Electrocasnice: le înlocuiesc de acum sau aștept să se strice?

Azi mi s-a stricat iar centrala. Se aprinde becul de “problemă evacuare gaze”, după ce în toamnă a pierdut presiune într-o noapte. Se repară. Dar m-am uitat în acte și are 10 ani. Cuptorul cu microunde s-a stricat anul trecut. Mașina de spălat, aragazul, frigiderul merg, dar toate sunt pe ultima sută de metri.

Întrebarea este: aștept să se strice ca să le înlocuiesc sau o fac pe măsură ce produc banii necesari pentru asta? OK, azi merg, parcă n-aș sta cu sabia lui Dromichete deasupra capului. Sau, altfel spus, la prima defecțiune mică schimb sau repar și aștept?

ps: link afiliat

paine

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

91 comentarii

  1. Decat sa mai bagi jumatate din valoarea produsului in reparataii multiple, mai bine schimbi, macar daca ai probleme le rezolvi pe garantie.

    00
    • o centrală nouă e 2.500 lei, reparatia data trecuta a costat 50 lei. de data asta probabil 100 lei.

    • Cred ca problema economica e secundara problemei „nu stiu sa respir metan”

      00
    • what if i told you ca gazul metan nu e toxic?

      00
    • NOU
      #5

      centrala se strica … si daca repara un mester autorizat nu e o problema

      De obicei se strica Pompa sau electronica ( Condensatoare) si astea sunt consumabile. O centrala noua va fii mult mai susceptibila la defectiuni prin prisma multiplelor parti electronice .

      Cu cat e mai simpla centrala cu atat viata ei este mai lunga.
      Vezi Masinile de spalat/Aspiratoare/Frigidere vechi care aveau ciclu de viata de peste 15 ani.

      00
    • @Sean – să o întrebăm pe Olivia Știir

      00
    • Daca vrei centrala de 2500 lei nu vei mai avea ocazia sa te uiti in acte peste 10 ani. Doar daca o folosesti intr-o garsoniera si pentru maxim doua persoane. Oricum, ai grija ca avem in general o tara de specialisti si in special la electrocasnice.

      00
    • @Sean, ideea e ca siguranta e mai importanta decat economia in cazul asta. Nu o fi toxic, dar nu iti da aceeasi cantitate de vitamine si minerale ca oxigenul. Si mai face si bum.
      In alta ordine de idei, nu stiam ca nu e toxic. Merci.

      00
  2. Le schimbi pe rand, eu asa as face. Daca le schimbi insa sa iei de calitate. Multe din cele noi sunt deja atat de prost facute incat vor avea o durata mai mica de viata decat cele vechi. Poti sa tragi inca mai mult de 10 ani de o centrala.

    00
  3. Depinde de defectiune. Repara daca reparatia reprezinta sub 20 – 30 % din valoarea inlocuirii cu un produs nou. Daca reparatia e peste 40 – 50% din valoarea produsului nou… priveste-o ca pe o investitie. Tot timpul am zis ca atunci cat se strica ceva… e cel mai bun moment pentru upgrade.

    P.S. suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine.

    00
    • La centrale … schimba depanatoru’ cum zice fecioru Jules. Primavara aceasta am facut o revizie totala la centrala de la birou (demontata bucati, transportata la service si curatata cu jet intern de soutii, schimbat garnituri, 2 furtune si cotul hornului de evacuare) la 460 ron. mesterul zicea ca anumite piese la ardere si temperaturi si mai calesc si se dilata si trebuie inlocuite periodic nu atunci cand sunt deja superuzate. La chestiile astea cu gaze nu prea as risca sa nu fie puse la punct. Lucrurile marunte se pot lua in timp. Un aragaz / frigider / fier de calcat, etc totul depinde de bugetl pe care il vei avea la momentul achizitiei.
      Bafta!

      00
    • Aragazul e o chestie mega simpla, nu prea se strica decat la 1000 de ani odata, il schimbi ca arata nashpa.
      Frigiderul la fel, desi mai complicat de obicei se repara relativ ieftin.
      Eu de obicei am luat lucruri noi, macar arata bine, sunt frumoase si nu se mia strica cel putincativa ani. Evident inlocuindu-le pe cele vechi de 10-20 de ani.
      Centrala, cum zicea cineva mia sus, schimba mesterul… in prima faza

      00
    • Bine spus. Depinde de cit de critic este produsul. O centrala care crapa constant inseamna ca ori mesterul e defect si nu poate mai mult ori ca niste componente dau sa cada pe rind.
      La centrala zic sa schimbi mesterul daca iti tot pica si centrala e veche. Daca nu o mai pornesti atit de des, cred ca in perioada asta te poti gindi la reparatie. Dar daca si la toamna tot se strica cite ceva, schimb-o.
      Pina la urma o investitie intr-o centrala noua e ok.
      Pentru altele nu e capat de lume. Frigiderul, aragazul, microundele astea pot fi schimbate cind se strica de tot.

      00
  4. Offtopic, Dromichete asta de sta cu sabia e un fel de recuperator, camatar gen?

    00
  5. Sabia e a lui Damocles.

    00
    • extraordinar ! acum la o sabie a lui damocles cumparata primesti inca o sabie a lui damocles cadou ! si in plus, special pentru tine, sabiile mici ale lui dromichete, gratis ! suna acum si profita de oferta speciala !

      00
  6. *Sabia lui Damocles

    00
  7. Poi, sunt avantaje si dezavantaje… eu zic sa mergi pe calea schimbarii pe masura ce realizezi banul, ca sa nu fie pecuniar prea greu…
    Asa ca first pe lista ar fi centrala, :> e mult prea veche si astea noi dau randament mai bun, mult mai… tehnologia evolueaza surprinzator in zilele noastre…

    00
  8. Cauta niste oferte promotionale si cumpara-le pe rand.

    00
  9. Bai @zoso ce dracu intrebari sunt astea? Adica tu daca ai un frigider care e pe duca ca e dat la max si abia raceste -tu mai stai sa vezi ce zic oamenii pe blogul tau sau mergi in plm sa-ti iei altul nou de prietenii tai @emag. Adica ba am un aragaz merge aiurea e ruginit miroase a gaz da stau sa vad ce zice popendulatia de me NET -WTF?

    00
    • Se pare ca nu ai citit textul. Reciteste si iti dai seama ca nu e vorba de situatia pe care o prezinti. Adica nu e vorba de „stau sa crape, le schimb sau nu” ci „au inceput sa aiba probleme dar parca ar mai merge, are sens sa mai trag de ele sau le schimb preventiv”

      00
  10. Nu era Dromichete mah, era Popocles.

    00
  11. Eu as sugera inlocuirea, cel putin la centrala. O centrala noua, in condensatie, are randament mai bun decat una fabricata acum 10 ani si asta se va vedea la facturi. As inlocui apoi aragazul, daca si el are mai mult de 10 ani, tinand cont de eventualele probleme legate de scaparile de gaze. As investi apoi in senzori de gaz si de monoxid de carbon.
    Urmatorul la inlocuire ar fi frigiderul, urmarind de asemenea un model eficient energetic.

    00
    • o centrala noua in condensatie este +1000 lei fata de modelele simple.Se schimba neaparat si caloriferele.De la anul nu se vor mai comercializa decat centrale in condensatie ,Ponta stie de ce :-)

      00
    • Alea in condensatie au randamentul mai bun decat cele „normale” la temperaturi mari ale agentului termic pe tur. Si sunt mai scumpe.
      Nu intotdeauna se vede diferenta la factura de la gaz, depinde cum iti reglezi temperatura „apei” prin calorifere.

      00
    • Nu stiu despre ce radament vorbesti, dar electrocasnicele in ultimii 10 ani nu au suferit schimbari mari de performante. Sa schimbi o centrala veche pentru ca una noua are randament mai bun cu 10% nu mi se pare ca ar merita.
      Ai dreptate legat de senzori , dar referitor la aragaz, poti schimba furtunul flexibil, dar in rest nu am auzit sa fie probleme.

      00
  12. asteapta si tu BF ca retul muritorilor

    00
  13. Mie anul trecut mi s-a stricat centrala de vreo doua ori. Ambele reparatii au implicat schimbare de piese care abia se mai gasesc pentru ca modelul e vechi (opt ani).
    A treia oara s-a spart schimbatorul de caldura. Un schimbator nou – 1200 de lei, pe olx (original nu cred ca se mai gaseste). O centrala noua – 2000 de lei. Mesterul s-a uitat peste ochelari la mine si-a zis „Dom’le… eu zic sa iei serios in calcul posibilitatea de a schimba de tot cazanul asta” (am incheiat citatu).

    Eu ma mai uit si cat de critic este produsul pentru viata mea Centrala, pompa submersibila, frigiderul? DA. Cuptorul cu microunde, televizorul, aspiratorul – meh!

    00
  14. Eu zic sa le schimbi pe toate in acelasi timp si-o sa fie ok sa ai lucruri noi in casa. E un fel de confort pe care daca ti-l permiti nu ai de ce sa nu o faci. Sa nu uiti sa iti iei masina de spalat vase daca nu era pe lista.

    00
  15. Cauta durata de exploatare (nu garantie) in manualul fiecarui aparat, iar cand a depasit, schimba-l.

    00
    • Fix puma. La maşina de spălat vase pe care o am durata de exploatare i de 8 ani (conform celor care mi-au reparat-o). După 4 ani o crăpat pompa, după alte 6 luni rezistenta. Is făcute ca pendula. Toate. Nu includ aici electrocasnice gen miele , liebherr ( modele de top), smeg, etc. Mă refer la cele pt pulime.

      00
    • Daca tie ti-a crapat un aparat, nu inseamna ca toate se comporta la fel.

      00
  16. problemele alea pot sa apara si la 1 an si la 10 si la 20. nu e semn ca moare, sunt alte chestii care se pot intampla mult mai nasoale.
    masina de spalat ar trebui sa moara de la rugina. daca are tabla buna, iar nu conteaza ca are 1-5-10 ani.
    nici frigiderul nu „moare” daca are tabla si tevaraia buna. o reumplere de freon sau o schimbare de compresor si e ca si nou.

    00
  17. Ce culmea, in ultima luna exact de aceiasi poblema m-am lovit si eu, cam toate electronicele se strica, ieri s-a stricat centrala, televizoarele stau sa crape si nici cuptoru cu microunde nu mai are mult de trait …

    00
  18. Prin 1999 am văzut o centrală adusă de la unguri sau nemţi, Fabricată în 1972, avea încă afişul pus de firma care asigura revizia. Ar fi trebuit să suporte urmatoarea revizie peste 3 luni. Vorbesc despre un Vaillant de 32 de kw. Pe vremea aia erau încă considerate bunuri de folosinţă îndelungată. Caută un distribuitor autorizat în Braşov pentru tipul tău de centrală, caută unul mic care să aibă minim 10 ani vechime în activitate şi cere-i părerea referitor la centrală. Dacă producătorul oferă încă piese pentru produs, de ce să schimbi ?

    00
  19. Labia lui Damucles

    00
  20. Centrala nu e de joaca. Daca se strica frigiderul, in cel mai rau caz se impute mancarea. Daca se strica centrala, poti sa iti intalnesti creatorul inainte de termen.

    00
  21. Centrala cred ca o poti schimba. E ultima la care iti doresti sa ai probleme. Microunda, poti sa o folosesti pana crapa. Au preturi accesibile.

    00
  22. De unde le iei coane, de ti se tot strica? Ale mele de-ale dracului se incapataneaza sa mearga, ca mi-as lua si eu ceva nou. Frigiderul Arctic are vreo 8 ani, televizorul LG vreo 5, si tot asa. O sa le donez rudelor, doar ca sa am motiv sa-mi iau ceva mai „la zi”.

    00
    • Ejti cu capul? N-auzi ca au 10 ani?

    • Nu e asa mare diferenta de la 8 la 10 ani. Depinde si ce faci cu ele.
      La masina de spalat inteleg, dar aragazul cum se strica? Ma gandesc ca poate nu folosesti butelie, iar pentru 1-2 butoane rupte nu cred ca e cazul sa-l schimbi. Cuptor cu microunde le-am luat alor mei, un no name, si nu da semne de oboseala.
      Referitor la centrala: parca iti cautai sa te muti. Daca tot te muti, n-are rost sa schimbi centrala.

      00
    • păi m-am mutat de câteva luni.

    • Aha. Mda, nu stiu povestea, asa ca nu insist.

      00
    • nu am povestit încă. mă știi, modest, nu îmi place să mă laud.

  23. Eu am un Demrad – turcesc – din 2007.
    Am curatat-o de calcar de 1-2 ori pe ani ( in ultima vreme mai rar ) si i-am schimbat presostatul pentru ca, la fel ca la tine, in anumite situatii ( in speta curent sub 220 V – cam 180) nu mai functiona cum trebuie si imi dadea eroare de evacuare…
    Am pus unul putin mai mic care functioneaza insa bine si la 180 v – merge super ok de atunci ( cam 2 ani in urma).

    Centrala era montata cand am luat casa si ma gandeam atunci ca o las sa functioneze pana o crapa si pe urma o schimb cu una mai de doamne ajuta…
    Acum, dupa 8 ani de functionare pot sa spun ca sunt impresionat ( eu credeam initial ca o voi schimba dupa 1-2 ani max).

    In consecinta – verifica si curentul cand ai erori din astea… nu se stie nici-odata…

    00
  24. Nu ştiu de ce, dar mie îmi miroase a sondaj de opinie comandat de @emag. Ies mai ieftin decît să angajeze pe careva să meargă din casă în casă.
    În final bloggerul are şi el casa nouă utilată complet cu chestii nou nouţe.
    Win-win situation.
    Deci dacă aveţi ciudă pe om sau îl pizmuiţi, daţi un răspuns ambiguu.

    00
  25. Depinde de defectiune. Alege reparatia daca e prima defectiune si nu te costa mult. Daca se intampla des, schimba produsul. Mai mult o sa te incurce.

    Cat despre alea care merg, nu prea vad de ce sa le schimbi. Aduna bani si pregateste-te pentru „moartea” lor.

    00
  26. De ce nu ti-ai cumparat cand au fost 70 de bani la emag =)) ? lasa-le sa crape ca la anu’ dupa BF le reduc la 60 de bani. cu vreo 12 lei iti iei tot ce vrei .

    00
  27. Parerea mea este sa strangi bani acum pe timp de vara sa schimbi centrala. Lucru nou e lucru nou, orice ai spune, iar la cati dorei sunt la noi, mai mult strica decat repara, si nu e de joaca cu asa ceva, centrala poate bubui de la gazele neevacuate. Nu e un cuptor cu microunde sau un frigider cu care sa te carpesti.

    00
  28. Șefu, tu sti mai bine decât cei la Mercedes si de la audi ce modele de mașini si ce fel de motoare sa dezvolte si care nu si câți bani sa investească in RD…..ne intrebi pe noi ce sa faci cu centrala si cuptorul cu microunde?

    00
  29. Părinţii au un Ariston din 2000. Problemă în 2 luni de la punerea în funcţiune, reparaţie, ceva pe placă. Problemă după 1 an, au zis „stop, fără altă reparaţie pe placă, vrem placă nouă”. Zero probleme de atunci.

    Microunda schimb-o când crapă. Centrala schimb-o când depăşeşte perioada normală de viaţă/exploatare sau după a doua reparaţie.

    00
  30. NOU
    #76

    daca e ca in uk, vara cam orice pt casa e mai ieftin. baga acum daca ai bugetul pot toate si nu tb sa iti faci probleme la iarna

    00
  31. Cam așa am pățit eu cu centrala recent, creștea presiunea ca naiba. A venit meșterul a aerisit nu știu ce, a golit nu știu ce, a umplut nu știu ce, iar după 24 de ore a urcat iar presiunea. Venit iar meșterul, constatat că trebuie schimbată o piesă de vreo 800 de lei. Am văzut că centrala e din 2004 și am decis că mai bine iau alta (~2500 lei), iar pe aia stricată am vândut-o pe net cu 400 pentru piese.

    Apropo, dacă te decizi să-ți iei centrală, fă-o repede, în curând se scumpesc, pentru că nu se vor mai vinde decât cele în condensație (intră în vigoare nu știu ce normă europeană), care-s mai scumpe.

    00
    • Corect, cele in condensatie sunt mai scumpe, dar au randament cu vreo 10-15% mai mare. Fa un calcul si o sa vezi ca in cativa ani scoti diferenta de bani.

      @zoso: Din experienta in domeniu, daca incep sa cedeze cateva piese din centrala, in principiu a cam depasit durata de viata pentru care a fost proiectata si vor pica si alte piese. Acum depinde la ce pret gasesti piesele de schimb, dar cel mai des sunt destul de scumpe pentru centralele vechi.

      00
  32. bo$$ ai curte pavata acum… ce-ti mai trebuie cuptor cu microunde.. una-doua incingi gratarul afara iar berea sta la racoare in beci

    00
  33. Sabia a fost a lui Romichete care a cantat cu Deceneu

    00
  34. Astepta sa se strice. Eu am un frigider care e pe ultima suta de metri de 5 ani si un aspirator care e pe ultimii 10 cm de 2.

    00
  35. Ce marca e centrala ?

    00
  36. hai că e bine. au venit meșterii, s-au uitat, e arsă placa de bază și ventilatorul.

  37. Pune si tu in balanta, dar nici cu reparatii mici si care nu costa mult nu e pont, ca se aduna. Pana acum, am nimerit bine cu electrocasnicele si ne tin, mai putin masina de spalat vase, n-am avut noroc cu ea..stii cum? intr-una se strica, dupa ce s-a terminat garantia si numai in momente din-alea unde ai munti de vase si nu-ti vine service-ul, de gen revelion sau Craciun. Am tot zis ca o reparam, ca una noua nu e chiar ieftina si reparatiile, in general, erau pana in 200ron….asta pana am realizat ca am bagat deja in ea mai mult de jumatate din valoarea investita initial…am zis ca o mai tinem pana crapa de tot

    00
  38. Eu prefer sa repar de 2 ori daca tariful e undeva la 5, maxim 10% per reparatie din pretul unui produs nou similar si prefer la electrocasnice sa aiba cat mai putina electronica. Riscul de a se strica de la suprasarcini, cadere de tensiune etc. e mai mic.
    La cum fac luminile in Pantelimonezia e mai sigur asa.

    00
  39. La centrala tot merge reparat cate 50-100 lei. La microunde la prima mica problema, daca reparatie bata spre 100 -> mai bine altul nou. La electrocasnice, electronice cam la fel: daca valoarea reparatiei se apropie de 30-50% din pretul actual al produsului (care poate fi cam la 50% din pretul de nou), mai bine cumperi altele noi, la prima defectiune.
    Dar atata timp cat functioneaza, de ce le-ai inlocui de pe acum?

    00
  40. Ma mir ca inca nu ti-a spus nimeni ca un stabilizator de tensiune la centrala face minuni. Scapi de probleme cu ars placa de baza & stuff.

    00
  41. Bine este adevarat ca o centrala nu tine o vesnicie ,dar ce sa facem cu cele vechi.Ar trebui sa se procedeze ca la celelalte aparate electrocasnice sa se reduca o anumita suma din cea noua ,la predarea celei vechi ar fi o solutie buna.Ce au de spus distribuitorii de centrale.26.10 2015

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube