Paiele de la băuturi pe litoral

Probabil ați observat că, de la o vreme, băuturile care vi se aduc la masă au obligatoriu minim un pai. Pe litoral, deja s-a trecut la două. Nu mai poți bea din pahar sau din sticlă, trebuie să ai obligatoriu minim un pai.

Articolul ăsta e pentru a le arăta unora unde ajung paiele alea: întâi pe jos și apoi în mare.

Iar din mare ajung în alte părți…

Eu evit să cumpăr sau să primesc pungi de plastic și refolosesc pe cât pot sticlele de plastic, pentru că sunt deja prea multe.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Era o vreme când primeai paie din mateial organic (pai, adica). N-am mai vazit asa ceva de 25+ ani.

    00
  2. Pe melteanul de rand nu ai sa poti sa il educi niciodata. El e ala care nu strange mizeria dupa el, ca de-aia exista salubritate. Si tot ala care nu isi da zapada de pe trotuar, ca e treaba primariei.
    Poti sa ii dai si mama amenzilor, el e platitor de taxe si are drepturi.

    Ar fi ok daca nu ar mai da comerciantii paie, dar… slabe sanse.

    Faza tare, acum vreo 3 ani, la mare. Mi-am cumparat un frappe, cand eram la plaja. Evident, cand am plecat, am luat si paharul dupa mine, sa il arunc la un cos. Am auzit din spate: „Aia a pastrat paharul si paiul… Doaaamneee!!”. A mai balmajit ceva, dar deja ma indepartasem si nici nu m-am obosit sa ma uit sa vad cine a avut aceasta concluzie inteligenta.

    Citind articolul tau si aducandu-mi aminte de faza asta, ma face sa ma gandesc ca melteanului ii este rusine sa mearga cu gunoiul in mana, pana la primul tomberon. Daca zice lumea ca e saracie si de fapt a pastrat paiul??? Pai mai are el obraz sa vina a doua zi la plaja?

    00
    • Aș reglementa prin lege vanzarea paielor din plastic.
      Activezi ca firma intr-o tara cu risc crescut de transmitere de boli prin salivă? Ești cumva India? Nu? Atunci nu ai nevoie de paie din plastic.
      Sau, as acorda fonduri pentru studierea modificării genetice a bambusului, sa iasă „paie”. :)

      00
    • NOU
      #5

      @Cristi – bine ca n-ai pune lumea sa vina cu paiul de acasa. Exista si cazuri legit in care ai nevoie de pai, si nu trebuie sa te afli in India pentru asta. De exemplu la un frappe oricand sau la o cutie de Cola cand esti pe plaja, bate vantul si se umple varful cutiei de particule de nisip.

      Sa curga minusurile.

      00
  3. io tot nu inteleg de ce imi trebuie 2 paie pentru limonada aia… ah si iarasi nu inteleg de ce limonada trebuie neaparat servita in cele mai imbecile si nepractice recipiente…

    00
    • Ca arata mai bine paharul ornat cu 2-3 paie, flamingo fosforescenti si pamatufuri din sclipici. Dar in principal ca s-o bei mai repede si sa mai comanzi.

      00
    • Banc ajutator: Q : care e culmea snobismului la femeile perverse?

      A: Sa suga pendula cu paiul

      00
    • E foarte simplu: cum altfel poate insotitoarea puternic botoxata a melteanului sa isi bea caffe frappe-ul cu extra frisca si sos de cioco, daca nu cu paiul? In plus, exerseaza ;)

      00
  4. Daca o pungă din plastic, mai treaca-mearga, hai, poti spune că ai nevoie de ea (deși, „punga de pungi” ar trebui să fie in orice casă de om), care e sensul paielor din plastic?
    Se vand LA KIL. Nu cumperi 1000 de paie, ele se vand la kilogram.
    Bai, atât de multi sunt ca Boureanu (fără dinți, lol), de trebuie să bea cu paiul?
    In 2017 nu mai e… nici nu știu cum sa formulez: „moda poluează”. Vrei cald si aer toxic in oraș, sau e ok sa bei fără pai?
    Am început să calculez „viața utilă” a unor lucruri. Pentru 20 de minute de „aratat cool”, se produce un deseu ce moare in 500 de ani. :( Știți paharele de bere la draft? Ce „viață utilă” are un pahar din ala, 10 minute? Iar până „moare”, 500 de ani.

    00
    • Cu paiul nu se bea cand nu ai dinti, ci pentru ca ai dinti si vrei sa ii protejezi de pete de cafea, cola etc. Mai ales daca ai dat o droaie de bani pe albire sau ai lucrari care se pot pata.
      Si in ce priveste durata de viata, plasticul se recicleaza. Nu trebuie sa astepti 500 de ani sa dispara, ca nu toate tarile functioneaza la standarde romanesti

      00
    • Despre reciclare, „Tell that to Takagi”, ca sa citez un film celebru.

      00
    • Mai sunt cateva lucruri de luat in considerare:
      1. Paiele sunt utile mai ales la dozele de suc, cand nu esti sigur daca gura dozei are praf/murdarie etc.
      2. Paharele de plastic au ajuns sa fie utilizate la meciuri si concerte, unde avantajul principal este ca nu mai pot dobitocii sa arunce spre stadion / scena cu diverse doze, sau sticle.
      Marea problema este legata de modul de colectare si reciclare. Daca lumea le-ar arunca la gunoi, in loc sa arunce pe plaja, pe jos sau in lacuri si mare si apoi s-ar si recicla, totul ar fi minunat.

      00
    • Poate cafeau inca nu „si-a facut efectul”, dar nu am „inteles” absolut nimic din ce „ai zis”. „Nu inteleg” de ai nevoie de asa multe „ghilimele”.

      00
  5. lol, se folosesc doua paie din motive de igiena (saliva altuia in gura la tine?), estetice si practice (sa amesteci bautura). era greu rau sa intrebi un barman.

    altfel, ce pot sa zic e ca imi place logica autorului: pt el toate paiele ajung obligatoriu pe jos. e ca si cum as spune ca toate persoanele care au cutit sunt ucigasi.

    00
    • Nu trebuie sa ajungă toate boss. Nici măcar majoritatea(deși eu asta tind sa cred).
      Doar suficiente ca să facă mizerie și sa polueze.

      00
    • Autorul ti-a aratat si ce se intampla cu paiele alea si cu plasticul, ti-a pus filmulete iar tu incepi cu lol si reusesti sa fii pe langa.
      Analfabet functional

      00
    • @cocletarie: deci va raspund la intrebarea „de ce sunt doua paie in pahar” si atrag atentia asupra unei erori logice si eu sunt analfabet functional?

      inteligenta e puternica cu tine, coa’ :))
      si intr-un fel ai dreptate, sunt prost, ca stau sa discut cu tine.


      @cristi: asa e, si un singur pai e suficient.
      tinand cont de raul pe care il fac in mediul inconjurator toate ambalajele din plastic, e un lucru normal sa ai grija de gunoiul pe care il faci.

      doar ca vezi tu, observatia mea nu se leaga de poluare, ci pur si simplu de consideratia autorului ca TOATE paiele ajung in nisip, dupa care in mare, dupa care unele ajung in nasul la testoase.

      chiar asa sa fie oare, toti dar absolut toti oamenii care folosesc doua paie in bauturi arunca paiele pe jos, in nisip, dupa care TOATE paiele ajung in mare, si dupa aia o parte din ele in nasul la testoase?

      pe logica asta tu esti responsabil de un pai in nasul unei testoase doar pentru ca ti-ai luat un mojito. esti vinovat sine qua non de cand ai comandat bautura :)

      si ca sa inchei, faptul ca in formularea situatiei din articol exista niste probleme de logica ma fac sa fiu un pic sceptic la afirmatiile autorului si sa fiu mai atent la ce zice pentru ca exista posibilitatea destul de mare sa mai fie si alte erori.

      faptul ca are o idee buna nu scuza executia proasta.

      00
    • dar de ce trebuie sa bem mai multi din acelasi pahar? nu putem comanda pur si simplu 2 limonade, frappeuri sau ce alta hipstereala mai au aia prin meniu?

      si oricum, doamne fereste, saliva altcuiva in gura ta….limonada o beti din acelasi pahar, cu doua paie diferite, dupa care, seara va luati limba in gura dupa ce ea ti-a supt pendula iar tu i-ai dat limbi in cur…. igiena ftw…

      00
    • @thebblack: uau! nu e de mirare ca suntem in curul clasamentului la igiena

      1. Nu am probleme in a bea din acelasi pahar cu gagica-mea dupa ce ii trag limbi in cur. Dar am probleme in a gusta slobozul tau cand gagica-ta vine sa bea de la gagica-mea din pahar ca vrea sa guste cocktailul.
      2. Infectii virale si bacteriene?
      3. Ce zici de persoanele care au herpes sau alte boli si nu stiu de asta, si vin sa bea cu tine din acelasi pai?
      4. Ce zici de oamenii care au aparate dentare sau alte lucrari in lucru?

      Uau, incredibil cat de simplist vezi problema.

      00
  6. Lasand la o parte tema poluării – complet valida dpdv-ul meu (ar trebui sa fie toate din materiale reciclabile) , rămân următoarele:
    – nu ating asa mulți paharul cu gura, ceea ce e un avantaj în ambele direcții (mai puțin ruj/saliva de spalat de pe paharele refolosibile, mai puțin contact cu un pahar care nu știi cum a fost spălat și/sau depozitat)
    – pentru amestecare
    – pentru decor, în unele locuri
    – sa poți doza/aprecia bautura mai bine
    2 paie:
    – sa bei mai repede – >comanzi mai mult
    – sa împarți bautura cu cineva
    – cod de culoare în barurile mai de doamne ajuta (e mai ușor sa ceri „inca unul la fel”)
    – decor
    – mai ușor de băut din pahare mai ciudate ca forma (mai ales cele mai largi, sau cele unde îți lovești nasul dacă vrei sa bei fără sa dai peste cap) , reduce riscul de a vărsa când dai paharul ‘peste cap’
    – la băuturile carbogazoase mi se pare ca ajuta ca sa nu mai iasa paiul (observatie empirica, probabil nu pot pune unul mai gros ca e volumul de băutura/sip prea mare?!)

    Captain obvious out.

    PS: mai bea ba și altceva decât bere…:D

    00
    • as sta sa explic pe rand fiecare punct, dar am sa ma limitez doar la unul.
      – folosesti paiul pentru ca nu stii cum a fost spalat si depozitat paharul?
      Permiti unui lichid sa stea in paharul ala, care lichid are proprietati de a dizolva chestii, ca apoi sa-l bei cu paiul?
      Si tot asa.
      – doua paie pentru un volum mai mare? iar daca vreau sa beau si mai repede, folosesc trei paie?
      – decor? plastic de 5 bani in pahar e decor?

      00
    • Cum a zis Marius, bei cu paiul pentru ca nu sti cum a fost spalat paharul :))=))

      00
    • Puteai sa ma scutești de aerul asta auto-suficient, e plin internetul de de-alde tine.
      – nu funcționează asa.
      – și tot asa = când nu ai nimic de spus de fapt.
      – da, exact asa merge.
      – da, în o gramada de forme,vrei poze ?

      00
  7. NOU
    #25

    Daca nu stai si cu picioarele pe masa cand sugi paiu, nu esti barosan destul.

    00
  8. Pai cum boss, sa bei din pahar, ca taranii? De fapt problema n-o vad in a se pune paie in pahar, poate sa il faca arici din partea mea daca doresc.

    In schimb, la fel ca la chiștoace, coji de seminte etc, fiecare le lasa pe unde prinde, ca doar „este serviciu de curatenie, sa-si faca treaba”.

    00
  9. Cea mai simpla metoda de a scoate deseurile din plastic din natura este valorificarea lor, mai pe scurt impunerea unor taxe obligatorii pentru producatorii de material plastic si producatorii ce ambaleaza produsele in recipiente de plastic. La randul lor costul acestora se va resfrange in costul final al produsului finit. Cumparatorul va fi interesat sa returneze produsele din plastic prin recuperarea pretului platit pentru ambalaj.

    00
  10. Poate o ajunge si la noi „moda” cu bioplasticul (google PLA), altii fac de ceva vreme chestii de unica folosinta din asa ceva.

    00
    • NOU
      #30

      mi-e frică să caut pe google PLA. dacă a folosit și el MIRC-ul românesc și-mi generează răspunsuri cu cine știe ce poze cu comoara lu Terente?:))))

      00
  11. Cine bea cu paiul, e gheu.

    00
  12. Plasticele nu sunt cea mai mare pb. Pb mare il constituie statiile de epurare a apei lipsa sau deficitare. Se spala tancuri petroliere, orice se produce rezulta apa reziduala care ar trebui epurata si asta nu se prea intampla. Apa asta industriala e nociva si ajunge in rauri si apoi in mari si oceane.

    00
  13. Dar si țestoasa este mai de la țara așa, pai a tras o liniuța cu paiul de plastic in loc sa folosească o bancnota roluita de 500 de euro, ca băiețașii adevărați!

    00
  14. Hai pe bune?! Se umple buza paharului de nisip si altele aduse de vant la plaja, paiul nu se umple, se rusineaza nisipul sa se aseze pe el. Amestec de saliva? De ce deranjeaza, ca nu e la prima mana, ca la pupat? Altii care beau din paharul meu ca sa guste? NU SE BEA DIN PAHARUL/STICLA ALTUIA!!!!

    00
  15. NOU
    #35

    Le arunca sclavii pe jos fmm de tara imputita asta ne e natia

    00
  16. Un tip intră în bar și comandă:
    – Un suc și un pai că sunt cu mașina.
    La scurt timp vine un alt tip și comandă
    – Un suc și 50 de paie că sunt cu calul!

    00
  17. In ton cu articolul:
    „20 Years After the Great Lego Spill, They’re Still Washing Ashore”
    https://www.inverse.com/article/33669-great-lego-spill-england-pieces-washing-up-on-beach-in-2017?llid=yxGmQ

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile