Gânduri pandemice

Vali e la București, a luat în serios faza asta cu numirea și v-a cam lăsat cu mine.

O să începem cu o scurtă retrospectivă a anului 2020 plecând de la prognozele mele din 18 aprilie, de la început de pandemie (am avut COVID de 2 ori deci sunt calificat). Am nimerit câteva … însă ce e de-a dreptul interesant e că răspunsul statelor la criza medicală – de a arunca cu cash fără vreo limită / scop / strategie concretă – pare culmea să funcționeze – asta dacă nu cumva dă naștere unei inflații de toată frumusețea. Which would kinda-sorta be pretty darn funny.

PS. inflație mare nu înseamnă că BTC ajunge la 500.000 EUR, deci stăm relaxati.

Ce e îngrijorător e că politica monetară prezentă pare ireversibilă, iar “banii gratis” sunt noul normal. Rămâne de văzut cine va plăti nota, pentru că brusc modificările nu sunt fiscale, ci pur si simplu monetare – un joc cu steaguri, 3 la primărie, 2 la prefectură. Practic e ca și cum atunci când te doare o măsea, iei constant algocalmin. Nu mergi la dentist, nu adresezi cauza, ci pur și simplu iei mai mult algocalmin pe măsură ce nu își mai face efectul. Oare o să meargă asta la infinit?

Bursa e deja o bulă masivă. Banii nou găsiți (fie că sunt cecuri, ajutoare de șomaj), în lipsă de randament, au început să se scurgă deja în BTC și în multe alte clase de active intens speculative (vinuri – Liv-ex Fine Wine 50, etc ).

Coșul de consum s-a schimbat masiv, pentru că restaurantele, călătoriile, și industria de divertisment (cinematografe etc) sunt 0. Banii de acolo s-au transferat direct în bursă (pe asta n-am vazut-o recunosc desi era banală) ajungandu-se la situații absolut idioate – AVIS & Booking aproape de maxime istorice desi nu se poate călători si au (s)căderi majore de business.

Modelele economice clasice, par, cel puțin momentan complet greșite. Nu operam într-o piață bazată pe logică, ci completamente eminamente pe emoție. Nu câștigi prin educație sau alegeri sensibile, ci doar bazat pe ideea că relax, there will be a bigger fool.

Dintre prognoze mi-au ieșit cea cu grâul care a făcut + 13% (chiar a fost un pariu interesant), cea cu aurul care a performat doar 6.7% (estimasem corect că nu va fi o carte câștigătoare desi venise pe un trend super strong deci era contraintuitiv că nu va mai creste) dar a performat mult sub S&P 500 cu 42% și NASDAQ cu 70%.

Nu am nimerit Remdesevir (fix pe dos era corect – vezi d-asta nu e bine să faci pe medicul) și nici cifrele pe șomaj – aici să mă ierte Dumnezeu dar am dubii serioase că cifrele publice sunt corecte pentru că nu prea au sens în contextul economic general.

Am văzut corect însă faptul că cei cu credite în RON vor caștiga (ROBOR a scăzut masiv – sursa aici).

Robor

Legat de imobiliare am greșit în sensul că lucrurile se întâmplă mult mai greu decât anticipam – plictisitor de lent. Chiriile s-au prăbușit, rata de vacantare e foarte sus. În complexul meu rezidențial, sunt 26 de apartamente libere la închiriat (din 130 totale) și încă 18 de vânzare, de mai mult de 3 luni. Prețul a rămas sus, tranzacții puține, piață total nelichidă, finanțare zero. Aici distractia abia incepe – wink-wink.

Așa cum anticipam BNR a jucat impecabil lucrurile cu depreciere de doar 1% pe RON. Au finanțat totul prin împrumuturi & bani de la UE. Toate statele mici par să câștige jocul stabilității monetare în prima faza (Cehia, Ungaria, Romania), însă chestia asta va ține doar dacă pandemia se termina până în august – which I highly doubt.

Bursa nu mai reflectă realitatea de când SUA a apelat la banii din elicopter (QE is not QE). Gamestop (niste baieti si fete, vreo 6 milioane, au decis pe Reddit să cumpere la grămada pentru a pompa pretul – detalii) e doar un simptom al unei probleme generale mult mai ample, și cu certitudine va exista un moment al trezirii la realitate. Problema e că … cu cât durează mai mult până ajungem acolo, cu atât va fi mai dureros. Regional România până acum a jucat-o binișor, însă dacă pandemia mai durează, ușa de ieșire se îngustează. Tocmai de asta vedem graba de a relaxa măsurile.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Si unde stau eu, in Voluntari mai exact sunt extrem de multe apartamente libere. Asta cted ca e vina celor care s-au bucurat la un randament de 6% si au tinut banii blocati in betoane. E mai simplu decat sa investesti intr-o afacere unde e de munca.

  2. O idee buna sunt titlurile de stat, gen FIDELIS dar nu inteleg de ce dobanda la RON e 3.5% si Romania se imprumuta pe pietele internationale la aproape 4% in EURO.

    • Randamentul pe titluri variaza si se incadreaza intre 2,2% si,2,7%. La cele romanesti ma refer. OTP parca avea inainte de pandemie titluri peste 3%, dar erau cele ale Ungariei. Chiar si acum in pandemie, exact cum spui si tu, tot mic este randamentul. Prima oara trebuiau atrasi banii de la populatie cumva. Noi ne imprumutam si scump rau de afara, for some reason.

    • Cum nu e de inteles? Orice se face, numai sa nu beneficieze populatia, sa castige numai bancile, daca se poate.
      Pe scurt, deviza e: „Nimic pentru populatie”, cum zice si Soviani.

    • game stop :)) de ce sa castige saracii cand pot castiga miliardarii? :))

    • @Adrian, tocmai. E aiurea sa listam obligatiuni la NY pe 4% la EUR, cand cetatenii tai ca stat iau 0.6% pe depozite. In loc sa plimbi dobanda pe aici sa generezi consum, scoti aiurea toti banii in afara. Plus ca daca ratezi un cupon intern, o mai dregi. Daca ratezi o plata la NY, esti in default.

      @ZET Radu e chiar baiat destept.

    • dar nu inteleg de ce dobanda la RON e 3.5% si Romania se imprumuta pe pietele internationale la aproape 4% in EURO.

      Nu vrea BNR-ul (și oamenii ce-l formează), nu mai pune întrebări din ăstea. :)

    • „game stop :)) de ce sa castige saracii cand pot castiga miliardarii? :))” Castiga doar cei care gasesc „the greater fool”, adica cei care au cumparat la inceput, cand era pretul jos. Cei din varful piramidei, care au auzit si intrat tarziu in hora in speranta unor venituri rapide… se vor arde rau de tot.

    • @Bogdan – din ce am citit pe WSB multi nu isi fac sperante ca ar castiga ceva, o fac mai mult ca razbunare pt criza din 2008

    • Decat sa stau cu titluri de stat la dob de 4% mai bine transfer banii in stable coins ( monede digitale care urmaresc USD 1:1) si am dobanzi de 8% pe 30 de zile.

      Ca sa nu mai spun de dobanzile mai mari de 20% pe care le poti lua daca incerci alte monede, care oricum vor creste in viitor.

  3. Orice investitor care isi merita banii investea in bautura. Ce drac sa faci toata ziua inchis in casa?

  4. Nu va fi inflatie.
    Toata lumea presupune ca mai multi bani printati, mai mult consum, implicit inflatie.

    Doar ca:
    – banii printati merg la banci si nu ajung la consumatori
    – banii care ajung la consumatori nu se duc in consum, ca nu poti consuma altceva decat strictul necesar in lockdown

    Greu de prevazut ce fel de comportamente de consum va genera criza asta.
    Pentru ca si statul acasa si acumulatul de bani e un comportament de consum.

    Bursa nu mai reflecta de mult economia. Reflecta dorinta de protectie a super bogatilor. Ce e mai bine? Sa detii 1 milion de dolari in banca sau echivalentul a 1 milion de dolari in actiuni? Cand va veni inflatia, mai bine detii actiuni lichide.

    Piata imobiliara nu are cum sa scada. Nu e presiune pe vanzatori sa scada preturile.
    Adica am un activ care valoreaza x si nu am un impozit y pe activ, care sa ma preseze sa gasesc un cumparator pentru ca daca nu achit y, e posibil sa raman fara x.
    Daca Statul vrea sa dea un impuls pietei imobiliare, mai ales celei cu imobile vechi, trebuie sa permita un impozit de 1% pe valoare cladirii, la pretul mediu realizat pe ultimii z ani in zona respectiva.
    Mai interesant ar fi si o impunere de genul: nu platiti impozitul y, nu aveti drept de vot si nu facem investitii in zona in care locuiti.

    • Lol, nici n-am avut un vecin care avea, pe imobiliare, apartamentul de 4 camere, pus la 160k, dar l-a vandut cu 112k.
      Nu mai haliti tot ce vedeti pe site-uri de genul. Ca acolo nu scrie cu cat s-a vandut apartamentul, la final. Arata doar cat de sus a tinut propietarul coada.
      Ca-s prosti care dau banii cu ochii inchisi si le e rusine sa negocieze, e problema lor.

      Pe propriul apartament, l-am cumparat cu 11k mai ieftin decat era in anunt.
      Terenul pe care l-am cumparat, l-am scos cu aproape 3 euro mai ieftin decat cerea initial.

      Tot ce e la vanzare, se negociaza, daca stii sa speculezi defectele si sa nu-i lasi sa te fraiereasca. Pana si ala care se kk pe el ca mai are si pe altii la coada, daca il suni dupa 2 luni, iti da apartamentul cu cat vrei tu, ca ii arde buza sa vanda si a invatat ca datul cu flit nu ii aduce bani.

    • Casa in Brașov, de control am oferit cu 30% mai putin. Agentul s-a scandalizat dar în final a lăsat 25%.

      Nu voiam să cumpăr așa că e încă la vânzare, cu prețul inițial. Poate prinde un prost.

    • @Jupaneasa Aaa, nobila arta a negocierii, cum bine a fost laudata de nenumarate productii Holywoodiene de succes. Cat de minunat e sa treci prin viata gandindu-te ca toti vor sa te pacaleasca si ca este o mare mandrie sa-i pacalesti tu inainte.

    • Jupaneaso, stiu diferenta dintre pretul cerut si pretul oferit.
      Stiu si eu pe unul cu un teren in oras pe care a cerut 140k si l-a dat cu 90k.

      Nu asta e problema. Nu cei care vor sa vanda sunt problema. Subliniez „vor sa vanda”!
      Ci celelalte doua categorii:
      – aia care doar se lauda, ca daca nu vinzi un apartament in 3 luni inseamna ca te lauzi
      – speculantii, care pe apartamente noi cer preturi la dublul costurilor, iar la apartamentele vechi le cumpara la maxim 80% din pretul pietei si le scot in piata la 120% din pretul pietei.
      Aici daca pui un impozit de 1%, ia sa vedem daca sta doi ani cu apartamentul la vanzare.

      Mai doua chestii la imobiliare: spalare de bani si mentinerea valorii activelor.
      Explica-mi si mie ce fel de cumparator e cel care plateste 10 apartamente cu banii jos intr-un bloc la care nu s-au inceput lucrarile.
      Spalare de bani?
      Daca piata a setat pretul la apartament la un pret anume, cand va veni inflatia, ce vei vrea? Apartament sau cash?
      Inchei cu urmatorul exemplu: 1991 – apartament cu 2 camere – 76.000 lei, 1992 – frigider – 80.000 lei, 2001 acelasi apartament 9000 de dolari (aprox. 360 milioane lei vechi), 2021 – acelasi apartament – 50.000 euro (sau in lei vechi 2,5 miliarde de lei).

    • Povestea e mai perversă. Calculul multora a fost ca TVA 5% si noua casa 140k euro.
      Primul bobarnac a venit când s-a amânat partea cu TVA și ca orice bluf toți, care așteptau asta au plusat. Între timp unii dezvoltatori te invita la sediu unde sa „remediati” situația.
      Al doilea o sa vina când numărul de locuințe date în vânzare o sa fie prea mare. Asta o sa se întâmple în a doua partea a anului acesta când multe ansambluri își au termenul de livrare. Acum însă toți dezvoltatorii vor sa dea impresia ca se vând ca pâinea calda și ca se vor scumpi pe viitor. Asa ca vezi apartamente scumpite cu 10-20% doar pentru ca putem, fără fundamente reale.
      Cand banii gratis se vor termina și se vor termina o sa fie foarte interesant cum locuința evaluata la 100k eu 2 camere 50mp o sa ajungă la jumate.

    • @Dex
      Nu ii pacalesti tu pe ei, pur si simplu nu le dai TU voie sa te pacaleasca. De ce in sat fara utilitati, imi ceri bani pe teren din zona cu utilitati?
      De ce, la apartament care nu a fost renovat din 2000, imi ceri aceiasi bani cu ala care a renovat in 2019? Sau apartament cu vedere la ghena din spate, acelasi pret cu ala care are vedere spre parc?
      Si nu e neaparat ca VOR sa ma pacaleasca, ci pur si simplu, unii uita ce vand, mai exact. Fostii propietari inca aveau impresia ca apartamentul lor e modern, desi trecusera 17 ani de la renovari :)))

      @Necris, stiu ce spui doar ma refeream la apartamentele de la persoane fizice, nu dezvoltatori. Si acolo ai loc de negociat, ca propietarul nu isi permite sa dea cu flit la prea multi, ca dezvoltatorul, care stie ca vine unul si la 5 apartamente, il doare pe el in pix ca ti se pare ca blocul lui e de kkt.

    • In perioada asta de stat in casa am schimbat, televizor, soundbar, purificator, umidificator, laptopuri si ceasul..doar lucruri esentiale nu?:)) si ca mine stiu multe persoane..

    • Ce spune statistica din imobiliare pentru 2020?Scădere?Creștere?

  5. Off-topic. Eu sunt curioasa cum te-ai simtit la a doua infectare cu Covid comparativ cu prima.

    • Zero simptome. Am aflat ca aveam niste teste pe acasa (luate bulk) a iesit unul pozitiv, l-am repetat de 3 ori si apoi am facut PCR. A doua oara e genial. Prima data am crezut ca mor. A doua oara si la mine, si la tata, si la prietena (ca sunt de fel darnic si am zis sa nu am doar eu) a fost super OK. Bine, eu am o banuiala ca de la tata am luat, ca e mult prea dragut cu mine in ultima perioada. Suspect chiar as zice.

      Insa la toti a doua oara a fost asimptomatic total.

    • Cel mai probabil erati „vaccinati”natural deja .Dar si purtatori :)

  6. eu ma gandeam la un impozit progresiv legat de numarul de apartamente detinute: in Cluj, de exemplu, intr-o piata foarte, foarte scumpa (bine ar fi sa mai scada odata preturile!), sunt persoane care au 5-10 apartamente, cu banii de pe chirii, cumpara pe urmatorul.

    • Tu vrei sa fie impozitati aia de stiu sa faca bani? Tu de ce nu faci bani ca ei in loc sa vrei sa moara si capra vecinului?

    • piata e scumpa din cauza administratiei locale, daca ar aproba autoziatiile de constructie in 90 de zile, nu in 2 ani, si mai putina birocratie. Hai sa le dam in cap ca au investit cand a trebuit.

    • @sin, esti prost si nu intelegi economia. practic bill gates sau bezzos ne-ar putea cumpara tara si da foc la toti, ti se pare normal ?!
      e despre o egalitate de sanse daca tot mai vrem sa avem societate in viitor nu despre pedepsit pe cei care stiu ‘sa faca bani’.

    • @sin
      Impozitarea asta se practica prin multe țări. Ai proprietăți plătești. Sunt țări unde efectiv impozitele pe o perioada lunga de timp va bate prețul de achiziție. Și la ce foame de bani va fi în România ma aștept sa apară o creștere în viitorul nu foarte îndepărtat.

    • @S prabusesti rau piata daca faci asta, plus vor curge procesele pe la CEDO.

    • @Alter Ego
      Numai dacă ai face o reimprospatare a valorii grilei de impozitare și ai mai echilibra lucrurile. Momentan e mișto sa plătim 200 de ron pentru 2 camere. Ce s-ar întâmpla dacă din cauza bulei impozitul ar ajunge la 1000 sau 2000 ron? Și pune sa mai ai vreo 3-4 apartamente?

    • S esti la fel de idiot cum sunt si guvernantii. Stai linisiti, comunisti ca tine sunt peste tot si deja se impoziteaza mai mult al 2-lea si cu mult mai mult al-3lea apartament. Ba chiar la fel de idioti ca si gandirea ta, impozitul se aplica membrilor aceleiasi familii. Sot si sotie 3 apartamente, impozitul se aplica pentru 3 apartamente desi la un eventual partaj ai 1.5 apartamente.
      Voi cu aritmetica cum stati. Ca mie mi se pare ca daca am 3 apartamente platesc de trei ori mai mult impozit decat unul cu 1 apartament. Si probabil ca il mai si bag in circuitul economic si statul mai incaseaza ceva impozite si de pe chirie. Incaseaza si asigurare de sanatate FMM.
      O tara de comunisti sau mai bine zis coMUnISTI, carora le pasa doar de ce are ala ce munceste si nu misca un deget sa munceasca sa aiba si el. Doar sa ii ia aluia de are.

    • Afacerile imobiliare ar trebui impozitate cu 99%. Cui ii sta capul la asa “afaceri” sa se lase bagubas. Aduce 0 valoare societatii pe termen lung si produce grave dezechilibre intre diverse zone geografice (supra aglomerari etc).
      Astept sa-mi arate @septimiu ca nu e asa.

    • Am facut un mic calcul – in Germania impozitele ptr prima proprietate sunt procentual cam ca pe la noi, poate putin mai mici – un prieten da ptr un apartament in Berlin pe care a dat 450 de mii de euro 120 de euro anual impozit. Noi dam pe un apartament de 60 de mii de euro 100 lei impozit.
      Ptr curiosi – in Jermania, ptr a doua locuinta, impozitul e un procent (diferit din oras in oras), de obicei intre 10 si 15%, din chiria medie anuala din acea localitate.

    • Ca sa nu vi se mai para o tampenie, in Olanda se plateste o TAXA ANUALA de 1.2% din valoarea proprietatii de catre cei care inchiriaza locuinte (care este foarte aproape de valoarea de vanzare-cumparare). Pentru celelalte persoane e undeva in jur de 0.8%.

      Totodata la achizitie pentru cei care cumpara prima oara o locuinta si au sub 35 de ani taxele de transfer de proprietate sunt 0, pentru cei care au peste 35 de ani sunt 2%, iar pentru companii si investitii sunt 8% (au crescut de la 6%). Toate se calculeaza din pretul de vanzare-cumparare. (nu din pretul de estimat de „catalog”/notarial in Romania).

    • *valoarea locuinte fata de care se plateste taxa anuala este aproape la fel ca valoarea de vanzare-cumparare (este calulat de primarie pe baza tranzactiilor, a preturilor vechi etc..) In cazul meu baza de calcul a crescut cu 40.000 in 2021 fata de 2020, dar inca este sub pretul de achizitie de anul trecut cu 10.000.
      *pentru taxele de transfer de proprietate se ia in calcul pretul exact de vanzare-cumparare

  7. In an economic downturn, the government will try and jump-start the economy through spending measures to create demand for products and to put people back to work.

    • Spending measures e ok. Daca faci poduri, drumuri, etc. Aici arunca cu ei din elicopter si ajung pe bursa aia e beleaua.

  8. Plin de optimisti cu viziuni in care apesi 2 butoane si se rezolva:
    Impozit mare pe cladiri, n-au bani, se apuca sa le vanda, scade pretul. Pana aici corect, continuare ioc. 1% impozit asta inseamna o infuzie majora de locuinte pe piata, de vanzare, pretul cade, si 20-30-50% (cine stie exact, bancile doar) din creditele imobiliare devin irational de platit (de dat 100K + dobanda la un apartament care valoreaza acum 70K) – hop darea in plata (inmultit cu numarul de cetateni cu idei similare) – hop bancile in cap. Cu tot cu lichiditate, cu tot cu economii, si alte povesti pe care le atrag dupa.
    Nu e asa simplu, pentru ca economia Romaniei nu are structuri solide de a genera valoare adaugata mare care sa atraga capital si fondul imobiliar este, prin crestere, unul din cele mai mari vehicole de a atrage finantare externa (via banci – populatie – credite). Finantare care la randul ei genereaza circulatie financiara pe piata (vinzi 3 apartamente, cumperi masini, vacante, petreceri, alta casa, renovari, etc). Un soc de impozitare pe piata imobiliara poate dezechilibra toata piata bancara si nu cred ca o sa faca nimeni prostia.

    Pe partea de inflatie – acum e inflatia fix unde trebuie – acolo unde se rezolva printr-o „corectie de piata” – un picaj scurt al bursei care curata elegant tot surplusul.
    Si e solutia eleganta, mai putin pentru cei prinsi la mijloc. Rosiile de la 20 lei KG inapoi la 5-7-10 nu le mai aduci daca inflatia se infiltreaza in economia reala, orice ai face, pentru ca o deflatie severa iti sugruma economia, dar o „sanitizare” a infuziei de fonduri prin burse e „fair game” – ce cautai acolo?
    Era previzibil ca nu se va manifesta inflatia direct in piata, pentru ca nu e infuzie de bani imprimati peste productivitate, e infuzie de bani meniti sa inlocuiasca productivitate lipsa, facand, pe termen scurt o inlocuire a masei de bani in circulatie, ca sa nu moara circulatia financiara. E un pariu riscant, dar interesant, care este suficient sustinut la nivel mondial, incat sa nu „se vada” in cursuri de schimb intre marii jucatori, decat eventual in carca Chinei, care nu a participat, si teoretic ar trebui sa o coste o moneda mai puternica, dar nu-si permit si au ei grija.

    • „Infuzie de bani meniti sa inlocuiasca productivitate lipsa”. Adica bula. Acum inflatia e unde trebuie pentru ca ai sugrumat consumul fortat – practic nu prea ai cum si unde sa cheltuiesti venitul discretionar si in plus iti si e frica sa o faci pentru ca outlookul nu e roz. Daca analizezi inflatia la nivel micro, vei avea surprize. Iti dau 2 indicii. Vezi preturile la unele articole din supermarket. D-astea simple gen bere, paine, conserve.

      Acum imagineaza-ti ca pandemia s-a terminat, ca nu mai ai outlook negativ, si ca poti consuma banii aia tinuti pentru zile negre.

    • @Alter ego

      Adica tu zici ca nu e inflatie pentru ca viteza de circulatie a banilor e scazuta.
      Astia spera sa „asaneze” lichiditatea (d-zeu stie cum) inainte sa iesim din pandemie si sa aruncam cu banii dupa Vali Vijelie.

      Chestia asta cu asanarea printr-un crash al bursei, nu cred ca e viabila pentru ca antreneaza toata economia dupa ea (vezi lehman si bear stearns). Totusi, cumva, banii astia trebuie sa dispara.

    • @Gogu, corect

    • @Alter Ego

      Ai sugrumat si consumul dar si „productia” pe multe sectoare. Ai impins mult consum in zona digitala, unde nu ai contrapondere oferta la cerere, oferta de Netflix e cat vrei, si unde se converteste cashfolw-ul din economie in bursa foarte rapid. Ai modificat agresiv si artificial profilul de consum (cu inflatie micro in anumite zone, adevarat, bar bazata pe cerere artificial modelata, ergo corectabila, partial).

      Outlook-ul nu cred ca va redeveni roz in 6 luni, pentru ca va antrena efectele macro de care vorbeai in niste comments pe aici, inclusiv scadente si altele. Outlook-ul va fi moderat, reticent, si ce va veni din spate, bani la rece, se vor asocia cu „cabin fever” si iar vor genera un consum modelat artificial (un fel de anii 20 americani – pendulum swing pentru anul asta) ducand un pic de inflatie in zona serviciilor, dar care iar, e mult mai elastica la presiuni de pret (atat in sus cat si in jos) decat zona de bunuri fizice. Ca vei ramane cu anomalii? Sigur, dar localizate sunt raul mai mic vs a. inflatie generala in piata sau b. nu le dai nimic si in 6 luni „Eat the rich” devine din slogan pe Reddit motto pt o miscare politica. Salvezi sistemul si da fiecare ceva, un Hedge aici aia mari, o bere mai scumpa dincolo tu.

      Iar pe partea de stocks, nu ai nevoie de un crash de bursa, e suficient sa ai 2-3-5 Robinhood incidents sa-ti rezolve din problema … Tesla ca prim candidat, dar mai sunt. Se pot face bani frumosi acum, 6 luni – 1 an de volatilitate, dar riscul e sky high. Daca nu faci corectia ai probleme macro mai mari, ai 10 ani + de bull market, n-ai contrapondere in bursa pt nimic din economia reala, duci piata in zona in care va ingheta natural, pentru ca nimeni nu mai crede cifrele … eu m-as pozitiona short pe cam tot, pur si simplu pentru ca nu are sens, e clar bula de exces de cash, nici macar bula de industrie (.com, imobiliare, ceva), e generala si creeaza nesiguranta oricui are pozitie long pe orice. Dar e atat cash ca pana la o corectie, care e clara, se vede ca va veni, pot fi tot felul de anomalii care sa te tavaleasca.
      Mai frumos, sa descarci in alta bursa, pe bula de industrie (vezi crash-ul pe constructii din China, circa 2017-2018, nu mai stiu exact) dar nu cred ca sunt conditii, desi China a iesit bine si e candidat la un rush de bursa cu bula atasata.

    • Ce ma sperie pe mine Stefan, e ca nu vad business as usual per total, in 6 luni. Gen sa ma urc intr-un avion, sa pot merge oriunde, si sa ma asez intr-o masa sa mananc ceva la restaurant oriunde in UE.

    • Ce inseamna impozit mare?In multe tari impozitul e undeva la 1 la suta din valoare.Daca la noi s-ar tripla impozitul actual nu ar ajunge la 0,4 din valoare.

  9. Imi scapa motivul pentru care Robor a scazut … Nvermind am citit acum ca a fost mana BNR + Citu .Piata libera din pl, important e ca imobiliarele sa zbarnaie

  10. Imobiliarele sunt neclintite de la inceputul pandemiei. N-au urcat, dar nici n-au scazut preturile nici macar cu 10 euro. Cine a dat in chirie anul asta e un norocos.
    In curand se termina gratierile de la banci, oamenii vor trebui sa plateasca rate de unde au de unde nu au, chit ca-s credite mici sau investitii in afaceri. Si atunci sa vezi distractie.

    • Eu deja pregatesc din aprilie popcornul. Stiu pe cineva are 14 (paisprezece), luate cu credit, piramidal, garantand cu unul la altul. Pentru pus pe Booking.

    • Am vandut in ianuarie un apartament luat in 2015 strict pentru chirie. Deabia am reusit sa-l dau la pretul pietii si am avut in 3 luni 4 vizite! 4! e adevarat exclus agentiile imobiliare, acceptat vizite doar persoane. Pretul e sus mese multe musterii putini

  11. Imobiliarele probabil nu o sa scada cum s-a intamplat in 2008. Legat de Robor, un grafic mai bun e aici: https://www.curs-valutar-bnr.ro/robor

  12. Unul dintre motivele readucerii cururilor studentilor inapoi in banci este si sistemul de chirii.

    Numarul aulelor nu s-a schimbat, nici numarul studentilor pe serie si nici dimensiunea salilor de seminar sau laorator. Ceea ce inseamna disantare sociala fix P*L*.

    Sunt, ce-i drept si unele facultati unde ar avea oarecare sens reinceperea cursurilor si unde ar fi respectate masurile de distantare sociala (pentru ca asta faceau si inainte de pandemie).

    • Stiu ca e controversat subiectul, dar jur ca nu pot intelege scopul carantinei, si a oricarei masuri de restrictie economica in conditiile in care copiii ar putea merge fizic la scoala.

    • Apropo de întoarcerea copiilor la școală pentru cei care nu știu sunt discuții ca pentru școli ești în scenariul verde sub 1%o, iar peste 1%o, până la 3%o ești în scenariul galben, iar în scenariul galben merg la școală doar clasele a 8-a și a 12-a, restul online.
      Asta deși pentru alte activități, în toată țara, scenariul verde este sub 1,5%o

      L.a modul realist în orașe este foarte greu sa fii sub 1%o deci asta inseamna, de ex., că elevii din clasele 9-11 vor mai merge la școală probabil când o să ajungă în clasa a 12- a.

  13. La mine a fost perioada perfecta in a schimba chiria si pentru aproape aceeasi suma pe care o plateam in Crangasi pentru un apartament de la revolutie, am trecut la unul dupa 2015 cu loc de parcare.

  14. @Phaff ce treaba are BNR-ul cu obligațiunile emise de stat?

  15. Nu inteleg paragraful cu imobiliare. Pe de o parte admiti ca se tiparesc bani in draci, de sunt toti investitori pe bursa si cryptomaniaci, dar pe de alta parte zici ca piata imobiliara e moarta si urmeaza dezastru.
    Sigur, mi-as dori asta, ca momentan pot sa cumpar cu banii jos vreo 2 apt. in berceni si as prefera sa pot sa cumpar 2 in cotroceni. Dar sa fim seriosi, toti asteptam prabusirea pietei imobiliare de vreo 7 ani. Mai creste 2-3 si apoi se „prabuseste” la valoarea din 2018 sau ceva de genul.
    La final va las cu una de pe facebook: „Acum toti sunt mari investitori, dar cand scria Barbu despre Crypto acu’ 70 de ani, toti erau mars Ion de aici cu poeziile tale, drogat boschetar ce esti”

    • E un pic mai complicata explicația. Când banii caută randament pe termen scurt, de regulă nu se varsă în imobiliare ci în active mai lichide (bursa, BTC) sau in consum. In imobiliare se varsă când prognoza viitoare (outlookul economic) e una stabila și pozitiva. Accesul la bani ieftini deja a urcat imobiliarele și anumite clase de active la nivele nesustenabile. Cel mai frumos exemplu este Budapesta, dar nici Bucureștiul nu sta rău. Gap-ul dintre costuri de construcție (un indicator bun că linie de vaza) și prețul de vânzare îți poate spune destul de ușor care sunt piețele supraevaluate. Romania daca pui in % e o piata nebuna rău de tot, cu demografie negativă, emigrație și putere de cumpărare scăzută + sistem bancar primitiv.

      Emigrația cred că va exploda in următorii ani (după Covid mai pleacă 1 milion la munca în străinătate, vei vedea). Iar asta pune presiune pe imobile vacante, preturi, chirii, randamente.

    • Inteleg ce zici, insa si apetitul pentru risc nu e chiar asa mare la romani. Unuia de 40 de ani daca ii dai cateva zeci de mii pe mana (sau in banca) o sa ii bage in case, nu in btc si etoro.
      Ma rog, eu sper sa cada cum zici tu, ultimul apt. l-am cumparat prin 2018 si e pentru locuit, nu investitie, dar dupa ce am stat vreo 2 ani cu toti banii in banca asteptand bubuiala sau oferta perfecta. Am pierdut cam o camera in astia doi ani.

      Legat de ce zici cu alte orase, numbeo da de exemplu ca bratislava e de doua trei ori mai scumpa la metru patrat. Si cam asta e experienta si cu alte capitale europene de mana a doua (nu mai zic de budapesta, varsovia, etc). Da, stiu o sa vina acum toti sa imi spuna ca bucurestiul nu se poate compara decat cu mumbaiul, dar asta e alta discutie.

    • Orașele astea 2 (Bratislava, Budapesta) sunt super aproape de piețele mari de consum. Bucureștiul este departe, de asta și turismul e asa cum e. In Bratislava daca te uiți cat se construiește în zona de luxury, e absolut halucinant.

      Uite Budapesta cat s-au dezvoltat. Dar acolo ai un sistem fiscal mișto de tot, și fiind aproape de Europa, turismul și injectia de cash din afara e imens. Mergeam destul de des in Budapesta și mereu rămâneam șocat de cat de mult a tot crescut turismul și zona de servicii.

      Și la ăștia nu ai atâta val pe emigrație. Depopularea masivă e de fapt scânteia in canistra cu benzina.

  16. @Alter Ego, Robor-ul a scazut, dar aceasta scadere, si aici nu stiu daca am inteles bine, nu e una „naturala”, a fost „fortata” de BNR prin scaderea de mai multe ori a ratei dobanzii de politica monetara, pentru a atrage mai mult cash pe piata, nu?

    • Corect, volumul de creditare fiind oricum extrem de scăzut. BNR din RMO s-a jucat cel mai tare. Rezervele pe care băncile le „blochează” la BNR – Romania a avut o politica super prudenta și RMO era super sus iar BNR a avut arma asta devastatoare pe care puține alte state europene o aveau. Însă foarte puțini din banii eliberați au ajuns in economie. Restul caută randament încă.

  17. „însă chestia asta va ține doar dacă pandemia se termina până în august – which I highly doubt.” – Ma amuza tare ca desi recunosti ca predictiile tale au dat gres, tot continui sa fii mega sigur pe niste lucruri complicate. De unde atata precizie?

    „niste baieti si fete, vreo 6 milioane, au decis pe Reddit să cumpere la grămada pentru a pompa pretul – detalii” – Ai simplificat din nou o gramada de evenimente succesive – esti usor naiv sa crezi ca totul s-a rezumat la ce au facut tipii de pe Reddit.

    In fine, genul asta de articole chiar prind la oamenii care nu au habar deloc de economie si piete financiare – arunci cateva cuvinte pompoase si predictii si au impresia ca esti un mic Warren Buffet.

  18. Tu ai cumparat DOGE azi?!

  19. @Venom, De regulă simplific masiv unele lucruri pentru că readershipul vine din multe zone ca background si nu vreau sa scriu chestii cu scopul de a fi neînțelese.

    „Which I highly doubt” înseamnă că am dubii serioase nu că sunt sigur așa cum sustii – basic english stuff.

    In alta ordine de idei daca le știam pe toate (sau daca as nimeri fie și 51% din predicții cu grad de certitudine 100%) evident as deveni cel mai bogat om din lume. As pune la infinit pe roșu la ruleta.

    Măcar dacă mă acuzi, cmon găsește și tu ceva mai bun – puteai observa că uneori mănânc litere sau că sunt ușor analfabet :))

    Povestea la Gamestop e mult mai amplă și evident că am conștientizat că există unghiuri mult mai complicate. Îți dau unul de exemplu. RH (RobinHood) oferea margin ușor clienților, și zero taxe vânzând PFOF “payment for order flow”.

    RH a nenorocit rău modelul lui Ameritrade și nu numai cu 0 fees trăgând toată piata acolo. Fiind însă un start-up cu probleme regulatorii și un bilanț relativ slab, mișcarea de pe Gamestop putea să îngroape RH atât financiar cat și ca marketing daca RH mergea cu interdicțiile pe acțiuni mai departe. Și nu e greu sa îți imaginezi că și concurenții lui RH ar fi putut să introducă ordine. RH oricum nu e inca out of the woods, pentru că e posibil sa avem niste pierderi colosale la Gamestop și clienții RH au margin pe care nu îl vor putea susține și dacă scade volumul RH nu va putea sa le lichideze pozițiile.

    Later update: 04.02.2021 – deja incepe sa se intample caderea GS si imposibilitatea RH de a inchide unele pozitii.

  20. salut,
    ce site uri citesti pe partea asta de informare economica?

  21. Bun subiect. Iata ce cred eu

    1. Este clar ca va fi inflatie. Toti furnizorii imi cresc preturile. Pana una alta aprecierea euro vs usd e de peste 15% yoy si cine a stat pe euro e bine.

    2. Imobiliarele sunt pe steroizi. Apartamentele in special. Gadeste-te la IMM invest. Mie mi-a eliberat pe firma toti banii din marfa. Si ce sa faca lumea cu atatia bani eliberati brusc? Multi au cumparat imobiliare, adica apartamente. Asta a tinut pretul sus.

    3. Toti oamenii cu bani pe care ii stiu au aceasta dilema. Ce sa faca cu atata cash? Majoritatea se baga in imo. O parte, aia mai destepti in terenuri si case. Spera toti sa conserve averea. Nimeni nu stie ce e bine sau rau.

    4. Aurul nu mai este refugiu. Sau not yet. Hells army de pe WSB nu stie ce sa faca cu banii. Investitiile au devenit o joaca. Banii sunt iluzorii. Asa a aparut GME, BTC si azi au dat-o de gard cu Silver.

    Pe scurt raspunsul e diversificare. Eu personal raman pe stock, commodities, ceva crypto. Nu tin bani in banca, nu cumpar imo, nu bag nici in obligatiuni de stat care abia pot acoperi inflatia. Mai nou cumpar marfa mai multa de la furnizori si negociez discounturi mai mari. Vanez pe burse diverse per-uri sub 12 combinate cu margini bune sper sa nu ma loveasca prea tare.

    Excesul de cash nu are unde sa se dreneze. De aceea cred ca bursa va creste mult in continuare. La fel si anumite zone din imo dar nu in Romania.

  22. de unde vom da inapoi datoriile imense ale tuturor statelor? pai sa zicem ca vor fi acoperite cu proprietatile tuturor care vor ajunge sa fie detinute de institutiile care au „imprumutat” tarile sa supravietuiasca: bancile centrale si IMF.

    dupa aparitia noilor monede digitale, programul de stergere a datoriilor tarilor si individuale va insemna aderarea la sistemul de abolire a proprietatii, venitul universal si bineinteles, programul de vaccinare. ganditi-va numai ca „pana in 2030, nu veti mai detine nicio proprietate, nu veti mai avea niciun fel de intimitate si veti fi fericiti”

    drept urmare, greu de gasit ce sa faci cu cash-ul din bursa (eu unul am scos 600% profit in 2020 iar pe ianuarie am iesit la un 30%).

    Am cumparat aur si argint pe la jumatatea lui 2020, am luat BTC si ETH dar astea urmeaza sa fie regulate, am cumparat teren agricol si intravilan dar asta urmeaza sa fie luate de noua guvernanta globala, am cash scos in 2 monede pus deoparte, incerc sa tin cat mai putini bani in banca.

    nu in ultimul rand si aici puteti sa faceti mistouri dar vom vedea cine rade la urma: am investit in mancare: de la seminte de legume si fructe de origine romaneasca pana la stocuri de conserve, faina, malai, ulei, bagate la pivnita pentru ca a doua jumatate a lui 2021 va aduce un pic de foame asa.

  23. Orice estimare legată de evoluția imobiliarelor locale trebue să țină cont că depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității. Pleacă din ţară populaţia tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte ţări.

    Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2020 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.

    Cât de grav e declinul demografic în România? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet.
    În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

    De exemplu, Bucureştiul ar trebui să atragă în următorii zece ani cel puţin 1 milion de oameni, pentru ca proiectele de dezvoltare imobiliară actuale şi cele care sunt în lucru să nu rămână nevândute, goale, pustii. Numai că pandemia a inversat tendința și oamenii au început și vor continua să fugă de aglomerația și poluarea din București.

    În plus, piața chiriilor e lovită iremediabil, atât de permanentizarea soluțiilor de educație online, cât și de reducerea masivă a mobilității. După încheierea pandemiei, peste 50% din călătoriile în scop de afaceri vor dispărea, iar la birouri angajaţii vor lucra cu cu 30% mai puţin decât în perioada de dinainte de pandemie, estimează Bill Gates. Asta e o tendință globală la care și România se va ralia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile