Pisica neagră și trei ceasuri rele marțea în 13

Încerc să relatez cât mai obiectiv cam cum e să interacționezi cu unii oameni.

1. Iau o mașină de drive-test de la un prieten care lucrează la un dealer / fost coleg de facultate. Nu merg nici 10 minute, și la o trecere de pietoni, un pieton începe să îi care pumni în geam.

Voi ăștia cu mașini de lux nu știți cum e să nu poți plăti facturile

Mă dau jos și îi zic: băi frate, nici măcar nu e mașina mea e de drive test, scrie mare pe ea, ești nebun? Vine răspunsul. Atunci nu cu tine am treabă, cu mașina. Geamul a rezistat, nu au rămas semne, dar totuși, WTF.

2. Merg la un eveniment de business. Eveniment d-ăla cu măsuțe circulare. Cam 20 măsuțe și de 10 ori mai mulți oameni – fiind printre primii am prins măsuță și scaune. Ceva pe procurement. Din una în alta vorbind cu oamenii, dau de o fată super drăguță, vorbim noi vreo 20 de minute așa. La un moment dat o întreb dacă vrea să aduc și pentru ea ceva de băut, era cu bufet. Zice că nu, mă scuz, iau o cola, și revin. Și începe să urle la mine că sunt un mitocan că am lăsat-o singură la masă și o abordează lumea. Eu perplex. Ea îi dădea înainte. Zic, ok, d-asta e fata singură, mă scuz, și plec. Trec 3 luni. Mă aude într-un interviu la radio, mă recunoaște și mă adaugă pe FB la 15 minute după difuzare. Mesajul e spumos și ideea generală e cam așa:

Hey, te-am recunoscut azi, super cool, aș vrea să ieșim, îmi place super mult de tine, dar aștept să iți ceri scuze pentru mârșăvia de a mă lasă singură la masă că doar țăranii fac asta, și mi se pare groaznic că ai fost bădăran, dar dacă îți ceri scuze sunt dispusă să iau în calcul să te iert.

Am rămas prost.

3. O prietenă de familie plecată în State la master are un apartament închiriat, în blocul de lângă mine (gen unde stătea ea). Fiind atât de aproape, eu am ținut legătură cu chiriașii pentru mici probleme și chestii de genul. Chiriașul intrat de vreo 4 luni în spațiu, pe 1 an. Într-o seară pe la 23 primesc un mesaj de genul:

A venit ultima factură de utilități și voiam să vă spun că eu am plecat din apartament acum 2 ore și nu o plătesc, dar vine cam cât e garanția, că e regularizare. Chiria pe luna asta nu o mai plătesc că oricum am stat doar jumătate de lună, că mi-am schimbat jobul în alta parte și am plecat. Oricum nu stați în banii ăia dacă aveți de închiriat. Am luat niște ustensile și farfurii că nu am în partea cealaltă și oricum erau folosite – oricum probabil le aruncați după mine că nu e igienic, dar v-am lăsat la schimb niște prosoape, că nu mai aveam ce face cu ele. Seară minunată. Cheia e în cutia poștală.

Apartamentul, o mizerie de nedescris.

4. Mă sună un candidat de job să mă întrebe dacă găsim o soluție să îl angajez doar pe acte, că ai lui nu îi dau bani dacă nu dovedește că lucrează undeva. I-am zis că nu. A mai sunat de 3 ori să întrebe ce am cu el de nu vreau să îl ajut, așa urâcios și gelos că primește el bani sunt?

Spera să citez „mor sarac”.

5. Mă sună un partener comercial, că are de luat ceva din Dedeman, dacă îi pot împrumuta 2 ore o dubă de la noi de la firma. Îi zic, băi, normal nu facem asta, dar na, am colaborat cu voi, e ok – avem un Dokker pe care îl folosim noi intern în firmă și dacă sunt câteva ore ți-o dau cu drag gratuit. Trimit pe cineva să îi facă plinul să o poți returna și tu tot cu plinul.

Returnează asta mașina cu cauciucurile pe spate varză. Cred că a încărcat mașină până la refuz și s-au frecat anvelopele de caroserie, altă explicație nu am – că e pe spate. Refuz să cred că le-a schimbat. Și îi sun și îi zic. Bă, PLM, ai văzut cum a venit mașina aia? Ăla că nu eu. Cum nu tu, că a făcut colegul meu poze când a plecat la tine.

El: bine, recunosc, dar ce să facem acum, că nu e ca și cum avem contract, aia e uneori mai și pierzi, de unde să știu eu ce au făcut ai mei?

I-am reziliat contractul de furnizor de servicii pentru noi și din ecuația asta pierde mai mult decât e mașina nouă. E supărat tot el.

6. Tot îmi venea factura mare de curent acasă. Zic, bă ce dracu, nu am cum să consum 600 KWH pe lună la 2 camere. Că nu am salon de bronzat în apartament.

Acum am aflat și de ce. Fiecare apartament are ceva spațiu comun conectat la el. Al meu are liftul, al vecinului are iluminarea pe casa scării, al celuilalt vecin are iluminarea din parcare, la unul e hidroforul. Am scos siguranțele toți pe rând să vedem ce nu mai merge prin complex. Dezvoltatorul a explicat că e logic, a făcut așa să nu plătim întreținere mare, că sunt doar 8 apartamente și era mai simplu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. 2. De aia sunt multe printese pretioase singure, pentru ca sunt nebune cu acte in regula si chiar daca arata bine si sunt pline de diplome universitare , mastere, doctorate..etc, nu merita sa iti pierzi timpul, nervii si banii cu asa ceva. Mi-e mila de pisicile care vor ajunge in grija acelei domnisoare cu personalitate complexa.

    00
  2. Toate mi se intampla numai mie ! Nu era un titlu de film ?

    00
  3. 2. astea-s femei prost educate. cand patiti faze din astea, le spuneti scurt si sec ca sunt prost educate!

    00
  4. Citeam si îmi formulam in minte cateva raspunsuri la unele din puncte. Poate erau niste raspunsuri articulate si on topic, poate aduceau plus-valoare discutiei, n-am de unde sa stiu, ca intre timp am ajuns la punctul 6 si mi s-a resetat tot.
    Pot sa opresc internetul si sa ma culc, pe saptamana asta am rezolvat tot.

    00
  5. #1: și la milionari le e greu. :)

  6. Daca 600 kWh / luna ne sperie asa rau va dati seama cat de jos am ajuns?

    00
  7. Am verificat în calendar să fiu sigur că nu e marți.
    Se simte ca și cum ar fi marți: luni toți au probleme, marți toți le vor rezolvate.

    00
  8. Dacă e super drăguță ai putea face o excepție…pentru o seară sau două.Nu mai mult pentru că pe urma dăunează grav sănătății mintale.

    00
  9. Ce fain ar fi si la noi o chestie de aia cum au in america cu „Small-claims courts „

    00
  10. Absolut ca avem o problema, si in loc sa ne fte grija sa ii imitam pe americani cu cancel culture, ar trebui sa realizam ca avem nevoie de un cod al bunelor maniere versiunea 2.

    Ca suntem praf pe partea cu ce e acceptabil, mai ales pe partea noastra.

    00
  11. Si toate astea cam in cat timp s-au intamplat? 😳

    00
  12. NOU
    #39

    2.don’t stick your dick in crazy, acum vezi si tu daca arata bine, desi sunt sanse mari ca dupa ai sa fie stocker si sa te streseze.
    3.a fost inchiriat cu contract? daca da ii poti face probleme, dar astfel de persoane mizeaza pe faptul ca lumea nu isi mai bate capul sa ii actioneze in instanta, unde oricum ai mari sanse sa nu rezolvi nimic.
    5. daca erai inspirat sa ii spui ca ii poti imprumuta masina doar cu tot cu sofer, dar tot raul spre bine, asa ai descoperit ce gunoi de om este.
    6.clar nu e normal si sunt curios cum de ar putea trece o astfel de instalatie inspectia PSI. Pt luminarea de pe sala puneti senzori de miscare pentru fiecare etaj. Toata lumea trebuie sa plateasca in mod egal lumina, curatenia si liftul (desi si aici e o disctutie pentru cel de la parter)

    00
  13. 6 e cea mai tare. Dintre toate descrie cel mai bine romanul si Romania :))

    00
  14. 1. Diferentele sociale in Romania se vor accentua , deja sunt discrepante mari intre paturile sociale, e multa opulenta langa multa saracie (cota unica si sistemul fiscal actual ii condamna pe multi la saracie si neincluziune sociala), sunt convins ca vor mai aparea situatii de genul asta
    2. Trebuia sa o inviti direct acasa, sa nu o mai lasi cu toti taranii
    3. Apartamentul a fost inchiriat cu contract? Daca nu, atunci sanatate si la gara pentru proprietara care prin evaziunea ei e la fel de tepara ca si chiriasul; este contract, atunci o plangere la politie pentru furt(farfurii, etc), plus actiune in instanta, pentru recuperare toate debitele, cheltuieli curatenie, etc; plateste el si taxele de judecata, si onorariul avocatului.
    6.Actiune in instanta impotriva dezvoltatorului, plus interesant de vazut/revazut proiectul, cum a fost facuta inspectia la receptie, daca asa ceva nu era stipulat in contractul de vanzare/cumparare.

    00
  15. la 2, sfat de la meșter: niciodată nu e bine să rămîi prost!

    00
  16. 6. halucinant de-a dreptul. cum a trecut proiectul ala de avizare?

    00
  17. un amic iese la băut cu ceva fost coleg de liceu: „mamă ce țeapă i-am tras proprietarului, nu am plătit nici o factură, am plecat și i-am aruncat cheia pe balcon”. Tot colegul 2 beri mai târziu: „am auzit că ai o cameră liberă în apartamentul pe care îl închiriezi, aș veni eu, că tot suntem din același oraș.” (vă las să ghiciți dacă l-a luat coleg de apartament)

    00
  18. Am ras desi e de plans. :)

    00
  19. Nu am citit comentariile, dar sigur trebuie sa fie cel puțin un idiot care să ia apărarea unuia din cei ‘șasă’ din postare, altfel nu trăim în România…

    00
  20. @Alter Ego: drăguță, 20 ani și i-ai dat jet că e nebună. Nu e motiv, după grila mea. Înseamnă că ori ești tu nebun, ori a parte deja

    00
    • Dupa ce a vazut ca tipul are portofel, si-a schimbat atitudinea la 180 de grade => jet!

      00
    • @hash ceva imi zice ca l-a scanat pe om de la prima interactiune. Daca era cum zici tu, nu il mai facea badaran din nou cand i-a dat mesaj :))))

      00
    • @N

      Nu boss, nu putea sa zică, am fost o țoapă proastă când ne-am văzut prima dată. Așa acum ea îi face un favor că poate îl iartă dacă tot el își cere scuze.

      Așa sunt aștia la 20 de ani acum, misecuveniști și nesimțiti sau doar de din aștia am avut eu noroc să dau…

      00
    • Superbă, 33 ani. Genul de om cu care nu vrei sa ai nimic de-a face însă.

  21. Da, de fiecare date se adevereste:

    „Nu fa niciun bine ca sa nu-ti fie rau”.

    @ 3: Acum vreo 4-5 ani dadusem in chirie un apartament in Polonia. Ma sunat un vecin ca sta usa de la intrare si de la un apartament deschisa de o zi. Apartamentul era gol golut, au plecat cu mobila cu tot…. Pardon ramasese un fotoliu galben care nu-mi apartinuse niciodata.

    00
  22. bre…da ai prosoape…

    00
  23. „Acum am aflat și de ce. Fiecare apartament are ceva spațiu comun conectat la el. Al meu are liftul, al vecinului are iluminarea pe casa scării, al celuilalt vecin are iluminarea din parcare, la unul e hidroforul.” … this

    00
    • Oare nu poate fi dat in judecata ‘dezvoltatorul’ si pus sa plateasca ceva daune consistente? Pentru ca e rea vointa aicea.

      00
  24. Mda, aia cu inchiriatul am patit-o si eu. Si culmea: prieten (bun la vremea aia), 2 facultati facute pe bune (deci nu prost/idiot/batut-in-cap) si destul de bine vazut la servici, nevasta casnica si copil mic.

    Cand a plecat am razuit cu spaclul grasimea de pe gresia din bucatarie (true-story, i-am trimis poze cu rezultatul). Iar din cauza ca ghena era prea departe (cam 10m, pe palier) a lasat niste fructe pe masa din bucatarie pentru ca nu mai avea ce face cu ele. Eu eram plecat din tara si am intrat in apartament dupa o luna.

    E drept ca de atunci nu ne-am mai vorbit – si nu regret. Regret ca am aflat asa tarziu ce poama e.

    In fine, e clar ca e nevoie de o reforma in partea asta cu chiriile. Pe unde tai eu frunza la caini chiriasul e ca si cum ar fi proprietarul casei, dar e obligat (evaluarea are titlu executoriu) sa lase casa exact asa cum a primit-o.

    00
  25. 1, 2, 4. Povesti incredibile, din categoria „asa ceva nu ai cum sa inventezi nici daca ai vrea”. Mare este gradina Domnului.

    3. Presupun ca exista contract de inchiriere, asa ca cel mai bine trebuie dat in judecata. Chiar daca poate sa dureze putin mai mult, dar merita sa iti recuperezi cateva sute bune de euro.

    5. Mi se pare nesimtire crunta sa deteriorezi un lucru pe care l-ai imprumutat si sa nici nu-ti pese. Eu evit cat mai mult sa imprumut lucruri gandindu-ma ca poate le stric.

    6. Daca tu aveai 600 kWh pe luna, este safe sa consideram ca cel putin 300 sunt pentru lift. Iar daca restul plateau si ei tot cate 200-300 kWh pentru consumul comun, cand mutati tot consumul pe contractul Asociatiei, probabil ca veti intretinere aproape cat rata la apartamente.

    00
  26. Pentru astia care o dati inainte cu contractul si datul in judecata va urez sa incercati sa rezolvati ceva in tribunalele romanesti.

    Sa zicem ca dauna era undeva la 100 RON farfuriile si hai 1000 RON (ca sunt darnic) facturile. Plus inca 400 RON curatenia. 1500 sa fie rotund.

    Ca sa recuperezi suma asta in primul rand iti trebuie avocat si taxa de timbru. Minim 2000 RON. Deci esti out cam 3500 RON inainte sa depui dosarul. Dupa care iei in calcul ca un avocat serios nu prea se ocupa de chestii dinastea. Ca e cu hartii si nu sunt sume mari de daune de recuperat. Asa ca schimbi vreo 3 avocati, ca si aia dispar in ceata cu onorariul, cam cum a disparut chiriasul. te trezesti ca ai termen si iti zice hartiuta ca nu te-ai prezentat. Cam asa aflii ca nu mai ai avocatul nr 1 sau 2.

    Deci mai punem inca 1000 onorariu pentru nr 2 si inca 1000 pentru numarul 3. E ok, iti zici, ca e plateste chiriasul cand o fi.

    Si uite asa esti out 5500 RON si trec vreo 2 ani. Timp in care ala a plecat din tara, sau judecatorul s-a pensionat, sau e frig in arhiva, sau ceva…

    Iar la final poti avea surpriza sa iti zica judecatoria ca „ghinion”. Si te duci frumos cu pierderea de 5500 RON in loc sa inghiti in sec, sa lasi aia 1500 RON initiali din care sa zicem ca iti retii garantia (deci o pierdere reala de vreo 500 RON, timp, nervi si niste farfurii).

    Si da, vorbesc din proprie experienta, cu contract de inchiriere prin care am dat spatiul unei firme. CIF, cod TVA, tot ce trebuie. Disparut administratorul in neagra bezna cu banii firmei. Ne-a luat 7 ANI (sapte) mie si celorlalti carora ii era dator sa lamurim cu falimentul aluia, proces, masa credala, dovezi pe la anaf ca incetase contractul si nu am mai primit bani. 7 ani la finalul carora am considerat un succes faptul ca nu am platit impozit pe un venit din chirii nerealizat. Din punctul de vedere al ANAF-ului contractul mergea inainte. Administratorul plecat din tara, prinde hotul scoate-i ochii.

    7 ani. Eram 15 oameni la masa credala + ANAF-ul. Pe unii i-a bagat direct in faliment, pe mine ma bagase doar pe lista marilor datornici.
    Dar da, tot inainte vrednici pionieri. Dati-i cu justitia.

    00
    • Si ce solutie propui? sa dai cu bata? sa accepti paguba?sa inchiriezi la negru, sa te faci evazionist? sa te adresezi unui asigurator pentru riscul de a inchiria bunuri?sa selectezi bine chiriasul?
      Cred ca generalizezi oarecum cand spui tribunale romanesti sunt toate de rahat, uite, multe sedinte sunt publice, chiar e interesant sa mergi acolo, sa vezi smecherasi ce comit contraventii cum vor sa isi recupereze permise si si-o iau rapid peste bot ca pierd procese, cum sunt pensionari care isi maresc pensia pentru ca o casa de pensii nu si-a facut treaba, mai vezi familii ce se judeca, etc…..

      00
    • Dacă e cu firme în faliment, da, poate fi extrem de complicat.
      Dacă e cu persoană fizică, nici n-ar trebui să-ți trebuiască avocat.
      Dacă ăla nu plătește, dar are un salariu pe contract de pe undeva, nenea executorul ii pune poprire.
      Și îi pui toate cheltuielile în cârcă.

      00
    • @AB dacă câștigi. După cum calculase cineva pe aici la final paguba pe scenariu este de vreo 500 de lei.
      Dacă nu ești procesoman sau avocat sau nu ai treabă frecvent în zona tribunalului treci la pierderi 500 de lei și îți vezi de viață.

      00
    • @becali – eu as propune niste legi ale chiriei/chiriasilor ca afara + un small claims court.

      Ca daca faci asa ceva in Germania poti sa iti iei adio de la alta chirie, leasing la masina sau credit de orice fel.

      As it stands…. in 15 ani de inchiriat am avut 2 experiente ok cu chiriasii. La restul am iesit tot timpul cu ceva pierderi. Nu mari, dar se aduna. Toti cu replica: daca iti permiti sa inchiriezi iti cam meriti tepele.

      00
    • M, sunt tot felul de nebuni și prin Germania:
      1. Dacă ai ghinion și dai de un chiriaș care este pus pe rele durează și ani de zile pana-l dai afară. Sunt tipi pe care nu-i scoți din casă nici dacă vrei “folosirea proprie” a locuinței, nici dacă ai contract pe termen limitat.
      2. Eduard a fost trimis de firmă in USA sa lucreze acolo doi ani. Pentru aceasta perioada A dat in (sub)chirie apartamentul unui tip care venise in costum, masina mare, venituri mai mult decât ok. După câteva luni a dorit sa se întoarcă in concediu și a căutat pe airbnb un apartament. Ghici și peste ce apartament dăduse. “Chiriașul” lui ii pusese apartamentul pe airbnb…

      Din acest motiv trebuie sa controlezi chiriași la sânge, sa nu te lași impresionat de ceas, masina și chiar și jobul actual (care la momentul acela poate sa fie concediat). Chiriași trebuiesc controlați la maxim cu toate posibilitățile legale care există.

      00
    • @George, cum ai ajuns tu la pierderile alea de doar 500 de lei?
      Avem factura de utilitati care a specificat ca este aproximativ egala cu garantia + chiria pe o luna de zile pe care nu a platit-o. Deci deja avem o suma echivalenta cu chiria pe 2 luni, adica minim 2500 de lei. Mai adaugi aici si costurile de curatenie (posibil si zugravit) si depasesti lejer 3000-3500 de lei.

      00
  27. 3-ul e epic, omul chiar s-a străduit să explice de ce-și lasă gazda fără bani și fără blide

    00
  28. Lift la doar 8 apartamente? Lux, nene.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube