H&M sunt până în gât în China

Mă înec de râs de fiecare data când citesc ceva pe tema asta. H&M, una din companiile care trăiește de pe urma exploatărilor din Asia, plânge acum că este fugărită din China, că s-a trezit să aibă păreri despre o companie chineză care folosește sclavi uiguri ca să producă bumbac.

Întrebarea logică ar fi de ce s-a trezit H&M vorbind? Ei nu știu de unde vin hainele lor? Nu știu că firmele alea care le produc își plătesc angajații cu 40 dolari pe lună? De ce să te arunci singur într-o situație în care toată lumea îți va aminti că hainele pe care le vinzi sunt ieftine tocmai pentru că sunt făcute de oameni care abia trăiesc? Wiki are un întreg capitol cu faze amuzante cu H&M.

Știți de ce s-au trezit vorbind? Că sperau că așa fac pe activiștii și își mai spală imaginea. Hei, ia uite, noi suntem ăia buni, cumpără de la noi, Hello member, campanie cu influenceri care poartă cârpe de la H&M doar în reclame, suntem cool, suntem atenți la ce vreți voi, e 12 lei tricoul, serios, asiaticii care le cos au același salariu cu tine, doar că la tine e pe zi și la ei pe lună, serios, suntem mișto.

Dacă ar avea o urmă de creier, H&M ar face o campanie de tipul “știm că hainele noastre ajung la gunoi după 3 purtări, adu-le înapoi și le reciclăm noi cum trebuie”. Chiar dacă nu o fac. Chiar dacă le stropesc cu benzină și le dau foc ca să încălzească sobele din Suedia.

gunoi-garbage

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. E cineva care mai cumpara carpele ordinare de la H&M? Nu ne-am lamurit in atatia ani ca au o calitate execrabila?

    00
    • Aici pe blog noi nu intram in bodegi de saraki!

      00
    • Da, eu. Doar șosete 😃

      00
    • @Gany ouale de pasti pot fi scufundate in lichidul ala colorat si cu dresuri … ar merge o campanie de la Adesgo de pasti pe tema asta.

      00
    • Eu sunt și mai sărac. Cumpăr de la Collins și Mango. Nu am bani de burghezia de la hm. Să port de 3 ori un tricou, iar apoi să îl arunc la gunoi. Chiar nu îmi permit să fiu așa aristocrat. La Decathlon de 12 lei îmi iau tricouri pe care trag 1 an. Dorm, ies afară, suflu mucii, ba chiar ies la agățat cu Loganul. Și vin acasă cu izmenele agățate in gard.

      00
    • „carpele ordinare” – eu am o camasa flanea de la HM de vreo 10 ani, si camasi normale de 3-4.

      Cam 5 ani ma tin, cat unele de la GAP, MS.

      00
    • Sosetele si boxerii sunt decenti, in rest nu merita.

      00
    • Nope, sunt altele tot ieftine dar mai ok ca si calitate

      00
    • Culmea, am prins niste tricouri de corp foarte misto de la ei. Si rezistente. In rest, nu stiu, ca nu frecventez. Chestia de mai sus a fost pura intamplare.

      00
    • Ooo si inca cati..80 la suta din protestatarii de aseara erau imbracati de la zara fara caterinca.
      Au stilul ala bluza lunga pantalón cu piciorusul pe afara gleznuta.

      00
    • Nu stiu ce cumparati voi de la H&M, dar eu cumpar constant pentru fie-mea „zdrente” de acolo si sunt OK. Si le spal / bag la uscator dupa o zi de purtat si au deja zeci de spalari/uscari la activ. Decat sa dau de 3-4 ori pretul numa’ sa iau de la alte firme (ca nici alea nu sunt sfinte pe sursa de munca ieftina), mai bine iau de la astia.

      Cat priveste lucratul cu China, mai e ceva in lume ce NU se face in China? Ca toate cacaturile pe care le cumparam au cel mult „designed in California, made in China”.

    • @Dojo, si eu tot pentru copii cumpar de la HM, muuulte. pentru adulti maxim ciorapi si elastice de par, hainele nu sunt pe stilul nostru. Fata de alte marci ieftine de copii, asta de la HM chiar tin. Sa nu cumparati ever de la Sinsay, au un croi si un material execrabil.

      00
  2. Moda va fi ultima abandonata de hipsteri in goana dupa anularea obiceiurilor poluatoare.

    00
  3. „Dacă ar avea o urmă de creier, H&M ar face o campanie de tipul “știm că hainele noastre ajung la gunoi după 3 purtări, adu-le înapoi și le reciclăm noi cum trebuie”. Chiar dacă nu o fac. Chiar dacă le stropesc cu benzină și le dau foc ca să încălzească sobele din Suedia.”

    Chiar au campania asta de reciclare, cel putin in Austria! Duci inapoi hainele pe care nu le mai porti si primesti un voucher cu 15% discount la urmatorile cumparaturi.

    00
    • si la noi au campanie de reciclare

      00
    • NOU
      #16

      În H&M-ul din Iași (nu știu de restul magazinelor din restul țării) primești un voucher de 5 lei pentru cumpărături( binenteles că se aplică doar la produsele nereduse).
      Eu am adunat vreo 10 ,nu le-am folosit niciodată dar mă duc la ei pentru că nu știu unde altundeva pot arunca hainele vechi…
      Ca articole vestimentare,au chestii care par calitative , am un hanorac de 5 ani de la ei (deși e așa jerpelit puțin îl ține pentru că are acum o valoare sentimentala extrem de mare) și câteva tricouri (cel puțin 2 ani vechime care inca duc) so I Guess nu-s doar cârpe (poate a mai scăzut calitatea in ultima perioada ,nush nu am mai cumpărat nimic recent de la ei)

      00
    • Si in Bucuresti… si cred ca peste tot. Se dau vouchere intr-adevar(eu unul nu le-am folosit). Ai putea sa fi totusi corect si sa faci un update la detaliul asta, si asta nu de dragul lor, ci pentru ca lumea sa stie de inca niste centre in care poate duce hainele uzate.

      00
  4. Un caz clasic de: Get woke, go broke sau romanescul: daca taceai, filosof ramaneai
    Poate o sa intelega mai multe companii ca justitia nu e treaba lor. Am mai vazut asta si cu gillette, degeaba iti atragi apreciera celor care nu-ti cumpara produsele in detrimentul celor care o fac.

    00
    • E oleaca diferita treaba fata de gillette, acolo au incercat sa creeze awareness despre o chestie imaginara. In cazul H&M au vrut „si cu **** in *** si cu sufletul in rai”.

      00
  5. , H&M ar face o campanie de tipul “știm că hainele noastre ajung la gunoi după 3 purtări, adu-le înapoi și le reciclăm noi cum trebuie”

    FIX asta fac in suedia

    00
  6. Salariile din China sunt mai mari decat in Romania.

    00
    • fii te rog putin mai specific?
      salariu mediu net din china vs salariul mediu net din ro?
      salariul unui lucrator din industria textilor din china vs ro?
      vorbim de banii primiti in mana a finalul lunii? vorbim tot de 40 de ore lucrate pe saptamana?

      00
    • In ramuri gen automotive, IT, etc. probabil ca da.
      In rest la ieftinareli gen haine, jucarii, etc. ma indoiesc. Altfel nu mai era atractiva China demult.

      00
  7. Despre China am vazut ieri cum OMS o scaldau, cica n-a fost dintr-un laborator din Wuhan, a fost dintr-o ‘wet market’. De parca mai conteaza.

    Tocmai am vazut Cernobil si ma gandeam ca virusul asta e Cernobilul Chinei. Indiferent ca e din laborator sau din ce kkturi mananca, e clar ca virusul asta dat in dar intregii lumi e expresia ignorantei si nepriceperii unui stat comunist.

    Diferenta ca rusii au avut minima decenta sa recunoasca si sa repare, inclusiv sacrificii/eroism. In timp ce pe Phartidul Comunist Chinez il doare la basca si ascunde/evita/da vina pe altii.

    00
    • Peste 3 (zile, saptamani, maxim ani) China va ocupa Taiwanul. Ce se va intampla atunci? Nimic, fix ca dupa Crimeea. China a crescut atat de mult incat pot sa faca orice in zona lor fara sa intervina nimeni inafara unui clempanit tipic barza. H&M sunt istorie in China.

      00
    • @Nicu: Da, a se vedea ce-a patit NBA acu’ ~2 ani in China. Au sarit cu niste remarci ne-ortodoxe (pro-Hong Kong, parca) si China a zis ca n-au decat sa plece, au fost gata sa-i scoata. Erau miliarde de $ in joc. Dupa care NBA si-au pus cenusa-n cap/mea culpa/never mind.

      00
    • Mda. Se pare ca decat sa incerce sa rezolve niste crize interne, ursuletul Winnie Pooh va ocupa Taiwanul. Sa vedeti atunci criza de semiconductoare, cand vor cadea bombele peste fabrica TSMC. Estimarile sunt intre 2023 si 2030. Personal nu cred ca vor mai astepta pana in 2030

      00
    • Las-o mai moale ca macane cu rusii si decenta, poate nu te-ai uitat cate victime au declarat ca au murit in urma dezastrului de la Cernobal si dupa cat timp au recunoscut ca a bubuit reactorul; dupa ce au detectat nordicii radiatiile si americanii parca. Inteleg ca sunt faine rublele in cont si ca banii lor circula la fel de bine ca si euro dar asta nu ii face mai eroi decat ceilalti comunisti, chinezii.Iar daca faci asta pe gratis esti doar un idiot util lor (concept inventat tot de ei).

      00
    • Problema Taiwan e că acolo se află TSMC care produce 50% din producția globală de procesoare, și sunt cam singurii ce au tehnologia necesară pe anumite categorii.

      Crimeea nu încurca pe nimeni. Dar China știe că dacă încearcă să se pună stăpână pe 50% din capacitatea militară de producție garantat iese război. Pentru că economia americană și europeană depind de TSMC. Și Dacia a luat o pauză pe probleme similare.

      Crimeea in context economic internațional e fix zero, la fel ca Ucraina, de asta era de așteptat ca mai mult de gargară nu se va face nimic.

      Taiwan s-au poziționat foarte foarte bine în economia mondială și cred că pe asta se bazează în relația cu China. Că alte țări au nevoie de ei.

      00
    • NOU
      #34

      Si Hon’Kong era mare scula pe bascula in comertul mondial si ce s-a intamplat acum cu el?

      00
    • Mică erată, în comentariul precedent am vrut să spun ‘producția mondială’ nu producția militară (autocorrect).

      Revenind:

      Centru financiar nu înseamnă nimic în ziua de azi. În 2 săptămâni ai mutat sediul, biroul, transferi banii din conturi și la revedere. Londra nu e centrul financiar al europei? Și tot se vor muta lejer. Și Hong-Kong nu era 50% din centrul financiar global. New York, Londra, Singapore, mai sunt altele.

      În schimb o fabrică de asemenea dimensiune nu o muți peste noapte, plus mai e și problema oamenilor, problema IP. Intri cu armele în fabrica aia și începi să muți servere, să răpești oameni ca să le folosești expertiza cu forța, nu se va întâmpla niciodată așa ceva.

      https://www.youtube.com/watch?v=CkNn98WE5_k

      Dacă China pune mâna și șantajează toată lumea cu controlul a așa ceva, chiar devine rentabil să faci război. Cine ‘eliberează’ TSMC poate apoi la rândul lor să controleze producția. Deci recuperezi rapid banii din război. Iar China nu are experiență în război ofensiv, nici măcar defensiv cine știe ce, ce să mai zic de un eventual conflict naval unde US Navy e a 2-a forță aeriană din lume (după US Air Force). Puterea China sunt trilioanele alea de USD pe care stau și cu care pot cumpăra (mitui) strategic ca să obțină ce vor, fără riscuri de conflict serios.

      Una din strategiile clasice de război soft e să nu forțezi nota peste limita care e mai rentabil un război decât pacea, și China știe asta. Nu vrei să ai un război rentabil pentru inamic pentru că atunci se vor coagula imediat alții cu ei ca să aibă acces la împărțirea prăzii.

      Putin cu Crimea a fost fix asta. Dacă se băga cineva să elibereze Crimea, beneficia de ce anume? 2-3 palate de vacanță rusești și cam atât?

      Și la Hong Kong e aceeași idee. Cine se băga acolo în război cu ce rămânea? Cu o insulă fără resurse. Că fabrici n-au, e centru financiar cum zici tu. E mai ieftin să faci ce se zvonea UK că vrea să facă, să le dea viză de UK la toți rezidenții și să le facă un brain-drain de toată frumusețea. Că în realitate în afară de oameni nu e nimic de câștigat acolo.

      Alte exemple sunt SUA și Kuweit, sau Irak. Dacă nu aveau petrol, se stresa cineva cu ei? Puteau să se bată până se plictiseau, erau doar un alt conflict regional care trebuia rezolvat regional :)

      00
    • @Nicu-dpdv militar:

      -Taiwan e o insula.
      -China are zero experienta in razboi ofensiv care sa implice si forte seriose de desant.
      -SUA nici nu ar trebui sa intervina in prima faza, tocmai pt ca Taiwan are tehnica militara defensiva serioasa, pot tine in sah pe fratii de pe continent

      Politic:

      -o tentativa de invazie a Taiwanului ar pune China in postura de paria international
      – chinezii nu stiu cum va raspunde SUA-aici e dilema comunistilor-ne luam la tranta cu americanii sau nu?
      -cum a spus si @manu144x-pt China e mai rentabil actualul status quo, un razboi este mult mai scump decat incercarea de a enerva SUA si aliatii ei din Pacific.

      Comparatia cu Crimeea nu are sens. Economic nu le poti compara si desi taiwanezii sunt chinezi, sunt f diferiti fata de chinezii continentali, asta inca de pe vremea debarcarii lui Chiang Kai-shek. Am fost in Taiwan, am stat de vorba cu fel de fel de oameni-de la manageri de port pana la curve-sentimentul anti comunist este prezent si puternic.

      00
  8. Un tricou bun merino sau mai de calitate de unde cumpara mester?

    00
  9. Nedumerirea chinezilor este firească. Să ne punem puțin în locul lor:
    Sunt uigurii negri? Nu sunt. Exploatăm negrii în Africa și nu se plânge nimeni? Exploatăm. Și atunci ce YLM-ul meu vor europenii ăștia?!
    Gata pauza, cu cântec înainte https://www.youtube.com/watch?v=-ILbUduwBkg

    00
  10. Interesant cum firmele se apuca a condamne China doar dupa ce anumite elemente apar in presa.

    00
    • Toate firmele implementeaza masuriel astea de CSR pentru imagine. Asa ca, in conditiile in care anumite situatii nu sunt publice, companiile nu au niciun interes sa isi puna bete in roate.

      00
  11. nu ei au avut problema fix la fel cu copiii pusi la munca pe plantatii de bumbac in turcia?

    00
  12. Intre timp e o desfasurare de forte incredibila la unirii. Un om ameninta ca se arunca de pe o rulota. DE PE O RULOTA !!!

    00
  13. Întrebarea: China are nevoie de HM sau HM de China? În caz de dubii sa sune un prieten gen „deontologii” hates, Zuckerberg, cook (și mai nou musk) etc.
    În ajutorul lui hm ar fi ca nici alte surse de bumbac nu sunt prea progresiste: Turcia – munca copiilor, erdogan, Egipt – frăția musulmana, Uzbekistan – dezastrul ecologic desertul Aral (fosta mare)

    00
  14. Intre genocid si exploatare cred ca e o mica mare diferenta care ar trebui explicata, sa nu creada cineva ca ar fi ok ce face China.

    00
  15. Hmm … chiar ma intrebam cand or sa-si dea seama ca nici fashion industry nu e chiar sfanta in doneniul poluarii … parca vad maine poimajne ca se interzice vanzarea tricourilor cu mai putin de euro-2.

    00
  16. Corectie: suedezul, ala adevarat, care sustine campanii de salvare a planetei, are salariul de 40 de dolari pe zi. 40 $ /zi x 220 zile lucratoare = 88.000 $.

    In 2005 faceam un calcul de capacitate de productie pentru firma. Trainerul, care era portughez, zice ca angajam oameni sa faca productia. Eu care eram dobitoc iesit din facultate: nu, cumparam o masina sa faca productia.
    Portughezu’: nu ba, ca masina aia costa 250.000 de euro si cu banii aia angajam 100 de chinezi, ca aia se multumesc cu 1 bol de orez.

    Mda, asa si cu astia ce le plang de mila la saraci* si fac campanii de CSR.
    *saraci – oameni care muncesc in multinationale ca sa aibe doar cat sa manance.

    00
  17. Voi va puteti imagina ca chinezii veneau in Republica Populara Româna, la Brasov, sa invete sa construiasca tractoare?

    00
  18. Nu prea imi dau seama cum ii ajut pe uiguri daca nu cumpar produsele pe care le fac ei, asa cum le fac in lagare de munca fortata sa zicem. Daca nu vor mai muncii pe plantatia de bumbac ce credeti ca vor face? Se vor duce la facultate? De copilasii din Bangladesh care faceau Nike mai stiti ceva?

    00
  19. Suedezii nu ard haine H&M în sobele din Suedia, cum fac românii cu gunoaiele și plasticul despre care vezi în documentarele Recorder. :-))))

    00
  20. Tocmai ce am scos din dulap un tricou de 15 ani. Fuck consumerism, fuck Siam sclavagism.

    00
  21. Fast fashion gen H&M este poluatorul nr 2 al Planetei. Nu aduce nimc bun, aduce numai poluare. Ce reciclare? Că orice înseamnă reciclare, de la transport, tot procesul presupune poluare masivă. Pentru niciun beneficiu. Mai ales că aceste fibre proaste poluează și când le speli că se duc nu știu câte chestii din ele și poluează. Și sunt proaste și sunt de aproape unica folosință și oricum arată ieftine, offline și implicit dacă le porți nu ai acea stare cum o ai când porți un pulover din cașmir pe care îl porți ani de zile, sau ceva orice altceva de buna calitate.
    Consumerisul strică, cu produse ieftine de câteva folosințe. Oamenii se vor simți mai bine să aibă mai puține, de mai bună calitate, să se concentreze pe viață, pe natură, pe interacțiuni umane, nu pe modă.Da… să avem lucruri frumoase, dar de calitate, să le refolosim, să avem ceva local, se pare că de fapt este timpul să moară și industria de fast fashion, pentru că să nu creadă cineva că dacă cade ceva este că este etic, ci pentru că undeva acolo sus se hotărăște asta. Și asta se spune de căte mari creatori de mult timp. fast fashionul must die. O să vină altceva, haute couture-ul este divin și una este să cumperi o rochie fantastică o dată la câțiva ani, decât 100 proaste pentru poze pe insta. Un mare creator a vorbit de curând despre asta, despre bucuria de a cumpăra ceva unic care să fie ”cool” o viață.
    Iar cu actualul scandal: cum se spune, orice pasăre de limba ei moare. HM a vrut să câștige și woke people și să fie cu fundul în rai și gura în iad sau cum se spune. nu se poate. Ori, ori. Atât timp le ieșea companiilor cu ipocrizia, mă bucur că a venit vremea să li se înfunde cu ipocrizia, să mai vedem cum pun vedete ipocrite să spună ce frumos este să salvezi planeta în timp e cumpori mult haine de unică folosință. Orice campanie de sustenabilitate cu influenceri de fast fashion este ipocrită din start. Dar au fost. Acum gata. Cum spuneam, orice pasăre pe limba ei moare, noroc cu China, că dacă aici în Europa oamenii mai înghit ipocrizia că dă bine, acolo dacă este interes național se conformează toți.

    00
  22. NOU
    #59

    Si China e balls deep in H&M.

    00
  23. NOU
    #60

    Cand va aud cu consumerismu’ in gura…

    Bai

    00
  24. Karma sau Get woke, go broke. Au vrut sa fie woke si acum culeg roadele. Nu ar fi primii. Gillette au vrut sa fie woke si au facut o reclama in care au acuzat toti barbatii ca sunt toxici. Dupa care au cules „rezultatele”.

    E de apreciat ce au facut pe de o parte. Dar e ironic daca stam sa ne gandim cu cat isi platesc angajatii firmele intermediare care au contracte cu H&M. Sigur, ei o sa spuna ca nu altii platesc angajatii aia cu cativa dolari. Dar nu o sa spuna ca merg mereu la firmele intermediare si cer preturi de nimic pe produsele comandate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.