Pescuit amator si nesportiv

O comentatoare de aici mi-a spus, textual și in my face,  dacă nu mi- fi arătat și fața lemnoasă pe aici, ea m-ar vedea ca un filfizon. Bine, apoi și-a dat seama nu prea știe ce e filfizon. Am fost afectat vreo 2 minute și apoi mi-am continuat viața. Un filfizon, în accepțiunea ei, este o persoană care atârnă. Atârnă pe la curtea regelui, este prieten cu diverși conti și baroni (Vali?), care-i apreciază agerimea minții și pseudo-cultura pe care ei n-au putut s-o acumuleze pentru s-au născut cu lingurița de aur în gură. Un bufon puțin mai elevat. Motiv pentru care supraviețuiește din generozitatea acestor „prietenii”. Având în vedere câți bani am de recuperat de pe la diverși, spune teoria nu se demonstrează.

Revin, prea simt bucurați de această alegorie a comentatoarei. „Dacă nu țiai fi arătat fața lemnoasă„. Adică, zice ea, dacă nu vedea ești preocupat și de chestii „lumești/manuale„, zice ești un filfizon. Apoi m-a invitat vizitez orașul ei. Dobârlau. RSVP pending.

Da, recunosc – spășit, dar cu mândrie, un amestec cum numai vanitatea poate produce – îmi place știu chestii din diverse domenii, cu cât mai îndepărtate de predestinarea satului nașterii, cu atât mai atrăgătoare. Bine, asta nu înseamnă studiez fenomenele de la marginea galaxiei, piticile albe sau clima pe vremea dinozaurilor. Am însă tendința de a merge în partea cealaltă a inginerimii, singura opțiune valabilă la vremea educației mele. Nu mi-am analizat parcursul până acum câtiva ani, dar, ce vezi, am ales liceul (Electronica, din Pipera) din cartea de telefoane, deși era „electronicăși la Unirea, mult mai aproape de Popestiul natal, spre care s-au îndreptat mai toți colegii mei de generală (și înaintașii noștri de an mai mare). Inconștientul meu, probabil mai filfizon decât mine, voia plece cât mai departe de… ceva. exploreze alte locuri, un pic mai neumblate de cei printre care m-am născut și am crescut. În clasa a XII a, toți colegii mei (eram 26 de bărbați și 2 femei în clasa) au ales dea BAC-ul la sport (unii poate știți aberația aia), susemnatul a ales filosofie. Dintr-un motiv simplu: nu știam nimic despre filosofie; iar asta ar fi fost o motivație pentru a învăța câte ceva. Oricum, ceva mai mult și mai interesant decât săritura în lungime de pe loc. Va urma, poate,  nu vreau plictisesc.

Fără nicio tranziție, am citit acum ceva vreme un articol foarte interesant despre cum Hitler a fost adus la putere ȘI (unii ar spune MAI ALES) de femei. În Germania femeile primiseră drept de vot în vremea aia, iar în anii ’30 bărbații erau mai puțini decât femeile, pentru simplul motiv muriseră mulți, de plăcere, în Primul Război Mizerabil.

Într-un alt articol – o ziceți citesc ceva revistă „MenUp” sau cum dracu s-o numi curentul ăla cu bărbații puternici și sensibili. MGTOW? Nu contează. De câtiva ani, unii istorici încep scoată la suprafață aspecte interesante din viața sclavilor americani din anii 1800. De exemplu, cum sclavii erau „gestionațimai ales de soțiile proprietarilor de sclavi. Și cum acestea erau, de multe ori, mai violente decât bărbații. Cum puneau sclavii violeze sclavele pentru le putea folosi (vinde, închiria) ca doici-alăptătoare. Între 1860 și 1865, nu mai puțin de 1300 de anunțuri în ziarele vremii erau despre vinderea sau închirierea sclavelor alaptatoare. De aceea, când aud de societatea patriarhală pe care au creat-o bărbații și cum profită numai ei de ea, cum sunt femeile umilite la locul de muncă, pe stradă când aleargă, de furculița nespălată de soț din chiuveta familială, apucă așa un… NOPE. Nu, eu personal n-am creat nicio societate de acest fel. Sigur sunt inegalități, dar felul în care doresc femeile le rezolve astăzi, facând total abstracție de bărbați, nu prevestește absolut nimic bun pentru viitorul nostru împreună.

Lacan a fost un jeg cu fiica din primul mariaj. În timpul ăsta, explica pe la conferințe teoria unui bun tată. Și mai apoi, de 50-60 ani încoace, femei și bărbați psihiatri au sorbit teoriile lui și le-au aplicat prin cabinetele lor. Asta când nu erau pe la diverse conferințe care statueze dacă lacanienii sunt mai tari decât freudienii. Sau jungienii. Eroizarea asta a unor teoreticieni și apoi baterea în piept ca niște maimuțe intelectuale, are așa, un gust amar. Chiar, ce face un psihiatru când e, el/ea, într-o situație de depresie sau are o cădere personală. Închide cabinetul dintr-o etică ireproșabilă, sau continuă trateze pe alții de aceeași depresie sau chestii mai grave, spunând el/ea e superman și nu e afectat de bolile mentale proprii?

Acestea sunt viciile mele epistemice, dacă nu plac… mai am și altele. Parafrază după Julius Henry Marx.

PS. Fața lemnoasă. Am făcut un prototip mai mare lafoișor„. Am pus niște corniere metalice în colțuri (sudate cam prost). Sunt aproape de versiunea Beta. Am învățat o grămadă de lucruri de când m-am apucat de erecția asta. Sunt bucuros ca după o… vă las pe voi să completati.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

111 comentarii

  1. Ai revenit pe plaiuri? :)
    Legat de partea lemnoasa, arata bine, dar mai e de imbunatatit pe ici pe colo.

  2. niciodata nu mi-a placut lacan. nu dadea pase, juca bine doar cu dreptul si se oftica pe antrenor daca il scotea de pe teren

  3. Erau misto niste îmbinări d’astea, dar nu cred ca rezistau https://youtu.be/lxz5s_7w8XM

    • Da, si mie imi plac, dar nicio sansa. Am mai studiat varianta cu imbinari „Cobra”, eventual invizibile, sau placi metalice inserate, dar sunt mult prea costisitoare. Varianta cu corniere, imbunatatita fata de ce se vede in poza, e cea mai buna, in acest moment.

    • după umila mea parere, macar 2 să fi îmbinat și apoi să fi folosit un conector din ăsta

      https://www.hornbach.ro/shop/Conector-grinzi-lemn-tip-E-90×90-mm-unghi-90-otel-zincat-negru/10186794/produs.html

    • Conectorul ala a fost prima mea optiune. Dar pentru cazul meu nu se potriveste. Bratele sunt prea scurte, gaurile prea apropiate de margini, grosimea tablei ridicola. Pentru o asamblare clasica orizontal-vertical, poti sa zici ca foloseste la ceva, dar pentru grinzi de 4m lungime in pozitia dorita de mine, nu folosesc la nimic. Cum nu vreau sa pun contravantuiri clasice, ar trebui un conector ca cel din poza, dar din otel de 4-5 mm cel putin si lungimea bratelor de cel putin 400 mm. Si cand am cerut oferte de pret la asa ceva, toate firmele care mi-au raspuns s-au aruncat la preturi mult prea mari. Deci am cautat alta solutie, cu corniere.

    • iată o oportunitate!

      țeavă pătrată 100x100x5 este, Vali are aparat de sudură, mai trebuie un flex, o menghină și pilă pentru bavuri!

    • Scule am si eu, sudura proasta stiu si eu sa fac. Ideal ar fi cineva care chiar stie sa sudeze:-)

      PS. Doar ca idee, teava de 100×5 are 15kg/ml, deci o imbinare ar avea cam 18 kg. Plus trei grinzi (48kg) care sa intre in ele, cred ca putem comanda si o mini macara :-)

    • In concluzie domnul Fluture trebuie sa mai lucreze la tehnica de sudura….

    • un thumbdown pt Gupi pt folosirea sunetelor „bavuri”.

  4. Bine ai revenit ! Era cam plictiseala pe aici ….

  5. Cam asa si cu Alice Miller autoarea cartii The drama of the gifted child, o carte in care dadea lectii despre cum sa -ti cresti copiii. O carte destul de buna la prima vedere.

    Dupa moartea ei fiul ei a scris o carte despre abuzul sau emotional din partea ei.

    • Doar pentru ca intelegi un fenomen, esti capabil sa il explici nu inseamna neaparat ca poti si sa il pui in aplicare. Nu mi se pare faptul ca ea a fost incapabil sa isi depaseasca propriile probleme o anulare a cartii ei, defapt cred ca e mai degraba o confirmare a faptul ca damaged parents raise damaged children.
      Un alt aspect care merita luat in considerare e momentul in care a scris carea si momentul in care a avut copii. Avand in vedere ca ea cel mai probabil nu a avut cartea in momentul in care poate avea nevoie sa fie capabila sa fie mama si sa isi inteleaga si depaseasca propriile probleme subliniaza nevoia de a invata sa gestionam mai bine traumele prin care trecem.

    • @D, un filosof ar trebui să trăiască după cele filosofate de el. Dacă mă iau după ce ai scris tu, ar trebui sa accept că în comisiile parlamentare pe corupție sunt corupți fiindcă sunt mai buni la a combate corupția altora decât pe a lor.

    • Bun. Dar oameni devin ceea ce sunt, nu se nasc ceea ce sunt. Momentul in care femeia poate a inteles ceea ce e gresit poate sa fie complet diferit fata de momentul in care ea a fost mama. Da, poate a fost o mama groaznica, intre timp a invatat, a citit, s-a documentantat. Nu pricep, faptul ca a fost o mama groaznica pentru ca nu a stiu mai bine anuleaza faptul ca dupa aia a invatat ce trebuia sa faca? Si ca sa nu mai treaca si alti prin ce a trecut ea transmite informatia mai departe? Nu chiar toti le stim pe toate din clipa in care ne nastem. Si nu e de parca putea sa se intoarca in timp si sa schimbe ce a gresit. Nu stiu cartea baiatului, dar cartea ei am citit-o si are logica ce spune. In fine, se stie ca toti filozofi se nasc invatati si sunt sfinti si fara de greseala. Se stie ca mai ales cand suntem tineri suntem mici genii. Si nu vorbeam de coruptie, te rog ramai la subiect. Vorbim de un subiect care e inca relativ nou, despre care inca nu stim si nu intelegem suficient, sanatatea mentala si sanatatea mentala a copilului.

    • Asta e ca si cum ai spune pentru ca nu ai putut sa mergi de cand te-ai nascut, faptul ca acuma mergi si descrii experienta e o ipocrizie din partea ta, pentru ca atunci cand te-ai nascut nu ai putut sa mergi.

  6. “Față lemnoasă”, Hitler și Lacan. Dude, serios, ești prea mult. Cu tot respectul și la marginea părerii de rău – esti aproape țicnit. Presupun că dincolo de tastatură ești un om onest, de treabă și foarte pătimit – și Vali știe asta și te iubește. Dar, serios, ești înfiorător de îngălat in creieri și-n scrieri. Ce să mai zic, cred că te jignii destul…

    • Dovada ticnelii mele rezida fix in faptul ca las comentarii idioate sa se afiseze pentru validarea cu mânute verzi. Enjoy!

  7. nu ești singurul meu prieten milionar. mai sunt turambar, cetin, cabral, traian…

  8. @fluture pescuiești în ape adânci și întunecate. Ai grijă ce momeli folosești.

  9. „Aminteri bun băiat, deștept, cu carte, dar iute, nu face pentru un prefect.”
    Nu inteleg de ce te agiti asa pentru fiecare impusatura.

  10. la expresia ”fața lemnoasă” sinapsele mele au făcut legătură cu ultimul episod (cred) din sezonul 1 din ”once upon a time”, când ”înlemnește” Pinochio.
    cât despre Hitler și treaba cu sclavii, hai să n-o dăm pe după vișin, societatea a fost extrem de patriarhala pentru extrem de mult timp. e posibil ca ceea ce zici tu să fie o reacție psihologică la acea societate patriarhală: cel slab (sau care se simte slab), care e abuzat/dominat/stăpânit de cineva puternic, va abuza/domina pe altul mai slab decât el.
    încă vezi chestia asta pe ici pe colo.
    orice ai vrea să zici, ai dreptate la modul în care unele femei doresc să ”rezolve” inegalitățile de gen.

    • Societatea a fost patriarhala SI CU ajutorul femeilor. Acum, desigur, e simplu sa spui ca tu ai fost DOAR abuzata si nu ai reusit sa te ridici de sub jugul dominatiei barbatului. Dar totusi, cum spuneam, in Germania femeile voteaza de 100 ani, cum de nu s-au mobilizat – si nu se mobilizeaza nici astazi! pe nicaieri – sa voteze persoane (femei, de exemplu) care sa le ajute sa scape de jug? 50% din votanti sunt femei, zic ca la un vot exemplar ar putea face minuni pentru ele. Si pentru lume, in general, ca ele acum zic ca sunt singurele care pot face lumea asta egala. Ca noi, TOTI BARBATII, suntem de partea astalalta, asupritorii.

      Da, abuzatorii adulti sunt, de cele mai multe ori, copii abuzati. Dar, cumva, statistic si cinic, la câti copii/femei abuzati au fost in ultimii 100 ani, avem un numar suspect de mic de infractori. Cumva, unele persoane abuzate pot trece peste mai usor decât altele si nu devin, automat, abuzatori. Iar argumentul ca sotiile sclavilor erau ele insele abuzate de sotii lor (societate patriarhala) si asta e motivul pentru care erau crude cu sclavii, zic ca e un loc in care nu m-as indrepta cu argumentatia.

    • nu pot să te contrazic, societatea este și azi patriarhală într-o oarecare măsură și din cauza/cu ajutorul unor femei.
      inclusiv faptul că unele femei votează tot bărbați e o chestiune psihologică. se dau de partea celui mai puternic, poate ”le abuzează mai ușor”.
      cât despre soțiile de proprietari de plantați…. 1300 anunțuri, în 5 ani, parcă nu par exagerat de multe (raportat la număr de sclavi, dar și de copii pe care îi făceau inclusiv albii vremii). e posibil ca unele dintre ele să fie puse de aceeași tăntică. sunt și destule referințe literare la soții de plantatori care încercau să protejeze/să educe (inclusiv ilegala alfabetizare), aduceau un medic, etc. modul în care reacționează persoana abuzată (și nu vorbeam strict de un abuz fizic/psihic din partea soțului, ci de situația generală în care femeia era tratată de ”minte de păsărică” cu rol de mamă și gospodină/șefa servitorilor) ține și de structura fiecărei persoane în parte, dar chestiunea e suficient de studiată încât s-o luăm cât de cât în serios.

    • Numai intr-o societate patriarhala o dansatoare ar putea sa suceasca mintile regelui si acesta sa-i promita orice “pana la jumatate de imparatie”

    • Si sa-i si dea:-)

  11. Fluture, de ce au fost șterse unele postari ale tale? Am crezut ca te-ai răcit cu Vali.

    • Ce postari au fost sterse???

    • Greșeală mea, scuze. Exista postarea pe care o cautasem și nu o mai găseam, am insistat cu search-ul. E cea cu Kathia, doar ca lipsește un „h” din nume și este un „l” în plus în nume.

  12. O cam dam in megalomanie sau sunt eu rautz?

    • O dam, o dam. Acum sau mai târziu?

    • Asa m-am gandit si eu, ca e putin probabil sa apara insiruirea eterogena de informatii din articol in lipsa unei tulburari de personalitate. Nu pun toate ouale in acelasi cos, dar le pun pe cele mai multe in cosul pe care scrie „TP narcisica”. :-))
      PS: Nu jignim, nu judecam, facem doar analiza. :-)

  13. Pai si cand il “imbraci”? Ca tot faci scheleti. Baga si ceva carne pe el, sa prinda viata.

    • Scheletii mei se imbraca doar cu pânza de umbrire… Stiu ca multi asteapta sa pun tabla sau sindrila bituminoasa, dar eu in mintea mea l-am vazut doar cu pânze de umbrire, triunghiulare, dreptunghiulare, patrate, agatate fiecare unde vrea si câta umbra vrea. Promit ca urmatoarea poza va fi cu un schelet „imbracat” in tul :-))

    • Eu nu ma astept la nimic, vreau sa vad produsul asa cum l-a vazut “artistul”, dar pana la capat.

    • Arta e in ochii privitorului, nu in cei ai artistului :-)

    • Mie de multe ori imi scapa :)))

  14. seamana fara sa prea rasara cu un dom geodezic. daca nu ai auzit de asa ceva, se gaseste usor pe google si poate te ajuta ideea. daca ai auzit dar nu aia urmareai, spor in continuare cu tamplaria.

    • Mai degraba un zome geodesic, dar atunci varianta mini-minimalista. Practic, n-am decât 3 patrate identice asamblate in… Oblio.

  15. Ne-am prins ca esti nesportiv de la faza cu bacu’.

  16. Asta e toată structura? Fără stâlp în mijloc?

  17. NOU
    #58

    Liceul „Unirea”? Ce promoție ai fost? Eu am terminat în ’88.

  18. 1. În ce an ai terminat liceul ăla, colegu? Ce profil, electronică sau info?
    2. Și ai mei la fel, au dat toți la sport. Eu la economie, dar am fost prea idiot și am ales alt traseu profesional.

    • Am fost la Liceul Electronica de pe platforma Pipera, la electronica, nu aveam info. Aveam mecanica si electronica.

  19. popesti? esti bulgar din ala?

  20. Spășitul tău mi-a adus aminte de cel mai pedant și simpatic țiitor al limbii române, Radu Paraschivescu, care explică într-un video destul de lunguț cum forma corectă este ”spăsit”, și nu ”spășit”, cum vorbește toată plebea (inclusiv eu).

    N-am putut niciodată să formulez corect, mi se încurcă limba.

  21. Niste grund violet, un nume pompos si le bagi pe emag, zici ca oxigeneaza creierul si canalizeaza energia pozitiva

  22. ti-a iesit ok „dracovenia” si bag seama ca nu prea te mai dai dus din tara :)

    • Am avut ceva „transpiratie”, pentru ca grinzile alea au 80x80x4000, structura are aproape 200 kg si am montat-o si rasturnat-o cu taica-meu pensionar de (75 ani), cumnatul si sora-mea. Nu-mi imaginam ca stâlpii de 4m vor face o structura asa mare, in raport cu cea de 2,5m pe care am facut-o singur. Intra minim 25 de persoane in picioare sau 16 asezate la masa.
      Dupa ce am rasturnat-o, n-am mai reusit sa ajung in vârf sa-i agat o pânza de umbrire :-) Am doar o scarita din aia cu 5 trepte.

      PS. Acum sunt in FR, dar urmaresc cu atentie zborurile si carantina :-)

    • greutatea o sa tot varieze….ca ba se usuca, ba se umezeste.

      te-ai gandit sa-i dai o lazura sau ceva sa nu putrezeasca?

      felicitari pentru realizare :)

    • Asta e ultimul prototip. Il demontez data viitoare când mai ajung acolo. Pentru varianta Beta o sa folosesc grinda lamelara. Mai am niste modificari si la coltarele de imbinare. Pe de o parte ma gândesc sa folosesc corniere de otel ca sa fie structura mai grea, pe de alta parte ma gandesc la cornierele de aluminiu, mai scumpe, dar mai usor de prelucrat. Si mai usoare. Mai am de facut si niste ancore, pentru ca pânzele alea de umbrire o sa functioneze ca niste pânze de velier când o sa bata vântul. Si 200 kg in forma asta, sunt peanuts pentru un vânt mai suparat.

      Pentru culori, ma gândeam la verde electric pentru imbinari si negru pentru stâlpi :-) Am vazut o cutie de Green Cola pe undeva si mi-am zis „ASTA E!”:-)

    • Suna bine dar brah sa-mi bag daca nu imi place asa natur in lemn mai ales cum straluceste in auriu in soare 😃

  23. Și eu sunt fan pescuit!

    • A mai propus cineva exact la fel, mai sus. Pentru o masa, un pat, un dulap si chiar pentru un foisor clasic daca ai chef si timp, ar putea merge, pentru ca fortele sunt pur verticale/orizontale. Pentru structura asta, sunt mai multe forte, inclusiv de torsiune, flambaj etc plus vântul, care mie mi se pare cel mai mare „dusman” al ei, nu merge.

  24. Din tevi ppr nu ar fi mai usoare si mai usor de imbinat ? Intreb si eu, nu le am dar imi dau cu parerea ca e interesant proiectul

    • merge din orice teava rigida, trebuie doar sa gasesti cum sa le imbini, sa fie si estetic si usor de demontat :-)

  25. Întreb şi io, nu dau cu paru’. Practic, ce folos are construcţia aia ?

    • Nu e construcție ignorantule, e un PS. La finalul articolului autorul îți explică ce e. Abordează cu un pic mai multă dedicație și nu mai fiii super-ficial, fiii numai pro.

  26. Cred ca la foisor ar merge ceva care sa inchida colturile alea, acum par deprimant de goale imbinarile dintre grinzi. Poate ceva ca niste cuburi metalice din inox sau satinate. De asemenea contravantuirile alea cred ca merg inlocuite cu cabluri, tije filetate sau cu ceva mai discret. Just my 2 cents, nu sunt designer sau inginer.
    Cat despre femei, as recomanda oricui are rabdare si cativa neuroni de pierdut sa urmareasca cateva episoade din “stop a douchebag” pe Youtube, sa observe diferenta intre reactiile femeilor si reactiile barbatilor si sa traga propriile concluzii.

    • Contravantuirile alea au fost puse doar ca sa rasturnam structura dupa ce am montat-o. Imbinarile nefiind sudate bine, n-am avut incredere ca o sa tina la manipulare si la o eventuala scapare din maini in timp ce o roteam. Apoi n-am mai putut sa le dau jos ca n-am avut scara sa urc la ele. Proiectul meu initial e fara contravantuiri, sau, mai precis, cu contravantuirile preluate de imbinarile metalice. Vreau ca structura sa para cat mai fina, mai minimalista, sa para ca « nu are cum sa tina », dar sa tina:-). E adevarat ca unii mi-au zis ca fara ranforsari la colturi ei nu si-ar pune-o in curte. Nu pare solida deloc. Mai vedem la versiunea beta, cand o sa agat si trei hamace cu 100 kg fiecare. Poate o sa pun ceva metal mai solid pe la colturi.

  27. Daca nu trece testul beta, ii pui niste bilute si il faci Atomium.
    Si impreuna cu Turnul Eiffel de la Slobozia poate intra in circuitul turistic :)

  28. Cum e planul foișorului mai departe? Acoperi toți pereții? Dacă da, cu ce? Ce se întâmplă la furtuni?

    Arată mișto. Cred că vecinii te spionează tot timpul….

    • Acord libertate totala cumparatorului :-) In mintea mea, nu trebuie acoperita decât cu pânze de umbrire: trei patrate mari (in zone cu mult soare, de ex) pe fiecare fata, sau doar triunghiuri in partea de sus, sau triunghiuri „imbricate” in interior. Ideea este sa lasi structura vizibila si tu sa imbraci doar ce ai nevoie si cum ai nevoie. De exemplu, in functie de unde ai soarele si când stai tu dedesubt, unde pui canapeaua si masa de cafea etc, unde agati hamacul sau leaganul. Libertate totala.

      Daca vrei sa acoperi, as vedea acoperit cu policarbonat daca vrei sa-ti faci un atelier dedesubt. Din momentul in care te gândesti la acoperit cu ceva opac (tabla, tego, sindrila etc) structura in forma asta nu mai e chiar asa de interesanta, adica ai nevoie de incrucisari suplimentare ca sa-ti tina tabla sau sindrila.

    • Mișto idea. Dacă-mi permiți o mică propunere: pânzele să fie manevrate electric… Știu, costuri șamd…

  29. „Având în vedere câți bani am de recuperat de pe la diverși” – acum se explica de ce te lasa zoso sa scrii la el pe blog. :-p

    • aia a fost pentru mine, mă tot amăgește că de aia nu vine cu bani, că nu are, că are de încasat. am fost la el la domeniu zilele trecute, am luat un portbagaj de lemne de foc.

  30. Foișorul arată bine de tot, cu pânză pe el va fi chiar spectaculos. Ce problemă văd eu…e lipsa ancorajului (care va fwte aspectul dacă l fixezi cu cabluri). Forma aia o să facă portanță pozitivă din păcate.

    • Am scris in alt comentariu ca trebuie musai sa-l ancorez, ca altfel il sufla vantul cu panzele pe el. Sunt solutii decente pe piata, am vazut chiar una misto cu o piesa tubulara legata de un cablu de otel. Piesa tubulara se bate in pamant cu barosul apoi cand tragi prima oara de cablu, piesa se roteste un pic sub pamant si nu mai poate iesi. Forta de rupere pana la 500 kg! Mai sunt si burghiele alea de pamant, cele de 1m lungime au si ele tot 500 de kg forta de rupere.

  31. Chiar dacă nu apare comentariul: Lasă partea fieroasă pentru mosorul lui Moceanu și pune diagonalele alea lemnoase (și inestetice) de care ți-am mai scris, paralele cu solul, care să unească cele trei colțuri mediane ale cubului secționat imaginar de suprafața solului. În felul acesta vei obține o structură rigidă și simplă.

  32. Ce ti-e si cu comentatorii astia, care doar sa comenteze stiu…ntz ntz ntz! Iarta si tu o biata comentatoare care, din cauza secolelor de patriarhat, nu stie ce spune.
    Tot primesti propuneri de strategii de marketing pentru foisor. In curand te-mbogatesti si n-o sa mai poti scapa de filfizonii si filfizoancele care o sa atarne de barnele tale.

  33. Un foișor care nu arata a foișor. Fain ! Mulțam!

  34. totally unrelated, cand te plictisesti

    https://imgur.com/gallery/RtlqGjs

  35. Las dracu’ gardul, că și așa e cald, și cred ca trântesc și eu un foișor ca al tău. Oare dacă îl fac cu grinzi de 3 m e suficient pentru 3 oameni? Cine le are cu desenatul? Mă gândesc să folosesc la îmbinări câte 3 plăci pătrate, de tablă perforata (cu gauri rotunde)

    • Cu grinzi de 3m intra cel putin 8 persoane asezate la o masa dedesubt (+spatiu pentru circulat in jur, iesit de la masa etc). Iar daca pui canapele/fotolii de exterior, intra si mai multi asezati. In asta cu grinzi de 4m am facut o simulare si pot aranja o masa pentru 18 persoane asezate confortabil, plus un frigider si o masuta de lucru pentru ospatar :-) Sunt curios cum o sa faci imbinarile acolo unde se intâlnesc trei grinzi. Sa dai poze, te rog.

      PS. Singurul bemol este ca la grinda de 3m esti la limita cu „intrarea” sub foisor. Adica, nici nu trebuie sa te apleci, dar cineva care are 2m inaltime s-ar putea sa-si ia o frunte-n grinda. Dar, ca sa nu lasi lemnul direct pe jos, in contact cu solul, sigur o sa-l ridici un pic pe ceva si atunci ridici si „intrarea” si totul o sa fie ok.

    • Ti-am pus o schita sa vezi cum arata intrarea in 3m. Omul ala are 1,80 si cam da cu capul. Cel mai bine mergi pe 3,3m grinda sau 3,5m ideal (repet, daca nu ridici putin fiecare punct de sprijin si pui structura direct pe pamânt).

      Despre ce tabla vorbesti tu in comentariu? Poza, link ceva?

    • Iau tablă perforata de 1000×1000 mm și tai pătrate de 100×100 mm, are la Dedeman

      https://www.dedeman.ro/brasov/tabla-aluminiu-perforata-perforatii-rotunde-5-8-1-x-1000-x-1000-mm/p/6030972

      Pe fiecare latură a cubului pun câte o placă, adică îmbin câte 2 grinzi odată. Opțional mai pun niște L-uri ieftine.

      Foișorul o sa fie înălțat pe stâlpi de beton, ca să nu fac cofraj, îi torn în țeavă de canalizare de 110 mm.
      Opțional am văzut la cineva un sistem de „stâlpi” fără beton: pe fundul gropii se pune o dală de beton prin care se trece cu o tija filetata, tija care urcă până sus și de care se leagă foișorul. După care groapa se umple cu bolovani, greutatea lor ținând dala pe fundul gropii. Ca sa nu rugineasca, tija și piulitele sunt din inox. Sistemul ăsta are avantajele următoare, cel puțin la mine în Covasna: Nu car beton în vârful dealului, nu trebuie sa protejez betonul de apă și îngheț. E mai ușor să car bolovani decât beton.

    • Tabla aia perforata e mult prea slaba. 1mm grosime din aluminiu, si cu atatea gauri, se rupe inainte sa ridici toata structura. Coltar as spune minim din astea :https://www.hornbach.ro/shop/Coltar-sarcini-mari-cu-rigidizare-zincat-150x150x65/8062988/produs.html

      Nu stiu ce grinzi ai tu, dar o sa vezi ca structura devine repede grea. Eu am folosit corniere de 50x50x4, lungi de 220 m, sudate si tot nu mi s-a parut suficient de solid. Acum o sa fac cu 60x60x6 si lungi de 400 mm.

      Ideea cu „stâlpii” aia e buna, poti eventual sa te uiti si la burghiele alea de pamânt (cu care se fag gropi pentru araci, stâlpi metalici etc) sa le insurubezi si sa le lasi acolo. Doar ca sunt numai pentru ancorare, nu poti face suport pe ele.

  36. Și minunăția aia ar trebui sa stea indiferent de anotimp acolo? Ca în principiu sunt foișoare care se strâng toamna și cele permanente. Dacă ar fi sa pui o prelata pe el, la ploaie și vânt nu știu cum s-ar comporta, nu cred ca prea bine (mai ales la vânt). Care ar fi avantajul lui fata de un foișor clasic? Cred ca vizibilitatea din interior în afara nu este prea buna, indiferent cu ce îl acoperi.

  37. E foarte faină structura. Am simulat-o cu niște jucării de-ale copiilor (Geomag – bețe și bile magnetice) și mi-am dat seama că nu e destulă înalțime pentru intrare folosind grinzi de 3 m, iar curtea mea e prea mică pentru o structură atat de mare…
    O idee: dacă ai dori să faci foișorul transportabil sau pur și simplu sa fie depozitat pe timp de iarnă, ar trebui inventate niste prinderi demontabile in care să intre grinzile care formează cele 3 colțuri aeriene iar grinzile care au contact cu solul să fie prinse 2 căte 2 cu balamale lungi. Și apoi rezolvate ancorările, normal.
    Pânzele ar putea fi întregi pe cele 3 pătrate și flexibilitatea umbră/soare să fie realizată prin prinderea lor în 8 puncte pe pătrat? Exista modul ăsta de prindere al pânzei care să permită să o desfaci dintr-un punct si să o prinzi în alt punct, dublând pânza?
    Și o curiozitate la final: ai ales pânze de umbrire ca să fluture?

    • Si eu am folosit Geomag pentru simulari :-)

      Cum ziceam mai sus, poti sa o faci cu grinzi de 3m dar ridici punctele de sprijin si atunci ai destula inaltime.
      Pentru a o face demontabila, nu cred ca structura cu lemn e cea mai adaptata. Daca o sa fie nevoie, o voi face din teava de aluminiu sau otel. Sau profil U, pentru ca permite o asamblare mult mai simpla decât teava. Nu stiu cum se comporta cornierul la lungimi de 4m, dar cred ca ar merge si el.
      Pânzele se pot face la comanda, chiar si la Hornbach. Poti pune câti „ochi” vrei si unde vrei.
      Am ales pânzele pentru ca poti sa le dai jos usor. Iar scheletul, chiar daca e in fata ferestrelor, tot iti permite sa vezi printre. Practic il ignori mai usor decât un foisor clasic.

  38. Am uitat sa va zic. De chestia asta stiti? Ar merge?

    https://buildwithhubs.co.uk/

    La un moment dat voiam sa cumpar sa-mi fac o sera.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile