial din media nu este Tolontanul pus acolo ci indianul angajat de Google sau Facebook care decide să te șteargă sau să te demonetizeze dacă nu respecți limbajul oficial.

Oamenii care au opinii în afara agendei stabilite din Sillicon Valley sunt atacați urgent cu aceeași metodă și sunt automat catalogați ca fiind înapoiați și inferiori morali.

Un om misogin

Unul dintre acești oameni inferiori cu carențe morale este și Sorin Lavric, pentru că e misogin. De ce este misogin Sorin Lavric? Că are păreri despre femei care nu sunt exact ce trebuie. Iată:

„Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”.

Sau…

„Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admirația cere recunoașterea ab initio a unei relații de superioritate: admiri pe cineva pe care îl bănuiești a fi deasupra ta, pe când femeia poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată”.

Uuuuu, ce urât vorbește domnul Lavric despre femei. Dar este misogin? Păi, conform sensului termenului, nu găsesc. Misoginul disprețuiește femeia și are prejudecăți despre ea. Sunt prejudecăți chestiile pe care le-a spus nenea ăsta, sau sunt chestii reale?

Dacă ești bărbat, și încă n-ai fost trepanat de beta-cultură, spune sincer, ce femeie ți-ai dori, pe Elisabeta Polihroniade sau pe Antonia?

Queen’s Gambit dacă ar fi fost regizat de Cristi Puiu. În ceașca aia e ciorbă.

Există un motiv pentru care fata aia care joacă în Queen’s Gambit are ochii ăia mari, tenul ăla superb și părul roșu ca focul. Dacă nu mă crezi caută poze cu Vera Menchik, o șahistă reală care e ca Beth Harmon și spune-mi dacă ar fi avut atâta succes serialul.

Acuma, putem discuta, poți admira o femeie? Eu zic că da, dar doar dacă o scoți din categoria „femeie”. Parexamplu, Agatha Cristie e un scriitor bun, admirabil, nu-i așa? Are și ea piese de teatru, ca Cehov, doar că a ei este aia care deține recordul de reprezentanții neîntreupte pe scena unui teatru, e vorba de „Capcana de șoareci”. N-o admiri că e femeie, o admiri ce bine le are cu scrisul. La fel cum o admiri pe Ripley, pentru ce personaj cool e, nu pentru cât de femeie este în Alien și pe Viorica Dăncilă pentru tăria de caracter avută de a nu da legea aia care să-l scape pe Dragnea de pușcărie, tărie pe care Sorin Grindeanu n-a avut-o.

Stai să-ți dau și solnița cu comunism, să pui peste

Fundamentaliștii religiei oficiale nu gândesc însă așa. Religia oficială e comunismul, dacă vrei să știi cum arăta comunismul, îți spun eu. În uzină trebuiau să lucreze 50% femei 50% bărbați, indiferent de calitățile sau capacitățile profesionale. Era politică de stat, statul era condus de Tovarășul și Tovarășa, amice. Femeia Elena Ceaușescu a fost de-facto co-președinte al țării, ca Cioloș la USR, conform sentinței judecătorești numărul 1 din democrație, că a fost condamnată pentru aceleași fapte ca și soțul ei, șeful oficial.

Privește această femeie și caută în ea deșteptăciunea, logica și luciditatea. Și admir-o ca femeie.

Comunismul, sau sexo-marxismul, cum îi zic agitatori pseudo-creștini de pe internet este foarte popular în zilele noastre și vine din SUA, unde e aproape politică de stat. Aflați în sfera de influență culturală a americii, l-am adoptat și noi încă o dată, demonstrând că nu înțelegem nimic din istorie.

Poate ai remarcat cu mass-media fascistă a comentat că sunt prea puține femei în noul Guvern. Nu ca în ăla bun al lui Dragnea, în care erau foarte multe femei. Acolo nu s-a activat categoria „femeie”, pentru că trebuia să asociezi imaginea negativă cu femei și aia nu e ok. Doar bărbații sunt negativi, femeile nu, deși tehnic suntem egali.

Prea puțin se vorbește de faptul că al doilea om în stat, președintele Senatului, este femeie. Se spune doar că e prima femeie președinte al Senatului, nu că e și prima femeie „al doilea om în stat”. Asta în condițiile în care, serios, la cât e Klaus în concediu, e practic șeful statului.

Ca om politic, Anca Dragu s-a remarcat printr-o afirmație extrem de bizară:

Încrederea oamenilor în Parlament e de 10%. E jignitor. Jignitor pentru populație să ai un Parlament în care să nu ai încredere.

Stai, cum? E jignitor pentru populație să nu ai un Parlament în care să nu ai încredere? Cât de prevalentă e treaba asta în democrație, încrederea scăzută în Parlament? O fi de pe vremea romanilor, care aveau și ei Senat? O fi de pe vremea lui Mark Twain care spunea că „congresman este ocupația pe care o are un pușcăriaș între două condamnări”?

Nu știm, și dacă aș fi misogin aș pune afirmația asta pe seama faptului că nu trebuie să căutăm logică sau profunzime la femei. Dar eu sunt deasupra acestor categorii și o consider pe Anca Dragu ceva mai important decât femeie, om, unul politic, și ca om politic, șefa Senatului a mâncat niște căcat.

N-a zis nimic de faptul că i-au încălcat drepturile senatoarei Diana Șoșoacă publicând informații personale despre, adeverința, condiția ei medicală și codurile de boli, chestie care încalcă atât GDPR-ul cât și legea pacientului. Ăia, subordonații ei. N-o să găsiți informația asta în mass-media generalistă pentru că, ghici ce, Șoșoaca e dușman, e de la AUR, e nebună sau om inferior și oamenii inferiori nu au drepturi, corect? Heil, Prepe!

Cehov e sexist și trebuie cancelat

Deci, stai așa, vorbești de comunism sau de fascism? De ambele, că în esență amândouă sunt ideologii nocive și totalitare și foarte populare în România.

Pe de altă parte, până și afirmația lui Cehov este greșită. Exact, una din regulile de bază ale povestirii este sexistă și neincluzivă. Omul vorbește despre o armă. Armele, băbăieți, sunt chestii care țin de interesul băieților. Nu credeți, verificați, țineți un cuțit extrem de ascuțit la vedere în casă, unul cu care ai putea eviscera un om de la stern în sus și vedeți câte femei îl observă. Femeile nu observă armele decât în acțiune, așa sunt făcute. Nu intră în aria lor de interes că nu se gândesc constant dacă ar trebui să ucidă ceva, un mamut sau un lider al unui trib vecin. Bărbații se gândesc la asta mai mult decât la sex. Majoritatea deținătorilor de armament sunt bărbați. Toxicii bărbați, ăia care pornesc războaie, arma is our shit.

Așa că afirmația lui Cehov e neincluzivă, nu exemplifică cu un concept important tuturor oamenilor, deci e falsă.

Femeile abordează diferit lumea, indiferent de ce spun sexo-marxiștii. Nu, nu-ți alegi genul, ălea sunt excepții. Știi cum poți verifica? Mergi pe ideea aia feminină cu „ieși din zona de confort” care e foarte populară. E o idee feminină, te asigur, că spune „să încerci lucruri noi, care nu-ți convin”. Bărbații nu gândesc așa. Întreabă o sută de mii de femei dacă au avut vreodată tendința să fure cheile de la mașină ale lui tac-su când erau minore și să dea o tură cu ea prin jurul blocului. Apoi întreabă o sută de mii de bărbați același lucru. Compară rezultatele.

Merele nu sunt egale cu perele

Și nici nu trebuie să faci verificările astea, o știi instinctual. De-aia, instinctual, nu putem discuta cum să pocnim corect o femeie. Adică cu pumnul, să-i iei maul. Știi că e diferită. Știm asta din evul mediu, inclusiv românii știu asta, avem în codul penal instrucțiuni să nu te bați cu ea ca și cum ar fi un bărbat de vreo jumătate de mileniu. Nu este interzis să o lovești, e greșit s-o faci fără un motiv important. Și poți să ajungi la violența extremă, soldată cu moartea, cum am făcut cu femeia Elena Ceaușescu. Pe-aia au lovit-o cu gloanțe un grup întreg de bărbați. A fost un motiv acolo, milioane de mațe românești pot depune mărturie.

Și nu, nu e adevărat că românii sunt cei mai bătăuși de femei, asta ți-a servit-o tot presa. Rapoartele UE arată altceva, parexamplu femeile în UK sunt mai des supusei violenței conjugale decât aici. Hărțuirea sexuală e mai prevalentă în Franța (campioni sunt nordicii), opresiunea psihologică în Germania. Ce crezi, altă minciună vândută de ăștia, la fel ca aia cu cărțile, dar ai fost dresat să crezi altceva. Întreabă-l pe Cătălin Striblea cum e cu cărțile, o să-ți explice el cum e atât de analfabet încât nici el nu știe să citească rapoartele.

Să spui că femeile nu sunt egale cu bărbații nu e ceva fundamental greșit. E ca și cum ai spune că merele nu-s egale cu perele deși ambele intră la categoria „fructe”.

Dacă femeia ar fi același lucru cu bărbatul n-ai avea nicio restricție morală sau instinctuală s-o lovești cu toată forța. Faptul că este de mici dimensiuni nu contează. Emil Boc este de mici dimensiuni, dacă ai fi pus în arenă cu el n-ai da înapoi. Plus că omul e destul de dur și el, nu paria că o să câștigi. (Atenție, nu zic că e ok să te bați cu Boc, omul e doar exemplu de mini-adversar).

De-aia moș Lavric are dreptate să spună ce a spus el acolo. El observă diferențele între mere și pere și vorbește din punctul de vedere al perelor. Nu înseamnă că urăște merele. Înseamnă că observă ce e diferit.

It’s a kind of magic

Trebuie să fii bou să te ofensezi că o femeie n-are filosofie la ea, sau că nu asta caută bărbații. Faptul că nu ai anumite apucături sau abilități nu e un handicap, ești nebun? Uită-te la avantajele și puterile pe care le are. Femeia poate să creeze un om aproape de la zero. Efectiv de la câteva celule și cu 10 secunde de muncă din partea unui bărbat, creează un om. În toată mitologia umană doar Dumnezeu mai poate face asta. În timpul creeării acelui om se transformă fizic, biologic, într-un mod halucinant. Efectiv creează încă un set de organe, o ființă vie care începe să trăiască treptat și până să-ți dai seama e un găligan de 12 ani care ascultă tâmpenii pe youtube în spatele tău.

Aici greșește moș Lavric cu afirmațiile sale. Coae, asta chiar e ceva de admirat și pus pe piedestal. Asta intră în categoria „femeie” și doar acolo. N-ai cum să nu fii cuprins de admirație cum poate să facă așa ceva și, în continuare, să funcționeze aproape normal și să te suporte pe tine lângă. Este cel mai apropiat lucru de magie pe care-l știm.

Lavric a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor abia acum, când a devenit parlamentar și oamenii din căpușa aia infectă au aflat din ziare ce păreri are ăsta. Că Scena9 n-o citesc, aia nu e revistă culturală în capul lor, cum poți să ai o revistă culturală care nu suge bani de la stat? Așa ceva nu există pentru sclavii ăia.

Și-o medalie pentru Irina Binder

Cât despre articolul simpliotului, e informativ și penibil totodată. Începe cu un șut către Irina Binder. Tipa este autoarea romanului Fluturi, cea mai vândută carte din România în ultimii 10 ani. Exegeții, ca el sau ca Marius Chivu, că și el are aceeași părere, zic că e o carte proastă, lipsită de valoare literară.

Eu zic că nu contează. Femeia aia a reușit să facă sute de mii de români să citească o carte. Sute de mii. E ce n-au reușit să facă toate revistele culturale în care-și varsă ei bășinile elitiste, toate campaniile cu momâul de Klaus prefăcându-se că citește și toate zecile de milioane de dolari băgate în curul mediocrului de Mircea Cărtărescu să ia el toate premiile din lume până cedează nervos suedezii și-i dau și Nobelul.

Dacă cineva merită o medalie pentru cultură în România, Irina Binder este persoana aia. Iar simplioții cu studii superioare ideologizați care se cred superiori că au fost dresați să creadă că Anna Karenina e o carte mai bună, există încă o piesă a lui Cehov, ultima. Se numește Livada cu vișini, și nu știu dacă s-au prins până acum care e mesajul acolo. În aia apare o armă, dar nu trage nimeni cu ea.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

93 comentarii

 1. Le iubim. Și totuși ne băgăm pula în ele.
  Plus misoginism de la proprietarul blogului. https://zoso.ro/24-lucruri/. Sau poate nu e misoginism?

  00
 2. băbăiatule…

  00
 3. Preferam filme cu actrite frumoase pentru ca de mici suntem invatati ca rolul femeii e sa asculte si sa fie frumoasa, iar al barbatului sa dea cu pumnul in masa si sa conduca. Pentru ca asta e modelul promovat.
  Ciudat, desii sunt 50% + din populatie, nu se gasesc doua femei care sa faca parte dintr-un guvern sau una care sa conduca o tara.

  Ceva trebuie schimbat, dar pana la a vedea efectele educatiei peste x generatii, poate nu strica sa ne uitam si la ce promovam acum.

  Si da, si Eftimie face parte din problema.

  00
  • stai un pic. Tocmai am avut-o pe Dancila.

   00
  • Tu ai fost învățat că rolul femeii este să fie supusă și frumoasă, nu vorbi în numele meu că nu te-am delegat purtător de cuvânt.

  • Pare rau, dar feminismul e o ideologie care provoaca mai mult rau decat bine.

   Toate femenistele si-au pus problema doar ca nu sunt suficiente femei. Nu ca Raluca Turcan e varza rau si a inlocuit o alta femeie care are si aceea bubele ei, dar tot e mai ok decat Turcan. Aia a scapat, csf…

   Daca in loc de Citu era Firea, in loc de Campeanu era Anisie, in loc de Vela era Carmen Dan si in loc de Drula era Olguta era mai bine?

   Si pe feministe si feministi le roade doar pentru ca astea sunt pozitii de putere. Nu vezi o feminista d-asta sa se intrebe: hei, de fiecare data cand mi s-a stricat masina de spalat/aragazul/teava a venit un barbat, de ce nu e egalitate?

   Si da, si tu esti parte din problema.

   00
  • @gregor, nu iti pare suspect ca dintre atatea femei, dupa atatia ani, tocmai dancila a fost aleasa?

   @eftimie – era pers. 1 plural. Daca tu nu ai fost educat (direct sau indirect) asa, felicitari. Pacat, insa, ca grupul in care ai crescut a fost unic – altfel nu imi explic cum de e plin de ciulini, desi cu totii suntem brazi.

   00
  • @ionut

   Bati in directia ca a fost aleasa pentru comoditate?

   Astea sunt criteriile politice. Aceleasi si pentru barbati.

   00
  • Preferi filme cu femei frumoase pentru că nu te poți uita la o femei urâte

   00
  • Eftimie, spui ca ionut nu poate face afirmatii in numele tuturor barbatilor, dar nu ai o problema cand Lavric face acelasi lucru: „Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea.”

   00
  • @ionut motivul pentru care nu-ți explici e că nu citești. Repet, grupul tău minor care are astfel de apucături nu se aplică grupului major, care este România. În România am avut șefi ai statului femei, bunele sau rele, șefi ale justiției femei, bune sau rele, șefi ale legislativului femei, bune sau rele, șefe ale presei, bune sau rele.

   Tu nu citești, n-ai de unde să știi, dar nu există țară în Europa care să îndeplinească toate aceste condiții în ultimii 30 de ani. Noi trăim în viitorul progresist la care visează ignoranții gen Miroiu sau AOC sau chiar tu. Ca să-l vedeți trebuie doar să fiți informați, diferența e că persoanele alea două sunt politicieni, și vor minți dacă asta le aduce puncte. Tu nu ești acolo, e suficient să te uiți în jur să vezi minciuna și să te relaxezi.

  • @eftimie
   Daca problema e reprezentata de mine, AOC si Miroiu, atunci nu inteleg de ce vorbesti despre ea? suntem doar 3 indivizi care sustin o chestie, suntem o minoritate.
   Restul va uitati la o femeie si spuneti: bai, asta e para, vede lumea diferit.

   Problema nu e de cum vede x lumea, ci de cum lumea (Eftimie si majoritatea) se raporteaza la x in functie de cum stiu ei ca trebuie sa se poarte cei care au agelasi gen cu x.

   Este inutil sa spui ca alte tari se zbat si ele – de parca asta ar ajuta Romania sau eu am afirmat altceva.

   Nu stiu ce ai citit sau ce relevanta au cartile respective (la statistici clar nu faceai referire, ca alea nu te ajuta), dar las si eu niste procente –
   In 2016 -„147 dintre cele 3.187 de mandate de primari la nivel naţional au fost câştigate de femei, respectiv 4,6%”.
   Doua judete cu 10%, patru cu 0%.

   https://cursdeguvernare.ro/reprezentarea-femeilor-in-politica-romaneasca-un-raport-actualizat-la-zi.html

   Nu sunt de acord cu o lege de a avea 50% femei – nu cred ca e o solutie. Cred, insa, ca este absurd sa vii si sa afirmi ca nu e o problema (le avem pe Dancila, Udrea, inca 20 de femei). Sigur educatia nu discrimineaza si nu impune, doar genetica face ca femeila sa nu aiba creierul construit pentru politica – statistica din 2016 arata asta. De asta nici nu aveau drept de vot acum 90 de ani 🙂

   Dar e ok, bine ca majoritatea e vindecata. Doar eu cu AOC si Miroiu am mai ramas.

   00
  • Băi Ioane bag-o și pe aia cu îmbrăcatul in roz că se le facem mai slabe și neajutorate!
   Personal cred că de la poneii de pluș se trage!

   00
  • @Ionuț, da, avem o problemă. 99% din cei care sapă șanțuri sunt bărbați și 75% din cei care lucrează în justiție sunt femei. Adică ai o problemă, ți-am mai spus, nu cunoști subiectul.

   Motivul pentru care nu poți pricepe diferența e că ești, la fel ca doamnele alea, lipsit de empatie reală și compensezi cu una falsă, exagerată.

 4. Tăntica Dragu e o purcică asexuată care îl divinizează pe Isărescu, ca tot pizdetul (masculin sau feminin, n’importe pas) absolvent de ASE fan Monedă. E natural proastă. Ce zici tu că a mai emis lately e pistol cu apă pe lângă gogomănia dată afară din organism prin gură cât era ministrul Finanțelor când a zis că dacă populația are pretenții de a crește salariile se va întâmpla că vor pleca investiții fiindcă li se scumpește costul cu munca

  Scuze pt oarecum off-topic, dar îmi stă pe creier zisa amețitei ăsteia. Și să mai amintim cu ocazia asta că e E.ON egalează OMV pe tabela de marcaj în USR PLUS. CEZ, LukOil și Enel sunt încă timizi

  00
  • Ca absolvent de ASE – FABBV, promotia 2005, pot sa-ti spun ca nu numai nu-l divinizez pe Isarescu, ci il consider un escroc, la propriu.
   In ultimul an aveam un curs cu el si asteptam cu entuzaism sa fiu educat de el. Cand vad ca, cu exceptia ultimului curs inainte de examen, examen la care nu a venit, nu l-am vazut la fata. In schimb a trimis un subaltern de la BNR, amuzant numit Mugurel, sa-i tina cursurile.
   La ultimul curs, cand a binevoit sa apara, m-am lamurit. Pur si simplu nu era in stare sa duca o idee pana la capat. Incepea ceva, tot schimba subiectul de nu reiesea nimic coerent din toata fraza.

   Il consider pe Isarescu un escroc pentru ca el cu siguranta era platit pentru cursurile pe care ar fi trebuit sa le tina, si incasa banii total ilegal.

   Deci , nu pot sa am nicio incredere intr-un astfel de escroc, indiferent de domeniu.

   00
 5. Cred ca sunt doi ani de când am pus un link catre articolul asta:

  „When people publicly rage about perceived injustices that don’t affect them personally, we tend to assume this expression is rooted in altruism—a „disinterested and selfless concern for the well-being of others.” But new research suggests that professing such third-party concern—what social scientists refer to as „moral outrage”—is often a function of self-interest, wielded to assuage feelings of personal culpability for societal harms or reinforce (to the self and others) one’s own status as a Very Good Person.”

  Nu ma asteptam sa ajungem atât de repede, atât de departe.

  Inca un articol echilibrat de-al lui Eftimie. Thanks.

  PS. As vrea sa punctez faptul ca Maia Sandu a fost aleasa presedinte de tara. Ceea ce demonstreaza ca, contrar aparentelor sau credintelor, moldovenii nu sunt deloc misogini. Sau, mai nuantat, proportia misoginilor in populatie este mult supraestimata. Mai ales in estul României si mai incolo.

  • Sau, in ciuda misoginismului lor, sa aleaga o femeie a fost de preferat concurentei, un fel de raul mai mic. Sincer nu cred asta dar exista intotdeauna mai multe variante de luat in considerare.

   00
  • Adica, dupa ce l-au votat pe Dodon acum 4 ani, s-au desteptat si au votat bine? In ciuda misoginismului lor? Putin probabil, dar, desigur, pot fi mai multe explicatii.

   Ramâne insa faptul ca presedintele Moldovei e femeie, ceea ce e intr-o flagranta contradictie cu ideea rostogolita ce femeile nu sunt lasate sa urce in posturi cheie. Si e important si faptul ca, inainte sa ajunga acolo sus, a trecut prin niste etape si a fost impinsa din functie in functie, surpriza, de o majoritate de barbati. Cu alte cuvinte, de-a lungul carierei a avut mai mult parte de egalitate decât de misoginism sau paternalism.

  • E greu sa analizezi femeile din politica. Politicienii nu sunt un esantion reprezentativ. Canditatii nu sunt alesi aleator sau pe niste criterii transparente. E ca si cum te-ai uita la politica americana si ai ajunge la concluzia ca oamenii chiar iubesc familia Bush.
   Acum, daca e sa gandim patriarhal, femeile sunt bune sa tina casa, sunt mai gospodine ca barbatul, deci se muleaza pe functia de presedinte, daca sunt femei serioase, desigur. Daca ai la aparare si interne cate un barbat, restul ministerelor pot fi ocupate fara probleme de femei, sa faca ele curat p-acolo.

   00
  • Dex, nu cred ca misoginul rationeaza cum zici tu „daca e buna in bucatarie si cu copiii poate sa conduca si o tara”. Dimpotriva, chiar. E insasi definitia misoginului. De aceea zic ca daca o femei ajunge intr-o functie atât de mare este pentru ca procentul de misogini din populatie este supraestimat. Si e valabil in multe tari, in multe locuri, in multe corporatii, si nu neaparat in fruntea ierarhiei acestora.

  • Nu, au votat asa ca rahatul in care sunt este si mai mare acum. Nu au ales neaparat bine, ci altceva, asta vreau sa intelegi ca este parerea mea. Ca comparatie ar fi Iliescu/Vadim. Iliescu nu era dorit dar totusi a castigat. Raul mai mic. (exemplu oarecum extrem dar sigur intelegi ideea).

   Sa zici ca nu sunt misogini nu este argumentat de aceste alegeri. Intr-adevar ai dreptate femeile nu sunt impiedicate sa ajunga in posturi cheie in Moldova si nici la noi, eu cel putin asa sper. Tot asa sper ca cele promovate, impinse sau ajutate sa fie cele cu adevarat competente sau mai bine zis potrivite functiilor carora le sunt destinate. Ar fi ideal ca orice candidat, femeie sau barbat, sa aiba la baza acest fel de sustinere.

   00
  • Mihai, eu analizez in doua moduri. Unul considerand ca barbatii sunt majoritar misogini si al doilea majoritar nemisogini. In cazul majoritar misogini, probabilitatea e mult mai mica ca o femeie sa ajunga intr-o astfel de pozitie. In cazul majoritar nemisogini, probabilitatea e mult mai mare! Nu cred ca trebuie sa mai si explic de ce. Oricum ai intoarce-o, intr-o societate majoritar nemisogina ai mai multe sanse sa vezi un presedinte femeie decât intr-o societate misogina.

   Si, revin, ca pare ca nu ai citit. Maia Sandu nu a ajuns presedinte luata din bucatarie când facea o tocana. A ajuns presedinte pentru ca a urcat niste eseloane. Un misoginism „de stat”, majoritar, ar fi avut mai multe „sanse” sa-i impiedice ascensiunea.

  • E clar ca nu exista misoginism d-asta extrem, cred ca asta ar trebui sa fie evident pentru toata lumea, cand ai femei doctor, sau manager, sau mai stiu eu ce. Dar pot inca sa existe anumite prejudecati. Adica daca vrei sa-ti renovezi baia, sa zicem, angajezi un tigan, si probabil ca nu numeri placile de faianta, dar nici nu lasi 100 de lei la vedere pe hol. Mi-a fost lene sa ma gandesc la un exemplu cu femei. 🙂

   00
  • Si totusi, Maia Sandu nu este o femeie „tipica”, care ar putea deveni usor tinta misoginismului. Nu este casatorita, nu are copii, adica exact lucrurile care, in conceptia majoritatii, pot defini o femeie. O femeie, ca sa ajunga intr-o functie de genul asta, trebuie sa faca sacrificii. Nu zic ca e imposibil, dar e complicat sa faci si copii, si sa ajungi si presedinte de tara…

   In alta ordine de idei, principala diferenta dintre femei si barbati este, in opinia mea, jocul. O femeie devine serioasa inca de la o varsta tanara, si uita sa se joace de una singura. Atunci cand o face, o face numai in grupuri, de obicei impreuna cu alti barbati. Un barbat, pe de alta parte, nu va inceta niciodata sa se joace singur. Mereu isi va gasi putin timp liber la serviciu sau acasa sa streseze telefonul sau calculatorul. Chestia asta cu joaca mi se pare foarte importanta, pentru ca sporeste imaginatia, dezvolta abilitati de rezolvare a problemelor, dezvolta gandirea programatica. Prin urmare, ca femeia sa-si atinga potentialul intelectual (mai ales, dar nu numai), as milita pentru emanciparea femeii prin joaca.

   00
 6. Ziarele/TV/radio sunt doar accidental surse de informare. In Romania sunt vehicule de raspandit idei ale unor persoane care schimba ideologia sub care scriu mai des decat isi schimba sosetele.

  Alegerea intre Antonia si Polihroniade este alegerea intre femeia pe care o futi si femeia cu care poti discuta, cu conditia sa ai intelectul si cultura necesara.

  Cand ne alegem partenera nu ii dam un test de inteligenta, mergem pe aspectul vizual. Are tzatze? Are cur? Indeplineste 60% din cerintele fizice? Bun, hai sa vedem daca se fute.
  Dupa acest pas incepem sa vedem daca are ceva in cap, ce fel de personalitate are si daca e material de nevasta.

  Neomarxismul a inlocuit lupta de clasa cu lupta pentru putere.
  Pentru ca dezbina si stapaneste.
  Marea provocare a neomarxismului e sa aduca o femeie, de culoare, de religie diferita, de gen diferit si cu orientare sexuala atipica la putere.
  Kamala Harris indeplineste o parte din criterii.

  In comunismul romanesc erau promovati cei cu origini sanatoase.
  In comunismul de origini americane ii vom promova pe cei care se potrivesc cu criteriile (culoare, gen, sex, orientare sexuala, etc).

  Asta e, vom repeta comunismul.

  00
 7. babaiatule… punctul ala 3 si paragraful urmator… si cine zice asa ceva? eftimie! evident cu teoria sta bine. practica il cam omoara.

  in rest e de bine, multime multa, prostie culta.

  00
 8. Când femeia (la modul general) e ofuscată și atinsă de faptul că sunt promovate la vârf doar panarame tupeiste (gen Udrea, Dancila, Dan, etc), frustrarea dă la iveală adevărata problemă, că noi împărțim încă omenirea în sexe atunci când nu e vorba de sex. Căci un politician ticălos/corupt/prost este exact asta, nu bărbat sau femeie. Sau whatever.
  De aici și dilema (i) morală din zilele trecute cu fata care furase. Era o hoață, nu țigancă sau româncă sau italiancă. Deci împărțirea pe etnii când nu de etnie e vorba, ci doar de infracțiune, naște frustrări nenecesare.

  00
 9. Un articol excelent

  00
 10. Eftimie suferă un pic. Dacă se mișca mai cu talent prindea și el loc printre intelectualii AUR.
  Poate data viitoare.

  00
 11. Încrederea oamenilor în Parlament e de 10%. E jignitor. Jignitor pentru populație să ai un Parlament în care să nu ai încredere.

  #băbăiatule 😉 nu prin afirmatia asta s-a remarcat. Asta e o prostie minora in comparatie cu perla emisa acum cinci ani, cand era sinistru de finante in guvernul Ciolos, anume ca romanii au uitat sa mai munceasca pe doi lei pe zi. Asta dupa ce venise de la Comisia sau Parlamentul europeean, nu-mi mai aduc bine aminte, unde muncise pe mai multe mii de euro pe luna. Cauta pe net, e o afirmatie care inflamase multe spirite la momentul respectiv, si pe buna dreptate. Pe mai multe saituri aparuse si o banconota virtuala de doi lei, cu chipu-i suav.

  De unde naiba or iesi toti ciocoii astia naprasnici, care se gandesc numai cum sa li se munceasca pe doi lei, daca se poate chiar pe nimic, sa faca ei burta mare, nu stiu.
  Evident, treaba asta li se aplica numai altora, nu si lor. Ei are valoare deci merita. Merita bani multi.

  00
 12. „Evrei hrăpăreți care vreau aur” e în româneză, sau… ?
  Și da, femeile nasc, unele chiar oameni.

  00
 13. Problema cu AUR e că dacă ar avea puterea, nu cred că am mai avea ocazia de exerciții democratice. Că ar știi ei mai bine ce e de făcut decât să îi lase pe toți proștii sau răuvoitorii să voteze cu alții decât ei.

  Cam ăsta e pericolul cu partilele de genul ăsta.

  00
  • Vii cumva din viitor? Sau cum?!?… aaa stii tu… ok

   00
  • Cumva poate fi adevarat, dar poate la fel de bine sa nu fie adevarat. Din cate stiu eu fascistii, nazistii si comunistii au pledat de la inceput pentru eliminarea democratiei, ceea ce astia nu fac. Exista desigur si posibilitatea sa astepte un moment prielnic pentru a incepe o campanie de genul asta, dar, daca nu suntem in stare ca popor sa aparam democratia, ea va disparea natural prin alte metode, oricum.

   00
  • DB, se cheamă istorie. Și ca să parafrazez, îi pedepsește pe ăia ce nu o cunosc. Pentru restul există horoscop.

   00
  • Te bazezi pe un punct de vedere gresit, fiindca in istorie fascistii au vrut mereu puterea/guvernarea, pe cand aur se vede clar ca nu vor sa fie „la butoane”.
   Partidul asta este doar o imagine a unei paturi de populatie nemultumita, dar doar atat. Cei 3 sefi ai partidului sunt mai mult oportunisti decat fascisti, mai ales Simion.

   00
  • @DB s-a urcat scroafa-n-copac, madam șoșoaca acum vreo doua saptamani răgea undeva la o manifestatie si cand a venit jandarmul sa o intrebe de sanatate a aruncat in fata ca in poveste pieptenele de aur „Sunt senatoare!”, ieri alaltaieri a explicat ca medicul ala de la senat de medicina muncii este pentru angajati ,muncitori etc ea este DEMNITAR! deci ce spune medicul ala nu i se aplica ei.

   00
 14. Sa moara Bibi, merge Eftimie in toate partile. Si da tare peste tot, te ameteste asa de rau ca nu mai indraznesti sa te intrebi „ce-i, bre, ghiveciul (nu e asta primul cuvant care mi-a venit, marturisesc) asta?”. Te intrebi in loc daca nu cumva stie el ceva, e acolo o idee si tie iti scapa, ca esti intelectual inchipuit din aia, sexo-marxist, snowflake imbecil, fascist pur-sange, dracu ma stie. Omul îi da cu Cehov, Elisabeta Polihroniade, Silicon Valley, Sorin Lavric, senatoarea Diana Sosoaca (aici m-am gandit la privirea cutezatoare si mana sigura a maestrului cand a tastat). Lipsesc nejustificat Chip si Dale si Moby Dick.
  Ce sa mai zic?! Mare om, imensa minte, dar eu raman la poale.

  00
 15. îi compătimesc pe alegătorii lui Antonia. poate doar daca ar fi mută.

  00
 16. Da, extraordinar, singura chestie admirabilă la femei e că unele sunt în stare să conceapă, să țină o sarcină și să nască un copil.
  Eu, una, admir inimaginabil athanorul coios masculin.

  00
 17. Tocmai mi-am luat ban pe reddit (pe secțiunea respectivă) pentru că am zis că Star Trek Discovery (care s-a lăudat masiv cu influență feminină când a pornit, practic toți actorii principali sunt femei, scenariști, producători, etc) a devenit o telenovelă tipic feminină și dintr-un serial SF despre acțiune, tehnologie, politică și diplomație a devenit un serial în care în fiecare episod personajele principale plâng sau au o dilemă care pentru un bărbat e penibilă.

  Am fost marcat ca fiind sexist, misogin, etc. Evident, la un show de genul se uită 90% bărbați dar feministele țin nepărat să ne convingă că suntem proști și toxici că nu gândim ca femeile.

  Evident, show-ul e un dezastru la audiențe, în ultimul episod (doar ca fapt divers, chiar dacă nu sunteți fani) toată resursele din galaxie au explodat pentru că un copil a fost supărat și a avut niște traume emoționale puternice. În urma unui urlet puternic de durere și angoasă, toate navele din galaxie au explodat. Pe cuvânt că și dacă râgâiam scoteam ceva mai realist, chiar dacă e SF.

  Totul este emoție, totul este despre emoție, nici o logică nu mai e necesară, faptele nu au consecințe decât dacă ești bărbat, dacă ești femeie e suficient să urli sexism și s-a iertat tot.

  E același fiasco ca și cu Ghostbusters varianta feminină. Filmul nu e un dezastru pentru că e prost, ci e un dezastru pentru că bărbații sunt sexiști și nu înțeleg că sentimentele sunt importante și ele.

  00
  • Cand s-a prins lumea ca la Hollywood nu prea e diversitate, au fost nevoiti sa faca si ei ceva de fatada. Evident ca nu puteau sa mai dea afara dintre evrei, asa ca au scos repede in fata ce au gasit prin curte. Asa ca o sa tot primim filme cu femei, negri, transexuali, etc. Marele pacat e ca sunt o gramada de actori si actrite care ar fi capabili sa faca filme bune, si sa se si incadreze in noile reguli de puritate, dar probabil ca nu sunt dresati, si chiar nu vrea nimeni sa se porneasca o reforma reala in domeniu, ca propaganda este un domeniu de securitate nationala.

   00
  • Problema nu e diversitatea în sine, niciodată n-a fost.

   Problema e lenea care vine odată cu diversitatea. Adică băi, avem gay, avem transgender, avem negrii, cum adică, vreți să muncim și la poveste? Și să găsim actori buni? Păi aicea e de muncă frate, noi vrem să punem 3 gay și să ne umplem de bani, nu să stăm să riscăm filme interesante.

   Asta e problema. Și la Star Trek Discovery același lucru. Au pus vreo 12 femei pe toate rolurile principale, următorii bărbați sunt gay, până dai de un bărbat heterosexual ești la Johhny care la spală pe jos pe navă :)) Dar…să zicem că trecem peste asta, au considerat că dacă au făcut asta, nu mai e nevoie de logică și poveste captivantă.

   Acuma este și un non-binary (care e femeie tunsă masculin, evident) care își zice they, și oamenii au luat ban pe același reddit pentru că nu s-au referit la personaj cu they ci cu her. Penibil.

   00
  • Nu e lene. E vorba ca nu le pasa cu adevarat. Nu aduc pe cineva capabil care sa faca o poveste cu femei/transexuali/whatever atat de buna incat sa-i dea lacrimile si lui Mike Tyson. Au pastrat aceeasi baieti, care n-au nici o legatura nici cu femeile, nici cu negrii, dar acum sunt pusi sa faca un film despre un lucru care le e complet strain. Mizeaza pe faptul ca presa sunt tot ei, si review-urile sunt intr-adevar fantastice.
   Aprope de diversitate si SF-uri, Torchwood este din 2006, are la diversitate de fac sex cu toti alienii, si totusi n-a orgasmat nici un luptator pentru incluziune de la NY Times. Si e un serial chiar decent. Dar de, nu se daduse circulara sa fie incluziune…

   00
  • Tocmai am vazut episodul. Wtf??? Intai zboara ca Luke din Star Wars vreo 2-3 episoade doar ca sa dea de un infant care se da cu fundu’ de pamant??

   00
  • @F. Tu nu știi că sentimentele și emoțiile sunt așa de puternice că pot arunca planete în aer? Fizica și realitatea însăși se închină în fața unor sentimente suficient de puternice!

   Înțeleg că e SF dar mai dă-o-ncolo de treabă. În următorul episod aștept să văd cine e gravidă și următoarele 2-3 episoade să aflăm cine e tatăl.

   The Expanse de exemplu e chiar divers dar e efectiv la alt nivel. Poveste bună, execuție perfectă, actori care chiar dacă nu-s cunoscuți, sunt extrem de buni. Și deși are multă politică, psihologie, conflicte interioare ale personajelor, totuși reușește să aibe și acțiune care să balanseze lucrurile.

   The Expanse arată că se poate, doar să vrei.

   00
  • Star Trek Discovery = STD?! A fost băiat deștept cel cu denumirea … Iar cei care mai stau pe Reddit după ce au primit ban sunt cam masochiști

   00
  • Treaba cu Star Trek, dar și altele asemenea, e că ideologii nu pot face o poveste interesantă cu femei și-atunci fură și căpușează povești făcute de alții. Niciodată în istoria Star Trek femeile nu au fost prezentate mai prost, mai handicapat, ca în Star Trek Picard. Acolo toate sunt mincinoase, violente, proaste, rău intenționate sau bețive. Adio Janeway care era creier și negocia abil mersul prin Galaxie să salveze un echipaj întreg, negociind cu kazoni, borgi sau maquisi, adio Kira Nerys care trebuia să-;i controleze PTSD-ul, problemele politice de pe planeta ei și iubiții asasinați, adio Crusher care avea de crescut singură un copil și trebuia să lucreze pe aceeași navă cu omul care i-a adus bărbatul în sicriu mort în numele Federației.

   Nu, hai să le facem pe toate proaste, ca Michaelul plângăcios, grasa aia roșcată ce e proastă tot timpul și incompetentă dar e privită cu dragoste de echipaj la toate stupidele din ST:P. Și mai ales homosexualul ăla care și-a salvat iubitul prin puterea gaysmului. Efectiv ăla a fost ghidat prin curcubeu de gagiul ghei la finalul sezonului unu, ceva atât de prost nu a fost scris niciodată în istorie.

  • Pentru mine Star Trek s-a terminat la Picard. Și acolo era miorțăita aia de Deana care ma scoate din sărite, insa era relativ insignifiantă tinand cont de restul actorilor și a acțiunii. După…au început sa se axeze prea mult pe sentimentalisme și vai trebuie sa băgăm femeile maxim în față. Asta e, oricum nu e singurul caz unde obsesia asta a distrus povestea…

   00
  • la noi in famelie îi zice Poponarii Spațiali
   s-au pișat pe el de SF si a iesit o telenovea cu gay penibili si Bridget Jones căpitan

   00
  • @Eftimie, vai dacă ziceam ceva de faza aia cum s-au salvat ăia gay cred că erau în stare și să vină acasă la mine să mă aresteze. Și acolo aceeași fază, nu știința, nu logica, nu medicina, nimic, iubirea l-a înviat pe ăla, emoțiile.

   Și da, în orice univers, chiar și ăla din viitor, la câte greșeli a făcut Tilly aia ar fi fost zburată de-acolo pentru incompetență. Dar vai, are emoții, trebuie s-o înțelegem. Înțeleg că e film și e SF, dar oriunde ai fi în universul ăsta, dacă ai un job de care depind viețile altora, să fim serioși că nu te iartă că ‘ai avut emoții’.

   Dacă asta e ceva mesaj subtil despre lumea spre care vor feministele să ne îndrepte, unde vor muri oameni din cauză că trebuie să facem cotele pe toate pozițiile de decizie pentru că și emoțiile lor contează, e trist.

   În Star Trek Voyager Janeway (și celelalte) au arătat femei puternice, competente, care erau acolo să facă o treabă și se pricepeau la asta, nu aveau pretenții de tratament special și foloseau instinctul și intuiția superioară ca și calități ale femeilor, nu faptul că au emoții și anxietate. Și a fost o serie foarte reușită și un exemplu foarte bun de feminism zic eu, mie personal mi-a plăcut, cred că împreună cu Deep Space 9 (care pentru mine e locul 1) au fost cea mai bună perioadă pentru seriile respective.

   00
 18. Eftimie presedinte! Ba fratele meleu, asta face bine si mangaie sufletul si mintea: o parere nuantata, complexa. Nu doar certitudini userestoide. Te iubesc

  00
 19. Sexo-marxism in SUA: AOC, Kamala. In Europa: sfanta Greta.

  00
 20. te iei prea in serios vtm

  00
 21. Opinia mea oricum e neimportanta, asa ca tac.

  00
 22. Eu o să mă opresc pentru câteva rânduri la Cehov. Am văzut Pescărușul la Unteatru, super lăudat de toată lumea și cu actori mișto – de asta eram sigură. O bălăreală intelectuală pe care pur și simplu nu am putut-o simți sau trăi. Așteptam să se termine angoasa de pe scenă. În schimb, Afrim și cu spectacolul Cele 3 surori ale lui Cehov mi-au mers la suflet. Că poți să râzi, să plângi și să rămâi cu gura căscată de cum se poate face teatru și altfel. Și nu, nu aș vrea musai să aflu părerea autorului despre regizorul în cauză. 🥺

  00
  • Cred că la Unteatru am văzut și eu piesa, regia lui Andrei Șerban. M-am dus că juca amicul Emilian Oprea acolo. Și eu sunt îndrăgostit de el din cauza unei piese de la The Point, aia cu presa, și nu mă pot abține să nu-l plac.

 23. „Rapoartele UE arată altceva, parexamplu femeile în UK sunt mai des supusei violenței conjugale decât aici. Hărțuirea sexuală e mai prevalentă în Franța (campioni sunt nordicii), opresiunea psihologică în Germania.”

  Cu mentinuea ca rapoartele sunt alcatuite din raportari. Du-te in orice sat din Romania si intreba din poarta in poarta femeile daca au fost batute de barbati. Apoi du-te la postul de politie si vezi cate plangeri sunt in ultimii 20 de ani pentru violenta conjugala.

  Si uite asa in satul ala doar 1-2 femei sunt batute pentru ca asa spun raportarile…

  00
 24. A fost textul cu Iliescu baiat bun poza head alleasa Iliescu acum textul acesta cu poza ceausestilor. Incitare cazandu-se de acord printre contemporani, ca femeia elena a influentat negativ deciziile barbatului ceausescu.
  Aleatoriu.Elena a pus mana pe telefon si a produs unui copil cel putin, o tristete. A scos de pe tvr 1 Omul din Atlantida cu Patrik Duffy.
  Aceste doua posturi de care zic dpdv personal sunt provocari.Ale unor reactii.Pass.

  00
  • Eu din textul ăla n-am înțeles că Iliescu e băiat bun, din contră. Am înțeles că e un personaj inteligent care din reformator și om care dorea modernizarea partidului a degenerat într-un mic dictator atunci când el însuși a ajuns la butoane.

   Nu s-a născut om rău, a fost un produs al vremurilor și circumstanțelor, a făcut și lucruri bune dar și lucruri rele.

   00
  • @manu144x La o adica, „a furat dar a si facut”. Vai de curu’ nostru.
   In alte tari Iliescu ar fi facut ani grei de puscarie numai pentru rolul lui in Mineriada.

   00
  • Nici vorbă de a furat dar a și făcut.

   Ar trebui arestat și judecat pentru toate lucrurile rele, mai ales pentru mineriade și felul cum a ținut de putere și faptul că a făcut pact cu securiștii după, ca să-i treacă de partea lui.

   N-am zis că per ansamblu a fost el și om bun, nici vorbă, am zis doar că a degenerat într-un mic dictator, deja în anii ăia nu mai era nimic decât un mic dictator la rândul lui, ca cel pe care l-a împușcat după ce l-a acuzat de a fi tot un dictator.

   Dar dacă în ziua de azi e greu de citit corect și un comentariu, nu mai zic nimic.

   00
 25. Păi domnu’ Emilian e și în Trei surori la TNB.
  Place, place, place. Are și o familie mișto, văzut random pe stradă, chiar prin Brașov.

  00
 26. Progresismul asta agresiv este rezultatul unui conservatorism la fel de agresiv peste care unii pot trece. Nu am nimic impotriva egalitatii de sanse, dar am o problema cand de dragul diversitatii trebuie sa promovez uneori cretini. Si problema mea cea mai mare este ca azi nu pot spune cuiva ca este prost, pentru ca as putea sa-l discriminez.
  Toate rahaturile astea imping oamenii normali sa se retraga in bula lor si sa nu prea le mai pese de restu sau sa dea nastere unor mecanisme cu rol de echilibrare: Trump, Brexit sau AUR.

  00
 27. @Eftimie, despre Sonata Kreutzer nimic?
  Felicitări pentru articol, ai descris foarte frumos livada noastră cu vișini!

  00
 28. Legat de primul paragraf a lui ala de la AUR, cam aceleași idei ni le-a spus profa de română acum 16-17 ani când eram intr-a noua și discutam despre „Ultima noapte de dragoste…” Intr-a 12-a profa de filozofie ne-a spus ca femeile nu fac filozofie.
  Legat de partea cu violența domestică, nu sunt de acord cu tine. Sunt de părere că în general statele din vest tratează mai serios problema.
  Legat de partea de hatereala, începi să semeni din ce în ce mai mult cu Bukowski 🙂

  00
 29. Hartuirea sexuala e tratata diferit in dierite tari din U.E.

  La noi, de exemplu, hartuirea sexuala implica o actiune explicita (ca e doar o vorba sau e manifestata si fizic) din partea barbatului la adresa femeii. Hartuirea sexuala a barbatilor de catre femei pe de alta parte e tratata mai mult ca o gluma.

  La nordici pe de alta parte hartuirea sexuala poate fi si o intentie. Adica nu trebuie sa spui explicit „ce te-as f*te” cuiva sau de contact fizic pentru a fi acuzat de hartuire sexuala la nordici.

  Iar la francezi iei amenda 50 de euro daca intri in vorba cu o femeie pe strada, ea resimte discomfort in urma discutiei si mai e si un politist prin preajama. Fara sa fluieri, fara sa strigi invective, fara sa aiba loc vreun contact fizic.

  Feminismul modern („al patrulea val”) din punctul meu de vedere, incearca sa ridice toate femeile (sau cel putin toate femeile din clica liderelor de opinie al unei regiuni) la nivel de printese si VIP-uri.

  E practic o scuza mascata pentru anumite individe care nu vor sa mai aiba vreun contact social cu barbatii (mai ales cu barbatii pe care-i considera inferiori lor) dar nu au curajul sa spuna asta si nici vreo retorica justificatoare pentru a legifera pedepsirea contactului social.

  Asa ca apeleaza la „rusinarea” barbatilor (sau chiar femeilor) care nu-o coafeaza ca ideologie.

  00
 30. Meștere, textul e grozav. Dar tu o cam iei pe arătură.

  00
 31. Voi credeti ca lui AOC ii pasa efectiv de femeia de culoare care spala holurile cu mopul? Oare femeia aia nu merita si ea sa fie inclusa in beneficiile feminismului?

  La americani, WIA (women in animation) a fost implicata in istoria recenta intr-un scandal care viza o conspiratie de a concedia barbati din industria animatiei si a-i inlocui cu amici din clica liderilor WIA.

  Francezii tocmai si-au luat-o pentru ca nu si-au respectat propriile prerogative de 50% femei 50% barbati la conducere.

  Ma amuza ideea ca o femeie la conducere e un inger, spre deosebire de un barbat, de parca femeile nu sunt tot oameni si nu pot cadea prada setei de putere.

  00
  • Din punctul meu de vedere sunt chiar mai rău… Pana acum nu am văzut femei cu posturi de conducere care sa nu sufere maxim de șefie și care sa fie obiective. Și ca un făcut, absolut de fiecare data când am obținut un loc de munca, a fost când am avut inteviu cu bărbați…

   00
 32. Mai da-le ma dracului, ia uite unde am ajuns ca natie, sa discutam si sa dezbatem dramele existentiale ale tuturor panaramelor.

  Panarame prin esenta lor, chiar cand o spui cu dragalasenie.

  Am o groaza de prietene satule de feminismul asta bagat pe gat cu forta.

  Ele nu sunt mironosite din astea userizde, sunt femei adevarate, fara frustrari metafizice care lucreaza in saloane de machiaj, casierite la Lidl, casnice, si absolut toate se plang de faptul ca discutiile din cercurile feministe atenteaza la feminitate insasi.

  Rolurile de gen nu mint, nu evolueaza si nu se schimba.

  Tipul a zis-o perfect, femeia e pentru futut si iubit, nu pentru discutii filozofice (exceptand daca asta duce tot la futut sau iubit).

  00
  • @Radu Ghinea:
   Tu ai auzit vreodata de copiii aia care s-au pierdut de mici de parintii lor si au trait in salbaticie multi ani iar apoi au fost gasiti? Ghici ce? Atat fetele cat se baietii se comportau exact la fel. Dovada clara ca genul e o constructie sociala. Preferintele si comportamentele nu sunt din nastere ca rezultat al sexului cu care vii pe lume . Ele se formeaza datorita mediului in care traiesti.
   Te-ai uitat vreodata la copiii foarte mici? Sunt interesati de toate. Pana vine parintele si indoctrineaza: „Nu Ionel draga, papuselele nu sunt pentru baieti. Sunt pentru fetite iar tu nu esti fetita. Uite aici o masinuta albastra pentru tine ca esti baietel”. Sau cand Ionel e „defect” si plange:” Nu Ionel. Numai fetitele plang. Tu esti baietel. Trebuie sa fii puternic.”
   Cam asta e cu genul. Daca nu am mai „hrani” de mici fetele cu papusele,machiaje si alte rahaturi care nu le stimuleaza inteligenta sau curiozitatea,atunci ai avea tu mai multe femei cu care sa ai discutii filozofice. Asta cu conditia ca tu sa-ti doresti si altceva in afara de a fute.

   00
 33. Alan Pease la TED e clasic, relevant mi s-a parut faza cu controlorii de zbor: „Ba, de ce n-aveti femei controlor de zbor ? …. pentru ca nu le intereseaza.”

  00
 34. Celor mai multi barbati le e frica de femei, fie de frumusetea lor, fie de inteligenta lor, fie de ambele (acolo unde e cazul, evident).
  Pana si violenta fizica sau altfel a barbatului asupra femeii e cauzata de slabiciune, de neputinta, de frica.
  Trebuie sa treaca multe cazne umane si masculine peste un baiat pana ajunge cat de cat barbat.

  00
 35. Si in tari profund misogine pot ajunge la putere femei, vezi Benazir Bhuto in Pakistan, e drept ca a sfirsit asasinata. Ca femeie detest al patrulea val de feminism iar daca s-a gasit sexo marxism la USR plus sa ma anuntati si pe mine ca nu am taria sa fac sapaturi pe Facebook

  00
 36. Te rog să mai scrii un articol în care să explici cu lux de amănunte de ce este Cartarascu un mediocru, așa cum zici fiindcă am mai citit părerea asta despre el dar, în schimb, nu zice nimeni și de ce este un mediocru așa cum ziceți.
  Eu nu am citit nimic scris de el și nu știu mare lucru dar să știi că este foarte lăudat iar în liceu, la limba și literatura română, se face referire în comentariile literare despre el. În plus, sunt destui care zic că este un adevărat talent literar și cum că i s-a furat și i se fură în mod voit premiul Nobel.
  Așadar, te rog un articol amplu, cu lux de amănunte, cu argumente referitoare la acest lucru și cu ce opere literare ai citit tu scrise de el și de ce consideri că sunt mediocre, eventual, dacă le interpretezi, să ai în vedere și stilul caracteristicile stilului literar actual care este diferit de cel care era cândva.

  00
 37. de ce consideri că sunt mediocre, eventual, dacă le interpretezi, să ai în vedere și stilul caracteristicile stilului literar actual care este diferit de cel care era cândva.

  Tu esti, Cărtărăscule?

  00
 38. Femei care au condus țări:
  (și au decis războaie, nu doar mărire de pensii)

  • Indira Gandhi
  • Golda Meir
  • Margaret Thatcher

  00
 39. Ah….voi cu click-bait-urile voastre..

  00
 40. Dacă eu spun despre țigani ca nu pot să-i admir pentru ca nu-s superiori mie și ca vreau doar să-mi gâdile urechea cu ceva muzica m-ai considera rasist?
  Doar se știe ca romanii sunt drepti și buni iar țiganii sunt leneși și hoți.
  Dacă as spune: nu ma duc la țigani sa ma învețe negustoria, ma duc sa ma învețe cum sa fac laba unuia fără sa simtă aka să-i sustrag portofelul fără sa știe.
  Chiar asa femeia nu poate fi admirata cu nimic? Reducem totul la dorința de sex? Țiganii pot fi admirați pentru ceva oare? Cam asa vad eu lucrurile cu domnul ideolog.

  00
 41. Mah sa-mi bag… Nu ne mai revenim si noi? Lavric are tendinte homosexuale pe care nu si le poate explica. Absolut toate textele o dovedesc. Ce dracu’ facem apologia misoginismului si-a uri (ca, in ciudat incercarii de-ai da o logica textului scris de Lovrin, nu are – e un text scris cu ura si dispret).

  Sunt dezamagit rau. Mi se pare o incercare absurda din partea ta, Eftimie, de a fi anti-popularismului. Da, e nasol cum toata presa a sarit pe astia de la AUR, da’ e nasol si cu astia de la AUR. Cu Lavric in frunte.. Ca el n-a scris despre mere si pere ci a scris ca femeia-i proasta si dezgustatoare. Presa intradevar relateaza la emotie „senzationalismul” asta. Da’ tipul vorbeste foarte serios.

  00
 42. Altă șahistă reală e Alexandra Botez.

  00
 43. @Eftimie:
  Sunt extraordinar de curios daca auzisei de Vera Menchnik sau a aparut ca parte a documentarii pt articol?
  Probabil mai celebra si mai apropiata ca perioada de Beth Harmon (anii 60) este Nona Gaprindashvili

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube