Cum vi se pare legea falimentului personal?

Cei care vor să declare falimentul vor trebui să mai plătească 40% din valoarea creditului și vor fi supravegheați de un administrator judiciar vreme de 5 ani. E un mod stupid de a împăca varza și capra. Dacă nu mai pot plăti, de ce trebuie să mai plătesc 40%? Dacă tot plătesc 40%, de ce voi fi supravegheat de un administrator plătit probabil tot de mine?

Pe de altă parte, tribunalele sunt deja pline, mă gândesc cu tristețe cum vor arăta termenele de judcare la un asemenea proces.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. E ok pentru aia care chiar nu mai au solutii: asta e creditul, astea sunt bunurile, asta e salariul. Din ce inteleg, vand aia tot, acopera cat pot si sanatate, start fresh.

    E ok si partea de insolventa, ca pentru multi e mai ok sa le administreze cineva finantele.

    Probabil are multe gauri, ca legile la noi se fac pe genunchi, prin trial & error, dar e un pas spre normalitate. Nu e ok ca riscul sa cada doar in sarcina aluia care ia credit, trebuie sa fie impartit si cu aia care dau (au dat) credite fara discernamant.

    00
    • Pai nu ti se pare ca ala care a dat credite fara discernamant risca sa ramana fara bani?

      00
    • nu risca sa ramana fara bani, risca doar sa nu recupereze tot. cu alte cuvinte: strigi ca dai credite doar cu buletinu, ca e totul ok, ca e de fapt gratis si cand nu mai poti sa recuperezi banii pt ca multi nu pot plati, atunci tu creditorul cu gura mare incepi sa fii mai atent si mai precaut cand arunci cu credite in stanga si in dreapta.

      00
    • risca să vândă apartamentele ale ape care le țin blocate, la pretul pieței.

  2. *p0rcarie

    00
  3. Asa e in toata Europa, so asa si la noi, eram singura tara mai catolica decat papa fata de banci… cert e ca banca va suporta o parte insemnata din pierdere daca in 5 ani, falitul nu se pune pe picioare…

    00
    • NOU
      #7

      mai Tim si cum crezi ca „banca va suporta o parte din pierderi”? pai iti spun eu : mai creste comisionele la conturi curente, mai scade dobanda la depozitele fraierilor, mai creste dobanda la credite pt fraieri (aka platitori cinstiti)…

      00
  4. „Procedura se desfasoara sub supravegherea unor comisii de insolventa, care nu sunt formate din reprezentantii obisnuiti ai creditorilor. Aceste comisii speciale ar urma sa fie formate din reprezentanti locali ai fiscului, executori judecatoresti, reprezentanti ai bancilor”, a transmis Ziarului Financiar Piperea.Totodata, Piperea afirma ca este necesara o procedura pentru fiecare institutie membra a comisiei in parte si o ordonanta de urgenta pentru adoptarea normelor metodologice pentru aceste comisii, ceea ce poate dura pana la un an.” deci e bine ca se vor infiinta noi comitete si comitii cu membri platiti cu mii de euro pe luna, e bine ca normele inca nu exista, e bine ca a spus si esca la televizor, orisicat.

    00
  5. Mi se pare corect ca si banca sa-si asume riscul pentru un credit neperformant. Asa cum nu te obliga nimeni sa iei un credit , asa nici banca nu este obligata sa iti dea un credit.
    Cei cu franci elevetieni mananca putin caca. Adica la un schimb bun iti rade buza si urli ce bine este. Daca se ingroasa cursul, brusc punem bot si capitalismul este bun doar cand ne pica noua bine…

    00
    • Adica daca eu am luat un credit in CHF(ca doar asa mi se acorda in 2008…..nu aveam cum in alta moneda) ca sa imi iau un apartament cu 2 camere unde sa stau cu nevasta si copilul si platesc acum 3600 Ron inseamna ca sunt prost?……

      00
    • @Adrian:
      cam da, ești prost financiar …

      00
    • puteai sa alegi chiria (stiu ca si asta sarise in aer pe vremea aia …)
      oricat de rau suna Adriane sa stii ca ai fost prost. tare de tot
      si eu am fost la fel ca tine

      00
    • Adrian, de aceia care au luat in euro cand euro avea un curs mic ce zici? Sa faca si ei la fel?

      00
  6. alte complicatii; mai utile mi s-ar parea limitarea indatorarii si reglementarea chiriilor destinate locuitului (drepturi clare atat pentru chirias cat si pentru proprietar)

    00
  7. NOU
    #15

    Un rahat baltzat de care o sa profite smecheri bronzati (sau nu) care o sa se declare rapid in faliment personal .
    O sa vedem amploarea fenomenului in cativa ani. Urmarea ? Falimentarea unor banci + credite mai scumpe si diverse comisioane noi, sa-si acopere bancile gaurile

    00
  8. Asta ca sa nu mai poata fi executaţi silit de bănci…

    00
    • Datornicii pot fi – si sunt – executati silit de banci. Singura diferenta e ca, dupa ce iti vinde toate bunurile banca e cam silita si ea sa stinga creditul, chiar daca nu a fost platita intreaga suma. Acei ofiteri de credite vor trebui sa fie mult mai profesionisti si sa evalueze mult mai bine pe clientii care solicita credit.

      00
  9. Hei … vorbim de datorii, nu de datorii la bănci.
    Că aici mai avem și fisc și sănătate și pensie și căldura la asociație … hehehehe

    00
  10. O sa ia camataria avant din nou. Dupa faliment personal, sansele sunt 0 sa mai pupi un credit in urmatorii 5 – 10 ani.

    00
    • După ce ai băgat faliment devi un produs toxic. Nici draci nu te mai baga în seama.
      5 ani ești precum câinele în lanț.
      Apoi dupa 5 ani dacă nu se va șterge trecutul (ceea ce nu-mi vine sa cred) nu mai vezi credit și tare îmi e ca și rudele de gradul unu vor fi afectate.

      00
    • In momentul de fata, e mai simplu sa-ti bati un cui in coae decat sa iei un credit. Si nu ma refer doar la actiunea in sine, ci si la rezultate.

      Incercam mai sus sa spun ca esti optimist. Eu cred ca daca nu treci de la stadiul de falit la multimiliardar in euro nu ai cum sa mai pupi credit.

      00
    • Nu pricep? Daca n-ai fost in stare sa-ti platesti creditul initial si ai ajuns in starea de a fi falimentar, de ce ai vrea peste 5 ani sa reincerci mizeria cu un alt credit?

      00
    • NOU
      #23

      5 ani ? e nimic.
      daca as gandi infractor m-as baga la un faliment personal o data la 5 ani …sau macar o data, tot ma scot cui cateva mii (sau zeci de mii) de euro . se deschide o cutie a pandorei.

      00
  11. Ca mai orice lege românească: fără cap, fără coadă, fără aplicabilitate simplă şi concretă. Doar să fie. Cu un milion de acte şi dovezi de-o să ţi se pară vînzarea unui rinichi cea mai simplă soluţie.
    Efectele? Ei, mai vedem, mai discutăm, mai schimbăm dacă e cazul. Ne mai şi răzgîndim peste două săptămîni dacă ceva pute…

    00
  12. Iar o sa platim toti pt niste prosti.

    00
  13. Mi se pare usor de facut abuzuri. E usor sa ramai in urma cu o rata, cu un consum dupa care sa ceri insolventa. Dar inainte de asta sa nu uiti sa iti instrainezi bunuriile de valoare. Restrictiile nu stiu cat sunt de dure, dar probabil ca poti merge in concediu daca acesta e platit integral de altcineva, sau sa folosesti masina unui prieten …. Posibil sa merite sa faci unele mici sacrificii in urmatorii 5 ani pentru a evita sa platesti la banci 60-80k euro/franci/dolari .

    00
  14. NOU
    #28

    S-a aprobat legea ce le permitea „ipotecatilor” sa renunte la credit cat si la ipoteca, si gata… sa scape de datorie?

    Normal mi se pare ca si bancile sa-si incaseze pierderile lor, faza cu 40% imi pute tot a sclavie. Pai ori e faliment ori nu mai e.

    Nici cum era legea pana acum, daca luai un credit si nu mai puteai sa-l platesti, dreptul la proprietate conform constitutiei era cedat in favoarea bancii, mai ales daca vorbim de datorii ce nu mai pot fi platite intreaga viata.

    00
    • Si cu legea asta iti ia banca locuinta, masina si ce mai ai. Diferenta e ca acum, daca bunurile tale nu acopera datoria, esti obligat sa platesti si restul pana cand aceasta e stinsa complet.
      Asa bancherii escroci trucheaza licitatiile si iti vand apartamentul pe nimic iar tu ramai si fara apartament si dator bancii.
      Cu legea asta, daca apartamentul nu acopera restul datoriei atunci banca isi asuma pierderea. Asa o sa fie nevoiti sa vanda la pretul pietei.

      00
  15. NOU
    #30

    sînt mulți gigei care sperau că se declară în faliment personal, ăia n-au ce să le ia și ei au liber din nou la porcării. nenene! ești în faliment, ți s-a vîndut tot în afară de efectele personale, ți se poprește din venituri și îngerii păzitori stau cu ochii pe tine cinci ani de zile nu cumva să ai un stil de viață un pic peste veniturile tale. nu merge falit cu iphone 7s+ cu ecran corneea și 1 terrabyte la ureche, mașină străină sub cur, vacanță în antalya și restul zilei la birt. cu voie sau fără voie, ai păcătuit și ai de ispășit o pedeapsă.
    nu te-a forțat nimeni să ai apartament, plasmă și combină frigorifică care ți-o și suge. nu scrie nicăieri, în nici o lege. asta e, ghinion.

    00
  16. Cine-i plătește pe executori/adm. judiciari/avocați/notari? Bănuiesc ca nu te „supraveghează” benevol.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)